Keresés

Részletes keresés

multiplas Creative Commons License 2007.10.03 0 0 294
A szelepnyitás pontosan, óvatosan, kis mozdulatokkal nyitandó, hogy alulról érje el a szükséges nyomásértéket. Táblázat van valahol, hogy milyen nyomásértékek volnának szükségesek a különböző fejekhez?
A zárásnál a logika szerint azért nyomja fel az oxigént egy pillanatra, mert az oxigéndús keverék nem engedi visszadurranni az elzárt acetilén maradékát, a nagyobb nyomás ellenében nem tud visszaégni. Szerintem.
Előzmény: MBK_O_E (290)
multiplas Creative Commons License 2007.10.03 0 0 293
Kész átverés:-) Ahogy a MIG nevében is van, feltételezi egy adagolt inert védőgáz meglétét a folyamat során. Ennél valóban még lehetőség sincs rá, de nem is kellene, mert az általad használt anyagokhoz talán elég a porbeles huzalból felszabaduló gázvédelem is. A marketingesek jól dolgoztak az elnevezéssel, de ettől függetlenül gondolom nincs gondod vele, alkalmas a feladatára, de a működése nem MIG. Szerintem.
Előzmény: Dokibá (292)
Dokibá Creative Commons License 2007.10.03 0 0 292
Dokibá Creative Commons License 2007.10.03 0 0 291
Na, akkor ez nem MIG? Nekem ilyen van, csak a neve más:
MBK_O_E Creative Commons License 2007.10.02 0 0 290

Hali mindenkinek! Már régóta olvasom a topikot! Hobbi szinten használok AWI-t és lánghegesztőt is!

multiplas

Ez a sorrend így pontról-pontra tökéletes, és nyitásnál valóban kell egy kis oxigén, hogy ne kormoljon. Viszont az elzárás egyik pontjával én nem teljesen értek egyet, saját tapasztalatomból kiindulva. Ha előbb az acetilént zárod el, zárás közben fokozatosan csökkentve az éghető gázt az oxigén hirtelen elfújja a lángot és így hajlamosabb a durrogásra, míg ha előbb az oxigént zárod el, abban az esetben ugyanis marad egy szépen pislákoló lángod, igaz erősen kormolós, de gond nélkül elzárható! Én durrogást és a kormolást megakadályozva fokozatosan csökkentem a lángerősséget mindkét gáz fokozatos csökkentésével a markolaton és a végén elzárható durrogás nélkül. Persze ha úgy tanítják ahogy írod lehet hogy úgy is működik!

Még annyit, hogy a palack nyitáskor nagyon óvatosan kell forgatni a szelepet (főleg az oxigén esetén) hogy ne hirtelen engedd rá a nyomásta reduktorra! Ezzel a reduktort óvod! Na és persze nem kell 260 fordulatot kitekerni, egy 1/2-3/4 fordulat is elég.

Előzmény: multiplas (283)
asx Creative Commons License 2007.10.02 0 0 289

Ez így ebben a formában már lehetséges!  :))

Mondjuk elég érdekes lett volna egy MIG/MAG gép palack nélküli kivitelben...

Előzmény: multiplas (288)
multiplas Creative Commons License 2007.10.02 0 0 288
Szerintem ez a gép inkább a FCAW technológia lehet a MIG helyett. Szerintem.
Létezik fluxvédett hegesztés, ahogy olvasgatom, de szerintem a védőgázok egyszerűsége miatt már kutya sem használja. Keményforrasztásnál viszont a flux bevált védelem, lehet gasfluxszal is dolgozni, de az jelentős pluszköltség, kevés előnnyel.
Előzmény: asx (286)
asx Creative Commons License 2007.10.02 0 0 287
Na, ez már egész másképpen hangzik, mint  (238)-as javaslat!  :))
asx Creative Commons License 2007.10.02 0 0 286

Ez tényleg érdekes, mert a német szövegben egész végig a forrasztásról ír. Szó sincs hegesztésről!

Az angol részét meg nem értem, csak azt láttam, hogy sokkal rövidebb mint a német és nem tér ki a flux tisztítására.

Az viszont érdekes, ha te a MIG gépeddel palack nélkül hegesztesz...

Úgy látszik nekem sem ártana egy kis továbbképzés ebben a témaban. Én azt hittem, hogy a MIG  a Metall-Inert-Gasschweißen szavaknak a rövidítése. Ahol az Inert Gas lehet Argon vagy Helium.

