Keresés

Részletes keresés

mizomedve Creative Commons License 2011.09.02 0 1 44190

Nem RBF-t akartál írni? Az RBF-et ugyanis ötödikben teszik le, a RAVASZ-t viszont hetedik év végén.

 

Előzmény: Törölt nick (44188)
mizomedve Creative Commons License 2011.09.02 0 1 44189

Ja, és az új miniszter Kingsley, szóval Ronnak és Harrynek rögtön protekciója lett a minisztériumban. :)

Annak ellenére aurorrá váltak, hogy nincs RAVASZ-uk, mert nem mentek vissza a Roxfortba levizsgázni, mint Hermione.

Voldi bukása után nagyüzemben folyt a feketemágus-vadászat. Arról nincs infó, ugyan már kik végezték a piszkos munkát, hiszen rengeteg aurort gyilkolászhattak le halálfalók? A Roxforti csatában is hullottak, mint a legyek...

Előzmény: Törölt nick (44188)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.02 0 0 44188

Nem kizárt :)

Bár úgy emlékszem, a RAVASZ-on Ron és Harry minősítései elég hasonlóak voltak.

Előzmény: mizomedve (44187)
mizomedve Creative Commons License 2011.09.02 0 0 44187

Ronból auror lett, ok. Mivel Volidiék erőst megritkították az aurorállományt, gondolom a minisztérium a felvételi kritériumoknál megengedőbb volt, mint annak előtte. :))

 

Előzmény: Törölt nick (44184)
NevemTeve Creative Commons License 2011.09.02 0 1 44186

(És/vagy viccboltos George mellett. Attól függ, hogy Jo melyik személyiségét kérdezzük.)

Előzmény: Törölt nick (44184)
buffybot Creative Commons License 2011.09.02 0 0 44185

de lehet hogy csak a referencia miatt  :D

 

Előzmény: Törölt nick (44184)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.02 0 0 44184

Végül is csak auror lett.

Előzmény: buffybot (44183)
buffybot Creative Commons License 2011.09.02 0 0 44183

annyiban finomítanám amit írtam, hogy manapság egy férfinél talán az okoz frusztrációt ha ő semmit sem keres és a nő keresetéből élnek. más esetben nyilván úgy van vele, hogy mindegy ki keresi a többet a lényeg, hogy legyen pénz. de ezek a dolgok léteznek a férfiaknál az biztos, nagyon érzékeny az egójuk és szeretik azt érezni, hogy rajtuk múlnak a dolgok :) 

 

egyébként egyetértünk hogy berögződés, és hogy ez már sokban hozzászokott a mostani 'nőknek is lehet karrierjük' jelenséghez, de az is biztos, hogy vannak férfiak akik a mai napig is érzékenyebbek ezekre a mutatókra és alapból nem is keresnek olyat aki náluk jobb anyagi helyzetben van. 

 

még annyi jutott eszembe, hogy ezek a különbségek onnan is eredhetnek, hogy anno egy férfi elvileg sokkal tapasztaltabb volt a nőnél. mert teszem azt mire a férfi megállapodott addigra már túl volt egy pár nőn, és mivel régebben a férfiak egész fiatal nőt választottak feleségnek tehát voltak tapasztalatbeli és szellemi különbségek is a korkülönbségből adódóan. de ma már ez sem így van, egy nő ugyanolyan szabad életet él mint egy férfi. ugyanúgy túl lehet már soksok kapcsolaton és benne lehet már a korban mire megállapodik így ezek a különbségek kiegyenlítődnek.

 

Ronon én is gondolkoztam már, de a könyv is azt sugallja, hogy harry és ron között nincs nagyon különbség. ugyanúgy másolják a házit stb, talán a rbf-nél volt roné egy kicsit roszabb mint harryé...hermioneval nem lehet őket összevetni, mert ő szorgalmas a fiúk meg nagyjából mindent lesz@rnak...

