Keresés

Részletes keresés

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 759

En is koszonom szepen a tanacsodat:

1. a recept egy cikkben jelent meg, ahol a szerkeszto belenyult ahhoz, hogy a stilus olyan (eros / temperamentumos) legyen, ahogy o gondolta.

2. neha a nyelv miatt meg nem erzem ezeket a dolgokat

Előzmény: Kanbéka (756)
Zitka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 758

Hát persze, hogy mindenki a saját ízlése szerint csinálja... :-)  Én egyébként szoktam így is - úgy is, mikor mi van itthon...

De ha már "eredetiről" beszélünk, bevallom őszintén, elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy közép-olaszországi középkori szénégetőnek hipp-hopp lett volna bors a tarisznyájában... :-) Ezek a dél-kelet ázsiai fűszerek azidőtájt inkább csak a gazdag emberek asztalára kerültek. Szerintem. :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (755)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 757

Variaciok:

1. nem kell visszatenni a serpenyot a tuzre, majd a toljas ugyis egy kicsit megmelegszik a tesztaval

2. tojasfeherje nelkul, vagy pl. 4 sargaja es 2 feherje

3. letezik Carbonara di Zucchine, valaki meg Carbonara di Mare-t is csinal

Előzmény: carbonara (746)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 756

köszönjük szépen:)

Egy jó tanács: a magyarban kevesebb felkiáltójel használata szimpatikusabb:) Szerintem.

Előzmény: Antonio Gambadoro (752)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 755

Szia Zitka!

Haaaaat, nem teljesen igy van :-)

Ez a website egy olasze aki Skociaban el ("il sito italiano che abita in Scozia), tehat valoszinuleg (mint pl.a Svajcban elo olaszok), mar maskep csinaljak,  mint ahogy kellene (ez a recept kozep-olaszorszagbol szarmozik).

En olasz gasztronomus es olasz gasztronomia szakerto vagyok, csak meg akartam osztani veletek amit tudok a kulturamrol.

De ezert nem fogunk vitatkozni, mindenki ugy csinalja ahogy neki finom :-)))

Előzmény: Zitka (750)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 754
én nem a nevéért szeretem, vagy a származásáért
Előzmény: Törölt nick (751)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 753

Ezen nem lehet vitatkozni, hogy kinek mi a finom.

En csak ennyit mondom, hogy az igazi Carbonara-ban nincs tejszin.

Ha szalonnas, tejszines, tojasos tesztat szeretnel csinalni, biztos finom, csak ez nem Carbonara. En azt hittem, hogy az igazi receptet szeretted volna megtudni es ennek a szabalyos valtozatait

Előzmény: carbonara (748)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 752

SPAGHETTI ALLA CARBONARA

Hozzávalók (3-4 főre):
500 g olasz spaghetti
250 g húsos füstölt szalonna

4-5 tojás

feketebors, só

Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt

Az igazi Carbonará-ban nincs tejszín! Ez nem tejszínes-sonkás tészta!

Itt az alkalom, hogy rendet csináljuk a fejekben, és hogy mindenki megtudja hogyan főzünk Italiában!

Ez egy nagyon régi recept, kőzep-Olaszországban született.

A “Carbonara” név a Carbone szóból (azaz “szén”) szármozik. A tészta akkor lesz igazán finom, ha a fekete szín látszodik, tehat sok feketebors kell hozza. Mások szerint egyébként a szénbányászok egyik kedvenc étele volt, mivel nagyon energiadús ebédet igényelt a fárasztó munka.

Elkészítése:

Kis darabokra vagy csikokra vágjuk a jó húsos füstölt szalonnát (nagyon alkalmas a csomagolt is), felmelegítjük nagy serpenyőben zsiradék nelkül, majd sok fekete borsot őrlünk rá. Kis lángon sütjük néhány percig, de ne pirítjuk meg! Majd levesszük a serpenyőt a tûzről.

Egy magas fazékban vizet forralunk a tésztának, de olajat nem öntünk bele.
A tészta ennek ellenére nem fog ragadni, csak követni kell az utasításokat, melyek a következők:

100 gramm tésztához 1 liter vizet lehet adagolni, a sót (1 kiskanálnyi vagyis kb. 10 g  1 liter vizhez) pedig csak akkor kell beletenni, ha a viz már forr.

