Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.28 0 0 173

Nem tudom a megoldast, csak a helyi viszonyokrol szamolok be. Itt a county azt mondja, vagy arra megy az adonk, hogy ER es iskola es egyeb koltsegei az illegalisoknak, vagy pedig arra, hogy eltanacsoljak oket innen, fizetni igy is ugy is kell, viszont rovidebb lesz a sor az emergency roomban.

Szoval, legalis papirok nelkul a mi kornyekunkon rizikos elni. Es ha sikerrel jar az akcio, akkor mas countyk is kovetni fogjak a peldat.

 

Egyebkent meg, ahogy az egyik cikk is irta, a romlo gazdasagi helyzet nagyon meg fogja viselni az illegalis munkavallalokat. Housing boom ugye vege, nincsenek epitkezesek, ahol meg van, ott razziaznak.

Előzmény: Törölt nick (172)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.28 0 0 172
jól van, valami megmozdult---de a cheap illegal labor ellen nem léptek és lének fel országszerte. Én csak a végét látom: szélmalom harc.
Hogyan állnak hozzá a mexicoiak? nincs vesztenivalojuk, ha elkapják öket akkor a biztositás nélküli kocsit elveszik tölük (ami nem az övék és pár száz dollárt ér, a towing cost többe kerül) állami költségen visszaszállitják a mexicoi határra--onnan pár nap mulva ismét idejöhetnek. A hatosági beavatkozás kész ráfizetés.

A fö probléma a mexicoi hatoság passivitása. A mexicoi oldalon senki nem törödik velük--otthon vannak és elvegyülnek a millio más szerencsétlen között.

A másik nézöpont a haszon. Egy illegális mexicoi fiatal párnak 8-10 év alatt kb 5
LEGALIS ( amerikai állampolgár) gyereke születhet. Nos ez a család, aki a szegénységben nöl fel és minden olcso dolgot megvesz. A VAL MART innen lett milliárdos. A 42 millio latin egy oriási fogyasztoi társadalommá nött. Ök veszik meg azt amit mások ( meggondoltabbak) nem.

A primitiv rétegre szüksége van az amerikai kapitalizmusnak. Abbol profitál. Közben elszámolták magukat, alulbecsülték a dolgot, mert a járulékos költségek ( orvosi elléátás, iskolázás, szicial szerviz stb..) sokkal magasabbak, mint gondolták.
Tehát az egész egy rossz deal volt--de most már késö. Most a 42 millio 20 év mulva a háromszorosára emelkedhet--ha addig senki sem jönne utánpotlásnak- de jön.

Amerikai papirokat fillérekért hamisitanak, és kifogyhatatlanok a trükkök, amikkel itt lehet egszisztálni. De az amerikai alkotmány adja a legjobb lehetöséget: aki itt születik az amerikai állampolgár. És hogyan tudod ellenörizni a birth certificate.ból, hogy melyik gyerekröl van szó?


Előzmény: Törölt nick (170)
atitika Creative Commons License 2008.05.28 0 0 171
Aha, köszi a jótanácsokat, leírom a részleteket nemsokára.
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.28 0 0 170
Előzmény: Törölt nick (168)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.28 0 0 169
Előzmény: Törölt nick (168)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.28 0 0 168
hát ez az illegális figyelö nagyon érdekes lehet. Szerintem a nagyobb cégek is alkalmaznak átszökött latinokat vagy akár turistákat is. Tudják ök a módját és az egész county munkaügyes ellenörzés a zsebükben van. Pld. azt csinálják, hogy egy mexicoi otthonülö socsec-el alkalmaznak valakit. Az otthonülö is tudja, még örül is, hogy megy elöre a nyugdij befizetése. Az adonál meg a éppen a határ alatt leállnak, és belekezdenek egy másikba.
Senki sem ellenörzi a cégeket, hogy kik dolgoznak ott és van -e papirjuk. Pedig rém egyszerü lenne: csak odaállna valaki a blokkolo orához és aki blokkolt attól kérné a papirokat. Vagy lelassitana azokon a sarkokon, ahol reggelente tömegesen várnak a mexicoiak alkalmi munkára.

