Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Akkor még ha jól emlékszem 170 akármennyi volt, plusz külön a damilfej, olaj, vagy 200 méter 2,7mm damilt, meg még mit tudom én mit vettem. A damilfely (kaszafely) akkor volt kb...11.000 pénz. Nagyjából ennyit költöttem akkor az egészre.
Biztosat csak akkor tudok majd mondani ha már meg lesz a teszt. De amit az elején is írtam eddig soha nem volt bajom abból, hogy egy kicsit túlméreteztem a dolgokat.
Jól döntesz ha a nagyobb mellett döntesz, van benne kraft! Amúgy én amikor a FS400-ast vettem, engem is mindenki basztatott "minek az neked stb..."te hülye vagy ennyit költeni egy kaszára" de áldom az eszem, hogy nem kisebbet vettem! Sokszor még a 450-es jobb lenne - eredetileg azt akartam de lebeszéltem magam róla (hiba volt) - , mert van amikor úgy alakul. Bár olyan helyzet is volt, hogy jobb lett volna egy sokkal könnyebb is mint a 400-as. Mindenre a megfelelő szerszám a jó választás, mert ágyúval verébre sem jó mint azt tudjuk:)) Szerintem!
Nem lehet mindkettő teljesen az, mert a full szintetikus az a HP ULTRA. A HP SUPER az csak részben az. A kettő teljesen más tészta, mivel a részben az nem full! Na mindegy is, de akkor is megtévesztő. Engem mondjuk nem basznak át mer tudom, és szándékosan vettem szupert is, csak hát szerintem el van címkézve:)) Amúgy made in italy!
Na most év végéig is hallgathatom a sietős hozzászólásomat! :-P, lesz hasonlítani mihez!
Am az a hozzászólás miatt határoztam el magam (nem is tudom ki írta) idézem: ,,uccu neki légy férfi vedd a nagyobbat-:))))))))"
Amikor mondtad akkor viszont még tényleg nem voltam biztos a dologban, próbáltam magam meggyőzni hogy: ,,Elég lesz a kicsi is!" csak hát nem egyszerű engem meggyőzni! (még saját magamnak sem!) S így győzött a szenvedély. (meg talán a hülyeség, de ez majd kiderül)
De egy kérdésem azért lenne: Akkor mit mondtál volna ha 545 lenne?
Merő véletlenségből van itthon mindkét fajtából decis kivitel és mindkettőre az van írva:Teljesen szintetikus motorolaj kétütemű motorokhoz.Csak az egyik 600, a másik 750Ft.Gondolom teljesen szintetikus mindkettő csak az egyik még teljesebben.😀
Az a jó, ha híg. Aztán meg ... még az is lehet, hogy változtattak, és már tényleg teljesen szintetikus. Most röhögtem egy jót. Stihl fűrész kezelésiben találtam a honlapjukon, hogy VG10 olaj a lánckenő. És ne használjunk fáradt olajat, mert a szivattyú károsodik, valamint TÚL HÍG OLAJAT SEM. Ezek még nem látták a saját láncolajukat !!!!
Jól látod,részben nnak is szántam!Mellesleg attól,hogy éppen ennek a technikának szavaztam bizalmat még gondolhatom jónak a másikat is sőt lehet is jó.Ezt én a vásárlással befolyásolni különben sem tudom.😊
Most már egészen biztos vagyok benne, hogy patás ördögök! Most nézem a Hp super olajuk címkéjét, oszt az van rá írva (a decisre, mer olyat is vettem) hogy teljesen szintetikus! ÁÁááááááh, most akkor ki a hülye? Mert amúgy meg tudjuk, hogy az ultra a full szintetikus. Amúgy ők is tudják:)))
Ilyen hibát hogy lehet elkövetni egy ekkora cégnek? Sajnos nem tudom lekamerázni, mer szét ment a telómban az akku, de van egy régebbi, majd előkotrom oszt azzal megpróbálom.
Esetleg, ha valaki használ ilyen olajat az megnézné hogy mi van rá írva? Mellesleg olyan híg mint a víz:( Hallatlan! Kezdek kiábrándulni!
Az nem ostobaság. Persze nem zsírzógombbal, mert nem célszerű keményre fújni. :-)) De egy belehajtott mondjuk hatos menet egy záró csavarral bizony-bizony ...
Köszönöm az infót. Kiváncsi vagyok, hogy medig fogja bírni ez a gépezet. Azért nagy csodára nem számítok ennyi pénzért :) Azt olvastam, hogy érdemes megnézni, hogy megfelelő mennyiségben van-e kenőzsír a szöghajtásban...ezt majd azért megteszem.
Jó két napos fűkaszás múlttal?Simán mindent tudok már.Az első három fontos tudnivaló,hogy Husi mindenek felett.Atöbbi csak ezután jön.Medvebarna gyertya stb. 😀
Ha megnézed a második képet (amit Kaporszakállú kolléga szakértelmével sikerült kitenni az oldalra) ott is van egy kis huncutság a Stihl reklám mögött!!!
Mert ezek TISZTÍTÓFŰRÉSZEK! Igazság szerint csak a szöghajtásuk más. Motor, hajtásszár ugyanaz! A kisebb szögben álló szöghajtással könnyebben lehet a fűrésztárcsákkal dönteni. De kaszálásra nem a legalkalmasabbak! Nekem pedig az esetek többségében fű/bozót vágására kell.
100-400 nm-es kerteknél fél-háromnegyed méteres fű és gaz vágására megfelelő lenne a Tanaka 250-es gépe? Használtan néha akadnak fent 25-35e Ft között állapottól függően. 22-25 köbcenti körül vannak azt hiszem.
1:40 full szinttel bejárattam, gond nélkül ment, tankolásonkénti pihenővel. Max gázon járasd, arra tervezték azt is, ha kínai, ha nem.
Öcsém most részszint olajjal használja, de panaszkodott, hogy nagy melegbe féltankonként meg kellett állni, túlmelegedett. Úgy veszi észre, hogy kezd elfogyni a kraft.
Full szint olajjal ilyen bajod nem lesz.
Szeretni nem fogod a gépet, a csavarok kihullanak, az anyagminősége elég halovány. Óvatosba használható. A karbiját ne csavargasd, ha nem értessz hozzá.
Stihl és jó?Lehetetlen!A Stihl összeszerelő sorokon patás ördögök gyártanak méregdrága terméket hulladék anyagból,hogy megnyomorítsák az emberiséget.Jó csak egy Husi lehet!Szinte ingyen adják és arany -krómacél keverékből készül minden darabja miközben az angyal szerelők szaporán hozsannáznak.😀
Akár megpróbálhatom, de tudod német weboldalakon több helyen kapható (uzsora áron) ez a szar. Már elvileg. Megrendeltem, visszaírtak, hogy bocs ... Ha a gyárnak nincs, akkor nincs okosság . Szerintem .
Úgy több hónapnyira ? Mert a Stihlnél EZ a durva. Nekem eddig minden volt husihoz egy hét alatt. Pedig kerestem pár olyat, ami nem közkeletű. Pl husi 165 szivató rugó, szórásvédő. 345R légszűrő fedél.
Nem? Pedig azt hittem hogy az egy szegélynyíró! :-)))))))))) De a viccet félretéve ez a gyártóra nézve szégyen! Mivel én csak a fűrészgépek oldaláról ismerem jobban a Stihl-t ott nem találkoztam alkatrészellátási problémákkal. Tudom hogy ez nem a reklám helye, nameg nem is profitálok belőle... de szerintem érdemes megkérdezned őket (pár olyan képhez is szereztek már alkatrészt amihez azt hinné az ember hogy nem is létezik)
Eurowood 2001 Kft. Mátraderecske (36) 576 022 ill. nem tudom hogy él e még ez a szám de ez volt a főnök mobilja: +36309282182
Szerintem az FS560 sem a tipikus hobby gép. :-))) És igen, itt tartunk. Mondom nem az bosszant, hogy a kereskedőnek nincs. A gyárnak se ! Állítólag. Eddig 2 hónap, és még sehol nem tartunk, még várható érkezés sincs.
Többnyire ezeknek a gépeknek nem a legjobb az olajzásuk alacsony fordulaton. Lehetőleg a max fordulat környékén folyamatos gázzal kell dolgozni. (Tehát nem túráztatva!!!) Szerintem ha tankolásonként megállsz pihentetni az elég neki. De ahogy írtam ezzel a márkával nincs tapasztalatom.