Persze cseppet sem csodálkozom én ezen, mivel volt itt már olyan szakember aki a rozsdamentes acélt is szénsavval (Co2) hegesztette...

Előzmény: Dokibá (282)
multiplas Creative Commons License 2007.10.02 0 0 285
2es szárhoz 6/0.6ra állítottuk. A markolat már eléggé kikopott, ha csak hozzáértem a szabályzóhoz megugrott a láng, de tanulni ez is jó.
Előzmény: intruder (284)
intruder Creative Commons License 2007.10.02 0 0 284

Szia!

A reduktorokat milyen nyomásra állítod be?

(Úgy tudom, hogy az égőszár mératétől is függ).

multiplas Creative Commons License 2007.10.02 0 0 283
A láng üzembehelyezése és lezárása a tanultak szerint, hátha a hozzám hasonló barkácsoknak hasznos.
Nyitás: Nyomásszabályzók ellenőrzése - palackok nyitása - palacknyomások ellenőrzése - kisnyomás beállítása - száron oxigén kismértékű megnyitása, éppen csak érzékelhetően jöjjön - acetilén nyitása - gyújtás. Így nem kormol.
Elzárás: Száron oxigéndús keverék beállítása - acetilén elzárása - oxigén elzárása (így nem durran záráskor)- palackok elzárása - száron acetilén kinyitása - oxigén kinyitása - nyomásszabályzók alaphelyzetbe állítása.
Ha valaki jobb ciklust tud, javítsa.
Dokibá Creative Commons License 2007.10.02 0 0 282
Nekem egy kis MIG gépem van, amihez nem is lehet palackot kapcsolni, csak porbeles huzallal megy... Az angol részében a használati utasításnak folyamatosan flux huzalnak hívják a porbeles huzalt.
Előzmény: asx (274)
multiplas Creative Commons License 2007.10.01 0 0 281
Nem tudom megítélni egy pár óra után teljesen, de nekem szimpatikus a tanár, olyan jófajta szaki és amit pálcával húzott a lemezeken annak a hátoldala is szebb volt, mint az én csúcsteljesítményem elölről. A felszerelés olyan magyar iskolaszintű, használt cuccok, de jobbat majd mindenki vesz magának.
Előzmény: F1DO (280)
F1DO Creative Commons License 2007.10.01 0 0 280
És jó a képzés, jók a tanárok?
Engem AWI érdekelne elsősorban, megmondom őszintén, magamnak kellene hegesztgetnem, illetve később minősítő vizsga szóba jöhet. Csak a 'legújabb' techonlógiával foglalkoznék, sajnos annyira nincs se időm, se pénzem de szükségem se a többi hegesztési mód elsajátítására...
És tudomásom szerint az AWI hegesztéssel minden megoldható.. (barkácshegesztések, ház körüli munkák, járműhegesztések, kasztnizás, stb..)
Ugyan nem mindenhol költséghatékony, de alkalmas és ez a lényeg nekem.
Előzmény: multiplas (279)
multiplas Creative Commons License 2007.10.01 0 0 279
Kicsit finomítok a dolgon, voltam, beszéltem, már gyújtottam is, azaz kiderült, már két hete megy..szóval szerintem a szerda az utolsó nap, amikor még érdemes beszállni. Alapfokú vizsga és gyakorlat után mennek a minősítő tanfolyamok, alapfokú bármire bárki mehet, nem kell gyakorlat, mindenre képeznek.
Előzmény: F1DO (278)
F1DO Creative Commons License 2007.10.01 0 0 278
-Ezek a hegesztő tanfolyamok egymásra épülnek?
Avagy pl, lehet egyből CO vagy AWI tanfolyamra menni teljesen kezdőként?

Finom hegesztési munkákra (pl kocsira légszűrőház készítése vékony lemezből)
elég a CO avagy AWI hegesztési mód a kifinomultabb, szebb?
multiplas Creative Commons License 2007.10.01 0 0 277
Ja, és délutános a tanfolyam, nem egész napos, így lehet mellette melózni is.
Előzmény: multiplas (276)
multiplas Creative Commons License 2007.10.01 0 0 276
Köszi, persze, hogy a keményforrasztásra gondoltam, nem a hegesztésre.
Viszont a héten indul alapfokú és minősített tanfolyam a Hajózási Szakközépben a Jász utcában mindenféle hegesztési szakágban, aki keresett ilyet (csak nem tudtam neki választ küldeni, mert visszapattant a címéről) annak itt az alkalom. Az Újpesti Munkástovábbképző Központ indítja, kontakt Kissné 30/4399657.
Előzmény: asx (275)
asx Creative Commons License 2007.09.30 0 0 275

