Keresés

Részletes keresés

Teaway Creative Commons License 2006.08.20 0 0 30

"ESZTÉTIKAILAG ELFOGADHATATLAN LÁTVÁNYT NYÚJT A ZÖLD KÖRNYEZETBE BEÉPÍTETT SZÜRKE ZSALUKŐ"

 

Le kell festeni zöldre. És ezt komolyan mondom.

Előzmény: Trison (29)
Trison Creative Commons License 2006.07.31 0 0 29

Sziasztok

Azért vannak újabb fejlemények.
Kihívtak egy földmérőt, aki megállapította, hogy 20cm-rel a fél utca el van csúszva, így az ő telkük ennyivel kisebb (majd' megszakadt a szívem, úgy sajnáltam őket), de ez rohadtul nem érdekel senkit, mert 30cm a tűréshatár, amíg ezt nem haladja meg a csúszás, a hajukra kenhetik.
A földmérő nekünk is küldött hivatalos állásfoglalást, ebben azt is leírta, hogy az önkori előírásai szerint a kérdéses kerítésnek a szomszéd telkén kell lennie, ergo ezt a problémájukat is a hajukra kenhetik. 2:0 ide.

Erre a pasi felhívta a férjemet (én már elküldtem az anyjába így engem hanyagol) és közölte, hogy mivel ezt a játszmát mi nyertük, feljelent minket, hogy MAGAS a kerítés lábazata és idézem: "ESZTÉTIKAILAG ELFOGADHATATLAN LÁTVÁNYT NYÚJT A ZÖLD KÖRNYEZETBE BEÉPÍTETT SZÜRKE ZSALUKŐ".
Megtette.
Majd még mesélek.
Trison
pilbi Creative Commons License 2006.07.30 0 0 28

Üdv i-pont!

 

 

Én úgy tudom, hogy mindenkinek kiküldik a határozatot, és ha két héten belül nem reklamálnak, akkor jogerős az ép. eng.

Ez az aláírásos dolgot gyorsításként szokták használni, hogy ne kelljen azt a két hetet kivárni!

Legalábbis nálam így volt...

Tisztelettel:

 

Pilbi

Előzmény: Törölt nick (27)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.07.29 0 0 26
Sziasztok!
Eladó új kis- és nagykapu hozzá tartozó oszlopokkal együtt. Anyaga szögvas és zártszelvény. Alapozó festéssel ellátva, Bp. -en.
Kapuelemek méretei: 90 cm*162 cm
2 db 150 cm * 162cm
Trison Creative Commons License 2006.06.06 0 0 25
Én is azt hittem, hogy köteles kerítést építeni, de állítólag nem.
Sajnos az önkorinál ahányszor kérdezzük, annyiféle választ mondanak.
Most várjuk a földmérőjét.
viktor a takarító Creative Commons License 2006.06.06 0 0 24

Szvsz fel kéne ajánlanod neki a kerítés tulajdonjogát azzal, hogyha anyagárban kifizeti, övé lesz, te pedig eltekintesz attól, hogy saját költségen elbontsad a kerítést, aztán bepereld őt, mert nem teljesíti a tulajdonosi kötelezettségét, és nem létesít kerítést. Ha pedig neked károd származik neki felróható okból (tudniillik: nem létesített kerítést, pedig köteles lenne) , akkor perelheted, önkormányzathoz fordulhatsz, ezzel pedig lehet fenyíteni.

 

más:

én is most állok neki kerítést építeni, egyelőre e kerti támfalon gyakorolok, ami eddig jól megy. kicsit fel kellett javítanom az LB-Knauf hf 10-es habarcsot cementtel, de így jól vizsgázik a bontott téglákkal....

Előzmény: Trison (23)
Trison Creative Commons License 2006.06.05 0 0 23

Mi is kérdeztük a földmérőt, ő is ezt mondta, illetve 30 cm-t.
Most a szomszéd is hív földmérőt...

Tiszta diliház, hogy itt van egy Ember, aki naponta hívogat, fenyeget és pokollá teszi az életünket. Mi meg itt őrlődünk, mert még mindig nincs senki illetékes, aki adna egy papírt arról, hogy most mi van.

A röhej, hogy tök aranyos szomszédaink voltak, csak mégis inkább eladták a telket...
A hátsó szomszédunk, amikor megismerkedtünk úgy kezdte: Sziasztok x vagyok, mennyivel tartozom a kerítésért? No comment.
Előzmény: wagonozo (22)
wagonozo Creative Commons License 2006.06.04 0 0 22

 

Üdvözlöm a kerítésépítőket!

