Nem hülyeség, ha a nagynál fényjelző, a kicsinél alakjelző van. Arra is van példa, hogy egy vonalon belül váltanak. ld 35-ös vonal: Tabon fény bejárati jelzők vannak, míg Karádon már alakjelzők...
Szerintem a valóságban sem ment a modernizáció egyszerre és egy csapásra. Tehát tökéletesen életszerű az, hogy pl van egy kétvágányos villamosított fővonalad, az állomásán fényjelzőkkel, ugyanakkor az állomásról elágazik egy mellékvonal, kicsit elhanyagolt, kicsit ergya, és ráadásul karos jelzők bólogatnak a pálya mellett...És ott nem Desiro jár, hanem Ferkeltaxi, vagy egy gőzös donnerbüchsékkel (ha jól írom). És a felső állomás akár 60 évvel korábban is épülhetett, mint a fővonali állomás...
Az én tervem a leendő asztalommal az, hogy játsszam ( amikor építem) aztán játsszam a pályán közlekedő vonatocskákkal. Valszeg a szerelvényösszeállításnál figyelni fogok személyvonatoknél a vasúttársaságok egyezőségére, de tehervonatoknál ennek nincs túl sok jelentősége. A tehervagonok olyan keveredésben vannak, hogy szinte mindegy miket rakok össze egy szerelvénnyé. Persze pl a BR 89-es szász gőzös után nem fogok IV korszakos autószállító vagont akasztani. Bár már itt tartanék...
Most vettem egy marék konténert, azzal az a tervem, hogy egy konténerrakodót építek, és az lesz az életkép, hogy egy konténer leszakadt a daruról, két láb lóg ki alóla, körülötte kis piros festék, mentőautó, tűzoltó, stb... ( Pajtát akasztott gazdurammal nem tervezek, bár az sem rossz!) De ez még arrébb van.
Mindennek meg van a maga szépsége, ez egy sokrétű hobby. Én TT-ben leszűkítettem a vágyaimat, így sem elég a pénz rá:-))) Z-ben viszont DB AG, és mai vasút, vagyis az V. koszak a tárgy. Miért? Nem pusztán anyagi vonzatok játsznak szerepet, a környezetet is igyekszem maivá alakítani, hogy minden stimmeljen. Ez is egy szempont, és a vasútmodellezés egy nagyon komplex valami, itt lenni kell elektrotechnikusnak, finommechanikai műszerésznek, asztalosnak, és a könyezet kialakítsához művésznek is, ráadásul egyszerre is!:-)
a nemmeghatározottkorszakotgyűjtő k véleményét osztom:) és hogy a gőzös épp nosztalgiavonat:) arra viszont mindenképp akarok majd figyelni, hogy a kocsik és a mozdony egy vasúttársaságé legyen adott szerelvényen belül, persze nemzetközi forgalomban vegyíthető. Egyelőre 5db személykocsim 5 teherkocsim és 6 mozdonyom nem teszi lehetővé hogy ilyen vonatokat állítsak össze, ez még soksok pénz modellvásárlásrafordítása után jöhet szóba sajnos.
az nagy őrültség ha a középső szinten a nagyállomást korszerű fényjelzőkkel a felső mellékvonali részt pedig alakjelzőkkel kívánom elkészíteni?
Jó estét mindenkinek nem tudom kinek, van tapasztalata a ledes világítás kialakításában, én nekiláttam a dolognak fehér ledet sikerült szereznem ellenállással 80 Ft. Nagyon könnyű beszerelni, mert pont akkora a led mint a régi izzó helye. Egy ici pici forrasztás és már meg is van, ha egy kicsit ügyik vagyunk, akkor a mozdony másik végébe meg olyan ledet szereltem, ami fehér az egyik irányba s piros a másikba (próba képen) s az is mükszik! (az 100 Ft /db ért vettem) Teljesen analóg mozdonyokról van szó! Most hogy így beindultam megpróbálom a kocsikba is ezt a dolgot s azt is remélem meg tudom oldani 1 kondi segítségével ha áll a szerelvény az állomáson! Remélem az is sikerül de jelzem felétek! Bocs ha zavartam vagy már ismeritek a trükköket! Üdv mindenkinek!
Jo estét mindenkinek nem tudom tud-e valaki segiteni,de probálom beregisztrálni a sogort és mikor végzünk azt mondják jön egy e-mail.Ez az e-mail már két napja nem jön mi lehet az oka?
