Mindenki átgondolhatja, hogy bekopizni két linket, meg leírni, hogy milyen csodálatos, mert 3-4 éjszakát még ingyen is aludhattam, igencsak komoly hozzászólás, nekem inkább tűnik ügynökmunkának, konkrétan reklám. És ez nem összecsapott, aha, értem. :)
Azt javasolni, hogy mindenki jól nézzen utána, mielőtt dönt, és mutatni külföldi fórumvéleményeket (ezer van fent, csak mondom) képekkel illusztrálva, talán inkább segíti az embereket, főleg, hogy külföldön sokkal több a tapasztalat. Hasonlítsd össze a saját hozzászólásaidat (csodálatos nyaralás Ázsiában) azéval, aki leírja, hogy mire figyelj szakmailag szemmel. Ha valaki nyaralni szeretne, menjen nyugodtan, ott van Görögország, Törökország, Mallorca, mind gyönyörű, de ez egy orvosi eljárás független attól, hogy a Török klinikák halásszák a jelenkezőket!
A külföldi fórumokon már leírták 1milliószor, hogy olyan klinikára ne menjen senki (függetlenül országtól), ahol csomagokat árusítanak.
A gond, hogy nem szakmai alapon kezdik el a kapcsolatfelvételt, hanem csalival. Ennek a következménye, hogy nagyobb az esély, hogy orvosi szempontból pórul járunk, ez a lényeg. És mondom, lehet hogy jól sül el, a gond az, hogy kiszámíthatatlanabb, mint azokon a helyeken, ahol nem futószalagszerűen állnak az emberhez (ezt írják mindenhol, ez az olcsóság ára).
Mindenki eldönti, hogy bevállalja a rizikót, de felhívni erre a figyelmet valakit zavar? Nem ezért van a fórum? Azon is el lehet gondolkodni, ha valakinek érdeke fűződik hozzá, hogy rávegyen valamire, annak a szándéka nem tiszta. Pl én, én szeretném tudni, a veszélyeket mielőtt belevágok, mert nem lehet visszavinni, ez baj? Nem ettől lesz minőségi egy fórum?
Ouuu, igencsak sok elhamarkodott nézet ugrott elő, így megpróbálom helyére tenni a dolgokat. Ahogy a bejegyzésemet reklámnak titulálták, úgy annyi badarságot írtak ide azok, akiknek segíteniük kellene, és nem sértegetni. Csodálatos kirándulást éltem át Ázsiában, és csak meg akartam osztani azt olyan emberekkel, akik osztoznának örömömben, és esetleg szeretnének többet megtudni. Nem találtam itt meg, amit kerestem, ehelyett ez az eszmecsere túl erőszakossá vált, és attól tartok, hogy valaki más csinált ingyenes reklámot az bejegyzésem margójára. Alapvetően nekem mindegy ki miben hisz és senkit sem akarok meggyőzni, mindenkinek a kezében van a saját sorsa és joga van a maga módján csinálni. Aki nem akar hinni, az ne higgyen, csináltassa meg otthon és kész a többieknek pedig ajánlom... Az internet egy olyan hely, ahol a hazugságokon kívül megtalálható az igazság is és nemcsak ellenérveket lehet találni, hanem sok publikációt és érvekért is. Ezért nem azt a klinikát csatolom, amelyben a beültetést abszolváltam, hanem két linket, amelyeknek köszönhetően én is inspirálódtam.
A blogok sem függetlenek mindig, de ott legalább látni a műtét utáni eredményeket. Arra figyelj, hogy pontosan legyen dokumentálva (ugyanaz a személy, jól megvilágított, éles fotók, ugyanabból a szögből stb.), ott láthatod, melyik klinika hogyan dolgozik. Nagyjából, mint az egyik linken lent a külföldi fórumos srác, az jó irányadó.
Ez tényleg jó tanács Zima, egyszerűen rendesen utána kell olvasni, infót gyűjteni, és nem felülni a felszínes reklámnak, meg fizetett Pr-cikkeknek. Ez megy mostanság, így keverik meg az embert sajnos, mielőtt egy műtétet bevállok, pedig végképp fontos. De szerintem az emberek azért nem ugranak bele az ilyen műtétekbe csak úgy.
Vannak egyébként itthon is egész jó blogok páciensektől, mondjuk régiek, de annál jobb, ha az eredmények tartósak, majd linkelek.
