Keresés

Részletes keresés

Kanbéka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 784

mit???

békaizgatottanvár.hu

Előzmény: Zitka (781)
Zitka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 783

:-))))))))))))

Én az uborkát szoktam néha ilyen csíkosra hámozni. Az is majdnem tök. :-)

Előzmény: carbonara (782)
carbonara Creative Commons License 2005.05.19 0 0 782
Csak egy szót a cukkini hámozásáról. Èn zebrára szoktam, vagyis egy csíkot lehúzok, egyet nem , szerintem így a legérdekesebb. Ìzre tök mindegy :-)
Előzmény: Zitka (781)
Zitka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 781

Nem hangzik rosszul... :-) Bár azt nem tudom, mennyire olasz. :-)

Annyit dumáltunk ma a cukkiniről, és micsoda véletlen: beszaladtam a Profiba bagettért (csak ezért érdemes bemenni, amúgy elég tré hely), erre látom, hogy 320 ft a gyönyörű, arasznyi cukkini. Már ugrott is 5 db a kosaramba. :-) Annyira szép, hogy ebből muszáj lesz ripienit csinálni. Majd este kotorászom egyet a mélyhűtőben, hgoy milyen darálthúsom van. :-)

Előzmény: Kanbéka (780)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 780

Ezt a konyhaweb.hu-n találtam, Palotayné Szalontai Éva receptje. Ez se lehet rossz...

 

Spagetti cukkíniszósszal

  • Hozzávalók:

    1 csomag spagetti
    60 dkg cukkíni
    1 fokhagymagerezd
    1 fej hagyma
    1 ág friss rozmaring
    10 dkg natúr sajtkrém
    1 dl tejszín
    1,5 dl zöldséges erõleves (kockából)

    bors
    olívaolaj

  • Elkészítés:

    A cukkínit jól megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A spagettit sós vízben kifõzzük, jól lecsepegtetjük. Közben az olajat felhevítjük, a hagymákat üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a cukkínit, rövid ideig pároljuk, majd felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a rozmaring ágat (fõzés végén ezt kivesszük). A zöldségeket puhára pároljuk, majd villával széttörjük. Ezután hozzákeverjük a krémsajttal elkevert tejszínt. A szószt jól beforraljuk, sóval, borssal ízesítjük. A szószt a spagettire halmozva kínáljuk.

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.18 0 0 779
Még csak most kezd bujdokolni kifelé, mert 10 napja vetettem. De 5 nagy 'bokor' lesz, ha természet ősanyánk is úgy akarja. ;-)
Előzmény: Zitka (778)
Zitka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 778

A töltött cukkini a másik nagy kedvencünk. :-) Sajnos nálunk hús nélkül nem megy, muszáj legalább egy kis pirított darálthúst keverni a rizshez. Jól megpúpozom a tölteléket, és a "cukkini-csónakok" tetejére teszek mozzarellát, meg pici szelet paradicsomokat. Vagy pedig a töltött cukkiniket körbetekerem pancettával (ill. hát sliced baconnel :-) ). Már alig várom, hogy süthessek ilyet. :-)

 

Finom az olajos recept is! Néha szoktam olio et agliot is csinálni, esetleg egy kis pepperoncinoval színezve. :-) Szerintem azért nem szereti  a magyarok többsége az ilyen olajos "szószokat", mert megveszik az első útjukba kerülő olcsó, de ócska sansa olajat. Hát nem is csodálom, ha nem ízlik nekik. Én csak extravergine-t veszek. Igazán nem kell sok belőle egy ételhez, ezen nem érdemes spórolni.

 

Cic, nálad mekkora idén a kertben a cukkini? Nálam még csak 4 levele van. :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (773)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 777
sajnos azokhoz sehogy:( nem vagyok kedvelője a tenger gyümölcseinek. Halat is csak néhány fajtát eszem meg, lazac, tonhal, fogas... és hát a kaviár, no az minden mennyiségben jöhet:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (776)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.18 0 0 776

Jol hangszik a sziciliai nyaralasod :-))

 

Es a tengerihal etelekhez (akar tesztakhoz) hogy allsz?

