Nekem is még egy ilyen kis vörösért fáj a szívem!!!Nagyon tetszenek,főleg Karibaba Sárgarépája!!!!!Ő igazán a nyerő nálam de ezek a nyuszik igazán gyönyörűek!!!
Köszönöm a segítséget!Egyébként régóta zugolvasunk benneteket,de csak most regisztráltam.(Időhiány:-)November óta vannak nyuszik,s bevallom,nagyon sokat segítettetek.Ez a bakocska,Samu,két hónapja került hozzánk,de annyira szép,hogy levágni nincs szívünk.Szeretném eladni,ezért kértem a segítséget a fajtameghatározásban.Köszi még egyszer!
Tényleg van. Azt olvastam valahol hogy kicsinek fakóbbak és később lesznek élénk vörösek. De az a fakóbbik már nem tűnik nagyon fiatalnak. Az élénk vörösek mennyi idősek?
szép nyuszik!A vörik Újzélandi vörösek?én imádom a vöröseket.Most thrianta nyusszot keresek,az is ilyen,csak kisebb.Van Magyarországon?engem nagyon érdekelne.Meg a vörös óriás kosorrú is(red french lop),sajna legközelebb angliában találtam,Thriantát Hollandiában(esetleg foglalkozik valaki ilyen nyuffokkal?)azt már lecsekkoltam,hogy van itt óriás kosorrús!!!Hála!!!!!
Sziasztok. Ha valaki tud nekem segíteni abban ,hogy új ketrecet építek az anyanyulaimnak. Méretileg én 50×100-asra gondoltam + a fiaztató ez jó e vagy csináljak nagyobbat.
sziasztok!lehet v.mivel kezelni a szúnyog csipte nyuszikat???eddig 1 anya nyúlnak az orra meg 2suldő az áldozat,beüzemeltem a szunyogriasztót,tavaly bevált.csak most nagyobb az állomány.esetleg kenegetni v.mivel,vagy kamillás tea jó??
Mikor kipróbáltam ezt a módszert a télen és a bejáratot a ketrec oldalának fordítottam, akkor kikezdte a láda egyik sarkát. Csinálni akart új bejáratot. Azóta nem próbálkozok.
Nagyon szépek a nyuszikák!!!Próbáld ki,hogy elzárod az anyád....Persze figyeld hogy reagál de lehet nem kergül meg ha látja nem piszkálja senki a kicsiket..
Sajnos benne van a pakliban,hogy ha már nagyobbak ,akkor is eltaposhatja őket az anya,de ha van türelmed szerintem ne hagyd őket továbbra sem együtt. Ma reggelre sajna én is egy nyuszit kilapulva találtam az ólban:(((((Ha jól számolom még maradt 9,de ez nem tuti mert nem mertem abajgatni őket!!! Ma sikerült Fülit lencse végre kapnom,bár nem lett túl jó a kép,sajna Erik túl hangosan robogott oda és felébresztette....:)))Esküszöm még a szája is nyitva volt úgy horpasztott:))
Nem tudom mit csináljak,bár most hogy olvastam egy kicsit.Van ez a törpe anyám,pár napig semmi gond nem volt.Erre megint kezdi hogy rápisil a picikre.Szegények tiszta pisik voltak.Átraktam őket reggel másik sarokba.Gondolkodom hogy ha felneveli őket.Megszabadulok tőle.De lehet azt kellene csinálnom mivel a ketrec el van választva és egy ajtón megy be a picikhez,lehet elzárom és csak szoptatni engedem be.Igy megelőzöm a pisit.Csak nem tudom nem-e őrül be,mert amugy egy zizi nyuszi.Majd csinálok ám én is képeket.Tegnap számoltam össze jelenleg összesen 33 nyulam van a picikkel együtt...:D
Látom ma időben keltél és gondolom elérted a buszt.
Voltam a nyulas ismerősnél megnéztem a holland mintázatú keverékét, de nem nagyon tudtam fotózni meg zaklatni, mert kölykei voltak. Azért kivettük egy kicsit, mert oltottam, de nem volt túl nagy. És a mintázata sem biztos hogy szabályos.
:)
Túl korán lett befedeztetve, mert bár elvileg óriás még nem volt 6 hónapos mikor fedeztették. Az alomtestvére viszont sokkal kissebb volt és kimondottan ronda nyúl. Ha még nőne valamennyit akkor lefotózom. Bár nem járok ott gyakran.
Én is szoktam őket nézegetni, imádom őket :) Egyébként jó ez a fórum...magamtól nem jutott volna eszembe olyan, hogy a kisnyuszikat kivegyem az anyjuktól és minden nap tegyem hozzá szopni őket....de megpróbáltam és működik! Ma 2 hetesek a kicsik, nagyon aranyosak, tegnap már füleltek és a szemük is nyílik :) kis dagik. Az anyjuk egész jól viseli. kezdünk összehaverkodni, pedig egy dilis idegbeteg nyúl volt, mindig szét volt marva a karom tőle...Lehet mégsem megy a bográcsba...mert amúgy meg szép. Csak most azt nem tudom, hogy ha nagyobbak lesznek, mi legyen velük? Visszategyem az anyjukhoz, vagy külön ketrecben legyenek és marad ez a pakolászás minden nap 5 hetes korukig?
Én is kezeltem előtte olajjal, kívülről úgy is látszott, hogy rendbejött...De ez a cucc annyira mélyen volt.... Én meg nem hagyom rá az ilyet....olyan nincs, hogy fogja magát és felfordul! Mondjuk aki látott volna akkor...eh ...dühöngés, rohangálás, levélírás, telefonálás, nyúltörölgetés, fülbekötés, jobb híján gézzel és ragasztóval, persze közben rázta a fülét, szóval még véres is voltam nem kicsit....és ez este fél 11-kor...:D Aztán csöpögtetés rodemectinnel...végülis a nyuszi jól van teljesen :) Meg a kisnyulak is, akik 2 napra rá születtek meg. :)
Tegnap elég sokat üldögéltem a nyuszik közt,fialt egyik anyám és végignéztem az eseményt,nagy élmény volt.....Szóval volt időm nézegetni a nyuszókat....hihetetlen milyen pózokban képesek aludni.A picik heten vannak egy ketrecben ők egymáson aludtak pedig lenne helyük bőven,a legalsó is úgy aludt mint ha a világ legtermészetesebb dolga lenne,hogy hat tesó rajta alszik:)))))
Köszi, visszaolvastam. Ésszerű magyarázatnak látszik, bár nem láttam nyomát semmi egyébnek, pár hete viszont valóban kezeltem fülrühösség miatt. Én egyébként paraffinolajat használok erre a célra, különösebb ecsetelés nélkül beleöntök néhány cseppet az állatok fülébe, a többit ők megoldják.
Mindenesetre köszönöm a gyors segítséget, bár sajnos a lényegen nem változtat, csórikám már az örök vadászmezőkön legelészget...:(
Hétvégén Ópusztaszeren kisállatbörze, megy innen valaki?
Tanácsra lenne szükségem. Mai nap folyamán elpusztult egy anyanyulam, éppen fialás előtt pár nappal. Tünet: vérző fül. Külsérelmi nyomokat nem láttam rajta, idegen állat nem férhetett hozzá, mivel kb. 1 m magasan, zárt ketrecben "lakott". Teljesen tanácstalanul állok a jelenség előtt, korábban egyszer már előfordult ilyen velem, akkor téli napokban, félszabad tartásnál, szintén 1-1,5 év körüli anya. Talán agyvérzés lehet? Várom az ötleteket.
Nálam is ők szoktak úgy leggyakrabban, de néha a vöröseknél is megfigyeltem már. Legutóbb én is megijedtem, mikor az egyik kosorrúm teljesen hanyatt feküdt és mind a négy lába szó szerint égnek állt....nagyon hülyén nézett ki.
Kistarcsán lakom, Pest mellett. Mostmár az egyik alom jól kiszőrösödött, majd próbálok róluk fotót csinálni, ma lenne időm, de esik az eső, majd valamelyik nap megejtem a fotózást. Érdekes milyen gyorsan fejlődnek a nyulak, 5 nap van a 2 alom között, és az idősebbeknek kb. dupla olyan hosszú szőrük látszik már, mint az 5 nappal fiatalabbaknak. Ha tényleg érdekelne a csere, akkor emailben írd meg légyszi a telefonszámodat. Láthatóvá tettem az emailemet itt a profilomban. A vadas színű nyuszid milyen nemű?
Van 1 pincénk, és annak az udvarában van az egyik rétünk!Jó nagy!És észre vettem hogy a pince ajtó nyitva van!Oda mentem nem láttam mozgást, lementem, és hallottam egy nagy csörrenést!Felszaladtam csak pofára estem!Szét nyílt a homlokom, alig birtam a szomszédig ell vánszorogni!Már jobban vagyok!És most nagyot fogtok nevetni egy fiatal fickó belezabált a borkocsonyába!És akkor esett össze!
