Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
A kelesztéshez idő kell. Az élesztő segít, a csak kovászolt kenyerek gépben laposak lesznek. Régen 5-6 órát is kelesztettek. Az én gyors programom 1:20, a normál 2:40, a teljes kiőrlésű pedig 3:20 perc. 1:20 perc alatt nem jöhet ki normális kenyér sütéssel együtt. Az én gépem csak 800 g-os kenyeret tud.
Kedves Kenyérsütő Társak!
Karácsonyra meglepődtem egy SEVERIN BM3983-as sütővel. KB 5 kg lisztet már elhasználtam, de még egy jó kenyeret nem sikerült sütnöm. Segítsen valaki egy tuti recept megküldésével esetleg trükkök, fortélyok alkalmazásával, hogy elégedett lehessek. Már ott tartok, hogy elrejtem a szekrény mélyén a masinát. A kenyerek tömöttek, nehezek, volt ami meg sem kelt. Elvittem most a szervízbe arra gyanakodván, hogy a kelesztési programja nem jó, majd meglátjuk mi lesz belőle.
Kaptam kölcsön egy másik fajta sütőt, azzal sem remekeltem. Sütöttem vele egy kb 5 cm magas galacsint. Help!!
A help jöhet közvetlenül az emilemre tope2002@freemail.hu
Én friss élesztőt használok. Mindig 3 db-ot veszek. Amíg el nem fogy, jellemzően nem romlik a minősége. Soha nem futtattam fel. 2 hónap híján öt éve van meg a gép. Az élesztőt morzsolás nélkül ráteszem a kupac tetejére. Semmi lyukfúrás. Programozott sütés esetén pedig kifejezetten egyben kell rátenni. A folyadéktól az időzítés alatt a liszt kezd átnedvesedni, s ha ez eléri az élesztőt, hamarabb elkezd kelni, mint kellene. Amikor pedig kellene, már "elfárad". Arra azért kell vigyázni, hogy a só ne érje.
Tuti recept pl. az a sajtos kenyér, amit leírtam Clatronichoz. A tetejét emelgeti a sütőnek, és népszerű is, mert aki már evett valaha Tescós sajtos-stanglit ... :)
Potyike !
Sajna sok régi recept mellett nincs ott hogy milyen gépre, milyen súllyal, milyen sütési fokozattal készült, helyenként meg a mértékegységek-mértékek is keverednek. De jó ötlet ! Próbálok valamit kiválogatni a meglevők közül, aztán majd feldobom ide megtekintésre.
Csutimati !
Na, akkor egy kicsit vegyél vissza és nem fog beesni !
Ha ragadós sütés után a belseje, akkor lehet hogy sok vizet raktál bele.
Csak száritottat használok, abból is franciát. az 11 gram és az van ráírva hogy 4 deka élesztőnek felel meg.
Meg kovászt is használok, de azt csak önmagában élesztő nélkül.
Koszi ,johet minden tapasztalat. Most karacsonyra vettem anyunak a gepet de meg nem merte kiprobalni, pont a cukorbetegsege miatt. Sajnos eleg sulyos. :(
Ha gondolod, hogy masokat ez csak untatna, e-mailban is orulnek neki.
Én a receptekben lévő cukrot mindig kicserélem édesítőre. Speciel Glukonont használok, ami azért jó, mert ua. mennyiség kell belőle, mint a cukorból. Mivel nem vagyok édesszájú, kevesebbet szoktam belőle belerakni, de eddig még nem okozott gondot. Az élesztőt ugyanis fel lehet futtatni édesítővel is.
A kenyérvarázs oldalon lévő - általam istenített kalács olyan jól sikerült édesítővel, hogy aki nem tudta, hogy én nem eszek cukrot megjegyezte, hogy legközelebb kevesebb cukrot tegyek bele, mert egy kicsit édes lett. Mondtam, hogy ettől kevesebb cukrot már nem tudok beletenni, mert nincs is benne. Vaníliás cukrot, amit ír a recept édesítővel úgy lehet előállítani, hogy 3-4 vaníliarudat beteszel egy befőtessüvegbe feltöltöd édesítővel, aztán bezárod egy 3-4 napra, és pontosan olyan íze és illata lesz, mint a bolti vaníliás cukornak.
