Neki se állok :D Tudom, mekkora cumi. Volt szerencsém már más kárán tapasztalni :) Ezért várom a hasznos tippeket, hogy ki / hol / merre / mennyiért foglalkozik ilyenekkel.
Vita, hiszi és okoskodás helyett: amatőrebb kérdés!
Utánaolvasgattam, hogy állítólag a Yaesu FT-817 és a 817ND nem kedveli túlzottan a saját akkujánál (9.6V ?) nagyobb feszültséget, stabil tápról táplálva (pl. 12-13.8V). Ebben semmi rációt nem találtam a leírások, doksik alapján. Mégis sok helyen felbukkan eme "urban legend". Ti mit tapasztaltatok?
Apropó! Nincs itt meg valakinek a BRG FM503-as (Maros-D) kibővített gépkönyve? Abban úgy tudom volt némi leírás az alkatrészjegyzékről, kapcsolási rajzok és a hibrid áramkörök ismertetése is benne foglaltatott. Hátha a HPL-03-ról is van benne valami.
Azért vagyok "lusta" mert már van legyártatott panelem a HPL-03-ra tervezve. Megoldható lenne egy hasonló kivitelezése SMD-ben, de minek dolgozni fölöslegesen ha nem muszáj :)
Már nem kell sokat várj! Mindenhol ÁTÍRJÁK (a győztesek mindíg ezt teszik) a történelmet! Ez okán idézgetem még a "frankó"-t! Lassan, ahogy Sch. Kőrtárs írta: Kihalunk!
Szerencse, hogy nem egycsapásra, mint a Dínók! (Vagy szerencsétlenségre, hogy nem úgy, mint a Dínók?)
...A Föld bolygó a hazám, lám most is Magyarországon lakom...
Nézd el nekem, de erről, (mint Mórickának) mindíg az jut eszembe....
A kis nyű kidugja a fejét a trágyából, és ezt kérdezi a mamájától: - Anyuci! Mi az a csodálatos kék felettünk? - Az az ég, kisfiam. - S mi az a ragyogó sárga az égen? - Az a nap, kisfiam. - És az a pompás zöld körülöttünk? - Az a fű, kisfiam. - Anyuci, ha minden olyan csodálatos kint, akkor mi miért élünk itt a szarban? - Ez a hazánk, kisfiam!
Kérdezem: Miért jó Neked a múltat... Kielégűlsz? :-)
Lustaság fél egészség! De most, hogy fény derült a tartalmára, nekiállhatok tervezgetni. De még mindig egyszerűbb a paneltervbe feleültetni ezt a kis csinos fehér izét, mint újat csináltatni :)
Annyi volt a hozzászólás, hogy elveszett a tiéd :) Észre sem vettem, látod milyen figyelmetlen vagyok, pedig de jó lett volna :)))
Mi ebben a nagy titok? Nincsen benne titok, csak éppenséggel ebből kellene nekem egy maréknyi. De már pár darabnak is tudnék örülni. Miért pont ez kell? Van egy kis kapcsolás, amiben ezt az erősítőt használták. Tökéletesen üzemel és nincsen kedvem áttervezni vagy segítséget kérni az áttervezéshez, kimérni a jelszinteket egy mai műveletei erősítőre pl LM386 és barátai....
Ilyen egyszerű :)
Tehát ha megvannak még akkor engem érdekelne! Még mindig :)
Évekkel ezelőtt... Épp Hollandiában söröztem, amikor kolléganőm -akinek Péter volt iskolatársa anno, és tudta rádióamatőrségünket- telefonon közölte velem a lelombozó hírt.
Erről ennyit, eszembe jut ...DI amatőrtársunk... 91-ben packet konferenciát rendeztünk Győrben a Szárnyaskerékben. ...DI hozott sokmindent, azt mondta, cége ajándéka, csak a főnök meg ne tudja. Azóta már nem is ott dolgozik, meg el is évült, ha valaki ganékodna.
Péter néhány tanítványával még most is (napi) kapcsolatban vagyok, az új suli már nekem idegen, azt azért tudom, hogy időnként ellátja forrasztanivalóval a klubtagokat Gy. F. kollégám. :-)))
Hajaj, véig lehetne menni az összes körzeten, egytől nulláig. Á, nem is mondom, ha kettes, ha hármas, ha hatos, ha nullás, mindenhonnan silentkey amatőrök kísértenek, megszűnt klubhívójelek mögött.
Elírtam, KTB bocs! A KTK az a Pattantyús iskola klubja volt, az működött még a kilencvenes években is, egyszer még én is tartottam ott előadást packet rádiós témában
Nos, a HA1KTK QTH-jával szemközt laktam vagy 15 évig, 1977-től 92-ig. Már 77-ben sem volt ott semmi rádióamatőr tevékenység. HG1SJ-vel holnap du. 3-kor találkozom, a KSJ-n biztosan jót mosolyog, hetven és nyolcvan között (állóhelyben). És így tovább. Tehát annyira nem friss, esetleg úgymaradt állomány.
A callbookot meg az xyl csinálta (én csak diktáltam az adatokat) még C-64-en. Annakidején, de régen volt.
HA1KIK... ebben a rádióklubban voltam szem- és fültanúja az első QSO-nak 1987-ben. Az OP egy FT-250-nel csinált egy fónia összeköttetést egy 3-as körzetbeli állomással. 11 éves voltam, de hihetetlen élénken él bennem a jelenet. Már akartam itt kérdezni, tud -e bárki erről a szombathelyi klubról. A hívójelkönyvben már rég nem látom.
Egyik topik társnál jártam ahol szintén 230 közelben az RH antenna, ott nem gond.Felbuzdulva keresni kezdtem a zavarokat itthon a sonyval mászkálva és a fogyasztókat kihúzva.
Eddig lakáson belül három berendezést találtam ami 5-6MHz alatt elég nagy zajt csinál a külső antennára de a lakásban bekapcsolva az icf2001 -t nem tűnt fel a dolog.Még mindig néha elég nagy a zaj a külső antennán lehet azok már szomszédból jönnek.
Szomszédok közelébe is oda fogok lopózni a sonyval....
A legfurább az egyik PC usb -s keyboardja!!!!!! Kihúzom és csökken az RH -n a zaj.
A GANZ-zal szemben volt egy klub (már a hívójelre sem emlékszek).Ott dumcsiztunk sokat a picében.Egyszer fájt a fogam és rögtön átvitt a Ganz rendelőjébe és azt mondta, hogy minden rádiósnak azonnali extra kezelést biztosít.Amikor végzett a javítással és fel akartam kelni a székből akkor rámszólt.Várj mert most jön az extra és elővarázsolt egy labda szerű pumpát.3x belefújt a számba.
Hát ilyenek voltak az akkori élmények......szép önzetlen világ volt.
Szilárd bátyánk a Moszkva téren lakott utolsó idejében, majd hirdetésben kért segítséget yagija leszereléséhez... Aztán eltűnt a Moszkva térről az antenna. Utolsó emlékem róla, amikor a soproni találkozón beszélgettünk, ő tolmácsolta az ünnepi beszédeket. Rég volt, Ő is úgy költözött, mint Fricibácsi. Hálátlan utókor...
Köszönjük. Fricibácsink két felhő közé kikötött tyúklétrás antennával most is qso-zik, csak úgy pattognak a morzejelek...
A nyúli havasokba szoktam volt neki vinni ,,ellátmányt", ez portorikót és láda sört jelentett, és órákig mesélt régi sztorikat abból az időből, amikor én még nem voltam.
Diplomata is volt, hatósági főorvos is volt, nagyon sok érdekes története volt, a hálátlan utókor észre sem vette, hogy elment...
Kereszttekercselés általában maguk, a mazochista amatőrök szoktak csinálni. Többféle technika van, a gombostűstől kezdve a "gépesítettig", az a nagy kérdés, hogy hány tekercset akarsz csinálni. Egy-két darabnál a gombostűs módszer elég lehet...
Más: Ha szólsz a moderátornak, át tudja írni a nickedet...
Új vagy itt, nem ismered az előzményeket 12 hozzászólással. Volt nekünk, rádióamatőröknek egy Frici bácsink, aki nemzetközi hírű rádióamatőr volt, 85 évesen hagyatta vele abba a rádiózást a kaszás. Tedd meg tiszteletből azt nekünk, hogy Frici bácsink maradjon nekünk, válassz másik nicket, kérlek. 12 hozzászólással ez még nem nagy dolog...
HA5KF a hívójele, gondoljunk rá egy pillanatig.
Neked megköszönjük, hogy másik nicknévvel fogsz ezután szerepelni a rádióamatőr fórumon.
A CE-2 való a régi FTH-2010/7010 illetve emlékeim szerint az FTL-2010/7010 rádiókhoz. A CE-4 az FTM-2002 hajórádió programja. Nekem is ahhoz kellene....meg doksi..
Az biztos, hogy 1456 után valamikor, a Rádiótechnika folyóirat valamelyik számában vagy valamelyik évkönyvben írtak a vevőkészülék bemenet előtti antenna hangoló és illesztő Collins szűrőről.
Anno - még a Hunyadi János támogatásával, nevezetesen egy kardból húztak huzalt a tekercshez - meg is építettem, és szépen szuperált egy átalakított VEF-206-tal.
Hol lehet mindez leírva, melyik lap- vagy évkönyv példányban? Nincs kedvem az összeset átnyálazni ...
De még mennyire jó VOLT, és lenne! :-) De tudod tíz éve csak a szép emlékeim voltak az amatőr rádiózással kapcsolatosan! Akkor még igencsak távol voltam még aktívan a rádióamatőr tevékenységtől. (Zsenge ifjú korom másképpen alakúlt.) Igaz, már "nyuggerként" rájöttem: Egészen más lett a világ! Mármint a RÁDIÓAMATŐR VILÁG.
No, de ez nagyon hosszú strófa! A nosztalgia viszont nagyon van! ...hatvanpárév fölött viszont mellékhatásmentes gyógyszer! No, valahol fel kell a fonalat ismét emelni, és gombolyítani!
Rádiós. Sajnos csak kevés ideig, az élet elsodort ettől a gyönyörű világtól, azóta csak néha-néha foglalkozom vele kisebb javítások ill. hiénázás formájában.