Véleményem szerint nem kóser egy bizonyos időbeli terepasztalt építeni,mert ha meglácc valami olyat,ami elvileg nem illenne abba a régi- vagy új "világba",akkor egész életedben csak átkozni fogod magad!!!! ;)
Korábban nem akartalak még jobban összezavarni, de rákényszerülök... :-)))
A 2. világháború után a DRG-ből nem rögtön jött létre a DB ill. DR. Néhány évig a megszállási övezetek szerint feliratozták a kocsikat, tehát pl. DR Brit-US-Zone. Ez a DR nem az a DR (NDK-s), hanem a már említett DRG-ből elhagyott Gesellschaft miatt! Ebben a korszakban (30-as évek végétől a háború végéig) a teherkocsikon DR felirat, a személykocsikon pedig a szárnyas embléma van. A DB ha jól emlékszem 1948-ban vagy 49-ben jött létre, az NDK-s DR is ilyen tájban...
TT-ben szerintem nagyon beszűkíti a saját lehetőségeit az, aki csak egy bizonyos korszakot szeretne modellezni,mert viszonylag kicsi a választék.Az is igaz hogy rengeteget lehet vele spórolni, mert az ember nem vágyakozik annyi minden után.
Lehet hogy ez nem profi hozzáállás, de én nem szeretnék lemondani sem a gőzösökről, sem pl. a modern négytengelyesekből álló teher vagy személyvonati szerelvényekről.A terepasztalomat megpróbálom majd optikailag két részre bontani /pl. egy heggyel/ és így elválasztani a korszakokat.Ha megérem és majd átdöcög egy 89-es a modern rendezőpályaudvaron, majd nosztalgiavonatnak gondolom. A kompromisszumok úgy gondolom nem itt kezdődnek.
Eredetileg az volt az elképzelésem, hogy II. ep. vége, III. ep. eleje legyen a modellezett idöszak. Ide elvileg lenne egy rakás modell ami passzolna.
De tanácsaitok alapján látom hogy ez nem ilyen egyszerü, hisz lezárult egy világháború békekötéssel, ami alaposan felforgatta Európát. Különösen a bajor-szász vidéket. új vasúttársaságok jöttek létre, és új felségjelek kerültek a vonatokra. Amik még nosztalgia jelleggel sem futottak együtt.
Végig nyálaztam a Tillig katalógust, és az a helyzet, hogy DRG-hez alig van valami. Azaz elég örültség azt választani, legalábbis kizárólagossággal. Vegyíteni meg ugye, nem túl hiteles.
Mi a megoldás? Azt hiszem törekszem DRG-re, de ha van egy-két DB, DR, öBB modell, hát egy fene jöjjön, ha amúgy jól néz ki!
Csak azt akartam írni, hogy a két képen cca. ugyanaz, az erdetileg KPEV-nek gyártott T3 gépezet van, a BR89.xx. Most nincs előttem a JATT katalógus, mert ezt még ők fejlesztették, de a céget felvásárolta a Tillig, és a fém modelljei (mint ez is) átkerültek az MMS-hez (Modellbahn Manufactur Sebnitz).
Szia! Szép! Nem ismerem a gyártót. De VT135, csak simán. Ha "könnyű" lenne, akkor LVT lenne, de akkoriban, amikor ennek az eredetiét gyártották, még nem jelölték könnyű motorvonatnak az ilyeneket. Csak egy külön jelölés volt, az S, a gyorsmotorvonatoknak, mint az SVT 137.
El kell dönteni, hogy melyik korszakot modellezed, vagy behatárolod-e egyáltalán? Ha a Karwendelhez igazodsz, akkor II. korszak, vagyis 1925-től 1945-ig. Ekkor a DRG-s új VT137 az igazi.
A két alsó kép porosz T3-as, csak a középen lévő az nem Ep. I-es. A felsőt nem tudom melyik C tengelyelrendezésű szertartályos, a DRG egységesen a BR89 alá sorozta be őket.
Szerintem egy VTL 135-össel gazdagodtam, azt hiszem a modellt a Hosse gyártotta, DR Ep.III., ha tévedek, kérlek javíts ki. Doboza sajnos nincs, de a modell eléggé jó állapotú!!
Szerintem a Jago BR18-asa egy jó(nehéz) kis modell! én szeretem az enyimet...
