Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
A képen látható esetben hogy kell meneszteni a vonatot?
A vonat eleje a jelzőn túl, de még a szig.sínen belül van. Tehát lehet a kijárati jelzőt kezelni - és kezelik is - csak a mozdonyvezető nem láthatja a jelzési képet. A vágányon jelfeladás nincs.
Elég ha csak simán meneszti a szolgálattevő a vonatot, vagy írásbeli rendelkezést is kell(ene) adnia?
Nézd, ha rajtam múlna a dolog, akkor mindenhol ki lenne cserélve az izzó, beszabályozva a fényáram, beállítva a váltón a váltójelző, kampózár, ellenőrzőrúd stb. De jelenleg olyan kevés a bizt. beres., és persze, hogy létszám stop van.
Nem sok vizet zavar, azaz olyan, mintha ott se lenne? Akkor meg miért van ott? Pénzbe kerül, és talán mostanság abból van a legkevesebb.
A múlt hétvégén láttam egy olyat, hogy kiakadt a váltójelző. "Jó az úgy is." Öt perccel később leintette a szolgálattevő a kijáró vonatot, hogy ne legyen váltófelvágás.
Szóval a nemtörődömség rendszerint megbosszulja magát.
"Ha esetleg szükséged van részletes képekre, holnap kimegyek az állomásra, és körbefotózom őket! ;-)"
Üdv!
Köszönöm, de az előbb beszúrt képek, amiken látszik a jelzőlapok rögzítése is, elegendőek lesznek. Amivel nagyon ki lennék segítve, az egy rajz a jelzőlapról, a méretekkel együtt. Elég lenne csak az, hogy milyen magas, és milyen széles. Mondjuk el lehet ezt hatásosan találni szemmértékkel is, de úgy még pontosabb lenne...
No, ezt még akartam kérni, köszönöm szépen! Az árnyékolóknál mindegyiken van az a kis merevítőszerkezet, ami összekapcsolja őket a jelzőlappal? Mintha nem mindenhol láttam volna ilyet..
"Ha elkészül a modell egy fotó ereéig megtisztelnéd a topikot... ? :)"
Természetesen... A mai jelzők modelleit már elkészítettem, most vizsgaidőszak után újult erővel állok neki, kicsit fejlesztgetem őket, hogy még szebbek legyenek, és ehhez akarok próbaképpen hozzácsapni egy ilyet is.
Ha jól tudom, ez a szovjet kisállomási berendezés maximum 6 vágányt tud kezelni, ezért nem vagyok biztos benne hogy Tokodon voltak e valaha ilyen jelzők.
Hernyofan! Ha esetleg szükséged van részletes képekre, holnap kimegyek az állomásra, és körbefotózom őket! ;-)
Ha jól tudom, akkor Solymár, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Leányvár, Esztergom-Kertváros, Esztergom, Tokod, Nyergesújfalu, Süttő, Lábatlan, Piszke, Neszmély, Apafa, Téglás, Újfehértó, Hajdúhadház, Császárszállás és Ajka állomásokon telepítettek ilyet. Ebből Leányvárban és Ajkán már leszerelték őket és hagyományosat tettek föl helyettük, de Ajkán a szovjet törpe-tolatásjelzők megmaradtak.
Itt van néhány: http://benbe.extra.hu/gallery/jul06/pic61_noframe_hun.php http://benbe.extra.hu/gallery/jul06/pic53_noframe_hun.php http://benbe.extra.hu/gallery/jun07/pic30_noframe_hun.php
Tudna nekem valaki képeket berakni azokról a régi jelzőkről, amik - ha jól tudom - szovjet eredetűek ( amiken olyan feltűnően nagy árnyékoló van )? Debrecen, és Nyíregyháza között pl. a legtöbb állomás be, és kijárati jelzői ilyenek, de a 2-es vonalon is láttam belőle gazdagon. Szeretném modellben elkészíteni, de sajnos semmi adatom nincs róla. Leginkább a jelzőlapról kellene fénykép.
Szerintem egy kicsit "rá is játszanak". Jó pár éve szó van a teljes átépítésről biz.ber. cserével együtt és még mindig nem történt semmi. Tervek készülgetnek, de egy szeget sem ütött még be senki. Ez egy újabb indok az átépítés mielőbbi végrehajtására.
Meg aztán a berendezés is olyan állapotban van, hogy lehet, hogy nem egyszerű izzócseréről van szó.