Remélem nem sértem sem Jocó OM, sem más amatőrbarát gondolatvilágát "árképzés" okán, és nem akarok példát hozni, hogy 'annó egy Amatőrtárs (OM) már iljen vevőt 6 KHuf áron is hírdetett. Mondom ezt, hogy a kereslet kínálat határozza meg az árakat!
Mégegyszer: Köszönöm javaslataid!
Öreg Csóka
És elnézést, hogy nem az adok-kapok (veszek) topikban nyomúltam! :-D
Ha ilyen szépséges "képek" kerűlnek látómeződbe, netán nem találkoztál egy majdnem full RH-s VEVŐKÉSZÜLÉK-kel, ami netán vár akár egy SWL-re? Pölö én egy iljet vágyok a "polcomra":
Én arra a szomorú esetre gondoltam, amikor az antennát az őt tartó vasmadárral együtt "földeli le" a személyzet. Erre írtam azt, hogy ezt nem szívesen tenné meg senki sem.
Egyébként volt szakmabeliként nem győzök gyönyörködni a képekben.
" Egy ilyen sugárzót nem szívesen földel le senki "
Az adófejek antennacsatlkozói is tudnak csípni :-))
Viszont az User Manual előírja, hogy vihar esetén, állóhelyzetben, javításkor a huzalantennákat ( RH + ADF irányvevő VLF-en) a gép fámszerkezetéhez kell csatlakoztatni.
Ha nem veszed fel a telefonodat, soha nem tudjuk megbeszélni, hogyan adjam oda a gyűrűt. Pedig itt van nálam egy kW-ot is kapcsolni képes 5 állású kapcsolóval együtt. De nem erőszak a disznótor.... :)
Az ilyen kapcsolásokban mindig az foglalkoztatott, hogy vajon milyen billentyűrelé volt benne ami elvitt 7.5 kW-ot, de elég gyorsan billentyűzhető. Gondolom némi szivacsbillentyűzet hatás fellépett. (a régebbi számítógépeknél neveztük el így, hogy a lenyomás után több tizedmásodpercre jelent meg a karakter a képernyőn)
Csak egy kis kitérő: a tavaly felűjított IL-14-esen az RH-rádiók (5 db RSZB-5 adófejjel, 350 W fejenként) is a svancra kifeszített huzalantennával és mokány földelőkapcsolókkal dolgoztak :
(igaz, hogy a hatásos magasság párezer méter volt :-))
A korabeli szikratávíró (már hangolt antennakörrel) is kiment a dívatból, pedig a maga nemében milyen jó All Band/All Mode kommunikáciős eszköz volt a néhány GHz-es spektrumával...
Ezt a szívfájdalmadat már néhányszor említetted, de mi sem onnan kaptuk a berendezésünket. Ha nem volt, vettünk, cseréltünk, építettünk. Valahogy ez jobb módszer volt a sóhajtozásnál :-))
Veszteség is lehet (melegszik a bádogdoboz) - viszont a zaj (vagy az antenna zajhőmérséklete) nem nő, ennyiben nincs reciprocitás adó/vevő
Viszont ez lehet hibája a modellemnek; a Smith diagramba be kell rajzolni a diszkrét kondenzátor hatását is, nem csak a tápvinalhossz miatt vándorlást (nade ha árnyékolok, akkor az a "kondi" már benne lesz a tápvonalban, hisz a hullámimpedancia is a hosszegységi kapac. és induktivitásból adódik; szóval megint csak nem tudom)
Ha mértéktartó vagy a póverrel, valóban megteszi a laptop aksi 2200 mAó körüli cellája. Jó sok. 18650 tip. névem az ebay tele van vele. Csak feltétlen kell a balance panel. Ilyen is van pár dollárért. Protection circuit battery keresőszavakra bőven találsz.
A bekötőhuzal nem szed össze és nem sugároz semmit, mivel célszerűen fém dobozban van a cucc. Csak az illesztést zavarhatja főleg a rövidebb hullámokon.
Ha találnék egy öreg retró rh. adó-vevőt amit nem aranyárban adnak azok akik a hajdani MHSZ-től csókosként ingyen megkaptak akkor -isten bizony- aspirálnék egy amatőr rh. engedélyért. Itt ideálisak a körülmények, a lakihegyi adótornyot is fel lehetne építeni.
Azért azt se felejtsd el -nyiván tudod- ,hogy a collins-al lehangolt vaságy esetén az antenna a rádió kimeneti pöckétől számít és sugároz tehát a kábel ami a lakásban, falon, akárhol megy az is fog sugározni de nem az éterbe hanem a falba. :-)
Feltételezhetően elkerülte figylmedet a Long Wire antenna elméleti múködési elve. A hagyományos elektroncsöves készülékeknél a Collins-hangolókör a vaságy rézsodronyától a függönykarnisig gyakorlatilag mindent lehangolt, a kimeneti kör impedanciáját figyelembevéve. Ez az elmélet látszólag ellentmond a modern félvezetős rádiók koax-csatlakozóján feltüntetett 50 ohmos értékénél. Itt mindenféle hatásfokcsökkentő balunokkal kéne becsapni a rádiót, a kívánt eredmény érdekében. Van olyan QRP-s amatőr barátom, aki a redőnyvezető fémkeretet megszakítva, kiváló DX-antennát alakított ki...
A további fejtegetés kicsit hosszú lenne az 1:1 SWR-érték elérése érdekében, ami egy virtuális álomvilág...:-))
Minden gyártó el akar adni valamiféle "szuper" antennát, azonban a gyakorlatban fúrunk-faragunk és megcsináljuk a hiányzó DXCC-körzeteket, Nepáltól a lakatlan szigetekig :-))
A lambahuszad ott (RH)-n 50 centiméteres nagyságrend (de legalább 20cm, ha vezetett hullámhosszal számolunk).
A Smith diagram szerint (beiktatva egy eltérő hullámimpedanciájú szakaszt és arrébbmenve a körön* - ha ez mondjuk 10-15 fok, az nem látszik más impedanciának a másik végéről sem)
A tapasztalat viszont tényleg az, hogy nem jó pár cm fölé menni (tíz biztosan sok).
(Eszerint nem csak az impedanciák arrébb menése gond, hanem az is, ha ez a kapacitív/induktív drótdarab sugároz is, ill. vételben zajt vesz föl. Vagy nem jó az elméletem.)
Természetesen. Az aszimmetrikusnál elég csak a meleg eret kapcsolni. Ott már 50 Ohm körül van. Persze illik kapacitásszegényen és induktivitásszegényen bekötni. Ezért kell a pár centis drótozás.
Üdv! Yaesu FT-7800-as rádiómat szeretném Li-ion cellákról üzemeltetni, a kérdés az ,hogy elég e belőle 3 db, a gyakorlatba hány voltig müködik megfelelően a rádió?
Egy kis help kellene. Szükségem lenne egy maréknyi MEV által gyártott HPL-03 típusú hibrid audioerősítő áramkörre. Emlékeim szerint a BRG FM301 rádiókban használták vagy a Marosban. Vagy mindkettőben?
A fekete épület melletti telekhatárodra lehetne még esetleg egy pótoszlopot beállítani, és akkor a mostani oszlop-pótoszlop-szomszéd útvonalon menne a villany, nem a telked átlóján.
Vagy földkábel, de ahhoz nagy zseb kell, hacsak szemfülesen nem lehet valami maradék kábelt szerezni.
Jó kérdés,majd felhívom az áramszolgáltatót ez ügyben....
Csak mi van ha én aztmondom tegyék el és nem teszik,mert a másik oldalsó szomszédja a szomszédomnak nem egyezik bele?
Meg az a pózna már nagyon messze van a szomszédtól, mivel a következő pózna légvonalban nem elérhető a magas ház miatt(Szomszéd telek fele-fele telek, és az első utcában nincs 230 csak a hátsóban.
gondolkodtam már vertikálison is de mindenképp olyan kellene akkor ami földelhető az alsó ponton, és nem túl drága megoldás.Nagy átmérővel rendelkező alu cső drága :(
Az erősáramú csatlakozás még régi, szigeteletlen vezeték? Vagy már szigetelt? Légy óvatos, konzultálj a helyi áramszolgáltató embereivel, nehogy még meg is büntessenek. Legjobb lenne áthelyeztetni azt a csatlakozót valami másik oszlopra, úgy, hogy ne keresztezze a telkedet. Még úgy is megérné, ha esetleg Te állod a költségét: többé nem lenne útban semmi drót. A kábeltv drótja is tud ám csodákat! 144, 725 - 144,750 MHz-en például.
Gondolkodj el rajta, sok kellemetlenséget elűznél a háztól :-)))
szimmetria: alakzatok olyan szabályossága, hogy két-két pontjuk bizonyos ponttól ellentétes irányban egyenlő távolságra van.
A dipol szimmetrikus. A long wire antennát egyik végén tápláljuk - nem szimmetrikus, azaz aszimmetrikus. A szimmetrikust továbbra is két m-mel írom, csak elékerül egy a betű, ami a görögben valaminek a hiányát fejezi ki, jelen esetben a szimmetria hiányzik, ezért aszimmetrikus, nem asszimetrikus.
- lenyeg a fizikat nem fogod tudni atlepni, irtozatos kompromisszumot kell koss, es kesz. sokra nem fogsz menni az olyan tanacsokkal amiket idegenek, kivulallok fognak adni neked..
Volt enyhe dombtetőn óóóóirási telekkel nyaraló övezetben QTH -m, vissza sírom minden nap, de nem tehetek róla, hogy így alakult, de ebbe nem megyek bele, mert a vége az, hogy talán megszületnem se kellett volna de ez már családi történet, nem rádióamatőr téma :(
Mivel mégis élek, így rádiózok :)
14MHz -n már eszméletlen jó a vétel qrm szempontjából, és terjedés + antenna méret miatt is tetszik a sáv.
CEPt -t lerakni hogy zajlik?Szóban és minden témakörből?Ha megbukok marad a cept-n. továbbra is vagy megvonják azt is?