 

A magyar ember már csak ilyen, hogy 10-20cm a telkéből el lesz "lopva" és a világ pénzét kéri kártérítésre.

Hajdanán sajnos nekünk is volt telekvitánk, mi akkor egy földmérőt hívtunk ki, aki az ilyen ügyekben szokásos térképmásolat alapján megállapította, hogy nem követtünk el birtokháborítást, mert az általunk épített kerítés belefér a 20 cm-es tűréshatárba, mivel a térképen levő vonal vastagsága ezt a hibalehetőséget  megengedi.

Nálatok pontosan nem tudom, hogy a frissen parcellázott telek milyen módon volt kitűzve és mennyire pontosan?  

Előzmény: Trison (21)
Trison Creative Commons License 2006.06.04 0 0 21

Szia!

Hát, nem vígasztaltál meg...

Sajnos, a jó viszonyon már túlléptünk, sőt a rosszon is.
Teljesen ki vagyunk bukva. Az a baj, hogy nekünk azt mondta a csopvez az önkormányzatnál, hogy minden rendben van így, ahogy van. Csak ő elment egy másik munkahelyre és úgy tűnik, vele mentek a számunkra kedvező törvények is, mert aki helyette van, szerinte sem volt jogunk átlépni a telekhatárt.

Felajánlottuk, hogy megvásároljuk tőle a 10 cm-t (hozzáteszem 1000 nm-es telekről van szó) csak ezzel az a bibi, hogy akkor újra kell terveztetnie a házát, mert akkor az oldalkertje az előírt 5 m helyett csak 4,95 lenne, az átterveztetés pedig 700e ft. Természetesen azt is nekünk kell fizetni...

Várjuk a csodát...

Trison
Előzmény: NeomatiK (20)
NeomatiK Creative Commons License 2006.06.04 0 0 20

Helló! Szerintem egyáltalán nem tyúkperes kategória.

Pont ilyen kérdéssel kerestem meg néhány hete az önkormáynzati előadót. Az az igazság, hogy csak saját telekre építhetsz. Viszont én is megkérdeztem tőle, hogy mi van a szomszédos határnál (mert utcafrontom elfogadom teljes joggal), nehogy már még én építek kerítést és még az én telkem lesz kisebb.

Azt mondta, hogy sajnos így van, javasolt egy írásbeli rögzítést a felek között, hogy milyen részben nyúlhat át a kerítés stb. Szóval kölcsönös megállapodás segít az eseten. Nálatok a szomszéd akkor ez elöl elzárkózott.

A 2millió Ft-os kártérítés szerintem erősen túlzó. Te megsértetted a birtokát, ez igaz. De az is, hogy te építetted meg helyette a kerítést. Nem tudom, hogy jogilag ezek vajon kiegyenlítik egymást, attól tartok hogy nem egy kategória.

De valahogy jobb belátásra kéne bírnod. Kérdezd meg tőle, hogy ő hogyan, hova építette volna? Ezek szerint ő neki nem jobb hogy azon a részen van kerítés a telkén?

Amúgy az ilyen embereket kéne elhajtani, akik ilyen esetben utólag (az előzetes megkeresést elutasítva) okoskodnak, holott szerintem pont így igazságos megosztani a kerítésbelógást.

Az árra vonatkozóan nem tudom, hogy mi az szabályzat. Szerintem semmi. Csak annyi van rögzítve, hogy melyik oldalt kinek kell megépíteni. Ugyebár ő nem építette meg ezt az oldalt - egyébként nem is kötelezhető rá tudtommal - téged nem kényszerített senki, hogy építsd meg azt az oldalt, tehát pénzt nem kérhetsz érte utólag. Szeirntem.

Ajánlatos lenne közösen megegyezni, írásban rögzítve, márcsak a jószomszédi viszony érdekében is.

Előzmény: Trison (19)
Trison Creative Commons License 2006.06.04 0 0 19

Sziasztok!

Nem tudom, lehet, hogy a rémtörténtes topicba való.

Frissen parcellázott területre épitkeztünk, és amikor a keritésre került a sor, megkerestük az illetékes szomszédot, de ő akkor nem kivánt a témával foglalkozni. Mivel a környéken rókák is kószálnak kénytelenek voltunk mi megépiteni. Zsalukő alap, drótháló, telekhatárra. 1O cm nála, 1O nálunk. Most épitkezik és 2M (!!!) forint kártéritést követel, amiért a telkére pofátlankodtunk. Vagy bontsuk le, mert utálja a zsalukövet.
Kedves, szimpatikus ember, akivel mindent meg lehet beszélni...