A kenyérvarázs termékeket is nyugodtan használhatjátok, mert az a cukor, ami abban van, minimális. Vércukor emelkedést nem nagyon okoz. Arra figyeljen majd oda édesanyád, hogy a szénhidrátot egy kicsit másként kell számolni, ha érdekel, akkor ezt a tapasztalatot is megosztom veled.
Köszi!
Most egy egész 5kert tettem a 65 dkg liszthez, az ibrik tetejéig jött fel a kenyér, és egy lehelletnyit a sütés közben mintha horpadt volna, azt hiszem itt lehet valahol a határ. No majd felvágásnál kiderül mi lett a vége. A tegnapi egy kicsit mintha még nyers is maradt volna, vagy legalábbis úgy tapadt nagyon. Remélem ez most jó lesz végre.
Te is szárított élesztőt használsz ezek szerint?
Nem különféle receptekkel kell elkezdeni a sütést, hanem a gép receptjeivel. A legfontosabb a folyadék-liszt aránya. Amíg normál, fehér búzakenyeret nem sikerül jól sütni nem szabad különböző receptekel próbálkozni. 2 probléma lehet. Nem kel meg, vagy túlkel. Ugyanazzal a recepttel kell próbálkozni, egy kicsit változtatni a folyadék-liszt arányán. Meg kell jegyezni a változtatást, és megvárni, hogyan sikerül. Harmadszorra már jó lesz. Ezután már lehet variálni különböző receptek alapján. Szerintem 500 g liszthez 1/3 friss budafoki kocka kell. Esetlegesen szárított élesztő használatánál, a papírja alapján át kell számítani friss élesztőre, és az annak megfelelő mennyiséget kell beletenni. Túlkelés esetén több liszt. vagy levesebb folyadék kell. Ha nem kel meg, több víz, vagy kevesebb liszt kell. Egy rugalmas golyót kell kapni már 10 perc dagasztás után is. Akkor érdemes ellenőrizni a massza keménységét. A tuti receptek ellen szól: más a víz keménysége, a lisztek változnak, még malmokon belül is évjárat szerint. A gépet nem szabad hűvös helyen üzemeltetni. Továbbá kerülendő minden gyors program. Eleink a kenyeret medagasztották előző este, és hajnalban sütötték. 5-6 óra hosszát kelt.
Csutimati !
Akkor emeld az élesztőt mennyiségét ! Én 40-45 deka liszthez egy kismérő (ez egy kiskanál elvileg) francia élesztőt teszek alapból, a 'váltótáblázat' szerint az Dr5ker 15%-kal gyengébb, na ebből kalkulálj ki magadnak valamit !
Amit írtál a kalácsos esetet, az a tipikus túlkelés - a túl sok élesztő okozza, nem a meleg összetevők. Az élesztő nagyon érzékeny a hőmérsékletre, az élesztőgombák talán a 60 fokot sem bírják - elpusztulnak, és leáll a kelés.
Biztos Neked is igazad van, de nekem logikusnak tűnik az, hogy egy felfuttatott élesztős kenyérhez (vagyis kicsit már előkészített) nem kell 3 óra.
Mindegy, ez csak egy ötlet volt, mert én is elkeseredtem, hogy a hosszú programos kenyereim (kivéve a bekevert liszteset) az üst feléig nem jöttek fel és borzasztó tömörek voltak.
Mostmár kezdem tényleg úgy gondolni, hogy a friss élesztőhöz gyors program dukál.
