Nem hangzik rosszul... :-) Bár azt nem tudom, mennyire olasz. :-)
Annyit dumáltunk ma a cukkiniről, és micsoda véletlen: beszaladtam a Profiba bagettért (csak ezért érdemes bemenni, amúgy elég tré hely), erre látom, hogy 320 ft a gyönyörű, arasznyi cukkini. Már ugrott is 5 db a kosaramba. :-) Annyira szép, hogy ebből muszáj lesz ripienit csinálni. Majd este kotorászom egyet a mélyhűtőben, hgoy milyen darálthúsom van. :-)
A cukkínit jól megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A spagettit sós vízben kifõzzük, jól lecsepegtetjük. Közben az olajat felhevítjük, a hagymákat üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a cukkínit, rövid ideig pároljuk, majd felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a rozmaring ágat (fõzés végén ezt kivesszük). A zöldségeket puhára pároljuk, majd villával széttörjük. Ezután hozzákeverjük a krémsajttal elkevert tejszínt. A szószt jól beforraljuk, sóval, borssal ízesítjük. A szószt a spagettire halmozva kínáljuk.
A töltött cukkini a másik nagy kedvencünk. :-) Sajnos nálunk hús nélkül nem megy, muszáj legalább egy kis pirított darálthúst keverni a rizshez. Jól megpúpozom a tölteléket, és a "cukkini-csónakok" tetejére teszek mozzarellát, meg pici szelet paradicsomokat. Vagy pedig a töltött cukkiniket körbetekerem pancettával (ill. hát sliced baconnel :-) ). Már alig várom, hogy süthessek ilyet. :-)
Finom az olajos recept is! Néha szoktam olio et agliot is csinálni, esetleg egy kis pepperoncinoval színezve. :-) Szerintem azért nem szereti a magyarok többsége az ilyen olajos "szószokat", mert megveszik az első útjukba kerülő olcsó, de ócska sansa olajat. Hát nem is csodálom, ha nem ízlik nekik. Én csak extravergine-t veszek. Igazán nem kell sok belőle egy ételhez, ezen nem érdemes spórolni.
Cic, nálad mekkora idén a kertben a cukkini? Nálam még csak 4 levele van. :-)
sajnos azokhoz sehogy:( nem vagyok kedvelője a tenger gyümölcseinek. Halat is csak néhány fajtát eszem meg, lazac, tonhal, fogas... és hát a kaviár, no az minden mennyiségben jöhet:)
köszönöm:) Én szeretem a "szimpla" olajos spagettit is, sőt, inkább azt mondanám, hogy a tejszíneseket kevésbé kedvelem, mint azokat. A receptet olvasva még inkább megerősödött bennem az elhatározás, hogy Szicíliába menjünk a nyáron nyaralni:)
A "Spaghetti con le Zucchine fritte" recept del-olasz, ill. szicilia szpecialitas nagyon egyszeru, csak attol felek, hogy nem nagyon fogjatok kedvelni, hiszen olajos tesztarol van szo es tapasztalatom szerint itthon inkabb a tejszines/sajtos martasok vagy a paradicsiomos szoszok a legkedveltebbek.
Nagyon roviden:
Serpenyoben, bo eztraszusz olivaolajba egy par gerezd (schiacciato con una forchetta) foghagymat piritjuk, majd kiveszuk a foghagymat.
Karikara (vagy felkarikara) vagjuk 2 cukkinit, megsozzuk es abban a forro olajban eros langon jo barnara sutjuk. Majd kivesszuk a cukkini. Az "al dente" spagettit beletesszuk egy nagy talba, raontunk egy keves (izles szerint) oljat (amiben a cukkinit sutottuk), keverjuk, hozzaadjuk a sult cukkinit, rareszelunk sok sok sajtot.
Zitka nagy orommel olvasom a hozzaszolasodat... ezerintem tokeletes Carbonara di Zucchinet csinalsz... probalj nuygodtan oregano es bazsalikom nelkul is.
Rakott cukkini biztos letezik Olaszorszagban, csak ezek egyeni receptek, tehat nem olyan tradicionalisak (mint pl. a Carbonara vagy az Amatriciana), mindenki ugy sajat modon csinalja. Talan a tejfol hasznalata Olaszorszagban nem olyan gyakori, legalabb is nem olyan mint Magyarorszagon.
