Nem kisebb a Splash, hanem magasabb, majdnem, mint az SX4. Még nem hasonlítottam össze a méretadatokat, de valahol azt írták, a Siftnél pár milit hosszabb is. Talán a hátsó üléssor vállban picit szűkebb. De azért még 5 személyes, csak úgy nem kell elférni.
Miért sokallanák? Látod, mindenki a csomagtartót kicsinyki az új Suzukban, mégsem lépnek a gyárban miatta. Lentebb már írtam, szerintem ezzel akarják a Swifttől különválasztani, hogy ne egymással versengjenek. Meg ez amúgy is mini-kategóriás (egyterű-szerűség, a Wagon-Agila pótlására, az Opel át sem nevezte) lesz, és a Swift meg kisautó-kategóriás, bár abban a kicsik közé tartozik.
Meg nemrég az árról is filóztam, hiszen, ha "kisebb", (mert igazából a Swiftnél nem kisebb, de egy adott osztály egyterűje a következő osztályt feszegeti méretben), akkor olcsóbbnak is kell lennie. A kisebb motor meg a Suzunál is olcsóbb, de ezt is írtam.
Nnnna és az nem lehet, hogy az 1.3 moci fogyasztását sokalltál és ezért az 1.2 moci? (Mert ez a Suzuki nem az a Suzuki fogyiban sem, valamint az Ignác 1.3 VVT nem a világot megváltó VVT moci.)
Árak, ha pl 2,2 m-ről indul és 200k-nként ugrik, akkor :
1. 1.2 moci 1.0 3 cilinder helyett,
2. klíma,
3. +1 szereltség (tán kapaszkodó, fordmérő az elforgatható kormány mellé,
lehet közelíteni a 3 millát?...törésteszt? légzsákok...csak filóztam.
Amúgy kis hazánkban mind ez, mind a Swift lehetne családi autó, csak 1 arasszal lenne hosszabb a gép a csomi javára. Csomiban még Ignis a nyerő, mert bár literérték eltérés nem nagy, de a vízszintes pakolás jobb a függőleges feltornyozásnál. Vagy az Ignácot kellett volna még az elején korszerűbbre összehozni, az a hátsó tengely... most már mindegy. (SX4 árában már sok gép lehet-csomi kicsi, méret miatt nem olyan jó a fogyi, na és az A oszlop). (Nem azokhoz írtam, kik messze 3 milla feletti csúcs Swiftet vesznek.)
Bocsi ha hosszú volt. Ez azért, mert mégiscsak hazai valahol, olcsó fenntartani és megbízható. Kár lenne leírni a márkát, de azért 1 kisautó, melybe keveset pakol6ok, hátsó fejtámasz majd az ablakot éri, 3 milla. Skoda dettó, és nem hinném hogy jobb, még keskenyebb is.
Vannak próbagyártások, de csak év végén indul el véglegesen. De a gyártáás eleje ilyen újságírói autókból szokott állni, amiket a bemutató tesztekre visznek. Az emberek jórésze csúnyának találja, mert meg kell szokniuk a fura arányait. Meg belül is, de nekem előlről, meg oldalról tetszik. A felrakott váltót azért jónak tartják, de a tuningladás foresmérő szintén megszokást igényel. A hátulját tényleg kevesen fogják szeretni, de bízunk a hölgyekben, hogy jórészüknek bejön, és venni fogják. Persze inkább exportpiacokon.
Így ismered a gépet? - akkor részletezhetnéd, pl jobb-nagyobb-e belül Swift-Ignisnél?-csomi?(mi az, hogy Agila hölgyautó, Splash családi?) Mibe fog vajh kerülni?
Én minden SX és Swiftben fura, alulra keményedő kuplungot találtam, amit próbáltam fönt fogott. Az Ignisé tökéletes és könnyű, picit érzékeny a gázzal együtt.