Előzmény: Törölt nick (44182)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.02 0 1 44182

"de ha a férfi keres 60 ezret a nő meg 200-at akkor a férfiben ez is rossz érzést kelt, míg ha egy nő keres 60-at és a férfi 200-at az nem."

 

Ez csak társadalmi berögződés már. Csökevényes formája az ősi "a férfi lebunkózza a mamutot, míg a nő magokat gyűjtöget" szerepfelosztásnak, amely mára szvsz érvényét vesztette, sok egyébbel együtt - példának okáért, ma már nem ugyanazt jelenti a sikeresség, mint tízezer évvel ezelőtt. Aki ma sikeresnek számít, tízezer évvel ezelőtt lehet, hogy éhenpusztult volna, és viszont.

A párkapcsolat nem verseny, a fizetéskülönbség akkor okoz frusztrációt, ha arra használják, hogy frusztrációt okozzon. A férfi sikereit nem kisebbíti az, ha a nő is sikeres (akár pénzben, akár másban mutatkozik ez meg), és viszont.

 

Én az ilyen modellek esetében mindig a gyakorlati problémákat veszem figyelembe; mi van akkor például, ha két párkereső ember remekül egymásra talál, majd kiderül, hogy a férfi gimnáziumi tanár, a nő pedig ügyvéd? Fel is út, le is út, mert a nő nagy valószínűséggel jobban keres és jobban is fog keresni?

Vagy mi van akkor, ha a feleségnek felajánlanak egy - a férjéénél jobban fizető - állást, amely ráadásul tetszik is neki? Utasítsa vissza?

 

A többiben nagyrészt egyetértünk.

 

Visszakanyarodva "on"-ba; Ronon én is sokat gondolkodtam már, nem tudom például eldönteni, hogy szerényebb értelmi képességekkel rendelkezik, mint Harry és Hermione, vagy sem - sokszor inkább csak éretlen és lusta. Na meg önbizalma sincs sok. Kíváncsi lennék, hogy egy hozzá hasonló hús-vér ember hogyan változna meg, ha kikerülne a "sztár" (Harry) vonzásköréből.

Előzmény: buffybot (44181)
buffybot Creative Commons License 2011.09.01 -1 0 44181

igen, azért is írtam azt, hogy ahhoz hogy szempont legyen egy nőnek a férfi szellemi szintje ahhoz az kell, hogy a nő is rendelkezzen egy bizonyos szinttel. egy sík hülye nőnek nem fontos, hogy milyen a férfi akivel együtt van, viszont egy intelligens nőnek már nem mindegy.

 

nem azt mondom, hogy az a jó ha a férfi mindent jobban tud, mert egy valamire való férfinek ugyanúgy vannak igényei a nő szellemi képességeivel kapcsolatban. én csak azt mondom, hogy számomra nem lenne kihívás egy nálam butább férfival lenni. egyszerűen nem tudna lekötni hosszútávon, ha én elkezdek vele valamiről beszélni és nem tud hozzászólni. 

 

szóval fontos a férfinak, hogy a nő szellemi társ is legyen, de ha a nő markánsan tájékozottabb képzettebb mint a férfi akkor ez igen is frusztrációt okoz. 

 

a keresetet úgy értem, hogy a klasszikus családmodell szerint a nő neveli a gyereket vezeti a háztartást a férfi megkeresi a kenyérre valót. ma ez oda torzult, hogy a nő is dolgozik (ez nem feltétlen rossz) és ketten keresik a pénzt oké. de ha a férfi keres 60 ezret a nő meg 200-at akkor a férfiben ez is rossz érzést kelt, míg ha egy nő keres 60-at és a férfi 200-at az nem. a férfiba bele van kódolva egy-két feladat és szerepkör, és ha ezt a nő átveszi az csak rosszul sülhet el.

 

Ha ron lennék bántaná a férfiúi büszkeségem az, hogy hermione mindent jobban tud nálam és alig van egy épkézláb ötletem, ha van akkor meg rácsodálkozik mint bárány az új kapura.

