A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Ha illetékmentes, akkor is "költségvetési csalás ... gyanúja"-ról írtak. Ez nem régiségekkel kapcsolatos. Egyébként meg nem magyar, hanem szerb állampolgárok. Nem tudom, ugyanaz-e a szabály EU.-n kívüliekre is.
Én is szakértőt keresnék gyűjtemény értékének megbecsülésére illetve értékesítésére Békés-megyében, esetleg Bács-megyében.
1946-tól napjainkig papír pénz gyűjtemény, zömében UNC, kivétel az 1947-1957 köztiek, de azok is aUNC, xEF tartásúak. Ezen kívül koronák vegyes tartásban, és néhány átlagos pengő. Pár ritkább dolog is lehet köztük.
Ezeken kívül kb 2kg ezüst, MNB emlékérmék, és Mária Teréziától Ferencz Józsefig, illetve bő 100 darab római, pár ezüsttel, illetve egy hamis, vagy után gyártott aranyat tartalmazó példánnyal
Az 1915-ös évszám mindegyik osztrák dukátnál (1 dukát, 4 dukát) az utánveretet jelenti, ezek napjainkban is kaphatóak arany ár plusz néhány százalékért.
A szakértő gyakorlatilag hamis szakvéleményt adott amikor "százéves színarany" érmének minősítette ezeket, viszont a rendőrség/ügyészség ez alapján vádolta meg a pasit BTK 310-zel, ami két évet (minősített esetben 3, vagy öt évet) érhet.
A fickó most fogadhat ügyvédet, és kereshet saját szakértőt, aki talán meg tudja bízni a bíróságot, különben simán elkaszálhatják, és lecsukhatják.
Nem véletlen, hogy UV. 1915-ös évszámmal CSAK UV-t vertek (és vernek ma is). Bárki bármennyit vásárolhat lényegében törtarany áron, ezért röhej az egész.
Hallottam a rádióban, jót nevettem rajta. Biztos komoly, "független" szakértő volt. Nem vagyok FJ szakértő, de írtó töketlen állásfoglalást közöltek ami azt illeti... És, ha véletlen UV?
Öt, csaknem százéves színarany érmét találtak egy szerb autóbuszon utazó szerb állampolgárnál a pénzügyőrök Röszkén, a több százezer forint értékű régiségeket lefoglalták, az utas ellen büntetőeljárás indult, írja az MTI. A felkért szakértő előzetes véleménye alapján a megtalált 1915-ös évjáratú érmék osztrák veretű aranyból készült négydukátosok.