Keresés

Részletes keresés

sszinténzenész Creative Commons License 2020.11.27 0 2 6844

Tehát nem értem miért gond az influenzajárvány hasonlat, ha a terjedés és a fertőzés hasonló, a tünetek is hasonlóak, a szövődmények is hasonlóak és a halálokok is nagyon azonosak? Influenza járványnak nevez a tudomány a covid-19 nél enyhébb és súlyosabb ilyen jellegű járványokat is. Tehát mi a szakmai oka a külön kezelésnek, ami hasonlat szinten is ekkora probléma???

 

Az influenzával hasonlítással semmi gond nincs. Mindent mindennel is össze lehet hasonlítani.(legfeljebb néhány esetben ez értelmetlen)

 

A gond azzal van, mikor hamis vagy nem létező adatok(hátsójából előhúzott) alapján kijelentik(sokan vannak ilyenek ma), hogy az influenzánál jóval veszélytelenebb és jelentéktelenebb járványról, betegségről, vírusról van szó.

 

A spanyolnáthát nem hibás adatok alapján nevezik influenzának, hanem mert az volt. A H1N1 vírusok influenzavírusok. A koronavírusok egy másik csoportja a vírusoknak, sajátos alakjuk miatt nevezik őket így, tehát mikroszkópikus képük, állításoddal ellentétben, jelentősen különbözik.

 

Az, hogy más víruscsoportba tartoznak, nem jelenti, hogy egyformán súlyos vagy enyhe betegséget fognak okozni. Jelen esetben a releváns tényező a zoonózis. A HN vírusok, amiket említettél, így a spanyolnátha is a zoonózis miatt voltak súlyosabbak(madár vagy sertésinfluenzák). Amikor állatról emberre lépnek át a vírusok, akkor szoktak a legveszélyesebbek lenni. Ezt nem a víruscsoport szerinti besorolásuk szabja meg.

 

A jelen járványban pedig sok minden különbözik az influenzától, olyannyira, hogy már sokan nem is légúti fertőzésként sorolják be a covidot. A terjedés mértéke, a fertőzés módja teljesen különböző, a tünetekben és szövődményekben csak átfedések vannak, a lefolyás, annak időtartama, a súlyossági és halálozási ráta is teljesen különböző. Nem mellesleg, éppen egy világjárványról van szó és nem szezonális megbetegedésről, helyi lefolyással. A patogén pedig új, most ismerkedik a tudomány a betegséggel és következményeivel.

 

Ha tényleg feltetted szakembernek és nem kaptál választ, az azért lehet, mert a vírustagadásra hajazó, banális kérdést provokációnak tekinti.

Előzmény: MemetikaTan (6833)
sszinténzenész Creative Commons License 2020.11.27 -1 0 6843

Érdemesebb lett volna nemcsak 3 országot megnézni.

Előzmény: Törölt nick (6836)
Hehe164 Creative Commons License 2020.11.27 0 1 6841

Olyan van jópár.

Csak sajna eddig minden ilyen ideológia atavisztikus ellentétbe került a Marx által megalapozott tudományos közgazdaságtannal.

Merthogy Marx előtt ilyen nem volt.

Előzmény: zöldkomcsi: (6839)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.11.27 0 0 6840

Ide is írohatom mert nem politika ez se. Mit tudhat a menedzsment a disneynél amit mi nem? Gondolná az ember, hogy jövő év elején felvesznek munkatársakat mert kezdődnek a tömeges oltások, indul a turizmus. De nem, hanem 30 000 fős létszám leépítést jelentettek be. 

zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.11.27 0 0 6839

jóóóó..... akkor úgy mondom, hogy a marxizmusra alapozott ideológia. (-: Olyan sincs? )-: 

Előzmény: Hehe164 (6838)
Hehe164 Creative Commons License 2020.11.27 0 1 6838

"A marxizmus hiányosságának azt tartom, hogy mindent csak a termelésből, érdekekből vezet le"

 

A marxizmus egyrészt nem ideológia, másrészt nem tesz ilyet.