Tud valaki bármilyen törvényt vagy jogszabályt, hogy most mi van? Tényleg a saját telkünkre kellett volna épitenünk, ha mi épitettük? Ha ő nem épitette meg, mi nem kérhetjük tőle az árát?

Lehet, hogy nevetséges tyúkpernek tünik, de minket már teljesen kikészitett.

Köszi, ha valaki tud segiteni.
thab Creative Commons License 2006.05.29 0 0 18

Sziasztok!

Az építkezés befejezése után valami szép fém kerítésben gondolkodom. A legjobb ha nem kellene majd később álandóan festegetni. Ha valaki tud ötletekkel segíteni, kérem segítsen.

 

 

NeomatiK Creative Commons License 2006.04.14 0 0 17

Köszi, ez jópofa.

 

Arra gondoltam, hogy talán eternitcsövet ledugva, ebbe pedig a kerítés oszlop csövet beleállítva és kitöltve betonnal hatékonyan lehet megépíteni. De aztán arra jutottam, hoyg ez mégse lenne jó megoldás, mert az eternitcső nem kapaszkodik olyan erősen a talajba, mivel a neki szánt gödör nagyobb kell hogy legyen, hogy bele lehessen dugni. Csak lötyögne benne, kibillenne idővel.

Előzmény: KFL (16)
KFL Creative Commons License 2006.04.13 0 0 16

Oszlopfúró, földfúró. Kisgép kölcsönzőben lehet keresni. Benzinmotoros és elektromos verzió is létezik.

A munka vele kétemberes.

 

Egy érdekes link a végére.

www.gerab.hu

Utcafrontra nem az igazi, de dróthálós kerítésnek megfelelő.

 

Földfúró
Előzmény: NeomatiK (14)
Axióma Creative Commons License 2006.04.13 0 0 15
Koszi a valaszokat! Kozben osztottunk-szoroztunk, 2,9m oszlopkoz jott ki, hurra az jo. A gyalogkaput ugy lenne szep ha a haz melletti jarda egyenes folytatasaban csinalnank, ezert ugy dontottem nem erdekel a tablameret. A ket kapu koze van betervezve 80 szeles oszlop a mindenfeleknek (csengo, postalada, reklamosdoboz, leendo kapunyitogato, nevtabla...). A kukat majd meg kitalaljuk, bar nem rossz otlet csak az oszlophoz terveztunk hatulrol hozzaferni (ott lenne nyithato a postalada ha sikerul kitalalni, hogy olyat hogyan kell osszehozni - jo dragaert tavaly bnv-n lattam, elvileg koppinthato talan, csak ugye a gyakorlat...).
Kapu a Baumaxban nincs es bricoban se lattam, de az a min. 100e+afa amugy is elvette a kedvem, annyiert mar tenyleg elhiszem hogy van amit megcsinalnak (es kicsit tobbet is birhat mint ez). Marad egyelore hogy ratesszuk a nagykapura a halot, az mar megvan...
A parom belehuzott, es mar egy munkas assa is az arkot, ott a zsaluko meg a soder... majd ha ertekelheto eredmeny van akkor azt berakom (ha van egyaltalan erdeklodes). Bar a kesz az nem most lesz.
Előzmény: NeomatiK (12)
NeomatiK Creative Commons License 2006.04.13 0 0 14

Volt egy ilyen sejtésem, hogy le kell addig menni.

 

Mi ez a földfúró és hol lehet ilyet szerezni?

 

Köszi!

Előzmény: Agur (13)
Agur Creative Commons License 2006.04.13 0 0 13

Hali!

glam slam

 

A fém oszlopokat sajna rögzítened kell a talajban, erre a legalkalmasabb a beton.

Ha nem akarod 5 - 10 év mulva előről kezdeni akkor a fagyhatár alá kell betonoznod.

Mo-on ez 80 cm. Földfúróval - ezt próbálj meg keresni vagy kölcsönkérni - viszonylag gyorsan és gazdaságosan meg tudod csinálni a gödröket és kevés beton beton kell hozzá.

 

Jó munkát!

Agur

Előzmény: NeomatiK (4)
NeomatiK Creative Commons License 2006.04.13 0 0 12

Reagálok egy-két dologra, mert sok minden felmerült benned jogosan, tulajdonképpen nevezhetném hangos gondolkodásnak részemről :)

 

Az oszloptávolság kb 2,5-3 méter szokott lenni, ahogy olvasgatom a netet és látni megépült kerítéseknél. De szerintem nyugodtan lehet hagyatkozni az esztétikai érzékre. Ahogy szebb, úgy kell megcsinálni.