Szerencsére nálunk ilyen gond nincs, pedig ok az lenne rá... Tulajdonképpen a szomszédunk jól bírja, mert az egyik öreg kutyánk elég sokat nyüszít az ablakuk alatt, mert ott van a kennelje... Sajnos nem nagyon tudunk neki mit csinálni, mert a többi kuttyal nem jön ki (kinyírná őket 2 perc alatt, már sokszor próbáltuk) így muszáj becsukni. Eddig is így volt (délelőtt ki van azért engedve), de mostanában hisztizik.... Mondjuk a szomszéd kecskéi meg szétszedték az új kerítést, amit mi csináltattunk meg, pedig az ő része lett volna..... Úgyhogy kvittek vagyunk... A lábszomszéd kutyája meg átjár hozzánk a kertbe....:D Múltkor felakadt a lába a kerítés tetején és lógott, na meg visított iszonyúan...alig bírtuk leszedni, meg féltem, hogy megharap, mert amúgy egy idióta hamis kutya...
Azt nem tudom elképzelni, hogy mi a fene tud fájni az embereknek 5 azaz öt darab tyúkban?! Se hangjuk se szaguk. Önző szemét világ ez. A mi szembeszomszédunknak csak egy nagyon aranyos 80 000 forintos édes kutyusa van, kb 3 kiló. Amelyik képes 24 ből 23 órát folyamatosan ugat... őőő csipogni, vinnyogni. Akkor jelentsem fel? Mewrt ez 100x rosszabb mint 5 tyúk. Mert ha 5 féle lenne 5 kakassal. Vagy egy csapat gyöngyi meg pulyka....
Le kell szarni az ilyet és elküldeni a *********************************************** ba
Azért a 13 és a lehetetlen név, mert meguntam hogy regisztrációnál mindig foglalt a név. Aztán adtam egy olyat, ami még sehol nem volt foglalt. Így lett tooommm0013.
És a 13: akkor születtem, annyi szám alatt laktam stb. Valahogy kötődött hozzám. De tettem elé 00-át, mert féltem hogy a sima 13 kevés és foglalt lesz.
Az oltóanyag tényleg hiánycikk. Nincs legyártva belőle. Ami elfogyott a nagykerekből, az is közel lejáratos volt. Reméljük lesz mihamarabb.
A mormyx-el ismételni kell az oltást.
Csere is szóba jöhet, de ezek nem fajtiszta angóra tenyészetből származnak. ennek ellenére angórák. És bár még mindig nem olvastam utána úgy rémlik az recesszív gén. Tehát ha angórával pároztatod csak angórák születnek. És nem fehérek, mert az is recesszív a színesssel szemben. De ezt már nagyon régen olvastam át...
húúúú de aranyos!Nekem is van egy óriás francia kosorrú bakocskám,ha nem bánjátok,egy-két kép róla: a képeken mégcsak 5 hónapos,friss képet most nem találtam,majd készítek
Nincsen magyarul, hiszen nálunk nincsen még ilyen nyuszi, vagyis mostmár van 1 :D Mignon (mint a süti) A lila az más, lesz olyan is, vagyis tervben van. Kb Télre, tavaszra várható, hogy ki tudom hozni a mostani nyulaimból.
Nagyon szép nyusszancs - tenyésztésben a helye!!! ;o))) Remélem beválik majd!
Pénteken mi is elmentünk Sárgarépa "feleségéért", szép kis 8 hetes nyôstény, fekete-fehér, ô az, aki már 3 hetesen is lógós volt. Majd hozok róla képet, de a hétvége a rohanásról szólt, nem a fényképezésrôl....
Segítséget kérnék. Nekem és a papámnak közösen 16 anya és 3 bak nyulunk van. Nos az első probléma ,hogy születtek kisnyulak (7db)és már 3és fél hetesek és az egyikük nagyon kicsi maradt .Fele olyan kicsi mint a többi.Mi lehet vele a gond? Probléma 2: 9.-én fognak születni kisnyulak és már az anya 3 héttel ez előtt tépte ki a szőrét.Miért? A válaszokat előre is köszönöm!
Itt van az új bakocskám. 8 hetes és valószínűleg a Kabala nevet fogja kapni (még a Mandula és a Sütike jöhet szóba) Színét tekintve mignon-kabátrajzos :D. Ez a szín hivatalosan még csak Hollandiában létezik, de majd elfogadják máshol is :) Hamarosan csinálok róla új képet, ez kb 1 hete készült és gyorsan nő :) Persze a kék lányokról is lesz kép:)
Karibabának és persze mindenkinek!!!Ő az a kis nyuszi aki meglepett és lógó fülű lett.Nagyon tetszett a színe meg akartam tartani anyának de,most hogy még a füle is lóg,nagyon nyerő lett.Fiam kis játszótársa Pötyinek nevezte el.....:)))
Az éjjel voltam nála kutyát császároztatni, elhoztam inkább a kombinált oltást, az volt nála. Nem akartam már össze-vissza szaldgálni.... így legalább az RHD ellen is megkapják az oltást. Úgyis lehet hogy mind nálam marad, érdeklődés a hírdetésre=0. Hú, annyi gyapjúm lesz, hogy egész életemben fonhatom!
Na szerencsére nem kellett doki.Megellett.6 db-ot ha jol láttam.Én is segitettem neki,mert nem nagy fészket csinált.Első ellése volt.És 2 pici arébb volt igy betettem őket.Majd meglátjuk hogy neveli őket...:))
Hát igen. Én sem használok fiaztatót soha. Nekem általában az anyák mély almon vannak. A bakok és a növendékek pedig rácspadozaton. És nyugodtan bele lehet nyúlni a fészekbe. Mindig megsimogatom az anyát. És amikor látom, hogy megnyugodott belematatok, átrakom, vagy amit kell. És utána megint meg simizem a tyúkot, hogy lássa nem lopok. Sőt van, hogy ellésnél besegítek a kicsiknek, és nem volt gondom. Szerintem a jó kapcsolat a lényeg.
Engem a pipik is érdekelnek, mesélj, csak nemigen tudok hozzá szólni, inkább csak olvasni. Tudod még a tyúk fajtákat sem ismerem. Budapesten a Belvárosban nőttem fel. Most gyakorlatozok csak a természettel, és eddig a prémeseket sikerült becserkészni, a tollasok a jövő évi tanfolyam része:)
Szia! Örülök, hogy minden rendben van veletek. ár izgultam nagyon. Gratulálok a leányzóhoz. Gondolkodtok már neveken? Igen sajnos nekem is alig van időm.Most tanfolyamra is járok, meg minden. Nálunk is egyre jönnek- mennek a nyúlfik. Már a gyerekek sem akarnak minden almot megtartani:)
Telipadlós ketrecekben elletek, általában nem alkalmazok fiaztató ládát. Multkor szerettem volna kipróbálni egy anyánál aki kicsit problémás, volt, hogy kirántott pár fiókát a fészekből. Abba a sarokba raktam a ládát, amelyiket pucolgatta erre a ládát wc-nek használta és a másik sarokba fialt probléma nélkül.
Nekem van egy kaliforniai bak nyulam, fiatal, egészséges. Vérfrissítés miatt elcserélném vagy eladnám, és vennék vagy cserélnék egy jó kondíciójú, fiatal lepke tarka vagy új-zélandi bakra. E-mail: raffaie@citromail.hu vagy 06305443251
Na gyerekek.Voltam eladni nyulat.Hát kettőt tudtam eladni a 4-ből.Azokat is 1000-el olcsobban mint amiről indultam.
Ja és a havanna anyám reggel ota csinálgatja a fészket.Na most mire haza értem mindenhol szőr.Fészek nem nagyon van.És még szüni se szült.Nagyon piheg és fura.Tartok tőle hogy valami gond van a szüléssel.Lehet dokihoz kell vinnem.Valaki járt már igy????
Ha nem koszos nagyon ahol vannak, szerintem hagyd ott őket. Az anya úgy gondolta, ott lesz a legjobb nekik. Nekem is van olyan anyám (nem is egy), amelyik a ketrecnek abba a sarkába szokott fialni, amelyikbe előtte a dolgát végzi. Persze előtte kikaparja onnan a cuccost. Szoktam figyelgetni őket, hogy melyik sarkot kaparják jobban és amelyikkel a legtöbbet foglalkozik, mindig oda teszem a fiaztatót. Ez az első ellésnél kiderül és ha nem változtatok ketrecet, akkor később mindig ugyanazt a sarkot választja.