Előzmény: zöldkomcsi: (6837)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.11.27 0 0 6837

Összefoglaltad, nem nagyon látok vitatni valót benne. A marxizmus hiányosságának azt tartom, hogy mindent csak a termelésből, érdekekből vezet le, ami persze eredményes volt eddig. A természeti erőforrások kimerülésével nem foglalkozik és szerintem az ideológiák se feltétlenül érdekek alapján alakulnak ki.

Vagyis ez az elmélet is eljutott a tyúk vagy a tojás paradoxonhoz amire viszont nincs válasz.

Előzmény: Törölt nick (6828)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.27 -1 0 6836

Akkor a 6768-ban lathato orszagok kivetelevel sorold fel azt a 44 europai orszagot, amelyiknel mas a szam.

 

Vagy elobb ulj vissza az iskolapadba.

Előzmény: sszinténzenész (6805)
MemetikaTan Creative Commons License 2020.11.27 0 0 6835

Az fb saját profilján.

Előzmény: fidelio-Pyrandus (6834)
fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2020.11.27 0 0 6834

Levélben, betelefonálással, hogyan, hol és mikor tetted fel a kérdést? (mindig pontos információt. kösz)

Előzmény: MemetikaTan (6833)
MemetikaTan Creative Commons License 2020.11.27 0 0 6833

 

Egy szakembernek tettem fel e kérdést, de itt is válaszolhat rá más is aki tud.

 

Zsolt Boldogkői: Sok helyen volt már róla szó, de nekem azért nem teljesen világos és sokan másoknak sem, hogy miért akkora probléma neked és egyeseknek, ha a Sars-co2, vagy covid-19 vírust az influenzajárványokhoz hasonlítják? Tudtommal és javíts ki ha valamiben rosszul vagyok tájékozott: A Covid-19 = súlyos akut légzőszervi szindróma-koronavírus 2. Mi a jelentős különbség a H1N1 tekintetében? Amelyek mutációi okozzák talán az influenzaszerű betegségek egy részét az embereknél, sertésekben és madarakban is. A szakirodalom szerint a spanyol náthát is egy H1N1 szerű vírus okozta. Nos nekem az elektro-mikroszkópos képek alapján a covid-19 és a H1N1 nagyon, de nagyon hasonlónak tűnik, mindkettő korona jellegűnek. Tehát nem értem miért gond az influenzajárvány hasonlat, ha a terjedés és a fertőzés hasonló, a tünetek is hasonlóak, a szövődmények is hasonlóak és a halálokok is nagyon azonosak? Influenza járványnak nevez a tudomány a covid-19 nél enyhébb és súlyosabb ilyen jellegű járványokat is. Tehát mi a szakmai oka a külön kezelésnek, ami hasonlat szinten is ekkora probléma???

 

jamaica2 Creative Commons License 2020.11.27 0 0 6832

Amikor még nem tudták kezelni Vuhanban akkor 3,5-4% körüli halálozást számoltak a járvány indulásakor.

Előzmény: Törölt nick (6804)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6831

aha...kicsit hosszú, köszi, majd később átrágom rajta magam.

Előzmény: Törölt nick (6828)
Hehe164 Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6830

Nem igazán vágod miről van szó a "járadékos" fogalmában.

Így részemről a témát elengedem.

Előzmény: Törölt nick (6829)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6829

Nem ertetted meg.

Nem weboldal letrehozasrol van szo, hanem hasznalatrol, a weboldal valik a kereskedes szintereve.

Arbitrazs jellegu, tobbfele kulonbseget kihasznalva tesz szert arbevetelre termekek eladasaval.

Előzmény: Hehe164 (6827)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6828

Ma már ezt a kérdést úgy kell feltenni, hogy kik azok jogosultak és ki azok aki nem jogosultak használni a Föld erőforrásait. A munka egy fejta jogosítvány erre.

 

A tudomanynak semmi koze a politizalashoz, megprobalok irni egy rovid osszefoglalot.

 

A kiindulasi alapod a munka, annak a tudomanyos alapja a marxi munka-ertek elmelet, aminek a kozgazdasagi lenyege, hogy a tisztesseges (szerintem: minimalis) ar a koltsegek+ujratermeleshez szukseges profit.

