A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
25 deka pulykamellfilé tengeri só és frissen őrölt bors ¾ evőkanál olaj 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1 teáskanál pirospaprika 25 deka savanyú káposzta 1 alma 2 babérlevél fél teáskanál őrölt kömény 1-1,5 deci szénsavmentes ásványvíz
Elkészítés:
A megmosott, szárazra törölt pulykamellfilét 2 centis kockákra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk.
Közepes méretű, mély teflonserpenyőt kikenünk olajjal, kevergetve átsütjük benne a húskockákat, majd szűrőlapáttal kiszedjük.
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát finomra zúzzuk, és beleöntünk fél evőkanál olajat. Ezen üvegesre pároljuk a hagymát – kanalazunk hozzá kevés ásványvizet -, aztán hozzákeverjük a fokhagymát, és amikor megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről.
Pirospaprikával ízesítjük, beleforgatjuk a káposztát, és a centis szeletekre vágott héjas almát is hozzákeverjük.
Babérlevéllel, köménnyel fűszerezzük, öntünk hozzá ásványvizet, és közepes lángon, lefedve puhára pároljuk.
Végül beleforgatjuk a pulykakockákat, és a húsfalatokat átmelegítjük az almás káposztában.
2 nagy adag lesz belőle.
Úgy látszik hogy valaki olvassa a Stahl teamből ezt a topicot, mert most szünetel a tésztás sorozat :-)
Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és felforralom. Amíg melegszik, előkészítem a brokkolit.
A megmosott zöldséget rózsáira szedem, majd a rózsákat kb. 3 centi átmérőjű falatokra darabolom. A falatokról levágom a vastag szárrészeket, de a zsengéket meghagyom. Ha már forr a víz, beleszórom a brokkolit, és néhány perc alatt roppanósan puhára főzöm. Ezután leszűröm, majd hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom.
Miközben a puha brokkoliról lecsöpög a víz, felkockázom a szikkadt zsemlefelet, és száraz teflonserpenyőben – amelyben nyugodtan lehet olaj nélkül ügyködni –, kevergetve aranybarnára pirítom. A megpirított zsemlekockákat félreteszem, amíg kihűlnek.
Ezután elkészítem a kifejezetten sűrű, dús öntetet. A turmixgépbe reszelem a parmezánt, ráöntöm az olívaolajat meg a friss, leszűrt citromlevet, és belekanalazom a szardellapasztát meg a mustárt. Utána hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdet, és tekerek a gépbe frissen őrölt borsot is. Secperc alatt pépesítem az egészet, és az öntet ezzel készen is van.
Már csak annyi maradt, hogy a megmosott retket felkockázzam, és egy jól záródó műanyagdobozban összekeverjem a brokkolival meg 1 evőkanálnyi sűrű öntettel. (A maradék öntetet lefolpackozva a hűtőben szoktam tartani. 1 hétig kutyabaja sem lesz, és bármilyen más zöldséghez is nagyon finom.)
A kész brokkolisalátát berakom a hűtőbe, a kihűlt, pirított zsemlekockákat pedig kint hagyom a konyhapulton. Másnap a zsemlekockákat alufóliába csomagolom, és a salátával együtt magammal viszem. Ebédkor a parmezános brokkolira rászórom a ropogós kockákat, és az egészet nagy élvezettel megeszem.
1 csokor újhagyma 4 szál friss rozmaring 4 körte 10 deka + 4 evőkanál puha vaj 2 deci száraz fehér bor 4 szelet sertéskaraj 2 evőkanál mustár só és frissen őrölt bors 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A sütőt bekapcsolom 190 C-ra (gázsütőn 5-ös fokozat), és amíg melegszik, megtöltöm a körtéket.