 

az teljesen normális, hogy mondjuk a nő ebben jobb a férfi meg abban. de a nőnek fontos a biztonságérzet, és szerintem az sokat dob ezen, ha tudja, hogy a párjára bármiben számíthat még olyanban is ami a nőnek már meghaladja a képességeit. ez fordítva is igaz lehet.

 

a felnézést sem rossz értelemben kell venni. ha az ember szerelmes felnéz a párjára ez tény nincs ezzel semmi gond. de egy lúzerre nem-igen lehet felnézni. ne felejtsük el, hogy ösztönösen a fajfenntartás miatt igyekszik mindenki kiválasztani a legjobb egyedet. esetleg, hogy legyen nálunk erősebb okosabb egy ilyen késztetés is lehet. egészséges utódokat és biztonságot szeretne a nő ösztönösen.

Előzmény: Törölt nick (44180)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 1 44180

"manapság pedig legyen okosabb mert az ő agyával keresi a család a pénzt"

 

Hogyhogy?

Nálunk mindig ketten keresték-keresik a pénzt az agyu(n)kkal.

 

"Másrészről, hogy ha a nő jobban tud mindent akkor a férfiban komplexus alakul ki és nem fogja jól érezni magát a kapcsolatban. ezért is fontos."

 

Nem tud jobban mindent*.

Hanem: van, amit jobban tud. Másban pedig a férfi a jobb.

 

*Persze össze lehetne párosítani embereket úgy, hogy az egyik fél mindent jobban tud, és abban tökéletesen igazad van, hogy ez nagyon frusztráló a másik számára, de szerintem ilyen mértékű különbség bármelyik irányban romboló hatású. Vagyis, nem jó, ha a nő mindent jobban tud, de az sem, ha férfi tud jobban mindent.

Előzmény: buffybot (44177)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44179

Off

 

Én továbbra sem tudom értelmezni ezt "a férfi az okosabb" állítást. Elnézvén mondjuk nagyszüleim vagy szüleim házasságát, egyikre sem igaz, hogy a férfi volt "az" okos. Apám pölö műszaki ember, amely képességének sok hasznát vette a család, anyukám viszont remek nyelvérzékkel rendelkezett, amelynek szintúgy - viszont apámnak nincs nyelvérzéke, anyukám meg nehezen boldogult a műszaki berendezésekkel. Most akkor melyik volt "az" okos?

 

"Ezek ősi dolgok, és szerintem egy nőnek szüksége is van arra hogy felnézzen a férfira."

 

Már akinek. Nekem erről a kifejezésről mindig a hatalmi hierarchia és a tekintélyelv jut eszembe.

Előzmény: buffybot (44176)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 1 44178

Off

 

Én továbbra sem tudom értelmezni ezt "a férfi az okosabb" állítást. Elnézvén mondjuk nagyszüleim vagy szüleim házasságát, egyikre sem igaz, hogy a férfi volt "az" okos. Apám pölö műszaki ember, amely képességének sok hasznát vette a család, anyukám viszont remek nyelvérzékkel rendelkezett, amelynek szintúgy - viszont apámnak nincs nyelvérzéke, anyukám meg nehezen boldogult a műszaki berendezésekkel. Most akkor melyik volt "az" okos?

 

"Ezek ősi dolgok, és szerintem egy nőnek szüksége is van arra hogy felnézzen a férfira."

 

Már akinek. Nekem erről a kifejezésről mindig a hatalmi hierarchia és a tekintélyelv jut eszembe.

