Minden ami Action cam. A topic célja megbeszélni a kamerákról a technikai dolgokat, bemutatni kiegészítőket (legfőképp a házilag barkácsoltakat), felvételi módokat, stb.
Legismertebb típusok:
GoPro HD HERO SD 960 1080
DRIFT HD X 170
Contour HD GPS
Oregon Scientific ACT
VIO POV
Figyelem! Ez a topic nem az elkészült videok bemutatására szolgál!
Addig-addig bogarásztam, amíg lehet, hogy a kártya okozza. Ezért írtam a kártyaformázós topikba, de ide is beteszem, hátha innen tud segíteni valaki rajtam. Előre is köszönöm.
Szervusztok,
Analfabétaként csapongok napok óta fórumok között, és kezdek valami homályt látni a teljes sötétség helyett. De ez nem segít rajtam.
Kaptam egy GoPro Hero3 Black kamerát, vettem hozzá egy előírt SanDisk Extreme 32 GB-os UHS-I microSD-t (sebesség 10), és felvettem vele 1080/25-el. A lejátszáskor azonban láttam, hogy hiába vettem fel a kijelző szerint több mint másfél óra anyagot, 4 darabba vágta a filmet, és egyenként csak 26-27 percnyi darabokat vett fel alig 4-4 GB nagysággal, ahelyett, hogy egy hosszú, nagy felvételt készített volna.
Látom, hogy a 43-asnak ugyanez volt a problémája, de (nekem) kínaiul kapott magyarázatot arra, hogy mit kell tegyen a kártyával (a hozzászóló szerint formatálni kell FAT32-ről NTFS-re, de a bonyolultság mellett ráadásul Windows-ra szól a leírás, nekem meg Mac-em van).
Szerintem én túl béna vagyok ahhoz, hogy meg tudjam csinálni, a kártyát se akarom elszúrni, mert nem volt két fillér. Tud valaki segíteni, ami megoldaná ezt a gondot (szétdarabolás), és hogy hol tudnám ezt megcsináltatni?
Mindenkinek köszönöm a sokkal ezelőtti válaszokat, családi gondok miatt tűntem el.
Most viszont újabb gondom jelentkezett (valahol már másnál is előfordult, de nem találom).
Kísérletezem: 1080/25-el felvettem több, mint másfél órát folyamatosan, amíg lemerült az akku. Amikor azonban USB-vel rátettem a laptopra, 4 felvételt láttam a folyamatos egy helyett, és csak 26 percesek voltak egyenként (a negyedik még ennél is kisebb): összesen csak 102 perc volt a 120 helyett, vagyis vagy kihagyott, vagy kivágott. Tud valaki segíteni, hogy mi lehet ennek az oka? Víz alatt akarom használni, és nagyon nem szeretnék egy percet se elveszteni a merülésekből. Köszönöm a segítséget.
Nekem gopro van, de néhány próbálkozást már megszívtam én is. Nekem a kormányra nem fér el (sportmotor), ezért próbáltam a fejidomon, de ott bármit csinálok, nekem nagyon remeg. Most vettem ebay-en egy olyan konzolt, ami a kormánycsapágyhoz rögzíthető, az állati stabil, csak elég drága és mindent a plexin keresztül lát.
Nekem a plexim sötét is, meg torzít is, meg az összes bogár nyoma látszik, meg a nap is erősen bezavar, ahogy megcsillan rajta. Majd kipróbálom, milyen, ha magasabbra szerelem, mint a plexi, de félek, újra bejön a remegés.
A lényeg, hogy minél stabilabban legyen rögzítve, hogy együtt mozogjon a motorral.
Én mondjuk a sisakomat nem ragasztgatnám össze, hosszú távon tuti zavaró lehet egy kamera a sisakon, a tappancsa meg biztosan zúg/sípol a szélben. Próbálj inkább olyan kiegészítőket beszerezni, amikkel stabil pontokra fel tudod rögzíteni, de oldható, hogy a motorod se legyen összeragasztgatva (sajnos nekem a fejidomon 2 tappancs is van, nem is tudom, hogy lehetne leszedni).
Köszi a választ. Ezek szerint akkor jobb megoldás a kormányra rögzítés. Ezzel kapcsolatban amúgy van tapasztalatod, ami a beremegéseket illeti?
A myactioncam-es videót néztem, de egyszerűen nem jöttem rá, hogy milyen rögzítést használnak. Vagyis egy tippem van, hogy valamilyen átalakítóval egy GoPro rögzítés volt.
Ha biciklikormányra jó, akkor nyugodtan felteheted motorkormányra is, ha elfér. Max csinálj valami biztosítózsínórt, ha nagyon félsz, hogy elhagyod.
Sisakra biztosan van megoldás, nézd meg a myactioncam összehasonlító tesztfilmjét, hátha azon látszik a rögzítés. De azzal számolj, hogy motoron nem kicsit fogja csavargatni a fejed, elég jelentős légellenállása van mindegyik kamerának.