Külföldi fórumok tényleg jók, csak eleget kell nézelődni, infót gyűjteni, magyar fórumokon a legtöbb helyen csak a gagyi reklám megy, néhány kivételtől eltekintve, amikor valaki veszi az időt meg fáradságot, és összefoglalja a tényeket.
Vmelyikőtök adott be egy linket, ott a gyerek leírja (asszem angol), hogy akciós, meg ilyen "package" ajánlatot ne fogadj el, és át kell magad rágni a sz.rkupacon, amíg a hiteles helyeket megtalálod, ez a lényeg. De ez nem csak hajbeültetésnél van így, mindenhol ahol pénzt költesz, csak itt jobban meg lehet szívni, meg hát nem viszed vissza, hogy köszi, mégse kell. :)
Oké, köszi azért az infókat, van különbség az eredmények között, és ez a 25 éves srác is jól leírta, hogy mi alaján döntött végül, köszönöm még egyszer a segítséget!
Igen, értettem, de egyrészt láthatod, hogy nézhet ki a donor szépen, ha vigyáznak arra, hogy hány graftot vesznek ki, és hogyan osztják el, másrészt Törökországban is vannak minőségi klinikák, de azok nem az olcsó, csomagajánlatos helyek, hanem a képzett orvossal működő klinikák, ott értelemszerűen kisebb a rizikó, hogy belefutsz egy rossz eredménybe, de értettem, hogy mit keresel az elején is. :)
Lehet félreértettél, én nem tervezek Törökországba menni, inkább csak az érdekel, hogyan néz ki utána, ahonnan kiveszik, a külföldi fórumok viszont sokat segítenek.
Keresgettem a török klinikák között, és pl dr Keser szép munkát végez, itt egy példa (persze nem is vesz ki 3500+ graftot), nemcsak az eredmény, de a donor rész is nagyon szép 10 hónapnál:
Ennél a srácnál mondjuk az kérdés, hogy nem túl fiatal-e (25 éves), de ha csak 1700 graftot vettek ki, akkor lesz még a jövőben donor, ha tovább ritkulna a haja.
Külföldi fórumokon sokkal többet lehet látni, így van.
Amit átküldtél érdekes, mert 6 hónap után a sokknak már szerintem rendeződnie kellett volna, ez elég nagy hiba, ráadásul a srác leírta, hogy azért nem akart strip műtétet, hogy röviden hordhassa a haját. Sajnos így nem fogja, legfeljebb, ha pigmentet tetoválnak a foltok helyére, de az szerintem félmegoldás, mert pár év múlva újra kell menni.
Ami meglepő, hogy török szinten még nem is a legrosszabbak közé tartozik dr Acar, de azért amit a srác ír, az többet mond minen reklámnál:
"I had my surgery with dr acar at cosmedica. My advice would be to stay away from all package style clinics in Turkey. You leave yourself exposed to jobs like this. Turkey does have good drs. You just need to dig through the crap first!"
Magyarul mindenki tartózkodjon azoktól a helyektől, ahol csomagajánlatokat adnak a pácienseknek, és Törökországban is vannak jó orvosok, csak keresztül kell ásni magad a szó szerint fekálián, hogy megtaláld azokat a klinikákat, ahol tényleg minőségi műtétet végeznek, nem futószalagon.
Ezt írtam korábban, hogy nem szabad az olcsó futószalag helyeket választani (ahol push-olnak, hogy gyere most, csomagban, szállás, repülő, olcsó, és jó), mert könnyen bele lehet futni egy ilyen helyzetbe, ahol nem az igen gyenge eredmény lesz a gond, hanem, hogy életed végéig cipelned kell a műtét nyomát. Sajnos a reklámnak még sokan bedőlnek.
Az anyajegyeiddel pedig végképp gondold meg, ha bevállalod, mert az már kifejezetten rosszul is elsülhet (mmint ennél is rosszabbul)!
Hát, itt nem az a gond, hogy nem a biztonsági zónából vettek ki, azt mondanám, hogy sokkot kapott a donor terület (ilyet írnak, ha túl sokat vesznek ki egyszerre), mert valószínűleg túl sokat vettek ki, vagy nagyobb tűmérettel, de ez elég "lyukacsos". Hány graftot vettek ki? Tudsz linket?
