A sárgásabb alacsonyabb K fénnyel bizony jobban látni ködben és esőben.
(próbáld ki otthon: egy befőttesüvegbe tegyél vizet és világitsd meg egy fehér majd egy sárga fénnyel,próbáld meg ugyanezt ha tejjel kicsit opálosítod a vizet.A fehér fény "belefullad" a sárga pedig szépen átvilágít rajta)Igazából nem is értem a ködösöket miért nem kadmiumsárgával szerelik gyárilag?Csodát persze nem fog tenni egyik sem,a lapos,rövid terítőfény arra jó,hogy az út 2 szélét jobban érzékeld,de gyorsabban ködlámpával sem lehet menni.
használtam és is ez a keletnémet csodát. A nevére már nem emlékeztem.
Sőt, szedtem is szét, tuningoltam is, volt amelyiket át is alakítottam szúrófénnyé :)
Ismerem a konstrukciót. Tudom mik a hibái. Hidd el, az akkor jól világított, mai szemmel már nem jó. Elég rossz hatásfokú lámpa volt, sok szórt fénnyel. Ennyit tudott az akkori NDK-s fejlesztés. Egy mai szabadtükrös ködlámpa mellett sehol nincs. Volt egyébként nemsokkal az AKA után, a következő autómon az általad említett 5 centis DE rendszerű ködlámpám. Nem a méret a lényeg, bitang jól világított...
A sárga a más kérdés, annak a hullámhossza kevésbé nyelődik el a ködben, azért látszódik jobban. Használtam a kerek sárga német ködlámpát is a '80-as évek elején. Ahhoz képest, h mekkora volt, nagyon "le volt fojtva".
Volt lengyelpiacos ködlámpám is, hát azért az nem volt egy csúcs, de egy kis tuning után használhatóbbá vált :)
Ha valami remek sárga a ködlámpa, akkor előbb észrevenni sűrű ködben, mint a tompítottat.
Az szerintem a másodlagos funkciója, hogy lássak vele. Ugyanis azzal sem látni. :(
Persze néha van olyan köd, ami az úttest fölött 20 cm-rel kezdődik csak, azalatt át tud világítani, illetve az út szélét jobban meglátni vele, de aztán nagyjából ennyi...
A modern, mai autókba épített ködfényszórókról nagyon határozott véleményem van. :(
Nézz meg egy olyan megoldást, amikor a tompítottal, távolságival egy egységbe építették takarékosságból. Ott kábé semmilyen funkcióval nem bír. Aztán vannak a miniatűr, kb 40 mm átmérőjű ködfényszórók (főleg prémium autókon szeretik), amelyek ha csak egy minimális szennyeződést kapnak, már akkor is alig érnek valamit.
Ha összevetjük a fillérekbe kerülő lengyel univerzális ködfényszóróval, döbbenet a különbség...
Régesrégen, a Škoda 120-asunkon keletnémet AKA ködfényszórók voltak. Attól tartok, hogy nem lesz még egyszer olyan hatásos ködlámpám. (Ámbár annak a fő fényszóróit is visszasírom: az üvegalapú foncsor mosolyogva bírta a 100/90-es H4-es izzókkal.)
Szerintem iszonyúan drága, aztán a felfogatása sem győzött meg. Hogy lehet ezen nagyon finoman a magasságot beállítani? A 2 db led jobb fényt biztosít, mint a gyári ködlámpa izzója? Aztán a ködfényszóró átvilágított felülete igencsak kicsi, ráadásul csak egészen szemből észlelhető (ködfényszórónál fontos szempont, hogy lehetőleg előbb észrevehető legyen, mint a tompított). Kanyarlámpának meg bárki bekötheti a meglévő ködfényszóróját, némi okosítással. Ezeken túl még igen mélyre is kerül, és a remek hepehupás útjainkon esetleg túl későn veszi észre a szembejövő.
Ez mondjuk sok olyan autónál is gyenge megoldás szerintem, amelyekben gyárilag van menetfény. Az a ritkább megoldás, mikor a tompítottal egy magasságba építik.
Sziasztok! :) Vásároltam Osram night breaker unlimited izzókat H7 est! az lenne a kérdésem ezeket nem hamisítják? elég jó áron vásároltam 4.000Ft volt a pár. letudom valahogy ellenőrizni hogy eredeti e vagy sem? van rajta valami sorozatszám amivel le van zárva felül.
Eddig a legkiegyensúlyozottabb izzó, amit használtam. Esőben sem rossz, hóban marha jó, szárazon is nagyon ott van.
Szárazon minimálisan gyengébb, mint nb, de esőben hihetetlen jó ahhoz képest, hogy nem teljesen sárga. Igaz festés nélküli a 100-as, de naggyon szép a fénye.
Az a leggázabb árrés tekintetében. Pénteken lópiaci kupec szintjéig mentem le a Philips Automotive kelet európai értékesítési vezetőjével, mégsem tudjuk értékelhető módon olcsóbban adni. Mutattam neki egy-két weboldalt, ahol olcsóbb, számoltunk, váltottunk és azt mondta, hogy az tuti hamisítvány....
Igen, de ez még nekem sem világos. Szerintem beépített LED menetfényes, xenon lámpa talán A4 Audiba. Nem gondolom, hogy eladható árban kihozható egy több éves autó esetén egy LED tompított ECE engedéllyel.