Fűkasza terén nem sok tapasztalatom van a Stihl-ekkel de ennyire lement volna a színvonal? Nekem fűrészem van a Stihl-től de eddig semmi problémám nem volt vele. De azt hozzá kell tenni ,hogy nem a hobbi kategóriából választottam. Meg azért azt is hozzá kell tenni hogy a gép sincs ,,elhanyagolva" tisztogatás stb. mindig meg van adva neki.
Sziasztok! Egy kérdésem lenne. Va negy szépen és gondosan bejáratott kínai fűkaszám. Első tank 1:20 full szint olajjal, aztán 1:25 és kíméletes vágás persze damillal. Itt az ideje, hogy "üzemi" használatba vegyem, igazából csak egy 500 -600 m2-es telek karbantartásáról van szó, ezért is elég nekem ez a "Straus". Hogy érdemes használni? Indítás után szépen bemelegíteni...az ok, de utána? Max. gázon kell használni? Milyen időközönként kell visszaengeddni alapjáratra -és egy picit hűteni- ? Nekem nem fontos, hogy agyonterheljem a gépet, de az is világos, hogy a túl kíméletes használat is terheli a gépet és rontja az élettartamát....Előre is köszönöm.
Kollégám rendelt egyet, de van vele probléma (kis apróságok)
- a damilfejet feltéve akkora nyolcast jár le mint a ház valszeg ferdén lett az anya beleöntve a fejbe, cserére visszaküldés lesz.
- meg szerettünk volna nézni milyen zsír van a fejben mert kicsit még nyers hangja volt (kerregős, mint ami zsírhiányos) zsírzógomb menete benntörött a fejbe (gondolom nem bal menetes a zsírzó gomb..)
- motorja jó, egész korrektül pörög, nekem tetszik, bár arra kíváncsi lennék, hogy a papíron 50+ ccm-es gép mire menne a mcculloch b40b-el ami "csak" 40 ccm.
Összességében, egész komoly robusztus gép, vastag szárral, minőséginek látszó bordás tengely hajtótengellyel, motor is tetszetős, hangra is de egy kis járatás után sokat változik neki majd szerintem mint a zenoah blokkosom újonnan... valami undormány hangja volt de ezt az eladó is mondta, hogy javul majd sokat.
Összességében nekem tetszik, igaz így a hibás fej miatt nem volt alkalmam próbálni, de első benyomások pozitívak még így is. Nem egy drága gép, de annyival jobb minőségre mint amennyivel drágább a straus és egyéb fantázianevű gépektől.
A Husqvarna és a Stihl is kedvező részletfizetős akciókkal hozakodott elő mostanában.Ekkora területhez ilyen irányban nézelődnék, a kamu vacakokkal csak gondot veszel a nyakadba .Szerintem.
Hát az ugye így nem igaz. Az Autocut 25-2 bizony nem olcsóbb. Aztán meg a menete se jó. A C25-2 olcsóbb, de az meg nem az . Az meg a másik, hogy szerintem akkora teljesítménnyel, mint a fuszekli bőven mehetne rá NAGYOBB damildob. És az ára: van két megoldási képlet, az egyik a jó, a másik a kőccséghatékony. Te döntesz .
Ha te mondod ...Hogy miért lenne az FX, azt nem tudom, mert annak a szára azzal a szöghajtással rövid normális kaszáláshoz, de az 555RXT 280.000, az FS560 meg 380.000. De ha úgy lenne, az a "pár tíz" se olyan pár. Inkább csak 60. ;-)
Én maradok a husinál, egyenlőre minden szempontból jobb, ezért is válok meg a stihltől, inkább legyen még egy nagyobb gép, engem nem zavar a többlet súly, mert a teljesítmény az egekben, és szeretek haladni a melóval. :))) Persze neked ez az 560 jó áron sikerült, mostmár mindenképp érdemes kivárni a végét, kíváncsi leszek mikorra ér ide ez az apróság.
Ja a husinál tényleg úgy van, bármit kérek, következő hétfőn ott van az üzletben...
Megmondom én neked! Azé mert a stihl az stihl, és az anyagból van:)
Amúgy én egyszer venni akartam 4db rezgéscsillapító gumit, nem volt nekik csak kettő! Érted, kettő:)) Így hát csak a két hátsót cseréltem akkor, az üzlet nevét szándékosan nem írom ki de ez tényleg szégyen! Amúgy egy nagy központi üzletük volt, nem csupán egy kis lyuk.
Az a baj, hogy a szöghajtás baromi drága, ráadásul ezen jó, de a lényeg !!!! A szöghajtást szerintem cserélhették, és az újhoz ezeket NEM ADJÁK !!! Valószínűleg ezért nem volt rajta. Az viszont biztos, hogy ez legalábbis előttem BITANG NAGY ÉGÉS !
Jól van már, most mit izgatod magad! Én amikor vettem az FS400-at, egy hetet kellett rá várnom, pedig én egy komplett kaszát vettem (az sem volt nekik készleten, direkt nekem gyártották le biztos)! Te csak ilyen kis biszbaszt rendeltél tőlük, még jó hogy nem már téged vesznek előre a fontossági sorrendben:)))
Nos nem tudom hogy hogy állítsak, elvileg ennél nem kell állítani semmit ,euro 2 es motor stb a videóban azt mondta a srác hogy ez gyárilag be van állítva és annyi + most lesz 3 hete hogy megvettem ,garanciát nem akarom ezzel elveszteni ,mármint hogyha állítanék a karbin, de majd most hétvégén megint elő kell venni mert hála sok esőnek jól megnőtt a fű megint
Hát ... érdekes egy dolog ez. Durván egy hónap alatt kaptam egy tipustáblát, ami a berántó közepén van, meg a szöghajtás végén egy porvédő tárcsát. Még várok 3 kis biszbaszból kettőt, ami a porvédő alatt van, mer EGY volt a gyárnak. De kilátás sincs, mikor lesz. Eléggé tele a ... a Stihllel ... Egész pontosan így néz ki a biszbasz :
Értem, ezt nem tudtam. Nekem T45X damilfej van (Husi), itt külön van műanyag orsó, minden cullang nélkül. Van is egy tartalék, feldamilozva, és ha a másik meló közben kifogyna, akkor az ki, ez be, és megyek tovább. Nem kell a damilfeltekeréssel tökölni.
Vettem egy 44 méteres négyzet keresztmetszetű 3-as citromsárga Hitachi nevű damilt.Már nem akarok szecskázókést ,bőven elég lesz a rostély alá egy szemüvegre beruházni.Ja meg valami spéci csigaeltávolító szappanra a pofámon szétcsapódó csigák ellen.😀
a tekercset beleteszem egy mosóporos tetös vödörbe és mikor kell a damíl onnan töltöm fel a dobot.azt hiszem a stihl kat ban olvastam,de így tényleg nem rojtosodik még a rosszabb minőségű damíl sem.
Mint már említettem, a 355 R jövetele miatt megválnék a Stihl FS 450-től, most hirdettem meg. Nem kell mondani, k**va drágán, hátha alapon ennyiért, de természetesen komoly érdeklődő esetén alku lehetséges. Nem kamu, hogy pöcc-röff, tényleg nagyon egyben van, képeken is látszik. Egy öreg szakitól vettem, mert ő vett magának egy FS 410-et, de most számomra is feleslegessé vált. Szeretnék venni még egy 355 R-t vagy egy 555 RXT-t, szóval csak ezért eladó. Előttem piros stihl olajjal használták, nálam végig ment egy szezont 1:40-es keverékkel a sokak által ajánlott Elf szintetikus olajjal. A dugattyú tető szép tiszta is lett tőle, most egy tankot nyomtam ki vele Husi LS+ olajjal, szintén 1:40-be, szóval tényleg rendben van a cucc. Ha esetleg valakit érdekel, akkor: http://www.jofogas.hu/komarom_esztergom/Stihl_FS_450_fukasza_28045860.htm?ma=1
nekem az mfs520 as on úgy tudom 3/8 os gázcsőből csináltam fogantyút,semmi átalakítás csak a gázkart kell átszerelni,csak én lemásoltam a hq225r em fogantyúját és az én igényeimhez hajtogattam.
Érdeklődtem kicsit a témában: A B.gyarmai Stihl boltos állítása szerint ők max.2,7 mm-est árulnak,Stihlben nincs is vastagabb.A váci Papp műszakis hölgy olyat ad 3-asban amit csak megfizetni bírsz,,keresztmetszetben,színben,szagban.