Ugyanigy volt a kötelezö biztositással is. Tudta az egész ország, hogy a mexicioak a regisztrálás után felmondják az insurancet, mégis hagyták az egészet- hogy el tudjanak érni az olcso feket munkára.

Most hirtelen meg lehetett oldani, a biztositonak jelenteni kell a CA DMV-nek ha valaki felmondja. Tyhü a mindenit, ez aztán haladás. Már a Mars-ra landolnak a távirányitásu és elöre programmozott ürszerkezetek--de a DMV CA. csak most 2006-tól értesül digitálisan, ha valakinek nincs biztositása.

Amikor a canadaiak eltörölték a vizumot, tutira mentek, hogy most aztán jönnek a munkások--válogatnak a kendermagban. Okosan megoldották: munkaengedélyek is adnak aki kéri. Igy lesz ez az USA-ban is.
Ha ugyanis nem igy lenne, akkor a NAFTA miatt a munkák még jobban kimennének Canada-ba. Most Canada lépet, az USA-nak is lépni kell. Jövöre jan 1-töl jöhet dolgozni ide is, aki csak akar. ............confirmáljuk majd akkor.jó???

Előzmény: Törölt nick (167)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.27 0 0 167
Munkaengedely, munkavizum lehetosegenek keresese. Mire megszunik a vizum, mar mindenhol beindul az anti-illegalis helyi szervezkedes, szerintem, nalunk mar tetofokon, es kezdenek innen elkoltozni a mexikoiak, de a szomszed county-k is intezkednek, szoval a legalis munkat ajanlanam.  A nyelvtudas oriasi plusz, amit ferrero mond, szorol szora.
Előzmény: atitika (163)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.27 0 0 166
http://www.rosettastone.com/personal/languages/english-american

elfelejtettem ezt a rosettastone-t ide tenni.
Előzmény: Törölt nick (164)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.27 0 0 165
a legokosabb készülödés, amit csak el lehet képzelni. Gratulálok.
Manapság az online vagy CD tanulási lehetöségek érnek a legtöbbet. Ahogy a mozartgolyo is mondta, amerikai angolt válassz. Rengeteg egyszerüsités és könnyebb. Aztán az angol-angol majd rád ragad késöbb--ha mindenképpen akarja valaki azt is.

Mindenfelé ragyogó angol CD-ék vannak. Most itt a rosette-ét reklámozzák nagyon, szerintem hasonloakat Europában is lehetne kapni. A lényeg, hogy jol kezded el, aztán a 3.-4. CD-ket már itt is folytathatod. Kell hozzá egy klasssz lap top, microfonnal (speak recognation -- beszéd felismerés miatt)

Nekünk egy klassz orosz lecke volt, amikor a végére érsz--jol beindultál angolul.

Ebben is igaz, hogy ami jo az nem olcso és ami olcso az nem jó. Érdemes erre áldozni, busásan megtérül. Ha többet tudsz, többet keresel---és hát a helyes uton helyes informáciok birtokában sikeresebb leszel (lehetsz)

Előzmény: atitika (163)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.27 0 0 164

Ha lehet keress egy amerikait aki Veszpremben el es tole tanulj megha nincs is tanari diplomaja. Mindenkeppen probalj amerikai angolt tanulni, az otthoni tankonyvek a british english-en alapulnak de annak itt nem sok hasznat veszed.

Előzmény: atitika (163)
atitika Creative Commons License 2008.05.27 0 0 163
Szevasztok!

40 évesen lendülnék kifelé, bár lehet, hogy a januárt meg kell várnom a vízummentesség miatt. Addig is nyelvtanulásra adom a fejem. Van esetleg jó ötlete, hasznos tanácsa valakinek? Köszönettel fogadom Veszprémből.
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.09 0 0 162
az elkapás -- rizikó, de az amerikai hatoságuknak a kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy kimenjenek egy épitkezésre és a maszek munkavállaló egyik beosztottjátol munkaengedélyt kérjenek.

