Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147086

Ha lesz elég bátorságom kipróbálom, de szkeptikus vagyok. 

Előzmény: endrepp (147085)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 1 147085

Szóval nem a gőz hőenergiája van kihasználva, hanem a lecsapódásakor felszabaduló rejtett hője.

Előzmény: snapszmester (147083)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 1 147084

Nem így van, az iparban ahol kevés a víz, ott jön a gőz, a forrásban lévő cefrének kell a hőmennyiség, amit veszít, azt folyamatosan vonja el a környezetéből, ami történetesen az üstfal másik oldalán lévő telített gőz, az lecsapódik-kondenzál, ezzel kiadja a rejtett hőjét, a kondenzvíz leszalad a fenékre, ott felveszi és elpárolog és újra..

Előzmény: snapszmester (147083)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147083

Ezt én is olvastam, de nekem kevésnek tűnik az intenzív forraláshoz. Hővezetés szempontjából a gőz szinte szigetel. Hideg oldalra leadja a hőt, de intenzíven hőt bevinni csak vízen keresztül lehet, az alján. Mi van a felfelé áramló füstgázokkal?

Előzmény: endrepp (147080)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147082

Esetleg a fűtési teljesítmény lehetne kicsi, de mivel a te esetedben 0,3 bar-nál az állványcsővőn kifolyik a melegvíz, akkor ez kizárt.

Állványcső hosszának növelését óvatosan: 1 bar=10 m. v. o.

Előzmény: 1zsakkrumpli (147079)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147080

Nem találom most. A Fűtőber konyhai üstök doksijaiban szépen le van írva, Barkócza is leírta egyszer nekem akkor esett le.

Ezek az üstök alkalmasak rá, optimális esetben a víz nem íri el a feneket, a kondenz vizet melegíted nem a gőzt. A gőz dinamikusabb mint a víz, több hőt szállít és ahol lacsapódik a vákuum odavonzza, tehát a hőeloszlás egyenletesebb lesz, mint víz esetén. Felfűtéskor ki kell engedni a levegőt, amikor a gőz kezd jönni elzárni.

Előzmény: snapszmester (147078)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147079

Mi lenne ha csak 3/4 ig tenném a köpenyt?

Még kisebb lenne a nyomásod.

 

Mi lenne, ha megnövelnéd az állványcső hosszát?

(nagyobb lenne a nyomás a víztérben)

Előzmény: snapszmester (147073)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147078

Ez igaz, de a gőzt melegíteni dupla falban még nehezebb mint a vizet. Persze ha lenne gőzkazánom. Ott is a vizet melegítik.

Előzmény: endrepp (147076)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147077

Ez egy kicsit bonyolultabb. Szabályoztam teljesítményt kondenzvíz szinttel.

Itt a vizet melegítem és már át is adja a hőt a cefrének. A gőz szinte mellékes.

Előzmény: öreg_néne_b (147075)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147076

Nem próbáltad soha gőzzel? A gőz rejtett hője nagyobb, mint az emelt forráspontú víz fajhője.

Előzmény: snapszmester (147073)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147075

Mit Te is tudod, a vegyiparban általános, hogy a készülékeket gőzzel fűtik (a kondenzvizet leengedik a készülék alján), azzal adott felületen több hőt lehet átadni, mint a forró vízzel.

Előzmény: snapszmester (147073)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147073

Rendben!

Kicsit zavar ha a hőátadó(dupla falu)üstökről írtok és nem törekedtek a minél nagyobb hasznos felületre. 

Nálam vízfürdő van és a köpeny tele vízzel. Igaz a túlnyomás kitolja a felesleget az állványcsőbe, a köpenyt tele kell tennem mert különben nem tudom tartani a 0,5 B nyomást. Ha elég híg a cefre nem is kell mert akkor is ömlik a pálinka ha csak 0,3B.

Mi lenne ha csak 3/4 ig tenném a köpenyt? 

körte51 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147070

Nem. Arany demizson díj ! Csodás pálinka sikeredett belőle, megkóstoltam. Azt hiszem csak a levét főzte ki!

Előzmény: kupeci (147064)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 1 147066

Ok, én megértettem.

