Keresés

Részletes keresés

LaciMan Creative Commons License 2009.12.13 0 0 14468

Üdv... :-))

Mindig olvasom a kémény előmelegítését...eddig sosem tettem...
Jó pár újság v. hulladék papír összegyűrve a gyújtós alá,majd kb. 4-5 cm széles fák keresztbe,hosszába...mint 1 négyzetrács...aztán jön a gyufa...kicsit,néha nagyon füstöl...aztán elindul a pokol...
De ezt az előmelegítést kipróbálom... :-))
Előzmény: HegyenVolgyon (14361)
topik Creative Commons License 2009.12.12 0 0 14467
Mennyire száraz a fa?
Előzmény: HegyenVolgyon (14457)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.12 0 0 14466
"Lehet, hogy hülye kérdés:"---- egy kicsit tényleg :-)))
A sima porszívó nem gond mert az nem vesz el levegőt a lakótérből tehát nem szívja vissza a füstöt sem, viszont a központi porszívó már bezavarhat.
Előzmény: kardhal01 (14464)
Gabesz.77 Creative Commons License 2009.12.12 0 0 14465
Sziasztok,

a következő kérdéseim lennének:

Nemsokára birtokomba kerül egy használt lakás (Bp belvárosi régi építésű társasház). a lakásban van egy gáz-cserépkályha. Eddig úgy terveztem hogy cirkósítok, de aztán ahogy az ember számol oszt szoroz, rájön hogy ahol tud spóroljon ... törekedjen a praktikumra

Adva van egy nagyszoba benne a cserépkályha, közvetlen mellette egy egybenyíló szoba amit le akarok választani=> falazás. Kérdés: Megoldható az biztonsággal hogy a cserépkályha fallal (gipsz vagy tégla stb) legyen "szétválasztva"? Tehát úgy lenne hogy a cserépkályha mindkét szobát tudná közvetlen melegíteni! Ez biztonsággal megoldható? Kell hozzá valami spec burkolat/szigetelés a fal/kályha találkozási felületére? (biztos van rá módszer de megkérdem)

Másik fontos kérdés mennyire lehet egy gáz cserépkályhát -nem találok jobb szót- "modernizálni"? mert egy modernebb fiatalos lakásba nem biztos hogy a jelenlegi színnel formával beleillik :(

tehát pl. lehet festeni? vagy valamivel beburkolni vagy akármilyen ötletet várok (képek)! Persze az újra rakásról tekintsünk el, mert az gondolom nem 2 forint és akkor már inkább cirkósítás ?

Előre is köszönöm

ja és még pár szót hogy mit kell tudni a gáz cserépkályháról, mennyire időtálló dolog? Karbantartás?
kardhal01 Creative Commons License 2009.12.12 0 0 14464
Lehet, hogy hülye kérdés: a porszívózás mennyire veszélyes, gondolok arra, hogy a szívása visszaszippanthatja a füstgázt esetleg?
tűz_tér Creative Commons License 2009.12.12 0 0 14463
Ha a tűztérbetét nem teljesen zárt, akkor annak nálad a konyhai elszívó kavarhat be. Ha szénszűrőst választasz (ami nincs kivezetve) vagy teszel az elszívó környékére egy zárható fali légbeejtőt, akkor nem lesz sem depresszió, sem hidegáram a kandallótól az elszívó felé. Ez esetben nyugodtan vezetheted a kandalló alá a friss levegőt.
Astrán van a talplemezen két kitörhető rész, ha ide kötöd rá, az is sokat segít.

Azért a Thermobox és az Astra ég és föld, az árkülönbséget 1-2 év alatt behozhatja az Astra, jóval nagyobb komfort mellett. Ha valóban komolyabb fűtés a cél, nem érdemes az Astra technikai színvonala alá menni, meg kell békélni azzal, hogy ezek a tűzterek 200.000.- Ft környékén indulnak.
(Temporisnak a 180-as kémény + légcsatorna lehet kevés is lenne)

Ha teszel átvezetést a fal túlsó felére, vagy a kandalló két oldalán nem lesznek ajtóid, akkor 2-3 ventillátor + termosztát kombóval szépen kifűthető az egész szint. A szezon nagyobbik felében kényelmesen, nagy hidegben 1 éjszakai megrakás beugorhat.