Nem tudom használ-e közületek bárki is Sony akciókamerát. A kérdésem a kiegészítőivel lenne kapcsolatos. Szeretném a motoros bukósisakomra rögzíteni, de nem találok ehhez tökéletes adaptert. Ha valamelyikőtöknek sikerült már rögzíteni, küldhetne egy képet vagy egy leírást, hogy melyik kieg-ekkel tudnám ezt megoldani. Néztem a kormányra rögzíthető adaptert is, de a gyári Sony-s csak kerékpárra ajánlott. Gondolom nem bírná a nagyobb sebességet, vagy fene tudja. Előre is köszi!
ma találtalak benneteket és remélem tudtok segíteni a problémámban....
szereztem egy Gopro hero 2 es hez használható 3D videó tokot amiben 2 kamera fér el .
kiprobálom a gyári Gopro Cineform videószerkesztő programot , müködik a 2 videóanyag egy videó vá való konvertálása akár felső alsó vagy oldalsó beállítást használtam a próba renderelés előtt.
szombaton. vasárnap megcsinálom a felvételeket, meg is van a bal és jobb oldali videóanyag VISZONT a go pro cinemon studio ba nem tölt be a videókat ! csak felvillan a Loading felirat és semmi nem történik.....
semmilyen videót es nem tudok beletenni szerkeztés céljából ( mp4 ) többin nem próbáltam....
1 import és konvertálás: azt irja hogy ez a file nem gopro mp4 es videó !!!!
találkozott már valaki hasonló dologgal ?
esetleg Vegas 12 pro ban megtudom csinálni ?? ( inkább azt használom mint a go pro szerkeztőjét csak 3D miatt lett volna jó )
Az f2.8-as "lencse" sem képes csodákra. A profi kamerák optikái magukban többszázezres tételek, valamint a kamerák sem egy gyufásdobozba vannak besűrítve, vagyis sokkal komolyabb elektronika áll az optikák mögött. Ezek az optikák ráadásul nem is 1cm átmérőjüek, hanem 5-7-10cm-esek, vagyis lényegesen, nagyságrendileg több fényt engednek át, ráadásul sokkal kisebb optikai torzításokkal.
A demo videók minősége a videómeosztókon nem releváns, a legtöbb profi mozi fizetős account mögé van feltöltve, ott lényegesen kevésbé tömörítenek, ha egyáltalán tömörít.
Másrészt régóta gondolom már, hogy a demofilmek snittjeinek jórésze nem az adott kamerával készül, hanem valami profi kamerán leutánozzák a gopro, vagy más képét.
A sötét ráadásul amúgy sem a kamerák barátja. A kép eleinte elkezd zajosodni, majd bizonyos fénymennyiség alatt a tömörítési algoritmus miatt elkezd bekockásodni. Ha ez nagyon zavar, próbálkozz vmi nagyobb fényerejű LED-es lámpával, 10-20ezer között sokféle elérhető itt-ott.
Nem tudom aktuális-e még, de nekem is akadozott mostanában a felvett nyersanyag visszanézéskor. Régebben nem volt gond vele, de pár napja frissítette magát a a gép és átállította az alapértelmezett lejátszót a WMP-re, innen kezdve jött az említett hibajelenség. Visszaraktam a windows 8-ban csak "videó" néven szereplő lejátszót alapértelmezettnek és szépen, akadás mentesen tudom nézni az anyagaimat.
Remélem, hogy tudtam segíteni ezzel a kis plusz infóval!
Sziasztok,egy GoPro 3 Black Edition kamerával kapcsolatban kérnék tőletek szakmai segítséget. Az a problémám hogy az éjszakai videók készítésénél nagyon pixelesedik a kép hiába az f2.8 as lencse. Láttam a neten olyan teszt videókat ahol ez nem volt tapasztalható. Milyen beállításban kéne használnom a kamerát? Már több variációt is próbáltam. Látni a tv-ben hogy a profi kamerák képe esti felvételeknél sem pixelesedik ennek mi az oka? Van erre külön valami funkció? A GoPro videókat nézve a megosztókon vannak akik ugyanezzel a típussal zavaró pixelesedő hatás nélkül videóznak. Ha sötétedik már akkor is kezd jelentkezni a probléma illetve beltérben is a "rossz fényviszonyok" közt. Segítségeteket előre is köszönöm.
Egy olyan kérdésem volna, hogy amióta frissítettem a Gopro appot a telefonomon, azóta akadozik a kép, amikor felveszek vele. Esetleg tudja valaki, hogy hol hibázhatok. A válaszokat előre köszönöm.
Jó. Nyilván. Bár 7 éves korom óta zenélek (most 23 vagyok), zenekarban is, így a hallásom elég jó azt hiszem, viszont mégsem hallok ki lényeges különbséget az mpeg3-as tömörítés, illetve a stúdiófelvételek között. Maximum, ha valamilyen drága, jó minőségű hifi-n hallgatom...így azt gondolom, az emberek igen kis hányada rendelkezik efféle "tehetséggel". (hiszen van olyan, aki, ha akarja, sem tudja megtanulni ezt a plusz képességet) Így azt gondolom, kár általánosságban írni erről.
