Na látod az lehet. Nem is úgy értettem,hogy álljon neki holnaptól kapálni. A gondoskodást másképp értettem.Cris elmondása alapján sokszor nem csak a fizikai segítségnyújtásban nem áll mellette hanem a szabályok kialakításában sem segit,annak aki a legtöbbet teszi a családért. És Crist sem bántani akarom ezzel. Egyébként,ha valaki fórumra irja a gondjait,akkor szembesülnie kell azzal,hogy arra reagálnak. Egyébként meg kívánom neki,hogy teljesüljenek az álmai,tervei,hisz neki legalább vannak,és megpróbálja megvalósítani,ami dicséretes. Üdv.
Úgy nem akarok ezzel foglalkozni de hát nem tudom a ködoszlatást megállni. Főlleg hogy akiről szó van az nincs itt. Ugyhogy vegyétek úgy hogy amit írok azt álltalánosságban írom.
A fiatalok nagyon, az emberek meg úgy álltalában is szeretnek nagyítani. Ha az egyik ember úgy beszél a másikról hogy azt a másikat nem ismerem, úgy nézzétek el nekem de csak fenntartásokkal vagyok hajlandó elhinni. Nagy nagy szegénységben élünk.Ez már elhangzott. Nekem sem volt több mint egy évig komoly munkám, most sincs, mégsem írom ezt hisz ha csak néha napján telik még kenyérre is, akkor miből futja internetre?Én inkább ennék! De ha hiszékeny is vagyok és feltételezem hogy minden igaz, akkor egy anyának, ha ő maga nem is tud segíteni, akkor kutya kötelessége az mögé állni aki dolgozik. Ezért mondtam hogy aki még arra sem hajlandó hogy a saját adagját SEGÍTSEN legalább LESZEDNI, az nállam éhen halna. Nehogy már ne csapjak az asztalra! Hát mi vagyok én? Cseléd? Akinek meg nem tetszik csak úgy pattogna kifelé a kertbe néhány pofon után! Álljon már meg a nászmenet! Egy dolgozik a többi meg zabál és röhög a markában?! Na ha én lennék ott lenne szaladás az ingyenélőknek! Ja, hogy nem én vagyok a családfő? Akkor ki a büdös Isten f....a? Én gebedek meg hogy legyen mit enniük, akkor ne ooskodjanak. Inkább hadjuk mert felmérgesítem csak magam.
Termszetesen a te hozzászólásodra kötöttem rá ezért van neked címezve, nem veszekedni akarok:-)
Marha egyszerű, mindig a logika az első, viszont egy igazság sincs soha csak vélemény. Azzal meg lehet egyetérteni, és egyet nem érteni is.És bár annyiszor le lett már írva kedves mindenki, hogy miért nem jó keverni a topicokat hogy az már tényleg sok. Röviden, ha én kiváncsi vagyok ki vettett el már és mit, benézek a veteményesb. De mit látok ott? Minden mást.Na ez ne legyen. Nem kell senkinek magában tartania semmit, csak a megfelelő helyre írja. Tudom bagoly mondja....... sajnos én is hajlamos vagyok.....de igyekszem változtatni rajta. És annyian osztjuk már itt is ezt a véleményt hogy szerintem meg is valósíthatnánk ezt.
Értem és megértem. Konfrontálódni ilyen ügyben: vihar a biliben. Nem ér ennyi szöveget és nem ér ennyi hozzászólást. A szakismeretedet elismerem, az oldaladat rendszeresen böngészem.
Aki szakmai tanácsot kér, minimális kivételtől eltekintve nem fog visszaolvasni nemhogy tízezer, de ezer hozzászólást sem, mindig meg fogja kérdezni új hozzászólással. Ha olyan fontosnak érezném a problémát, kigyűjthetném, hogy egy adott kérdést hányszor tették fel, és hányszor válaszolt rá valaki. Tehát olyannyira marhára nem zavaró, ha valaki leírja kertészeti fórumon, hogy a nyüzüge terrierje könnyebb, mint a vezérhím a tyúkok között.