Az egyeb problemakkal nem foglalkoztak, ezert az engelsi szemlelet (a munka emeli ki az embert az allati sorbol) volt az alap, mellette Marx eszrevette a belso problemat, a lumpeneket, de tudomanyosan nem foglalkoztak vele, es a nagyon leegyszerusitett sema miatt voltak gondok.

(ezt a szalat itt elvagom)

 

Az elso tudomanyos valaszok erre a fordizmus es a taylorizmus, illetve kesobb a japan szervezesi modszerek voltak.

Ennek (es a haboru utan letrejott joleti rendszer) reven kialakult a mai sema:

Az aktiv munkaero a betanitott munkas, es kellenek szakmunkasok

Az ertelmisegiek rendkivul sokfele szakteruletre specializalodott

Kell az igazgato, aki a ceget mukodteti

valamint ott vannak a tulajdonosok es befektetok, akik a jaradekban erdekeltek

(mellettuk vannak egyeb, jaradekokbol es jutalekokbol elok (ingatlanok, szabvanyok, szerzoi jogok egyeb jogi korlatok) es ott vannak a szocialis ellatasban reszesulok.)

 

Megvaltozott a termelesi szektor is, mar nem a mennyisegi termeles volt a lenyeg, ahol a gepek kihasznalasa, meretgazdasagossag es a skalahozadek, stb. voltak a lenyeges szempontok, hanem a marketing szemlelet valt altalanossa, ahol a vasarlo szamara optimalis aranyban rendelkezesre allo aru volt a lenyeg.

Ebbol kovetkezett, hogy az ar mar a fogyaszto altal maximalisan kifizetendo penzosszeg volt, igy nepszeru termekek ara irrealisan magasra szokott.

 

Szociologia, pszichologia es mas tudomanyok ramutattak, hogy a tarsadalom nemcsak diverzifikalt, hanem megosztotta is valt, egy embernek is tobbfele erdekeltsege van, amit szerepek-nek neveztek.

Ezeket kezdte vizsgalni pl. a szocialpszichologia is.

 

(ezt a szalat is lezarom)

 

A jelenlegi helyzet tovabbra is megoldatlan, kozgazdaszok adtak altalanos megoldasi javaslatokat ramutatva, hogy altalanosan a problema az egyaltalan nem az engelsi uralkodoi es alattvaloi szemlelettel magyarazhato, hanem altalanosan letezik minden szinten es minden szakaszban, es ezt aszimmetrikus informacio neven definialtak (magyarul Akerlof tragacspiaca neven hiresult el, Akerlof, Spence es Stiglitz Nobel dijat kapott erte.)

A lenyege leegyszerusitve az, hogy minden folyamatban van valaki, aki tobb informacioval rendelkezik, mint a tobbiek, es ezzel visszaelhet. Tipikusan az igazgato, a menedzser ilyen, aki a marxi munka-ertek szemlelet alapjan tudja, hogy mekkora a szukseges raforditas, es tudja, hogy mekkora profit kell az ujratermeleshez, es meg azt is tudja, hogy a tulajdonosok mekkora hozamot varnak el tole. Ha ennel tobbet er el, rajta mulik, hogy mit csinal a toblettel, o az, aki a penzt jol es rosszul is tudja hasznalni, illetve eltekozolhatja.

 

Tudtommal jogilag csak ket tema probalta ezt meg kezelni, az egyik az a hivatali, illtve hatalommal valo visszaeles, ami tagabb kategoria, a masik a tozsdei teruletre vonatkozo bennfentes informacio tilalma.

 

Matematikai, statisztikai es szocialpszichologiai megoldasokkal probalkoznak a jelenseg kezelesevel, de a jogi hatter nem megoldott.

 

A masik probalkozas a korabban emlitett okologiai labnyom, ami szinten csak probalkozas jellegu.

 

Ez mind tudomany, semmi koze a politikahoz.

Előzmény: zöldkomcsi: (6775)
Hehe164 Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6827

Nem.

Ténylegesen a társadalom túlnyomó többsége dolgozik.

Teljesen félreérted a "járadékosok" fogalmát. (Kis segítség. Csányi, Mészáros, és társaik járadékosok. Egy weboldal üzemeltetője/létrehozója nem.)

