Ha egyszerre két gombot nyomok akkor hogyan viselkedik az arduino?
Ha hosszan (5-10 másodperc) vagy ha nagyon röviden gyorsan egymás után nyomom a kapcsolót akkor is egy-egy kapcsolásnak veszi a rendszer?
Gondolom ha csak az arduinot kártyát + ssr omron reléket használom akkor áramszünet esetén nem világít semmi, a következő újraindulás után minden lekapcsolt állapotban lesz. Vagy nem?
plusz átgondolni erősen hogy bekapcsoláskor mi és milyen sorrendben történhet, és az mit okozhat. a legtöbb mikrovezérlőn a portok bemenetként ébrednek, meg kell vizsgálni hogy ez a relédnek melyik állapota.
Arra kell megoldás, hogy ha áramszünet van, az arduino resetel, és elszáll az összes kimenet állapota. Vagy minden változás után ki kell írni eepromba, detektálni az újraindulást, beolvasni eepromból az előző állapotot, vagy megoldani az arduino szünetmentes tápellátását.
Nekem is ilyen rendszerem van jelenleg. Egyetlen hátránya van ennek, hogy nem ssr relékkel kapcsolom ezért hangosak.
Most a továbbfejlesztésen gondolkozok és ha sikerül a teszt rendszer akkor kerül beépítésre véglegesen a házba.
Villanykapcsolóból én is néztem a redőnykapcsolót, de drágább is zavartak a nyilacskák. Nálam a megoldás sima csillár kapcsoló máraka: ANYA ár kb 650 Ft. + 2 db rugó ami visszanyomja a billentyűt 2*50 Ft (legyártatva sok darab) + kis szerelés.
A delay()-nál elegánsabb megoldás, ha rögzíted az esemény (gombnyomás) időpontját (millis()), és megvizsgálod, hogy x idő elteltével is megnyomott állapotban van-e.
Egy delay nem delay, de ha több dolgot kérdezel le így, miközben le kellene kezelni különféle kommunikációs csatornákat, akkor okozhat meglepetést. Úgyhogy a delay-t jobb kerülni.
Itt is ugyanaz a helyzet mint a wc-lámpával, ha arduino vezérel, akkor sok más dolgot is meg lehet csinálni, időzített kapcsolások, csoportok egyszerre kapcsolása, más bemeneteken érkező infóktól függő kapcsolások stb.
Ha az arduino kivezetéseit egy az egyben használjuk, akkor talán 6 relé lehet, mert 12 pin használható (talán az rx-tx is).
De nyilván jobb megoldás a pufferelt vezérlés, mondjuk két hc595 és akkor van 16 kimenet (de ez tetszőlegesen növelhető minden ic újabb 8 kimenet). Kiléptetni az aktuális értékeket, és amikor kész, akkor átírni a pufferből a kimenetre.
Befelé meg hasonlóan csak párhuzamos in soros out ic-vel és pollozni, valószínűleg ezerszer gyorsabb az arduino, minthogy elveszítsen egy gombnyomást, persze delay() függvényt el kell felejteni.
Nekem egy légtér a folyosó, konyha, étkező, nappali. Ezért sok helyre tettem 4-4 nyomógombot (a kapcsoló családban redőnygomb volt amivel megoldottam), ami a biztosítéktáblában lévő reléket vezérli. Olyanok mint egy kismegszakító és van rajta manuál gomb is. Ha kapcsoló feszültséget kap akkor állapotot vált.
ami nincs elromolva, azt nem javítjuk. ez alap. nem fogod kiásni a csövet csak mert 20 vagy 30 éves. kerti fagycsapot sem cserélsz 3 évente mert a negyedikben el szokott romlani. igenis vannak olyan dolgok, amikor akkor javítunk ha elromlott. de azt hogy mikor romlott el nem mindig triviális érzékelni.
nem csak a fókuszált sugár jó. van a kis csillagkerék. fogsz egy fekete papírt, és körömollóval vágsz bele csillagkerék alakú lyukat. ráteszed hogy fedésben legyen. így ha a kerék pont úgy áll mint a lyuk, akkor sötét, ha elfordul, akkor látszik a fehér háttér. rá egy fekete kupak, alá egy mezei reflexiós optó, és be lehet állítani hogy váltson ahogy forog a kerék.
ha leloggolod az egészet, minimális statisztika lesz detektálni a szivárgást. ha sosem áll meg, akkor baj van. naponta egyszer kell legyen olyan hogy félórát semmi nincs nyitva.
A házban máskor is fogy a víz, nem csak csőtöréskor. Hogyan lehet megkülönböztetni a wc-lehúzástól?
Ha van az elosztóban vízóra, azt is meg lehet támadni, forgó kerekek vannak benne, az egy kellően fókuszált fénysugárral detektálható.
Pár W-os melegítéssel kicsit följebb megy a cső hőfoka egy rövid szakaszon ha nem áramlik a víz, ha megindul visszahűl, ez kimérhető. Még jobb, ha bele lehet fúrni és egy szondát rögzíteni, akkor közvetlenül a vízzel érintkezne.
Nyomást írta valaki, ha kinyílik a rendszer lecsökken a nyomás, de ehhez is fúrni kell, hogy a nyomásmérő csatlakozzon.
Most nem keresek vissza, de köszönöm mindenkinek az ötleteket a LED-kijelző takaró "szürke" plexi témában.
Kipróbáltam a sima átlátszó plexit + 2 réteg Oracal fóliát (Oracal 8300 átlátszó fólia, 73 dark grey) a panton boltból, rohadt jó lett.
Csak egy hátránya van: nagyon ügyesen kell applikálni ahhoz, hogy ne legyen benne buborék, ebben még nem vagyok tökéletes.Tulajdonképpen a szürkített plexi a profi, de azt meg kis mennyiségben nem éri meg.
Van ötletetek arra, milyen kiegészítővel lehetne áramlásdetektort csinálni?
Szeretnék arduinoval olyan kütyüt csinálni, ami küld egy e-mailt, ha csőtörés van.
Viszont nem szeretném szétszedni a vízosztót, hogy egy rendes áramlásmérőt tegyek be, mert nehéz hozzáférni.
Arra gondoltam, hogy valami szenzort bilinccsel ráerősítenék a csőre, amivel meg lehetne állapítani a rezonanciából vagy valami hasonlóból, hogy áramlik-e a víz.
Lehet egy mikrofon is jó lenne, de azért valami biztosabbat szeretnék.