OK, köszönöm. Még a mai napon szeretnék majd rendelni Tőletek, egy FUXTEC FX-MS152 fűkaszát, ELF 2T olajjal. Majd keresni foglak külön E-mail-ben is emiatt. Mennyi damillal szállítjátok a fűkaszáitokat? Üdvözlettel, Péter
Lehet,hogy hitvány ami rajta van gyárilag a dobon ,ma veszek rá 3-as valami jobbat.Húzgálni meg ha cipkára leszakad vagy az egyik oldali szál teljesen eltünik.
"Nem beszél hülyeséget, mert tényleg arra szokták használni. Füvet vágni tényleg annyira nem jó, hanem összemulcsolni a késsel vágott füvet." Mellesleg a damillal a magas füvet is pont úgy vágja, mint az alacsonyat, csak picit lassabban. És kopogtatni nem hülyeség. Ha vastag damilt használsz, akkor meg sokkal ritkábban kopogtatsz. Ezt a húzgálást meg nem is értem. Azaz ... de annak mi köze a kaszáláshoz ? :-))))))))) Szóval végülis amíg csak bírja a damil, szerintem az a nyerő.
Félreérted a dolgot!Nyilván kerítés szélénél és alacsony fűben damil de magas,esetleg hajtásokkel tarkított területen minek ütögetni meg húzgálni a szálat ha van más megoldás is?Bátorkodtam volt ezen gondolatmenet mentén feltenni a kérdésem.Az óránkénti 6 filéres üzemanyagmegtakarítás vagy többlet meg hát pont nem érdekel.,különben meg késsel is lehet sikíttatni a gépet ha valakinek aza mániája.
Jobban érdekelne ,hogy mit mondasz a boltosállítására,teljesen hülyeség?
Aha,értem a dolgot ,köszi!Megkérdeztem a Stihl boltos embert,azt mondja az csak fel-le vagdalkozni való a cserjésben,füvet nem is tudok majd vágni vele.
Sziasztok!Volna egy kérdésem: Az a tapasztalatom,hogy a 3ágú késsel összehasonlíthatatlanul kisebb erőfeszítéssel,a negyed gáz felével kényelmesen vághatok le bármilyen hosszú füvet a damilhoz képest.Csak csíkban marad a fű amivel még dolgozni kell.Láttam a használatiban aprítókés nevű dolgot ami gondolom pont ezt oldaná meg.Használ valaki ilyet vagy jó lehet ez a damilos apróra vagdosás alternatívájaként?
Na igen nadzson kemíny a politikús ha míg agya se van. Ezekre szoktam mondani hogy nem érdemelne gyors halált. Ha nem probléma nem részletezem a többit mert nem hiszem hogy tudnék szalonképesen fogalmazni...
Ugyanis az urak öltönyben járnak, és láncfűrésszel akarnak közlekedési jelzőtáblát kivágni az osztrák magyar határon, ami tudjuk hogy fémből van. Nem mellesleg, nem értenek sem a fűkaszához, sem pedig a láncfűrészhez! Azon kívül még egy kurva kibaszott fa ékhez sem, és úgy hívják az egyiket hogy Szájer József "a brutális láncfűrészes" :)))) Na, ezek az igazi urak!
Ha lehet, inkább nem kéne úgy szólítani. Kiver a ragya attól is, ha a melósok úgy szólítanak . :-)))
Mellesleg elég sokszor szoktam kaszálni, de az első, hogy ha megállna valamelyik gép, megcsinálom, ha elfogy a benya, akkor hozok, na meg azért azt is szeretem látni, ha megy a munka . :-)
Úgy vagyok én ezzel a kés dologgal, hogy amíg lehet damil megy, még ha már nagyon szaggatja is, mert sokkal gyorsabb. A többire meg ott a dikicskés . :-))))
A legjellemzőbb különbségek a képeken jól látszanak. Ide is belinkeltem már, vissza kell olvasni kicsit. :)
A motor nem nagyon különbözik, a régi szerintem nyomatékosabb kicsit. A tank, légszűrő és a burkolatok változtak. + a fekete erősebb fej van az MS152-höz.
OleoMac Sparta 250T helyett kellene valami erősebb gép.Eltervezett keret 40 guriga kb.
Ezeket nézegettem:
Fuxtec MFS520
FUXTEC FX-MS152
Nagyon tetszik,hogy 2 db-ba szedhető,így nem kellene az autóban a hátsó üléseket ledöntögetnem.-csak nem gyengíti-e ez a gépet?Ha legózva van.
Csábító a Teszkós 23-ért is,pár embernek bevált így ház,hétvégi telek használatban.Bár a Strauszt is magasztalják páran.(Meg szidják többen.)Ezeknél nem merném eladni a Spartát,meg 100km-t autózva,kipakolva a gépet ha kiderülne,hogy nem akar dolgozni,akkor nem tudom mit tennék vele. :-)
Mit tanácsoltok,megvehető a Fuxtec? Kb 6 éve van az Oleo és 1 db damilfej alsó rápattintós részt kellett vennem rá.
Ja és Castrol Power1 Racing olajjal 1:50-be keverve használom.Nem mind1 az illat!
Eddig egy pár SCARLETT-nek már megástam a sírját, most meg OREGON MAXI van rajta, ugyanaz, mint a Hq MAXI, csak olcsóbb. Ezeknek számomra az az előnye, hogy ugyanazzal az 5.5-ös reszelővel és sablonnal tudom élezni, mint a Hq365-öt. És persze nekem bejött, hiszen nem használnám, ha nem így lenne.
Nyilván azért nagyon meglepődve nem vagyok hiszen más árkategória is a kettő csak a napi tapasztalatok után kezdem elhinni ,hogy nem volt hiábavaló az anyagi áldozat.
Most kezdek csak ráérezni a szegélynyírás és a fűkaszálás közti különbségre.Pl. eddig egy lapulevélcsokor betonfalnak számított az 55-el,amit meg a kaszával fél órája csapkodtam ki még nem hullott vissza a földre.😀
A szórásvédő anyagának nem kell fémből lennie. A faforgácsot a műanyag is megfogja. Ha meg a tárcsa szakad szét ott már komoly bajok vannak. Én még nem találkoztam ilyen esettel.
Én még a tüzifát is a hajtottszáru szegéllyezővel vágom :) Az, hogy neki több tapasztalata lehet nem feltétlenül igaz. Nézd meg a hozzászólásai számát. Itt éli az életét plusz még a bemutatkozásánál is van egy link.
Nem értek én hozzá, csak baromi lusta vagyok ! :-) Látszik ez abból is, hogy kopogtatással az egyik agysebész eltörte az egyik FS35 szárát. De megragasztottam !!! :-))))))))))))
Tudom hogy egy KICSIT több a tapasztalatod a bozótirtásban mint nekem ,de én mindig attól tartottam hogy nem tesz jót a szöghajtásnak meg úgy kompletten a gépnek ha a dikiccsel vagdosom a vastagabb fácskákat. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy legtöbbször ha volt benne több vastag inkább beröffentettem a 460-as Stihl-t az nem kérdez a méteresnél sem. De hát az is igaz hogy a favágáshoz többet értek mint a kaszáláshoz. Elvégre az első szakmám fakitermelő :-))))
Én ezt úgy oldom meg, hogy amíg lehet, damil. Utána dikicskés, ha meg az sem, inkább sövényvágó, fűrész. Erre tartok kifejezetten kis szar fűrészeket. Pl Oleo 936 (Herkules), ami a zagysebészek kedvence.
Ruházz be egy utángyártottra harmad ár,ha veszel Stihl vedd a keményfém betétest nagyon sokat bír.Nekem van gyári fűrésztárcsa,és utángyártott,de semmi külömbség,az utángyártottnak még a fogai hosszabbak tovább jó lessz.De ahogy Gypsi írta.
A friss akácsarj nem jelent kihívást a damilnak, a több éves már igen. Arra tökéletes a dikicskés. Bozótnál a hajtások szintén szerintem a dikicskés, a vastagabb, 8-10 centis igényel fűrészt, bár ha egy területen van egy-két ilyen, inkább kikopogtatom a dikicskéssel szerelés helyett. Nekem a sűrűbb fogú fűrész jött be, mert azzal lehet bárhol melózni. Igazából nem tudom, milyen Stihl fűrészlapok vannak, nekem Husqvarna SCARLETT van. Nagyon ritkán használom.
Ez biztosan így van, de akármilyen fűre , vagy tömött, vékony szálú gazra is igaz. A szögletes, csillag damilok vágóéle miatt jobban műxik. A kerek damil ott jó, ahol vastag, szívós gazt kell vágni. Már szerintem .
