Megjegyzem a búvár felszerelések - és itt gondolok a "levegő ellátó rendszerre" - leggyengébb darabja is hozza a kötelezőket. Ami azt jelenti, hogy üzembiztos és működőképes nagyon nagy határok között.
Mikor az ember több pénzt tud áldozni a technikára, akkor csupán a "kényelmet" fizeti meg, nem a biztonságot.
Bármilyen "kőkorszaki" reduktorral lehet merülni, csak rohadt nehéz egyiket-másikat szívni. ☺
Itt az egyik búvárboltban ezt a márkát használják a kölcsönzős cuccokon.
Volt szerencsém egyhez (amikor cucc vásárlás előtt végigjártam a különböző boltokat/márkákat próbálni), ami kb 1 éves volt, egyszer volt bevizsgálva, heti 6-8 merüléshez használták a kölcsönzők pakkban.
Rekreációs célokra szerintem egy jó kezdő cucc, nekem semmi bajom nem volt vele 31 méteren. Kétszer merültem vele, akkor hozta az ilyen szinttől elvártakat.
A boltosokat kérdeztem, szerintük megbízható és normál karbantartás mellett sokáig elvan vele az ember (mondjuk nyílván eladni akarnak...).
Nos, én is megvettem egyet:) A hétvégén tesztelem, egyenlőre 20 méteren, Ausztriában. A szárazon brutális fénye van, a vízállósága is kielégítőnek látszik, dupla gumigyűrűs zár, fém ház. Majd beszámolok.
Nem csak ez a baj. Ebayről egy 3 CreeLed-es 2000 Lumenes lámpa aksikkal, töltővel 100 méterig vízálló postával 12.000 Ft. A márkához kevesen ragaszkodnak, az amatőrök meg veszik az olcsóbbat.
Az a baj, hogy a benne lévő nagyteljesítményű akumlátorok elég drágák. Most cseréltem a Vega elektronikban 3 db-ot 15 ezer Ft-ért. Még egyszer már biztos nem fogok. Az egész lámpa nem ér annyit ma.
Valószínűleg. A pár éve több tízezer forintért árult fegyverlámpákat teljesítményben simán verik a párezer forintos ledes lámpák. Ennek megfelelően eladni sem lehet őket pedig a házuk baromi masszív és nem hullanak szét pár lövéstől.
Hálistennek nagyon jó helyen élek búvárkodás szempontjából, és vagyok annyira szerencsés, hogy heti 1 alkalommal merüljek (hobbi szint, 30-40 méterek közötti nitrox).
Szemet szúrt nekem a Sony új AS100-as kamerája (búvár tokkal).
1) Volt e aki már használt ilyet, vagy a korábbiakból egyet merüléshez? Mivel Sony ezért szerintem az érzékelőre nem lesz panasz (főleg magas iso terén), és ha nem muszáj nem vennék GoPro-t.
2) Vörös szűrőt szerintem meg tudom oldani úgy, hogy a búvár tokba belűről méretre szabok egy CTO vagy hasonló zselélapból valamit (itt kék a víz így magentára nem lesz szükségem szerintem).
Elgondolkodtam viszont a világításon, ha nem akarnék csak a természetes fénnyel (már ha van) dolgozni.
Szeretném valami olcsóbbra kihozni a szettet, ezért a következő megoldásra gondoltam.
Hobbi búvár. Aki alkalmanként, kis mélységekbe merül kedvtelésből.
Gyakorlott búvár. Annyi tudást és gyakorlatot szerzett, hogy nagyobb mélységekbe és extrémebb körülmények esetén is merül valamilyen tevékenység miatt. Fotózás, videó, felderítés, kisebb munkák. / Ne feszegessük az adrenalinfüggést. /
Profi búvár. Minden feladatot meg tud oldani a víz alatt. Munka, mentés, stb. Legtöbbször hivatásszerűen merül.
Direkt nem sorolom fel a sportolókat, mert az teljesen más kategória.l.
Látható, hogy itt a legnagyobb véleménykülönbségeket az első besorolás váltotta ki.
Persze hogy marhaság, legalábbis ezen a szinten ahová a "hobbibúvárok" (nem sértésnek szánom, csak megkülönböztetés azoktól, akik foglalkozás szerűen űzik) eljutnak. Csak arra akartam célozni, hogy a búvárnál nem annyira "automatikus" a halál mint a légisportoknál...mégis a búvár az, aki nem mehet egyedül-ellenkező esetbe suicid, felelőtlen, szabályszegő, őrült i tak dajse...
De nem kell ide légisport, a közlekedés is lényegesen több veszélyhelyzetet rejt magában mint a ti sportotok. Menj keresztül a fővároson és próbálj meg vezetés közben percekre elbambulni...menj le az M7-en a Balatonra és figyeld percekig a sztráda felett szitáló vörösvércsét a belső sávból...
Az élet tele van veszélyhelyzetekkel amiket fel sem veszünk mert megszoktuk őket. Rendben, a víz nem a természetes közegünk, máshogy működnek ott a dolgok de ha észnél vagy, ott sem kisebbek az életbenmaradási esélyeid mint egy csomó más helyen.
Nem lenne szabad ennyire egysíkúan gondolkodni mint itt páran teszik.