Köszi, ahogyan látom, egész gyorsan gyógyul, ha már egy hét után is így néz ki. De igen, látszik, hogy ott nem "lógtak" ki semerre a donor részből. Épp keresgélek, ha találok vmit, majd belinkelem ide.
https://www.medispaindia.in/safe-unsafe-zone/ - ezen a linken láthatsz egy jó összehasonlító képet, amikor a "safe" zónában maradnak, illetve amikor már a nem maradó részről is kivesznek. És ez egy indiai honlap, de nagyon korrektül leírják, hogy mire kell figyelni.
3 különböző szakorvos definíciója, hogy honnan szabad kivenni hajat, nagyjából megegyeznek a vélemények, az ábrákon színessel. Vicces, pont Dr Cole is ott van, akit korábban idéztem :). A lényeg, hogy a tarkó rész, és az oldalsó haj (ami nem hullik ki időseknél se) középső része az, amit a műtétnél biztonságosan lehet használni, hogy pár év múlva ne ritkuljon meg az átültetett haj.
Köszi a gyors választ, sejtettem, hogy csak az orvos tudja majd, mindegy, majd kiderül, ha nagyon meglátszódna, akkor nem hiszem, hogy meglépem, nálam annyira azért nem vészes a kopás. A bőrgyógyászom egyébként lebeszélt róla, de nem nagyon ért a hajhoz, amennyire látom.
Az első kérdésre egyértelműen nézesd meg orvossal, ezt csak ő tudja megmondani, gondolom lehet több anyajegyed is, szóval elképzelhető, hogy kevesebb graftot tudnak kivenni, ezt én nem tudom.
Van két módszer, az egyiknél egy csíkot vesznek ki (ezt Európában már kevesebbet csinálják, Amerikában még többet), a másik a FUE. Minden más kifejezés kb. ugyanaz a módszer, hogy mennyire látszódik (amennyire nekem elmagyarázták Bécsben) attól függ, hogy milyen a tű vastagsága, vagy átmérője (ezek ilyen elég pici 0,7-0,8 mm átmérőjű tűk, amivel befúrnak), és hogy mekkora területről veszik ki, de állítólag ez sem mindegy, hogy honnan, mert ha kimennek abból a zónából, ami biztonságos, azaz hosszú távon nem érzékeny a DHT-hormonra, akkor az később kihullhat. Ezeket egy konzultáción nem fogod tudni leszűrni, nézz videókat, és eredményeket, majd úgyis a benyomás fog számítani végül.
Gabivagyok, tudnál nekem privátban válaszolni erre a két kérdésre?
Szerinted, ha korábban volt több (elég sok) anyajegy levételem a fejemen (már jópár éve), arról a részről, ahonnan átültetik a hajat, utána jobban meglátszódhat? Ettől kicsit tartok, mert születésemtől volt kb 10-15 anyjegy, amit nem is tudtak egyszerre levenni, félej, hogy feltűnne, ha még vesznek ki. A másik, hogy gyógyulási időben mik a tapasztalatok, látok mindenféle különböző módszert, van különbség szerinted, vagy mindegyik ugyanaz?
Ja, és még annyi, hogy személy szerint azzal sincs gondom, ha valaki rekálmoz, csak ne ilyen sunyi sz..radarab módon tegye, hogy betámadja azt, aki meg nem reklámoz, és hoz valami kis infót is nekünk, akik még nem döntöttünk.
Gabi, hagyd, ne reagálj, inkább akkor írj, ha van vmi értelmes téma sztem. Ez már csak a vergődés, amikor másodperceket számol a rendesen írni nem tudó mókus. Meg engem betámad.
Megnéztem, ki is ez, a hozzászólásával már lebuktatta magát: először februárban írt, hogy egy ismerősétől hallott a török klinikákról, hogy ott milyen occsó', meg milyen sok graftot tesznek át, majd júnusban már azt írta, hogy a bátyja tavaly megcsináltatta, sőt már Szilvi is megy vele mellet megcsináltatni, egészségükre! :)) Még azzal megpróbálhatja menteni a szitut, hogy de há' a bátyám az ismerősöm, héé! :))
Nem tetszik nekik, hogy valaki csak leírja a tényeket, és nem áll bele vitába velük, felhívja a veszélyekre a figyelmet. Nem tetszik haver? Ez van. Az ember leírja, hogy független fórum, de egy helyet próbál reklámozni eredmények nélkül, tudod, hogy mit jelent a független szó, nem lehetsz ilyen buta? :)
Miért nincs benned annyi gerinc, hogy leírod, hogy pénzt kapsz a törkököktől, ha valakit sikerült rávenned? Egyenesebb lenne. Itt most te reklámozol, senki más. Ez nem jutott az eszedbe?
