Ne izgulj, a Mesteremhez is ugy mentem oda először hogy nagyon vigyázzon mit csinál, mert figyelni fogom. És ha hibázik akkor elmegyek(volt egy-két rossz tapasztalatom előtte :D). Erre csak annyit mondott a gyönyörü mosolyával "Figyelj!!" Micsoda egóizmus volt, ég a pofámról a bőr, ha visszagondolok... :D 21éves voltam...
"Csak halkan: nem azért titkolod, mert te is bizonytalan vagy a mesteri létében? Egy Mestert nem lehet felvállalni?" Valóban félek itt felvállalni őt. Nem ez a megfelelő csatorna a képviseletére. Itt nem szeretnék róla beszélni. De élőben bármikor.
Hogyan akarod benne felismerni az általam irott erényeket, ha a te tudatod számára ezek nem léteznek? Számodra csak egy ember lesz, se több, se kevesebb...
Irj neki egy emailt, hogy szeretnél vele találkozni. Én is így találkoztam vele egyszer. Ha rám hallgatsz, az igazat írod, hogy károsnak tartod, de mesternek nem, satöbbi :-) Amikor emailben elkértem neked a szöveget, azt írtam, hogy van egy fazon, aki nem akarja megvenni az egész könyvet, de erre a fejezetre kíváncsi mert szét akarja cincálni és halálba kritizálni ;-) Azt írta vissza, hogy ha halálba akarja kritizálni, akkor nagyon szívesen elküldi... Jó fej ez a Chris gyerek!
Miért keresném? Mivel te ajánlottad, hogy ismerjek meg több Mester tanítását. ...és itt van, egy élő Mester - akire pontosan illik a definiciód, kritériumaid - nem gondolod, hogy kihagynám, legalább szembesülnék nézetem tarthatatlanságával:-).
Csak halkan: nem azért titkolod, mert te is bizonytalan vagy a mesteri létében? Egy Mestert nem lehet felvállalni?
(és kérlek ne bántódj meg, nem személyeskedni szeretnék, csak tudtam a válaszodat).
De hogy kicsit AJC-s legyek, találd meg magad. De minek keresnéd? Az hogy én mesternek tekintem, neked nem az (lévén hoyg szerinted nem is léteznek). Számodra teljesen irreleváns a léte...;)
Kedves Akyra, ha a valódi Mester ismertetőjegye az, hogy vállalja a felelősséget a tanítványaiért, akkor AJC igazat beszél. Nem hazudik. Ha nem vállalja a felelősséget a tanítványaiért, és nem is tartja mesternek magát, akkor ő egy őszinte ember :-)
Kedves Akyra, és sokat utaztam kelet. Tényleg. Sok embert láttam, akit mesternek tartottak, és sokat, akit tanítványnak. Azt a klasszikus mester-tanítvány kapcsolatot AJC nem éli senkivel. Egyetlen tanítvnya sincs. Biztos sokan hangoztatják, hogy Christian tanítványai, de nincs egy sem. És ezt is minden alkalommal elmondja, ha megkérdezik tőle.
Adept, nagyjából el tudom mondani, hogy Christian mit gondol erről, mert elég sokat hallottam és olvastam tőle, de persze akkor is ott a szűrőm, úgyhogy nem vállalok felelősséget a szavak valódíságáért ;-)
A tanítás egy olyan cselekedet, amelyet szándék szül. Jó vagy rossz, segítő vagy ártó, önzetlen vagy önös. AJC azt mondja, hogy amikor ezer ember előtt beszél, amikor tábort tart, könyvet ír (nem is tudtam, hogy szerinted is ő rja a könyveit, néhány napja még mást mondtál ;-) vagy amikor csak éli az életét, akkor nincs benne szándék. Azt mondja, olyan teremtő ürességet él, amely a mag és a héjja között létezik.
Pontosan nem tudom, mire gondol, és szerintem senki sem tudhatja, mert nem láttam még embert szándék nélkül élni, ha kenyeret kér a közértben, akkor már ott a szándék, nem? Ennek ellenére azt mondja, hogy a hétköznapi életében sem éli meg a szándékot.