Lehet nézek egy nyári vizsga időpontot akkor meg átszokok a 14MHZ ra, maximum a qpr-qrp kapcsolatokról lemondok 3,5MHz -n.
Semmi ötletem vagyis annyi, hogy valami zárt loop antennát kellene kiprábálni vagy rövid tekercsantennát.
Vázolom a telket és a problémát.
-telek méret kicsi
-szomszédhoz is a villany telek felett megy át
nincs a telek végén magas fa(kikötés miatt, ugye egy oszlopot,árbócot is illik kifeszíteni legalább 3irányba)
Rádiós gondok:
Mostani antennával 49métere inverted v(fél hullám), igaz szimetrizálás nélkül de a következőt csinálja:
-4-5MHz alatt elviselhetetlen nagy zaj ami tiszára elektromos jellegű ilyen tipikus 220 miatt, vagy kapcsüzeműtáp miatt.
-5-8MHz között elviselhető
-8 felett nincs zaj
-antenna vételre is adásra is mivel pár méter koax megy ki és nem épp a nagyveszteségű vékony fajta :) szinte "majdnem olyan" mintha az antennát hangolnám és nem antenna+koax.foggjuk rá 3,5 n is meg 7en is tök jó.
A házunk elején az egyik vége, ház végénél a közepe és a másik vége meg megtoldva "gumi,szilikon,stb szerű" szintetikus csoda spárgával és a kert végében kikötve 2-3méter magassan, így közel egyforma magas az antenna két vége(végei kb. 4méter, közepe 6méter.
Néha (tipikus) 220 fogyasztási időben mikor még utca lámpák is égnek meg reggel sokan tévéznek,stb 3,5 n akkora zaj van a REv -n hogy AGC totál visszavesz, és szinte a lakásban bent a sony icf2001d n amit hallok 10ből 1leddel azt hallom a rev n is mert ilyen "s9++++" a zaj.
7MHz n nem olyan nagy ez a jelenség, 14MHz n már nincs is ilyen.
Ki milyen antennát javasol?
Piros:lakás+melléképület, egybe építve
Kék: szomszéd ház(Ez is alacsony egysoros parasztház)
Fekete: nagyon magas emeletes téglaház, másik szomszéd
Fekete vonal: 230volt+alatta pár centire kábeltv(Egy póznán megy)
Sárga:telekhatárok
Hát eleje és a járda között pár centi, talán max 1méter.Telek mérete se nagy, tehát hosszába kiférne 80métere egy dipol csak épp pont kb. 5méter magasan a 230volt, így ez felé kellene menni de gondolom akkor is ez a zavar lenne.Mikor csillapodik a zavar akkor 4MHZ alatt is olyanokat is volt szerencsém vételezni ami még a kertben kihúzott teleszkópantennával se jött a sonyn a rev -n meg dübörgött a lakásban az inverted v -vel.Mostani antenna eleje a piros elején, vége a piros és a telekhatár közt félűtón, így sajnos a szimetrikus antenna egyik fele végig a 230volt alatt 1-1,5méterrel :( azzal "párhuzamossan".
Tapasztalat loopokkal?Neten látni PVC csóből épült "négyzeteket", illetve láttam PVC csőre tekert "tekercset" több méteren is ami kiférne az első utcával párhuzamosan ahol nincs 230 kábel a piros-kék ház között.
Icom AH-4 típusú, 10 Ohm - 5000 Ohm közötti asszimetrikus antennát "vállal" 50 Ohm asszimetrikusra illeszteni. Adatlapja (szerintem) kissé alulspecifikált, lefelé kb. 1500 kHz -ig működik. Mivel a rádióim is Icomok, csak egy négyeres kábel kell a koax mellé. (A 12 V tápfeszt is a rádióból veszi)
Valóban ez a tökéletes megoldás. Sajnos az ATU ára miatt ez elég nehezen kivitelezhető. A te tunered kimondottan ilyen célra van? Szóval magas impedanciás illesztő?
Szerintem long wire (vagy random wire) antennát koaxxal táplálni az antenna talppontjában elhelyezett illesztőn keresztül lehet. A tetőn kívüli elhelyezés miatt persze csak aut. illesztőt lehet használni. Semmiféle trafó nem kell, 160 m. -től 6 m. -ig bármilyen frekire lehangol, 1-2 mp. alatt. Én ebben találtam meg a végleges megoldást.
Én (mi) az amidontól rendeltük nagyobb tételben. De igazán nincs is rá szükség. Például nálam a dipolban légmagos balun van és tökéletesen működik, műterheléssel terhelve az analizátor majdnem teljesen lineárisnak mondja. Ha túl sok a menet akkor 12 méter környékénél kezd el emelkedni az SWR, de ha túl kevés akkor pedig 80-40 méter közt. El kell találni az optimális menetszámot és jó lesz végig. Én trafóból kitermelt kb. 0.8mm -es zománchozallal tekertem 35 miliméteres pvc csőre. Ha túl vastag drótból van akkor lesz éles rezonancia frekvenciája az meg nem jó nekünk.
ÁHÁ! :) Sejtéseim voltak, de most megerősítést nyertek. Balun a dipólfélékbe és unun a végén táplált "drótokba". Értem. Köszi :)
Ha jól láttam akkor kicsiny hazánkban kizárólag a Tali Bt. forgalmaz amidon ferritgyűrűket. Siralmasan magas utánvétes díjjal dolgozik a posta, a Tali Bt meg csak utánvéttel...Ebayen nemigen találtam T200-2 gyűrűt. Vagy csak én voltam a béna? Tippek?
4:1 (1:4) az impedancia áttételt jelöli, vagyis, ha a 4-re 50ohmot teszel akkor az 1-re 12,5ohmot kell tenni, ha az 1 az 50ohm akkor a 4 az értelemszerűen 200ohm. 1:1 az semmit nem csinál ha unun. A 9:1 pedig 50×9 vagyis 450ohm, vagy 50/9, vagyis 5,5ohm. Ehhez jön még, hogy szimmetrizál is ha arra is szükség van: balun. Röviden: a balun a dipolba kell (logikusan, impedancia minimum, 1:1 ), az unun pedig a végéntáplálthoz (drót vége, impedancia maximum, felfele kell transzformálni a feszültséget mert magas az ellenállás, R=U/I). Persze van még reaktancia is, (főleg) amiatt kell a tuner ha jó a trafó.
Igen. Pecabot. Egészen pontosan a Rybakov 806, amihez gyárilag a tervező az IV3SBE (azt hiszem ő) egy 4:1 un-un kütyüt választott. Mikor használunk 4:1, 1:1 vagy 9:1 "áttételű" balunt vagy un-unt? Ettől van a fogalmi dugó a fejemben. És a "gyári" kivitelben volt szimmetrizáló tag és koax is.
Longwirehez szerintem a leg jobb, ha egyenesen a tunerba dugod a drótot. Ha koaxot is akarsz, akkor meg régen rossz, mert akkor a tunerral a koax+unun+drót együttest fogod egyben hangolni, hacsak nem hangolod ki a drót hosszával, hogy tunerrel már csak tényleg keveset kelljen illeszteni. De írtad, hogy pecaboton van, így ezt esélytelennek látom, marad a tuner, de akkor felesleges a koax :)
Valaki tud segíteni nekem abban, hogy mi a különbség egy 4:1 un-un és egy 4:1 balun között? Melyik a jó a long wire antennához a koaxos táplálás esetén? Reggel óta bogarászom az angol fórumokat de csak nagyobb a zavar a fejemben.
Némi szerencsém volt a dobozokat illetően, ezeket a tömszelencés elosztódobozokat hajókon használták a villamoshálózat szerelésekor, a gyári furatokba pedig cuppantak az Amphenolok...
Sajnos sok cég különböző árfekvésű tipusát megvizsgálva arra következtetésre jutottam, hogy nagynevű gyártó cégek táskarádió-nyomógombos, vagy bakelit Yaxley váltójánál néha jobbat is lehet csinálni, egyszerűsített közbeszerzési eljárás keretein belül :-))
VHF-UHF tartományokra azért én is Radiall gyártmányú koax-relét használok...
" ismered az SOS rövidítés, avagy a "MIDVÉJJ!!!"..."
Nem vagy híján a népi humornak és ez örvendetes ebben a világban, de kis helyesbítés: a Midway-szigeteknél zajlott a korall tengeri csata, ott a japánok inkább a "Tora-Tora" lelkesítő csatakiáltást hallatták, a légi eseményeknél a mai napig a "Mayday, méjdéj" kifejezés felel meg fónia-üzemmódban az SOS-nek...
Meglesem de barkácsolni nemigen van lehetőségem jelen lakhelyen. Ezért is használok pecabot-longwire antennát a normálisabb helyett. Sajnos elsősorban gyári dolgot keresek, vagy kisiparit de használhatót. Szégyen. Szívem szerint barkácsolnék. Csak hát...
Irodalom: Dr.T.HAM & E.Durkheim - A csoportos mammogás mint a kollektív anómia kifejezésének szociális eszköze a 21. század elejének magyar virtuális közösségeiben. Kossuth könyvkiadó - 2011
Mivel már "elcsépelt" minden szó ez ügyileg, hát inkább a béke! Mármint kedves Tibi, Te is tudod, hogy az "akarok" ebben az esetben... nudli!
Egyébbként a balatoni viharok alkalmasint bejelzésére tudtommal van egy laza (szabad frekis) rádiózás formáció. És ez csak az okán, mert más meg ugyi nincs!
A tökömet sem érdekli ma már kicsinyhazánk katasztrófahelyzete! A gondon rég túl vagyunk, ha itt ahol lakom, és bekövetkezik ez évben, ahogy a Inka-Naptár jósolja 2012 évnek a végét, akkor....
De röhögök az jósláson, és nagyon vidám vagyok attól, hogy gyermekeim (négyből egy párja) 2011 Szilveszterén közölték, hogy "gyúrjak" a HETEDIK UNOKÁM jövetelére!
Van oljan "kütyüm", ami irigyed lehetne , de ha bejelentkezem -akár távíró üzemmódban is, -hogy, ... CQ CQ de HA ... SOS.... (Szabály szerint háromszor ismételve...) ... hogy, összedőlt minden mobilteló torony, az összes internett hálózat összeomlot... a póstagalambok meg megdöglöttek....! :-D
Ne légy ! Semmi módon, mert.... ! Bocs, de nekem a tanácsom a vénemberé!