Igaz én még nem értem el a 10 évnyi kaszálgatást, de ahogy észrevettem, nagyon sűrű kissé megöregedett gazos fűben a fasorban sincs a kerek damil.
Ha vastag azért nem mert "megdöglik" benne a gép, vagy nem haladsz vele ha kisebb fogással mész, ha vékonyabb akkor meg azééé mert megeszi hamar az öregedett füves gaz.
Persze ez csak az én véleményem, és egyébként valóban van sok olyan hely ahol a kerek damil sokkal jobb.
Persze,csak olyan jó a net felénk,hogy komoly időigénye van az ilyesminek de rajta vagyok.Tapasztalatot majd írok ha lesz de sajnos csak az FS 55 höz tudom hasonlítani ami ezért nem lesz túl informatív de igyekszem majd.
Köszi!Éppen fordítva gondoltam volna.Olyannyira,hogy itthon egyből damillal próbáltam ki.Mindegy ,reggel vissza megy rá a dikics amivel adták és délelőtt pöröghet rajta.
Na most jól rám ijesztegettél! Én tegnap előtt eurosint2 olajjal kevert benzinkeveréket raktam a stihl kaszába, most akkor sikáljak én is? :) Sőt...van még egy deci belőle, ki akartam dobni mert már a kis ole fűrészbe a nyáron nem kell (ősszel meg veszek frisset alapon), de inkább csinálok abból is még négy liter keveréket oszt azt is bele öntöm a kaszámba. Most már úgy is mindegy, vége a világnak, hiszen már tegnap előtt is olyannal kaszáltam:)
Kilencedik éve kaszálok ilyen motoros habverővel, eddig tényleg csak a négyszög damilt használtam nagy megelégedésemre (ritkán a kört, ahogy lentebb írtam), pusztán csak a kíváncsiság hajt /de tényleg/. Mert tudod hogy van ez, csak ki kéne próbálni alapon hátha jobb:)) Ha meg nem, akkor a negatív élmény is egy tapasztalattal emeli az értékítéletemet.
Ok, nagyon köszönöm az infót! Akkor idén teszek egy próbát az ötszöggel, valami kisebb gurigát beszerzek. Még azt nem tudom melyik gyártóé lesz az, de kíváncsi vagyok erre az ötszögre.
Sokáig én is azt hittem (nem tudom miért) hogy a színek nem a méretet jelölik, hanem hogy mennyire strapabíró. Tévedtem! Én kb...egy éve néztem utána, és akkor tudtam meg hogy a méretet jelöli (stihl-nél legalábbis). Amúgy meg sosem színre vettem a damilt, inkább a minőség volt a meghatározó, és hogy 2,7mm-es legyen és négyszög. Köralakút csak nagy ritkán használok, ha véletlenül köves/kavicsos a terület, ott jobb a kör alakú mert nem szálasodik annyira. Eddig még 2,7-es damillal mindent sikerült megoldanom, ha meg mégsem, akkor dikics (óvatosba).
Egyébként Te, vagy itt valaki használt már ötszög keresztmetszetű damilt? Érdekelne a tapasztalat, és vélemény róla! Mer ugye... az (5) az mégis csak több a négynél:) Gondolom ÉN a magam eszétől, hogy mivel egyel több, ezért jobban is vág?! Meg tán csendesebb is, mivel az ötszög keresztmetszet geometriailag közelebb van a kör keresztmetszethez mint a négyzet (csökken a légellenállás). Vagy nem így van?Írhatna csiga kolléga a damilokról is egy jó kis tanulmányt, mint az olajokról! Szerintem sok embert érdekelne, bár én személy szerint nem akarom ezzel terhelni a szabadidejében. Csak egy ötlet, mer olyan jókat ír!!!
Sziasztok!Ma beüzemeltem a 460-as kaszát.Holnapra lenne jópár órás damilos és késes meló is.Így kb.10 percet járt géppel melyik ajánlatos inkább,vagy mindegy?Sajnos sárga négyszögletes 3-as damil nem volt a Stihl boltban,sőt a max.a 2,7-es volt nekik ezért egyelőre csak az van amit a damilfejre csévélten adtak,2,7-es piros ha jól látom.
Holnap megnézem a Husi boltban hátha nagyobb a választék.
api-t csak igazolni tudom az oleo motorokkal kapcsolatban, 3. szezonban nyúzom a 746-ost, minden probléma nélkül a saját prosint olajukkal,,,tavaly 200 liter keverékem fogyott,,,remélem ez így is marad...
Én is csináltam már damilvágót oleomac 740T típusú fűkaszához. 1darab vékony laposvas két helyen átfúrva 2db átmenőcsavarral felfogatva kontra anyával. Az életben nem jön le
Sziasztok az ismerősöm ma sikeresen letörte a damilvágót a szórásvédőről, érdemes vele szórakozni,hogy vissza szerkesszem vagy inkább vegyek másik szórásvédőt?A gép Fuxtec kasza, gondoltam 1 darab lemezzel vissza szegecselem.
Eddig nem volt gond a hajtásházzal, sőt a szomszéd vármegyében sem. Hibáról tudok a szomszédba, az a régebbi gyártású új szériás gépeknél volt. Valami cső lecsúszott, vagy elrepedt a karbi körül, és nehezen indultak a gépek. Az újabbak már nem produkálták ezt a tünetet.
Hát ... akkor én nagyon elrontottam valamit. Én bizony lelketlen módon öntöttem már Stihlbe, Husqvarnába, stb is Prosint olajjal kevert benyát. Ráadásul TÖBBSZÖR IS !!! Most aggódok, nem rontottam el ? :-)))))))))
A garis fűkaszámnak FUXTEC FX-MS152 10-15 perc elteltével elfogy az ereje, fordulata lecsökken vágni nem lehet vele. Teljes gázadásra le is fullad, lehorkol.
Hát persze. Mint a DOVE a Nutrium moisturet. Olyan jól hangzik. :-)))) Ilyen ez a marketing. Mellesleg a Stihl, a Husqvarna, a Hitachi, Solo, stb fűkaszák is két gyűrűsek, csak ők nem vergődnek vele. ;-)
Alacsony fordulatszámon magas és lineáris nyomatékú motorok
Acél meghajtótengely és gyémánttal megmunkált 2 gyűrűs dugattyú, amely garantálja a hosszú élettartamot
Digitális gyújtótekerccsel és dekompresszorral felszerelt modellek a könnyebb beindításért
BC 430 modell "EasyON" rendszerrel felszerelve egy minden körülmények között egyszerűsített indításért.
Papír légszűrő, ami nagyon poros környezetben is biztosítja a motor kiváló védelmét. Kisebb karbantartási igényt és hosszabb élettartamot biztosít. Új BC 430 modell papír légszűrővel.
Magnéziumötvözetű ház, amely azért ideális, mert könnyű és jobban ellenáll a különböző erőhatásoknak.
Ergonómikus fogantyúval és állítható professzionális hevederrel.
Csak jó minőségű kétütemű motorolajat használjon-a legjobb megoldás a Stihl Hp,kétütemű motorolaj, a HP super vagy HP ultra:ezeket optimálisan Stihl motorokhoz adaptálták. A legnagyobb
teljesítményt és a motor leghosszabb élettartamát HP Ultra biztosítja.
Ez FS360 kezelési utasításából való.
Mondjuk én ennek ellenére Castrol full sync olajat használok a fűrészeimbe meg a kaszáimba.
AZTAQ !!! Gyémántkéssel ??? Mi a csoda egy ipari gyémánt szerszámban ? És attól milyen csoda lesz belőle ? Keress rá, olvass vissza, Csiga hosszasan értekezett az olajokról és a hatásukról.
Az Oleok nem szeretik a piros Stihlt? Mondták neked ?
Hiányos műveltségem miatt én úgy tudom, a hengerrel a gyűrű találkozik, nem a dugó. Még ha gyémántkéssel is csinálták.
Én meg a kérdésedet nem értem. Írtam én olyat, hogy a Stihl készíti az olajat ? Biztosan nem, mert tudom, hogy a Zeller-Gmelin olaj a Stihl Super meg az Ultra. Hogy mi köze van hozzá ? Most te komolyan kérdezed, hogy egy Stihl márkanév alatt árult termékhez mi köze a Stihlnek ????
Azt áruld már el, hogy az oleok , miért nem szeretik a piros Stihl olajat?
Ez már feltűnhetett az oleo mérnökeinek is , mivel már állítólag gyémánt késsel esztergálják a dugót? Ezt kihangsúlyozzák a prospektusban. Lehet, hogy az előírt illesztéseket csak nagy szórással tudták eddig hozni?
