Csorbakő? Ennek még nem láttam olyan alaprajzát, ami mutatná az öregtornyot, de 2-nek jó lesz (Boldogkő az 1). A belsőoldala az lehet akárhányszögű is!
3-nak a szlavóniai Velika vára.
A többi az nem jó! Csak is vármagban elhelyezkedő 3 szögletű tornyokat (s leginkább öregtornyokat) keresek!
Csak egy tökéletes választ tudok adni, az is bizonytalan kissé: Csorbakő
Félig megfelelő választ többet is tudok adni:
Boldogkő -- toronynak torony, de nem öreg Csejte -- öregtorony, de a belső falát megtörték, szóval csak majdnem háromszög... valójában négy Ghymes -- ez sem öregtorony, meg le is "harapták a sarkát" Huszt -- ez bástya, de pregnánsan háromszögletű Kassa - Várhegy -- alapjai maradtak csak, nem tudni torony, vagy valami más, ez sem öreg Nagykövesd -- ez is külső torony, de háromszög Nyalábvár -- ez is külső torony Tapolcsány -- két külső háromszög alakú bástya
Szóval, kedden Visegrádon (is) jártam, s szépen kérésemnek és a Várak3D-nek köszönhetően bejutottam a Fellegvár külső, K-i kaputornyába. Ez egy ötszögletű torony, aholis a háromszögletű részében egy csigalépcső van, mely a felső szintre vitt/visz fel, ahonnan többek között a gyilokjáróra is volt a kijárat...
Igaz, hogy volt, aki említette Visegrádot, de ott nem tudott a csigalépcsőről és a K-i kaputorony neve sem hangzott el, így azt kell summáznom, hogy igen nagy szerencsém volt, hogy én bejuthattam oda és fel is mehettem a felsőbb szintre rajta.
Pedig, ha belegondolok, hogy ma a Fellegvárba mindenki ezen a kapun keresztűl jut be, és mindenki ott megy el mellette, ill. a bezárt ajtó előtt...
A www.varak3d.hu -n látok Visegrádnál olyan fotókat, ahová a honlap készítője illegálisan :-) besunnyogott... merthogy elzárt terület. Az öregtorony környékéről beszélek.
Tekintve, hogy a Salamon-torony már "nem volt messze"...
..de ez biztos nem jó, mert "bizonyos része" kell - az meg ott nincs, egy tömb az egész...
..szóval (még mielőtt itt kommunikative teljesen félreértődik minden) - lehet hogy a vár neve már elhangzott, csak a pontos helyszin (pl Bugajakab torony vagy Alsóvár-balhátsó) nem..?
Nekem még Győr és Tata is belefér, bár az nem annyira Duna, de végül is nem arról volt szó, hogy a parton áll, meg Zsámbéktól is inkább É-Ny... Asszem feladom, kislány vagyok, sok vár vár még rám. :-) De izgatottan várom majd a megfejtést.