Az viszont igen okos kérdés, hogyha mi lesz ha valaki tovább marad. Ennek a kérdésednek azért is örülök, mert sok magyarnak fogalma sincs erröl és felelötlenül kinn maradnak. Egy turista vizummal 6 honapig lehet itt tartozkodni, és azt 3 honappal lehet meghosszabbitani, ha a kérvényt a 6 honap lejárta elött legalább egy honappal elötte beadja valaki (egyszerübben tehát az 5 honap tartozkodás után)A kérvény mellé be kell küldeni az I-94 betétlapot is.

Az ittartozkodás ellenörizve van, ugyanis belépéskor egy I-94 form-ot kell kitölteni, aminek egyik felét beküldik a hivatalba, a másikat pedig betétlapnak az utlevélbe kell tartani. Amikor valaki elhagyja az országot, azt a reptéren le kell adni, a repülötársaság alkalmazottja ismét beküldi a hivatalba, ahol igy látják, hogy a személy rendes idöben kiment. Ha a kis betétlap nem érkezik meg idöben, akkor a kompjuter jelezi, hogy a turista illegálisan ittmaradt.

Ha tehát a hivatalba nem érkezik be az I-94 betétlap (vagy kilépés, vagy hosszabitás miatt) akkor a személy rákerül az illegális listára.
Nem érdekes--gondolja valaki- többszöri beutazó vizumom van, és nemsokára ugyis vizumentesség lesz, de ez sajna nem igy van. Ha ugyanis rákerül valaki az illegálisok listájára, akkor a következö belépéskor kiszurják a nevét (névsorban egy katalogus vagy a kompjuter alapján) és ott a reptéri átkelönél nyomban visszaforditják, a gép ami hozta viszi vissza (repjegye megvan)
Előzmény: boomerangtv (161)
boomerangtv Creative Commons License 2008.05.09 0 0 161
Akik turistaként dolgoznak azokat nem kapják el? Vagy ha hazalátogatnak egyszer akkor sem gáz ha a megengedettnél több napja tartózkodtak az országban?
Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 160
Alkalmi munkánál, sub contractornál mint pl. tetöfedö, festö, kertész, handyman...ilyen elöfordul. De ha legálisan állásban vagy valahol akkor elképzelhetetlen. Különben is ott ök mondják meg, hogy mikor van fizu.
Előzmény: Törölt nick (158)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 159
igy igaz.ehhez mar semmit se tudok hozza tenni
Előzmény: Törölt nick (158)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 158
az vagy, a lényeg hogy fizessen.
Mellesleg én a saját tapasztalataim alapján beszélek, nekem az egy hetes fizetési elmélet bejött. Sajna igen sokszor vesztettem el egy hetet, de tartottam magam a szabályhoz: aki nem fizet a hétvégén, oda többet nem szabad menni.
Aki nem igy csinált, az egyre többet vesztett. Ha ugyanis valaki nem fizet a hétvégén, annak oka van: nem akar fizetni. Hajjé. hányszor fordult már elö, hogy a tulaj pénteken megprobálta kidumálni, miért nem fizet: éppen nem ért rá a bankba menni, eltévesztették a számláját, felesége beteg........................a kuncsaft nem fizet ö sem tud fizetni......sok handa banda. A cégnek böven kell legyen annyi hitele, áthuzási lehetösége, hogy az invoice-k között is fizetöképes.

A kifizetés a nyugati világban egy szentirás, akármilyen elönytelen vagy olcso is a cég--de a fizetés nem maradhat el. A legnagyobb szemétség nem fietni valamiért, amit a másik teljesitett.
Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 157
zseni vagyok : a napi munka felet fizesse ki es tuti holnap visszajon
Előzmény: Törölt nick (156)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 156
hát igen, ez az egész azon megy, mit veszthetsz.
Én azt tanácsolnám, hogy minden este fizessen, de a magyar maszek is szeretné magát biztonságban érezni magát, hogy holnap is jössz hozzá dolgozni.