Nagyon sok a feltételezés, és a pontatlanság (szándékosan nem ferdytést írok) a hozzászólásban ismét, válaszolok a lényegre:
Sajnos írásmódodat tükrözi szövegértésedet, nem én találtam ki, hanem az ISRHRS két orvosa (Cole, Farjo, olvasd el jobban) írtak a török klinikák szokásairól. Picit többet kellene informálódnod, és kevesebb időt tölteni vádaskodással.
A számolás, amit írsz akkor lenne helyes, ha csak ebből állna egy műtét.Az effektív műtéti idő a FUE műtéteknél lényegesen kevesebb, nézz meg egy videót, és láthatod, azt az időt írták, amíg befúrnak a bőrbe, de a kiemelési rész nem ennyi. Minimum még egyszer ugyanennyi, amíg eltávolítják a graftokat. A videókon sokszor látszódik, hogy közben vérezhet a bőr stb.. Elvileg voltál műtéten, nem? Ezek szerint ezt nem tudtad.
Emellett van előkészület, érzéstelenítés, gondolom tisztítják a bőrt, mint minden műtét előtt, ebédszünet, kis szünetek. Lehet én még nem vállaltam be a műtétet, de úgy tűnik tűnik tudom, hogy a FUE műtétnél a fúrások, meg a visszaimplantálás a teljes időnek csak egy része. Azt is elmondták, hogy minden klinikán tartanak ebédszünetet, és a beteg ki-be járkál, amikor kimegy mosdóba, és hát naponta valószínűleg nem egyszer van ilyen. Extrém példa volt, ami felhoztak, de talán érzékelteti a lényeget, ha azt írják, hogy másodpercenként, szerintem az sem megnyugtató.
Tehát röviden, a fúrás ideje, nem egyenlő a műtét idejével.
Ha leírom, hogy a nemzetközi hajvisszaállítási szervezet (akik a világ legtöbb országában jelen vannak) mire hívja fel a figyelmet, és miket nézzen meg az ember, mielőtt dönt, talán annak az érdekeit, aki műtétre vállalkozik. Nem egy klinikát reklámozok mással ellentétben.
Valószínűleg nem hallottál az ISHRS nevű szervezetről (az lenne a fura, ha hallottál volna, ez érthető), mielőtt még belemész ilyen vitákba, olvass, hidd el, nem lesz hátrány. Itt a fórumon szerintem mindenkinek az az érdeke, hogy biztonságban legyen, ha elmegy egy műtétre, ebben úgy tűnik segítenek a hozzászólásaim.
Tartózkodni akartam, de nem tudtam megállni, mivel egyfajta gangbang csoport kezd kialakulni olyan valami mellett, amit egyikőtök sem ismer igazán. Nos, el kell ismernem, hogy mindazok alapján, amit írtál, első pillantásra úgy tűnhet, hogy már eleget tudsz a transzplantációról, és véleményed hiteles lehet. Az én szememben éppen az ellenkezője történik, hála annak a különleges hobbindak, hogy érdeklődöl az ilyen típusú eljárások iránt, és köszönhetően annak is, amit eddig leírtál és ügyesen kiemelted vastagabbal, amit szeretnél, hogy biztosan átmenjen, valamint villámgyors elemzésed a hazai klinikákról és a missklikeid a kigooglizott fájdalomcsillapító/altató mentes török beavatkozásokról, meg a badar kijelentésed, hogy 2 szúrást végeznek a donor területről másodpercenként, nekem azonnal elárulták, hogy ki vagy valójában. Nemhogy szakértő nem vagy a szó valós értelmében, de úgy látom, hogy abszolút nem tudsz alap dolgokat, és csak bizonyos érdekeket védsz. Hála olyanoknak, mint te vagy, ez a fórum elveszti a függetlenségét, ahol az emberek véleményt cserélhetnek. Szeretem a számokat, azt hiszem, azon szerencsések közé tartozom, akik jól mozognak ezen a területen, ezért a végére egy kis matematikai példát hozok: feltéve, hogy a beavatkozás 8 órán át tart, és ennek a felét a tüszők kiszedésével és másik felét a beültetésével töltik, hány tüszőt tudnának átültetni 2szúrás/másodperc gyorsasággal, ha az orvosok a teljes időtartam minden másodpercét kihasználják? Mivel ZimmaKároly segíteni nemtud,én segítek egy kicsit, hogy 28 800 tüszőt szednének ki ekkora sebességgel 4 óra alatt, és újra 28800 -at ültetnének be a következő 4 óra alatt. Ez nem igazán reális. Viszont te nem annyitemlítettél, hanem csak 3500 - 4000 tüszőt, de legyen 5000. Kis tudod számolni, hogy mennyi ideig tart egy tüsző kiszedése és beültetése ilyen mennyiség mellett?
