Nagyon szuperek a képek! De, jó lenne ott lenni!
Montenegro az egyik legszebb hely Európában!
Aki még nem volt, az mindenképpen menjen el!
Még most egy-két éven belül, mert úgy igazi, érintetlen
az ország. Még nem adták el az országot a külföldieknek,
az árak még nincsenek az égben (lásd: Dubrovnik), nincs
minden tele óriásplakátokkal, vannak még montenegrói
ízek, ételek-italok.... stb.
Menjetek!
Nem azt mondtam, hogy nem éreztem jól magam Montenegróban. Csak azt, hogy egy-két apróság kimaradhatott volna.
A rendőrökről annyit, hogy nem ok nélkül büntetnek: ha gyorsan mész, akkor. Viszont a táblák bokrok mögött vannak, kifakultak, hiányoznak, és nem lehet tudni meddig érvényesek. A lakott terület határok sincsenek mindenhol kijelölve. A rendőrök viszont tudják, és jól megbüntetnek. Mivel Montenegróban majdnem végig 50-el közlekedtem, ezért majdnem végig nem büntettek meg. Kabrióra és lányokra még gyűjtök, ha meglesznek, majd én is integetek és dudálok.
A Balaton hasonlat nem teljesen korrekt: Montenegro sokkal sokkal érdekesebb mind természeti, mind történelmi emlékek szempontjából (Balaton előnye: összehasonlíthatatlanul jobb borok - még), és a szolgáltatások is gyorsabban fejlődnek. A Balatonon addig megmaradnak a 70-es évekből itt ragadt bódésorok, amíg teljesen csődbe nem mennek, vagy kihal a "lángos-palacsinta sütő", nagy fehér mercis generáció.
Örülök, hogy láttam Crna-Gorát, de legközelebb már máshová megyek: variedad delecta vagy valami hasonló.
Megérkeztünk Montenegróból. Nagyon jó volt, gyakorlatilag zökkenőmentesen telt az utunk. Nagyon tetszett a kristálytiszta víz, az érintetlen természet, a kedves emberek, valamint a reklámmentes környezet: sehol nincs óriásplakát vagy egyéb reklám (a nagyvárosok kivételével).
Amint lesz időm írok egy részletesebb beszámolót. Nagyjából a következő tájegységeken voltunk: Tara szurdok / Durmitor hegység / tengerpart (Perast-Kotor-Ulcin) / Skadarsko tó / Moraca kanyon.
Mi repülővel voltunk. A reptérről közvetlen csak taxival lehet a tengerhez lejutni. Busz nem jár a reptérre. Így be kell menni Podgoricába taxival és onnan lehet lemenni busszal.
A reptéren szintén hiénás taxisok vannak, mint Pesten. Mi egy helyi emberkével hivattunk egy taxit. A hiéna taxi 20 euroért akart bevinni. A normál taxi 6 euro volt (visszafelé utcán fogtuk ua a társaság autóját, így 8,20 euro volt).
A busz 4 Euro volt Podgoricából Budvába/fő. Plusz, ha lentre teszed a csomagot, akkor 0,5 euro/csomag.
Mi most jöttünk meg Montenegróból, egész pontosan Tivatból. Gyönyörű ország. Kicsit tartottam tőle az elején, de én azt ajánlom, aki teheti, nézze meg egyszer. Garantált a pihenés.
Mi a Hotel Palmában voltunk, ellátás, kaja szuper volt, nagyon meg voltunk elégedve mindennel!
Köszi a válaszokat. Majd körül nézek aztán meglátom, hogy milyenek a partok, mert nem nagyon emlékszem már rájuk. Utoljára kb. 1985-ben voltam ott, szerintem egy kicsit megváltozhatott. Már régóta tervezek Montenegróba egy utat pl idén is, de idén sem sikerült, csak Ho-ig jutottam. Majd jövőre
Azért is szuper hely Montenegró, mert mindenféle partszakasza van.
Van homokos, apró - és nagyobb - kavicsos, sziklás..., nos lehet búvárkodni
és homokba feküdni is egyszerre.
Az északi rész inkább: sziklás, kavicsos.
Déli rész (Ulcinjtól lefelé): homokos.
Nem nagyon voltunk lapos sziklás parton, mert idén kisgyerekkel mentünk. Pár éve voltunk a Lutica-félszigeten, ott voltak fürdésre alkalmas sziklás partok. Jó részletes térkép kell, mert elég nehéz megközelíteni a sziklás részeket.
A kotori-öbölben vannak sziklás strandok, de szerintem azok nem túl jók. Szerintem.