Azaz: Ha így véled, eltemet a "TÖMEG"-lezdetű akármik egyike!
No, vissza a katasztrófa rádiózáshoz!
Tudom, okod van, hogy még nem regisztráltál ott, ahol én a napokban bejelentettem kilépésem, de VENDÉG-ként ajánlom olvasgatni, mert "szakmailag", értsd rádióamatőrileg a csúcs ez:
Az én fejemben ha valaki azt mondja hazafi, akkor nem a kokárdás nagymagyar jut eszembe, hanem egy tipikus amerikai. Nevetünk rajtuk de sok dolgot mégis ügyesebben csinálnak. Többek között ezt is. Rengeteg embernél van rádió, rengetegen hívójel nélküli "freebanderek", amivel nincs is gond. Az amatőr sávok 2m/70cm tekintetében olyan kihaltak, mint egy zombitámadás után. Valami itt csúnyán félresiklott....Van rádióm de nincs kivel beszélni - esete forog fenn...
Ez részben valódi igény, részben lelkesedés kérdése. Tömören: mennyire gondolják magukénak az emberek a helyet, az önkormányzatot és az államot. Ahol az emberek a csillagos lobogót "csak úgy" kiteszik a házuk elé egy tízméteres rúdra, ott ebben nincs hiány.
Ilyenkor teszem össze a két kezem, hogy legalább vannak még lelkes fáradozók, akik próbálnak amatőr-utánpótlást kreálni és fenntartani az érdeklődést az elbutuló-elhülyülő világunkban. Tisztelet a kivételeknek!
....Az amerikai és kanadai ARES csoportok mindegyike oktatásban részesül, illetve gyakorlatokon vesz részt. Az ARES kommunikáció során gyors, hatékony és pontos forgalmazást kell biztosítani, ami nem megy másképpen, mint folyamatos gyakorlással.
Jelenleg hazánkban még arról is vita folyik a rádióamatőrök között, illetve a katasztrófavédelmen belül, hogy szükség van-e hasonló, önkéntes alapon szerveződő veszélyhelyzeti kommunikációs szolgálatra. A szükségességre a válasz természetesen csak az igen lehet. Gondoljunk bele, hogy egy árvízi veszélyhelyzet során a katasztrófavédelem a beavatkozásra kötelezett hivatásosokon túl, számít az önkéntesekre is. Miért ne vonjuk be az önkéntes, szaktudással rendelkező rádióamatőröket is?!...
Tamás! Csak kiemeltem a lényegét a dolgoknak!
Most nem "favorizálom" fiamnak, megnyilatkozásait a katasztrófavédelem területén végzett szakmai tevékenységére utalóan, mert sajna OFF:
A "Lajtáninnent" más az agyak szerkezete, akár így, akár úgy!"
Ahogy monnyák: Itt a generáció váltás, az kevés! Ahogy a számítástechnikában is mondják: KÉKHALÁL! No, majd az segíteni!
No igen. Ilyenre lenne szükség itt is. Lehet én gondolom rosszul, de mintha a begyöpösödött bürokrata gondolkodás miatt nem valósul meg kis hazánkban sok ehhez hasonló remek gondolat, cél..... :( Javítsatok ki ha tévedek.
Csak annyit tudok hozzászólni ehhez a témához, hogy mutatok egy példát, hogy az USA-ban mennyire szervezett ez a dolog. Hatalmas területek vannak, ahol a hatóságok még egy helyi tűz esetén se tudnának időben tudomást szerezni civil segítség nélkül.
Radio Amateur Civil Emergency Service (RACES) - a Riverside megyei szervezet, részletes szervezeti felépítéssel, frekvenciákkal, hatósági együttműködéssel, részletes feladatköri leírásokkal.
http://www.qsl.net/k6bsc/ - itt a LINKS menüpontban a RACES alpont alatt találhatók az információk, amik sajnos közvetlenül nem linkelhetők. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon ettől jóval szerényebb szervezettség is hatékony lehetne.
Való igaz! Jogos. Nálad a pont. Ahogy a fórumos "statisztikákat" nézegetem, manapság a kínai csodarádiók vannak elterjedve, amik bizony hírből sem ismerik az 50 MHz-t. Rádió kevés van oda. Kérdés, hogy a ferdeszemű csodák mennyire bírnák a mentést a sárban, hóban, vízben, latyakban, esőben, porban....amikor a műanyagházuk a normál napi használat mellett is törik, reped. De ez egy másik téma.
Konklúzió: maradnak a hívófrekik. Az átjátszók is kieshetnek kraft híján. Hiányzik a régi klubélet, a kollektíva, az összefogás, a lelkes társaság.
Igen ez jó kérdés. Valószínűleg mindenki teker a hívó frekvenciákra és teker oda is ahol tudja, hogy társaság trécsel, majd teker az átjátszó(k)ra... Viszont a 6 méter az énszerintem nem illik ebbe a felsorolásba, az egy DX sáv, célszerűen használható (mint pl.: urh kézi, urh mobil) rig nem igen van oda, és ráadásul a teljesítmény is erősen korlátozott.
...Kihez fordulhat ilyenkor az amatőr ha segíteni akar? Hogyan találnak egymásra a lelkes önkéntes rádiósok? Satöbbi satöbbi....
Roppant egyszerű a válasz:
Fordúlj a saját rádióamatőr barátaidhoz. Vannak zsenge párezren. Csak sajnos a szövetségük ORTODOX "vallásuk" okán ugyan NEM, de gyakorlatilag IGEN elhatárolódnak a katasztrófavédelemtől. (és most nem részletezem..., mert lehet, hogy ma is müxik a régi beidegződött...))
Bocsánat: Ha nem írtam az elején: OFF-ON közötti a hozzászólásom összes szava!
ÖREG CSÓKA
(Endscsulding: Soha nem írtam így alá "háeszem". De lényegileg is sok év után szólottam! Értsd ahogy szíveddnek tetszik! Eszed szerint, ne értsd, mert ma még bonyolúlt!)
Igen sajnos hallottam, olvastam erről....miszerint a tevékenységünk "nem volt kelendő". Kissé paranoid emberke vagyok olyan módon, hogy szeretek felkészülni a váratlan helyzetekre. Nálam mindig van 1-1 rádió és átjátszó eltéve talonba arra az esetre ha kellene. Kívánom, hogy menjenek tönkre az állásban és marja szét az akkuházat a sav, minthogy használni kelljen valós helyzetben. Jobb a békés lét...
Bízom benne, hogy az elhanyagolt amatőrökre is majd felfigyel valaki. Mert ha lehal a GSM, az EDR akkor lesz itt minden csak kommunikáció nem :( :)
én szerintem még nem vagyok olyan öreg,mint a nagy kárpát herceg,de be tudok számolni egy jól működő rendszer meglétéről ami a 80-as években működött,mert én is kipróbáltam a klubban...
történetesen a kőrishegyi átjátszón ha adtál vivőt,és egy 1750Hz-es hívóhangot,akkor bejelentkeztek a tűzoltóság ügyeletes diszpécserei.
ez a rendszer gondolom ma már nem megy.
viszont úgy tudom,hogy a polgárőr frekvenciák egyike be van rádiózva rendőrségi ügyeleten,legalábbis konkrét esetről tudok,itt Győr környékén.
sajnos ez valószínűleg nem országos,és nem is kötelező....
valóban,a 80-as években voltak kötelezettségeink,és jogaink is.
hiszen az amatőr kötelezően az általad említett különleges esemény idején rendelkezésre kellett hogy álljon kommunikációs célra eszközeivel együtt,ezért oda is telepíthetett antennát,ahova másnak nem lehetett .
valóban aggasztó a helyzet ezen a téren,viszont az elmúlt év végén tartott katasztrófavédelmi gyakorlatnál NEM VETTÉK IGÉNYBE a rádióamatőröket,még úgy sem,hogy ajánlkoztunk.
Információjuk szerint ez év elején tartanak egy újabb gyakorlatot,amiben mi,rádióamatőrök is helyet kapunk,és illő,hogy részt is vegyünk,ha módunkban ál.....
Ezzel nincs is baj. De mi van a közvetlen környezetben történő kommunikációról, kárelhárításról, mentésről, EDR és mobil által el nem látott le nem fedett területeken? Magyarul az URH frekvenciákon? Ismételten: 50 / 144 / 433....neadjisten 446 MHz-en?
Hirtelenjében max a hívófrekikre tudnék gondolni: 145.500 és 433.500.....
(No, röviden: Van Neked legálisan egy HATÓSÁGI megkülönböztető (Direkt nem írtam nagybetűvel) hívójeled. Biztos van hozzá szinvonalas technikás is! :-)
Én, mivel érdeklődési körömet már régen kielégítettem a forgalmazás területén, és a szabad frekvenciákon, ami pölö a katasztrófavédelmet illeti, már nem élmény, meg a múltban, forgalmatam annyi sokat, hogy az ma nem élményszarű....)
No, annyi: Mindíg lészen jogszabály, ami útbaigazít! Kérdés: Alkalmazkol-é hozzá? Tudom bizton, hogy RÁDIÓAMATŐR-ként az adott esetbe mit fogyz cselekedni! Ismered az adott frekvenciákon a lehetőségeket, ismered az SOS rövidítés, avagy a "MIDVÉJJ!!!" (akárki nyelve, szószlengje) által elhangzott, és általad meghallott szavakat...)
Tehát a gyors válasz így hangzik: szabályzás nincs, káosz van és Isten őrizz, hogy katasztrófa legyen :)
Csak azért, mert a leszólt jenkik, ott a nagy óceán másik oldalán igen szépen leszabályozták és megvalósították a dolgot. De hogy ne szaladjunk olyan messzire, elég ha csak a vén Európa északi fele irányába nézünk: Hollandia. Ott is működik egy rádióamatőr vészhelyzeti egység (vagy nem tudom minek nevezzem). Vannak tagjai, gyakorlatai, lefektetett szabályzat, elvárt készülék és berendezés paraméterek stb stb.