A rizses/husos cukkini otlet viszont Olaszorszagban is alkamazuk, pl. a "Zucchine ripiene"-ben toltott cukkiniben (a toltelek lehet csak husos rizs nelkul, vagy akar rizzsel).
Ez a cukkinis spagetti recepted nagyon tuti, tavaly már egyszer beírtad, én azon nyomban meg is gyártottam, mert csak úgy folyt be az özön cukkini a kertből a konyhába és nagy sikere volt!! :-))))
En mar vettem itthon olasz Carciofini-t femkonzervben es meg kis uvegben is.
Hideg antipasto-nkent (vagy antipasto rustico) nagyon jo, pl. olasz felvagottal (salame milano, mortadella, prosciutto crudo), szaritott paradicsommal (pomodori secchi sott'olio), olive, stb.
Viszont mostanaban lattam friss Carciofi-t zoldsegeseknel, ha jol emlekszem a Rozsakertben (vagy a Kaisers-ban vagy a melleti levo nagyon draga boltban).
Eleg draga volt, es eleg nehez szepen keszelni (kessel leszedni a kulso kemeny leveleket, stb). A Romai gasztronomiaban van egy nagyon hires recept: Carciofi alla Romana, vagyis Carciofi alla Giudia. Sziciliaba nepszeru a Risotto ai Carciofi (anyum szpecialitasa).
Soha, semmilyen ételhez nem hámozom a cukkinit. Már csak eredendő lustaságból ;-) sem, de nekem fontos a színhatás is. Anélkül olyan "semmilyen", szinte észrevehetetlen az ételekben. De valóban, az íze is jobb héjasan. Legjobban az arasznyi, max. 3-4 cm átmérőjű, fényes külsejű cukkinit szeretem. A nagyobbakban már túl sok a mag, kemény a héja. Furcsa, hogy a piacokon az "őstermelők" leginkább ilyet árulnak. Az arasznyiakat inkább csak a szupermaretekben látom. Persze az is igaz - magam is próbálkozom a kertben -, hogy jó idő esetén elég egyet félrenézni, és máris 3x akkora a cukkini. :-)))))))) Egyik nap este még túl pici, aztán mire másnap hazaérek, már túl nagy.
Én úgy csinálom a cukkinis spagettit, hogy legelőször odateszem a spagettit. Aztán az előbb említett kisméretű cukkini(ke)t legyalulom jó vékonyra. Forró olívaolajban röviden megpirítom (nem feltétlenül egyszerre az egészet, mert akkor csak fő, ill párolódik). Rádobok egy-két gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, és friss oreganot vagy bazsalikomot. Közben felverek 3-4 egész tojást, és belekeverek egy jó adag parmiggianot, vagy grana padanot (nem a dobozos/zacskós fűrészport!!! :-)))) ). Az egész olyan sűrű tejszínszerű lesz, de tejszín nincs benne. :-) Ekkorra már megfő al dente-re a spagetti, gyorsan leszűröm, belekeverem a cukkinibe, még a tűzön jól átkavarom, majd a tűzről levéve öntöm nyakon a tojásos-sajtos keverékkel. A tészta+cukkini pont elég forró ahhoz, hogy úgy félig-meddig megszilárduljon a tojás egy jó nagy kevergetés alatt. Nymmmm.... :-)
A másik kedvencünk a rizzsel-darálthússal rakott cukkini. Fogalmam sincs, csinálnak-e ilyesmit Olaszországban (ott még nem ettem), ez saját "találmány".
Kivajazott tűzálló tálba nyersen teszem a cukkini szeleteket. Egy sor cukkini - sózva-borsozva-oreganozva, majd megkenem tejföllel. A következő réteg egy előre elkészített pirított darálthús (hagymával, fokhagymával, oreganoval,borssal fűszerezve), rá egy réteg felszeletelt mozzarella, majd egy réteg maradék rizs. Aztán újra a cukkini, és a többi réteg, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére mozzarella, hogy szépen ráolvadjon a sütőben. A cukkini klasszul megpárolódik a saját nedvességében+a tejfölben.
Valoban a kapor ritkan szerepel az olasz konyhaban.
A Cukkini eteleket nem nagyon szoktuk fuszernovennyel fuszerezni, inkabb feketeborsoval. Esetleg a (csak) friss petrezselyemzolddel lehet.