Csak az a Ladában, Skod 120-ban utólag beaplikált fordulatszámmérő ne ilyen lenne.
Van az autón egy pozitív visszalépés: az új Swiftesek által sokszor panaszolt nyikorgó hidraulikus kuplung helyett ismét bowdenes, ami a régi Swifben, Wagonban, Ignisben olyan jól működött. De csak a benzinesnél, diesel hidraulikus.
2005-ben a Swift elég jó árral indult 2.050.000-el, meg 2.250.000-el az alapmodelleknél. Az Ignis is követte, ott kreáltak egy addig nem létező szintet, hogy lemehessen az ár 2.050.000-re. Mások még mindíg tartanak modellt ebben az árkategóriában, de ugye Ignis Splash miatt stop. Alto meg már nincsen egy ideje, Swift pedig eléggé megdrágult. Ez egyrészt a sorozatos akcióknak köszönhető, hogy legyen miből engedni (lásd Tesco: 200Ft-os cuccot felárazzuk 240-re, de rögtön akciózzuk nagy betűvel 210-ért, és aki csak ezt nézi, "hű de jól jártam!").
Másrészt nem lenne szerencsés a Splasht a Swifttel egy árban kínálni, mert egymás elől vennék el a vevőket. Viszont az így felszabadult sávba 2 milláig be lehet árazni a Splasht, 1.0 alaptól, esetleg néha akcióban lenyomják 1.9 valamennyire.
Így a kispénzűek is kapnak autót, akinek meg több van, mehet feljebb.
Azéert megpróbálják a nagy hasonlóság mellett praktikusabbá tenni a Slasht a Swifthez képest. Igaz, ez most nem annyira látható, mint a régi Wagonnál, mert az teljesen eltérő autó volt, itt pedig testvérmodellekről van szó. A csomagtartó is szinte ugyanaz, de úgy hírlik, a Splash alsó rekesze teljesen kivehető, és vízhatlan doboz, akár halat is lehet benne vinnni. Lehet, hogy megint jönnek a horgászok a reklámban... hehehehe. A Swifté csak ott van.
Másik Suzu fórumon téma volt a leendő ár, hogy olcsóbbnak kellene lennie a Swiftnél. Annál van árkülönbség 1.3-1.5 között, 240E, így 1.3 Swiftnél lehetne egy jó százassal olcsóbb az 1.2-es Splash, alapnál kevesebb különbséggel, és az alap 1.0 még 300-al is lehetne a Swift GC alatt. Amúgy a megjelent fényképeken látható pár egyszerűsítés. Igaz, Agila belső kép van, de azon nincsen a belső kilincsnek kerete, csak a kárpit van formázva, azon bújik át. Nincsen vízhőfok-mérőóra, így az új trend szerint csak ledek várhatók. Az autó küszöbét nem védi olyan műanyag elem, mint a Swift, Sx4 küszöbén van alulról. Ha még eldugtak benne pár ilyen dolgot, azzal is spórolnak. Aztán vagy az árban is érződik, vagy a profitot növeli.
Reggel túl korán értem be, és még nem vitték vissza a meósoknál éjszaka a beállításon járt Agilát. Bekukkantottam a motortérbe, határozottan Suzuki kinézete van az 1.2-es motornak, erősen hasonlít az 1.3-ra. Aztán elhajtottak, mintha kém lennék. Amúgy, akik vitték őket, azt mondják, az 1.0 is elég jól húz elinduláskor.
Padlólemez Swift, így a méretek ahhoz igazodnak. De ez inkább Alto utód lesz, mini-kategóriás, esetleg mini egyterű, inkább az új Twingo, meg ilyesmik ellen. Mivel nem lenne értelme két Swift méretű autót forgalmazni egy árban egyszerre, ezért lesz ez kisebb motorokkal szerintem, meg a kivitelezésében is tettenérhető az olcsóbbságra örekvés. Nem igénytelenebb, csak néhány nélkülözhető alkatrész elhagyása, kiváltása, amik a komfortot nem befolyásolják, (nem, mint a Logannál) csak a gyártási költségeket. Én, a Swift motor-árak viszony alapján a Swift alá saccolom 100-150 (1,2) és 200-250 (1.0) körül. Különben semmi értelme.