AJC a szavait, a tecnikáit tanításnak tartja. Valahogy azt szoktam mondani, hogy akár még tanulni is lehet belőle. Csak nem tartja magát tanítónak vagy mesternek. Egyszer erre a kérdésre azt mondta, hogy több is, kevesebb is egy mesternél. Most persze azt mondod majd, hogy ködösít, de mi van akkor, ha tényleg ez az igazság? Csak mi most még nem tudjuk felfogni...
Persze, szerintem is tanít. Pontosan úgy vezet, ahogy te a mesterdefiníciódban leírtad. Akyrával beleragadtatok ebbe a nem vállal felelősséget gondolatba, de ez nem igaz. AJC nem determinál, nem mondja meg mi a helyes vagy a helytelen, de segít, hogy meglásd. Szerintem ez inkább vall egy mesterre, mint a jószándékú birkaterelgetés.
Mi azért nem látjuk át a földet, mert rajta élünk, rajta járunk. Egy mester repül, szabadon dönthet, hogy a földön él vagy a levegőben, és át is látja a világot. Amíg a problémáid a földhöz kötnek, a mester "menj jobbra, menj balra" segítsége valóban hasznos. De ahogy te is repülni akarsz, a mester csak azt mutathatja meg, hogy használd a szárnyait, és csak annyit mondhat, hogy fiam, itt a határtalan égbolt, repülj bölcsen, mert a végtelen eget én sem ismerem.
Kerülöd a választ:-) ...de ki ő? Van neve, esetleg lehet olvasni róla, vagy tanításairól hallani? Meg lehetne ismerni tanításait? Lehet vele találkozni, beszélgetni, személyes kapcsolat?
Ezt Osho is megmondta, ez az ember alaptermészete. Az élőket kevesen követik, a legtöbben gyűlölik. Aztán elkergetik, megölik őket és utána viszont szentként tisztelik. Mert a halott nem válaszol, többé nem rázogatja őket, tanításaikat már félre lehet magyarázni. Az élő viszont folyamatosan nyilvánvalóvá teszi, hogy te halott vagy és ez sokaknak zavaró. Akármilyen sokat írtak vagy jegyeztek le a régiek tanításából, tanulságosak ugyan, de nem szabad elfelejteni, hogy adott közönségnek, adott körülmények között szóltak. Az élő viszont hozzád szól, érzelmeket vált ki, reakciót követel ki. A halottak már nem szólnak, nem figyelmeztetnek, meg lehet velük békélni.
Te minek neveznéd azt amikor egy ember, szervezett formában, pénzért, rendszeresen több száz embernek beszél spirituális témákról és könyveket ir, táborokat tart, tvben megjelenik spirtuális tekintélyként? Mi ez ha nem tanitás? Tényleg kérlek hogy válaszolj erre...
Akkor én most azt mondom, hogy nem irok erre a fórumra. Csak a billentyüket csapkodom és néha nyomok az egérrel. Akkor most irok vagy nem irok? Ha nem akarna tanitani, akkor nem tartana előadásokat és nem irna könyveket. Persze könnyü mondani hogy én nem tehetek arról hogy az emberek mit látnak bele a könyveimbe. De pont itt jön be a felelősség kérdése... Attól még hogy azt szajkozza hogy nem szol bele az ember életébe, attól még megteszi... A biroságon se mentenek fel azzal, ha én szoltam előre hogy ölni fogok. Attol még elkövettem és bün...
"Ekkor megmondja, milyen tettek"kel juthatsz közelebb a célodhoz" Akkor most elmondja vagy nem mondja? Célja mindenkinek van. Hogy segitene irányt mutatni anélkül hogy megmondaná hogy mi a helyes..?
"Ha tényeket akarsz, akkor azokat neked kell megkeresned" Na és ezt hogy teszed meg egy Mester segitsége nélkül, mint szubjektiv tudat??