Előzmény: Törölt nick (147063)
kupeci Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147064

Ezt átvitt-értelemben mondod?

Előzmény: körte51 (147026)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.23 0 4 147063

!!

mili70 Creative Commons License 2018.02.23 -1 1 147062

Gratulálok a frissen megszerzett érzékszervi bíráló képesítésedhez. Nagyon becsülendő, ha valaki komolyan veszi amit csinál. De nem értetted, mire akarok kilyukadni. Már majdnem azt írtam, hogy majd holnap ugrik a majom a vízbe, és kiderül, hogy mennyire sikerült bírálati szempontból felnőni a "nagyokhoz", de ez egyrészt személyeskedés lenne, ami távol áll tőlem, másrészt már (idén is) elég markánsan jelentkezett néhány dolog a versenyeken, ami miatt az előző " parasztvakításos" válaszod nem elfogadható a számomra. Szóval egy sima mezei otthonfőző természetesen elfogadja, ha ilyen és olyan eredmények is születnek a különböző versenyeken a pálinkájaival kapcsolatban, azonban az eléggé elbizonytalaníhatja, ha elismert nevek által mondott minősítésekben jelentős eltérés van ugyanazon pálinkáról 1-2 hónapon belül. Tehát hogy döntsem el, hogy jó, vagy mennyire jó a pálinkám, ha egy 19 pontos aranyból hirtelen 14 pontos épphogy bronz lesz, egy csomó hibával. Persze, mindenki szeretné azt gondolni, hogy igazából  a 19 pontos a valóság, de mi van akkor, ha mégsem? Ez megkérdőjelezi a versenyek alapjait és létjogosultságát. Melyik versenyek azok, amelyek hiteles képet adnak? Onga, Gyula, Perkáta, esetleg Gyermely? Gyermelyen minden bírónak volt képzettsége? Volt 2 fős bírálói bizottság is, vagy mindegyik legalább 3 főből állt? Ha mindenhol azt hangoztatják, hogy egy standardhoz kell mérnetek, akkor nem lehetne egy falusi verseny sem kivétel, mert a jó, az a falun is jó, a szar meg falusi versenyen is szar. Melyik bírálati lapokból tanuljak, amiben kiránynak minősítik a pálinkám, vagy amelyikben épphogy ihatónak? Melyik a hiteles? Az indok, hogy többféle tanár által lettek képezve , és ezért(is) van az eltérés, az  nem kielégítő. 

Szóval én mint versenyző jelenleg ott tartok, hogy van jó, és van rossz pálinka. Ezt el is fogadom, és az esetleges arany minősítés, csak hab a tortán. A többi csak hókuszpókusz. :)

 

És ha már a fajtatiszta, ritka fajtákat is szóbahoztad az oktatás kapcsán, akkor írd meg pls, hogy a szakma jelenlegi állása szerint a banánpárlatnál a " túlérett banáníz" az hibának minősül-e, és ha igen miért? Te milyen szempontok alapján bírálnál egy banánt, mit vársz el ettől a fajtától, és miért? 

Előzmény: Kisbvb (147046)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.23 0 6 147061

Megint csak mélyen egyetértek.

Előzmény: rézműves1 (147059)
kupeci Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147060

Hajdúszoboszló.

Előzmény: Kisbvb (147015)
rézműves1 Creative Commons License 2018.02.23 -2 13 147059

Manó, ne csináljátok már!...annak a kezébe martok bele, aki hosszú évek óta etetett (okított) bennünket, azokkal az alapvető fontosságú infókkal, amelyek nélkül te sem, meg talán sokan nem tartanánk ott, ahová ezek által eljutottunk...szerintem több tiszteletet érdemel, még ha van is aki már tovább lépett...nézz már vissza 10-12-évvel.

Hol tartott ez a társaság?...ki oktatott következetesen itt mindenkit?...én nagyon sajnálnám, ha ez a (hálátlan) stílus harapózna el itt...ne süllyedjünk már le ide...ennél szerintem különbek vagyunk...vagy nem?...

Előzmény: rézmanó75 (147045)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.02.23 -1 0 147057

Mostanában több híres főzdés pálinkáját megkóstoltam, (boltban vásárolt, méreg drágán), és azt kell mondanom hogy a nagy százaléka csalódás volt...