Előzmény: Törölt nick (6826)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6826

Mégsem mondanám hogy a munkavállalók 80 százaléka eltartott.

Az eltartott az mas kategoria.

 

Ugyanennyi dolgozik a ...

 

Ez a lenyeg, a tarsadalom egyre kisebb hanyada dolgozik tenylegesen, egyre tobb a jutalekokbol es jaradekbol erok, illetve arbitrazsra spekulalok aranya (lasd web megjelenese, csinalj weboldalt es adj el mindent, amit keresnek anelkul, hogy lenne mogotted barmi, stb.)

 

 

Előzmény: Hehe164 (6776)
sszinténzenész Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6825

Csak képzeld el, ha nem védekeznénk ilyen jól.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (6824)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6824

https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&country=GBR~USA~ITA~KOR~HUN~NZL~SGP~HKG~AUT~DEU~SVK~SVN~BEL~ESP~TWN&region=World&deathsMetric=true&interval=total&hideControls=true&perCapita=true&smoothing=0&pickerMetric=location&pickerSort=asc

 

és össze lehet vetni az origós cikk 2. táblázatával:

https://www.origo.hu/itthon/20201125-magyarorszag-koronavirus-statisztika.html

 

Szlovénia: .... 349 halott / millió, nov. 25-én; cikkben: 552 fő;

Szlovákia: .... 130 (OK);

Nálunk: ........ 425 (cikk: 410)

Ausztria: ...... 267 (cikk: 290)

Horvátok: ..... 352 (359)

 

"Mindezeket összevetve Magyarország a jobban védekező országok közé tartozik továbbra is." (Origó)

Well...

sszinténzenész Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6823

Viszont ingyen van az oxigén. Négyszer(?) annyit vettek a kúrházak, mint szokásos.

Előzmény: Törölt nick (6822)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6822

Azt még megértem, hogy sokan szeretnének ingyensört meg ingyenlevest. Minél többet, annál jobb nekik.

De azt már nem értem, hogy miért akarnak ennyien ingyen lélegeztetőgépbe feküdni.

Lélegetzezés közben nem ehet az ember ingyenlevest, és nem ihat ingyensört.

Előzmény: sszinténzenész (6818)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6821

A madárinfluenza idején a csirkék leölésére talán volt?

Előzmény: marjori (6580)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6820

Elfelejtettem írni, hogy ezer lakosra vonatkoztatva. Tehát az arányszámok ezreléket jelentenek.

Előzmény: zöldkomcsi: (6816)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.26 0 0 6819

Bizonyos korcsoportokban még 0 az elhunytak száma.

Sajnos nullával osztani még nem tanultam meg rendesen.

Viszont az árbán látszik a Centrális Halál-eloszlás Tétel.

 

A fekete vonal az összes elhunytakat jelöli. Nőket és férfiakat egyaránt.

 

A csirkéket levágták a madárinfluenza idején, arra volt törvényi alap?

Vagy ilyesmivel csak az egzitikus állatok tenyésztői kekeckednek?

Előzmény: zöldkomcsi: (6817)
sszinténzenész Creative Commons License 2020.11.25 0 0 6818

Tiltott, titkos információ. Pintér lett a kórházak igazgatója. Holnaptól van érvényben.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (6811)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.11.25 0 0 6817

...és nem életszerűbb fordítva? Az adott korú élők száma osztva az adott korban elhunyt számmal? oké, elvileg mindegy.

Előzmény: Törölt nick (6815)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.11.25 0 1 6816

Mit jelent a fekete vonal?

Előzmény: Törölt nick (6815)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.25 0 0 6815

Megcsináltam. De már nem a tegnapi adatokkal, hanem a ma reggeli eredményekkel.

Elosztottam az adott korú elhunytak számát az adott korú élőkével.

Előzmény: zöldkomcsi: (6814)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.11.25 0 1 6814

Nem tudnád összemontírozni a halálozás életkoronkénti megoszlásával? Mert szerintem nagyon hasonlít. (csak hasonlít)

Előzmény: Törölt nick (6809)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!