a nagy büdös helyzet az az, hogy még sosem gondolkoztam el azon, hogy miért centír vagy centrír vagy akármi, hidd el, mint ahogy nagyon sokminden máson sem gondolkoztam el, ezt belátom anélkül hogy megpróbálnám ezeket megszámolni. de ha nagyon magyarázkodni akarnék, egyáltalán nem akarok, de ha akarnék, akkor azt mondanám, hogy a kerék súlyközéppontja nincs középen, azaz a centerben, ezért meg kell ezt a súlyközéppontot "centerezni" mindenféle súlyok ütlegelésével és taknyolásával, és innen csak egy kis lépés a centírozni kifejezés. egy a biztos, ezentúl inkább a "centRíroljunk vaze!" formulával köszöntöm majd inkább a gumisokat, így, ropogós ERR betűvel a közepén. illetve kettővel. vaze. :-DD
(jaigen, tudom hogy a "vaze" ebben a formában nem megfelelő, és hogy már az ó-rómaiak sem így használták, sőt, megvetették aki ki merte ejteni a száján és bosszúból úgy megrugdosták a szekere kerekeit hogy egy gyors délutáni fieszta utána gumishoz kellett mennie szegénynek, de ez van :-D )
Ha már Google, mikor "üt" a kerék? (ami ugye nem is üt valójában, és nem is kerék :-D) Bizonyára valami nem centrikus. Leginkább a tömeg. Centrírozni kell. Maradjunk abban, mindkét formában értjük. Azonban a nehezebben kimondható a helyes forma. Ezért alakul folyamatosan a nyelv. Az új helyesírási szabályok rögzítése során nagy gondban is voltak, és vannak a nyelvészek. Vágod vazze!
Óóóó! Még ilyen helyen is tévesen írják. Ejnye ejnye. Ha már minden képpen a nem magyar kifejezést akarod használni, akkor helyesen bizony így kell írni: centrírozás és nem cent(r)írozás ami ugye központosítást jelent szabad magyar fordításban és nem kiegyensúlyozást mint amiről most beszélünk. Ha így írod akkor nem lett volna "bajom" vele. Maradjunk ennyiben. Üdv.
ez az 4ezer pééz a komplett autónyi szerelésért sztem jó ár. ennél csak egy jobb áram volt, amíg volt ismerősnek gumis szervíze, ahol ingyen szereltek nekem mindig, de ők sajnos már abbahagyták. interneten körülnéztem, és az 1ezer/darab árnál jobbat sehol sem láttam, sőt. amúgy ez a gumis azóta ismerősöm, amióta most először odamentem, sztem összekevertél valakivel :-)
a mobilio honlapján nincsenek fent a szerelési árak, érdekes dolgok ezek... :-)
Hali! Én csak olvasom az itt dobált árakat és hinni sem akarom. Én mint egyszerű autós a sok ezerből egyszerűen elvittem most hétfőn a MOBILIO gumis műhelybe, minden előzetes bejelentés nélkül négy darab téli gumit és négy acélfelnit szerelésre. Barátomé a cucc. A műhelyben nagyon rendesek, kedvesek, gyorsak és korrektek voltak. Kerekenként /500 Ft volt az ára a munkának számlával! együtt. Ebben benne volt a gumi felszerelése a felnire és a szerelt kerék műszeres kiegyensúlyozása (tévesen centirozás), a súlyokért nem kértek, nem kérnek külön pénzt. *Szerintem cserélj "GUMIST". Ilyen árakkal dolgozni és még ismerős is! Hát hallod ...