 

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.02.23 -8 2 147056

Továbbra sem értem, hogy miért kell elviselni mindenféle rágalmakat?

Továbbra sem értem, hogy mi mért vagyunk rafkosabbak mint a főzdések?

Továbbra sem értem, hogy mitől lenne több bevétele a főzdéseknek ha mi nem főznénk?

Továbbra sem értem, hogy miért támogatod ezt az irányt?

Továbbra sem értem, hogy miért fordulsz magad ellen?

Stb...

 

Előzmény: körte51 (147052)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 -2 10 147055

Ráadásul én szóltam. Úgy kezdtem "Üdv". Kevés voltam. -:) 

Előzmény: körte51 (147054)
körte51 Creative Commons License 2018.02.23 -2 8 147054

Ide jutottunk, elvárják hogy bekopogj mielőtt szólsz! Nem nagyon látom ki lesz méltó a 200000. hozzászólásra! 

Előzmény: snapszmester (147053)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 -2 10 147053

Köszönöm hogy próbálsz védeni. Észérvekkel indulatok ellen nem lehet vitázni. Főleg ha tények helyett a feltételezések az érvek.

Krumpli írt elősző az árakról. Csak lereagáltam hogy kinek piacképesebb az ár, értéktől függetlenül. Ez tény, ha eladja ha nem. Innét vagdalkozni elég alantas.

Már lefutott a vita többi része. A sértettség itt van a fórumon. Biztosan tudom hogy én nem neheztelek senkire, csak érzékeltetem hogy a mostani rendszernek ti vagytok a haszonélvezői. Ez is tény, ezen megsértődni oktalanság. Amikor nem voltatok ebben a remek helyzetbe az volt a vád (kérdés), miért akarok nektek segíteni a saját érdekem ellenére. 

Még egyszer köszönöm, de miattam ne hergeld őket magad ellen. 

Előzmény: körte51 (147052)
körte51 Creative Commons License 2018.02.23 -2 14 147052

Tudod Kiről beszélünk? Ki merem jelenteni,hogy az a pálinka minőségi, robbanásszerű javulása, ami jelenleg történik, nagy részben Neki is köszönhető! A többi nem fontos! Csinált valamit ,amit mink csak learattunk! De persze nem muszáj észre venni!

Előzmény: 1zsakkrumpli (147049)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.23 -1 7 147051

Én is örülök, hogy hosszú idő után ismét hozzászólt, de amit írt, azzal nem tudok egyetérteni.
Soha nem adtam el egyetlen csepp pálinkát, sőt, nem is cseréltem el semmire, nem adtam senkinek ellenszolgáltatásként és nem főztem ki senki cefréjét. Innentől kikérem magamnak az általánosítást...
Igen, valóban az, hogy én magamnak főzök, csökkenti a hivatásosok piacát. De ennyi erővel a kurvák is tiltakozhatnának, hogy vannak, akik ingyen adják a p.nát...

Előzmény: körte51 (147048)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.02.23 -2 0 147050

Ráadásul elérhetetlen, mert a hatásfok "közbeszól"...

Előzmény: öreg_néne_b (147047)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.02.23 -9 1 147049

Ne haragudj, de szerintem az egész vita tőle indult.

Ő írta, hogy miattunk nem tudja eladni a pálinkáját, mi rafkosabbak vagyunk min a főzdések.

Erről meg az a véleményem, hogy mindenki magából indul ki.

Nem értem, hogy miért kéne ezt szó nélkül hagyni???

 

Tudod, hogy ha én valahová bemegyek, akkor kopogtatok, köszönők, és nem berúgóm az ajtót.

 

Előzmény: körte51 (147048)
körte51 Creative Commons License 2018.02.23 -2 8 147048

Szerintem többre vagyunk képesek ennél! Megkóstoltad az úszómedence minden felöntését? De minősíted!  Biztos vagyok benne, hogy sok jó és sok kevésbé jó is van benne. De semmi gond , csak én örülök, hogy benézett és Ti meg kicsinyes dolgokkal rárepültök!

Előzmény: rézmanó75 (147045)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!