Ezt mondom én is, hogy a Somlón ahol vannak rendes szőlőfajták is, ott nagyon ritkán ér fel a dobogóra az olaszrizling.
A klónok kérdésének azért nincsen jelentősége, mert sehol az országban jelentős területen (értsd egy hektár felett) senki nem gondolkodik olaszrizling telepítésben. Ha lenne végtelen pénz akkor sem délszláv olaszrizling klónokért szaladna a nép, hanem valamilyen eladható fajtáért. A Somlón ha hirtelen az összes trehány vegyes ültetvényt meg a 160 hektár olaszrizlinget le lehetne cserélni akkor zsírbiztos, hogy 90%-ban juhfarkra cserélné le mindenki. A Somlón nagyon, nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki olaszrizlinget telepítsen jelentős tőkeszámmal.
Innen nézve bizony érdekesen néz ki a csopakiak erőlködése, hogy egy középszerű, válságkezelő fajtából akarnak nagy bort csinálni. Értelem szerűen ők is abból főznek amijük van... aztán ha telepítenek akkor szerintem ők sem olaszt telepítenek.
Én sokért nem adnám ha láthatnék egy precíz táblázatot az évenként eladott palackszámmal és átlagos nettó ex-cellar árakkal. Akár amolyan nem publikus, szakmai alapon is.
Szerintem semmi másról nem szól a Balaton Bor minthogy megpróbálni eladni az eladhatatlan olaszrizlinget. A kérdés, hogy ez sikerül-e.
Belenéztem a BalatonBor szabályzatba (amiben a palack számok tól-ig tartományban megvannak résztvevőkre - pincénkként max. 14 000 palackban maximálva van és minimum 1200 palackot le kell ebből töltetni) de bohózatba fordult az olvasmány, amikor fair-trade szellemiségre hivatkozva előírtak 130 Ft felvásárlási árat a szőlőre, amiből készült.
2020-ra sajtóba 100 000-es palackszámot mondtak be, 2021-re 65 000-et. Rövid keresés 1500 és 1900 Ft közötti árakat hoz le.
Szerintem nagyon sok olaszrizling végzi valamilyen másik fajtaborban a 85-15 megengedő törvénynek köszönhetően. Egyszer egy méltán híres sztárborász traminijét dícsérte egy borblogger azzal, hogy milyen frankó csonthéjas kesernye van a végén :D Ahogy szerintem a Somló 160 hektár olaszrizlingjének egy tetemes része is juhfarkká előléptetve lép be a munka világába. A Balaton Bor mint márka pedig egyértelműen az eladatlan, eladhatatlan olaszrizlingek kármentőjeként született meg. Hogy mekkora sikerrel azt csak sejteni lehet, mert a márka ötletgazdája nem igazán kapkodja el magát a válasszal a kérdésre, hogy hány palackot és milyen palackáron értékesítenek évről-évre. Feltételezem, hogy ha széttépnék a dílerek a pinceajtókat a Balaton Borért akkor tudnánk ezeket a számokat. Mert a sikerre szokás büszkének lenni.
Ezzel együtt persze vannak nagyon jó prémium olaszrizlingek. Miért is ne lennének, gondos kezekben lehet belőle jó bort csinálni.
Bevallom nekem teljesen sci-fi az, hogy ha szőlőtelepítést mérlegel valaki az olaszrizling és a bármi között akkor hogyan lehet eljutni a nem bármi megoldás felé :) De ezt teljesen szubjektív véleményként mondom.
Logikusnak és ésszerűnek hangzik amit írsz. Én szívesen olvasnék vagy néznék egy olyan interjút amiben UP vagy a Telex főszerkesztőinek szegezi valaki ezeket a kérdéseket. Mert mondom, nekem a legkézenfekvőbb teljesen home brew válaszom az volt erre, hogy nincs zsuga az ilyen kitekintésre.
Azt látom a Telexen, 24.hu-n meg a 444-en is, hogy alapvetően olcsón akarják ők is megúszni ezt az újságírás dolgot. De, hogy ennek vegytiszta igénytelenség vagy valami más az oka azt nem tudom.
Amúgy konkrétan üzleti ráció is lehet neked abban, hogy hírszolgáltatást adsz el nekik ezekből a régiókból.
Ha kordonon van a terület akkor ez a fajta madárháló igen effektíven véd a vadkár ellen is. Szezon közben pedig a tőkéhez lehet rögzíteni anker gumikkal, mert a fel-le pakolgatás idegbaj. Nekem ez bevált, bár így is igényel két extra munkafolyamatot, igaz a leszedést metszés közben szoktam csinálni mert lusta vagyok.
