Keresés

Részletes keresés

st_patrick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 4804

Szia!

Felülről a harmadik képen mi látható?

Előzmény: Hpasp (4752)
st_patrick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 4803
Bocsánat ezt nem állom meg...! Milyen marha beidegződés vezeti a tollát annak, aki az utolsó utáni pillanatban összeszedhető technika listájáról bármit is kihúz?!! Úgy tesz mintha megint a fapados cuccokat kellene megvásárolni a SZU-tól... :((
Előzmény: Volt tüzér (4756)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.20 0 0 4802
Küldök Neked egy programot részletes leírással.
Előzmény: Neva_07 (4800)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.20 0 0 4801
Ha már a témánál tartunk, bár ez nem a topic témája, de felmerül bennem egy emlék. Mezőtúron voltam főiskolás alapkiképzésen, annál az alakulatnál, amelyik most Debrecenben van. Századparancsnokunk, K. E. alhadnagy a szokásos reggeli tájékoztatón az éppen ismertetett hírhez annyi kommentárt fűzött hozzá: "sajgonban k y rezsim uralkodik." (Nem Ky, hanem ká ipszilon.) Na azt sem akartuk elsőre megérteni.
Előzmény: Kuruc71 (4799)
Neva_07 Creative Commons License 2006.11.20 0 0 4800

Sziasztok!

Ezennel jelentkezem!

Már éppen akartam is kérdezni, hogy mi a helyzet a Zsámbéki múzeummal. De a képek alapján látom, hogy azért csak-csak gyűlik a technika. Külön örülök, hogy az UV már ott van, maj alkalom adtán beülök egy kis nosztalgiára a kerekek mögé (de csak a kézikövetői oldalra, mert a Volhov rávti pulton nem vagyok igazán lovon, szterintem Hpasp barátom simán verne, akár a működési ellenőrzésben is, NA DE HA Nyeva lenne, akkor jöhetnének a volt rávtik :-))) Hogy lássátok a Volhovhoz is volt azért közöm beszúrok egy képet a tankomplexumról (az a bajom, hogy a képek méretét az istenért sem tudom lekicsinyíteni a megengedett méretre, lenne esetleg valami javaslatotok?). Mint az valamikor az előzőekban írtam, a Szlovákiaia tankomplexum (Volhov, Nyeva, KUB) már a múlté, azokat a tantermeket teljesen kiürítették, pedig eltöltöttünk ott néhány kellemes pillanatot :-((. Hogy mire is gondolok?

Akkor egy sztori azokból az időkből:

Helyszín: A Liptovsky Hrádok feletti Mokrad nevű lérakos és lokátoros kiképző központ (megj.: a Liptószentmiklósi katonai akadémia szerves részét képezte).

Időpont: 1995. valamikor.

Foglalkozás: a Nyeva tankomplexumon előírt karbantartási munkák bemutatása a koordináta rendszeren.

Foglalkozást vezető: én leírom a nevét az úrnak és ezúton is üdvözlöm. A cseh akkori főhadnagy urat Papez Vlastimilnak hívták, ami azért is érdekes, mert a Papez pápát jelent és ő előszeretettel írta a következő módon a navét: Papez Vl. (tehát ha a V és L betűket római számnak nézzük, akkor hatodik Pápa). Egy kicsit mindig szétszórtnak tűnt az akkor tőlünk talán csak 4-5 évvel idősebb tanár (pl.: a buszra várt a fiával, felszálltak, valószínűleg az élet értelmén elgondolkodva Ő a megfelelő helyen leszállt, a fiát pedig a buszon felejtette, vagy egy alkalommal az autóbusz nyitott hátsó ajtaján cibálta fel a biciklijét és a sofőr ne figyelve rácsukta az ajtót, beszorítva őt és lassan elindult. Mi elkeztdünk kiabálni, hogy a tanár úr az ajtóban szorult tessenek megállni! Amikor megállt és kinyitotta az ajtót az "enyhén sokkos" Vlasto remegő hangon bejelentette, hogy ő is XX irányba megy tessék már elvinni. A baki csak az volt, hogy a busz éppen XX irányból jött és a végállomás felé tartott!!).