Én törekednék az egységes kiosztásra, ha pl az oszlopok közötti kerítéselemek (pl fémhálós) mérete nem egész darabra adja ki a telek szélességét, akkor a különbözettel meg lehet toldani a kapu melletti falat, azaz itt szélesebb lenne a zsalukőből épített oszlop. E mögé lehetne rakni pl a kukát, így hasznos is lenne ez a szélesebb falfelület. Ez a megoldás szerintem nem ront az összképen, sőt javíthat, mert nem teljesen homogén az eloszlás, mégis van benne szabályosság.

 

Az a hír járja, hogy le kell menni a fagyhatár alá. De ha a közművek fölött kisebb mélységre mész le, szerintem abból nem lehet baj.

 

A "helyi onkormanyzati epitesi fovezeto " -t főépítésznek hívják. De nem ilyen néven van anyakönyvezve :))

 

Kaput ha csináltatsz, nem biztos hogy drágább lesz - persze attól függ hogy mi az elképzelésed. Szerintem olcsóbb lesz, mert lefesteni, az anyagot megvenni te is tudod, lakatos összehegeszti zártszelvényből, nem egy extra feladvány.

 

Én is egyelőre valami könnyed hálós kerítésben gondolkozom. Itt nézz körül:

www.bekaert.hu 

van választék, kép, árlista, miegymás. Szerintem az olcsóbb fajták a Fortinet, Pantanet kedvező áruk ellenére gusztusosan néznek ki. Lehet, hogy ez utcafrontra nem annyira való, de oldalra igen. Ezt a fajtát valamelyik barkácsáruházas újságban is hírdették. Lehet, hogy ott olcsóbb, már nem emlékszem az árára, így nem tudom összevetni a honlapon lévő árral.

Előzmény: Axióma (8)
Axióma Creative Commons License 2006.04.12 0 0 11
Azon kivul, hogy UP mert meg aktualis, uj kerdes merult fel: egyaltalan honnan is vesz az egysegsugaru epitkezo tomegtermek kapukat (autonak 2 szarnyas + kulon gyalogos kertkapu is)? Barkacsaruhazakban nincs, csinaltatni alapvetoen nem akarunk (azzal a feltetelezessel elve hogy dragabb de lehet cafolni nyugodtan), sot nem is hiszem el hogy minden kapu meretre keszul. Na de akkor hol kell ilyet beszerezni? (Elso korben meg mindig a meretezes miatt kerdes, de lesz majd a beszerzes is elobb-utobb.)
Bena vagyok meg rohantam Construman ott biztos lett volna kit kerdezni de masra figyeltem...
Axióma Creative Commons License 2006.04.10 0 0 10
Koszi, nalunk ugyan jo kerdes, mert az oldalkerites is kozteruletre nez, meg a hatso is... de az utcaban van aki ilyen elemest csinalt utcafrontra.
A csak bejelentest a helyi onkormanyzati epitesi fovezeto vagy hogy hivjak mondta, ugyhogy ezzel nem lesz gond (volt mar ott kerites, felujitas cimen elmegy ekkora atalakitas is, ha megsem akkor utana mondom rosszul en is...) A kornyeken eros a gyanum hogy engedely nelkul szoktak ezt elintezni, ezt most rosszakaroktol tartas miatt (nem igazan konkret de azert gyanus) kell ugy csinalni, hogy tudjanak rola.
A felteteleket en se tudom (atlathatosag), de az most nem tema mert egyelore halo lesz kihuzva orulok ha az birjuk most anyagilag, de azert elorelatoan probalok tervezni.
Mindenesetre koszi a valaszokat!
Hatha valaki lesz a tobbi reszletre is...

Előzmény: Gpeti (9)
Gpeti Creative Commons License 2006.04.10 0 0 9
Én most érdeklődtem ez ügyben:

Utcafronti kerítés ép. eng. köteles. Mi a ház tervvel együtt adtuk be, egy tervlap az egész, de mivel közterülettel határos, a helyi közútkezelőtől is kell hozzájáruló nyilatkozatot kérnem. Nálunk pl magasság 1.60-ban van meghatározva, meg némi átlátszósági százalék is van, bár leírva nem tudták megmutatni.

Oldalhatárra általában nem kell engedély, nálunk pl 2 méterben van limitálva a magassága.