Egy hauser brgonyás recept kimondottan kezdőknek (mint én :)
540 dkg fehér liszt (fradi malmos)
3 dl langyos tejben + 1 evőkanál cukorban felfuttatott 1/2 kocka budafoki élesztő (25 g)
4 evőkanál burgonyapehely (bioboltos)
2 evőkanál magkeverék (bioboltos, van benne len, szotyi, tökmag, meg még sokminden)
1 tojás
1 teáskanál só (ebből mehet bele kicsit több, bár én a csökkentett nátriumosat használtam, és az kevésbé intenzív)
1 kicsi bors (ezt csak úgy beleszórtam)
3 lapos evőkanál rama margarin (nem olvasztottam meg)
Sztm. a sorrend szinte mindegy, én nagyjából a leírt sorrendet alkalmaztam. Ha nem elég a folyadék akkor még egy kicsi tejjel pótolni lehet. És mehet bele még egy kanál cukor közízlés szerint.
Én mindent beletettem a legelején és az 1,40 perces gyorsprogrammal sütöttem. Tökéletesen, feljött és még a tetején is volt egy kis repedés, mint az igazi kenyereknek :)Ropogós héjszerkezet, omlós, laza belső... amilyet már régóta szerettem volna :)
Próbáld ki akkor a 2114-es hozzászólásomban szereplő receptet (hosszú program, közepes barnítás, ezt később írtam hozzá), ez behúnyt szemmel is működik mostmár. Kaiser's-ben lehet hozzá venni mindent, ha pont olyan liszteket akarsz használni (bár gondolom máshol is lehet).
1. Kevés az élesztő vagy rossz: Esetleg kevés, rossz nem, szárított volt.
2. Alacsony a hőmérséklet: A mit beleraktam azoké? Meglangyítottam a vizet, a lisztet nem szoktam.
3. Csapnivalóan rossz a liszt: Sütöttem már belőle finomat, kilőve.
4. Túl sok a só: 2,5 TK össz 60 dkg liszthez. Sok?
A tészta picit ragadt, ma több lisztet tettem bele, no meg egy egyész csomag 5kert, remélem nem zuhan magába a végén. Már eléggé fent van, még van 20 perce kelni...
Életem második próbálkozása kalácsrecept volt, friss élesztővel. Hát nem tudom mit cseszhettem el, valszeg túl meleg lehetett a tej, én erre fogtam, de még 40 percet kellett volna kelesztenie, amikor le kellett állítanom a progit, mert már a gép tetejét emelgette a tészta, és elindítani a sütést, persze az eredmény az lett, hogy a kalácska úgy magába roskadt, hogy úgy nézett ki mint a Marianna-árok. Kuka lett a vége. Azóta por élesztőt használok.
Emberek! Össze kellene állítani egy listát, hogy géptípusonként mik azok a receptek, amik tutira mennek, és egyszerűek is, a lehető legpontosabb alapanyag listával, hogy ha valaki vesz egy x gépet, és tutira akar menni, akkor kipróbálhasson legalább egy jól bevált receptet.
Szia!Kipróbáltam az els? receptedet, de nem sikerült. Csak az üst feléig ér. Szerintem nem kelt meg. Lehet, hogy az éleszt? volt rossz, de már kezdem azt hinni, hogy a gépem az.
Én is kezdő vagyok, de nagyon lelkes. Teljesen beleszerelmesedtem a kenyérsütögetésbe. A kalács, ami a kenyérvarázs honlapon van fent, az isteni. Legközelebb narancsos változatban fogom elkészíteni.
A vajas kiflit is kipróbáltam, a tészta az valami álomszépen megkelt a gépben. Pukkantak a hólyagok, amikor nyújtottam. Az ízén viszont változtatni fogok, mert 2 kanál cukrot ír - igaz, hogy én azt kicseréltem édesítőre, de ezzel a cukor mennyiséggel szerintem túl édes a tészta, legalábbis a mi ízlésünknek.
A másik nagy kedvencem a házi burgonyás kenyér, ami a múltkor már igazán finom lett.
A sajtos kenyeret meg kifogom próbálni a normál programon is, bár a tetejére való sajtot csak a sütés vége előtt 20 perccel fogom rárakni, mert ennyi idő valszeg elég neki, hogy szépen megpiruljon.