Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Nem hiszem, hogy ezt beszabályozásnak hívnák. Nem tudom, hogy mi a rendes neve ennek a típusnak. Arról van szó, amelyiken a váltójelző 90 fokkal elfordul és fényvisszaverő rajta a fehér szín. Majd valaki leírja, hogy pontosan mi ennek a neve. A hagyományos váltójelzők nem fordulnak át, és ahhoz nem is szabad nyúlniuk.
A kiakadt váltójelzőt két perc alatt helyrerakják a gyerekek. De ha ők nem, akkor valamelyik felnőtt. Egyedül a Széchenyi-hegyi 3 sz. váltónál nehézkes egy kicsit, hiszen ott kétszemélyes társasjátékot kell játszani: fent valaki ügyesen állítgatja, a másik pedig lent próbálja helyre tenni azt a villaféleséget.
Semennyire, mert egyszerre világító fények között legalább egy optikahelynek ki kell maradnia, hogy távolról is biztosan lehessen látni, hogy az két fény.
Más kérdés, hogy ebben a konkrét esetben ez nem zavaró.
Kevésbé, mint ez: Ennél legalább minden jelzési képnél meg van a két fény között az egy üres hely. A gond az, hogy az egyoptikás, ha kiég az egy fehér, akkor csak egy sárgát tud adni.
Persze, Tápé, köszi. Kicsit vén már a billentyűzetem. Az ö-ről van szabály, csak bizonyos fajtájú e-ket helyettesít a szegedi tájszólás ö-vel (szemben pl. a csongrádival, ami tudomásom szerint válogatás nélkül mindent). De igaziból ezt érezni kell, azt mondják.
"akkor "Szegöd" lenne (a "szöged" elég rosszul is hangzik, nemde?)"
Hát én eddig mindig Szögednek hallottam. Alapvető szabály nincs, más szavakban hol itt, hol ott cserélik ö-re az e-t. Az tény, hogy a szegediek jó része - szerintem azért, mert alacsonyabb IQ-val rendelkező emberek szokásának tartja - már leszokott az ö-zésről. Időseknél általános dolog. Viszont azt is megfigyeltem, hogy még az az ember is elkezd ö-zni, aki egyébként nem szokott, ha indulatból kezd beszélni (mérges lesz, vidám lesz, stb.)
"15.150. A vonat elindítása előtt a mozdonyvezető személyesen köteles meggyőződni arról, hogy az ő vonatát menesztik-e és a helyhez kötött jelző továbbhaladást engedélyező jelzése az ő vonata által használt vágányra vonatkozik-e. A menesztésről való meggyőződés céljából szükség esetén át kell mennie arra a pályaoldalra, amelyiken a menesztés történik. Ha nem tud meggyőződni a helyhez kötött jelző továbbhaladást engedélyező állásáról: a menesztőtől érdeklődni köteles."
Gyakorlatban azt szoktuk csinálni,hogy odamegyünk hozzá,és közöljük a jelzési képet,így hamarabb megy.
Szerintem egyik sem helyes. "Szeged hírös város, tápéval határos."
Ha mindenáron "ö"-t akarsz beletenni, akkor "Szegöd" lenne (a "szöged" elég rosszul is hangzik, nemde?), de a szegediek városuk nevét nem ejtik "ö"-vel (legalábbis családom és ismeretségem nem).
A képen látható esetben hogy kell meneszteni a vonatot?
A vonat eleje a jelzőn túl, de még a szig.sínen belül van. Tehát lehet a kijárati jelzőt kezelni - és kezelik is - csak a mozdonyvezető nem láthatja a jelzési képet. A vágányon jelfeladás nincs.
Elég ha csak simán meneszti a szolgálattevő a vonatot, vagy írásbeli rendelkezést is kell(ene) adnia?
Nézd, ha rajtam múlna a dolog, akkor mindenhol ki lenne cserélve az izzó, beszabályozva a fényáram, beállítva a váltón a váltójelző, kampózár, ellenőrzőrúd stb. De jelenleg olyan kevés a bizt. beres., és persze, hogy létszám stop van.
Nem sok vizet zavar, azaz olyan, mintha ott se lenne? Akkor meg miért van ott? Pénzbe kerül, és talán mostanság abból van a legkevesebb.
A múlt hétvégén láttam egy olyat, hogy kiakadt a váltójelző. "Jó az úgy is." Öt perccel később leintette a szolgálattevő a kijáró vonatot, hogy ne legyen váltófelvágás.
Szóval a nemtörődömség rendszerint megbosszulja magát.
"Ha esetleg szükséged van részletes képekre, holnap kimegyek az állomásra, és körbefotózom őket! ;-)"
Üdv!
Köszönöm, de az előbb beszúrt képek, amiken látszik a jelzőlapok rögzítése is, elegendőek lesznek. Amivel nagyon ki lennék segítve, az egy rajz a jelzőlapról, a méretekkel együtt. Elég lenne csak az, hogy milyen magas, és milyen széles. Mondjuk el lehet ezt hatásosan találni szemmértékkel is, de úgy még pontosabb lenne...
No, ezt még akartam kérni, köszönöm szépen! Az árnyékolóknál mindegyiken van az a kis merevítőszerkezet, ami összekapcsolja őket a jelzőlappal? Mintha nem mindenhol láttam volna ilyet..
"Ha elkészül a modell egy fotó ereéig megtisztelnéd a topikot... ? :)"
Természetesen... A mai jelzők modelleit már elkészítettem, most vizsgaidőszak után újult erővel állok neki, kicsit fejlesztgetem őket, hogy még szebbek legyenek, és ehhez akarok próbaképpen hozzácsapni egy ilyet is.