Szomorú, hogy itt nincs.
Elkezdtem összeszedegetni a "fölös" rádióimat, felprogramozni őket, helyrepofozni az akksikat, antennákat....hátha kellenek majd egyszer. De most tanácstalan lettem.
RH-n vannak nemzetközi segélyfrekik. Az tiszta sor. De határainkon belül? Semmi :(
Ha nem: LETAKAROM A FEJÉT!!! (Itt most egy tucat röhögő smylit nyomok!)
No, de a lényeghez Tamás:
A Magyar HA...., HG.... rádióamatőr társadalom mai napig is úgy nevezhető MAG-ja(!!!) úgy nevelkedett, hogy...
OFF: a szocialista társadalom minden jegyét magán viselő, összes ...
ON:
És ameddig az MHH... (NHH volt az utolsó, számomra követhető...) nem terjeszt be törvényjavaslatot valamelik "tuti átmegy, mert a képviselő, aki beterjeszti" kategóriában, akor marad Kedves Tamás....
Kishazánkban olyképpen, mint ahogy Te is gondolnád, nincs szabályozva! Van a hatóságnak (már nem tudom követni a nevének változását) valami elgondolása leírva, ami leginkább a magyarosch jog azon elgondolása szerint van, amit az "Első éjszaka jogának" lehet deffiniálni. Azaz: Ha látom a leányzót, akkor majd megmondom, hogy megdugom-e!!?
Az elmúlt napokban a Japán katasaztrófákról szóló híreket olvastam a neten és elgondolkoztam: vajon mi lenne ha nálunk történne ilyen? Egészen pontosan az a vonatkozás vitte el a fantáziámat, ami a rádióamatőrök segítő tevékenységét érinti. Az egyik amatőr fórumon olvastam, hogy az átkosban a rádióamatőrök állítólag kötelesek voltak mindig készenlétben tartani a QTH-n egy feltöltött akkuval rendelkező, üzemképes (tartalék?) készüléket. Ebből mi igaz? Hol van szabályozva, hogy mit tegyen az amatőr vészhelyzet esetén? Vannak kijelölt ún. vészfrekvenciák? Vannak ilyen esetre meghatározott hívócsatornák? Adatátviteli csatornák? - elsősorban 50 / 144 / 433 MHz-en. Kihez fordulhat ilyenkor az amatőr ha segíteni akar? Hogyan találnak egymásra a lelkes önkéntes rádiósok? Satöbbi satöbbi.
Érdekes téma. Kívánom, hogy ne kerüljön sor az éles bevetésre. De mi van ha.....?
Az en Egyetlen menyecskem ilyesfele alkat, habar nem 16 eves:)
Ha csak 1 savon csinalja ezt, ez akkor talan a vezerlo feszultseg lehet?? Nekem egyszer a Lincolnomban volt hasonlo, de az mondjuk teljesen gajra ment, eleg sokat legozott vele a csavo, mire osszehozta. (Tulfeszt kapott...) O mondott valami olyasmit anno, hogy a keveronel, ami meghatarozza a valos frekit, egy bizonyos feszultsegertekkel allitjak be, ha ez elcsuszik, akkor az egesz freki megy vele egyutt.
Nem kapott veletlenul tulfeszt, esetleg forditott tapot?
Eladó vagy elcserélhető zsír új SCHAFFNER svájci gyártmányú hálózati zavarszűrők.
380/420V/50Hz 4x25A/45°C. A képen egy felszerelt darab látható. Legideálisabb közvetlenül a készülékek betáplálásához beszerelni a villamos hálózatba. Ár: 25e Ft/db dbjelenleg már csak 3-4db maradt belőle.
Sotásoknak egy kis csemege az év utólsó napjaira . és büszkék lehetünk rájuk figyeljértek miket mondanak . " valaki kapja be " jól van fiúk csak így tovább
Ez egy jó kérdés lehet ott nem volt annyi időjárás jelentés barométer állás , hány tojást tojt a tyúk ,és egyébb nem átjátszóra való sületlenségek .
Lehet ott értelmesebb beszégetések voltak , a 80 éves amatőr nem mondta el minden QSO kezdetekor milyen régi az adó engedélye és mennyire van meg sárgulva . Kit érdekel az hogy neki mióta sárgul az engedélye .
A vivőt valamennyire kiadja nem annyira tiszta dsb jön ki belőle.
Pontos műszerem nincs de ha demodulálásra és jelszint nézésre a sonyt icf2001d -t használom 10ből 10ledre rakom a modulált dsb -t a bemeneti csillapítással akkor levett modulációnál 2led térerővel van vivő.
Holnap majd lesegetem tovább, meg a kvarc-tésztaszárőt beizzítom és megpróbálom lekeverni 80métere 8,8megáról.
Mindenben igazad van!Nem is itt a gond csak ha szétnézek a műhelyben akkor legalább
20 évre való munka van felhalmozva.Ez csak a pillanatnyi állapot.Szerencsére az otthonomban csend, béke, nyugalom,szeretet, megbecsülés vesz körül +5 kutya.
Engem sem érdekelne más életkora de amikor hullanak a barátaim akikel jóban , rosszban
együtt voltam csak az jut eszembe " kár,hogy megöregszünk".
Amikor sokáig csend van a fórumokon akkor mindig drukkolok, hogy remélhetőleg nem esett bajotok.
Sch. Barátunk is önmaga erejéből lépte át nemrégen a "hatodik x-et!"
Nagyon is tudja, hogy az unokák miljen tempósan növekednek! :-D
Hogy kérded, mi a fenének öregszünk? Hát Aranyapa! Itt akár ezen a topikon a korunkat emlegetni... Mán bocs', de egyszer már ideidéztem a lényeget: A kor nem érdem, csak egy állapot! No, mikor ezt vagy egy évtizeden túl mondották nekem, alig értettem! Azóta nagyon is értem!
Hát kedves Emil, azóta nem érdekel SENKI életkora! Mán bocs!
Lelkesedéssel nincs baj, én sajna inkább csak délutánonként és pénteki nap tudok felmenni, Xantinál is akkor voltam a lábkapcsolót megvenni az rh adóhoz(ptt lesz).
De majd ha lesz olyan sünis időpont ami nekem jó ígérem ott leszek :)
70centinél most jobban izgat, hogy elkészüljön a 80méteres adó :)
Ami a jó, hogy ha7nq tőlem kb. 5-8km re lakik légvonalban és így qrp dolgokat is van kivel próbálnom rh -n és urh -n.
Galyai átjátszón találtam rá, hogy mondta a qth -t :)
Sajna több koaxom nincs itthon így a 70centis verzió is jövőre készül el.
A koaxon ne múljon! Ha 20 méter (2x10 mtr + toldó) kiment Téged a búbánatból, akkor az e-mail címemen értesítsd a jézuskát! Sajna, a múltkori sünis találkozás elmaradt, de ami késik, nem múlik! Le ne lohadjon a lelkesedés!
Szerintem még vételre is reménytelen Gerecse, sajnos nagyon alacsonyan vagyok és távol is.
Budai hegyek és gödöllői dimbek-dombok és Pest pont légvonalban Gerecse és közém esik.
Pécel-Sűlysáp közti dimbek-domboktól is már minden magasabb freki ami Pestről jön nagyon legyengűl utközben vonaton, kocsiban azon a részen.
Kocsiban is kb. utána kapcsol át a pesti gerinc adókról a vevő a kékesi gerinc adókra, de 2méteren is a vonatban tegnap előtt hazafelé hallgattam simplexet S22 -n és a dombok után szinte semmi nem jött az amatőrökből pedig izgalmas műszaki téma volt, atv,23cm stb témakörökben:(
Miért lennék csak megfigyelő ennyire lebecsülöd a kisrádió kb. 5wattját? Meg ha kirakom tető felé a 9dB kollineárt....
Ha nem elég a zsebrádió kb. 5wattja figyel a fiokban egy kt922v (40watt 2méteren), meg mellé valami kiszajú fet vételi erősítőnek.Bár 2n3632 -ből több van inkább azt pazarolnám el igaz az csak kb. 15watt :)
Valaki mérte már ezeket a kínai csodákat komolyan tudnak 5wattot?
Ne keverd a DX vadászatot a kedélyes esti csevegéssel. Pláne az átjátszók FM módját. SSB-ben majdnem átlátszóak az állomások. Tehát akár 3-4 adó egyszerre beszélhet, ki tudod őket szelektálni agyilag. Ráadásul RH-n sok az erősen irányított antenna. Így a távoli DX állomás csak a világ egy részet hallja. Hívja sok állomás, esetleg ő hallja is, de annak megy vissza aki neki is érdekes, fontos.
Sokszor eleve csak egy világrészt hív. Ilyenkor illetlenség máshonnan ráhívni. Úgysem jön vissza, csak a qrm-et növelnéd feleslegesen.
Tehát a lényeg: ésszel!
Máshogy autózunk délután a Nagykörúton és másnap délelött a driftpályán, vagy a Ringen.
Olvastam rádióamatör éter etikai leírást de abban nem szerepeltek az RH forgalmazás szabálya . Azt szeretném tőletek meg kérdezni hogy milyen magatartást kell tanúsítani mikor rövid hullámon van egy Dx állomás . És mindenki egyszerre hivja lehetőleg legg nagyobb KW - tal ?? Ilyenkor is meg kell vári míg valaki elmondja a hivását vagy rá lehet ( rá kell ) forgalmazni ???? Természetesen hallok legalább 10 állomást . Ha ez lehetséges , márpedig a gyakorlatban ezt hallom akkor bárhol megtehetem . Tehát ha én a 6RV-ÁN GALYÁN ÍGY FORGALMAZNÁK MIT SZÓLNÁNAK Hozzá . RH -án más forgalmazási szabályok vannak , ott rá lehet forgalmazni mindenkire ????? Vagy ezt más átjátszón esetleg szimplekszen is meg tehetem anélkűl hogy rám szólhatnának ??????
Hiába a húsz év! Pöpec! És ezt megalkotni több példányban? No, jó: A skáláját felejtősre venni az ICM 7208 okán, és valami PIC-es rádióskálát!