Egyertelmuen o a szakmai mentor. Neha besegit, de inkabb ilyen minimalprogramot futtattunk tavaly, nem en akarom nyerni a szolo-szepsegversenyt. De jovo evtol kicsit közelebb fogunk lakni a szolohoz, mint Firenze. Amikor Pecsen vagyok, benezek es csinalom, amit kell, de pl egyszer lett csak permetezve, többször igazabol nem is kellett konkretan, plusz van mellette kb 200 toke zweigelt, azzal a radikalis metszesen es az elso permetezesen kivul nem tortent semmi, szepen is termett volna, ha a szeptember vegi szüretre nem ettek volna le a Mecsekben elszaporodott vadak, hiaba huztunk fel lokalis Orbankent ketesfelmeteres keritest. Ebbol a kovetkeztetes most az, hogy szüret augusztusban, pezsgoalapbor lesz mindenbol, es baszodjanak meg a nyulak :D
Amúgy valahol sztem fajtajelleg és kötelező elem is egyszerre, de kesernye és kesernye között is van különbség. Mivel Szásziék honlapján zéró technikai infó, így utánajárok milyen érettségben szedték, mert über gyümölcsös illata és ízvilága volt. Már az alkohol elég magas volt 14% szóval az is fűtött rendesen és nem az a számomra kedves olaszrizlinges kesernye jött most.
Amúgy azért akadnak jó dűlős prémium olaszok, pl a Figula dűlősök, de tény erősíteni kéne az alap olaszrizling felhozatalt, mert elég gyengus lábakon áll. Ha cuvéekben gondolkozol kvázi birtokborként akkor azt előbb felkéne építeni és tudatosítani a borfogyasztói közeggel.
Mert megkóstoltam a Planina szerb-horvát-osztrák klónos ültetvényének szűztermésének borát, és kb olyan volt, mint egy greco di tufo. És Mohácson az ugye löszön van, Hosszúhetényben meszesebb a talaj, és mivel Szabó Zoli és mentora, Szabó Andor mindig arról beszélnek, hogy a hetényi olaszrizlingről ódákat zengtek korábban, hát miért ne próbálnám ki? Eleve a klónok kiválasztása is így ment: mit ültetett a Horváth Zoli? :)) Más kérdés, hogy az akkor még friss lockdown és komolyan vett határzár miatt Turkovic-klónokat nem tudtam szerezni, így azok helyett lett vagy háromféle pécsi. Idén lesz majd szűztermés.
nem igaz, hogy nincs kattintasszam. arra van kattintassszam, ami jo cimet kap, jo helyet a cimlapon, es el lehet adni akar egy jo magyar parhuzammal, akar csak siman mint sztorit. es ha belegondolok, hogy mi befolyasolja jobban a magyar realitasokat, minek van több köze hozza: az amerikai campusokon zajlo woke idpol vitak vagy az OV-val hiresen joban levo, egymast oda-vissza inspiralo szerb Vucsity elnök kisajatitasi törvenye, aminel az allami kisajatitasi szandekot koveto 5 nap alatt kell ellenervet prezentalni arra, hogy miert ne, es ha mar igen, akkor mennyiert, szerintem az utobbi. megis: hiaba tüntetnek 2 hete ezellen a szerbek, a magyar sajto odaig meg nem jutott el, hogy mi van a törvenyben, errol ugyanis hallgat az MTI, a woke cuccokkal meg tele a telex-444-hvg-stb. pedig vannak vajdasagi magyar lapok, függetlenek is, ezeket ujsagirok irjak, oket ismerni illene, es felhivni/rajukirni, hogy "figyu, mi ez, mondd mar el". sot, a forradalmi gondolat, miszerint beirja google-ba a sajtomunkas, hogy "hírek szerbia magyarul", szerintem mar akar egy 20 fos szerkesztosegben is elöjöhet valakinek a fejeben. az, hogy nem jött, azt bizonyitja: ez nem penz, hanem igenyesseg kerdese. penzt ugyanis mar ez az ujsagiro is kap azert, hogy ügyeletben friss hireket közöljön, az pedig tuti fontosabb Nemeth Szilard aktualis zacskos gulyassal leöntött milanoi sertesbordajanal, hogy a szomszed fovarosokban (Becs, Belgrad) tömegtüntetesek vannak hetek ota. söt, mondok egy meg forradalmabbit: ezeket az ujsagirokat el lehet küldeni nyelvtanfolyamra, külföldi ösztöndijra nyelvet tanulni es mellette tudositani, rengeteg ilyen lehetoseg van (a magyar szerkesztosegek többnyire az amerikai szervezesueket veszik eszre), a magyar ujsagirokert pedig ezeken a helyeken kapkodnak.
Igazabol a hivatalnak, (kasler, miniszterium ...) kellene 20-30 ilyen tanart talalnia, akikkel hozzaerto szakember talalkozna es felterkepezne, hogy tulajdonkeppen hol a problema, miert nem akarjak beoltatni magukat? Boven el tudom kepzelni, hogy az oltast ellenzo tanarok joreszenek olyan problemaja van, ami megoldhato bekes uton.