A töltelékhez az újhagymaszálakat és a rozmaringleveleket nagyon apróra vágom, aztán mindkettőt belekeverem 10 dekányi puha vajba, amihez teszek még sót és borsot is. Utána a körtéket félbevágom, kiszedem a magházukat, és kerek fenekükből leszelek egy-egy papírvékony réteget, hogy stabilan üljenek majd sütés közben. A rozmaringos masszát belekanalazom a körtehajók mélyedéseibe, a töltött gyümölcsöket egymás mellé teszem egy kisebb sütőtálban, és óvatosan melléjük öntöm a bort, nehogy az alkoholzuhatag lesodorja a tetejükről a rozmaringos vajkupacokat. Ezek után jó 20 percre beteszem őket a meleg sütőbe, és amíg illatosra sülnek, kényelmesen elkészítem a hússzeleteket.
Először kicsit kikloppfolom őket, aztán mindkét oldalukat bedörzsölöm mustárral, majd sózás és borsozás után, előveszek két közepes méretű serpenyőt.
Ezekben alacsony lángon összeolvasztok 2-2 evőkanálnyi vajat meg ugyanennyi olajat, majd erősebbre csavarom a tüzet, és amikor már mindkét edényben forró a vaj-olaj keverék, oldalanként 1-1 perc alatt barnás pirosra kapatom a hússzeletek külsejét. Utána visszaveszek a láng erejéből, és mérsékelt tűzön oldalanként 5-6 perc alatt készre sütöm a mustáros tarjákat.
Ha a rozmaringos-hagymás körték megsültek, elrendezek belőlük 2-2 darabot mindegyik tányéron, majd a rozmaringillatú körtehajók mellé odateszek 1-1 szép és zamatos tarjapecsenyét.
Bemelegítem a sütőt 200 fokra . Amíg melegszik, összeállítom a vacsorát.
A megmosott, szárazra törölt csirkemellfilét kettévágom, és a két húsdarabot kissé kiklopfolom, hogy vékonyabb legyen. Ezután megsózom, megborsozom, és félreteszem. Következik a paradicsom meg a sajt. A megmosott paradicsomokat vékonyan felszeletelem, megreszelem a sajtot, és mindkettőt a kezem ügyébe készítem.
Miután megvagyok a rövid munkálatokkal, előkapom a 24 centi átmérőjű teflonserpenyőmet, és felhevítem benne az olívaolajat. Amikor már jó forró, oldalanként 1-1 perc alatt elősütöm rajta a két, nagy hússzeletet. Ezután kikanalazom az olajat a húsok alól – nem marad túl sok, de ennyi is elég –, és két jó tenyérnyi folton kenőecsettel megkenem vele a tepsit.
Ezekre az olajos foltokra teszem át a serpenyőből az elősütött hússzeleteket, megkenem őket ketchuppal, meghintem 1-1 csipetnyi morzsolt oreganóval. Csinosan elrendezem rajtuk a paradicsomkarikákat, rájuk szórom a reszelt sajtot, és lazán, nem tapadósan leborítom a tepsit alufóliával.
A paradicsomos-mozzarellás csirke 35 perc alatt sül meg a meleg sütőben, de az utolsó 5-10 percben leszedem róla az alufóliát. Így az első felvonásban omlósra és szaftosra puhul, a másodikban pedig, gusztán rápirul a tetejére a sajt.
Amikor kiveszem a kész csirkét a sütőből, azon frissiben ráollózom az illatos bazsalikomot, és máris tálalom. A köretből ugyanis nem szoktam nagy cécót csinálni: kiveszek a mélyhűtőből 2 fagyos zsemlét, és a csirkesütés vége felé, az utolsó 5-6 percre berakom azokat is a sütőbe. Éppen beférnek a tepsi mellé. Így pontosan akkorra melegszenek fel, mire a paradicsomos-mozzarellás csirke elkészül, és kívül ropogóssá, belül pedig foszlóssá válnak, nem úgy, mintha a mikróban olvasztanám őket, ahol mindig gumiszerűre száradnak.
2 adag lesz belőle.
A tegnapinál nem tudom miért nem írták be a turmixnak a receptjét, valamit mindig kihagynak...
A hét receptje
GÖRÖG RIZSES TÁL és MAZSOLÁS-SZŐLŐS SÁRGARÉPASALÁTA
Majd a Buday!
