Azért -most, hogy a szádvári képeket szerkesztgettem, kicsit elképzeltem, amint mondjuk megtisztítjuk az É-i oldalt, aztán a "Csiga" területe következne, s mikor már körbeértünk és (állagóvó)falaztunk -no meg védőtetőt építettünk a "lisztesre"-, s két méter mélyen felrégészgedtük a vár területét..., akkor beültetjük a várkertet is... Hej!
Szóval, ma egy kicsit ráértem és készült vagy 30-40 új, 3D-s kép Szádvárról, van köztük 2008-as elmaradásom is és itt van pár a tavaszi vármentésről is, friss-ropogós..., csak tessék, csak tessék:
Szerintem a férjed fogja bírni.... A pontos turista útvonalas színjelzést nem tudom de meg tudom kérdezni. De ha már az autót leteszitek .... akkor autóval át lehet menni Salgóbányára Eresztvényen keresztül, és a parkolótól már nem olyan messze van, kb 20-30 perc séta enyhe emelkedő a vár alatt meredekebb de útközben még ki lehet (érdemes) térni a boszorkánykő felé is (kb8-10perc plusz séta)
Megfordult a fejemben, s ahogy mondod, tényleg érdemes lenne megpróbálni. Hogy találok oda?
Mondjuk én szeretek túrázni (vasárnap megyek a Vérteskozma 30-ra), a férjem viszont most nem annyira bírja a strapát kondi hiánya miatt, ő is meg tudja csinálni?:-))
Nem szeretnék tolakodó lenni de ha már arra jártok és több időtök van akkor érdemes lenne Somoskővár után átmenni megnézni Salgóvárat is!Kb másfél,két óra séta lenne!Szerintem nagyon szép tájon vezet a túrista út és nem nehéz túra!Egészen a Salgóvár lábáig sík terepen lehet haladni.
Amig szűk lakóhelyemen a pénzéhes falusi tótumfaktumok a vár utolsó maradványait is elkotortatják, északi szomszédaink teljes helyreállitást terveznek (Murány):
Elérkeztem a siroki vár fejlesztésének utolsó pontjához:
7 -- A főkapu helyreállítása:
A korabeli adatok szerint a Várhegyre vezető szerpentinúton nagy keservesen felballagó szekereket a hegytetőn kivésett széles árokban tartották. Ezt nagy valószínűséggel palánkfal oltalmazta a török időkben. A Főkapun már csak "keskenynyomtávú" állattal, tehát lóval illetve tehénnel, szamárral, kecskével... stb. lehetett bemenni. A jószágot az előbb ismertetett istállóba kötötték be.
Ha a Főkaput ilyen formájában, tehát újra kiásott farkasveremmel + működő felvonóhíddal állítják helyre, akkor áldásom rá! :-)
A "magánutak" mellett, a topikommal is rendszeresen járunk városnézésekre és sok szép várat is láttunk már. Nagyon tetszett a füzéri, a szepesi vagy éppen a cseszneki vár.
Legutóbb a csapattal a hollókői várat néztük meg, magánilag pedig nemrég Siklóson voltam.
Remélem, jó időnk lesz pénteken! Ha most nem tudunk elmenni, akkor is tervbe van véve, mindenképpen szeretném látni!