Az alsó az porosz, a másik kettőről nem tudom eldönteni. Azért nehéz ügy, mert a DRG-n és a DR-en is "Deutsche Reichsbahn" felirat van, csak a (valóságban) a DR-esen fehér, a DRG-nél aranyszínű (rézszínű?) feliratokkal. A modellgyártók viszont néha trehányak, és az egyszerűség kedvéért a DRG-set is fehér felirattal csinálják. Lásd a régebbi Fleischmann gépeket...
Még egy kis kiegészítés: gondolom találkoztál már az "Epoche" (korszak) kifejezéssel. A porosz (és a bajor stb.) az Epoche 1 (vagy Epoche I), a DRG az Epoche 2 (ill. Epoche II), a DR pedig Epoche 3 és 4 (Epoche III ill. IV)...
Nem is tudom pontosan melyik T3-ra gondolok, beszúrok ide pár képet (ebböl lehet hogy nem is mind T3-as), amelyeken levö mozonyok TT-sek, tetszenek és gondolkodom hogy egyszer kéne valamelyikböl. De még tanulnom tapasztalnom kell, mi az amit inkább ne, mert nagyon kilógna a sorból.
És egy asztalon megfér-e fent említett gépekkel? Vagy elöt idöben, földrajzilag?
Az első kérdésre Gasphy már válaszolt, én csak kiegészítem:
A porosz (és vele párhuzamosan a többi német "Länderbahn", a bajor, szász, württembergi, badeni stb.) az 1. világháború végéig létezett. Ezek egyesültek DRG (Deutsche Reichsbahn Gesellschaft) néven. A 2. világháború után a DRG szétvált az NDK és az NSZK vasútjaira, azaz a DR*-re és a DB-re. Tehát a három vasút, a porosz, a DRG és a DR kizárja egymást, pont egymást követő időszakokat jelent. Természetesen nem egy nap alatt festették ill.számozták és feliratozták át a járműveket, akár több év átfedés is lehet a külső megjelenés alapján.
Földrajzilag vegyes a kép: a DRG gyakorlatilag a korábbi tartományokat fedi le, tehát a porosz része a DRG-nak. A DR viszont a DRG kétfelé bomlásával keletkezett, de már kisebb területen, mint amikor az megalakult, mert akkor olyan részei is voltak, amik eddigre más országokhoz tartoztak (Lengyelország, Szovjetunio). Az NDK-nak egy része volt korábban porosz terület, de Poroszország egy része a későbbi NSZK területére esik.
Egy más kérdés, hogy a "porosz T3" nem egyértelműen a porosz vasút (KPEV) mozdonyát jelenti, sok esetben mint mozdonytípust jelölik ezzel a névvel. (Volt pl. württembergi T3 is.) Egy "porosz T3" lehet DRG, DB, DR és még ki tudja hova került belőle, gyakran elég slendriánul adják a megnevezést. Te a porosz "porosz T3"-asra gondoltál?
*Megjegyzés: az csak hab a tortán, hogy a DRG a 30-as évek végén megszünt "Gesellschaft" lenni, és csak Deutsche Reichsbahn lett a neve, tehát DR! Szóval itt is lehetnek kavarodások, sok forrásban ez a korszak DRB néven fut, de a DR is előfordul...
DRG - Deutsche Reichsbahn Gesellschaft - A birodalmi vasút megnevezése DR - Deutsche Reichsbahn - A németek szétosztása után az NDK-ban maradt vasútrész.
Egyre jobban tetszik a Roco BR80-as! Irjatok még róla pozitívumokat!
Erkel utcában meg tudom venni? Vagy M&H-ban rendelésre?
Ennél is igaz hogy a Roco-nál szerényebb a belseje? Digitalizálás egyszerü, jól megy digitben?
Szóval érdemes kitüzni célként, hogy beszerezzek egyet?
Csíkos Mester! Hogy van ez DR, DRG? A Karwendelem DRG-és, akkor a VT137-böl is a DRG-éset kellene megvenni, nem? Az pedig a most kijövö új.
A porosz T3-at melyik gyártól lehetne beszerezni? Vagyis csinál-e valaki olyat mely, megüti azt a minöséget, hogy érdemest pénzt adni érte, és digizhetö?
És egy asztalon megfér-e fent említett gépekkel? Vagy elöt idöben, földrajzilag?