Mit akarsz, egész pofás darab. Szóval azt mondod pufferre is dolgozik, és így is sok a légfűtésre leadott teljesítménye, meg amúgy egészében eleve nagy lett. Fasza, gondban leszek:))
Nekem a 8 kW-os tűztere kb. 35x25x30-40 cm (a teteje ferde).
Kb. olyan 8-10 cm átmérőjű, 20-25 cm hosszú hasábok mennek bele, 2+ éves akác.
Sokat kísérleteztem, max. 5 db-nál többet nem érdemes belepakolni.
Ez még üveghomályosodás nélkül szépen elég.
Ha több megy bele, túlhűlhet a tűztér, nehezen gyullad, homályosodik az üveg alja.
Túlrakással úgy is jártam már párszor, hogy szenvedészet után beindult valamennyire az égés, aztán "meghülyült", és durva hanghatások közepette csak az üveg tetejénél a szekunder levegő bevezetésnél hömpölyögtek a lángok, az üveg meg tisztára befeketedett.
Sok parázsra végülis lehet bele pakolni többet és durván megfűteni, lehet hogy nekem is egy ilyen alkalommal indult el a hajszálrepedés az egyik vermikulit lapon, nem csinálom többet.
Ez a vízteres kandallók legnagyobb dilemmája. Mekkora teljesítmény, milyen vízoldal-légfűtés megosztással és mennyire lehet rugalmasan üzemeltetni. Elég e fütsgáz-hőmérséklet csökkentett teljesítményen is, és lehet e elég meleg visszatérőt csinálni, a kondenzáció csökkentésére (mondjuk ez már inkább kapcsolás kérdése). A szerény alulméretezés szokott célravezető lenni (főleg ha ott van mellette a gázkazán is).
Jól emlékszem? Nálad megy a zárt rendszer TS-130 + automata töltővel? Hogy bírja a töltő az állandó nyomást? Tettél elé nyomáscsökkentőt, vagy kapja folyamatosan a hálózatit?
Mint említettem, funkcionálisan lett üzembe helyezve. Ha valakit érdekel, eladó, mert 75m2-re sok. Jóval 100 fölött érzi jól magát, vagy kevésbé szigetelt házban (10cm esp, 20cm tető szig, stb.)
Még mindíg nincs körbeburkolva :D Működik, de keveset ad le a víztérre (kb. 50%), és szívesen vennék egy kompakt megoldást, amin tudok bablevest is főzni. A teljesítmény is sok a házamhoz, nagyobb térbe való a mostani, vagy bontani kell a szigetelésből :)
A tűztér és a füstjáratáttörés a falban nem biztos, hogy jó ötlet.
A tűztér tuti nagyon meleg, a füstjáratok közül is a tűzhöz "közelebbiek" azok. A normál falazás habarcsa nem biztos, hogy díjazni fogja a nagy meleget. A falazóelem lehet ráadásul likacsos, amin keresztül az égésgázok a lakótérbe juthatnak, nem is biztos, hogy az adott két szobába, mert felfelé el is vezetheti azt. (vizet láttam két szobával arrébb kitörni, addig a falban csorgott el)
Hőtágulási repedések kialakulásának kivédéséről nem is szólva.
Biztosan meg lehet csinálni, de nagyon jól átgondoltan kell kivitelezni.
Elgondolkodtam egy kis fejlesztésen, és érdeklődnék, hogy Edilkamin vízteres kályhákkal kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata. Szemezek egy Comfort-tal. Mennyire működnek ezek jól? Megfő rajta a bableves? ;) Kicsit kicsinek tűnik a tűztere.
én 1 sort szoktam rárakni ( 3db hasáb keményfa)1 rakatra, hulladékokból,fenyőből telirakom a tűzteret néha hallacczik a fém pendülése de ez normális, lefekvés előtt már 2 sort rakok
A véleményeteket szeretném kérni egy eléggé különleges megoldással kapcsolatban. A cserépkályhás kivitelezési ötlete 2 szobát fűteni képes megoldásra: mindkét szobában a falra építi rá a kályhatesteket, és csak a tűztérnek, valamint a füstjáratoknak bontaná ki az átmenetet a válaszfalon. Az egyszerűség kedvéért mindezt egy vízteres kályhán tervezni megvalósítani. Milyen bökkenőket láttok a megoldásban?
Azt hiszem szerencsém volt, bár valószínűleg elég lett volna a télre a 76 q akác, ma vettem még 22 q igazi tövönszáradt tölgyet gyérítésből 1800 Ft/q áron kuglizva házhozszállítva. Más téma , adjatok tanácsot vízteres kandallósok, hogy oldjátok meg az áramszünetes szitukat? Üdv.
Sziasztok! Tud valaki segiteni?Kályhás végzettséggel Szivesen dolgoznék kályhásnál, teher autóval rendelkezem,nem dohányzom,nem fogyasztok alkoholt,kérem aki tud valamilyen lehetőséget jelezze felém. Köszönöm:laci
az also resztol egy osb+7.5cm gyapot fallal elvalasztva, de pl az ajto csak 15mm osb. plusz tavaly telen nem volt lezarva a padlasfeljaro, meg kicsit szeleltek az ablakok, az egyik ablak helyen meg egy 15mm forgacslap volt.
en nem keverek semmit, csak ti nem olvastok figyelmesen.
Az allitas a kovetkezo:
Ha a napi (24 oras) gazfogyasztast (m3-ben) megszorzod 400-al, kb megkapod a haz adott napra vett atlahos hoveszteseget (wattban).
A hoveszteseg az teljesitmeny, dimenzioja watt. Egysegnyi ido alatt elvesztett energia. A gepeszek 22 fok belso, -15 fok kulso homersekletre szoktak szamolni egy szamitott hoveszteseget, ez alapjan lehet hazakat osszehasonlitani.
A haz homersekletenek stabilan tartasahoz az kell, hogy pontosan a veszteseget potoljuk a futessel. Tehat a hoveszteseg megegyezik a futesi igennyel.
Napi 10m3 gaz az kb napi 96kWh energia. 96kWh/1nap=345600000Ws/24 ora=345600000joule/86400masodperc=4000joule/masodperc=4kW
Igen valahogy így:-) A kazán is jól bevált, az nem lesz szétkapva.:-)
Most pl. napi 1x 20kg-al 23-25 fokos a padló, + a 35m2-es garázs+kazánházban 10-15 fok van. De majd a mostani nagyobb hidegekben lesznek újabb mérések, és a tömegkályha.hu-n lesz a közeljövőben beszámoló akit érdekel.