Tehát a tankomplexum bekapcsolva zümmögött, a tanár egy SZ1-65 oszcilloszkópot izzított be, amely egy hosszabítón keresztül pont úgy volt táplálva, hogy a hosszabító és a készülék tápzsinórja pont az én székem mellett heverésztek. Na nekem sem kellett több. A többieknek gesztikulálva jeleztem, hogy most figyeljenek! A hosszabítót szépen a székemre magam mögé emeltem és amikor a magyarázat után elkezdett volna mérni óvatosan széthúztam a csatlakozót. Erre ő furcsa tekintettel nézi a műszert, megütögeti, én viszzadugom a csatlakozót. Mire újra mért volna ezt elismételtem vagy négy alkalommal, de akkor a fejem már majd szét fakadt, mert alig tudtam visszatartani a röhögést. Ő állandóan csak azt ismételgette: valami van ezzel a műszerrel és nem jött rá, hogy mi tréfáltuk meg. Talán ezért is nem alakulathoz került a tánár úr (megjegyzem tanáraink 99%-a a szakmában elismert, nagy-nagy elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkező úr volt!).

A kis elkalandozás után vissza. A Zsámbéki technika esetleges beindításról (mármint a kabinok bekapcsolásának lehetőségéről) tudni valamit? Vagy az még nagyon távolinak tűnik? Mi a helyzet a Nyevával? Én informálisan a Szlovák HM-nél érdeklődtem, különösebb ellenvetésük a kérdezett témafelelősöknek nem volt, de persze ezt nem ilyen úton kellene intézni. Ha mást nem is, de egy 5P73-at 4 db villámmal felszerelve és egy UNV árának utána lehetne érdeklődni, hogy múzeumi darabként "hogyé aggyák?" A hatástalanított rakétákkal feltöltött állványok már kezdik díszíteni a még megmaradt, aktív laktanyák udvarait, tereit, de van még jónéhány belőlük és még nem kezdték el a szétbarmolásukat. 

(De nehogy félreértsetek, nem lobbizni akarok az ügyben, mert baráti kapcsolaton kívül számos, a mai napig ott dolgozó volt kollégámmal, parancsnokommal, beosztottammal más kapcsolatban nem állok :-)))

Ígéretemhez híven készülök a Nyeva lőszabályzat nálam megmaradt, kiragadott részeinek leírására, az előzetes lövészeti és az egyenes lövészeti előkészületek bemutatására. Csak egy kis türelmet kérek és amint egy kicsit ki fogok látszani a munkából bele is vágom.

A cseh oldalakon témázgatva a csehek jelezték, hogy megpróbálták felvenni a kapcsolatot az oroszokkal is, hogy áruljanak már el néhány dolgot, vagy mondják meg a véleményüket néhány lérakos aprósággal kapcsolatban. A tapasztalatuk megdöbbentett, bár valami ilyesmire vártam. Az oroszok nem mernek nyíltan írni, részletesebben nyilatkozni ezekről a rendszerekről és nagyon sok esetben arrogánsak, lekezelőek is voltak a kérdezőkkel szemben. Hja, azt is mondhatnám, hogy van történelmi tapasztalatuk, de bizony a múlt század viharai a mi kis nemzetünkbe is belenevelték a félelmet, bizalmatlanságot. Pedig az oroszok nyilatkozatai, leírásai érdekelnének! Van néhány érdekesebb cikkfoszlány, hozzászólás a PVO GUNS.RU oldalakon, amik többségben lövészeteken résztvevők élménybeszámolói, de a szakmai dolgokba sehol nem merülnek el.