Ha beletettük a tésztát, azonnal meg kell keverni és még néhányszor, hogy ne ragadjon össze!

Közben felverjük a tojásokat (altalában 1 tojás / 100 g. tészta, vagy 1 tojás / fő +1) egy mélytányérban, rakjunk még borsot és reszeljünk rá 10-15 dkg Parmigiano sajtot. Vigyazat, nem “parmezan”-t, mert az egy rossz utánzat. Az igazi sajtot egyébként Magyarországon is könnyen be lehet szerezni, és érdemes is, mert isteni finom. Parmigiano Reggiano-t vagy Grana Padano-t kell vásárolni egészben.

Térjük vissza a tésztához: az olasz tésztát mindig “al dente” (“fogkeménységre”) kell főzni. Ha kész, leszûrjük, de nem szabad viz alá tenni, külőnben lemossuk a sót is.

Majd gyorsan beleőntjük a serpenyőbe, megkeverjûk a szalonnával, adunk hozza még borsot, ráőntjük az előbb elkészített tojást és visszatessük a tûzre, kis lángon max. 1-1,5 percig megmelegítjük (a tojás miatt), és utána tálaljuk!

És már kész is van az igazi olasz Carbonara!

Ciao es Buon Appetito!

Előzmény: Antonio Gambadoro (747)
Zitka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 750

Szerintem még az olaszok maguk sem tudják eldönteni, hogy kell-e bele, vagy sem. Sőt, az eredetére is van néhány magyarázat. :-)

http://website.lineone.net/~traditio/carbonara.html

E' un piatto molto popolare e gustoso; alcuni imputano le sue origini risalenti gia' ai Romani, altri lo collegano ai carbonai dell'Umbria.
Altri dicono che sia legato ai Carbonari e che sia stato inventato da loro, nei nascondigli essendo ingredienti molto facili da trovare.
Ulteriori voci dicono che sia stato inventato durante la seconda guerra mondiale per utilizzare la pancetta e le uova comprate al mercato nero dal personale Americano.

Én is szoktam beletenni tejszínt, a tojásfehérje helyett. Így krémesebb lesz, és nem csapódik ki olyan rántottásan. Azaz nem a tojásos nokedlire hasonlít. :-)

Akit esetleg érdekel, itt talál pár tucat carbonara receptet:

http://www.humantec.it/vino-cucina/ricette/spaghetti+carbonara.html

Kanbéka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 749
akkor mi sokat és rendszeresen bűnözünk...
carbonara Creative Commons License 2005.05.17 0 0 748
Lehet, hogy bün . De finom ! :-))
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 747

hahaha tetszik az "Aranylabu Toni" :-))

A Szines Mai Lapon a Carbonara-t is irtam. Nem sokara elkuldom Neked/Nektek, ahogy az elozo receptet is.

De... tejszint a Carbonara-ba... NAGY BUN!!!

Előzmény: carbonara (746)
carbonara Creative Commons License 2005.05.17 0 0 746
Kedves Aranylábú Tóni,

kösz a jó tippekért Amatriciana ügyben.
Megkérhetnélek én, ird le hogyan kell igazi (névadómat) Carbonara-t csinálni ? Èn így csinálom : szalonnát megolvasztom, bele kicsi tejszínt ( azt hiszem, ez nem egészen szabályos ), tojást (fél kiló pastára négy sárgáját és két fehérjét), borsot, jól összekeverem és a megfött (természetesen al dente) spagettire azonnal ráöntöm és összekeverem és azonnal megesszük. Fö, hogy mindent nagyon gyorsan, különben rántottás tészta vagy tésztás omlett lesz belöle De már hallottam úgy is , hogy a tojásokat egyenesen a tésztára öntik.
Van még egyéb titka is ?
Előzmény: Antonio Gambadoro (744)
szysssz Creative Commons License 2005.05.16 0 0 745

Köszönjük az ígéretes receptet! Kipróbáljuk. -:)))

Üdv: Szysssz

Előzmény: Antonio Gambadoro (744)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.16 0 0 744

nagyon szabalyos (es gyakran alkalmazott) variaciok:

1. friss paradicsom helyett vagy olasz Pelati (paradicsom konzerv, akar darabolt) vagy olasz Passata di Pomodoro (passzirozott paradicsom, nem suritett)

2. A szalonnat sima olajban piritani, es elrakni, majd csak a legvegen hozzaadni a tesztahoz. Egy masik serpenyoben sutni a hagymat es a paradicsom szoszt.