Amikor pár hete elkezdtem nézelődni, nem gondoltam volna, hogy fórumon ilyen jó összefoglalást, útmutatást lehet találni.
Visszaolvastam a korábbi posztokat, és a szokásos, mindenhol leírt "egy hét után leesnek a pörcök" (vagy mik, szóval a var a bőrről a műtét után :), "meg mosd egy hét után", "meg a gyere ide, meg menj arra a helyre, mert kedvesek" reklámszövegen kívűl sok használható infó nem volt (a félrevezetéseket hagyjuk, azokat ki lehet szűrni). Te pedig tök jól összefoglalod, ami meg sem fogalmazódik bennem, de sejtem, hogy mi mentén kellene dönteni, ezért nagy köszönet, az utólsó hozzászólásoddal nagyon tudok rezonálni.
Valahol értem a hasonlatot, habár több évtizedes brandről írsz a mercedes esetén, ami árnyalja a dolgot, de az lényeg, amiért itt koptatom a billentyűzetet, és amit egyébként szakmai hivatalos szervek is kiemelnek, hogy orvosi eljárás, még csak nem is autókereskedelem. És pont ezért a garancia szót használni orvosi eljárásnál szakmailag nehezen megfogható, csak trükk a marketinggel.Az autóban a féket ki lehet nyom nélkül cserélni, arra van garancia, de egy műtétre, ami egy élő szövet nem tud az orvos garanciát vállalni, legfeljebb a legjobb tudása szerint műt, és figyel a betegre a műtét után végig lelkiismeretesen, etikusan (erre meg nem kell garanciát vállalnia, másképp nem csinálhatja, mert nem tudja visszacsinálni a munkája eredményét).
A garancia egy jó kis marketingfogás, amivel látszólag megnyugszik a beteg, mert neki az kell, az eredmény pedig csak utólag lesz meg (amikor már fizetett), gondolhatod, hogy nem orvos találja ki az ilyet (hanem a - páciens szemszögéből rossz esetben - sokkal lazább erkölcsű marketinges, akinek az eladás a feladata). És ha rossz esetben kell a korrekciós műtét?Az első, hogy lehet- egyáltalán korrigálni? Van-e elég donor terület? Ha igen, legjobb esetben a beteg nem tud mit csinálni, vagy elmegy egy nem akciós helyre, vagy visszamegy, és újra bevállalja remélve, hogy most jobb lesz, végleg előőve az utólsó esélyét. Egyik sem igazán ideális szitu, vagy kicsit nyíltabban, mocskos egy helyzet. De azért túlparázni sem kell, mindenhol történhet ilyen, de azért ha valaki szakmailag képzett, etikus (ez már a reklámból lejön), ott azért logikus, hogy nagyobb a biztonság.
Úgyis az számít a végén, ha valaki szakmailag jól megszűri a helyet (ezt írja az ISHRS), ahova elmegy, az az igazi garancia, nem a szavak, meg a papír. A nívós helyeken is vannak gyengébb eredmények, ezt az orvosok is tudják, csak sokkal kevesebb.
Újabb király poszt. Ez egyébként szerintem minden területen így van, annak kell a "dönts most, mert most akció van", meg a beépített szappanügynök taktika, aki másképp nem boldogul.
Képzeld el, hogy a Mercedes (de akármelyik autómárka) elkezd naponta spam levelekkel bombázni, hogy a terepjáró most negyed áron, és mellé kapsz még egy sportautót is :), garancia van rá, da azt egy nem EU-s országban tudod beváltani. Ráadásul ez orvosi terület, itt már forró a pite, mert nem csak pénzt veszítesz. Ezt csak olyan országokban tudják kihasználni, ahol lazább a szabályozás, vagy jobban el lehet bújni, ha EU-s országokról lenne szó, nagyon másképp nézne ki minden. Hol engednének Európában asszisztenseket műteni? lol