Én azt mondom ,tedd át őket!!!Simogasd meg az anyát,hogy átvegye a kezed a szagát és úgy nyúlj a fészekhez.....Elvileg nem lehet gond!De azért várd meg mások véleményét is!!:)))))
Sziasztok! Van egy olyan kérdésem,hogy meg szabad-e fogni az újszülött kisnyuszikat,vagy sem?Az anya ugyanis "rossz" helyre ellett,(az alomtálcájába,annak az egyik sarkába rakott fészket,oda tépte a szőrt)pedig volt benn neki külön erre a célra szánt ellető dobozka.az egyik helyen azt olvasom,hogy meg lehet fogni őket,máshol meg ,hogy véletlenül sem.Szóval nem igazán szeretném a kis nyunyókat a kakiban-pisiben hagyni-bár elég gyakran takarítom-de mégis csak alomtál,és szeretném áthelyezni őket a tiszta ,kibélelt ládikába.csak attól félek,hogy ha megbolygatom őket,akkor az anya bántja,vagy majd nem fogja őket szoptatni.Szóval,mit csináljak?
Azt nehezen hiszem el hogy hiany cikk lenne a myxo.Hisz kb harom hete en is oltottam a nyulaim,mert akkor mar sok szunyi volt.Es gond nelkul rendeltek oltoanyagot.Szerintem kerdezz meg mas dokit.(ja bocs az ekezetek miatt,de telorol netezek)
Tényleg nem lehet mixomatózis elleni oltást kapni most sehol, vagy csak a dokim hülyít? Már egy hete nem tud adni, azt mondja, hiánycikk. Pedig az én kicsi nyusziaimat most kéne oltani, 5 hetesek. Nagyon félek a szúnyogoktól, tud valaki valami lehetőséget Pest mellett vagy Budapesten?
Csinálok képet, ígérem. Egyelőre csak annyit, hogy itthon nálunk nincs ilyen színű senkinek :) Egyébként egy 8 hetes bakocskáról van szó, így igazából 3-4 hónap múlva mutatja majd meg magát :)
Sziasztok!az egyik anyanyulam orra napról napra pirosodik,de nem sebes,vagy varas.olyan mintha taknyos lenne de nem folyik még az orra,esetleg szúnyogcsipés lenne?vagy más?elvettem a kisnyulaktól nehogy fertőző legyen már választásiak voltak a kicsik.üdv:szabolcs
Mi is nyúltenyésztésbe kezdtünk, vásároltunk is egy bakot és egy nőstényt. Akitől 3 hete vettük a nőstényt azt mondta h látta h felvette a bakot 1 hete kb, és azt tanácsota h pár nappal késöbb tegyük be az otthoni bakhoz és nézzük meg hogy mit csinál. A nőstény hagyta magát, utána egy héttel késöbb ismét beraktuk, akkor is hagyta, egy héttel késöbb megint. Ez volt múlt hét kedden.
Így nem tudjuk hogy vemhes e a nöstény vagy nem.Mert elvileg visítania kéne ha berakjuk a bakhoz és közbe már vemhes, nem?! Nem látni rajta hogy kerekedne. Lehet hogy vmi gond van velük?
Szia Zsuzsikacsókolom és Texas:-)) Zsuzsika: a ketrecet a diófa alá tettük, háttal északnak, és a kerítésnek:-) A nyuszik jól vannak 11-e körül lesz talán újra szaporulat. A háromnyulak -főleg a lógós szürke- nagyon aranyosak, bár némelyik még mindig "szemtelen" pontosabban nem akkorára van nyitva az egyik szeme, mint a másik. Kelt már két adag pipi a kelési arány nem volt túl jó, de ez van. Húúú sok minden történt, de inkább pipis, libás, mint nyulas.:-) Texas: család jól van, minden O.K.? Mikor hozza a gólya a babát és milyen színű rucikat vettetek neki? Még mindig van törpekakasom, de már csak két napig...." Elegem van belőlük és szerintem nekik is egymásból, úgyhogy egy fazéktúrára elküldjük őket....:-) Ott nem lesz vesztes és nyertes az tuti:-)))
Megvagyok, olvaslak benneteket néha, csak erőm nincs írni. Rengeteget dolgoztam a cégnél 240 órákat nyomok és mellette a favágás is ment. Nagyon hiányzik a társaság, de sajnos sokszor erre már nincs erő és idő. A nyulaim jól vannak, nagy változás az állományban nincsen. Mostanában elég sok süldőt eladtam, vágtam.2 anyától most fogok választani, 2 meg most fog fialni. Tömören ennyi.
Tom, Purcsimanó, köszönöm a segítségeteket! Igazán aranyosak vagytok! Bocs hogy csak most jövök, a lányom ballagására készültünk, de már végre túl vagyunk rajta :) meg a kutyák, nyulak, pénz kapirgálás, stb... elmegy az idő. Tom, nagyon felcsigáztál a képekkel! Tényleg tiszta angórának néznek ki a nyuszóid! Ha nem lenne ennyi nyulam, a vadas színűre le is csapnék azonnal. Én már unom a csak fehéret, szeretnék színesíteni. De most van 11 kis angórám, már kezd is fájni a fejem a helyhiány miatt. Ha angórában gondolkoznál, cserélhetnénk. Az enyémek még csak 5 hetesek, most kezd látszódni rajtuk hogy hosszú szőrűek. Még 3-4 hetes korukban fotóztam le őket, akkor még nem látszott a szőrük. Most hírtelen nem találom a CD-t amin a fotók vannak, de ezen a blogon ott vannak: http:// madeinsuperior.blogspot.commadeinsuperior.blogspot.com
Szia Ági! De jó téged is olvasni. Mi van veled? Melyik oldalra tetted a ketrecet végül? Nálam a tyukicák jól meg vannak.Heti 30tojit potyogtatnak.Viccelődtem is a férjemmel, hogy mióta jó idő van és minden nap kapnak zöldet,azóta tojásmenésük van:) És nem tudom másoknál milyenek a szomszédok,de nagyon örülők,hogy nem vettem kakast, mert ezek a rohadtak, az 5 tyúkért is fel jelentettek, csak nem haladjuk meg a rendeleteben megengedettet. Mit csinálnának egy kukorékolóval? Bár megfogadtam, hogy ha tovább folytatják veszek 1-2 pávát.Azután örvendezhetnek.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, még a két kisnyuszi megvan, bár össze-vissza voltak ma is a ketrecben, kiváncsi vagyok, hogy holnap reggel mi fogad... valószinű kicsi lehet az anyának a ketrec. Üdv.: Anya3
Ezt apám is olvasta!Mondta hogy rendes lehetsz!De így már nem iagzán lenne kedve a juhászkodásról veled beszélni!Egyébként apám soha nem ivott-és mostsem iszikAlkoholt!
Elég homályos a kép így nem tudom, hogy édesanyádat vagy az öregedet láthatjuk -négykézláb! Akárki is, biztos nem volt szomjas! ;o))))))))))))))))))))))))))))))))
Hát nem valószínű. Amiről tudok: lepketarka, belga óriás, bécsi szürke.
A bak az apja az anyának akitől vannak. Tehát ha valaki bűnös lehet az a bak. Papírforma szerint. Vagy egy spontán mutáció. 9-ből 4 lett ilyen. Most újra összehoztam a párost, majd figyelem mi lesz.
De ha öszefogunk, lehet a dologból holland tarka angóra is!
A fülét meg megtekerjük alaposan és azt mondjuk az a szarva!
Próbáld meg ,hogy napközben elveszed a kicsiket,vagy az anyát külön rakod és reggel csak addig rakod vissza őket amíg az anya szoptat.Nincs szükség rá,hogy napközben együtt legyenek!Persze amíg az anya szoptat ne hagyd ott őket.....Ha jól be van takarva a fészek nem szabad,hogy megfázzanak.Jó ha van egy keret amiből nem tudnak kimászni és akkor nem lesz gond.Nálam három pici született tegnap de nem fáznak meg.Be vannak takarva és nincs velük gond.
Sajnos nem estek útba :) Akkor inkább én vágom kupán a keveréket, mert eléggé ráfizetés lenne, ha odáig elvinném... Monoron is ott leszek a tervek szerint május 9-én (igaz az sem Zalaegerszeg) Holnap (ha minden jól megy) hozok egy különleges nyuszit, egy különleges kosorrút ;) Ja, a rackanyuhok hát igen, eléggé lerombolták a piacot... A hollandok egyébként nem nekem kellenek (csak a "hülyeség" ragadós, és a nyulászat függőséget okoz.)