Előzmény: buffybot (44176)
buffybot Creative Commons License 2011.09.01 -1 0 44177

a szülésnek semmi köze ehhez. egyszerűen csak arról van szó, hogy saját magamból kiindulva nem lennék olyan férfival együtt aki nem éri el az én szellemi szintemet, és az sem baj ha túl is szárnyalja, mert elvileg a családfenntartás a férfi feladata. ugyanaz mint hogy a férfinak izmosabbnak kell lennie mert ő vadászik. manapság pedig legyen okosabb mert az ő agyával keresi a család a pénzt. persze ahhoz hogy fontosnak tartsa a nő a szellemi szintet ahhoz a nőnek is magas szinten kell lennie. 

 

Másrészről, hogy ha a nő jobban tud mindent akkor a férfiban komplexus alakul ki és nem fogja jól érezni magát a kapcsolatban. ezért is fontos.

 

de ide keverni a szülést...

Előzmény: NevemTeve (44166)
buffybot Creative Commons License 2011.09.01 -1 0 44176

Egy butább férfi nem tudja úgymond szellemileg kielégíteni a nőt. És nem a butább néz fel az okosabbra, hanem az oltalmat adó férfire a gyengébb nem képviselője. Ezek ősi dolgok, és szerintem egy nőnek szüksége is van arra hogy felnézzen a férfira. Természetesen a férfi is maximálisan becsüli és tiszteli a nőt, sőt akár rajonghat is érte, de összességében egy olyan nő akinek igen is fontos, hogy szellemi társa is legyen az akivel együtt van okosabb férfi kell, akire rábízhatja magát adott esetben.

Előzmény: Törölt nick (44164)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 1 44175

Egyetértek. Szerintem csak azért ütköznek meg rajta sokan, mert a megszokotthoz képest fordított a szereposztás. Ha Hermione volna a szív, és Ron a logika embere, senkit nem lepne meg a kettősük.

Előzmény: Cinnamon (44174)
Cinnamon Creative Commons License 2011.09.01 0 1 44174

Ami a Ron/hermione párost illeti: ők nekem tipikusan azok, akikert az isten is egymásnak teremtett. Már a legelejétől nyilvánvaló volt, hogy ez lesz a vége (nekem az Azkabanosban már tuti biztos volt), és sztem nagyon jók együtt. Ők ketten ugyanazt élték át (Harry legjobb barátai), rajtuk kívül azt, amin átmentek senki más nem értené meg. Ráadásul ők a jin és jang, a kör két fele:

 

Ron egy igazi Szív-ember, hármójuk közöl magasan őt vezetik leginkább az érzelmei, ezért igen könnyen kiismerhető, de eközben nagyon szeretetreméltó. Ez teljesen kiderül a hetesben, amikor Ron lelép: Harry és Hermione Ron nélkül nem tudnak működni. Ron az összetartó kapocs, az ő irracionális, érzelemvezérelt természete nélkül soha nem jutott volna el Harry a végéig.

 

Hermione ezzel szemben racionális, és a Logika-embere, de az is nyilvánvaló, hogy belül nagyon sebezhető, és nagyon vágyik arra, hogy szeressék. Ezt pedig Ron százszázalékban meg tudja adni neki. És mivel tisztában van vele, hogy Hermionénak egyszerűen szüksége van rá, nem zavarja, hogy okosabb nála, sőt büszke rá. Ron semmivel sem alacsonyabbrendű Hermionénál, sőt. Ahhoz hogy Hermione kibontakoztathassa az észbeli tehetségét, pont egy ilyen csupa szív társra van szüksége, Ronnak meg arra, hogy valaki értékelje és megbecsülje azt a szeretet, amit adni tud, és Hermione ezt így is teszi.

Cinnamon Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44173

Nekem sikerült regisztrálnom a pottermore-ra béta tesztelőnek, és ebben az online játékban egész hosszú, JK által írt többletinfók vannak.

 

Nagyon érdekesek, néhány ide is tartozik:

Miért lett Hermione Griffendéles és nem Hollóháta: erre az a válasz, hogy a teszlek Süveg 4 percig vacillált a kettő között, míg végül eldöndötte, Neville esetében szintén négy percig tartott a fiú és a süveg között a "küzdelem", mivel Neville megpróbálta lebeszélni a Griffendélről mondván h ő nem elég bátor hozzá.