2007 óta olvasom, és legfőképpen tanulok más tapasztalatából a fórumon. (előzőleg még más néven, de aztán az elveszett.) A fórumban (bocs szembe dícsérés)
legtöbbet segítő, újra és újra türelmesen mindent elmagyarázó ember Il volt. Gyakorlatilag mindent amit kiskertről kellett azt itt tanultam. Il nemcsak magyarázott, de magokat küldött(azóta is hálás vagyok érte)cikkeket ajánlott, linkelt. Aztán kicsit átalakult a fórum más lett, de mégis megmaradt szakmainak.
Még ha nincs is kimondva szó szerint az alábbi hozzászólásokban, de sok esetben Cris hozzászólásai, és az azt követő válaszok azok amik bontják a szakmaiságot.
Ilnek annyi év kertészeti tapasztalata van kb, mint ahány évesek itt néhányan. Pont ezért lehet megfogadni a tanácsait, mert nemcsak olvasott, de tapasztalt is.
Sokan, így köztük és sem vagyok kíváncsi arra, hogy mit csinálnak illetve mit nem a fiú családtagjai,különösen azért mert már sokadszorra kell olvasnom. (csak egy pár szó ahhoz is azon a jogon, hogy a nagyobb gyermekem ennyi idős.: egy 22 éves srácról van szó aki még nem tudja igazán képviselni az érdekeit, hiába is mondjátok neki,hogy álljon ki az érdekeiért, nem fog. Ilyen típus. a mártír szerep is egy viselkedési forma. Mellékesen meg alapvetően megvan a véleményem az elmondottak alapján egy ilyen anyáról. Legjobban tenné,ha gondoskodna a gyermekeiről, mert ez a feladata, azért potyogtatta a világra őket)
Én nem nagyon kérdezek már, csak olvasgatok, hisz abból is tanulok, illetve annak idején és azóta is lementettem az Il által ajánlott oldalakat, az összes hozzászólását.
Nagyon örültem mikor G. kezdeményezésére elkészült a csevegő mert a másik topik szakmaiságát erősítette.
Nem hiszem hogy ne lehetne ugrálni két topik között két témában. Tegyétek ezt meg, elősegítve azokat akik hozzám hasonlóan tanulni, és tapasztalatokat olvasni, átvenni érkezik oda.
Sziasztok, nem pont a veteményes kapcsán, de hadd meséljek kicsit az elmúlt öt-hat (+4 év más topicokban) tapasztalatából, amit itt szereztem a fórumon. Hátha valamit le tudtok szűrni és talán hasznosíthatónak találjátok valamilyen szinten. Akinek meg mindez túl hosszú, nyers és sarkos, az lapoz egyet. :-P
Szóval: a Kertészet egy szakfórum, ahova az emberek szakmai dolgok kitárgyalására gyűlnek össze, ahonnan tanulni, okosodni lehet. Azért működik egy-egy hely szakfórumként még mindig, mert egy-két megszállott ott van és 'osztja az észt', és segít fenntartani a színvonalat. Magyarul: van kitől és van mit érdemben kérdezni. Minél több ilyen ember van, annál jobb a fórumnak, de annál kényelmetlenebb, 'töményebb' a lazán, csevegősen fórumozóknak...
Ők aztán, ha már több kettőnél, megalakítják a maguk laza csevegőjét, ahol el lehet diskurálni minden másról is, ld. a minden témás megalakulását. Tudjátok, hogy született? Úgy, hogy anno megmondtam, hogy az Angolkertet, egy szakmainak szánt topicot ne használjanak fel csevegési célokra, mert nem az a célja.
Most, 2011-ben meg lehet nézni: az Angolkert még mindig szakmai, ősszel megszületett mellé a Kispad, és az is szakmai, mert nem hagyom, hogy mássá váljon, így lehet, hogy nem pörög, de aki bemegy, annak egy színvonalat mutat a hozzászólások tartalma - és nem a száma. Valamint megtalálja azt, amit keres, nem kell egy szénakazalban turkálva a tűt kutatnia... Ehhez viszont kell valaki, aki vállalja a gonosz rendőr szerepét, alkalomadtán eligazítja a jelenlevőket és szétcsap, ha muszáj. Hálátlan szerep, de el kell dönteni, mennyire fontos egy hely szakmaisága, érdemes-e miatta konfrontálódni.
