Kedves Motorbarátok! Jöjjön mindenki, aki szereti az öreg motorokat, márkától, bőrszíntől, vallástól, politikai hovatartozástól függetlenül. Túrázzunk, motorozzunk együtt Zala megye környékén, vagy éppen amerre kedvünk szottyan. Körmendtől Kamutig.
Gesszti! Nem gondolkoztál, hogy magas kormányt tegyél a gépedre? Az enyémen is lapos volt, kicseréltem, és nekem lényegesen kényelmesebb lett a magasított kormánnyal.
Jó program volt. Megnéztem gesszti meg bogyó szép motorját. Rendkívül sok érdekes látnivaló volt. Bogyóval dumcsiztunk egy jót, majd dél után hazaindultam, mert hivatalos voltam egy sütögetős partira. Most tértem észhez. Rengetegen voltak ezért gessztit már nem is találtuk meg. Durván 230km volt az út. Hazafelé 200 méterem elkapott egy kiadós zápor is. Szuper volt. Motorok/motorosok/ buli pia nő/asszony/. Éjjel kerültem ágyba
Pár tonna lemezt felhasználunk hetente. Beszélgethetünk a szabványos lemezméretekről még azokon kívül, amit írtál, ha gondolod... de ez nem az a fórum. Meg az se, ahol egymást baxogatják az emberek. Szóval ha valakivel személyes bajod van, azt légyszi emailben, de ne itt.
Mint mondtam nem kell kioktatnod, megvagyok a hisztis írásaid nélkül is. Rosszul írtam, tippeltem, tévedtem, elbasztam, naés....ettől még én fizettem ki. Magasról teszek rá, hogy TE mit gondolsz, okostojás. Jöhet a kontra...blablabla
Tudtam, hogy megint jön a fellengzős, mindenkitlenézős, agyfelb@szós hozzászólásod, csak azért, hogy mindig elmondhasd: TE tudod jobban!
kgaboroo 2472. hsz.:
Miért ne? Olcsóbb mint a műanyag. Egy tábla alulemez 1mm vastagságban nincs 2 ezer forint. Ugyanekkora műanyag tábla a praktikerben 5 ezer pénz.
Figyelj HÜDEOKOS ha nem vetted volna észre, akkor a második linkemen a szabványos táblaméret ára van, ami elkerülte a figyelmedet, az az, hogy ezt a linket egy korábbi kijelentésed miatt linkeltem, amiben kijelented, hogy egy tábla lemez ára nincs 2 ezer Ft. Ez a belinkelt "tábla" sincs 2 ezer Ft.
Az, hogy mi a végzettséged, az egy dolog. Érteni is hozzá az egy másik dolog.
1, Ha valaki a vasas szakmában fémeket érintő méretekről beszél, azt mm-ben teszi.
2, ha "tábla" méretről beszélünk, akkor a szabványos táblaméret 1000x2000, 1250x2500 vagy 1500x3000 milliméter.
Azt pedig, hogy kioktattak, azt most nyeld be, mert félre beszéltél. Utalva a fentebbi hozzászólásodra, önmagadnak mondasz ellent ezzel a linkkel, mivel itt az 1mm-es alutábla ára bruttó 8.446,- Ft.
Ja, hogy elfelejtetted megemlíteni, hogy kisebb is volt, meg akció is volt? meglehet, de akkor miért nem azt írod? Senki nem lát az írás mögé, hogy mit gondolsz.
Mi 6 után értünk haza. Átkompoztunk az északi partra, és több megállással hazabattyogtunk. Révfülöpön ettünk olyan tuti hagymás-tejfölös lángost, hogy a fülünk kettéállt tőle. Ráadásul nem is volt drága. Esőből egy 2-3 perces ízelítőt kaptunk, épp csak annyit, hogy összekoszolta a motorokat.
Majdnem sikerült ma eldobnom az mz-t. Amikor indultunk Siófokról, az egyik körforgalomban az a jó kis világosszürkés aszfalt volt, és úgy megindult kifelé mindkét kerék, hogy csak lestem. Egy hajszálon múlt, hogy nem feküdtünk el. Miután bemelegedtek a gumik, ugyanolyan aszfalton meg se moccantak. Érdekes tapasztalat volt.
Negyed 4 felé mi is hazaértünk, 250km motorozás lett a vége. Az északi partot kihagytuk ,mert elég ronda felhő volt arra.Így Bfűzfőtől Veszprém felé vettük az irányt, de azért Nagyvázsony után belefutottunk kb 2 km-en egy nagy esőbe,kisebb jégdarabokkal tarkítva. Aztán utána hazáig verőfényes napsütés. Jó kis nap volt ,bár a börzén többet elidőzhettünk volna. 80-90 -es tempóval,számomra meglepő 4,2l/100Km fogyasztás produkált a 250-es Trophy. :)
Mi Pápival kettesben a kiállított veterán (és egyéb) gépeket néztük meg, meg egymás motorjait, nemigen börzéztünk. ;-)
Nagyon jót beszélgettünk, én közben kattogtattam egy keveset, mikor hazafelé indultunk (dél körül talán?) akkor a gépeitek még ott voltak, de benneteket nem láttunk semerre sem. A bóvliárusoktól én egy akkus, LED-es fejlámpát zsákmányoltam, töltővel együtt egy ezresért...