Előzmény: Kanbéka (775)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 775
köszönöm:) Én szeretem a "szimpla" olajos spagettit is, sőt, inkább azt mondanám, hogy a tejszíneseket kevésbé kedvelem, mint azokat. A receptet olvasva még inkább megerősödött bennem az elhatározás, hogy Szicíliába menjünk a nyáron nyaralni:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (774)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.18 0 0 774

A "Spaghetti con le Zucchine fritte" recept del-olasz, ill. szicilia szpecialitas nagyon egyszeru, csak attol felek, hogy nem nagyon fogjatok kedvelni, hiszen olajos tesztarol van szo es tapasztalatom szerint itthon inkabb a tejszines/sajtos martasok vagy a paradicsiomos szoszok a legkedveltebbek.

 

Nagyon roviden:

Serpenyoben, bo eztraszusz olivaolajba egy par gerezd (schiacciato con una forchetta) foghagymat piritjuk, majd kiveszuk a foghagymat.

Karikara (vagy felkarikara) vagjuk 2 cukkinit, megsozzuk es abban a forro olajban eros langon jo barnara sutjuk. Majd kivesszuk a cukkini. Az "al dente" spagettit beletesszuk egy nagy talba, raontunk egy keves (izles szerint) oljat (amiben a cukkinit sutottuk), keverjuk, hozzaadjuk a sult cukkinit, rareszelunk sok sok sajtot.

Ennyi.

Előzmény: Kanbéka (769)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.18 0 0 773

Zitka nagy orommel olvasom a hozzaszolasodat... ezerintem tokeletes Carbonara di Zucchinet csinalsz... probalj nuygodtan oregano es bazsalikom nelkul is.

 

Rakott cukkini biztos letezik Olaszorszagban, csak ezek egyeni receptek, tehat nem olyan tradicionalisak (mint pl. a Carbonara vagy az Amatriciana), mindenki ugy sajat modon csinalja. Talan a tejfol hasznalata Olaszorszagban nem olyan gyakori, legalabb is nem olyan mint Magyarorszagon.

 

A rizses/husos cukkini otlet viszont Olaszorszagban is alkamazuk, pl. a "Zucchine ripiene"-ben toltott cukkiniben (a toltelek lehet csak husos rizs nelkul, vagy akar rizzsel).

Előzmény: Zitka (770)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.18 0 0 772
Ez a cukkinis spagetti recepted nagyon tuti, tavaly már egyszer beírtad, én azon nyomban meg is gyártottam, mert csak úgy folyt be az özön cukkini a kertből a konyhába és nagy sikere volt!! :-))))
Előzmény: Zitka (770)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.18 0 0 771

En mar vettem itthon olasz Carciofini-t femkonzervben es meg kis uvegben is.

Hideg antipasto-nkent (vagy antipasto rustico) nagyon jo, pl. olasz felvagottal (salame milano, mortadella, prosciutto crudo), szaritott paradicsommal (pomodori secchi sott'olio), olive, stb.

 

Viszont mostanaban lattam friss Carciofi-t zoldsegeseknel, ha jol emlekszem a Rozsakertben (vagy a Kaisers-ban vagy a melleti levo nagyon draga boltban).

Eleg draga volt, es eleg nehez szepen keszelni (kessel leszedni a kulso kemeny leveleket, stb). A Romai gasztronomiaban van egy nagyon hires recept: Carciofi alla Romana, vagyis Carciofi alla Giudia. Sziciliaba nepszeru a Risotto ai Carciofi (anyum szpecialitasa).

Előzmény: Törölt nick (763)
Zitka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 770

Soha, semmilyen ételhez nem hámozom a cukkinit.  Már csak eredendő lustaságból ;-) sem, de nekem fontos a színhatás is. Anélkül olyan "semmilyen", szinte észrevehetetlen az ételekben. De valóban, az íze is jobb héjasan. Legjobban az arasznyi, max. 3-4 cm átmérőjű, fényes külsejű cukkinit szeretem. A nagyobbakban már túl sok a mag, kemény a héja. Furcsa, hogy a piacokon az "őstermelők" leginkább ilyet árulnak. Az arasznyiakat inkább csak a szupermaretekben látom. Persze az is igaz - magam is próbálkozom a kertben -, hogy jó idő esetén elég egyet félrenézni, és máris 3x akkora a cukkini. :-)))))))) Egyik nap este még túl pici, aztán mire másnap hazaérek, már túl nagy.