Én úgy tudom, bár lehet, hogy rosszul, hogy a Stihlnek az adott lökést az új olajokhoz, hogy a pirossal a 4-mix gépek szelepeit kellett ráadásul elég sűrűn javítani.
Nem tévedsz. Talán csak annyit, hogy a Stihl nem olajat, hanem olajminőséget ír elő. Tehát ha normális 2T olajat használsz, él a garancia. És ehhez nem kell nekik tankot lesegetni, széthúzza, és ránéz a dugóra. Mellesleg a csavarhúzó virtuóznak is ugrik a gari, ha "MEGYEZ!" stílusban állítgatja a karbit.
Körfürészlapra gondoltál???10e ha bemész a stihlbe legyen arcodon bőr és kezdj el alkudni..... én is így tettem és teszem mikor bemegyek.1 óra alatt úgy is megunnak és engednek az árból:):):):)
Mi piros stihl olajjal használjuk, én a sajátomba jobb olajat raknák. Damilnak alapba jó a 2,7mm, erősebb gazba a 3mm. Stihl 2,7 javasol rá gyárilag. Sima gazba nem kell kést, csak lassabban megy a munka.Damillal gyorsabb, igaz jobban terhel.Bár a damilvágó ilyenkor teljesen jól működik. Szöghajtást is véded a damilvágóval.
Jó napot. Új vagyok itt. Szeretném segitségüket kérni. Hol lehetne beszerezni egy új berantot, Hitachi CG 47EY(T) tipusú motoros fűkaszához? Már sok oldalon nézegettem, de sehol nem talalok.
Mellesleg azt mondod, nem nagyon van olyan, ahol kijön az 555 plussz ereje. Ez igaz, de pl jó sűrű sást, az említett selyemfüvet, netán ökörfark kóróval teli rétet vágva rákóstolsz az ízére. ;-)
Szerintem ez nem feltétlen igaz. Azonos márkából általában az alucut többet bír, az más kérdés, hogy amennyivel drágább, megéri-e. Szerintem inkább meghatározó, ki csinálta azt a damilt. A Grassmasternél sok jobb van, sokáig azért fogyott, mert olcsó volt, és azért ANNYIRA nem rossz. Van egy világító zöld színű damil, ami kb semmire nem való. Vettem valami olasz alus damilt, az is csak mutogatni jó. Viszont pl az Oregon Duoline bizony igen jó, csak ne lenne olyan drága.
Hát úgy, hogy kérjen citromsárga, szögletes, 3-as damilt. Ha meg mégse lenne szigorú nyírni való, akkor 2,7-est. Aminek a ...szom se tudja a színét, mivel olyat még sose vettem . ;-)
Ha el nem felejtem csinálok fényképet amikor kimegyek és belinkelem. Egy élmény mint valami őserdő. De a kasza az kasza akár mekkora is egy jó fűrészt mindig kell kivinni. Soha nem tudhatja az ember mi várja. Bár ez a saját szégyenfoltom hogy pont a saját földemen van ez. De hát mit csináljon az ember ha 1-2 hónapokat nincs itthon (legalábbis eddig ez volt a munka miatt) De majd most... ha a világot nem is mentem meg legalább a bozótot kiirtom...
Hosszú távon nagyon sok energiát, fáradtságot, időt és persze pénzt tudsz megtakarítani egy erős és jó géppel. Magadat kíméled, ennyi. Ezért áldozatot kell hozni. Annakidején hülyének néztek, hogy majd 200-at kiadtam egy "brekiért" (nálunk ez a kasza:))), vagy később egy fűrészért. De hála a Jóistennek, megtehettem, nem bántam meg!
Má nem azé, de hogy kérjen a stihl damilból 2.7mm citromsárgát? Én úgy tudom, hogy a stihl-nél a damilok esetében a színek minden esetben a méretet jelölik, ergo ha citromsárga akkor mindenképpen 3mm-es:) Sokan azt gondolják, hogy a színek a minőséget vagy mit jelölnek, pedig nem!
Hááát... Az már inkább romboló feladatokra jó, vastagszárú gazra, stb... én azért használtam, mert elvitte még a vékony felnövést is, kést meg nem mertem használni a rejtett akadályok miatt. Inkább a damil szakadjon, mint a szöghajtás. Próbáltam normál fűnyírásra is, de a kerek 3.3-assal komplikált. Nálunk az önkormányzatnál a legnagyobb, amit használnak, a 2.4-es. talán ha 2x láttam 2.7-est. Mikor meglátják nálam a nagybajuszút, csak néznek.:)
Sima kaszálásra tényleg elég a 2.7. Az alatt meg már csak tépi, marcangolja.
Arra is jó a 3.3, hogy bizonygathatod magadnak, milyen k#@*a jó döntést hoztam, ez még így is jól megy.:)))
Hát ha minden jól megy holnap megkezdődhet a ,,Herkulesképzés" . Egy másik kérdés 3mm nél vastagabb damilt hol lehet beszerezni? már csak kíváncsiságból
Hát még mindig nem született meg a pontos döntés. De az olaj nem kérdéses csak a hozzávaló meg mehet az neki 1:40 be is nem szoktam 1:50 keverni semmibe. Füstöt jobban bírja az ember mint a szervízköltségeket.
Nem értem pontosan miféle élményre gondoltál? :) De mindenesetre köszönöm a jó tanácsokat jó látni hogy van még olyan ember aki nem a saját haszna miatt próbál segíteni a másikon. Remélem hogy csak jó élmények fognak érni.
Jó,ez vicc volt,full szintetikus Stihlt kap 100-as benzinnel.Aztán majd azzal megy amivel a fűrészek Husqvarna LS+. Abból sikerült jó áron egy nagyobb mennyiséget beszereznem.
Gratula, jó gépet vettél ! Nem lesz azzal semmi bajod. A damil. Ha annyira nem vagy árérzékeny, kérj a stihlestől a citromsárga négyszögletes damilból. Ha komoly gaz várható, akkor 3 mm-est. Ha annyira nem, aklkor 2,7
Ha a kőccséghatékony verzió érdekel, itt nézz damilt, de NE a duot, hanem a sima pirosat.
Nemrég nevetgéreztünk azon, hogy az én 343-asom, az általad kiszemelt 545 öregapja. Papíron gyakorlatilag ugyanazt is tudja, nem hiszem, hogy a gyakorlatban is lenne nagy különbség.
S a lényeg: hogy mire elég? Van egy erdőcskénk, ott szoktam vele az év minden szakában bokrozni, szolgálati utat, csemetéskertet kaszálni, ebben nagy számban vannak jelen a fásszárúak (kökény, csipke, galagonya, akác) még zöld felnövései. Emellett merő "hobbiból" kaszálom a saját (600 négyszögöl), és az apám (1 ha) portáját is, néha még a nagyié is becsúszik, a haveri szívességeket meg nem nézem. Ugye érted, hogy miért nem maszekolok már?;)))
No! Gyári ajánlás szerint elviszi a 3.3-as damilt is, amit a legtöbb helyen nem is tartanak. Az erdőn dolgoztam vele, oda nagyon jó, viszi is gond nélkül. A használati utasítás szerint 8-10 cm átmérőjű fákat vághatsz fűrésztárcsával. Ez azt jelenti, hogy amit két oldalról be tudsz vágni a Scarlett pengével, az mehet! Csinálom rendszeresen, nem kamu!! 2.7 lóerő azért hidd el nagyon sok mindenre elég!
Ja, és hogy tartós-e? Csiga, Gypsy, Kioritzecho és a többiek is elmondták: csak jó olaj! Szerintem olcsóbb, mint a szervíz, vagy egy új gép, barom, aki ezen spórol.:) 8. éve nyúzom, gyertya, szűrő csere, tavaly vettem új damilfejet, most meg új hevedert. Ennyi. Hmmm?
Azért próbáltam segíteni azzal, hogy az esetek kb 90 százalékában nem fogsz gyorsabban haladni, mint az 545-tel. Na most ilyen esetben a többlet fogyasztás, a plussz súly csak hátrány. Szerintem . Nyakig érő gazban viszont az élmény mindent megér . :-)))
Na megtörtént a körültekintő gépválasztás.Pont úgy ahogy gondolod,bementem a Stihl boltba és kiválasztottam a 460-as fűkaszát.Megbeszéltem a nénivel,hogy holnap megyek érte.Piros Stihlt neki és délután már megy is a bozótosba.Nincs még pontosítva ár és terület méret de munka máris akadt rá ha nem kiabálom el.Három ágú késsel szerelve adják és ajándék damil dob (ha jól tudom a nevét.) meg szemcsi.Fogalmam sincs milyen damil kell egy ilyenre meg vágótárcsa de majd a boltban vagy itt a fórumon kiokosítom magam.