Igen, bocsi, félreértettem. Amúgy ugyan ez a gond nálam is, pc-n beszaggat a 60 f/s, míg a tabletem simán lejátsza. Még nem jöttem rá, hogy mi lehet a gond...
azt tudom csinálni, hogy 60 vagy 120 fps -ben felvett anyagot lassítom,
de a végső export movie file már csak 30 fps lesz. nem tudom miért akadozik a gépem :( talán újra kéne húznom. háttérben nem fut semmi olyan prg ami okot adhatna erre.
Az emberi szem 24 képkocka/mp (fps) felett már folyamatos mozgásnak érzékeli az egymást követő képkockákat. Ergo a szemed nem fog lényegi különbséget érzékelni a 25, 30, 60 fps-es felvételek között. Ahogy badmad is mondta, ennek akkor van igazán jelentősége, ha lassítani is szeretnél az utómunkálatok során.
(Az egész hasonlít az mp3-as tömörítésre, csak ott a füledet "csapod" be azáltal, hogy mivel az emberi fül sem képes azon extra "információkat" feldolgozni, amikkel egy veszteségmentes bitsűrűség rendelkezik (pl FLAC). Így azt mondhatjuk, ezek felesleges információk).
Mellesleg ezekkel a beállításokkal dolgozom napi szinten, igaz, nem gopro kamerák képeivel. Viszont azok adásban vannak a Sport TV csatornáin nap, mint nap.
Ez is a leírt metódussal készült, döntsd el, hogy minőségre (vigyázz, youtube!!!) milyen. Másrészt én a 60fps-t nem a részletgazdaság, hanem a lassíthatóság miatt használom, különben szerintem teljesen felesleges egy goproval. Ha pro kamerákról beszélünk, minimum fotóminőségű optikákkal, nagysebességű mozgások esetén, az más kérdés.
Nem, a vágottat 25fps-re exportálom, régebben 720p/50-es projektbeállítást használtam, a gopro3-mal 1080i/50-et.
De miért kéne 60fps-ben exportálni?
A felvett anyagon a 60fps-t én lassításhoz használom, gopro studio-val konvertálok belőle 25fps-re, ezáltal lesz egy gyönyörű slowmo felvételem. Aztán az AVID-be az eredeti 60fps-es felvételeket is importálom (ezekből normális 1/1 sebességű felvétel lesz), ezek mellé vágom a konvertált lassított felvételeket.
A Vegas belső playere akadásmentesen le tudja játszani a felvételeket? Csak a kiexportált vágott anyagod szaggat, vagy már a nyersanyag is? És milyen videólejátszón szaggat?
Én AVID-ből H.264-es kodekkel szoktam .mov-ot exportálni, 25fps, minél magasabb bitrate, stereo hang, 1080-as felbontás. Ezzel nekem a tv-m playere is meg tud bírkózni és a youtube-ra is elfogadható minőséget produkál.
Amúgy lámer, alap kérdés: firmware frissítve lett a kamerán?
az SD kártyával nincsen baj, direkt ehhez vettem, hivatalos helyről, nem kevés pénzért.
Félre értetted a kérdést, nem kártyáról végzem a szerkesztésivissza játszási műveleteket.
SD kártya tartalmát átmásolom SSD-re és onnan folytatom a munkát. Sajnos beszaggat. :(
PC-m röviden, i7, 16GB RAM, SSD drive, 1GBDDR5 VGA card... szerintem a PC-nek elégnek kéne lennie, nem nagyon találkoztam még programmal ami kiakasztotta volna.
Kipróbáltam az is, hogy elindítok 2 db 1080p (30fps) -s video egyszerre Media playeren és VLC. Gond nélkül ment, nem akadt. Ez a művelet elvileg meg kell egyezzen egy 60 fps -s 1080p videó lejátszásával.
A kérdés az, hogy milyen sebességű memóriakártyát használsz? 60 fps full hd-ben felvételt kizárólag a leggyorsabb memóriakártyák tudnak rögzíteni. Tehát class 10-es UHS kártyára van szükség, amly minimum 45 Mb/s sebességre képes. 30 fps-sel nincs gondja a sima class 10-nek.
Szóval a megoldás egy gyorsabb kártya, vagy fps lejjebb vétele. Ha nem akarsz nagyon belelassítani a felvételekbe, akkor a 30 fps is hibátlan lehet.
Asztali számítógépem konfigurációját nem részletezem, 3D-ben tervezek vele több szinten irodákat, eddig nem nagyon okozott problémát semmilyen művelet... míg nem szembe nem jött a gép kapacitásával egy 1080p-s video 60 f/s -en. :(
Video szaggat, akad, nem képes folyamatosan lejátszani.
Kérdésem az lenne, hogy Sony Vegas szerkesztés után, renderelés előtt melyik beállítás lehet az optimális,
ami még nem butítja el "annyira" a videót de azért mégis megőrzi annak "valódi" minőségét és képes legyen lejátszani PC akadás nélkül... ?