 

Egyébként JK azt is leírta, hogy azokat az embereket, akiknél a süveg több mint 5 percig gondolkodott, azokat "Hatstall"-oknak hívják, és ez elég ritka dolog. Azonban McGalagony és Flitwick is ilyen volt, mindkettő esetében azon tanakodott a süveg, hogy a a Griffendélbe vagy a Hollohátba teszi-e, és mindkettőjüknél másként döntött. :)

 

Minerva drew unusual attention to herself on her very first evening, when she was revealed to be a Hatstall. After five and a half minutes, the Sorting Hat, which had been vacillating between the houses of Ravenclaw and Gryffindor, placed Minerva in the latter. (In later years, this circumstance was a subject of gentle humour between Minerva and her colleague Filius Flitwick, over whom the Sorting Hat suffered the same confusion, but reached the opposite conclusion. The two Heads of house were amused to think that they might, but for those crucial moments in their youths, have exchanged positions).

NevemTeve Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44172

Természetesen, a lehetőség nem azonos a kötelességgel; továbbá nem akarom azt sugallni, hogy valakinek is kell elrejtenie titkolnia bármiféle tehetségét vagy képességét.

 

Más: egyszer már beidéztem, de hátha valakinek új:

Box, Opened

Előzmény: Törölt nick (44171)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 1 44171

Off

 

"mivel a férfi nem tud szülni, valami mást kell tennie a családért, valami másban kell érdemeket szereznie"

 

Aha, így már értem, köszönöm.

Szerintem ez a felosztás nem ilyen éles - részben mert vannak nők, akik intellektus illetve tehetség terén egyenrangúak a férfiakkal, nem arra rendeltettek, hogy mindezen képességeket parlagon hagyván "csak" anyák legyenek (ezzel nem állítom, hogy a gyereknevelésben nincs kihívás, de a képességek jelentős része attól még kihasználatlan marad).

Előzmény: NevemTeve (44170)
NevemTeve Creative Commons License 2011.09.01 -1 0 44170

(amit az előbb felvetettél, az majdnem jó, csak fordítva;

volt: mivel a nő tud szülni, okosnak már nem is kell lennie

lett: mivel a férfi nem tud szülni, valami mást kell tennie a családért, valami másban kell érdemeket szereznie

(Off2: valami hasonlóról értekeztem az Útk kilencedik fejezetében, ahol a megjavult Olive Hornby (boszorkány) azon gondolkozik, hogy a fiúja, aki mugli, meddig tudja elviselni ezt a szituációt))

Előzmény: Törölt nick (44169)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44169

Off

Vagy a sikerélményre gondolsz?

Most már bogarat ültettél a fülembe.

Előzmény: NevemTeve (44168)
NevemTeve Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44168

(Ez csak egy off-topik gondolat volt, ha érted, az jó, ha nem, az sem baj)

Előzmény: Törölt nick (44167)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44167

Ööö, ezt nem értem - a gyerekszülés képességét kellene intellektussal egyensúlyozni, vagyis mivel a nő tud szülni, okosnak már nem is kell lennie?

Hát nemtom, szerintem a szülés nem olyasmi, amiben az számítana, hogy az egyik fél "jobb" benne. Az csak egy élettani folyamat, a tehén is képes rá... Gyereknevelés terén lehet az egyik fél jobb, de az nem nemspecifikus.

(De lehet, hogy félreértelmeztem.)

Előzmény: NevemTeve (44166)
NevemTeve Creative Commons License 2011.09.01 -1 0 44166

(Off: de végül csak oda jutunk, hogy csak az egyikük képes gyereket szülni, ezért a másik kénytelen valamilyen más területet találni (pl intellektus), ahol ő a jobb, hogy meglegyen az egyensúly.)