MEDITERRÁN ZELLER-FELFÚJT
Hozzávalók:
Ami a dobozban volt:
3 tojás
Mediterrán csirke alap
Egész zeller
Hozzávaló még:
Olaj
Só
1 dl tej
3 evőkanálnyi liszt
Elkészítés:
A zeller szárát 5-6 centis darabokra, a levelét pedig durvára aprítjuk.
Forró serpenyőben olajat hevítünk, majd beleszórjuk a zeller levelét. Kevés sóval ízesítjük. Mikor kissé megpárolódott, összeesett, szórunk rá 1-2 evőkanálnyi Mediterrán csirke alap port és kb. 1 dl tej hozzáadásával, az egészet összeforraljuk.
Amíg forr az ízes, zelleres tej, egy nagyobb keverőtálba beleütjük a tojásokat és egy kézi habverővel felhabosítjuk. Ekkora már a felfújt alapja is elkészült.
Néhány perces hűlés után a serpenyőből a felvert tojáshoz kanalazzuk a zellert, majd 3 evőkanálnyi lisztet lazítunk a tojásos masszához.
Hőálló tálakba adagolva 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
Amíg készül a szufflénk, serpenyőben olajat hevítünk és az időközben hajszálvékonyra felszeletelt zellergumót a feldarabolt zellerszárakkal együtt a forró olajban aranysárgára pirítjuk.
Ha ezzel elkészültünk, már tálalhatunk is.
Szuper-reggeli
Hozzávalók:
Elkészítés:
Süssünk valamit
CSOKIMORZSÁS MUFFIN
Hozzávalók:
10 deka finomliszt
10 deka teljes kiőrlésű liszt
1½ kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 deka apróra vágott étcsokoládé
1 tojás
1 kávéskanál vaníliaaroma
10 deka barna cukor
½ deci olaj
2 deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
Elkészítés:
Bemelegítem a sütőt 200 fokra, és a muffintepsi horpadásaiba beleteszek egy-egy papírkapszlit.
A tésztához egy nagy tálban összekeverem a kétféle lisztet, a sütőport meg a szódabikarbonát, és éles késsel – épp úgy, mintha petrezselymet aprítanék –, morzsásra darabolom az étcsokit. A csokimorzsát a lisztes keverékhez szórom, és előveszek egy másik tálat.
Ebbe beleütöm a tojást, rácsepegtetem a vaníliaaromát, és hozzáadom a barna cukrot, az olajat meg a tejet. Kézi habverővel alaposan összedolgozom az egészet, és ha már sima, gyorsan hozzáöntöm a csokis-lisztes egyveleghez.
A tésztát fakanállal összekeverem, és egy evőkanállal arányosan szétosztom a muffintepsi horpadásaiban. Mehet is a sütőbe kb. 20 percre. Ennyi idő alatt a csokimorzsás muffinok megsülnek, és közben szépen meg is növekednek.
Először csak "úgy mondtam" (élettapasztalat... ;-) ), de aztán vki felhívta a figyelmemet, hogy a korábbi sorozatban a műsor végén bizony ott volt az Alufix szponzorként. Meg a Tesco is.
Egyetértek, hogy néha ugyanazt a kaját variálja egy-két változtatással. Mi is elég sok csirkemellfiléből készült ételt eszünk, de egy idő után tényleg unalmas, bármilyen blikkfangos mártást csinálok hozzá.
A máshogy nevezéshez: egyszer a tzatzikit láttam úgy írva vhol, hogy uborkás joghurtmártás. Érdekes, én inkább joghurtos uborkamártásnak hívnám..... :-)))))))
Egyik nap megcsináltam a fetasajtos görög rizses tálat.
Nekem tul erősen lehetet érezni benne a diót. Csak picit tegyetek bele!
Egyébként nekem izlett, de a család többi tagja kinagyta. :)
Anyósom is másnap megcsinálta, de ő meg több Fetát tett bele és neki tul sós lett.
Tényleg szponzorálja az Alufix, vagy csak úgy mondod? Mert akkor alaposan beletrafáltam.
Amúgy néha megmagyarázza, azért kell a fólia, mert elkezdi a gázon a serpenyőben, aztán beteszi a sütőbe. Na mondjuk ilyen esetben oké.