Találtam valamit, hátha érdekel  ----->  ITT

Ami neked kell: "Die Flussmittelrückstände können ohne Korrosionsgefahr auf der Lötstelle verbleiben. Bei elektrischen Messgeräten u.ä. sind allerdings die elektrischen und mechanischen Eigenschaften fraglich; daher ist zu empfehlen, spröde Harzreste zu entfernen. Als Lösemittel kommen Alkohole und Trichlorethylen in Frage."

Érdekes, hogy ugyan ennek az oldalnak az angol részén nincs erről szó.

Előzmény: asx (274)
asx Creative Commons License 2007.09.30 0 0 274

Ráégett flux eltávolítása?

Én már elég sok mindent láttam és hallottam, de azt még nem, hogy a hegesztéshez fluxot használnának...

Persze Te elég speciális területen dolgozol, így előfordulhat, hogy oda meg kell. Talán a forrasztás topicban (ha van olyan) próbálkozz ezzel a problémával.

Előzmény: multiplas (271)
asx Creative Commons License 2007.09.30 0 0 273
Zsírszennyeződést írtam, gyenge oxidréteg eltávolítására WD-40
Előzmény: multiplas (270)
Peti00077 Creative Commons License 2007.09.30 0 0 272

Külföldi munka?

Szomorú, hogy idehaza senki sem akar és tud érvényesülni.

Szomorú ez nagyon.

Én is nagyon gondolkodom a külföldi munkán.

Sajnos nehezen tud idehaza érvényesülni és pénztkeresni az ember.

Én is hobbyból sok dolgot megtanultam de nehezen tudok érvényesülni.

Még jó lenne megtanaulni AWIval hegeszteni.

Üdv Peti

Előzmény: multiplas (266)
multiplas Creative Commons License 2007.09.30 0 0 271
Ami kimaradt: a ráégett flux eltávolítása...
Előzmény: asx (269)
multiplas Creative Commons License 2007.09.30 0 0 270
Dehogyis, pontos választ várok, ezért pontosítom a kérdést. A mechanikai tisztítás megoldott, a tárcsás tisztítók jók óvatosan használva, a környék Mo-Ausztria.
A szennyeződés a gyári bevonat, zsírszennyeződés a hétköznapi műhelyfogdosás miatt és a megmunkálás ideje alatt kialakuló gyenge oxidréteg.
Anyagnál nem találni pontos összetételt, csak annyit, hogy pl. az egyik 2005 után kifejlesztett anyag alapvetően a F1 autók merevítéséhez lett gyártva. Patentolt cuccok, ehh..
Tehát vannak a nemesíthető acélok (25CrMo4 család), 1.7734/15CDV6 acél, és vannak a nagyrészt ismeretlen összetételű hőkezelt, nikkel, króm és niobiumtartalmú ötvözetek, mind a legmagasabb szakítószilárdságú fajtákból.
Előzmény: asx (269)
asx Creative Commons License 2007.09.29 0 0 269

Most ha megkérdezem, hogy melyik környéken, milyen acél milyen szennyeződését akkor azt fogod hinni, hogy kötexem...

Ausztenites acélok (Inox) tisztításához lehet használni a fékek tisztítására alkalmazott folyadékot vagy speciális zsíroldó anyagokat.

A többihez pedig ezeket:

Előzmény: multiplas (268)
multiplas Creative Commons License 2007.09.29 0 0 268
Komoly kérdés következik hát. Milyen a környéken kapható anyagot érdemes használni tapasztalatod szerint az acél teljes megtisztításához, hogy semmilyen szennyeződés és oxid ne maradjon a kötendő felületeken?
Előzmény: asx (265)
multiplas Creative Commons License 2007.09.29 0 0 267
Igazán kifinomult válasz volt a kérdésre :-)
Előzmény: asx (265)
multiplas Creative Commons License 2007.09.29 0 0 266
Hobbizok, amíg be nem indul a szép munka, aztán húzok el innen messzire.
Előzmény: Peti00077 (264)
asx Creative Commons License 2007.09.29 0 0 265

Pedig komoly kérdésre kaphatsz komoly választ! 

Komolytalan kérdésre meg ilyeneket.  :) 

Előzmény: macroeye (263)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!