Hogy érdemes-e a nagyobbik gépet megvenni? Nem tudom eldönteni... De ahogy az általam épített gépeknél tapasztaltam (hasítógép, kompresszor stb.) az soha nem volt baj ha egy kicsit erősebb mint ami már elég lenne. Mert hát az a biztos ami nem bizonytalan. Az hogy meg a gép nehéz nem szokott zavarni. (én sem vagyok egy könnyű ember) Emlékszem amikor a második fűrészemet vettem mondták többen is hogy nehéz lesz (Stihl MS460) de a vágási sebessége kárpótolja az embert azért a kis súlytöbbletért szerintem. De még most jelezném hogy ez személyes meglátás. Mindenki eldöntheti hogy mi a fontosabb, a gép súlya vagy a teljesítmény.
Nem túl rég írtam le, egye fene megint leírom, UTOLJÁRA ! Ezután javaslok a kereső funkciót, nem kell azt félteni, nem kopik.
Szóval kitalálom, óránként mennyit keresnék. Aztán megnézem a területet, és megsaccolom, mennyi idő alatt vágom le. És már meg is van. Ha négyzetmétert kérdeznek, kiszámolom a pénzből.
Nem hagyja figyelmen kívül, csak melózni volt. Nem tudom, érdemes-e neked 555-öt venni, mert az 545RX szinte mindenre elég. Az 555 bődületesen erős, meg NEHÉZ !!!Sarjakkal röhögve elbánik az 545 is. Mellesleg baromi jó mindkét gép, sőt, SZERINTEM a legjobb kaszák.
Itt senki sem főállásban fórumozik, ezért senkitől sem várható el hogy azonnal, vagy egyáltalán reagáljon egy feltett kérdésre! Ha valaki olvassa a bejegyzésedet, és úgy érzi hogy érdemben tud hasznos információval szolgálni a feltett kérdésedre, meg a szándék is meg van benne hogy segítsen, akkor biztos kapsz is rá választ. Légy kicsit türelmesebb, biztos lesz olyan fórumozó aki tud segíteni!
Szerintem a Makita nagyon jó ELEKTROMOS gépeket készít. De a benzines gépeikkel tartósság szempontjából nem vagyok megelégedve. De ahogy apii is írta ez csak a személyes véleményünk. Te döntöd el hogy mit veszel.
Köszönöm a véleményeket. És elnézést kérek azoktól akikre nem vonatkozik a leszaromság. Csak egy kicsit ideegesített hogy a legtöbb fórumon ahol eddig kérdést tettem fel egy válasz sem érkezett. zil-130: Én csak nagyvonalakban lestem rá az árlistára ott is a Stihl 560 (369900) és a Husqvarna 555 (284900). de most hogy megnéztem a Stihl 460 254900ft legalábbis a Stihl weboldalán. Eddig úgy néz ki hogy HQ555 lesz a vége ezt jobban ajánlották a kereskedésben is mert van a területen szép mennyiségű akác sarjadék is.
Jó ha hozzászoksz! Egyesek nagyon jól elvannak itt egymással,nagyívben baxnak a egyszerű földi halandó kérdéseire.Tudod mit?....a"kerti gépek"-nél tegyünk egy próbát!
Ne mérgelődj,nem sok ember van itt,aki a három,általad irt tipust közelebbről ismeri.Külön-külön még esetleg,de igy együtt,az elég ritka.A számoknál meg valamit félrenézhettél,mert a 460 az 242000,a Husi 545 az 215000,erre nem jön ki az általad irt számbeli eltérés.Ezek az árak tavaszi akcios árak, a katalogusból néztem ki őket.Persze egyéni akciok lehetnek,de az külön történet.
Köszönöm a hozzászólásokat.Nálunk is az önkormányzatnál volt az rx545 tényleg meglepően jó sulyelosztás,heveder.Kicsit sokaltam a fogyaztást,a 450 sem evett kevesebbet.Marad a husqvarna 😃.
Nálunk az Önkormányzatnál van egy 545rx, meg két Stihl. Ilyenkor szinte egész nap dolgoznak mert hatalmas füves területeink vannak. A poén, hogy a közmunkások képesek azért korábban bejönni dolgozni, hogy a Husqvarnát tudják megszerezni arra a napra! :-)
Soha semmi probléma nem volt vele pedig mostoha körülmények között van, hiszen boldog boldogtalan használja!
Tehát ez a gép még egész napos munkára is tökéletes, ha pedig csak a ház körül kell akkor messzemenően ki fog szolgálni! ;-)
Hétvégén munka volt dögivel, be is röffentettem a jó öreg alternálót, ezzel még mindig baromira lehet haladni... Fűkaszával még mindig ott vágnám tegnap reggel óta az tuti egy tartalék derekat használva. :)
A kétütemű működésekor a holtpont után a dugó nyitja a kipufogó nyílást, és kiáramlik a füstgáz. Már amennyire ez sikerül. A légöblítéses motornál ilyenkor kap egy löketet levegőből, hogy tökéletesebb legyen az öblítés. Hagyományos motornál a keverék tolja ki a füstgázt.
Az Oleo motorok a klasszikus elv szerint vannak építve, és katalizátorral csökkentik a káros kibocsájtást. A Husqvarna ehelyett a légöblítést használja, az előbbi teljesítmény vesztést, a második növekedést okoz.
Éppen ez a baj, hogy gyakorlat nélkül semmire nem lehet támaszkodni. Mindenki ír valamit, aztán majd csak lesz valahogy. :-))))
Kiderült már többször, hogy a megadott teljesítmények sem szoktak igazak lenni, ebből például ahol durván kiderült, az a négyütemű fűnyíró és kapagép motorok volt. Üzemi fordulat 2.800, teljesítmény mérés meg légszűrő, kuplung, stb sallangok nélkül 3.600 fordulaton mérve. Ezért volt az, hogy azonos teljesítmény PAPÍRON ordító különbséget hozott A Honda meg a Briggs között.
Így jár, aki közölt típustáblából próbál véleményt mondani. Egyszer próbálj összehasonlítani egy Husqvarnát egy Oleoval. Más világ, és nem így, ahogy gondolod.
Egy kis segítség,információ érdekelne.Szeretnék fűkaszát venni, tavaly 450 es stihlem volt. Kb 5000 nm amit nyírok 2-3 hetente. Illetve egy évben 2x 1.6 hektárt ketten. Miután számlás vétel így használt kilőve. Husqvarna 545 rx el nyírtam egy napot próbából, jobb volt mint az fs 450 számomra. Viszont cimborámnak 2,5 le oleo mac van,illetve 755 mastrerral nyírják a postákat és semmi gond nem volt velük.Nagyjából ez a kettő között nem tudok dönteni oleo 755 kb 170.000 husi 545 rx?Köszönöm előre is ha valaki véleményt indokot jót rosszat írna.Tudom lehet volt már szó róluk.Sokat vissza is olvastam de konkrét összehasonlítást nem.
Tanácsot szeretnék kérni, mivel épp fűkasza vásárlás előtt állok. Két gép került az esélyesek közé a Husqvarna 545RX és 555RXT (Néztem Stihl-t is de szerintem 70-80e ft-al nem ér többet) Valakinek tapasztalat ezekkel a típusokkal?