Egészen más: jól éreztem én, hogy a kis csótányom "túl van zabáltatva" (nem kormos, de sötét színű volt a gyertya mindig is), a múlt héten eggyel visszább vett súbertűkkel jól észrevehetően kevesebbet kajált, anélkül, hogy bármit is romlott volna - az egyébként is igen szerény - menetteljesítménye. 80-95 km/h tempó, dimbes-dombos vidéken (volt hosszú lejtő is, amikor pirosba ért a fordulatmérő: 120km/h egy teljes percig ;-))) ), 3/4 és fullgáz között folyamatosan. Máskor így 2,9-3,0 liter szokott lenni a fogyi, most a teljes távra kijöttem 2,65-ös átlaggal! :-D
Volt egy "találmányom", az is remekül vizsgázott: a picurka, mindössze 8 literes tanktáskámat 2 db kulcskarika és egy laptoptáska vállszíja segítségével alkalmi válltáskává alakítottam úgy, hogy még a bukót is a tetejére lehetett csatolni. Így mindkét kezem szabad volt a nézelődéskor, bírtam fotózgatni is. Erdélyben jól fog jönni, ott sem merném városnézéskor a motoron hagyni az értékesebb holmijaimat.
Ha már keresel valamit a neten akkor ne a legdrágább oldalt linkeld be ahol egy 40x20 centiméteres darab kerül 1790 forintba.
EZEN az oldalon inkább találsz valós árban 2x1 méteres táblában alulemezt.
Amit én vettem a praktikerben az 80x140 centis hullámlemez volt és pont akciókor vettem.
Egyébként nem kell kioktatnod az anyagismeretről. Mivel géplakatos a hivatalos végzettségem tudom mi fán terem az öntőforma meg az ehhez kapcsolódó egyéb anyag és szerszámhasználat.
Akkor még nem mentünk bele az alumíniumötvözetek tulajdonságaiba. Milyen gyorsan hűtöd, mivel ötvözöd, stb. Mondjuk ugyanez megvan műanyagoknál. Nagyon sokfajta anyag van, és mind műanyagban, mind alumíniumötvözetben van nagyon olcsó, és nagyon drága is. Ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egyik olcsóbb, mint a másik. Mindkét irányba lehet példákat hozni.
Örülök, hogy sikerült összefutni. Nagyon hirtelen eltűntetek. Mi körbejártuk a zsibit, aztán már nem találtunk benneteket. Viszont sok ismerőssel összefutottunk. Lacman, Zemiátor, FótiGyula, mz-s klubtagok, motoros barátok. Jó volt látni ennyi jó arcot egykupacon.
Hát megint egy pont amiben ismét ostobának bizonyultam. :)
"Alu formákat te is önthetsz otthon"
Igen, ha van otthon egy olyan kemencéd, amiben előállíthatsz legalább 760 0C-ot, és ez a hő, csak arra elég, hogy megfolyjon, ahhoz, hogy dolgozni tudj vele, ennél azért jóval magasabbra kell emelni a hőmérsékletét.
Az alumínium öntést azért ne bagatellizáljuk el, és most kisipari termelésről beszélünk.
Ha a kisipari termelést vesszük alapul, akkor kell egy kemence (egy 500 kg befogadó képességű gravitációs kemence alsó hangon is 900 ezer píz). Kell hozzá öntőforma, amit általában bokrosítva készítenek (kb15 ezer/db), és mivel az alumínium igen nehezen hűl ki, több kokillára lesz szükséged, hogy folyamatosan tudj dolgozni. Emellett kell egy fém szalagfűrész, hogy le tudd választani a kész darabokat, az öntőbokorról, és egy csiszoló gép a sorjázás miatt.
Most arról az apróságról nem beszélek, hogy külön kell kiépíteni a kemencéhez a tápkábelt, mert máskülönben Vinyicáig visszaég az összes vezeték.
A műanyaghoz egy fröccsöntő gép belekerül 250 - 300 ezerbe, plusz a szerszám, amiből percenként esik ki a munkadarab, ez 25- 80 ezer. Számoljunk kettőt, a drágábbikból, ez akkor 160 ezer. A sorjázáshoz meg kell egy bicska.
Ja és a két anyag megmunkálására fordított energiát se felejtsük ki, hogy melyik használ fel többet.
Ezen tények összevetése ellenére, lehet, hogy mégis a műanyag a drágább?
Nem azt hogy inkább ide vagy oda.Kérdezted mennék?Mondom azon a héten nem tudok mert dolgoznom kell!De rendben.Megértettem,miattam ne variáljon senki a dátumokon!Vagy ott vagyok,vagy nem!Elígérkezni többet sehova nem fogok!
80x140-es hullámtáblát vettünk kocsibeálló tetőnek 24 db-ot 38 ezerért. Ugyanez vasból 110x120 as táblákból 25 db lett volna 1590 forintos darabáron. Csak 2 ezerrel került volna többe.
A poliészter hullámlemez 1590 négzetméteres áron volt, ez szintén 40 ezer lett volna.
Én a saját kocsibeállónkat zöld színű bitumenes hullámlemezzel csináltam, ez 200x80 centis táblákban volt 2500 forintos darabárban.
De visszatérve az indexre, aluból könnyebb kiönteni mint műanyagból és ettől lehet olcsóbb a készára.