A fürdő reggeli hőmérséklet emeléséhez kell max. egy elektromos sugárzó.
Előzmény: mekta (14427)
tűz_tér Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14462
Mielőtt raknál rá, húzd maximumra a levegőt (a primert egészen a begyújtás módba), majd miután visszacsuktad az ajtót, hagyd még így pár percig.
Amikor ajtót nyítsz, a nagy légfeleslegtől visszahűl a tűztér, amíg a "hideg" rönkök nem gyulladnak meg, nem ízzanak át, , kell neki a sok levegő, hiába a parázságy.
Amikor látod, hogy tisztul a tűztér, már nem erősen füsttel ég, akkor kezd el csak újra visszaszabályozni.
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14461
Nagyon jó ez a hirdetés. Csak a webcímet hiányoltam róla :-))
Egyébként nem gondoltam, hogy az 1930-as években ismerték a folytonégő technológiát. Azt hittem, ez valami újabb kori vívmány.
Előzmény: moonshadow (14441)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14460
Nem, mert azt nem próbálom ki, ugyanis ahhoz úgy meg kellene raknom, hogy abból 40 fok lenne. Az elmúlt télen volt olyan, csak akkor még nem volt lakott a ház, nedves minden,épp, hogy voltak ablakok, és nem lett tőle 40 fok, csak 17 körül. Ja és ha jól emlékszem, akkor is csak a prémium fabrikettes tüzelésnél történt meg.
Előzmény: djetta (14459)
djetta Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14459
De ha legközelebb jól bedurrantasz, akkor leég, nem?
djetta Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14458
Csak most olvastam el a hirdetést!

10 kg fával 24 órán át fűt, nem rossz.
De a 80 évvel ezelőtti szöveg sem rossz!
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14457
Én meg azzal küzdök még, hogy beszürkül az üveg alsó része. De nem ám folyamatosan, hanem úgy, hogy leég gyönyörűen a gyújtós kb. 1 óra alatt, kristálytiszta marad az üveg is.
Aztán mikor ennek a parazsára rárakom a nagyobb adag fát, és visszacsukom az ajtót, akkor mivel az egy ideig intenzívebben füstöl, és az a füst nem tud olyan gyorsan elmenni, mint ahogy keletkezik :-), a szekunder levegő lefelé hömpölygő árama ráhordja az üvegre és pillanatok alatt ráragad, beszürkíti. Aztán az már úgy is marad, nem jön le.
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14456
"Ennek elkerülésére kérek tippeket."

Én is sokáig szívtam ezzel, már arra is gondoltam, hogy a viszonylag hosszú és nem szabályos (45 fokos) füstcsőbekötés miatt elrontottam a 20-as Schiedel kémény huzatát. Pedig az ajtót is mindig óvatosan, várva nyitottam ki, mindig kitódult a füst előbb vagy utóbb, néha kevésbé, néha jobban, de mindig kibukott.
Aztán egyszer gondoltam egyet és ablakot nyitottam begyújtáskor. Persze csak bukóra. Ez két begyújtással ezelőtt történt :-) Na, azóta akár simán nyitva hagyhatom teljesen a tűztérajtót begyújtáskor, ameddig jólesik, egy dekányi füst nem bukik ki rajta...

Azért nem gondoltam eddig, hogy van jelentősége, mert hogy a Temporis külső levegős és gondoltam azon a csövön, illetve a lakás légteréből tud gond nélkül pótlódni arra az időre, míg nyitva az ajtó. De nem. Olyankor olyan égésterméktöbblet keletkezik a plusz levegő hatására, amit csak akkor képes elvezetni a kémény, ha nem keletkezik közben vákum a helységben. Na ezt most szépen elmagyaráztam, de végülis ez a lényeg.
Előzmény: őszkaján (14455)
őszkaján Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14455

Üdvözlök minden piromániást! Augusztusban léptem a kandalló építés útjára és örömömre  már ropog benne a tűz. Egy Ferlux C20 tüzteret építettem be kissé bonyolítva a kérdést azzal hogy a tüztér felületét tulkép három részre osztottam. A szerkentyűt két szobára szántam kiegészítő fűtésnek gázkonvektorok mellé. Az üveg ajtó és 1/3 felület meleg levegő füti a kisebb szobát. A nagyobbik szobára jut a füstcsőfelülete és 1/3 meleg levegő felület. A maradék 1/3 tüztér felület meleg levegőjét egy a nagyobbik szobában levő építményben meg cirkuláltatom ami kisméretű téglából és tető cserépből épült. Kénytelen voltam ezt megépíteni, mert a tüztér az elválasztó falban van, a kémény nyílás meg adott volt, és a füstcsövet el akartam tüntetni.Igaz ez levett a szobából kb. 1,5 nm-et de ez nem is hiányzik. A két szoba együtt kb. 100 köbméter és lehet, hogy a konvektorokat nem is kell használni. Négyszer gyujtottam be, de a tűztér-füstcső igazán még nem égett ki mert még mindíg olyan szag van mint mikor gyerekkorunkban rá köptünk a platnira. A szag intenzitása csökken és remélem megszünik, viszont mikor ujra rakok a tűzre és kinyitom az ajtót egy kis füst mindíg kiszökik. Ennek elkerülésére kérek tippeket.  Kellene még egy komolyabb előtét is, mert most parkettáztam és ezt nem akarom tönkre tenni. Hol lehet ilyenhez hozzájutni? Fűtésre a felszedett szuvas parkettát használom, kiválló fűtőanyag.

Majd teszek fel képeket a kandalló építés útjának stációjairól is.