Bebukott a biznic, mióta Tom nyomatja a rackanyuhokat, mi?!? ;o)))))))))))))))))) Gondolog a holland tarka kelendôbb lesz? ;oDDD
Egy óriás keverék -fôleg jóóóval ár alatt- hozzánk is jöhetne, de gondolom Zalaegerszegig nem hozod le ôket.... :o)))))))
Apropó Egerszeg: voltam kinnt a legutóbbi börzén! Hát 10 perc alatt végeztünk, nem nagyon érte meg kifizetni a belépôt... :os Az egyetlen pont ahol hezitáltam: voltak kinnt újzélandi-vörösek! Legalábbis eléggé úgy néztek ki és annak is mondták ôket! :o))) 2000 ft volt darabja, kb.: 10 hetesek és 2 kilósak lehettek....ez jó árnak számít? (Nyilván "óne papíre, óne oltás".) Az egyetlen ok amiért nem vettem, hogy a napokban jön 2 nyusszancs és nincs helyem. Mármint nekik megvan, csak plussz nincs. :os
Mondjuk, ha Dóri lehozza a szebbik keveréket Zalába Karikának, istenuccse' kupánvágatok egyet, de mindenképpen lesz helye! ..........mármint a nyúlnak, Dóri szabadon távozhat! :o))))))))))))))))))))))))))))
Nem semmi! :) A vérzős nyuszi meggyógyult teljesen (na igen, a rodemectin..) 7 kisnyula van, szépek :) 2 német óriás keverék anyának való nyuszim még eladó (ár alatt, mert kéne a hely) ha valakit érdekel, holnap Szegvár és Komárom között tudom szállítani is! Ez még 3 fekete kosorrúra és a német óriásokra is vonatkozik! Csak még ma szóljon, akinek esetleg kell!
Az 50X80 cm nem kicsi, kérdés persze az, hogy mekkora az anya!!! Ha kistestü (2 kg körül) akkor bôven elég, ha közepes (3-4 kg) akkor még elmegy, ha nagy vagy óriás (5-6 vagy még több kiló) akkor bizony kevés.
Vannak rosszul nevelô anyák, az ilyeneknek célszerü 2 lehetôséget adni, ha mindkétszer "elvéreznek" akkor mehetnek a kondérba!!! Ha másodszorra összeszedi magát, akkor tenyésztésben maradhat....(szerintem "ingadozó" teljesítménnyel sem szabad "könyörületesnek" lenni -hol felneveli, hol elszórja- és a szaporátlanokat (2-3 utód) sem célszerü meghagyni.) A jó anya könnyen felveszi a bakot, nyugodt, nem kapkodós, nem agresszív, 5-10 fiókát nevel, ritka vagy egyáltalán nincs elhullás.
A kisnyulakat meg lehet próbálni felnevelni -vannak köztünk olyanok akiknek sikerült- nekem sem idôm, sem lehetôségem nincs ilyesmivel "játszadozni", meg alapból nem vagyok híve az ilyesminek. Szóval ez egyéni beállítottság kérdése. :o)
Én továbbtenyésztésre csak gondos, jól fialó/nevelô anyától hagyok meg utódot, lehetôleg népes alomból, mert hiszek abban, hogy az ilyesmi öröklôdik. (utódnevelés, szaporaság) Akkoris, ha csak hobbiból "tenyésztek" és nagyrészt keverékeket....
Sziasztok! Van valakinek, vagy tud valaki eladó fajtatiszta holland tarka nyuszit? Kizárólag fajtatiszta, fekete-fehér, szabályos mintájú nyuszi érdekel! Előre is köszi a segítséget!
Teljesen elvagyok keseredve a tegnap született 7 db kisnyusziból elpusztult 3, ma reggel pedig látom, hogy az anya széthordta őket 2 kihült a másik 2 még él. Azon gondolkozunk a párommal, hogy vagy egy rossz anyával állunk szemben, és emiatt adott túl a gazdája, vagy kicsi neki a hely /50x80/ Nem tudom volt e már valaki aki saját maga nevelt fel nyuszit, mert ha össze vissza hurcolja őket lehet, hogy elveszem tőle őket, és valahogy megmenteni pl. infrára gondoltam, ill. egy kics kecsketejre. Véleményetek ?
Sziasztok. Én nemrég kezdtem a tenyésztést , ha sikerül a képeket tömöríteni feltöltöm őket. Remélem,hogy véleményezni fogjátok .(egyébként német óriások)
Nekem két anyám is többször is szoptat naponta, bár igaz, hogy éjjel mindig van egy nagy családi vacsi náluk.Nekem benn voltak egész télen és éjjel olyan zajt csaptak ezzel,hogy felébredtem tőlük
Szia! Gratula a nyuszikhoz! A Pufival mi van? Összejött már a dolog? Sajnos nekem is van egy nyuszim, ami ugyanezt csinálja.... pedig fialt már nálam, sőt választás után egyből akartam pároztatni, az több, mint 1 hónapja volt, azóta se hajlandó felvenni... :(
Sziasztok! Pötyi tegnap este lefialt. 9-nek számoltam a kicsiket. A tíz kicsi néger viszont csak nyolc. A legdagibb az éjjel elkószált és nem talált vissza. Matildom hozta oda nekem:(( Egyet meg duplán számolhattam. Olyan kis ugri-bugrik voltak. Róka ellen a kerítésre aggatott alufólia csíkok nem válnak be?
Nagyon szívesen segítenék neked ebben,de sajnos pontosan nem tudom mi ez a dolog.Én már készen vettem a ketrecet .Amit tudok,az annyi,hogy műanyagból van és tudod hol láttam ilyesmit?A sörgyárban a lefolyók tetején.Én arra gondolok tejiparban vagy ilyesmi helyen használnak hasonlót.Aki csinálta a ketrecet ő sajnos meghalt és tőle sem tudom megkérdezni....ha gondolod lefényképezem kivéve is hátha neked beugrik valami mi is lehet......Minden ketrecben 3 darabból áll a padozat,lehet csak ekkora méretben volt.
Én mikor tavasszal első oltás van, akkor a tenyészállomány megkapja, akár vemhes, akár szoptat, mert kissebb az oltás kockázata, mint a mixomatózisé. De ha tudsz várni abból sem lesz baj. A trisulmix pedig ha nem is használ, hát ártani sem árt. Bár én akkor adok kokcidiózis ellen preventíven szereket (ami épp van) mikor a kicsik 3 hetesek és elkezdenek enni. Azután meg 6 hetesen kb. De az már nem biztos. Vagy ha elmarad a 3 hetes (fagyok, lustaság stb) akkor csak választáskor 1x kapnak. Igaz nálam nem telepadlón híznak.
Pedig érdemes keresni egyet, mert kitartó kutyák kitartó gazdákkal. Szerintem ha lakott rókavárat tudsz utaznak is ha kell. Főleg ha több várat...
De ez csak az én gondolatom.
Egy link:
http://kotorek.gportal.hu/gindex.php?pg=4718501 talán itt sikerül környékbelit találni valahogy. Mert én is sajnálom őket, kicsit még a patkányokat is (régen volt saját mint kedvenc) de élni kell, és ősi törvény hogy az erősebbnek van igaza. Kívánom hogy te legyél az!
Német óriás tenyésznyulak és óriás kosorrú fekete (kék hordozó) növendék bakok eladók!Oltva vannak, a Monori börzére el tudom vinni! Érd: 06304663177 vagy itt :)
Nagyon örlülök, sajnos kettő elpusztult, kesztyűt húzva kivettem őket az anya mellől, ha jól láttam akkor még öten vannak. Az anyanyúlnak szombatig kellene kapnia a trisulmixet, ugye ez nem gond ? A mixomatozis elleni szurit megkaphatja ? Válaszaitokat köszönöm.
De jó! Nekem tetszenek a 3 színű pettyesek! Majd tegyél fel képet! A vérzős fülű nyuszim már egész jól van, le is fialt az éjjel :) Mindjárt átvizsgálom a kicsiket! Náluk nem várható túl sok érdekesség a színekben, valószínűleg mind vadas, esetleg világos szürke. Barátomnál viszont olyan tarkaságok vannak! :) Neki házik vannak, az anyák feketék és holland tarka mintásak. A kicsik meg mindenfélék. Az egyik holland mintás a német bakommal lett pároztatva (az "öreg" nem hazudtolta meg magát, 12 kisnyúl lett, mindig ennyi van tőle, érdekes..) Neki mind a 12 vadas lett... egy másik vadas-fehér holland mintás az új-zélandi vörösemmel lett pároztatva, ott lett vöröses nyuszi, meg vörös tarka :) De olyan is van, hogy fekete nyuszi pároztatva egy vadassal és az alomban 2 hófehér is lett.... Nagyon tetszenek! Ha valakinek kell majd valamelyikből, akkor jelezze nyugodtan! Még picik, egy hetesek lehetnek.
Képzeljétek, Desszert mostani almában úgy néz ki, hogy van egy japppántarka (asszem' így hívják ezt a színt) fióka!!! (És mintha lenne több 3 színű foltos-pettyes is!)