Mert a munkavállalokat sem kell félteni, tele van link turistával, ma eget földet igérnek, holnap ott lesznek, aztán ha kifizeted öket az este, utána soha nem találod meg többé--jobbára elmennek egy másikhoz pár fillérrel többért.

Előzmény: Törölt nick (155)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 155
ha mindennapi fizetest kersz akkor egynapi munkaval csaphat be.van ilyen is.gondolom
Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 154
a procedura a fizetésnél van. Ha valaki dolgozik, akkor a munkabérét a tulajdonos leirhatja az adójábol, beleviheti a termékbe mint kiadás. Ezért nem készpénzzel, hanem csekkel fizet.
Ezért ha nem csekkel fizet, akkor a fele órabért adja. A szolgáltató munkák ( pld. takaritás, mosogatás stb...) mehetnek készpénz fizetéssel, de a többi elmaradott orszáőghoz hasonloan tele vannak turista munkással.

Ugy láttam, a magyar turisták föleg magyar kisiparosnál dolgoznak--készpénzért.
Ismerek néhány fiatalt, aki 8-9 dolláros orabérben dry-wall-ozik magyarnál és napi 10 óráőkat is dolgoznak, sokszor egy 100-ast is megkeresnek naponta. Szombaton is.

Ezek föleg ott vannak, ahol sok a magyar. Pld. Brooklyn-ban vagy Jersey-ben. Hirdetést kell beadnod az amerikai magyar ujságokban, vagy jobarátok javasoljanak, ajánljanak valakinek.

A szomoru tapasztalat, hogy a magyar kisiparosok sokszor becsapják a fekete munkást, és nem fizetik ki. Akkor senkihez sem fordulhatsz.

Egyetlen megoldás van hogy ez ne történhessen meg: minden nap fizessen ki. Aki ezt nem igy csinálja, az bevállalja a nem fizetés rizikot. A hétvégén fizetés riziko. Gyakorlatilag a riziko egyhetes is lehet. Ha a magyar nem fizet ki a hétvégén, akkor buktál egy hetet, de nem szabad hétfön bemenni hozzá dolgozni. Minden további óra munkavégzés bukó.
Előzmény: XXXD (153)
XXXD Creative Commons License 2008.05.05 0 0 153

Sziasztok!

Szerintetek ha kimegyek (van vizumom és ha van hova mennem), simán találok munkát úgyis kint ha nincs munkavállalási engedélyem? Pl. háziápolónak. És mennyi rá az esély, hogy kikerüljem ezeket a procedúrákat és papirok nélkül dolgozzam? Mintha mondjuk egy ismerős néninél nyaralnék... Van ilyen még?

Köszi a véleményeket előre is.

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 152
Na.
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 151
Ki szólt hozzád?
Előzmény: Törölt nick (148)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.01 0 0 150
http://floridakeystreasures.com/Jobs/lowerkeys.shtml
Előzmény: eny222 (149)
eny222 Creative Commons License 2008.05.01 0 0 149
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Nagyon szeretnék a diplomám átvétele (kb. szeptember) után kimenni Floridába (Miami, Key-west...) dolgozni. Sajnos nem tudom, hogyan működik ez a vízum-dolog pontosan (milyen kell, stb) illetve milyen munkák vannak kb és mennyit lehet velük keresni. Angolul jól beszélek. Válaszaitokat ide, vagy az encsyke83@yahoo.com címre várom! Előre is köszönöm a segítséget! Enikő
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.28 0 0 148
Ki kérdezett?
Előzmény: Törölt nick (147)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.28 0 0 147
Az amit most te csinálsz
Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.27 0 0 146
Mi az a "f@kozás"?
Előzmény: Törölt nick (144)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.27 0 0 145
Munkát szerzel (milyent?) vagy zsebpénzt küldesz? :)
Előzmény: Törölt nick (144)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.26 0 0 144

Udv!

 

Akinek segitseg kell az U.S.A. beli munkahoz vagy "csak ugy" az U.S.A.bol az irjon nyugodtan a spartanburg@freemail.hu-ra. Akinek nem inge ne vegye magara, tehat ne irjon, ne f@kazzon, pls!

 

Kovacs Jozsef

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!