Lud Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14454
van egy rossz teszkós ruhaszárítóm, ha azt a hordó tetejére applikálod a vizes ruhák és a párásítás problémáját egy csapásra megoldod. vagy használhatod, mint biztonsági rácsot az égési sérüléseket megelőzendő :)
kiváncsi vagyok az új konstrukcióra!
Előzmény: szbalogh (14453)
szbalogh Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14453
Ja ez igaz ;) Vastelepen gubiztam egy 2mm-es valami vaslemezt, ez jó lesz :)) 200Ft volt
Előzmény: Lud (14450)
.tisza Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14452

A hőtárolós villanykályha ventijét használom.

Kifogástalan, halk és a teljesítménye is elég.

Előzmény: kutyala (14451)
kutyala Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14451
sziasztok,
kerestem fém ventillátort, találtam 220-ast, mert a 15-ös cső rásegítés nélkül a szobába kevés. kérdésem lenne, hogy tudtok-e jó beszerzési forrást (webshop), illetve van-e valakinek konkrét típusa, ami bevált.

én olyat találtam, hogy sunon DP200A

(22W, háromezret pörög, ami soknak tűnik, és 230-ast nem tudom, hogyan lehet szabályozni)

köszi
Lud Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14450
ha jól emlékszem 240 fok körül olvad az ón, de gugli pontosan megmondja.
álmoskönyv szerint nem jó ilyen gőzöket belélegezni mert faszán rákot lehet kapni.
Előzmény: szbalogh (14443)
jzb990 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14449
nálunk kb 90-100 nm fűtünk vele, ott se azonnal van meleg
du 3kor gyújtok, és estére ahol a kandalló van 27 fok lesz, a szobákban és a konyhában miután kinyitottam az ajtókat 22 fok körül
ebből reggelre 22 fok marad mindenhol, délben vagy 1-2 óra körül pedig 18-19 fok, úgy hogy óhne szigetelés (38-as fal)

begyújtás után a kandalló mellett rögtön meleg van, de attól még ez a szobákban nem érzékelhető, szerintem legalább 1,5 óra kell ahhoz hogy mindenhol kellemes legyen a közérzet
Előzmény: djetta (14431)
halaloszto Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14448
es ha keresnel hulladektelepen egy lukas 200 literes boylert?

lepucolod, tok szep alakja van, es 2-3mm vastag acel fala.

vajk
Előzmény: szbalogh (14447)
szbalogh Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14447
A második hordókályhát csinálom :)) Állítva lesz, samott tűztér fedlappal, de ezeket majd úgy teszem be a hordóba, hogy a tetejét kivágom és ezen. Az eredeti lemez helyett teszek egy vastagabb erősebbet, hogy tovább bírja (itt éri a legforróbb gáz) és lehessen rajta palacsintát sütni :)))
Ha lepereg az nem olyan nagy baj :)
Na megyek veszek valamit
Előzmény: moonshadow (14445)
djetta Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14446
Az az antik öntvény kályha gyönyörű!

Csak azért nem ilyenem lett, mert nincs rajta üvegajtó.
moonshadow Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14445
Minek akarsz a tűz fölé vaslemezt tenni?
rferi Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14444
Leég róla. Aztán már csak sima vaslemezként funkcionál majd.
szbalogh Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14443
Szerintetek ha vaslemez helyett horganyzott lemezt teszek a tűz fölé az baj? Nem pereg le róla a cinkréteg vagy nem fog füstölni? Nem tudok sehol 60x60-es vaslemezt venni :((( Csak színesfémboltban adnak méretre horganyzottat :(
rferi Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14442
Értem én, de ezt a körülményt illene megemlíteni, amikor a másik a kandallója működése felől érdeklődik, és te a válaszodban leminősíted. :))))
Előzmény: szbalogh (14440)
moonshadow Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14441

Az biztos, hogy a hordókályha előnyére válik a nagy hőleadó felület, van olyan régi nagy vaskályhám ami hasonló elven működött:

vk

Hőleadó felületre fejlesztették zephyr hőcsöves kályhát is annak idején, van vagy 3 mázsa a 8 csöves, mert egy samott tömbbe van ágyazva a hőcső-sor.

4,6,8,és talán 9 csöves változatban gyártották, itt-ott felbukkan a hirdetésekben, 30-40 db ezresért nagyon jó vétel, és szerintem tudja azt amit a hordókályha.

pz

Itt a régi hirdetése:

Előzmény: szbalogh (14437)
szbalogh Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14440
Muszáj hajtani hogy máshol is meleg legyen, arról nem is beszélve hogy nem rétegződik annyira. A veszteség is kisebb a házon ha egyenletes meleg van.
http://www.youtube.com/watch?v=zpwEzTOs6C4
Előzmény: rferi (14439)
rferi Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14439

Ventilátorral hajtod, jóhogy gyorsabban emelkedik, mint 3 fok per óra!

Hihetetlen vagy! :)))))))) Először elmondod, hogy nálad gyorsabb, aztán kiderül, hogy nem is osztogatnak, hanem fosztogatnak. :)))))))Még az kell kiderüljön, hogy nem Moszkvában, hanem a kis faluban..... :))))))))))))

Előzmény: szbalogh (14437)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!