De azt sem tartom "eretneknek", ha a "JÓ NŐ" kategóriás áramköröket kerszerűbbel "buheráljuk"! :-)
Az elméleti elgondolásokon túl, kéretik GYAKORLATI, azaz KIPRÓBÁLT, mért, és tesztelt áramköröket, ha..., ..ha nem nagy kérés. Legalább megjelölni a dolgokat, hogy elvileg, avagy: müxik!
Nekem tetszik. Egyik leginkább alkalmas készüléknek tartom kezdők részére. Főleg olyan "klasszikus" rádióamatőrnek, aki konstruál, aztán forgalmaz, és forgalmazáskor pölö QRP kategóriában versenyez. Rákeresve a készülék komplett leírására, látom ez valami kitt egységcsomagban létezik(?) a NYÁK-jainak az elérhetőségével. (Bár a skálájának frekimérőjét nem látom, csak a komplett fényképek előlapi képén.)
Jómagam is kedvet érzek megépítésére (bár a forgalmazás már kevésbé...) Talán, ha "alkotó-kőr" szerveződne az építésére, ahol a nyákok, alkatrészek beszerzése is kialakúlna...
OK. Azért kérdeztem, mert amikor az született, az AAA elem még nem is nagyon volt. Persze lapos (prizmatikus) cellák voltak, meg vannak, de aranyárban.
A gyári gépkönyve szerint bár ez YAESU-hoz van, a készülék pedig SOMMERKAMP gyártású, 10.8V plusz-minusz 10% a maximum. Nekem, ami kb 10 éve volt használatban az 7.2V-os akkuról ment.
Látom már kezd összeállni a dolog. Azért legalább egy tömb vázlatot feldobhatnál. Ha valami hiányzik, és itt van tessék kiabálni! Nem akarok kereskedelmi mennyiséget tartogatni.
Jó éjt, megyek hunyni, mert a kutya is álmos. Üdv. Karcsi
Ezt akkor tudom megmondani, ha előkeresem a rajzokat.
Egyébként 5OB csinálta a tervezést, 5EE a gyártást. Talán 1-2 tucat készólt belőle. A rádiós rész ortodox, semmi truváj nincs benne. Jól dokumentált, még panelrajzok is voltak az RT-ben. Kifejezetten igényesen tervezett, DBM és dualGate FET.
Eredetileg egy SuperStar 360 CB-nek született az alap rádió, egy 28 megás bővítést kapott.
Ok, köszi az infót, átadom az ismerősömnek, de szerintem nem szán rá ennyit erre az öreg masinára. Még keresgélek, ha nem találok más megoldást, csinálok tölthető AAA akkukból.
Még nem keresgéltem máshol, mert tegnap hozta az egyik ismerősöm. Egy lemerülőben lévő normál 9V-os (7.5V) elemről próbáltam, vételben működik, természetesen az első adás indításakor az elem örökre lemerült HI:-)
Ha találsz vállalkozót a javításra, némi dokumentációval tudok segíteni. Ismerem a fejlesztőjét, van pár skiccem a digit részről is. Az RF valóban benne volt a Rádiótechnikában.
A bécsiek embere, Brunner úr lévén magyar, igen előnyös volt nekünk is. De a Peky's is magyar szórólapokkal segítette a nyelveket "kissé" negligáló hazaiakat. Még talán a Rádiótechnikában is hirdettek.
Ha már pontosítasz,akkor vedd figyelembe: Az nem következik a mondatomból szigorúan monoton,hogy az említett cég ne német lenne. Valójában csak egy példa volt.
Bizonyára azért,mert a bécsiek vették a fáradságot,hogy magyar nyelvű katalógusokat küldjenek. Így maradt meg az agykérgemen.
És így el is jutottunk a fingreszelésig.
Már semmi sem tartozik az eredeti témához.
Lám,a CB-sekkel mindig csak a gond van! *** : )
*** Aki ezt a mondatot komolyan meri venni,az magára vessen!
Apró pontosítás: Ausztriában az Elme-Erlach Funk volt a legismertebb, Brunner úrral. A Peky's Funk az németországi, Holzkirchen-ben volt. A Pan meg egy termékcsalád kereskedelmi neve volt fél Nyugat-Európában. Mint az Alan napjainkban.
Ezek voltak a fő magyarellátó cégek, de sok más is vígan árult.
Valójában minden állítás mellé mindenki tud egy-két kivételt állítani.
A valóság az,hogy a CB-zők zöménél a készülékvásárlás volt a jellemző.
Ha az osztrák "Pan-Pekys" számlakönyve még meglenne,érdekes adatokat szolgáltatna.
Itt a kiindulási tények vannak figyelmen kívül hagyva.
Egy taxis,tsz-agronómus,egy kocsmáros,egy stb. nem készített rádiót (persze erre is lehet kivételt említeni...),hanem használni akarta. A kor telefonhelyzete indokolta volt.
Noha a CB-seknél is volt törekvés DX,kitelepülés,klubok. Attól még nem kell összemosni a körtét az almával. Az alma kerekebb,a körte sárgább.
A CB-nél a rádió kapta az engedélyt,egészen más célból,mint a rádióamatőrnél,akinél viszont ez személyre szólt. Adódott persze egy határfelület. A rádió. De csak az.
Ha belegondolt az ember,hogy mi mire való,akkor az esetleges ellentét föltételezése is értelmetlen. És csak akkor kap lábra,ha túl jó dolga van a rádiósoknak-tehát nincsen más problémájuk. Vagy,ha irigyek. : )
Talán megérne némi "molyolás"-t a felderítés! :-D Monnyuk a nyák alapján egy kapcsolási rajz, és máris lehetne szelektálni. Nem beszélve a "kavicsok" megméréséről egy egyszerű X-tal osc. áramkörben egy frekimérő segedelmével.
Honnan vakartad össze a második kvarc szűrő rajzát. Egyszer már én is megtaláltam, de elkallódott. Ha jól emlékezem, ugyanitt volt egy kerámia szűrőkkel megtervezett is. Márt csak azért kérdezem mert van a fiók mélyén egy-két 2,5 kHz sávszélű kerámia szűrőm.
A későbbiek során talán össze állna belőle valami.
Most egy végfok projekt szalad nálam, de még mindig csak az alkatrészak tologatásánál tartok, de azt már profin művelem, Hi.
Még mindig nem tudjuk milyen rajz alapján válogatsz. Netán ollózás plusz saját kútfő, vagy komplett leírás alapján. A vásárolt cuccokból sejtelmem az hogy hangfrekis fázis tolás mellett döntöttél. Hát tíz darab kommersz kondikból öt egyformát kiválasztani kemény dolog. Megint felajánlok Neked 0,5 és 1 %-os tűrésű kondikat. Lehet hogy nem ugyanaz az érték, hát akkor számolni kell. Szerintem még úgy is okés, mert ellenállást könnyebben tudsz válogatni, és találni is könnyebb kisebb tűrésűeket. No ennyit erről. Még ha úgy látszik is, nem akarjuk mindenáron ráderőszakolni jóindulatunkat, csak a hívójeledet szeretnénk már hallani.
Csak még egy, részemről a sör, bor, pálinka oké, ilyen sorrendben, de csak társas elfogyasztás esetén. Mert csak........., no jól van!
A HQ -ba odaértem gyalog, de futnom kellett, végig!(Pedig futás közben szemeim előtt láttam a zárt ajtókat)
Igazából beértem volna a lomival is ha kiszolgálnak de közölték velem, mindjárt 4 óra és alkatrészlistát ők már nem szednek össze, mivel ma 4kor zárnak.Kértem, hisz vidékről jövök legalább pár kondit kapjak már, mutatva a másik eladóra ott még hárman is állnak a sorban.Fél perc könyörgés után kaptam kondikat meg 7474 -t, ugyanis reggel nem néztem, hogy van e itthon 7474.
Vettem minden értékből lomexba is meg hq ba is 10-10db kondit.
Nem tudom melyikből kaptam, de az egyik féle 10db 33n inkább 10db 39n a szorása alapján :) Lehet a gyárban másnapos volt a gépsor? :)
A kvarc ajánlatokat köszönöm mindennkitől, ha nen leszek megelégedve ezzel a megoldással akkor jön a jól bevált kvarcosdi, vettem 2db sa612 -t a HQ -ban, hogy ne 24. - 31. között döbbenjek rá csukva minden bolt :) Ingyen nem fogadom el, minimum cserébe sőrt, bórt, pálinkát adok a kvarcokért ha pénzt nem fogadnátok el érte :)
Ha egyszer megtalálom az ereklyék között a padláson, akkor lefotózom azt a 30 éves cébét ami igaz, hogy kvarcos, de a cimborám építette ... az ex 29201 :-))
Volt egy ember (Tuncsik Imre), aki a 80-as évek elején konstruált szintézeres cébét, TTL ícékkel a szintézert, csupa kapható magyar alkatrészekkel, AM/FM és nyáklemezhez is filmet - néhányan megépítették, én is, aztán valahol a PROM programozásnál maradt félbe a dolog. Pár év múlva ez az ember elmenekült Ausztráliába kibontakozni - bizonyára most is ott él.
Ilyen hozzáállást a CB-s körökben soha nem fedeztem fel kivéve ha az amatőröket kell szapulni.Még olyanról sem hallottam, hogy maga építené meg a CB rádióját.
Ha kell ilyen kvarc, ne vegyél, én 200db-ot válogattam át, egy rakás kimaradt. Szívesen küldök egy szűrőre való összeválogatott mennyiséget. Csak egy cím kell.
Lomex-nél 44 Ft-ért van 8.997500 MHz-es soros rezonanciájú kvarc. Meglehetősen egyformák, ha veszel egy 2-3-szoros mennyiséget, simán össze tudod válogatni belőlük a szűrőhöz elegendő mennyiséget. A többi meg jó lesz bfo-ba, meg a fiókban elfér...