Ha még egy egyszerü tudományos tárgyhoz is tanár kell, aki előtted jár tudásban és tapasztalatban, aki megtanitja neked, segit tisztázni a kérdéseidet, akkor a spirituális ösvényen ami milliószor bonyolultabb bármilyen materiális tanitásnál és inkarnáciokra kiterjed, ott hogyne kéne tanár?? Még a 2x2-se tudod egyedül, akkor a szellemi világokat hogy ismernéd meg egyedül? Ha ott nem ciki a tanár akkor itt mért az? A suliban is azt mondja a tanár hogy majd egyszer önálloan fogod megoldania gyakorlatot és magadtol is tudni fogod, segitség nélkül. De addig magolás van, kikérdezés és dolgozat. Ez a természetes rendje a tanulásnak. Ráadásul minden Mesternek volt Mestere aki adott inkarnációban bevezette őt a tanitásokba. Ha nekik volt, akkor nekünk ne kéne? Hatalmas egóizmus azt képzelni, hogy az ember az út elején (és még egy joideig) boldogul egyedül. Ezért tartom veszélyesnek AJC-t amikor azt mondja hogy szabad vagy, ismerd fel egyedül stb... Azt a tudatot kelti a vak emberekben hogy látnak és kilöki öket a világba. És persze felelősségvállalás sincs, hiszen ő szolt előre. Nagyon sok olyan emberrel foglalkoztam akik tévutra mentek olyan spirituális uton is ahol sokkal több kontroll és tanitás volt ami segitett nekik tájékozodni. A szabadságot meg kell tanulni. De nem ugy hogy rögtön menj amerre látsz...
A cim adeptkukacfreemail.hu várom az anyagot.! KÖSZÖNÖM!!
Igaz. De nem bosszantó ez az osotbaság? Ez a vakság? Aki messze van vagy meghalt, ahhoz nyitottan állunk, és megpróbáljuk felhasználni a tudását. Természetesen nem lehet, mert messze van vagy halott. Aki meg él és itt van...
Azt mondtad, vallástörit. Adept, a történelemben elvesznek a tények. Egy kétezer éves leírás egyszerűen nem lehet tényszerű, amit ma olvasol az újságban, az sem igaz a tegnapról. És itt most nem Krisztus vagy Buddha nagyságát kérdőjelezem meg (ha léteztek).
És itt megint megjelenik a szubjektív felfogóképességed. Te meglátsz egy típusú hasonlóságot. Pedig lehet, hogy nincs is ott. És ha ott is van, történelmi személyeknél látod, akik már nem változnak. AJC él. Lehet, hogy más szemmel kell nézned.
És még valami. Azok a nagy mesterek, az akkor élők mesterei voltak. De ma teljesen mások az emberek. Nézd meg az elmúlt ötven év fejlődési irányát, az ember annyit változott ez idő alatt, mintha egy új faj lenne. Évezredes elképzelések, moralitás, gondolkodásmód adta át olyanoknak a helyét, amelyek nem is hasonlítanak arra, amik eddig a Földünkön voltak. Lehet, hogy ez az új "faj" egy új fajta Mindenség Feletti Lényt kíván. Aki talán nem is különbözik a régiektől, csak a megnyilvánulása más. Hogy a maiak megérthessék.
És ha már történelem, akkor nézd meg a párhuzamot. Megjelenik egy alak. A többség azonnal két táborra oszlik, a tagadók-pocskondiázók és követők-hívők táborára, a kisebbség csendben marad és próbál tisztán látni. Modern világunkban már a keresztre feszítés is virtuális ;-) de ha bekövetkezik, az alak el fog tűnni. Utánna pedig elkezdődik a tanítások értelmezése... Nem tartom AJC-t megváltónak, vagy mesternek. Senkit sem tartok annak. De tény, hogy AJC-ben van valami. Megtagadni és szidni épp úgy ostobaság, mint elfogadni és imádni. De az még nagyobb ostobaság lenne, ha nem járnánk utánna annak a valaminek.