Én most fogok rendelni teljesen tömör oldalkerítést betonból. Elemes kerítésnek is hívják, több cég is gyárt ilyent. Utcafrontra nem raknám, de a hátsó udvart elhatárolni a kíváncsi és szemétgyűjtő szomszédoktól ideális. Nagyon gyors a telepítése, az ára kb 15e Ft/fm-re jön ki kompletten.
Minden reklám nélkül csak egy példa: http://www.elemeskerites.hu/
Axióma Creative Commons License 2006.04.10 0 0 8
Az utcafronti kerites felujitasan agyalok. Mivel kicsit alagodrositettek a csatornazas kozben, szerencsere elmegy egy felujitasi bejelentessel, hogy a femoszlopok+olcsohalo helyett legyen max. 30 centi labazatos keritesunk az utcai oldalon. Egyelore a meretek tervezesenel tartok: ha epitunk zsalukovesen oszlopokat is, es koze majd egy-egy ilyen tablameretu keriteselemet akarunk (az meg nem vilagos, hogy femhalo/racs jellegu vagy fem csak a rogzito es rajta valahogy fa lecelemek), akkor van-e arra valami okolszabaly-szeru tavolsag (amilyen meretben ezeket erdemes csinalni, esetleg lehet keszen kapni)? Milyen oszlopmeret az ami meg elmegy? (vakolva lesz, nem egyeb ko/tegla burkolat). Ugyanez a kerdes kapura, foleg ugy hogy gyalogkapu, vastag oszlop beepitett csengo/postalada/kapunyito helye stb., autobejaro kapu (2 szarnyu az egyetlen normalis megoldas), sarokoszlop. Milyen tavolsagot szamoljak, esetleg milyen osztassal lehet kaput venni?
Ha tervezohoz mennek (amit nem tervezek max. konzultacio jelleggel), az ilyen kerdesekre tud valaszt, vagy a kerites csak lerajzolas aztan kabat/kalap? Most nem kell ehhez engedelyeztetnunk, de rovidesen valoszinuleg a masik 2 oldal is sorra kerul raadasul visszamennenk a telekhatarhoz mert az elozo lako bentebb huzta, ott majd lesz engedely, de a felso oldalon ezt megsporolnank, es most az lenne surgos az allapota miatt (na meg a kapu is odebb csuszik most a kisajtonal van, remelem ebbe nem kotnek bele foleg hogy most max. a kicsi lesz meg a nagy helyen, a masik egyelore keriteshalo).
Hopp, meg egy kerdes: utolag hogyan lehet megoldani, hogy ha 80 centinel magasabban vannak a kozmuvek bevezetve, es ott ugye addig illene lelognia a labazatnak? viz/gaz/csatorna, utobbi tuti, a masik ketto csak valoszinu. Meg gondolom amugy se lenne szerencses partiz centivel folotte egy nagy betonsulyt ratenni.
Lehet, hogy megis tervezo kene legyen belole?
Bocs a litaniaert...
NeomatiK Creative Commons License 2006.04.06 0 0 7
És mire jutottál?
Előzmény: sylvanus67 (6)
sylvanus67 Creative Commons License 2006.04.06 0 0 6

Ugyanez a gondom.

 

 

Már mint a felesleges betonozás kérdése.

Előzmény: NeomatiK (4)
NeomatiK Creative Commons License 2006.04.06 0 0 5

... ha műszakilag nem indokolt.

 

(bocs)

Előzmény: NeomatiK (4)
NeomatiK Creative Commons License 2006.04.06 0 0 4

Üdvözlet!

 

Egyszerű kerítést szeretnék oldalra és hátra. Fém oszlopok lennének, azon pedig valami gusztusosabb háló. Gondolom, hogy a fém oszlopot betonba illik tenni.

 

Fagyhatár alatt kell-e lennie a beton aljának?

 

Nem szívesen ásnék le 2-3 méterenként 90cm mélyre, de leginkább nem szívesen töltenék a sok lukba sok köbméter betont, ha nem műszakilag nem indokolt.

NeomatiK Creative Commons License 2006.03.13 0 0 3
Akkor lehet, hogy először bontási engedély kell :)
Előzmény: GuMiSZu (1)
GuMiSZu Creative Commons License 2006.02.14 0 0 2
UP :)
GuMiSZu Creative Commons License 2006.02.14 0 0 1
Mivel, nem az utcán csinálom és a régít újítom fel ezért én nem fogok kérni...
Előzmény: bindera (0)
bindera Creative Commons License 2006.02.13 0 0 0
0 építési engedély kell?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!