Még a képhez: az osztályunk 63%-a a képen (aki ismer az talán felismer :-))). Mindösszesen 8-an végeztünk a 2x30-36-ból (jó kis lemorzsolódás volt!), ami azt jelentette, hogy az osztályoknál 10 körömmel harcoltak értünk, hogy oda kerüljünk. A 8-ból egyikünk a sulin maradt tanárnak 4-en Nyevára kerültünk három külön osztályhoz és hárman pedig az Sz-300-as tiszti állományát bővítették (egyikőjük a mai napig). Tehát ezek voltunk mi!

Előzmény: Hpasp (4752)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.11.20 0 0 4799

:-))

REndőr megállítja a házaspár autóját.

Elkéri mindkettőjük iratait, majd kérdezősködni kezd.

Neve ?

Toth Istvánné Rozál .

Lakcíme ?

Bp .......... .

Mit jelent hogy a foglalkozása H T B ???

Háztartásbeli !

Majd a férjhez fordul.

Neve ?

Toth István.

Lakcíme ?

Bp .......... .

Mit jelent hogy a foglalkozása Á C S?

ács !!!

Persze  az anno volt érvényes mikor a személyibe ilyen adatok is benne voltak.

Előzmény: Qqberci (4798)
Qqberci Creative Commons License 2006.11.20 0 0 4798
Off: Nekünk a pol.pisztünk mondá az akkori amerikai hadügyminiszterre, hogy "em-cé-namara"... A másik kedvencünk a "nagyhágé-milliméter" volt...
Előzmény: Volt tüzér (4775)
Hpasp Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4797

Ajánlott olvasmány: History of US electronic warfare (Alfred Price-tól)

A harmadik kötetből írogattam ki (már amit megtaláltam)

:D

Előzmény: pétizennyolc (4796)
pétizennyolc Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4796

Kösz a tippeket. Biztos vagyok a NATO-kódok "beszédes" voltában. Kár, hogy az ELINT-történelem még mindig homályba veszik egy kissé. Ajánlott olvasmány: History of US electronic warfare (Alfred Price-tól)

Inkurrencia: valakit jól meg kéne ruházni ezért az attitűdért! Én különösen az UNV-t sajnálom. Szerintem a laikusok is abszolúte oda lennének a formájáért.

Üdv,

P-18

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4795

A múltkor rákérdeztem, az illetékes "elvtárs" szerint nem jár automatikusan a múzeumi köteles példány.

Csak ha kéri a múzeum. Ezt meg ha jól tudom elmulasztották. :-)

Előzmény: pétizennyolc (4789)
Hpasp Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4794

Mire utalhat a Land Roll (SA-8 Gecko)

földön guruló, már az addigi lánctalpasokhoz képest (SA-4 Krug, SA-6 Kub).

Az SA-9 Strela-1 nem számít, hisz nem volt radarja.

Hpasp Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4793

Mire utalhat a Square Pair (SA-5 Gammon)?

SQUARE PAIR -  négyzet pár

(már az antennán)

Hpasp Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4792

Low Blow (Pecsora, Nyeva)

LOW BLOW alacsony ütés.

Már a Dvinához képest.

Hpasp Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4791

Bocs, a Fan Song-nak van olyan jelentése is, ami pl. futballcsapatok szurkolóinak a dalára vonatkozik (Fradi-himnusz..)...a kérdés csak az, hogy ennek mi köze lehet a Dvina/Volhov tűzvezető radar jellegzetességeihez?

A FAN-SONG ból a FAN a radar nyaláb alakjára utal, míg a SONG a besugárzásjelzők hangjára utal.

Előzmény: pétizennyolc (4790)
pétizennyolc Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4790

Bocs, a Fan Song-nak van olyan jelentése is, ami pl. futballcsapatok szurkolóinak a dalára vonatkozik (Fradi-himnusz..)...a kérdés csak az, hogy ennek mi köze lehet a Dvina/Volhov tűzvezető radar jellegzetességeihez? A külső megfigyelő szemszöge alighanem fontos lehet ennek eldöntéséhez.

Üdv,

P-18

pétizennyolc Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4789

Üdvözlet!

Lenne egy-két kérdésem a szakemberekehez.