Számomra a hagyományőrzés fogalma azt jelenti, hogy az "ősi" (nem az ősemberre gondolok) technikákat, szokásokat próbálják átültetni/megőrizni a mai kor mindennapjaiba. Ez már csak egy bemutató, ha úgy tetszik parasztvakítás! A székely embereket inkább nevezném hagyományőrzőnek, mint ezt:)
Mivel Hegyalja mellett lakom, így fehérborvirágos, kaszáspókhasú kell, hogy legyek.:)
Ha pedig azt nézem, hogy jövő hétvége barátom születésnapja, következő: Ivó-nap/nyitott pincék, utána meg osztálytalálkozó...... Hát a koordinált mozgást sem biztos, hogy tudnám garantálni ebben a hónapban.:))
Kézikaszával dolgozhatsz félmeztelen, de a motorosnál be kell bugyolálni téged, mint egy múmiát, plusz hám, stb... persze, hogy kimelegszel! Sőt a kézinek a szórásvédője, meg a rezgéscsillapítása is jobb! Főleg, ha Husihoz hasonlítjuk!:))))
Ezzel is már csak az a baj, hogy nincs már szussz az emberekben. Régen kimentek kaszálni/aratni, az asszony vitte délre az ebédet, jófajta házi szalonna meg kolbász, hagyam, arató pálinka, házi bor! Mégsem volt sok a koleszterin mert a bor és a munka felemésztette (éltek 80-100 évig). Ebéd után meg még jól meg is kettyintette a zasszonyt, és mindjárt lett 6-8 gyerek:))
Este hazament, nem volt tv (rádió sem nagyon), internet az meg milyen jószág?), oszt mivel villany sem vót, a petró meg drága, a sötétben meg nem tudott mint csinálni ,így hát megint csinált 1-2 gyereket:)))
Most meg mi van, már motoros kaszával is csak izzadnak, nincs szufla! Persze ez nem csak az internetnek (mozgás szegény életmód) meg a technikának köszönhető, hanem a jófajta élelmiszereknek is ami a boltokban van. Annyi már a tartósító bennük, hogy az embert ha halála után két hétig nem temetik el, már meg sem romlik:))))
Szóval lehet így hirtelen felindultságból két rendet levágni, de ez már inkább csak parasztvakítás meg nosztalgiázás, hogy ilyen is volt nem rég:) Olyan világot élünk, hogy az emberek az utcán sétálva a telefonjukat nyomkodva fejjel mennek az oszlopnak, mert éppen lááájkol a faszbukon. Szörnyű:)))
A válasz az eredeti angol kasza és az európai közötti különbség.
Nem is nálunk játszódik,és nem is egy vörösborvirágos orrú pókhasú melós van a videón. Hanem egy koordinált mozgású tapasztalt kaszás. (félre ne értsd nem rád értem,hanem az általános sztereotípiákra)
Tudod valahogy nagyon tudom tisztelni ezeket a régi öreg parasztembereket.
Aki verte nekem a kapát, kaszát, szerszámokat nyelezett, most halt meg, nagyon szerettem. Csak, hogy milyen volt, egy beszélgetés közte, és a "mostoha-unokája" közt:
Ezt én is ismerem, de valami furcsa. Ha - ritkán ugyan, de - a kezembe veszem a vasat, akkor nem szoktam majdnem hasonfekve dolgozni.:))) Nem lehet, hogy rosszul van beállítva? (költői kérdés) Ilyen pózban nem hiszem, hogy sokáig lehetne melózni, főleg úgy, hogy nálunk sehol nincs ilyen laposság, 60-as kaszánál nem is érdemes nagyobbat venni.
Ez inkább csak afféle demonstráció lehet, de folyamatos munkát így egyszerűen nem tudok elképzelni.
Nem, az alapjáratnak semmi köze hozzá! Illetve mindennek van köze mindenhez, FS400-on az LA- csavaron kell. Annak nem tudom milyen karbija van? De inkább ha nem tudjátok, ne tekergessétek! Vigyétek vissza, és beállítják! Majd megnézik hogy mi van! Gondolom, garis ha új?!
Bizony ilyen ez a fránya fizika! Ezt Stihl-ék sem tudják becsapni! :-D Ha vibrál akkor vibrálni is fog fent is! ;-) Elég visszanézni a légszűrős videót, azon tisztán látszik, hogy az üzemi fordulaton mennyire vibrál Stihl őfelsége, a szerény Husqvarna pedig a tőle megszokot módon teszi a dolgát... :-)
Nálunk a régi öregek úgy mondták: - "Sarkon jár a kasza."
Szépen húzni végig a földön a sarkát, és persze ők olyan borotvaélesre fenték, hogy már ha ránéztél is vágott!:)))
Mindenféle selyemfüveket, meg rafinált gazokat olyan egyenletesre vágtak, hogy a mai fűnyírósok hasraesnének tőle.
Ez a mozdulatsor inkább az aratásra, meg a 100-as kaszára emlékeztet.:) Manapság inkább olyat látok, ami kapálásra jobban hasonlít! Persze, hogy folyton eltörik az a kasza!:)))
Hát ezt mondom én is, igen gyenge ellenfél a hq:) A varázsszó pedig tényleg az: Rutin meg az évek!
Amikor a kortársaim a csattogós lepkével játszottak, nekem a nagyapám csinált kézi kaszát (kicsit) hogy majd én azzal játsszak a lucernaföldön. Megtanított kaszálni, meg hogy mi a munka fogalma! A munka az, amihez mindig úgy kell hozzá állni, hogy mások is hozzáférjenek:)) Erre mondjuk magamtól jöttem rá!
A nagyobb cégek,meg gazdagabb önkormányzatok inkább áttértek mostanában a Husira felénk,az árak miatt.Pályázatok utján,állami pénzből van a gép vétel náluk,és az ár miatt nyerő a Husi a Stihlel szemben.Vállalkozók,kis cégek,szerényebb hátterű önkormánytatok,akik kiszorultak az állami pénzosztásből,azok érdekes módon inkább a Stihleket veszik.Saját lóvéjuk,ugy költik el,ahogy gondolják,nincs felsőbb ellenőrzési nyomás rajtuk.Érdekes módon,ezek a "kicsik"eléggé rákaptak az FS490-re,majdnem jobban viszik,mint a kisebb gépeket.Volt itt egy nagy cég,közel kétszáz gépet vettek,meghivásos pályázaton,állami pénzen.Ilyen esetekben esélye sincs egy drágább gépnek,az olcsóbbal szemben.Mondjuk erre az emkitett pályázatra még ajánlat kérőt sem küldtek a Stihlnek,biztosan előre tudták a nyertest.Persze a Husi nyert.
Azért ezen csodálkozom mert a 400-as a tökben sincs az 545 rx-hez.Igen gyenge ellenfelet kaptál ki hallod....:-)))
Amúgy szerintem ugyanolyan erős a 460-as és az 545 rx,nekem kényelmesebbnek,könnyebbnek,csendesebbnek tűnt a stihl.Amennyibe kerül annyit nem adnék érte az viszont szentigaz.
Látszik, hogy egyből levetted a lényeget. De az igazság az, hogy a Stihl a kurva drága benzinnel megy, a husi meg egy modern fűrészporral működő motor.
Ezen a videón az látszik, hogy az a sok fűrészpor ami a stihl légszűrőn összegyűlt (megfogta), azt a husqvarna mind beszívta a torkába! Ezért van a hq-n kevesebb firiszpor:)))))
Jobban kedveltem én is a négyötveneseket,de hát az már nálunk kifutott.A nem EU-tagországokban még ugy tudom,forgalmazzák öket,legalább is hoztak pár uj gépet Szerbiából,megrögzött,a tipushoz ragaszkodó felhasználók.A közutasok nálunk már a négyhatvanat meg sem kapták,a H343,majd az 545 lett nekik.Mostanában meg Oleo-Mac kaszákat vettek nekik.Ezek ilyen központi beszerzések,sok beleszolás a helyieknek nincs.Voltak nekik régebben Kawa kaszáik,de nehézkes volt hozzá a pót cucc.Utána voltak a Komatsuk,aztán a Stihlek,Fs-220-tól a 450-ig,meg pár régebbi FS360-500-550 a bokorirtásokhoz.Aztán pár éve a Husik,majd mostanság az Oleok.
kaszáltam már párszor 545 rx, és 555rxt-vel is (ha úgy tetszik próbáltam), és bármikor lehetőségem van rá hogy kaszáljak vele, és újra kipróbáljam de inkább nem igénylem!
Amúgy mesélték is, főleg hogy szar a szórásvédője mindkettőnek, bár én ezt nem tapasztaltam. Szerintem az nem rossz, meg a hevederje is jobb az fs400 hoz képest! Az új stihl heveder már sokkal jobb mint a régi (azt mondják), bár olyanhoz még nem volt szerencsém, nekem még a régifajta van (az kurva meleg) de a 460-hoz már tán az újfajtát adják. Attól már nem biztos hogy jobb a husié.