Előzmény: Törölt nick (44164)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44165

"Szóval az az érved a N/G ellen, hogy együtt mentek a bálba?"

 

Nem ellene érv - hanem sem pro, sem kontra nem bizonyíték. Ezt írta buffybot.

Előzmény: NevemTeve (44158)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.01 0 1 44164

"Nem tudom, de szerintem egy kapcsolatban az a normális ha a férfi okosabb. Mert elvileg a nő felnéz a férfira..."

 

Szerintem nincs olyan, hogy a férfi (vagy a nő) "az" okosabb (feltételezve, persze, hogy azért nem a professzor jön össze a kisegítő iskolással), hanem bizonyos képességek vannak, amelyek ideális esetben kiegészítik egymást. Magyarán, az egyiknek ehhez, a másiknak meg amahhoz van több érzéke, s ezért kölcsönösen megbecsülik egymást - és nem felnéz "a" butább "az" okosabbra.

Előzmény: buffybot (44149)
NevemTeve Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44163

> Nem, nem vettem észre. Miből jöttél rá, hogy tetszik neki?

 

Nem árulom el, olvasd el újra;)

 

> Nem, az az érvem, hogy egy olyan lány mint Ginny egy Neville félét csak szánni tud

 

A hetedik részt olvasva is ez az álláspontod? Amikor 1998-ban januártól húsvétig ők ketten vezették a DS-t?

 

> És Hermionenak meg Harrynek milyen közös pontjuk van?

 

Harry lelki élete, boldogtalan múltja... (épp most írtam, hogy Hermione az egyetlen aki érdeklődést mutat a lelki élete iránt)

 

> Hát Ginnynek meg Nevillenek?

 

Pl az, hogy Neville (ahogy én látom) képes alkalmazkodni Ginny-hez, aki erős és céltudatos személyiséggé nőtte ki magát a történet során.

Előzmény: buffybot (44161)
buffybot Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44162

A sors hozta őket össze, nem a közös érdeklődés. Valóban nincs túl sok közös pontjuk, de mindig együtt voltak és megszerették egymást. 

 

És Hermionenak meg Harrynek milyen közös pontjuk van? Hát Ginnynek meg Nevillenek?

 

Amúgy meg az utolsó részekben Ron és HErmione nagyon sokat beszélgetnek kettesben. Gondolok itt az ötödikre és a hetedik könyvre.

 

Ja és arról szólva, hogy mi imponál egy lánynak. Csak akkor csókolta meg Ront, mikor a zsenialitásának köszönhetően elpusztítottak egy horcruxot...Nem a manók miatt volt, higgyétek el nekem :D

Előzmény: NevemTeve (44160)
buffybot Creative Commons License 2011.09.01 0 0 44161

Hát tény és való, hogy nincs kifejtve konkrétan, hogy G. mennyire megérti H.-t és hogy mekkora támaszt nyújt neki de utalások vannak. Az meg, hogy Rowling nem vonta bele a trióba azt jól tette. Nem mondom, hogy nem lehetette volna jó ha ott van, de az egész sztori átmehetett volna egy szokványos romantikus akciófilmbe. Így még egy fokkal azért eredetibb volt a dolog, mint egy jön velünk a barátnő is klisével. 

 

Nem, nem vettem észre. Miből jöttél rá, hogy tetszik neki?

 

Nem, az az érvem, hogy egy olyan lány mint Ginny egy Neville félét csak szánni tud, és a legtöbb amit nyújthat neki az a barátság. Miközben egy olyan elvarázsolt lány, mint pl Luna, figyelmen kívül hagyja a hétköznapi és szokványos érveket, és teljesen más elv szerint választ párt. 

 

Egyébként nekem beillet a képbe, hogy Harry "hivatalosan" is a Weasley család része legyen, olyan formán hogy elveszi a lányukat és unokákkal ajándékozza meg a Weasley házaspárt. 

Előzmény: NevemTeve (44158)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!