Összehasonlításképpen meg lehet nézni, három és fél év alatt hová 'fejlődött' pl. a kerti mindenesben a laza, csevegős, szó szerint mindent megengedő hangnem: a masszív csetelőkre redukálódott a létszám, kikoptak a többiek, és a minden más téma maradt. És bár érthetetlen módon még mindig a kertészeti szakfórum keretei között működik, DE kertészeti témában születik benne a legkevesebb hsz.... Hosszú távon tényleg ilyenre akarjátok, hogy formálódjon a többi, most még szakmai topic is?
Hosszú távon - még mindig évekről beszélek - azt a tendenciát látom, hogy ahol megengedik, ott fel is hígul a mondandó, anno egy egész kertészeti site ment így tönkre a szemeim előtt, mert a beírók nem tisztelték azt, hogy milyen topicba mit írnak. Az indexen viszont iratlan egyezményként is már hagyomány, hogy adott SZAKMAI topicban megválogatjuk a mondandónkat, különben tényleg kikopnak az Il-hez hasonló 'megmondóemberek' onnan, ahol a légkör már nem olyan, hogy azt nyugodt szívvel szakmainak lehessen nevezni.
ÉS ezért valóban kár lenne, mert van megoldás a békés egymás mellett élésre: az offolást, a csevegést a csevegőbe, a szakmai hozzászólásokat a szaktopicba írjuk. Kecske is, káposzta is, így mindennek és mindenkinek megmarad a helye, és a kertészeti szakfórum szakmaisága sem szenved csorbát - hosszú távon sem. Így nem csak a szórakozni, hanem a tanulni is vágyó régincek, de még az újoncok is jól járnak...
Uff, üssetek.
(2*Gerg, neked meg, mint mindig, igazad van, nem tudom, hogy csinálod, hogy logikából rendszerint a fején találod a szöget... ;-P)
Dicsérni csak nyiltan szemtől szembe érdemes igazán! A dicsérésnek nem az a lényege hogy másoknak elmondja milyen fain gyerek valaki, vagyis nem csak ez, hanem hogy akit dicsérünk érezze hogy elismerik amit csinál, és megerősödjön a hite hogy ez valóban hasznos és nem szabad abbahagynia!
Alighanem legtöbben idekeveredtünk. Én nem akartam, nem szeretek annyifelé ugrálni (kár, hogy ez nem a kertészetben van), de annyiszor szerepelt rá utalás, hogy csak bekedvenceltem a végén.
Néha, amikor csak a szél fütyöl az ablak alatt és messziről farkasok vonyítását hozza, és még a háztájitsem lehet kapálni, dugványozni főleg, akkor azért lehetne néha:) Akkor látni lehetne, mire gondolok. Akkor sem egy kérdezz- felelek volt, de kapcsolódott a témához.
Na de ezt már kár tovább ragozni, meg itt sokan talán nem is olvassák, és olyan, mintha mások háta mögött beszélnénk ki.
(Te Ember!! Dícsérni nyíltan meg nem ér. Sem itt, sem a blogon, mert rossz híremet kelted!):)
"Lehet, hogy nem is maga kert a fő téma már, hanem maga a beszélgetés."
Én nem bánom hogy nem egy kérdezz felelek tpoic, csak a középpont a kert legyen.Beszélhetünk arról kötetlenül csak ne legyen több oldalnyi rizsa.Egy-egy még elfér.
Kedves vagy, köszönöm. De nem hiszem, hogy vállalnám. Igazából nem hiszem, hogy lenne kedvem rendre utasítani másokat rendszeresen. Aztán meg újabbaknak magyarázgatni, hogy miért pont én, mikor nem is én vagyok a topicgazda! Tavaly is csak egyszer, most is egyszer jeleztem nem tetszést. Áááá, erre ne is gondoljatok. Évekig nem volt szükség gazdára. Most sem lenne.
Én is megszavaznám csak épp kétlem hogy vállalná! Bár amilyen "bolond".....