Nekem az csak a kisebbik bajom vele, ha esetleg a saját rendszerén belül ő nem következetes. Mint irod, lehet hogy az. Ezt én nem tudom eldönteni, hiszen ilyen mélységben nem ismerem a tanitásainak rendszerét (van ilyen egyáltalán?)
A nagyobbik problémám az, hogy nem látom azokat az elveket megvalósulni, amik összekötnék öt a többi tanitással. Ezért is jött szóba a Mester-ség kérdése. Nagyon csipem az összehasonlito vallástörit és sokat foglalkoztam a Mesterek életével. Minden Mesterben van valami közös. Azonos elvek szerint müködnek, rengeteg a közös vonás, de persze hatalmas egyéniség mindegyik. Ezt hiányolom itt.
Kedves Adept, el vagy tévedve, de csak azért, mert félinformációid vannak. AJC mindig azzal kezdi, hogy nem tanít. Nincsenek tanításai. De utána elmondja, hogy amit mond, azon keresztül te haladhatsz a saját lényed, a saját spiritualitásod felé. A saját utadon, a saját tempódban. Ebben sosem változtat...
És AJC sosem szól be, hogy mi helyes, mi nem, vagy mit tegyél, mit ne. Addig a pillanatig, amíg nincs célod. Logikus, hogy ha el akarsz jutni egy pontból a másikba, akkor már van rövidebb és hosszabb út, könnyebb és nehezebb. Ekkor megmondja, milyen tettekkel juthatsz közelebb a célodhoz. De mindig hozzáteszi, hogy "szerintem."
Azért nem kérdőjelezte meg senki a hsz-ket, mert az alpári stílustól eltekintve érdektelenek. Értelmetlenek. Ki tudhatná, hogy AJC hogy gondolja valójában? Az ellenzék épp úgy semmit sem tudhat, mint a hívők. Ha tényeket akarsz, akkor azokat neked kell megkeresned ;-)
Ja, tegnap megkaptam tőle a Mesteres fejezetet. Ha gondolod, átküldöm.
Aha, ez a logikai megközelités, a fej okoskodása, halott gondolat. De hál istennek a Mesterek nem csak a fejeden keresztül probálnak megközeliteni. A racionálitás képtelen felfogni sok dolgot. Pl "minden EGY". A fej azt mondja, már hogy lenne minden egy? Én nem vagyok egy veled, vagy egy fával. A sziv számára viszont ez egyértelmü. A Mester tudja megemelni ugy a tudatodat egy magasabb szintre hogy átlásd azt is amit eddig nem (és ne őrülj bele)... És már ki is kerültél az ördögi körből... Ha majd megesik veled, nevetni fogsz hogy mit irtál ;)
Ui. Azért ezt a "szubjektivitás csakis hibás lehet" dolgot ne véssük kőbe... Inkább tekintsünk a szubjektivitásra ugy mint különböző aspektusokra, amiket ha összeadunk akkor kijön az egész... És persze szubjektvitás és szubjektivitás között is hatalmas különbség lehet és van...
Igen, egyetértünk, egy Mester tanításait csak félreértelmezhetjük, mert átmegy a szűrönkön. S akkor ez azt jelenti, hogy a megnyilvánulásait sem érthetjük meg. Csak értelmezhetjük a saját szánk íze szerint.
És jól mondod, a Mester akkor Mester, ha a tanításai összhangban vannak az életével. Ha globálisan nézed a AJC tanítását és ellentmondásait, és nem ragadsz le egy lépcsőn, felfedezhetsz benne egy különleges logikát (nem könnyű, mert minden válaszában egymással szemben álló elveket gyúr egybe.) És ehhez AJC következetes, a négy év alatt egyszer sem lehetett "félrelépésen" kapni.
Fura, hogy pont egy olyan emberben van meg az a mesteres következetesség, aki mindig elmondja magáról, hogy ő nem mester ;-)
És AJC sosem mondja, hogy csináld azt, amit akarsz. Sőt! Csak félreértik. Félreérted. Félreértem.