Előzmény: Antonio Gambadoro (743)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.16 0 0 743

BUCATINI ALL'AMATRICIANA

Ez Közép-Itália egyik leghíresebb étele; a recept több mint 1000 éves és Amatrice faluból származik. Az ókorban természetesen az eredeti formájában és összetevőkkel készítették: akkoriban Gricia-nak hívták és paradicsom nélkül készült, hiszen azt csak később hozták be Amerikából; a paradicsom csupán a 17. században jelent meg e recept hozzávalójaként.

Hozzávalók (4 főre):

500 g Bucatini tészta

200 g bacon szalonna

Olasz extraszűz olivaolaj

1 fej hagyma

száraz fehérbor

csípős szárított paprika

8 friss paradicsom

150 g Pecorino Romano sajt

Elkészítése:

A hagymát nagyon apróra vágjuk és egy serpenyőben olasz extraszűz olivaolajban néhány percig sütjük, hogy egy kis színt kapjon.

A paradicsomot megmossuk és sós forró vízbe dobjuk egy fazékban, amiben később a tésztát is főzzük majd. Körülbelül 30-60 másodpercig hagyjuk benne, majd kivesszük és hideg csapvíz alá tartjuk, hogy gyorsan lehűljön: így kézzel könnyen lehúzhatjuk a héját. Ezután kis kockákra vágjuk és félretesszük.

A szalonnát darabokra vagy csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és lassú tüzön pirítjuk mindaddig, amíg egy kicsit ropogóssá nem válik, de vigyázzunk, hogy ne keményedjen meg túlságosan.

Hozzáadunk egy fél pohár száraz fehérbort és nagy lángon kb. 2 percig párologtatjuk róla az alkoholt.

A feldarabolt paradicsomot is beletesszük a serpenyőbe, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a csípős szárított paprikát, amit kézzel összemorzsoltunk, és az egészet kb. 20 percig főzzük, amíg a paradicsomból és a többi összetevőből finom sima szósz nem lesz.

Ekkor a tésztát forró, sós vízben (ugyanabban, amelyben a paradicsomot elkészítettük) megfőzzük, de a vízbe ne tegyünk olajat! Rögtön keverjük is meg, és pár percenként többször is, így a tészta nem ragad össze.

Az olasz tésztát “al dente” vagyis fogkeményre főzzük, (ügyeljünk a csomagoláson megadott főzési időre), nem szabad túlfőzni! Ha kész, öntsük le róla a vizet, a serpenyőben jól keverjük össze a szósszal és reszeljünk rá Pecorino Romano sajtot. Ha ilyet nem találunk, használhatunk frissen reszelt Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajtot is!

Ezt az ételt a Bucatini-n kívül szokták még Spaghetti-vel vagy Rigatoni-val is készíteni. Másfajta tésztával abszolut nem javaslom!

Ezt az ételt egy pohár minőségi száraz fehér borral kísérjük, legjobb, ha azzal, amit a főzéskor is használtunk.

Ciao és Buon Appetito!

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.16 0 0 742

A Guanciale inkabb husos, tenyleg ez a resz a disznonak, amit Zitka is mondott (guancia e parte del collo).
Hogy mivel helyettesitheto a legjobban, azt nem tudom. En itthon a fustolt (husos) szalonnat szoktam hasznalni az "Amatriciana"hoz.

Tavaly szombatonkent volt egy gasztronomia rovatom a Szines Mai Lapon ("Antonio konyhaja"), ott egyszer irtam a klasszikus "Bucatini all'Amatriciana" receptet.

Kesobb elkuldom nektek a receptet, hat ha valakinek van kedve kiprobalni...

Előzmény: szysssz (738)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.16 0 0 741
A "Bucatini" nem rovid, hanem hosszu. Olyan mint a "Spaghetti", de lyukas (buco = lyuk), ezert kicsit vastagabb.
Előzmény: carbonara (734)
szysssz Creative Commons License 2005.05.15 0 0 740

A tokaszalonnában bizony nagyon vékony rózaszínű husi van, az se mindig. :))

Lehet, hogy ez a guanciale mégsem tokaszalonna? -))) Akkor pedig kísérletezhetsz császárral is.