Lovcen-ről lefelé jövet igen gyorsan húzott el mellettünk az amúgy szűk úton egy kabrió autó, belőle lógtak ki és kurjongattak a fijjuk-lányok, néztem, kik lehetnek ilyen nagyeszűek és lássunk csodát, elénk kerülve észrevettük, hogy magyar rendszámmal bír a járgány (bocs, ha innen volt vki, de akkor is szégyellje magát)... mert ugye mi szídjuk a szerbek vezetési stílusát
Kotorban Katica néni nagyon rendben van (helló XYCT :)), aki nem akar keresgélni, alkudozni, nyelvi korlátokba ütközni, az hívja bátran Őt
engem egyszer sem állítottak meg útközben (kb 2700 km alatt), sikerült olyan benzinkutat találni Szerbiában, ahol lehetett euro-val fizetni (ráadásul 73 dínár-ral számoltak) és sok olyan partszakasz volt, ami nem volt tele kiabáló kölkökkel (amúgy meg úgyis a víz alatt van az ember és ott nem hallja az óbégatást :))
Szent György sziget számomra fantasztikus élmény volt, körbeúszva a sziklák mellett gyönyörű élővilág, míg később a partra kimászva magyar szó fogadott :)
Dubrovnik-ba egy szomszédos falu kikötőjéből hajóval mentünk át, ezzel pénzt, időt, fáradtságot megspórolva,
Ulcin pedig tényleg hangulatos város, kitűnően alkalmas egyestés program keretein belül albán étteremben helyi specialitások elfogyasztására, bazári fíling étérzésére, aránylag nagy mennyiségű raki elfogyasztására, utána persze körhintába ülésre és mindezt megkoronázandó egy éjszakai mezítelenülfürdőzésre :)
bár én nem híreszteltem de azért emiatt lehülyézni másokat.......
nálunk mindakét társaságot megbüntették az egyiket ok nélkül a mi kocsinkat pedig egy lehuzódó kocsi előzésekor átmentunk egy kicsit a záróvonalon (fékbetaposás helyett) az öbölnél.
Amúgy jó taktika ismerni a helyi focicsapatot mert akár elis lehet kerülni a büntetést ha belelkesednek.
Igen, Szerbiában szinte minden benzinkúton lehet
fizetni euróval.
A jó váltás: 72-73 Din = 1 euró, de volt, hogy 1:60-ban
akarták váltani. (akkor át kell menni egy másik helyre, hogy
ne húzzanak le! )
Sabadkától egy rövidebb szakaszon autóútdíjat kérnek, ami nekünk 900 Dínár volt. Aztán jön az autópálya, ami egyenlő a nullával, és drága is. Mikrobuszra 780 dínárt fizettünk. Eurót nem fogadnak el, csak dínárt. Az autópálya egyébként nagyon rossz, 72-es tempó, visszafelé másfelé jöttünk. Nagyon hosszú az út. Éjjel 3-kor indultunk Szegedről, és este 7-re értünk oda Petrovácra. A rendőröktől nem kell félni. Nagy kamu, amit híresztel a sok hülye, hogy milyen szemetek, büntetnek ha kell, ha nem, ez nem igaz. Sem az oda, sem a visszaúton nem állítottak meg minket, látni azért sokat láttunk, de mind kivétel nélkül radarozott. Nagyon mérnek lépten-nyomon, erre figyeljetek, minden táblát (még a 20-ast is) szigorúan tartsátok be, sebességtúllépésért nagyon megvágnak. Leginkább a Belgrádi rendszámú ellenőrzik, azokra is nagyon vigyázzatok, mert úgy vezetnek mint az őrültek. Beláthatatlan kanyarban fent a helyekben 30-as táblánál szerpentinen 70-80-al mint az őrültek úgy hajtanak, előznek alagútban, alagút előtt, stb. Ők a legveszélyesebben az egész úton. A hosszú útért a táj látványa kárpótol. Egyszerűen gyönyörű. Két kanyonon fogtok átmenni. Az egyik a Tara kanyon, a másik a Moraca. Sosem hittem volna, hogy ilyen helyen is járni fogok egyszer. Álljatok meg ahol lehet, vannak ösvények néhol amin letudtok menni a folyóig. Néhol türkizkék a vize, jég hideg, és annyira tiszta, hogy fentről lehet látni a halakat, ahogy úszkálnak. Ilyen helyeken pihenjetek. Pulcsi, hosszúnadrág ott fent a helyekben kötelező, hideg van, és szinte mindenütt esik.
Szilvi vagyok. A reptérről sajnos nem tudok semmi, a tengeri sünökről annál inkább. A strandokon nem igen vannak sünök, inkább beljebb a sziklákon, illetve a nem igen látogatott partokon, sziklás helyeken. De mindenképpen vigyetek vízicipőt, annélkül fájdalmas azokon a nagyon apró, de szúrós kavicsokon lépkedni. Vigyázzatok a medúzákra. Azok amik arra járnak, nem veszélyesek, de ha hozzáérsz fájdalmas égető érzés sokáig. Amúgy élővilág nincs, nagy sziklák, néhány apró színtelen vagy fekete halacska, ennyi.
Sziasztok! Sokan nem kenuztatok a Skadarsko tavon az biztos.:)
A következő útvonalon mennénk: Szeged-Szabadka-Novi Sad-Belgrad-Lajkovic-Valjevo-Proega-Pliepolje.
Van valakinek tapasztalata a fenti útvonallal kapcsolatban?
U.