(A bolondot abban az értelemben használom hogy átlagtól eltérő és nagyon jó értelembe. "Normális" ember nem ölne bele annyi munkát abba hogy másoknak segítsen min ő)
Azt remélem néha kicsit, hogy van aki, ha idejár egy ideje, vissza is olvasgat néha, megismerni azt a topicot, ahova jár. Nem sokan vagyunk már a régebb óta idejárók közül. Én sem akarom magamnak kisajátítani. A topicnyitó hosszú évek óta nem ír oda. Már akkor sem, amióta én iodaírtam először (a 701-. hsznél) Flanell régebb óta ír ide. Sokat írtunk, sok jól használható tanács, ötlet került bejegyzésre, köztük a tieid is. Néha nekem is lett volna kedvem válaszolni nem odaillő dologra is, de nem tettem, mert zavart, hogy nagyon szaporodtak a nem odavaló beírások, és elveszett a lényeg. Megálltam én is. Nem hiszem, hogy oda ezeket beírom. Talán tényleg azoknak kell igazat adni, akik másképpen látják. Már próbáltam célozgatni erre, nem volt kedvező reakció. Éppen ezért hagyni kell, ahogy Ági írta, hogy azok alakítsák maguknak, akik odajárnak, jól érzik magukat benne. Lehet, hogy nem is maga kert a fő téma már, hanem maga a beszélgetés. Hagyni kell a maguk medrében folyni a vizeket.
Igazából az lenne a legtutibb ha a topic nyitójának lenne moderálási joga. Így eldönthetné milyen topic-ot szeretne létrehozni, és azt tartani is tudná.
Megértem a te álláspontod is. Én a konyhakerti topicot elsősorban szakmainak gondoltam. Ahol egy feltett kérdésre jött egy, vagy több válasz, és a kérdez, de más érdeklődő megtalálta, amire kíváncsi volt.
Az ismertségére egy példa, pont akár a trágyával kapcsolatban: http://tragya.lap.hu/ Itt a fórumajánlóban első helyen áll. Nyilván ez a régi tartalom miatt. De nem hiszem, hogy aki most idejön, könnyen megtalálja, amit akar.
Én is járok máshova, még csevegni is. (a mindentémásba is voltam sokáig, a teljes elnőiesedéséig:).) Nem is vagyok a kötetlen beszélgetés ellensége.
Igazad van, hogy a tagokon múlik, milyen egy topic. De szerintem a hagyományait sem kellene felrúgni, mert akkor az már nem az a topic.
Ezzel teljesen egyetértek:
"Persze, ha a többség alakítani akarja a mondanivalót, meg lehet tenni, akinek nem tetszik az meg vagy nem fog oda írni, vagy a szabályokhoz alkalmazkodik, amit a többség felállít:-)
Nem szeretnék senkit megbántani, megsérteni, remélem nem is úgy jönnek le a szavaim! "
A topik gazdája már rég nem ír oda. Sztem nem árt, ha néha beírod ezeket a dolgokat, mert sokan hallgatunk rád, és meg tudod úgy fogalmazni, hogy nem bántó. Szerintem legalábbis.
Néha én sem tudom megállni, hogy bizonyos nem oda tartozó dolgokról elmondjam, ami kikívánkozik, de igazad van, nem kellene.
Il, természetesen valahol igazad van, mint mindenki másnak is akinek az a véleménye ami neked!
Viszont az érem másik oldala az, amire meg én szerettem volna rávilágítani, hogy vannak helyek, ahol tökéletesen megfér egymás mellett a szakmai és a pletykálkodás( beszélgetés)
Van ahol megfér, van ahol nem. És ez szerintem nem a fórum írott és íratlan szabályai, hanem a felhasználók miatt van.
Én mindkét topikot olvasom, szeretem és az hogy a csevegőbe esetleg többet írok az csupán azért van, mert nekem a veteményes néha "magas"....mert én nem mélyülök bele a dolgokba olyan mélységig, mint ott a többség.
Pl. gőzöm sincs, hogy milyen fajta, milyen nevű magokat vetettem tavaly...( tudom ez hiba)
Viszont amit ti írtok azt élvezettel olvasom és lehet hogy idén hasznosítom:-)
Tagja vagyok másfelől nem is egy olyan topiknak is, ahol tényleg csak szakmai dolgok vannak.
Ezeken kevesebb felhasználó van, ritkábban, vagy hogy 2-3 naponta születik egy-egy hsz, de az kifejezetten a témának megfelelő.
És van olyan ahol aztán minden van, mint a görög salátában. Ott viszont több 100 író-olvasó van és napi szinten talán még 100 hsz is termelődik és még senki nem szólt, ha feltettünk egy ételreceptet vagy egy kutyás képet.
Tehát most is azt mondom, hogy szerintem a tagok hozzáállása miatt olyan egy topik, amilyen.