Üdv: Szysssz

Előzmény: Zitka (739)
Zitka Creative Commons License 2005.05.15 0 0 739

Az abált szalonna nem tiszta fehér? Nekem úgy rémlik... Ez a guanciale viszont inkább jó húsos, lehetőleg kevés fehérrel.

A helyettesítést azért írtam, mert azért nem kézenfekvő mindenkinek, hogy kikapok egy kis tokaszalonnát a hűtőből... :-)))) Bacon, vagy kolozsvári meg általában mindig akad készenlétben. :-) Legalábbis nálam...

Előzmény: szysssz (738)
szysssz Creative Commons License 2005.05.15 0 0 738

Zitka!

Nem tudom, hogy miért kellene helyettesíteni a tokaszalonnát? Lehet kapni henteseknél natúr, füstőlt és paprikás állapotban is.

Ebből készül az abált szalonna: forráspont alatt vízben megfőz (abál) mejd fűszerpaprika és fokhagyma keverékével vastagon beken. Kifagyasztva z-abál! :)

Előzmény: Zitka (737)
Zitka Creative Commons License 2005.05.15 0 0 737

A guanciale az tokaszalonna. NEm voltam benne biztos, de utánanéztem. :-) Szerintem simán helyettesíthető jó húsos kolozsvárival, vagy finom hasalja-szalonnával.

http://www.cibo360.it/alimentazione/cibi/carne/conservata/pancetta.htm

Il guanciale è simile alla pancetta come composizione, in quanto è costituito da tessuto adiposo con una o due vene trasversali di muscolo magro, ma è costituito da un taglio ricavato dalla guancia e da parte del collo del maiale. Viene strofinato con sale, ricoperto di pepe e fatto stagionare per tre mesi. Ha un sapore leggermente diverso rispetto alla pancetta, e una consistenza più dura.
Può essere mangiato da solo, ma trova il miglior utilizzo nei sughi, come quello a base di cipolla, pomodorini e peperoncino della amatriciana.

Előzmény: carbonara (734)
Zitka Creative Commons License 2005.05.15 0 0 736
A bucatini magyarul gyk. a makaróni. Buco=lyuk. A mártás receptjével carbonara már beelőzött. :-)
Előzmény: Törölt nick (733)
carbonara Creative Commons License 2005.05.15 0 0 735
A tegnap esti filmben az mtv-n, A szív hídjai, Clint Eastwood emlékszik, hogy járt már a nö, Meryl Streep szülövárosában, Bariban és ott arancinot evett.
Előzmény: Zitka (731)
carbonara Creative Commons License 2005.05.14 0 0 734
Bucatini = széles, rövid csötészta.
All ´amatriciana = sugo füstölt szalonnából, hagymából, paradicsomból és paprikából. Hozzá még ebben a receptben a római specialitás, a guanciale, ez a disznó pofájából készült valami, személyes ismerettségem nincs vele .
Előzmény: Törölt nick (733)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.13 0 0 732
Grazie! Pont ezt probaltam csatolni tegnap...
Előzmény: Zitka (731)
Zitka Creative Commons License 2005.05.13 0 0 731
Előzmény: Antonio Gambadoro (725)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.13 0 0 730

A kép nem jött be, de köszönöm az érdekes inform-t. Gyakran járok Rómába, saját tapasztalatom: néhány éve a suppli még tojás-formájú volt (kicsit nagyobb talán) Akkoriban arancino-t nem láttam, bár nyilván már létezett, de kevesebb. Most nagyon sok arancino van, és a legtöbb helyen (nem mindenhol!) a suppli rúd-alakúvá változott!

Az egyik legjobb suppli-hely Rómában (egyébként is kiváló kis vendéglő) a Viale Trasteverén: Frontoni (8-as villamossal 2 megálló). 

Előzmény: Antonio Gambadoro (724)
carbonara Creative Commons License 2005.05.12 0 0 729
http://www.linkpark.hu/linkalkat.php?linkalkat=133 / olasz konyha / római konyha

(Ìgy talán érthetöbb)
carbonara Creative Commons License 2005.05.12 0 0 728
<a href="http://http://www.linkpark.hu/linkalkat.php?linkalkat=133" target="_blank"></a>

>Olasz konyha > Római konyha.

Itt is megvan, név és cím megjelölés nélkül. Igy nyilván nincs szerzöi jogi probléma :-)
(Remélem sikerült jól bemásolnom)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!