Nem, a sötét pipik jó része nem tőled van! Előbb keltek, az iáliaiakkal.....tőled van két narancssárgás, egy csomó fogoly és fogolyszerű, meg talán 2-3 feketés.....
Nekem is van két kendermagos kettőshasznúm, illetve kaptam 10 db itáliai tojást olyan helyről, ahol két sávozott kokas ténykedett: egy digó és egy nagy plymouth!
Arra tippelek, hogy a feketék (feketének tűnők) nagy része innen származhatik....(40 saját tojás + 10 db sávozott kokasos)
De 100%-osan már nem tudom ki honnan van, mert egyre kevésbé látszik a korkülönbség. (Lesz olyan csirkém, amelyik bár a legidősebbek közül való -tiszta tollas már- kistestű lesz (japikeverék) emiatt az egyik legkisebb a csapatban.)
Edgár: már most gyakorol a kis kanos, folyton Dión vonatozik! :o)))) (3 hetes)
Mindenképpen mennie kell, csak még nem tudjuk mikor, hova, hogyan.... :oS
Ez a Csordi kutya nem semmi arc!!:-))) Gondolom a sötét pipik nagy része tőlem van?!
A többi jószágod is szép!:-)))
Ha lehet egy javaslatom, Edgár komát ne nagyon babusgassátok, szar dolog egy "barátot" levágni. Én nemes egyszerűséggel Pörkölt névvel illetem a kis bakokat, minthogy azzá is fognak válni. egyébként nagyon finom a gidahús, 8-10 hetes korban igazi csemege. Bak gidát, főleg parlagit, nehéz eladni, ha 10 hetes koránál tovább tartod, simán megugorhatja még az anyját is.
Sajnos nem ismerek a környéken kotorékost...pedig már felderítettem tél végén, hol vannak a rókavárak. A szemközti domboldalon 3 lakott is van. Akkor azt terveztem, hogy meglepem őket pár mérgezett tojással, de nem volt hozzá szívem. Most viszont már kezdem úgy érezni, hogy egyáltalán nincs is szívem, és simán kihúznám a nyelvét a seggén át, ha a kezem közé kaparinthatnám...
Évről évre visszatérő probléma ez és bizony komoly anyagi károkat okoz, az érzelmi részről nem is beszélve, mert a dögöknek különös érzékük van hozzá, hogy a legszeretettebb jószágokat szemeljék ki. Tavaly szinte mellettem kapta el a kedvenc fekete itáliai tyúkomat és ahogy átkozódva rohantam utánna a villával, sikerült jól pofára esnem és rommá "törni" a térdemet. A tyúkot visszaszereztem, de persze nem élte túl a megpróbáltatásokat.
A pulykát simán viszi, akár a kerítést is megugorja vele. Sportos fickók, annyi szent, gyönyörűek, de mocsok mód kártékonyak...
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, az atka ellenes szerekkel kapcsolatban.
Sajnos nagyon úgyn éz ki nálunk már nem lesznek kisnyuszik... Felhivtam a volt gazdit, aki szerint hétfőn kellett volna fialni, igy az esélyeim már miniálisak.
Hát igen, nagyon szeretem őket és mindig alaposan átgondolom, ha eladok egy felnőttet...mert ugye a kicsik annyira még nem nőnek hozzám, kivéve a nyomikákat, akiket én mindig jobban szeretek... Nem tudom, mi lesz vele, egyelőre elfér, nem nagy fogyasztás, megenni, eladni nem fogom....vagyis marad... Igazából enni nem lehetne belőle semmit, mert csak a hasa nagy, de amúgy csak csontból áll a nyuszó. A myxovac beadása is probléma volt, végülis bőr alá tudtam csak, mert hát izom meg ilyenek nincsenek rajta, csak azt nem értem, mivel ugrál....
Purcsimanó, lécci írd meg hogy mi az, ami a 6264-es hozzászólásod képein látható, a nyuszi alatt? Műanyag, vagy valami lemez? Én is szeretnék valami hasonlót az enyémek ketrecébe. Előre is köszi!
Hosszú ám a tisza gátja. Sok hektár, ami elbír pár száz vagy ezer libát és meg sem látszik rajta. A Zagyva árterén is voltak libák több száz is, de mentek egész nap nem volt gond velük. Elvonultak és 30 perc múlva megszáradt a nyomuk.
Aztán amikor a libák telefo¤¤¤ssák a gát környékét, és anyáznak a horgászok és a sétálók, akkor majd visszavonja a pm az ötletét:-) Persze ha direkt akarja aláaknázni a területet, az más:-))
Pedig a libák el legelésznének a Tisza parton!!!:=) Ismered Tiszakürtöt?Ott van nyaralónk, az ottani Polgármester engedélyezte hogy akinek libái vannak és szeretnék ha a takarmányra kevesebb pénz menjen, akkora Tisza gátján lehet legeltetni! Így nekik nem kell fizetni a nyírásért!Van aki őrize őket!
Sőt faterom nemsokára a liba tenyésztést is el kezdi!Május végén hoznak 60 db napos libát!A pulyka tartást csak azért szeretném mert kihívás a felnevelése!!De remélem nem baj!?
És igen, van kert 3x 800 m2 zárkert és otthon is 2-300 m2. Fel is törte a kapa párszor a tenyerem és tanított sokat aza kis föld. Talán ott tanultam meg, hogy mennyire kevés is egy ember ereje és ideje.
Ahhoz is el kell érni egy kort, és begyűjteni egy szekérderék bölcsességet, hogy az emberben kigyúljon az a piros lámpa, és tudja azt mondani magának hogy "ne szólj bele"...ne mondj véleményt. Egy simáncsakbeszélgetős topikon sokat lehetne erről "beszélni", de itt nem offolok, mert kirúgnak:-)))
Igen erre jó a net. Összeszedni a tudást. Mert itt van tapasztalat és vélemény.
Az általad említett fiatal üstökös és a hozzá hasonlók is aranyosak és legyen szerencséjük!
De mikor ilyet olvasok valahogy gyorsan szalad a történet az agyamban és kigyulladnak a piros lámpák. Régebben még szívesen reagáltam a hasonló dolgokra és tettem ezt őszinte segítő szándékkal, hogy ha esetleg valami elkerülte a figyelmét, akkor lássa azt is. Ebből viszont (a visszajelzésekből úgy tűnt) nekik annyi jött le, hogy már megint egy kötekedő köcsög. Hát nem írok. Végül is nem ismerjük egymást, csak írogatunk egy helyre.
Arra büszke vagyok, hogy a barátaim nagy része, ha fontos döntés előtt áll kikéri a véleményemet. És teszi ezt azért, mert tudja, hogy őszintén megmondom a véleményem és erősen realistaként leereszkedem a rózsaszín fellegekből. Lenne mondanivalóm Crystalheart-nak is, de azt hiszem erre a net alkalmatlan. Meg nem is igazán komoly a helyzet. Még több az ereje, mint az esze.
Hát kb. ezek miatt nem írok. Inkább olvasok és mosolygok. És néha "írogatok".
Akivel viszont személyesen is megismerkedtem, annk inkább privátba megírom.
:-)) Hát muszáj innen-onnan összecsipegetni a tudományt, ha már akkor nem tanultam, amikor tehettem volna:-))) Amikor voltak otthon tyúkok, nyuszik, volt kert....akkor nekem más volt fontosabb...de tizenévesen ez talán bocsánatos bűn...:-)) Na most szívok rendesen...de a következő 50 évemet erre szentelem, utána meg már menni fog:-)))
Van még itt az indexen néhány ilyen "szomszédok" ahol jó társaság van és mindent meg lehet beszélni. És hónapok óta amióta annak is tagja vagyok, nem voltak egyszer sem viták veszekedések...normális emberek, normálisan társalognak..ugye ez lenne minden fórum fő célja:-) Nem tudom van-e kerted, veteményesed, de ajánlom figyelmedbe pl. a Házi veteményes c. topikot:-)) Most éppen fiatal barátunk meg akarja váltania világot...Remélem sikerülni fog neki:-))
Szerintem ezen a fórumon mindent meg lehet beszélni.....ezért is maradtam itt......több másikon már csak olvasó üzemmódban vagyok az agyatlan viták, b@szogatások miatt....
Szóval jó kis hely ez, "el ne menjen" innen senki!!!
Mondjuk az is igaz, hogy "normális" ember ezekkel a kis nyomikákkal nem foglalkozna ennyit... És hogy jó hír is legyen: Magyarország havanna óriás kosorrú létszámát egyel gyarapította a nyuszim :) Ha nagyobb lesz, teszek fel képet.