Amúgy a Wagon 1.0-ája is csak marketingfogás volt, és nem igazán volt elég az autóhoz, csak ha igen türelmes az ember.
Egyre több helyen olvasom, hogy a benzines motorok a Suzukitól vannak. Csak az a baj, hogy nagyon sok zöldséget olvastam már megjelenés előtt az előző modellekről is, úgyhogy kivárok.
A Swifteseknél írták, hogy a japán face-liftes Swiftben új 1.2-es motor van. Létezne, hogy japán gyár belpiaci autóba európai motort rakjon? Csak új Suzu motor lehet akkor, nem? (... licencnek nem tudom, lenne-e értelme?...)
A Wagon próbagyártásához hoztak egy japán Wagont. Az érdekes gép volt. A miénkhez képest, mert semmi GM nem volt benne, tiszta Suzuki. Abban egy ezres VVt-s motor volt, de négyhengeres, 16 szelepes. Mondjuk ettől függetlenül nem volt egy erőgép, főleg A/T volt, 60-ig még csak ment valahogy, de a 80 már keserves volt. Állítólag nem volt rentábilis, és abbahagyták ennek a mocinak a gyártását. Így megint 3 hengeres lesz. De át lehetett volna venni, modernizálva persze az Alto 1.1-esét. Az 1.2-höz nem tudom, az Opel ragaszkodott, t'án, hogy tőlük is legyen benne v.mi, mert ha megnézed az Agila műszerfali képét, semmi GM nincs benne, csak Swift eredetű kapcsolók,(szerencsére).
Példa: Toyota Yaris 1,0-ás, a régi állítólag igen jó volt, 68 ló asszem, a végén elvettek belőle 1-2-t hogy harmonikus legyen. Ódákat zengtek, japánban az év motorja lett. Mostaniban 3 hengeres. ????
Erre az új Suzra kíváncsi vagyok, az Opel belsejét láttam, nem vagyok annyira elájulva. Meg kisebb mocik, nagyobb kaszni ( a fotókon kisebbnek gondolná sz ember, mint amit leírtak méreteket).
Ja, azt mondjá, hogy mint a Swift, ez is Suzu váltót kap az 1.25-höz, így a GM váltónak, váltókarnak, közbetétnek vége. A mostanin furán is néz ki, volt, aki el sem hitte, hogy a négyüteműsített Trabik, Wareszok mellett futnak a magyar utakon modern autók is ezzel a megoldással. Végül is, olcsóbb volt közbetétet gyártani, mint a Suzukhoz a GM váltónak új harangöntvényt gyártani.
Na még annyit, hogy a leendő Splash tulajok jól teszik, ha figyelik az új Swiftesek fórumait, mert a kocsi alja a Swiftből való a futóművel, így az ő tapasztalataikat fel tudják használni ezen a téren.
Amúgy jó lenne, ha kiderülne, hogy az Opelnek az ezres háromhengerese VVT-s, vagy sem, mert akkor kiderülne, hogy a Spashé Suzuki, vagy GM motor. Az 1.2 gyanús, mert az is van a GM-nek, bár itt állítják, hogy ez új Suzuki fejlesztés. De ha ott a jól bevált 1.3-as, nem volna szükség egy majdnem ugyanakkora motort kifejleszteni, amikor a Suzu is próbálja egységesíteni az alkatrészeket. Félő, hogy az Opeltől jön. Az 1.25 diesel legalább Suzuki, már ha a a FIAT motorjának licencgyártását elfogadjuk annak. Hiszen az üzemanyagrendszert már megvették, de az is a FIAT-hoz készült.