OFF Ezt senki se mondta sosem hogy jofejek!!! :) A hitellel eleg kemenyen kaszalnak...es szerintem pofatlan dolog kihasznalni azt ok vannak helyzeti elonyben, a szerzodest onkenyesen modosithatjak, itt-ott egy kis kamatemeles par honap utan ha mar egyszer "bepaliztak"/megszereztek az ugyfelet mindenfele atvagos reklamokkal, kozvetlen DM ajalnatokkal, telefonos/leveles megkeresesekkel, mert hiaba az aprobetus resz, meg a sok-sok oldalas igazan aprobetus kondicios lista, nem mindenki penzugyi szakember hogy megertse 100%ig sajnos, szerzodesnel nem magyarazzak el mi van, az ugyintezo se erti teljesen hogy s mint. Es amikor meg en szeretnek hozzajutni a penzemhez amit naluk tartok akkor is undoritoan lehuznak kpfelveteli dijakkal, a beteti kamat meg lo*** se... ON
hmmm, a "gumisom" 1000péézt kér el szelepestül mindenestül egy kerékért. amúgy gumisok szeretik azt mondani, hogy csak akkor vállalnak a szerelésért garanciát, ha új szelep kerül bele, tökmindegy milyen a régi, meg ilyen speziális súly, meg olyan csodagáz, aztán a 4ezres szerelési összegből lesz 6-7-8ezer, szóval előre meg kell kérdezni, mert utólag már csak veszekedni lehet :-(
nyomást benzinkúton szoktam, azok (legalábbis papíron) hitelesítettek, és a légnyomás pótlása is egyszerűbb és gyorsabb mint akármilyen kispumpával. van nekem is szivargyújtóba dugható pumpásom, kellett is már használjam, de én a kutas megoldás híve vagyok.
Kb ennyit gondoltam rá egyébként, nem mintha tudnám mi a jo mi a nem, de ez igy nekem belefér még. Nyilvan az lenne a tuti, ha semmit nem kéne fizetni, de az nem ez a mese =DDD Na hogy snowpro vagy mi azt nem mondta a srác (én meg ugye nem kérdeztem, azt se ismertem, hogy kormoran), de akkor gondolom. Igazából 8k kürülre számítottam/kerék, ugyhogy mondhatnám, hogy ez igy jo. Volt még egy olcsobb, ötezervalamennyi, annak már nem is tudom a nevét, de a legolcsobbat kb sose választom. Meg egy drágább, 7700, igy a kettő között döntöttem.
Tarjáni. Jo, hát oké, de ha centirt is megcsinálják (amit én ugye nem tudok), akkor már nézik a szelepeket is, most csak úgy irtam valamit (=
Tudod, nem értek hozzá - nem véletlenül mondom el mindig =D Bár nyomást ezeken már eccer néztük apummal.
Miért nincs ilyen kis "Kezdő autosok kézikönyve"? =DDD Én senkitől nem kaptam kezdő leckéket, igy magam kell boldoguljak.
szereléssel együtt ennyi? melyik kormorán, csak a teljesség kedvéért, bár gondolom a snowpro, lehet hogy nincs is nekik másikuk... itt http://www.teligumiakcio.hu/index.php?page=gumi&seria=80&meret=145/80R13 majdnem ugyanennyi, szóval akár valós is lehet a dolog. mennyit gondoltál a dologra? valami ilyesmit?
perszehogy nem éri meg "feltétlenül", 4-5ezer per darab már több éva alatt jön csak vissza szerelés árban, vagy pld ott van cimborám, aki 12ezerért vett 4db gyári tárcsát, használta egy telet, aztán eladta az autót, megtartotta ezeket a komplett télikerekeket az új autójára, amire amikor megjött az autó nem jók a kerekek (14"-15"), most ott tart hogy fillérekért tudná csak eladni, kis bukta vola, de akkor is bukta volt.
amúgy a nyomás csekkolása ugyebár gumis-független, a centírozást meg egy normális (ismerős) gumis megcsinálja fele-harmada árban, a kötelező szerelés lenne a lényeg, ezt megúszni.