Sokkal macerásabb a hangfrekis fázistolóval gyötrődni, ráadásul fölösleges, mert ha letöltesz valami SDR programot, a hangkártyád kimenetén megjelenik az IQ jel, a keverőt meg az erősítőt lyuggatott panelen összedobod és már rádiózhatsz is. A kvarcszűrős rádiót meg összerakod az ünnepek alatt :)
Én is ezt akartam javasolni, de mire megtaláltam a PC "szemétdombján" Te már felraktad. Nekem nagyon szimpatikusnak tűnik, főleg hogy a leírásból kitűnik, hogy ez egy megvalósított projekt. Különben ha "Kawabiker" bővebben kifejtené mik az elvárásai a készítendő berendezéssel szemben, akkor többet tudnánk segíteni. /Nem úgy mint a viccben a rabbi/. Különben nekem is van ha jól emlékezem 50 db egy sorozatból való kvarcom, úgy emlékezetből 6,...MHz körüliek. Egy hungarocell tartóban honolnak, kb 15 éve, még nem bontottam ki. Nagyon szívesen felajánlok belőle válogatásra egy szűrőre valót. 0Ft/db áron ha több kell én is adok engedményt. Csak egy igen kell "Kawabiker" részéről.
Én is örülök az engedélyednek. Nem hal ki az amatőrködés, még ha sokan temetik is azt. Szeretném minél előbb a jeleidet hallani, ezért egy javaslat. Egy vevő, egycső adónak, antenna, antenna átkapcsoló, billentyű és már mehet is. Nem szégyen külön adóval és vevővel dolgozni. Különben az igazi nagyok is úgy csinálják.
Xanti,9ieg,Qqberci,stb köszi a bíztatást,hogy ha már ingyenes kérjem ki.
Ma megjött!
LOGot mit használhatok? Egy linket dobna be valaki ami naprakész?Sajna még a rendeleteket nem olvastam végig, de vasárnapig átolvasok mindent mi változott az elmúlt 10 évben.
Freki kiosztást azt már átlestem.
Log kérdéseim:
-elég e digitálisan csinálni ha igen mi a legális?
-ha kell "papíron is" hol kapható vagy nyomtathatok én is?(Régen nekem ilyen "ős öreg gyári" volt amit még ráűdió kluban vettem amikor még voltak ilyenek....
Úgy tudom más topiktárs is jár e cipőben, hogy járna neki és ingyenes is csak nem kéri ki, javaslom kérje ki!
Hétvégén összedobok valamit asztalsarkán, mást nem egy marék 4,43kavicsból....
Echolink-el kapcsolatban tapasztalat/vélemény? A héten regisztráltam be, hogy olyanokkal is tudjak forgalmazni, akikkel rádión nem tudok a kis kimenő teljesítmény miatt. Naplózásügyileg mit kell beírni az echolinkes qso-k után?
Valaki meg tudná nekem mondani hogy ki foglalkozik,W3DZZ 5sávos antenna készítésével?Email cím esetleg telefonszámot ha valaki ez ügyben adna?!(fmegyeri@freemail.hu)
Jó a kérdés! Nosztalgiázás: Általában kimerül részeges őrmester,analfabéta szakaszparancsnok,stb.felsorolásával. Vagy:a fiaimnak mindent megtanítottam,mindenki nagyon boldog volt,mindenki mindenkit szeretett!(30-év után) Mire keresnénk választ? Forgalmazási tapasztalatok,milyen színre kell festeni a megkopott előlapot?Esetleg a színkód? Jellegzetes hibák,ki,hogyan javított katonai rádiókat.Típusok,jellegzetességek. Rajzok,alkatrész helyettesítés,beszerzés. Néhány külföldi fórumon azt is meg lehet találni,(a rádióson kívül)hogy a második világháborús német Y-szíj díszvarrása jobbra,avagy balra sodort cérnával készült.(3D-ben) A hazai,- 1945-utáni gyártásokról esetleg a levéltári adatokból szerezhetnénk tudomást,de oda azért nem úgy jár az ember mint a könyvtárba.És nem is akárki. Pedig igazán megilletné a még talán élő mérnököket,fejlesztőket,vagy egyszerű munkásokat is a kellő dicsőség azért a munkáért amit tettek.Nem hiszem,hogy az elmúlt évtizedekben kaptak volna elismerést,publikációt a nehéz körülmények között végzett munkáikért.Az ország ipara nyugatra,keletre,vagy a megsemmisítésre volt irányítva.Ennek ellenére jött létre ez a csodálatra méltó technika. Szerencsére,az információ azért csöppenként elérhető,hála az RT-évkönyv egyik számában már legalább leírták az R-20,-R10-gyártását.Meg még néhány katonai rádió gépkönyvének bemásolását az RT-ben.HA7VC(Laci)-HA5AJR(Ábel)-jóvoltából.Ez is valami,köszönet nekik! A kufárok! "Kiviszem Fridibe 500 Euróért eladom"-Vagy a sopronin,-"Mit nézel,ez nem múzeum"- Apa abbahagyta,fia folytatja,nem ad el semmit,de azt jó drágán! Horror árak? Azért mint a világ általában:nem ilyen sötét! Vannak még rendes ,a földön két lábbal álló emberek.Biztosan megtalálod(találjátok). Nem akarok ajánlani se fórumot,se eladót se helyszínt! Pedig egy fórum talán erre is való. Mindenki találja meg a szimata alapján a "kufárt"és a becsületes embert! Ámen!
Na igen a kufárok akik a börzéken is egyik sarkon megveszik 1e ért a 10db /t és másik sarkon meg adják 10e ért az 1db és persze elad 10db ilyen "egy darabot".
Csak a pontosítás kedvéért: én kufárok alatt azokat értem, akik rádióamatőr tevékenység HELYETT kereskednek olyan dolgokkal, amelyeknek még a kezelésével sincsenek tisztában, nem hogy a működésével. Az, hogy az évek során mindenki csere-beréli a dolgait kipróbálva ezt-azt, szerintem természetes. Csak azok a fránya hangsúlyok....
A műszaki alapokra gondoltam. Akinek fogalma sincs az elektronikáról, attól egy ebben a szakmában egyetemi végzettséggel és több évtizedes gyakorlattal rendelkező kolléga nehezen fogadja el a véleményét. Aki ezt nem viseli el, az tényleg jobb, ha nem regisztrál oda.... :)
Az első mondatod itt egyszerűen nem felel meg a valóságnak.
Ami az ismeretséget illeti,Ede "apu"-val az utóbbi 20 évben kétszer találkoztam személyesen (akkor még '7RI volt.), '6NN Bandi aki előbb amatőrként,majd szakmában is tanított,és egy "teodor"
nicken bejelentkezett "lókötő" aki kollégám. Mindössze ennyi a személyes ismerősök száma.
SOHA nem éreztem,nem éreztették velem,hogy nemkívánatos lennék.
A többieket csak a fórumról,ill. a sávokból "ismerem".
Ki még nem tiltottak senkit! Hozzászólásokat is csak külön kérésre törölt Béla.
Létezik a fórumozásokon olyan effektus,hogy a névtelenség nagyon bátorrá teszi az embert. Ott ez többnyire nincsen. Már ugye a saját hívójelét csak nem járatja le valaki.
Torzsalkodás persze ott is van,de az klubgyűlésen is szokott lenni.
Egy fórum akkor jó,ha nem csak kap az ember információkat,hanem hozzá is ad.
Az a fórum olyan. Természetesen te döntesz; szerintem neked is ott a helyed.
"oda egy szűk családi brigád ír akik 99,9% ismeri egymást" Igen, ott a rádióállomás hívójelét kell megadni, ha van. A néhány ezer rádióamatőr és érdeklődő egy része regisztrált. Itt pedig csak becenevek vannak, sok (tíz)ezer internetező regisztrációjával.
"és akik nem fogadnak szívesen új embereket." Tudok ellenpéldát.
Ha olyan lenne, mint ez, akkor nem lenne különbség. Jól van ez így.
Ennek a topiknak az a célja, hogy az érdeklődő laikus megtalálja és egyszerű választ kapjon kérdésére. Jelenleg Google 7. találata a rádióamatőr szóra.
Szívesen írnék én oda, mert pl. téged ezen a fórumon egy rendes amatőrtásnak ismertelek meg, de látod látatlanban megint belémköt hg4i és csodálkozunk, hogy hanyatlik az amatőr társadalom.
Első saját rádióm 144 re mikor megszereztem 14évesen(hány srácnak jutna eszébe ekkor, meg már 10-12évesen klub állomáson lestem az ft250 -t) a hívójelem amint lehetett jogilag
börzén vettem egy öreg brg csodát(titán), persze még nem amatőrsávos volt.
Érdeklődtem kinek van rajza róla és tapasztalata az áthangolással, útba lettem igazítva egy amatőrhöz(nem emlékszek már a hívójelére), aztán aki szinte lehülyézett, hogy se műszerem se tapasztalatom meg ez komoly mérnöki munka és X összegért áthangolja meg kapcsolási rajzot nem ad ki még fénymásolásra se mivel az bizalmas dokumentáció....
Csodálkozunk, hogy hanyatlik az amatőr társadalom?
Az tematikus fórum, nem olyan, mint például ez itt. Van olyan hobbi elektronikás fórum, amelyet egy ideje csak olvasok. Mindenki megtalálhatja, melyikben mennyire vesz részt. Jól van ez így.
Erről beszéltem a másik fórum kapcsán, de sebaj a másik fórumot olvasni így is tudom.Azt meg oda írás nélkül is tudom milyen az erősítők paramétere "A" osztályú munkapontban :)
Adóengedélyt az Adóhivataltól kellett kérned. De ez a rádióamatőröket nem érdekli. --- RX gateway PIC-kel * Az örök kvarckristály * packet node lista? * WebSDR * SDR Cube * Pihent agyú amatőrök * Hamqsl terjedesi elorejel... * Vevők labormérési adatai * DVB-S - nézi valaki? * APRS - hálózati és egyéb ... * Doublet * Rohde&Schwarz EM510 * SDR-14 * DIXPRS * SOTA - OM Ezek az utóbbi egy öt nap aktív témái. Nem itt, hanem egy kifejezetten rádióamatőr fórumon. QSY. Gábor, Π9IEG.
Én hívjam ide a moderátort vagy rend lesz magától?Maguktól?
