Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Tudod, milyen könnyű azt leszedni? Az élelmes, érdeklődő és gyűjtő múzeumlátogatónak az lenne az első, hogy leszedi. Ezen a puskán egyébként rakasz sincs. Én azon csodálkozom, hogy a cső rajta van.
Az egykörös irányzék volt a régebbi. Ha valahol látsz ZPU 1(2, 4) légvédelmi géppuskáról eredeti képet, azokon még az van. Sajnos közvetlenül nem volt egyikhez sem szerencsém, de múzeumjáró emberként már sok érdekes dolgot láttam életemben. Ezeket a ZPU-kat például Leningrádban (akkor még úgy hívták), a tüzérmúzeumban.
Ezt a kétkörös irányzékot még a háború idején kezdték el használni. Biztos "találták" valahol.
Ez már egy későbbi variáció volt. Ezen az irányzékon már be lehetett állítani minden kezdőelemet, ennél már nem kellett a témaindító saccográf. Az eredetin csak egy karika volt.
Na itt a DSK, a képen éppen szárazföldi helyzetben. Ha felállítottad az állványát, akkor egy robosztus háromlábú állványt kaptál. A géppuskán jelenleg csak a szárazföldi irányzék van fent, de rá lehetett szerelni a légvédelmi irányzékot is. Nem tudom, Rali kolléga tudja-e, hol van ez a géppuska? Ha nem tudná, akkor Szolnokon keresse a repülőmúzeumban. A tisztiklub első emeletén van egy szép kis kiállítás.
Ha jobban megnézed a bádog táblázatot, akkor láthatod, hogy a távolság és a sebesség (kategóriánként három érték) valamint a repülési irány (két érték) alapján jöttek ki eredményként egyjegyű számok. Azt a kapott számot kellett használni, vagyis a koncentrikus körök közül annyiadikat kellett irányzásra használni.
Amit a rajzon látsz, az a DSK irányzékja kb. A kis piros jel szerint kellett célozni akkor, amikor a cél kb. a lőhető sebességtartomány kétharmadán, balról közeledett.
A 12,7 mm-es kaliberű nehézgéppuskát eredetileg légvédelmi céllal készítették el. (Még a II. Vh. előtt.) Ám akkor az irányzék csak annyi volt, hogy egy csomó koncentrikus kör a lövész szeme előtt. Ezekkel a koncentrikus körökkel már lehetett valamelyest előretartást képezni, de csak úgy, hogy valaki meghatározta a lövés kezdőelemeit. (Repülési sebesség, irány, emelkedés, siklás szöge, szél, stb.) Na azt lehetett ezzel a masinával. A rendes (nagyobb kaliberű) légvédelmi tüzérnek egészen komoly segédeszközei voltak a kezdőelemek megállapításához, néha a szükséges cucc nagyobb helyet foglalt, mint maga az ágyú. A kezdőelemek alapján az előretartást valamilyen komolyabb lőelemképzővel (Gamma-Juhász, Puazo sorozat, stb) állapították meg. (Tulajdonképpen analóg, fogaskerekes computer volt.) De ott szükség is volt ekkora felhajtásra, mert az ágyú messzire hordott. Ám a DSK-nak max 1500 - 2000 méter lehetett a lőtávolsága, ezért ott a saccolás is kielégítő eredményt hozott. Na ezt a saccolást lehetett csinálni a képen látható masinával.
Ha akarod, akkor szúrd be nekik ezt az ismertetőt. Hátha okosabbak lesznek tőle.
Ezeket a képeket a kacatos topicba tette a bancsijácsi, föladványnak.De ő sem tudja, mi ez a szerkentyű. Szerintem meg valami géppuska irányzéka lehetett.
Két hétig most nem leszek mail közelben,kérlek titeket ha van valami üzenet akkor itt a topikon irjátok meg ,azt tudom majd olvasgatni.Köszi!(remélem a következő két hétben látok egy két jó helyet :-)
Nekem jó elméletileg bármelyik időpont,igazodok,bár jobb lenne ha két külön héten lenne a két program.Két napot nem biztos hogy egy héten megtudok oldani.A Kupi kiruccanás a legfontossabb :-))
Ma beszéltem az őrnagy Úrral. A Kupra tervezett látogatással kapcsolatban annyi változás van, hogy már most meg kellene határoznunk, hogy melyik héten szeretnénk menni. A dátumot később pontosítjuk. Még novemberben kellene menni, mert Nekik a december már nem az igazi. Szerintem - annak érdekében, hogy Mindenki előre tudjon tervezni, a zimankót meg már úgysem tudjuk elkerülni - válasszuk a november 27-tel kezdődő hetet. Akinek nem felel meg, kérem szóljon. Más. Mivel sokan lemaradtak a veszprémi útról, tervezünk még egyet. Ennek tervezett dátuma november 24. Aki szeretne jönni, de nem jó Neki ez a nap, kérem jelezze. Szintén írjon nekem, aki még nem adta meg az adatait. A második veszprémi út listájával még kicsit tudunk várni, a Kup-listát jó volna minél hamarabb leadni. Pár adatot még pontosítani kell, akit érint, annak küldök levelet.