A kínai ráadásul büdös, dohos szagú, érdekes, hogy nálunk a kertbe beültetve ősszel, mostanra elfogadható minőségű zöld fokhagyma lett belőle-kísérlet volt.
Mióta az eszemet tudom, őszi és tavaszi fokhagymát is termesztünk , nem veszünk.
Tavaly majdnem kipusztult az aszályban a saját szaporítóanyag, idén vigyáztam rá, ill vetőmag boltban vettem fémzárolt tavaszit.
Érdekesség: méltán utált vetőmag boltosom ugyanezt a Makón 3-asával csomagolt "tavaszi" fokhagymát akarta rám sózni!!!
Tápanyag és víz igényes jószág.
Van még egy ősi fajtánk, ez magszárat hoz, de nem magot, hanem kicsi gerezdeket terem, szórni lehet, mint a borsót.
Érdekessége, hogy a pici hagymákból első évben gerezd nélküli fejek lesznek, 2-3 cm átmérőjű, de ezt elültetve a következő évben már gerezdes lesz, a fej közepén meg jön a magszár.
Jó ízű, jól tárolható. Neten keresgélve himalájai fokhagymaként azonosítottam. Jól áttelel, korán ad zöld árut.
Lila hagymából is van ilyen típusú, ez is majdnem meghalt tavaly, most egy fejet pátyolgatok, van 3 gubója. Kellemes salátahagyma, alig csíp.
Makó és Szeged közt, a 43-as úton, a házak előtt sokan árulnak hagymát-fokhagymát. Tavaly vettünk több helyen is, de máskor nem tesszük. Vacak is volt, másnap pedig ugyanazt a választékot láttam a lidliben.
alap, hogy fokhagymat bo'tban nem veszunk. ugyan, ra lehet irva, hogy mako, de az max egy atcsomagoloceg, aki kinai fost ad el. csak piacon, termelotol. osszel altalaban vasarhelyen vagy bekesen a paicon veszunk nagyobb mennyisegben. amugy a kinait konnyu megismerni. naaagy, hatalmas, ranezesre egeszseges. szoval nem fokhagyma.
Ja, most látom, amit linkeltem, az ugyanannak a XX. kerületi boltnak webáruháza, amiről írod, hogy már nem kapni, na most csakazértis megpróbálok onnan rendelni...:)
Nagyon sajnálnám, ha megszűnne, a csabaiak közül szerintem az egyik legjobb (már amelyikhez a szélesebb közönség hozzáfér).
Knyihárról már írtam egy másik topicban, ők nagyon nyomulnak, jó a marketingjük, szerintem azt akarják elérni, hogy az legyen a köztudatban: csabai=Knyihár.
Van egy boltjuk is a Bosnyák tértől két percre, természetesen a www.csabaikolbasz.com
honlapjuk címe, így azt hittem, itt sokféle csabait kapni, aztán elmentem, és amikor érdeklődtem a Szilágyi után, közölték, hogy itt minden Knyihár.
Őszintén szólva nekem vegyes volt a tapasztalatom velük, volt olyan kolbászuk, ami nagyon finom, de egy másikon lehetett érezni azt a kicsit kesernyés ízt, amely több csabainál is előjön, biztos valamilyen tartósító.
Sziasztok! Jó ideje már, hogy a Szilágyi-féle, békéscsabai kolbászt veszem, a pesterzsébeti boltjukból. Na, ennek úgy tűnik vége. Múlt héten már nem volt Szilágyi cucc, Knyihár kolbászt árultak. Kérdeztem, mi történt, azt mondta a hölgy, hogy Szilágyi nyugdíjba ment. Ez persze még én sem hiszem el. Utánanéztem, azt találtam, hogy a Szilágyi... Kft. épp kényszertörlés alatt van. Miközben nemrég még díjat nyertek a csabai fesztiválon.
Szalámi fagyasztással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Be kell csomagolni például alufóliába vagy csak úgy simán mehet a mélyhűtőbe? Nem fog "kifehéredni"?
Nagyon jól szokott sikerülni a szalámink, csak az a problémánk hogy egy "picit" meleg a speiz és nagyon hamar elkezd folyni a zsírja. Ilyenkor egy fél nap hűtőben tárolás után tökéletes az állaga, ezt az állagot szeretnénk valahogy megőrizni.