 

Én úgy csinálom a cukkinis spagettit, hogy legelőször odateszem a spagettit. Aztán az előbb említett kisméretű cukkini(ke)t legyalulom jó vékonyra. Forró olívaolajban röviden megpirítom (nem feltétlenül egyszerre az egészet, mert akkor csak fő, ill párolódik). Rádobok egy-két gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, és friss oreganot vagy bazsalikomot. Közben felverek 3-4 egész tojást, és belekeverek egy jó adag parmiggianot, vagy grana padanot (nem a dobozos/zacskós fűrészport!!! :-)))) ). Az egész olyan sűrű tejszínszerű lesz, de tejszín nincs benne. :-) Ekkorra már megfő al dente-re a spagetti, gyorsan leszűröm, belekeverem a cukkinibe, még a tűzön jól átkavarom, majd a tűzről levéve öntöm nyakon a tojásos-sajtos keverékkel. A tészta+cukkini pont elég forró ahhoz, hogy úgy félig-meddig megszilárduljon a tojás egy jó nagy kevergetés alatt. Nymmmm.... :-)

 

A másik kedvencünk a rizzsel-darálthússal rakott cukkini. Fogalmam sincs, csinálnak-e ilyesmit Olaszországban (ott még nem ettem), ez saját "találmány".

Kivajazott tűzálló tálba nyersen teszem a cukkini szeleteket. Egy sor cukkini - sózva-borsozva-oreganozva, majd megkenem tejföllel. A következő réteg egy előre elkészített pirított darálthús (hagymával, fokhagymával, oreganoval,borssal fűszerezve), rá egy réteg felszeletelt mozzarella, majd egy réteg maradék rizs. Aztán újra a cukkini, és a többi réteg, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére mozzarella, hogy szépen ráolvadjon a sütőben. A cukkini klasszul megpárolódik a saját nedvességében+a tejfölben.

Előzmény: Antonio Gambadoro (768)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 769
kérek szépen cukkinis spagetti receptecskét:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (768)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.18 0 0 768

Valoban a kapor ritkan szerepel az olasz konyhaban.

 

A Cukkini eteleket nem nagyon szoktuk fuszernovennyel fuszerezni, inkabb feketeborsoval. Esetleg a (csak) friss petrezselyemzolddel lehet.

 

A Cukkini alapu receptekban a cukkinit vagy forro olajban vagy vajban (nem mindegy, ez az adott eteltol fugg) sutjuk. Eros langon szoktuk (mivel a padlizsanhoz hasonloan, nagyon beszivja az olajat ha nem eleg forro), neha foghagymaval (vagy hagymaval, a receptol fuggoen), neha foghagyma nelkul.

 

Ami nagyon erdekes, hogy a Cukkini az olasz konyhaban akar sajtos etelekben (zucchine gratinate, pasta zucchine e mascarpone) nagyon jo, akar hus (zucchine ripiene), akar hal receptekben (risotto zucchine e salmone).

 

Egy kis tanacs: a Cukkinit nem kellene meghamozni, mivel a jellegzetes izet a heja adja.

 

A cukkinis spagetti nagyon finom, ez egy del-olasz szpecialitas (sziciliaban is nagyon nepszeru). Szerintem ma ezt fogom ebedelni, vagy talan egy Frittata di Pasta-t. Te hogy szoktad elkesziteni?

Előzmény: Zitka (764)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 767
OFF vittem:) A Fehérvárin 580.-/kg ON
Előzmény: Zitka (766)
Zitka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 766

OFF

Ez tök jó! :-)))))))))))))  Vitted, vagy a helyszínen főzted? :-) Az egyik barátnőmék munkahelyén egy nagoyn klassz kis kompakt konyha van, szerintem én tuti belekezdenék vmi főzőcskébe... :-)

Már én is nagyon vágyom egy friss zsenge tökfőzelékre, de a múltkor az Auchanban ~900 ft volt kilója, és azt gondoltam, hogy még kibírom azt a kb. két hetet.... :-)

ON

Előzmény: Kanbéka (765)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 765
OFF képzeld, újra beindítottam a tökfőzelék-projektet, igaz, most "csak" Pumi élvezte:) ON
Előzmény: Zitka (764)
Zitka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 764

> letezik Carbonara di Zucchine

 

Jéé, sose gondoltam volna, hogy a cukkinis spagettim is carbonara eredetű.... :-)))

Nagyon szeretjük, tavasszal elég gyakran készítem. Hatalmas adagok is eltűnnek percek alatt. :-)

 Hadd kérdezzem már meg: ezt mivel fűszerezik "eredetiben"? Vagy ez már csak egy továbbfejlesztett változat, és mindenki ízlés szerint csinálja?