Külső megfigyelő szemszögéből mondhatjuk azt, hogy míg a rakétarávezetés közben a Nyeva adóantenna (UV-10) nyalábja folyamatosan a célra nézett (a követéshez szükséges  szöghibák a vételi nyalábok "lengetéséből" jöttek létre), addig a Dvinánál/Volhovnál maga a nyaláb folyamatosan "lengte" körül a célt? Arra akarok kilyukadni, hogy a nyugati irodalom miért sorolja a Fan Song (Dvina, Volhov, stb) radarokat a Track While Scan (TWS) kategóriába, és miért követelt más megközelítést a Low Blow (Pecsora, Nyeva) kezelése...

Nem akarok okoskodni, de egyúttal nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a szovjet légvédelmi rakétarendszerek rávezető radarjainak NATO-kódjában felfedezhető egyfajta utalás a rendszer bizonyos (jellegzetes) paraméterére. Pl: Fan Song = „legyező ének” ami összecseng(het) azzal, hogy a megvilágított célon ide-oda átfutó nyalábok (a lengetési periódus függvényében) jellegzetes hullámzó modulációt eredményeztek. Gondolkodjunk egy olyan vevő (besugárzásjelző) szemszögéből, ami a célon van! Jön a nyaláb...először gyengén megjelenek az oldalszirmok...aztán bang, jön a főnyaláb (jóval nagyobb térerővel), átfut...jönnek megint a gyenge oldalszirmok, aztán visszafelé ugyanez, illetve szimultán a másik sík nyalábja egy másik frekin. 

Ha ugyanilyen észjárás szerint (és most felteszem, hogy az eredeti kérdésemre igen a válasz) nézzük a Low Blow elnevezést ( = mély fütyülő hang, semmi utalással a változásra) akkor ott a cél szemszögéből „folyamatos” besugárzás volt tapasztalható, amint az UV-10 szórta rá az energiát. Azt, hogy a célra tartást az UV-11-esek vételi iránykarakterisztikájának lengetése eredményezte, a célnál lévő vevő nyilván nem érezhette.

Egyéb "beszédes elnevezéseket" össze kellene vetni az adott radarok jellemzőivel. A Pat Hand (SA-4 Ganef, Krug) például kártyában „szinte biztosan nyerő lapokat” jelent...rádiótechnikában vajon mit? A Straight Flush (SA-6 Gainful, Kub) ugyanolyan színekből álló ötös sor a pókerben, ami asszem a rendszer altal által egyszerre használt öt különböző frekvenciára utal (felderítő radar, célkövető radar, rakéta jeladó, rakéta parancsjelek...ez négy, mi az ötödik? Ja, talán a végfázis megvilágítás a félaktív fejnek). Mire utalhat a Land Roll (SA-8 Gecko), Square Pair (SA-5 Gammon), stb? 

Remélem nem teljes hülyeségeket vetettem fel!

Üdv,

P-18

Ps: A Volhov kabinok/Nyeva kabinok, antennák szétbarmolása már biztos? Tuti, hogy nincsen már egy sem idehaza? Azt láttam a lenti képeken, hogy a Volhov antennák felkerültek a zsámbéki TÁS-ba, de elhangzott az is, hogy a kabinok "elakadtak" valahol...Talán Gömös úr (még mindig ő az inkurrencia felelős) felvilágosítást tudna adni arról, hogy egy érvényben lévő rendelettel szemben miért nem mentettek meg minden kivont technikából egy-egy példányt...  

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4788

Az instruktortól az indítási engedélyt akkor kapták meg amikor a repgép már biztonságos távolságban volt.

Az indikátoron jól láthato a repgép le(el)válása a célanyagról, és a manőverből lehet látni melyik a repgép.

Nekem megvan a lengyel lövészet anyaga, ha egyszer kell majd megírom dvd-re, onnan tudni fogod.

Előzmény: Hpasp (4787)
Hpasp Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4787

Még a Volhov lövészet videóval kapcsolatban lenne egy kérdésem...