Én már előre kíváncsi vagyok, hogy mit találnak még ki nekem a nyuszikáim :) Ma pl nem mentem suliba, mert a vérzős nyuszimat pátyolgattam, ja meg a kis kosorrút, akiről már meséltem, tegnap már megette a tápot! Alig akartam elhinni (a nyuszi 9 hetes 745 gramm, amúgy fajtáját tekintve óriás lenne, de végülis ő erről nem tud, úgyhogy nagyon jó kedvű :)) Ja és a 2 kisnyuszi akik ma 8 naposak, csak ki kellett venni az anyjuktól, mert ki akarta költeni őket... külön kell etetni...így lekéstem a buszt.... :)
Egy ilyen tenyésztőtárs, esetleg barát biztos hogy aranyat ér.
És én is mennék dokihoz biztos, ha nem lenne itt az internet képekkel, leírásokkal stb.
Bár szerencsére utoljára nyáron lesz 3 éve, hogy betegség volt. Egyoltatlan bakot vitt a mixo. Azóta egy hasmenésgyanúra emlékszem és ezzel vége. Kicsit félek is hogy mikor jön el az én időm. Mert gondolom el fog.
Nekem is szoktak lenni nyáron sajnos.... a telepadlós ketrec sarkában, ahova bogyózik a nyuszi... Volt, mikor 3 naponta takarítottam őket, de akkor is volt csomó "csonti" a sarokban :(
Igen, sajnos az állatorvosok általában annyira nem értenek a nyulakhoz, mert gondolom kevesen tartanak, akik tartanak, nem igazán hívnak hozzá dokit. Na meg elég sok nyavajájuk van, aminek aztán csinálhat az ember bármit...Legalábbis a mi dokink azt szokta mondani: ha kutya lenne, meggyógyulna.... Szerencsére sikerült megismerkednem egy állatorvossal, aki "mellesleg" kosorrúakat is tenyészt :) és ő sokat segít nekem :) ha minden igaz szombaton hozok tőle egy kék bakocskát :)
Egyik nyuszikám aki most nyolc hetes lógó fülű lett.Nem is számítottam rá,bár nagyon tetszik mert fekete fehér...most,hogy még a füle is lóg egyszerűen tünemény:)))Majd később lefotózom.
A legyek ellen én sem tudom mit csináljak...:)Már kiraktam egy csomó légypapirt,de azok már csurig vannak.Csak ahogy jön a meleg megint tele lesz kukaccal a ganyé.Ez a bajom.Hiába takaritom rendszeresen őket...:(((
Azért gondoltam a rühre,mert egyszer nekem is volt nyulam csak annyi volt hogy lekonyult a füle,sőt a fejét is félre tartotta,és akkor belenéztem és elég mélyen sebes volt.És véres.És a doki azt mondta rüh.Akkor adta A NEOCIDOLT és azóta ezt használom olajba keverve és egy egyszeri használat elég belőle,Másnap már nem is lógott a feje.
Én állatorvossal nem egyeztetek, mert csalódtam már bennük. A neostomosan-on ott a nyúl mint célállat. Fülrühösségre ajánlják, meg legyek ellen. És én meg szoktam őket enni.
De ha neked csak díszállat, akkor valóban jó amit használsz.
A megelőzésnek nem látom értelmét, mert nálam 15 év alatt (igaz volt 3 szünet) 2x fordult elő.
De mint már írtam: bevált csapaton (szokáson) ne változtass. Így mindenki adja amit szokott.
Csak fontosnak tartottam azt az egy sort, hátha ők is vágásra tartják.
Azért örülök, hogy neked van véleményed. Sokszor rosszul esik, hogy ha valamilyen témában "vita" alakulna ki, akkor inkább mindenki halgat, mint sz@r a fűben.
Ezért is nem írok már néhányszor. Gondolkoztam azon is, hogy hagyom az egész fórumot, de inkább nem. Kicsit olyan ez mint a Szomszédok agrár változata.
Amai rész tartalmából: Karibabának új kecskéje érkezett, aminek Veha is nagyon örül. Dóri nyula vérzik, de Rencsa és mások segíteni próbálnak, hogy jóra forduljanak a dolgok. Föröncnek ismét nem csak magyar óriásai vannak néhány hétig, de még a pulykatartás gondolata is foglakoztatja......
Lehet mégis igazad lesz a rühvel kapcsolatban, vagyis, hogy atkás lehetett a füle, csak kívülről nem látszott. Valószínűleg egész mélyen volt olyan a füle és kivakarhatta mindenestől. Ezt azért is gondolom, mert nagyon büdös volt mikor vérzett, forgott a gyomrom tőle, pedig bírom az ilyet. A sima vér meg szerintem ennyire nem lehet büdös. Tehát most kapott Rodemectint :), holnapra kiderül...
(az olajozás tényleg nem a legjobb megoldás, csak ahol éri, ott tünteti el az atkát)
Hát én szoktam állatorvossal egyeztetni (mondjuk nem a mienkkel :) És nálam nem élelmiszertermelő állatok vannak.... De gondolom, ha egyszer csöppentesz neki, akkor élete végéig nem marad meg benne... Nekem nagyon bevált, gyors és hatásos, sokan akkor is használják, ha nem beteg a nyuszó, hanem megelőzésként (mint a kutyánál az advocat) A neostomozanra nekem azt mondták (állatorvos), hogy túl erős a nyuszinak, nem tesz jót neki.
Az olaj jó, de nem biztos a gyógyulás. Befulladnak alatta. meg fellazítja a varat. Én vízfestékhez való ecsettel kentem be. Azután fújtam rá chemotox-ot. Ez már kb 15 éve volt és azt sem tudtam hogy van állatgyógyszertár.
Azóta 1x volt még ilyen gondom, akkor a neostomosan segített. Az meg mindig van otthon. Jó szúnyog és légy ellen is. Mikor nagyon sok a szúnyog és még nem tudok oltani, akkor azzal leszórom a nyulakat meg a ketrecet és környékét, mert akkor döglenek a legyek és a szúnyogok. De a kutyát is azzal kullancstalanítom ha kiszökik és csatangol egyet a vadonban.
Szia! Ezt egyszerre írtuk :) Vagyis a nyuszi most jobban van, legalábbis nem vérzik. Igen, atkás a nyuszid füle. Erre több megoldás van. Én fecskendőből néhány csepp étolajat szoktam nyomni a varas részre és ettől el is múlik. Viszont volt nyuszim, aminél visszajött többször is. Ő Rodemectin nevű szert kapott, ez sok külső és belső élősködő ellen jó (meg éppen volt itthon :)) és másnapra el is tűnt neki, azóta is jól van.
Az anyanyuszinknak tegnap kellett volna ellenie, de eddig semmi? Meddig várjak, ill. mikor lehet újra megpróbálkozni a pároztatással ??
Dóri: mi újság?? mi van a nyuszival?
Hasonlóan jártam én is, de nekünk az orrából folyt a vér, na de nem annyira mint nálatok a füléből... Nekünk előzően tüsszögött, folyt az orra, trisulmixet kapott, nem igazán láttam nála javulást, mint utóbb kiderült valószinű én szúrtam el az adagolást , mivel nagy termetű nyuszi van szó, keveset adtam neki belőle, most 2 kk kanállal tettem 1 l vizbe, és másnapra mintha semmi baja nem lett volna.... A füleibe belkukkantva, az egyiknél varasodás látok belül, szerintetetek ez mi, atka ?? Ilyen esetben mit szoktatok használni ?
Nálam se volt még ilyen! Reggelre elállt a vérzés, de szegényből is lógófülű lett... Viszont nem evett semmit az éjjel, most olyan kis kába. Már gondoltunk valami agyvérzésszerűre is, de lehet, hogy csak megsértette a fülében az egyik nagyobb eret, bár sebnek nyoma sincs. Mindig kitalálnak valamit, nehogy nyugodt legyek..
Köszi! (Nekem különben egy másik tetszett, de a lányok ôt választották, mert olyan érdekes a színe: a lábainál ezüstös, a háta meg vöröses) Kiváncsi leszek, milyen színü -és fülü- utódai lesznek majd...
Sziasztok! Képzeljétek, mi történt!! Vagyis inkább, jó lenne , ha valaki nekem is megmondaná, hogy mi történt! A keverék anya nyulamnak iszonyúan vérzik a bal füle! Nem tudom, mi lett vele, seb nincs rajta, egész mélyről jön a vér, de nagyon....a nagyont úgy képzeljétek, mintha artériát vágtak volna el... Élénk piros vér, beteríti az egész fülét, és mivel a nyuszó rázza, mint az őrült, így már a falon, a vízben, az almon, a kabátomon is van...ja meg a nyuszi hátán és lábán, amivel próbálja vakarni... Pici ecetet öntöttünk bele, mert ha seb, akkor összerántja...talán kicsit jobb is lett tőle, aztán egy gézt tettünk a fülébe és ezt körberagasztottuk, hogy ne essen ki, de lukat hagytunk, hogy a vér azért ki tudjon jönni, mert ugye nem tudom, honnan ered.... Az egészben a "legjobb", hogy holnap kellene fialnia.... :( Szerintetek mi a fene lett vele?
