"Téged ismerlek!" -- idézem a klasszikussá vált mondatot. Mert ugyan váraink velencei chartás részletei nem maradnak meg emlékezetembe, de egy echte középkori kapubejáróra már csak hegyezem a fülemet {mint trombitaszóra a harci paripa}
Persze hagyok másokat is érvényesülni. Segítségül egy XIX. századi metszete:
Nem gondolnám, hogy mostantól a játékmester szerepére törnék, de nézegetve régi fotóimat, megragadott egy részlet...
Ha van kedvetek találgatni, akkor ne fogjátok vissza magatokat, s kivételesen sehol egy csigalépcső...
Annyi infó, hogy a belső vár eredeti bejárata a Ny-i oldalon volt, azt azonban egy átalakítás során befalazták. Így a palotának a középső szint falszorosára néző oldalába befalazott, nagyméretű félköríves ajtókeret részlete látható.
Szavazásra bocsájtanám, tényleg olyan rosszul sikerült a múltidézés? Mert a legutóbbi váras újságban ismételten a negatív kritika került vele kapcsolatban kihangsúlyozásra.
Nos a középkorban még ennyi sem volt. A nagyarányú gyermekhalálozás más születéskor megrostálta a népet. Aztán teltek az évek, a betegségek, fizikai megterhelés karöltve a járványokkal és háborúkkal szedte áldozatait. Minden esemény sokkal gyorsabban, sűrítve következett be akkortájt. Hamarább nőttek fel a gyermekek, hamarább házasodtak és haltak. De nem féltek a haláltól! Hiszen ott volt mindennapjainkban, elég volt felsétálni a piacra hétvégén, hogy nyilvános kivégzéseket láthassanak. Akit a témakör jobban érdekel, annak ajánlhatom Robert Merle történelmi könyvsorozatát:
A számomra a várak sohasem romos kőhalmazt jelentenek, hanem olyan épületet, ahol sok évszázaddal ezelőtt emberek éltek. Akik ugyanúgy szerettek és gyűlöltek, éltek és haltak, mint manapság. Csak hát ők olyan szerencsések {valóban szerencsések?} voltak, hogy a várakat még nem alapfalakig lerombolva, hanem tetővel + kéménnyel ellátva láthatták. Nekik a vár volt az otthonuk.
Jobban belegondolva...
Manapság szinte bármelyik várat-várromot felkereshetjük, belépőjegy {vagy az sem kell} megváltása mellett bebarangolhatjuk kongó termeit, viharvert bástyáit. De megtehettük volna ezt pl. 1686-ban Budán? Amikor a császári sereg vívta a félhold uralmát nyögő várat? De bármely várra gondolva, egykoron zárt kapuk, mogorva strázsák figyelték az érkezők léptét. Szóval a várak fénykorában annyi várat bejárni, mint manapság lehetetlenségnek gondolok. Ilyent csak a spionok {kémek} tehettek, de ha őket elkapták, kínos halál {karó} réme várt rájuk...
Manapság elég a vártúrákhoz szabadidő, valami közlekedési eszköz + pénzecske
Nem akarlak Titeket megbántani, de - a hozzászólásom félre értelmezése, illetve kiforgatása helyett - inkább a feltett kérdésre próbáljatok összpontosítani.
Egy kérdést szerettem volna pontosítani és nem kifogásoltam semmit. Kérdőmondat esetén ez egyébként is enyhén véleményes...
Én is azt javasoltam, hogy próbáljuk megkeresni - Magyarország legmagasabban fekvő várát, illetve - a Magyar Királyság legmagasabban fekvő várát.
..de ha már szóba került, engem igenis érdekelne a legnagyobb relativ magasságú vár is (történelmi magyaro.) - azaz hogy melyik van a legmagasabb hegyen.
Most hirtelen a Felvidékről Murány {935 m.}, Liptóóvár {993 m.} valamint Turóc {985 m.} jutnak eszembe. De szerintem az erdélyi menedékvárak még magasabban emelkednek.
A Lika-Korbáv megyei Frangepán, Mrsinj grad (a plitvicai tavaktól délre, Korenica település felett) 1029 méteren van, a relatív szintmagasság 380 m. A szintén likai Komić grad (Gračactól északra) szintén 1029 m, relatív magassága 350 m!
Hát... ahogy a közismert viccben van: "erre nem gondoltam!" :-(((
Gratulálok a furfangosan megszerzett fotóhoz, szerintem egyedülálló értéket szereztél meg.
Amúgy Visegrádot, karöltve Diósgyőrrel, a magyar műemlékvédelem állatorvosi lovának = szégyenfoltjának tartom. Ugyanis eme királyi székhelyeket ilyen gyalázatos módon renoválni, a Velencei Charta betonba vésett szövegét ennyire betartattni, ritka ronda módon sikerült.
Pl. a Fellegvár kaputornya éppen csak egy védőtetőt kapott az 1960-as években. Pedig a fizetővendég kiránduló akár a gyilokjáró magasáról is körbetekinthetne.
Tegnap este egyébként megnéztem a kaputorony alaprajzait, mert törtem a fejem, hogy a tornyon belül hol lehetett (bár kizárásos alapon csak a tényleges hely maradt), különös tekintettel arra, hogy a várudvarról egy lépcső vezet fel az első emeletre.