... hogy került fel oda az az ejtőernyőn ereszkedő cél?

Fellőtték valamivel, vagy egy repülőről dobták le?

A lengyelországi lövészeteknél is volt hogy repülőről indítottak célt, mi akadályozta meg, hogy véletlenül a repülőt lőjék le a cél helyett?

Gondolom nem kicsit aggódhatott a pilóta, miközben rárepült egy éles rakétával töltött, lámpalázas személyzetű Volhov-Nyeva komplexumra...

Pláne Asalukban lehetett a lövő Volhov legénység akár Etióp, vagy Szudáni esetleg Mozambiki...

Előzmény: Hpasp (4661)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4786
Mivel 1986. húsvét környékén hoztuk meg a SZU-ból! Vagyis abban a csűrben még semmi nem volt.
Előzmény: LeX (4784)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4785
A STRELÁT kihagytad !
Előzmény: LeX (4784)
LeX Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4784
Megnéztem a 85-ös szemlét. Volt Volhov, Nyeva, Kub, Krug, de a Vegákat nem hozták ki a csűrből. :/
Előzmény: Hpasp (4779)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4783
Mezőfalván elkezdték szétbarmolni a közepes rakétákat is. Ezek is onnan származnak.
Előzmény: volt OG töltö (4780)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4782
De igen. 20DSZU. Csepel, Vastelep.
Előzmény: volt OG töltö (4780)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4781
kösszi a választ .
Előzmény: Volt tüzér (4778)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.11.19 0 0 4780

csak nem volhovok voltak anno fénykorukban??:-(((

hol fotoztad?

Előzmény: Kuruc71 (4737)
Hpasp Creative Commons License 2006.11.18 0 0 4779

Elnézést kérek mindenkitől hogy beraktam a képeket!

Semmi gond, és van itt bőven ON is.

Előzmény: Magyar Néphadsereg (4768)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.18 0 0 4778
Ez. Osztályonként volt néhány. Ezzel vontatták a nagy kabinokat és az indító állványokat. Aztán a javát lecserélték a T-141 Tátrákra, akkor osztályonként már csak 1 - 2 maradt. Nekem 1978-ban Börgöndön még volt szerencsém hozzá. Tőlünk valamikor 1980-ban vonták be.
Előzmény: volt OG töltö (4777)
volt OG töltö Creative Commons License 2006.11.18 0 0 4777

Üdv néktek!

tudja e valaki,hogy mi volt a csotri??

Kuruc71 Creative Commons License 2006.11.18 0 0 4776
122 m-es tarackal ???

Lapos röppálya ( így csak távoli célra )
Alacsony kezdősebbesség ( hatalmas előretartás )
Ívelt röppálya ( bonyolúlt lőelemszámítás )
Irányzó mechanika lassú ( légicélra ) beállíthatósága.

Szóval sztem is legenda+ ÁFA

Arról nem is beszélve, hogy milyen repülőre őtt volna, mert anno a célzsákon kívül nem voltak Misenyek, vagy egyébb más célgépek.
Előzmény: Volt tüzér (4772)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.18 0 0 4775

Olvasom a célok felsorolását. Valaki ezeket a településeket valahol hallotta, és amúgy fonetikusan leírta a táblázatba.

Két dolog jut eszembe róla: Az orosz mindent úgy írt le, ahogy hallotta, csak a saját betűit használta. Mikor kint voltam tanfolyamon, néha csak lestem, hogy ez vajon mi akar lenni. Az általam eredeti nyelven ismert angol megnevezés oroszul úgy nézett ki, hogy nem lehetett ráismerni. Ha élő beszédben hallottam, akkor már más volt a helyzet.

A főiskolán volt egy harcászat tanárom, aki néhány dolgot úgy mondott (így fonetikusan, ahogy le van írva) srajk, sedevinder, nató. Bizony néha nehéz volt visszatartani a röhögést.

Előzmény: Hpasp (4773)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!