Nu felhívtam az ismerős gumist, minnya visszahiv arakkal. Ő pl azt mondta, hogy nem feltétlenül érné meg négy új keréktárcsát is venni. Aszongya persze örülhetne ha el tudna adni egy egész garniturat, de mivel a huga ismerőse vagyok így inkabb azt mondja, hogy szerinte nem feltétlenül éri meg, mert ugye cserénél is érdemes csekkolni nyomast, centír, stb. Azt nem kérdeztem, hogy ők pl gumikat tudnak-e tárolni, de majd megkérdezem, ha visszahív. =D
Én mindig gumisnál cseréltetem a felnis gumikat is, mert minden cserénél centríroztatom is. Tegnap felkerültek a télik mindkét autómra. Nem biztos, hogy megéri sokat várni, mert mostmár bármikor eshet a hó, jöhetnek a reggeli fagyok, meg a nyálkás, csúszós úttest (lásd tegnapi nap balesetei) - egy kis hó és 2 hétig nem jutsz be gumishoz.
"ahol elfér a négy darab gumi, ott elfér négy darab komplett kerék is." Sőt. Az abroncs nélküli gumikat állítva, az abroncsra szerelteket pedig fektetve kell tárolni, így akár kevesebb helyet is foglalhatnak.
semmi baj, a hivatalos hozzáállás szerint váltóméretei egymásnak, ha az eredeti méreted 155/70r13, akkor 145/80r13-mal "A sebességmérő értéke a választott abroncsnál 2.6%-al alacsonyabb. A sebességmérő 100 km/h értékénél a valós sebesség 97.33 km/h", ennyi. csak nekem van egy olyan hüjeségem, hogy belekötök mindenbe és okoskodok :-)
télinek amúgyis jobb a vékonyabb abroncs.
és igen, pont úgy értem, lenne összesen nyolc darab teljesen komplett kereked, és azt a négyet hordod magaddal az autón, amelyiket szeretnéd :-)
"Mert azokat nem is biztos, hogy tudnám hova rakni", sztem ahol elfér a négy darab gumi, ott elfér négy darab komplett kerék is. vagy úgy tervezted, hogy a helyet kihasználva raksz az egymásra pakolt abroncsok közepébe pld egy pálmát? :-)
gumisoknál van olyan, hogy elteszik neked a második garnitúrát, szoktam látni a marketingplakátjaikon, meg kell kérdezni valami közeli gumisnál hogy ő-e és mennyiért-e.
a lámpásmagasságos állítóst nem vágom. a lámpatesten van erre egy tekerenytű, amit a motortérből kell megtámadni, de nincs képem amire egy piros villogó nyilat tudnék rajzolni... ráadásul van ott egy másik tekerentyű is, amivel a vízszintesen hovavilágítást lehet állítani. hátha előkerül egy mkii tudor.
Hú még valami. mk II-es fiestánál ('85 még mindig =P) hogyan tudnám a fényszórókat kicsit feljebb állítani? Sajnos nem látok vele teljesen jól, és ezt szeretném megoldani.
Hát amikor defektem volt, akkor a többi három keréknek elvileg ez volt a mérete... Ezért kérdeztem. A klébert meg megjegyzem. Mert mi a különbség amugy? Mármint méretileg. Mi a baj a 145/80-nal? Szégyellem, hogy még mindig a potkerék van (annak más a mérete) és minden nap imádkozom, hogy se rendőr se defekt, mert ottmaradok. De a héten megoldodik, kaptam fizut =D
Ezt az uj keréktárcsás dolgot ugy érted, hogy lenne plusz négy kerekem és akkor csak itthon kerékcsere kell téliről nyárira? neverhoodnagyonhülyeelnézést Mert azokat nem is biztos, hogy tudnám hova rakni =D
jaigen, egy valamit elfelejtettem, ha viszonylag hosszabb távra tervezel az autóval, akkor esetleg beszerez(tet)hetsz pld bontóban egy második garnitúra keréktárcsát, amire felkerülhet a másik garnitúra abroncs, sztem a te autódhoz max 1-2ezerért per darab lehet lelni tárcsákat. egyszeri befektetés, de az első kihagyott gumislátogatásnál visszajön az ára.