Sziasztok.Nem tudtam eddig írni,mert rengeteg a melóm.De minden este olvasom a topikot.A nyuszkóim gyönyörűen fejlődnek.És ma leellett a keverék anyanyulam is.hetet szült,de akkorákat,hogy azt sem tudom hogyan fértek el benne:-)Most már tényleg teszek fel képeket is.
megjelentek a szúnyogok!!! hogy védekeztek a legyek és a szúnyogok ellen??? van valami természetes megoldás ellenük??? eddig ragacsokat használtam de úgy látom ez most kevés lesz ennyi esőzések után.várom az ötleteket!segitsük egymást! üdv:v.szabolcs
Sok baj van a nem kívánt vendégekkel. Eddig mindig csodálkozva olvastam róluk és örültem hogy nálam nincs. Aztán jöttek a patkányok. Szerencsére eddig 3 lyukon kívülsemmi kárt nem okoztak. De mégis! Megrágták a horgásszékem huzatát. Hát ennyi legyen a kár!
De róka.... Mik nem vannak felétek! Azért az már sok lenne a "jóból". Bízok benne hogy felénk nem jár és ha mégis arra téved hát a kutya kérdőre vonja. A patkányok sem tudnak kimozdulni onnan, ahová átjöttek a szomszédból. Csak visszafelé visz az út. De még hagyom hagy jöjjenek eszegetni.
És a róka el tud vinni egy pulykát? Nincsenek a környéken kotorékosok? Akik kutyával vadásznak direkt rókára. (és rettegnek a borztól, mert odaveszhetnek a kutyák)
Ja, olyan búbszerü izé, de ugye most még csak pelyhes, nekem búbosom meg sosem volt, ezért csak annyit látok, hogy kettônek biza sérója van! :o))))) Egyikük 2-3 napja a kislányom kedvence, egyszínü narancssárgás pittye, elnevezte Tejszínhabnak.....asszem'.....vagy Habcsók!.....vagy valami ilyesmi a neve! :o)))))))))))
Hú mennyi micsodád van!!! :oD 2X elolvastam, de még mindig nem tudtam feldolgozni.... :o)))) Pulyka ügyben majd konzultálnunk kellene, mert -egymástól függetlenül- kicsi párommal arra gondoltunk, hogy 1-2 pulyka is elférne az udvarban, de hozzá sem lövök, hogy hogyan kellene tartani, mire kell figyelni meg ilyenek....
Edgár: hááát még kérdéses! :os Megtartani nem kellene, mert úgy járok vele, mint Sankóval. :o( (Meghírdettem, de még érdeklôdô sem volt rá, kérdezôsködtem a környéken, de senkinek nem kellett -cserébe se- végül 2 hét huzavona után, nagy nehezen a közeli juhásznál landolt, aki -mint említettem- egy szem gidát adott érte.)Dió jól van, már megszokott minálunk, egyre szelídebb. Az elsô napot végigordította és 2-3 napig baromi vad (félôs) volt....
Szóval vagy el kell cserélni Edgárt már most, vagy le kell vágnunk.....az elsô nálunk született gidát... :o(((( (Mint visszahallottuk Sankó sem kapott esélyt -vérfrissítés vagy ilyesmi- levágta az öreg... :o((((((((( )
Képeket nagyon várom!!!! A kisasszony milyen eredménnyel zárta a ringbeli szereplését?
Szia, nem felejdsd el, hogy ragadozóéknál is most van a szaporulat, ilyenkor bármire képesek, fényes nappal is. Valószínűleg róka hordta el a baromfiakat, görény, vagy nyest nem viszi el.
Ma éjjel nálam is volt baj, elvitt a róka egy pulykakotlómat és egy némakotlót, ami többszörös veszteség, mert ugye a fészekaljnyi tojás ott hűl ki, nem tudok mit kezdeni vele. Én voltam a hibás, elfelejtettem becsukni az istálló ajtaját. Ettől független is garázdálkodik, idáig 2 kakas, 3 tyúk és 1 kacsa tűnt el, szintén fényes nappal. A vadászoknak hiába szólok, mérgezni nem szeretek, marad a bosszankodás, nem tudok őrt állni mellettük és a kutyákat sem engedhetem ki a rétre, úgy, hogy itthon sem vagyok.
Nálatok aztán tényleg zajlik az élet!:))))És micsoda szaporulat!!!!!Nálunk valami állat garázdálkodik,csak nem tudjuk mi....a szomszédból elhordta szinte az egész baromfi állományt,tegnap pedig amikor hajtottuk be anyóssal a csirkéket egyet dögölve találtam az udvaron a kerítés mellett a püspöke szét volt rágva....mi a fene képes ilyesmire fényes nappal?Állandó a mozgás az udvarba,hol én hol a gyerkőc valaki mindig ott nyüzsög és nem vettünk észre semmit.Nem is tudom mit fogunk csinálni,most nem merjük kiengedni az udvarra csirkéket.....
Gratula!!!!!Engem sajnos átvágott az egyik nyuszim....áll terhes volt.Megrakta szépen a fészket,meg is tépte magát.....nem szült meg időre vártam egy hete és tegnap beraktam a bakhoz.Szépen fel is vette ahogy az a nagy könyvben meg van írva!!!!!
Sérója???? búbszerű tüneményre gondolsz??? Van egy remekbeszabott búbos( kis búb)-gatyás tyúkocskám, selyempipi volt a nagypapája, lehet, az ő gyermekei...
A 18-nak örülök, az még postai rázatás nélkül is jó arány.
Akkor ezekszerint 3 kecskéd van, Sankó nélkül is...Milyen az új kislány??
Edgárnak mi lesz a sorsa??? Én már igyekszem acélozni a szívem, a 3 gödölyét megvették hobbikecskének, jövő héten költöznek, viszont a 4 bakot vágnunk kell...
Gratula az új almokhoz és nyuszikhoz!!:-)))
Nálam most egy csapat 4 hetes nyuszi van. Tegnap kikelt 13 kiskacsám, ma 11 gyöngyike, 18 pulykatojásom egy ismerősöm keltetőjében melegszik, elkotlott 2 pulyka, egyik 31 tyúktojással, a másik negyvenvalahány gyöngyitojással és ül még 2 némám, meg egy japim 5 pulykatojással. Meg 23 db kis csibészem a Minizsarnok féle keltetésből. Majdcsak lesz belőlük valami...:-))
Képek hétvége előtt nem lesznek, mert nem tom felrakni a gépre.
Vasárnap Csikimiki először volt kutyakiállításon, (nézőnek, gyakorlásképpen) igen jó kislány volt!!:-)))
Ja, melózok, mint állat, az ember beállt kamionozni, de hát, úgy szép az élet, ha zajlik, ( azért ez már túlzás..)
És ami még hab a tortán, hogy nemsokára fial a kocánk. (szabit kell majd kivennem...)
-Boccs ha off: Oltópisztoly nagyobb mennyiségű állat oltására eladó 6.000,-Ft +posta vagy személyes átvétel (ÉRD és környékén) fuzesibandikukacgmailpontcom
Igazából én sem panaszkodom az anyáimra, csak ügyetlenségből szoktak elpusztulni kicsik, de ezt a nőstényt nem értem....most hogy kivettem a kicsiket, továbbra is a fiaztatóban fekszik, meg fialás előtt is ott feküdt, pedig alig fér bele, nem hiszem, hogy túl kényelmes neki....(csak egy kicsi keret az egész)
Hát igen sajnos néha meg kell vállni a nyulaktól ha nem jó szülőnek bizonyulnak.Ideáig hál isten minden anyám be vált.Még az előhasiak is.Hétvégén ellik még anya,a törpém meg a havannám.Hát még a havannáról kiderül milyen szülő lesz.Most pl nem tudom megsimogatni mert morog.És ha kell oda is kap.Gondolom a vemhesség miatt,mert előtte nem volt ilyen.Vsaárnap viszem a törpe kicsiket eladni,hátha el tudom adni őket.Csak még kell orvosi igazolás....:))
Szépek! :) Nálam is születnek a picik, sajnos eddig nem sok sikerrel, bár ahhoz képest, hogy az egyiktől egyáltalán nem vártam őket, a másik meg előhasi, így nem olyan lehangoló a dolog... Az egyik nyuszinak 3 azaz három nyuszikája lett, sajnos csak 2 él. Őket szépen nevelte 3 napos korukig, aztán, mint a kotlós, rájuk ült. Na, mondom neeem (az előző almot ugyanígy nyírta ki) szóval a 2 nyuszi most dobozban van nagyon tuti fészekben, reggel pedig szopnak (megfogom az anyjukat és stb) Holnapra várom a keverékemet, hogy fialjon, ő nagyon jó anya, szóval ez a 2 pici megy hozzá, az anyjuk meg a fazékba....kár érte 96 pontos nyuszó...:(
Szia! Nálam minden nap kapnak fonnyasztott lucernát a nyuszik és a szénát már egyáltalán nem hajlandóak megenni,mióta kapnak zöldet...szerintem elég is nekik ha kapnak zöldet.....