Én nagyon bírom a tésztás receptjeit, mondjuk bármikor megenném a tésztát (szószos tészta, ez a nyerő).
Viszont ez a tegnapi sajtkrémesnek nevezett már nem volt túl eredeti.
Szalonna, fokhagyma, tejszín, sajt - mikor miből van több, úgy nevezi el az ételt.
Egyetértek azzal, hogy a fóliázgatás eléggé pazarló formát mutat, de pláne ahogy ráteszi, hatalmas darabok, öregiből-nagyjából rajta van, de miért nem hajtogatja alá hogy zárja is a gőzt??????
Az már nem lényeges momentum, az Alufix szponzorálja a műsort, a fontos az, hogy minél több alufóliát használjon el. :-)))))) Gondolod, hogy egy ilyen hiper-szuper konyhában soha sincs _egyetlen_ fedője se??? Én eddig - kényszerűségből - egyetlen egyszer próbálkoztam fóliázással, de ne tudjátok meg, mennyire kicsorog a pára a hányavetin ráhajtogatott fólia mellett... Szóval ez színtiszta reklám.
A DUCI gerezd fokhagyma azért kell, mert fele úgyis a reszelőn marad :)
Egyetértek azzal, hogy a fóliázgatás eléggé pazarló formát mutat, de pláne ahogy ráteszi, hatalmas darabok, öregiből-nagyjából rajta van, de miért nem hajtogatja alá hogy zárja is a gőzt??????
Vannak persze jó dolgai, bár szerintem is sok a tészta, mi sem nagyon tésztázunk, de ötleteket, apró trükköket ezekből is el lehet lesni. Persze ötletet azt majd ad a Budai! Na Őt is csípem, bár néha amit süt-főz "meglepő és mulatságos"!
Én a vasárnapi csirkés tésztát próbáltam ki picit másképpen de nagyon fincsi volt. NEm volt pármai sonkám, így bacont használtam és a provolone sajt helyett másik olvadós sajtot. A tegnapi sajtos tésztát is csináltam már egyszer az is fincsi. Különben én imádom amiket főz, nagyon sokat kipróbáltam már...
Talána azért fóliázik mert neki sincs akkora fedője mint nekem ami jó lenne a nagyobbik serpenyőmre, na meg ez teljesen betakarja a serpenyőt, nálam bevált ez a módszer.
NA és ime a mai, már mint ami a weblapon van:
MAZSOLÁS-SZŐLŐS SÁRGARÉPASALÁTA
Hozzávalók:
A salátához: Kb. 15 szem mogyoróbél (1½ deka) 25 deka sárgarépa só 1 deci 100%-os narancslé 2 lapos evőkanál mazsola (2 deka) 5 deka szőlő
Az öntethez: 5 evőkanál a mazsola puhításához használt narancsléből 1 kávéskanál fehérborecet csipet cayenne bors csipet currypor
1 zsemle
Elkészítés:
A mogyorót száraz serpenyőben kevergetve mérsékelt tűzön néhány perc alatt illatosra pirítom, aztán lehúzom, és félreteszem, hogy kihűljön. Amíg kihűl, haladok tovább. A megmosott, körömkefével is alaposan megcsutakolt sárgarépát ½ centis karikákra vágom, majd vizet forralok egy nagy fazékban. Amikor felforrt, megsózom, és kb. 6-7 perc alatt puhára főzöm benne a répát.
Miközben a répa rotyog, mozsárban durvára töröm a langyosra hűlt mogyorót, és a narancslében megpuhítom a megmosott mazsolát. Ehhez a narancslét egy kis lábosba öntöm, beleszórom a mazsolaszemeket, és pár percig forralom, majd leszűrőm, és a levéből félreteszek 5 evőkanállal az öntethez.
Amikor megfőtt a répa, azt is leszűröm. Gyorsan hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom. Ezután megmosom a szőlőt, és a szemeket félbevágva a kezem ügyébe rakom.