Évekkel ezelőtt kaptam a receptet, és abban kapor szerepelt. Na most, amennyire én tudom, az olaszoknál nem igazán gyakori fűszernövény a kapor... Én nagyon szeretem - más kajákban. :-) Pl. tökfőzelékhez, vagy tzatzikihez.

De cukkinihez inkább fokhagymát + oreganot, vagy bazsalikomot használok.

Előzmény: Antonio Gambadoro (757)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.17 0 0 763
Én még felkiáltójelekkel is köszönöm Antonio receptjeit. Most jöttem Rómából, és már Lénárd Sándor híres Római szakácskönyvében sokat olvastam a nálunk is létező, de gyakorlatilag nem ismert, nem fogyasztott carciofo-ról (articsóka), vettem hát üvegben (pompás volt), és ettem melegen kisvendéglőben - nekem hidegen jobban ízlik. Csak a cioekedés miatt nem hoztam 10-20 üveggel. Néhol lehet magyr boltokban is kapni (szlovák?) import carciofo-konzervet, de az nem jó.
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 762
a temperamentum nem egyenlő az agresszivitással, még ha a szerkesztőd úgy gondolta is:) De ne hagyj minket továbbra se recept nélkül, én a magam részéről iszom a szavaidat:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (759)
carbonara Creative Commons License 2005.05.17 0 0 761
Grazie mille !
Előzmény: Antonio Gambadoro (760)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 760

Hat igen Zitka, lehet hogy igazad van. Egyebkent a martas eredete nagyon regi (talan romai kor), a neve eredete a Carbone szobol, vagy a Carbonari-bol bizonytalan. Ez talan csak legenda...

Előzmény: Zitka (758)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 759

En is koszonom szepen a tanacsodat:

 

1. a recept egy cikkben jelent meg, ahol a szerkeszto belenyult ahhoz, hogy a stilus olyan (eros / temperamentumos) legyen, ahogy o gondolta.

 

2. neha a nyelv miatt meg nem erzem ezeket a dolgokat

Előzmény: Kanbéka (756)
Zitka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 758

Hát persze, hogy mindenki a saját ízlése szerint csinálja... :-)  Én egyébként szoktam így is - úgy is, mikor mi van itthon...

De ha már "eredetiről" beszélünk, bevallom őszintén, elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy közép-olaszországi középkori szénégetőnek hipp-hopp lett volna bors a tarisznyájában... :-) Ezek a dél-kelet ázsiai fűszerek azidőtájt inkább csak a gazdag emberek asztalára kerültek. Szerintem. :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (755)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 757

Variaciok:

 

1. nem kell visszatenni a serpenyot a tuzre, majd a toljas ugyis egy kicsit megmelegszik a tesztaval

 

2. tojasfeherje nelkul, vagy pl. 4 sargaja es 2 feherje

 

3. letezik Carbonara di Zucchine, valaki meg Carbonara di Mare-t is csinal

Előzmény: carbonara (746)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 756

köszönjük szépen:)

Egy jó tanács: a magyarban kevesebb felkiáltójel használata szimpatikusabb:) Szerintem.

Előzmény: Antonio Gambadoro (752)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.17 0 0 755

Szia Zitka!

 

Haaaaat, nem teljesen igy van :-)

 

Ez a website egy olasze aki Skociaban el ("il sito italiano che abita in Scozia), tehat valoszinuleg (mint pl.a Svajcban elo olaszok), mar maskep csinaljak,  mint ahogy kellene (ez a recept kozep-olaszorszagbol szarmozik).

 

En olasz gasztronomus es olasz gasztronomia szakerto vagyok, csak meg akartam osztani veletek amit tudok a kulturamrol.

 

De ezert nem fogunk vitatkozni, mindenki ugy csinalja ahogy neki finom :-)))

Előzmény: Zitka (750)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!