Persze, ha a többség alakítani akarja a mondanivalót, meg lehet tenni, akinek nem tetszik az meg vagy nem fog oda írni, vagy a szabályokhoz alkalmazkodik, amit a többség felállít:-)
Nem szeretnék senkit megbántani, megsérteni, remélem nem is úgy jönnek le a szavaim!
Délután írtam egy hosszabb lélegzetű választ Inmi bejegyzésére. Mire megszültem el is szállt. Még egyszer nem írom le. Talán nincs is értelme. Ági! lehet, hogy igazad van. lehet tanulni és csevegni egy helyen is. de akkor talán elveszik a tartalom. Ez a topic (azaz az a topic) elég hosszú évekig működött a témának megfelelően. Kialakult, hogy mi fér bele, és mi nem. Belefért a kert, a termés, azok feldolgozása, kertben előforduló más élőlények. Aztán más fórumokon is össze futottak az oda írók ,és esetleg cseveghettek is. Máshol. Maga a topic sok helyen előfordult, mint példa és tanulási lehetőség, eléggé közismert volt. Aztán kb egy éve megváltozott. talán nem véletlenül, de elmaradtak a régebbi látogatók. Inmi írta, hogy beszóltam mert 10 nem témába illő hozzászólás született. De ez a tíz topic társunk étkezési, mennyiségi szokásait és családi körülményeit taglaló beírás általában havonta előfordul rendszeresen, tetézve esetenként kutyák, macskák és egyéb, nem kifejezetten kerti és kertben élő állatok kitárgyalásával. nem, mintha ezek ellen lennék, de nem ebben a topicban. Aki pedig valamilyen konyhakerttel kapcsolatos kérdésére keresne választ, nem találja. Mert a szürke beírás is beírás, és széttagolja a lényegi részeket. Pl csak ma két olyan kérdés volt, amire szűk egy hete én magam válaszoltam. Elnyelte a "bulvár", vissza ugye senki nem olvas? Sokszor tíz hozzászólás távolságra sem. Azt a régi topicot sokan szerették, de elmaradtak nagyrészt. Bevallom én ezt a mostanit nem szeretem. Volt olyan vélemény, hogy mindenki oda és azt ír, amit akar. Ez igaz. de vannak bizonyos írott (a fórum szabályai) és íratlan szabályok, melyeket néha figyelembe kellene venni. Én már céloztam régebben erre, de akkor is eléggé visszautasító hozzászólást kaptam. Ez a csevegő nem volt a létrehozótól rossz ötlet. Itt másról is beszélhet bárki. Nem tudom Inmi miért gondolja, hogy ennek a topicnak a léte engem sért. Erre még utalást sem tettem soha. Azt meg szerintem mindenki tudja kontrollálni, hogy hova mit ír. Évekig általában sikerült is. Azért egy kertes témájú helyen ne teregessem ki a családi ügyeimet, ne beszéljek a kutyáról, macskáról és egyebekről. (nem vagyok állat ellenes, nekem is van) Természetesen mindenki azt ír, amit akar. Példa a Kert növények, minden téma. De a kertes topic nem az enyém, nem vagyok cenzor, így természetesen mindenki azt ír, amit akar, én nem szabhatom meg, és nem is akarom. Csak szerintem: kár érte.
Ági! Nem személyesen, csak neked írom ezeket, de elkezdtem írni és a többi is ide került, amit ki akartam mondani. IL
Főként agyonütni az uborkaszezont. Biztos vagyok benne hogy amint beindulunk a kerttel annyi megbeszélni valónk lesz hogy eszünk ágában sem lesz ide jönni. A kertészek noteszébe is majd most kezdem a vetéssel a szezont. Eddig pihi volt és ez teljesen természetes.
Nekem nem a trágyával volt bajom hanem hogy volt ott már a trágyaelhelyezéstől az önkormányzati rendeletekig minden.Önmagában a trágya (ki hogy gyüjti, mikor használja, mit kever hozzá, stb) természetesen szerintem is nagyon is oda való.
Egyetértek Veled s azokkal, akik e szempontok alapján választják szét a topicokat.
A szakmai topikok lehetőleg maradjanak szakmaiak. Itt pedig lehet jópofizni, lelkizni, az unalmasnak tűnő uborkaszezont agyonütni stb. aszerint ki mit szeret.