Kész a répa, kész a mazsola, kész a mogyorómorzsa, félbevágva hevernek a kezem ügyében a szőlőszemek is. Már csak az öntet hiányzik. Előveszek egy tálkát, beleöntöm a mazsola puhítása után félretett 5 evőkanál narancslevet, belekanalazom az ecetet, majd fűszerezésül ráhintek egy kevés cayenne borsot és curryport. Mindezt villával alaposan összedolgozom, és kikészítem azt a műanyagdobozt, amelyben másnap magammal viszem az ebédet.
A dobozba pakolom a megfőtt sárgarépát, a puha mazsolát és a félbevágott szőlőszemeket, és rácsurgatom az édes-erős öntetet. Jól összeforgatom az egészet, ráhintem a félretett, durvára tört mogyorót, és éjszakára berakom a hűtőbe. Reggel a saláta mellé csomagolok egy puha zsemlét is.
De engem is irritál!
Konkurrens műsorban a Lázár sem mos kezet (csak ronggyal törül), de az egy stúdió, szerintem ott nincs is folyó víz. De a Juci konyhájában csak van!
Meg ha má kritizálunk!
Nem szeretem, mikor fedő helyett alufóliázik. Leteker másfél méter alufóliát és azzal fedi be az edényt. Pazarol.
És a mai kaja:
sajtkrémes spagetti
Vizet feltesz főni, tészta bele.
Serpenyőbe kevés olivaolaj, rá felkockázott bacon, bele apróra vágott DUCI fokhagymagerezd(ek), többféle, (minél többféle, annál jobb) sajtot lereszel, ezt is bele, az egészet nyakon önti tejszínnel, rotyog, sajt megolvad, kész.
Báááár, ez sem állja meg a helyét, mert nem egyszer hangsúlyozza, hogy ez vagy az azért praktikus, mert el sem kell az edényt mosogatni, mert azt utálja...:-))
Mindentől függetlenül szeretem a receptjeit, nagyon-nagyon sok mindent kipróbáltam már, sőt, azóta is készítem. :-)
Én szeretem a Stahlt, ha tehetem megnézem a vasárnapi adásokat, de.... nem tudjátok miért fogdos mindent össze maszatos, ragacsos vagy éppen zsíros(vajas) kézzel??? Pl.: kézzel vajat morzsol, aztán borsot őröl rá persze úgy zsírosan, had ragadjon. Mást nem irritál csak engem??????
30 dkg füstölt, főtt sonka 4 db főtt tojás 15 dkg füstölt scamorza 7 dl tej 7 dkg liszt 7 dkg vaj 25 dkg tészta 3 púpos teáskanálnyi tormakrém
Elkészítés:
Először is beletesszük a tésztát a lobogva forró vízbe és megfőzzük.
Amíg puhulnak a tésztaszálak, elkésztünk egy jó nagy adag besamelt. Megolvasztunk 7 dkg vajat, kimérünk 7 dl tejet. A megolvasztott vajba kanalazunk 7 dkg lisztet, és jól elkeverjük. Miután már szép sima a vajas liszt, a fakanalat kézi habverőre cserélve, apránként hozzácsurgatjuk a tejet és erős tűzön besűrítjük a mártást.
Ha kész, átöntjük egy nagy keverőtálba. Hozzáteszünk 3 púpos teáskanálnyi tejszínes tormakrémet, egy kicsit megsózzuk és az egészet simára keverjük.
Ekkora már a tésztánk is megfőtt. Leszűrjük és hozzáöntjük a tormás besamelhez. Alapos keverés után a tésztához szórjuk a kockára vágott füstölt sonkát is.
Ezt is eldolgozzuk és előveszünk egy 20x30 centis sütőtálat. Kivajazzuk, majd a tálba öntjük a sonkás-tormás makaróni felét. Erre rétegezzük a karikára vágott főtt tojást, majd zárórétegként jöhet a tészta maradék fele.
Elsimítjuk, végül jó vastagon megszórjuk füstölt sajttal. Mehet is a sütőbe. 15 perc alatt a tormakrémes makaróni tetején szépen aranybarnára pirul a füstölt sajt.