Akkor dobok fel pár témát ami ON TOPIK!
sstv népszerűsítés ügyben mit lehetne tenni?
hordozható nagyon nagyon pici mobil kitelepüléshez akár strandoláshoz használp fónia üzemű(ssb) adó és antenna(ugye hordozható vevője sokunknak van ami elég komoly)?
mikrovezérlőkkel való ismerkedés elkezdése merre,hogyan,miként,stb a nagyfrekis amatőr alkalmazások felé(pl. frekimérő,lrc mérő,stb)?
websdr készítés?
nosztalgiázás a régi katonai adók,vevők, adó-vevők terén(r-104,r-105,r4,stbstbstb) (Kaphatók még reális áron régi katonai cuccok?Sajna én csak horror áron látok hibásat is :(
Mit dobjak fel témának?
Ingyenesen megkért friss adóengedélyem szerintetek megjön karácsonyig?Ha igen turnom kellene valamit a padláson,hogy 3,5re összecsapjak egy ssb adót, frekimérőm van, vevőm
van, antenna van,félvezetők is.A kértéses gond a "szűrés,keverés,modulálás", emlékeim szerint egy félig szétbontott cb(talán grant) van a padláson, meglátom mi jöhet jól belőle.
Jobban jársz, ha tegez, mert a netes etikett szerint a magázás egy bizonyos mértékű megvetés kinyilvánítása. Fokozva úgy is lehet, hogy "kend"-ként szólít meg - volt már aki ilyen miatt moderátorhoz is fordult :-))
144-145.995MHz-ig ott forgalmazok ahol csak akarok, és van hívójelem hozzá.
Neked csak 3 h0zzászálásod van ezzel a fikanickkel.Úgy hogy nem te fogod megmondani nekem hogy mit csinálok...!Programozásról mit tudsz te?!0.És nem ingyen és nem annyiért amennyiért itt írtad hogy ennyiért szeretnéd...a 2 között megegyezhetünk.
Na' szóval amatőr téma... Még mindig a számolókámat okosítom. Az egészet, széltében. Úgy bővül, ha valamilyen feladatot ki kell számolnom, vagy kedvem van hozzá, akkor megírom, hogy legközelebb meglegyen. Most egy levélbe kellett beírnom egy számolást. Ott volt a képernyőn, de újra be kellett írnom a bemenő adatokat és az eredményt. A program minden adatot tud, erre máskor is szükség(em/ed) lehet, nosza írja ki. Nem bonyolult feladat, csak hosszadalmas. Körülbelül 180 oldalon kell átvezetni a változtatást, minden bemenő mezőt, formátumválasztást és eredményt kiírni. Már az "R" betűsöknél tartok ( csillapítók ).
Azt már tapasztaltam, hogy az egyik fórum belső levelezése '?'-eket ír a speciális karakterek helyett. ( Apropó, mostanában a freemail is... ) Ízelítőül egy nagy bonyolultságú példa ( tesztverzióban angolos kiírás van tizedesponttal ):
◼ szamolo/_sz/l_fv.html f = ► 144 MHz - 2 m v = fény, vákuum (299792458) m/s ▶ 4 számjegy digits ▶ 1/2 λ = 1.034 m ◼
Igen, 1 cm körülbelül 1,112650056053618432174089964848 * 10^-12 farad. Valahol nekem is van cm-es kondenzátorom. Forog, ha még tud - talán. Induktivitásnál nincs cénégyzet. Másról itt szó ne essék mutatóba', az avatarom is csak a második.
Úgy látom, tanulmányaimat folytatnom kell a piskóta tekercs alkalmazása és a kókuszos tekercssel való rendkívül precíz összehasonlítása terén.
Én pl. utálok regisztrálni bárhova is a sok kitölték és klikkelés miatt :)
De akkor dobok fel kis amatőr témát mielött még megtaláljuk a pmr szintet :)
Antenna hangolás olcsón....
Ugye swr mérőre lassan több a példa, mint válság kezelésre :)
Na de ám igen ezzel max belőjük az 50 75 60 stb Z -t.
Mi van ha több tagos antennát akarunk kihangolni frekire?
Legyen példa egymás felett több félhullámú tag.
Vegyük a legkönyebben 50ohmra hangolhatót egy J illesztéssel az alján, itt ugye földelt az egész, árbócra felfogatható könnyen, a betáplálási pont nincs elzárva(mint a záróedényes kivitelnél) tehát szép és jó minden kikéve.... Legolcsóbb megoldásként hogyan mérjük le, hogy a félhullámú tagok mérete jó illetve a köztük lévő illesztés is jó?
Mondjuk legyen bonyolult a helyzet és magas frekiről van szó legyen 23cm itt már kényelmesen kifér akár 6tag is! Meg 1mm "csalás" is komoly eltérés.
Házilag, olcsón, gyorsan? Hogyan? :)
Remélem sikerült feldobni jó témát a téli estékre :)
Buddha azt tanította, hogy a szenvedés forrása a ragaszkodás. Wágner úr pedig e tanításnak a virtuális vetületéről írt örökbecsű mondatokat:
" ... célszerűbb és egyszerűbb minden nicket és minden beírást szerepjátéknak venni. A legfontosabb pedig az, hogy az IRL személyt, az embert nem összekeverni az itteni nickjeivel, s legfőképpen saját magát, mint személyt, mint embert nem azonosítani a nickkel - aki nem ezt teszi, az egyrészt, totál fórumfüggővé válik, másrészt a nickje elleni támadásokat személye elleni támadásnak fogja fel, vagyis minden itteni marhaságot IRL sértésnek, rágalomnak satöbbi satöbbi veszi, és ennek megfelelően reagál, ...
....
Erre mondom, és nem győzöm ismételni, hogy aki ezt az egész izét egy cseppet is komolyan veszi, az már rá is lépett arra az útra, ami sehová máshová nem vezet, csak az idegeléshez, "
"Szoktam rádiós cuccokat is ingyen "csak úgy" postára adni, hagy örüljenek az emberek. Biztos meg fogják köszönni, ami nekem bőven elég:-)" <-lomtalanítasz akkor gondolj rám :)
Yaesu FTH-2010 a rádió típusa,ellnézést hogy nem irtam ki,nem rég vettem a rádiót és nem régóta fórumozok,ezért ellnézést ha valamit nem jól csináltam.Üdv
Nekem nem rontod...akinek ingyen/sz-h kell az úgyse hozza hozzám...
De mostantól én is hozzád fogom vinni a rádiókat ingyért programoztatni, mert itt azt olvastam...
Én meg azt vártam napokig, mikor böki már ki végre, hogy milyen típusú rádiót akar programoztatni debreceni programozós emberrel....azt hittem csak blöff az egész...
Nem akadályozlak meg a pénzért való programozásban, sőt az ügyfeleket sem beszélem le róla. Vártam itt napokig, hogy ne rontsam senki üzletét, de nem kellett a lehetőség. A sok programozós ember közül bárki megkérdezhette volna, hogy mégis mit és hogyan és merre, de nem tette (nem is dolga). Nekem pedig ez a rádiós izélés csak a hobbim. Szoktam rádiós cuccokat is ingyen "csak úgy" postára adni, hagy örüljenek az emberek. Biztos meg fogják köszönni, ami nekem bőven elég:-)
Ezért a "ingyen programozok" beírásodért bizony büntetésből megérdemelnéd azt hogy vki oda vigyen neked 200 darab klf típusú mobil és kézi VHF/UHF rádiót mindegyikhez másféle frekvencialistával.Hogy most már aztán kérném ezeket beprogramozni,ingyen!Holnapra kész legyen, utasítással!
Én is programozok rádiókat Miskolcon, /NEM ingyen/ persze (FTH7010/2010/Tait/motorola GM300-350-900-950 P-110 GP300-5T típusokat.Eprom-vezérlésű(2716/2732/2764/27128) PLL szintézereseket is,eprom tartalmat HEX-file-ban mellékelve floppyn kell hozzá, bármelyik ilyen rádiót.Ezért nem dobtam még ki a 486DX gépemet, és inkább 1500ft-os MAX232-őt tartalmazó, sorosportra beköttendő panelokat árulok kedvezményesen, minthogy ingyen programozzak 3500ft helyett.
Én magam is ezt tartom a legjobb megoldásnak - egy probléma van vele, hogy a program (CE2) csak régi lassú gépen fut. De a programozó kütyü ára ugyebár olcsóbb mint a postaköltség oda-vissza, a szoftver pedig "van".
A napokban küldtem neked e-mailt, frekvencialistával. Sok helyen hallani hajósokat, éjszaka 2-3 MHz, és 8-9 MHz között leggyakrabban oroszokat, de lengyel, német és olasz nyelven is. Ha érdekel, feljegyzek pontos frekiket.
Yaesu FTH-2010-es rádióm van.Akár el is küldeném a rádiót,ingyen pedig tényleg nem várom el,minden költésget kifizetek.Ha tudnál segíteni,e-mailben megbeszélhetjük a részleteket.Üdv
Öööö .. bocsánat ha átvertelek volna (egy út Debrecenbe oda-vissza nekem minimum 6 eFt csak a benzin plusz egy fé nap), de rá akartalak ébreszteni, hogy olyan legritkább esetben van, hogy valaki úgy általában "rádióprogramozással" foglalkozik és jelentkezik a kérésedre.
Olyan van, hogy emilyen vagy amolyan típusú rádiót tud programozni, van hozzá felszerelése, programja, szakértelme. Négyszer kerestél már ilyen embert, de egyetlen egyszer sem írtad meg milyen típusú rádód van és kb mire szeretnéd programozni, és ha van is Debrecenben ilyen képességű ember, nem tudhatja mit akarsz.
Én tudok programozni Yaesu 2010, 7010 és hasonlókat, meg Motorola GM300, GM950 és hasonlókat, és ha ilyened van, szívesen meg is csinálnám neked ingyen ha erre járnál (nem ebből élek, nem csinálok belőle üzletet)
Nem is tudtam kinyitni az USA csatornákat benne (Swiftech M198). Lehet, hogy létezik valami jumperelés, de dokumentáció az nincs hozzá. Az sem kizárt, hogy más altipusú processzor van bennük területfüggően.