Az Országos Műemléki Felügyelőség az ország egész területére kiterjedő bejárásai során 1961-ben Pusztai Ilona építészmérnök vizsgálta meg a romokat és készített leírást ezekről vázlatos alaprajzzal. Mint a Felügyelőség területi építésze, 1962-ben a Borsod megyei Tanácsi Tervező Iroda munkatársával, Dr. Joó Tiborral karöltve Détshy Mihály behatóbb szemlét tartott a várromban.
Joó Tibor a Borsodi Szemle 1964 / 1-es számában közölte tapasztalatait "Az alig ismert Szádvárról" címmel.
1965-ben a megyei Tanács elkészítette Szádvár felmérését, ami jól ismert a Topiklakók előtt.
Kérdésem:
Lehetséges, hogy még több archív fotó van Szádvárról? Saját tapasztalatból tudom, hogy nem minden képet közölnek, sok örökre az íróasztalfiókban marad. Nekünk azonban -- a vár helyreállítás miatt -- életbevágóan fontos volna minden egyes részlet, amire most mindjárt kitérek.
Sötét van, vagyis a fehér és fektete fonalat már nem tudom megkülönbeztetni:) Ellenben ha jól értettem,a feladványban szereplő hely Visegrád volt,ott nem jártam akkor, Hanem Bujákon és Csőváron
"1604 okt. vége – Mivel a közeli, hadászati szempontból sokkal fontosabb Szendrő várát az őrsége kardcsapás nélkül feladta a Habsburg Rudolf császár és király zsarnoksága ellen zászlót bontó erdélyi nagyúr, Bocskai István hajdúcsapatai előtt, a Szádváron állomásozó zsoldosok kiszöktek a várból, ami így a felkelők kezére került."
Szádvár addigra már a sokkal jobban kiépített Szendrő egyik elővárává süllyedt, sorsa azzal függött össze.
Én pedig elkészítettem kedvenc összehasonlító fotómat. Sajnos a látvány elkeserítő, az elmúlt 40 évben az időjárás jól megrágta a Csonka-bástya pártázatát:
Nagyon szép rajz! Az meg külön tetszik benne, hogy téli tájban ábrázolja. Elvégre a várbeliek nem csak szép napsütésben, hanem fagyos télben is lakták eme kőfalakat.
Akkor mutatok még csodálatosabbat! Egy Topiklakó közös barátunk által 1963-as archív fotókhoz + cikkhez jutottam. Sajnos, mivel az eredeti fénymásolata, elég rossz a minősége, de talán -- aki sokat járt benne -- az felismeri. Nos melyik várunk ez?