A Cukkini alapu receptekban a cukkinit vagy forro olajban vagy vajban (nem mindegy, ez az adott eteltol fugg) sutjuk. Eros langon szoktuk (mivel a padlizsanhoz hasonloan, nagyon beszivja az olajat ha nem eleg forro), neha foghagymaval (vagy hagymaval, a receptol fuggoen), neha foghagyma nelkul.
Ami nagyon erdekes, hogy a Cukkini az olasz konyhaban akar sajtos etelekben (zucchine gratinate, pasta zucchine e mascarpone) nagyon jo, akar hus (zucchine ripiene), akar hal receptekben (risotto zucchine e salmone).
Egy kis tanacs: a Cukkinit nem kellene meghamozni, mivel a jellegzetes izet a heja adja.
A cukkinis spagetti nagyon finom, ez egy del-olasz szpecialitas (sziciliaban is nagyon nepszeru). Szerintem ma ezt fogom ebedelni, vagy talan egy Frittata di Pasta-t. Te hogy szoktad elkesziteni?
Ez tök jó! :-))))))))))))) Vitted, vagy a helyszínen főzted? :-) Az egyik barátnőmék munkahelyén egy nagoyn klassz kis kompakt konyha van, szerintem én tuti belekezdenék vmi főzőcskébe... :-)
Már én is nagyon vágyom egy friss zsenge tökfőzelékre, de a múltkor az Auchanban ~900 ft volt kilója, és azt gondoltam, hogy még kibírom azt a kb. két hetet.... :-)
Jéé, sose gondoltam volna, hogy a cukkinis spagettim is carbonara eredetű.... :-)))
Nagyon szeretjük, tavasszal elég gyakran készítem. Hatalmas adagok is eltűnnek percek alatt. :-)
Hadd kérdezzem már meg: ezt mivel fűszerezik "eredetiben"? Vagy ez már csak egy továbbfejlesztett változat, és mindenki ízlés szerint csinálja?
Évekkel ezelőtt kaptam a receptet, és abban kapor szerepelt. Na most, amennyire én tudom, az olaszoknál nem igazán gyakori fűszernövény a kapor... Én nagyon szeretem - más kajákban. :-) Pl. tökfőzelékhez, vagy tzatzikihez.
De cukkinihez inkább fokhagymát + oreganot, vagy bazsalikomot használok.
Én még felkiáltójelekkel is köszönöm Antonio receptjeit. Most jöttem Rómából, és már Lénárd Sándor híres Római szakácskönyvében sokat olvastam a nálunk is létező, de gyakorlatilag nem ismert, nem fogyasztott carciofo-ról (articsóka), vettem hát üvegben (pompás volt), és ettem melegen kisvendéglőben - nekem hidegen jobban ízlik. Csak a cioekedés miatt nem hoztam 10-20 üveggel. Néhol lehet magyr boltokban is kapni (szlovák?) import carciofo-konzervet, de az nem jó.
a temperamentum nem egyenlő az agresszivitással, még ha a szerkesztőd úgy gondolta is:) De ne hagyj minket továbbra se recept nélkül, én a magam részéről iszom a szavaidat:)
Hat igen Zitka, lehet hogy igazad van. Egyebkent a martas eredete nagyon regi (talan romai kor), a neve eredete a Carbone szobol, vagy a Carbonari-bol bizonytalan. Ez talan csak legenda...
Hát persze, hogy mindenki a saját ízlése szerint csinálja... :-) Én egyébként szoktam így is - úgy is, mikor mi van itthon...
De ha már "eredetiről" beszélünk, bevallom őszintén, elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy közép-olaszországi középkori szénégetőnek hipp-hopp lett volna bors a tarisznyájában... :-) Ezek a dél-kelet ázsiai fűszerek azidőtájt inkább csak a gazdag emberek asztalára kerültek. Szerintem. :-)
Ez a website egy olasze aki Skociaban el ("il sito italiano che abita in Scozia), tehat valoszinuleg (mint pl.a Svajcban elo olaszok), mar maskep csinaljak, mint ahogy kellene (ez a recept kozep-olaszorszagbol szarmozik).
En olasz gasztronomus es olasz gasztronomia szakerto vagyok, csak meg akartam osztani veletek amit tudok a kulturamrol.
De ezert nem fogunk vitatkozni, mindenki ugy csinalja ahogy neki finom :-)))