Nekem jobb a stihl, és ennyi. Jobban kézre áll! Volt olyan próba is, hogy egymás mellett kaszáltunk én a stihl fs400-al, a srác meg 545rxel ugyan olyan füvet, és simán én nyertem! Rutin meg az évek:) Ja, meg a stihl! Nemzedékekre tervezve:))) Szerintem rezgéscsillapításban is sokkal jobb a stihl mint a hq, én ezt éreztem az 545rx hez képest, pedig nekem csak egy szar fs400-van:)
Bandibácsy,a 460 nem jó neked,mert az már elektronikus porlasztós,és olyant nem szeretnél venni.Sőt,sima porlasztós változata sincs,tehát csak Autotune-os.Árban kicsit drágább,mint a Husi hasonló gépe,bár azoknak az árát nem tudom,de gondolom,ott is akcio van ilyentájt.Felénk a közmunkások most kaptak ilyen gépeket a négyhatvanak helyére,azok százhetvenpárezerbe voltak,áfával.A melosok megkapták őket,aztán este fele brigád letette a Husikat,és kérték vissza a régi gépjüket...Ez azért jelent valamit,gondolom.Szerintük könnyebb volt a régiekkel a meló,ezek az ujak erősek,de nehézkesek,és fárasztóbb velük a munka.Úgy hogy most a fele brigád az uj Husikkal,a másik fele a régi Stihlekkel megy...Javaslom,próbálj ki munka közben ilyen masinákat,aztán ugy jobban tudsz dönteni,mi legyen.Vannak itt a fórumon is ilyen gépeket használók,esetleg tudnak neked segiteni egy ilyen géppróbában.
Sziasztok. Minden szegélynyíró vagy fűkasza vágófeje forog alapjáraton? Ma kipróbáltam egy MCculloch-t. Hát annak állítólag forog, elég veszélyesnek találom így.
Ha van rá pénzed vedd meg a 460-ast szerintem,jobb mint az 545 rx,persze nem annyival mint amennyivel többe kerül,de hát ez stihl ugye...már ha szabad pusztán csak jó indulatból a nem hozzám intézett kérdésre válaszolni.
Sokat "izéltem" ,hogy megkérdezzem e de mégiscsak előhozakodok vele: ha te készülnél kaszát venni mint most terveim szerint én mit vennél inkább mint az általam kinézett FS 460?
Szeretnék körültekintő lenni ha már ilyesmire szántam el magam.Mármint normálisabb kasza vásárlásra.
A tankban a benzinszűrő mikor volt cserélve? Én évente cserélem (ha kell, előbb is). Egyébként is, mielőtt csavargatod (főleg a H-csavart) illik hogy tiszta legyen a levegőszűrő, és a benzinszűrő is. Addig hozzá sem nyúlj!
Bezonyám, erre figyelni kell! Tulajdonképpen a büntetést (ha lett volna) nem neked kellett volna fizetni szerintem amúgy sem. A tulajnak kell/illik tisztában lenni a helyi önkormányzat erre vonatkozó rendeletével, nem neked! Ha én pl...tudom hogy nálunk vasárnap egyáltalán nem lehet brüngetni a kaszát meg a fűrészt, akkor eleve nem bíználak meg azzal, hogy vasárnap gyere kaszálni. Nem hoználak eleve ilyen kellemetlen helyzetbe, és a szomszéddal is jobb a békesség!
Más kérdés, hogy mondjuk ha valaki havonta csak pont egy vasárnap ér rá hogy rendbe tegye a dolgokat, én abba nem kötnék bele. Végül is nem mindennapos dolog, és azt meg ellehet viselni egyszer (engem minden nap sem zavar ha más kaszál)! Az meg nekem is jobb ha a szomszédban is rend van az őserdő helyett, és nem lepik el a kitudja mik:)
apró hiba a fuxi mfs 520 kaszámon,tegnap eltört a benzincső.elöregedett.még jó hogy ránéztem,mert ment az csak nagyon pörgött a szegényedő keveréktől.kb 10 perc volt kicserélni .Látom szóba került a narancs színű fej,jó az,csak pl nekem nagyon sűrűn adta a damílt,sokkal jobban mint a t35 ös.
Husi 355r gyertyaképe nagyon fehér, de a H-n már nem tudok kiljebb tekerni, gondolom van benne határoló, ezt ki kellene iktatni gondolom. Vagy esetleg az L csavarral segíthetek a gyertyaképen? Nagyon jól harap amúgy, tényleg tuti csak ez a gyertyakép aggaszt, ugyanis pl. A makitának meg a stihlnek is szép barna a gyertyája, pedig mind ugyanazt a szinti olajat kapja. Ötlet?
ez igy van....de vannak kivételek amit szerintem amit még németországban gyáranak és szerelnek össze..Vélemény ehez a videóhoz? https://www.youtube.com/watch?v=v6GAssS-v2k
Nagy tévedés hogy a nagy márkás gépeket nem Kínában rakják szerelik gyártják le.szinte mindent az más kérdés hogy a minőségi elváráson megfelel vagy nem. Ha igen akkor átmegy a minőségi próbán és megkapja a nevet. : PLD Stihl vagy a többit. manapság mindent Kínában gyártanak nincs olyan termék vagy csak kevés és aki nem hiszi olvasson utána.
Bocsánat, egy hibajelenséget kihagytam a kínai kasza, és a T25 damilfej találkozásával kapcsolatban :-)
A szórásvédőnek csúfolt cucc műanyag felfogatása nem bírta a nem széteső fejet és a jobb damilt, egy fél év használat után egy erősebb gázadásnál/damiladagolásnál eltört és elrepült a picsába :-) Azóta nincs rajta..
10x1.25 és 3/8-ados menettel választható a T25-ös fej, jobb boltokban vannak adaptercsavarok hozzá, gyakorlatilag bármilyen kaszához. kb 1000Ft (legalábbis a 24c-re a 8-as menetes adapter annyi volt)
A husi T25-ös fej kurva jó a kínai (és egyéb kicsi/kétes teljesítményű) fűkaszákra!!!
Nem kell lefikázni, a T35-öt - t35x-et, vagy a nagyobb 45-öst már nem forgatja olyan szépen a tescos-scucc, (sőt nekem a Husi 24c hajlított szár habverőt is megfogta kicsit a T25-ös fej 2-es damillal teletöltve)
Nálunk husi boltban 5500 a feltöltött t25-ös fej, és ennyit bőven megér még a 20000t-os tesco-s grasshopper kaszámra is!!! Csak a damilfej cserétől - ki elhiszi, aki nem leszarom - mintha más kategória lenne, mert más dologban teljesen jó a tesco-s szar egyedül a damilfej volt a gyenge pont. Szinte havonta szétesett. Aztán kapott T25-öt, és 2 éve üzemel probléma nélkül, pedig kap eleget! A kis 24c meg azért kapott T25-öt mert a saját gyári damilfeje (kisebb átmérő, még annyi damil se fér bele) elég nehezen beszerezhető, és 9800Ft!!!
Télen lehetett venni T25-ös fejet 4500-ért a helyi gazdaboltban, elég hülye voltam hogy kihagytam, de az az igazság hogy a két kaszán 3 év alatt 1db kék koppintót kellett cserélni csak. (660FT)
A tescossal hetente/kéthetente lenyírom a kb 1600 nm telket. A kis husival meg a kocsibeálló betonjánál nyírom a szegélyt meg a diletációkat. A kicsi t25-ös fejébe husi whisper x megy 2es, a kínaiba meg 2,4-es Lehet ipari használatra vagy 2-3 lóerős kaszákra a T25-ös fej felejtős de hasonló igényekre mint az enyém TÖKÉLETES!
Érdeklődni szeretnék, vettem egy Fuxtec FX-MS152-es kaszát,már 3 tank benzint elhasználtam, lényeg az hogy a szabályokat betartva fél órán ként pihentetem kB 15 percet, miután megpihent tökéletesen indul semmi gondja, de mi okozza azt hogy miután beindul és elkezdek vele dolgozni csak egy bizonyos fordulatig tud felpörögni, ez kB fél gáz, ha haromnegyedig húzom lefullad, legalábbis le akar, tehát nem forog ki teljesen mikor már meleg, de ez csak beinditas után kB 5 percig van és melegen, utána semmi gond megy dolgozik rendesen. Ötlet? Mi okozhatja? 1:40-es keverék, 95-ös üzemanyag és full szintetikus olajjal használom.
Ok. Köszi gépzsírom van azzal lekenem akkor végig. Úgy látom ma gépkarbantartásos napom lesz mert a tulaj szomszédja nem tolerálja a tevékenységemet :) (ki akarta hívni a rendőröket.....)
Ezeket a núdli fejeket még nem próbáltam, de a T45, T55 napi hajtásban is kibír egy szezont, ha kicsit is figyelnek rá. A Stihl meg jó esetben akár kettőt.
Meglátásom szerint az egy kis szar. Ráadásul ahhoz kéne esztergáltatnod csavart. A T35 jobb, és ahhoz van 1,25-ös anya. És igen, többet bírna. Ami sokat bír, az a Stihl Autocut 25-2, vagy a 40-2. Viszont ahhoz is esztergályos kell.