Nyugi!Nekem most az utolsó két ellő anyám is az utcsó pillanatban csinálta a fészket ,szülés előtt 1 órával.Ráadásul mindkettő este.Már azt hittem nem is szülnek.Pedig 99%-ba biztos voltam a vemhességbe.De még is szültek és szépen nevelik a piciket...:)))
Üdv a körünkben.A száritott lucerna helyttesiti a szénát.Tehát ha meg van csinálva lucerna szénának.Sőt a lucerna szénába több fehérje van mint a sima szénába....Nyugodtan adhatsz..
Üdvözlet. én most keztem hozzá nyúlakat tartani.és első kérdésem az lenne hogy a kissé fonnyasztott lucerna helyettesíti-e a szénát.nézelődtem a neten,olvastam nyúltenyésztéssel kapcsolatos könyveket de a választ ne mtaláltam,viszont én úgy hallottam hogy az is meg felelő.és hogy ez igy van-e. előre is köszönöm
Köszi. A vasutas dolgokat apa rendezi. Én kocsival utazom:)) A lényeg, hogy nem szoktuk egymás leveleit megnézni,így nem tudom, de este biztos fórumozik majd ő is.
A tüsszögést szerintem doki nézze meg, mert nyulaknál ez nem tréfa. A szőrtépés pedig nemgond. Én tegnap költöztettem utolsó idős anyámat új, nagyobb helyre, azzal,hogy még van hátra két nap. Tettem be némi szénát bizti ami bizti, de hamizni kezdte. Mondom oké,akkor még van idő. Reggel etetem, gyönyörű,hatalmas fészek csak szőrből. Meg is dicsértem érte. Kinyitom a ketrec másik ajtaját a fészek oldalon ,az itatót tölteni, erre látom hogy mozog a kupac. 10 kicsi néger :) Szóval utsó pillanatban is megépítik, ha kell. Ezen ne aggódj.
Sziasztok! Látom volt élet amíg én máshol kalandoztam..:) Csak győzzem visszaolvasni!:) Gratulálok mindenkinek ahol gyarapodás történt!:) Nálunk fészkelődés van, úgy tűnik szegény Mamusznak fogalma nincs , hogy mit kéne csinálni..:DDD Még bőven van ideje (4-éig) ,de ő már most pakolászik ide-oda...
A pannon anyanyuszinknak elvileg holnap kellene ellenie, de eddig semmi előjele, ezt úgy értem pl. szőrtépkedés, fészeképités.
Amikor megvásároltuk az anyanyuszit a bakkal együtt emlitettem nektek, hogy folyik az orruk, most, hogy kezdünk átálni a friss füre, mintha úgy tünne, kezdene elmúlni nekik, ill. nem olyan gyakran tüsszögnek, gondolom poros lehetett a lucerna. Mégegy kérdés a bak nyuszinak olyan a szeme mintha könnyezne, nem váladékos, csak mintha, "vizes" lenne a szeme körül a szőr. Esetleg ezt is okozhatja por ?
Navvvvvéééégre!!! ;o) Örülök, hogy ismét közöttünk...!
Gyors összefoglaló: 92 tojásból 73 csirke lett!!! Nagyon tud a sógor! :o) A Te 20 tojásodból 18 kelt ki, mintha kettô narancssárgásnak sérója lenne... :oO Kopter -hál istennek- nincs. :o) A sógor kiválasztotta magának a 15 legjobban tetszôt -ebbôl 12 itáliai-, plussz nagy nehezen párat még rátukmáltam :o)) így is 56 db-ot megnyertem magamnak! A tieid közül mind a 18 az enyém lett! :o)
Rengetegen vannak, sokat zabálnak és eléggé büdik! :o)))))))
Borsónak csak egy szem bakkecsója született -Edgár :o)-, de szép, fejlett és -ami a lényeg- mindketten jólvannak! Sankót nagy nehezen, 2 hét alkudozás, várakozás után sikerült elcserélnem egy helybéli juhásszal, így is be kellett érnem egy 8 hetes leányzóval... :os A lényeg azonban nem az, hogy megérte-e vagy sem (anyagilag), hanem az, hogy kislányom és kicsi párom hosszú hónapok után ismét nyugodtan közlekedhet az állatkák között, nem kell tartani egy kekec kecskebaktól...
Két nyuszialom is született amíg távol voltál: Zalaréti-Szapora D és E alom! :o)))))) A D-sek 2,5 hetesek, az E-alom 4 napos. A nagyobbak 5-en vannak, a kicsik -ha jól számoltam- 8-an!
Érkezett még Húsvétra egy kosorrú-keverék bakocska is, akkor 10 hetes volt és a Sárgarépa nevet kapta kislányomtól! :o))
A hétvégén jönni fog két leányzó is -legalábbis ez van tervben- egy nagytestü keverék és egy óriás kosorrú...
Sziasztok! Újra itt vagyok. Remélem addig Bill Gates-nek sem állt fel amíg, nekünk a rendszer. Mikor is születtek a kicsik pontosan? Tudod, én naplózom az ilyesmit,és tökkiment a fejemből.
A kitartás meghozta a gyümölcsét! Ők még maradnak egy kicsit bent.A nagyok most lesznek levágva és majd az ő helyükre mennek de ahhoz még erősödni kell :) Hogy ment az ól gyártás?
Nem tudom hogy lesz szivem levágni a nyulakat.Az összes olyan szép.Egyzserűbb lett volna sima mezei fehér nyulakat tartani.Abból legalább nem lenne olyan amit megszeretek.A legujabb picik is foltosak,meg hasonlit egy a holland mintáshoz....:)))
Még meg vannak a picik.Bár tegnaő este az egyik kint volt a fészek szélén,de nem fázott meg semmi.Vissza raktam,az anya meg majdnem megharapott...:(((Vannak benne foltos nyuszik...:))))
Gratulálok!! Gyönyörűek.. Enyémek már betöltötték a 4 hetet, mennek ki most már kintre.. Már csak ólat kell nekik is csinálni.. Asszem ez lesz a ma du-i programunk :)
Az oldalamon nézhetsz és olvashatsz az ezüstökről. http://chrisnyulai.mlap.hu/ Amit te találtál azok még teljesen nem ki színesedett süldő nyulak. Mivel ezek feketén születnek és fokozatosan szürkülnek ki.
Örülök neki! :) Nagyon tetszenek a kék nyuszik. Nekem is lesz most sok sok kékem :) Illetve még van 3 db fekete bakocska, akik még gazdára várnak! 2 vérvonalból (szlovák és magyar)
Ez a német világos nagy ezüst, de ezek a nyuszik még fiatalok... feketén születnek, és mikor váltják a szőrt, akkor ilyen érdekesek, felnőtt korukban tiszta ezüstösek mindenhol.
Még mindig nem tudom a nyuszi fajtáját, de az lenne a kérdésem, nem e tudtok valakit, aki szeretne nyuszit? Nagyon szeretjük ezt s nyuszit, de most hogy jön a második baba, eléggé kimerült vagyok és nincs erőm még a nyuszival is foglalkozni!Olyan helyett szertnék neki, ahol nincs egész nap bezárva egy kis ketrcebe, szabadon mozoghat. Nálunk egész nap kint van a lakásbab, szabadon mozoghat,ha elmegyünk otthonról, bezárjuk a konyhába és estére is persze. Imádja az embereket, mindig jön utánunk, szegényke még a lányomnak is hagyja magát.
Vissza tudnám vinni eredeti gazdájához, de ott ketrecbe lenne bezárva egész nap.
Most két és fél hónapos.
Ha valaki befogadná, kérlek írjatok vagy ide vagy az email címemre:
Azért szép egy állatorvosAmi kisebb 300kg-nál az ráér.Kitől kap pénzt.Szerintem a gazdától.És egy lelkiismeretes állatorvos kimegy akár egy kis állathoz is.Én igy gondolom,Bár sajnos ma már semmi se ugy van mint kéne.Mondjuk nekem ebből a szempontból szerencsém van.Az én dokim fel is szokott hivni.Ha vittem hozzá valamelyik állatot és felszokott hivni hogy minden rendben van-e.Ha sulyosabb volt a probléma.Azt mondjuk nem tudom hogy mindenkivel megteszi-e...:)))))
Vékony szálú szénát, fonnyasztott füvet vagy ha van lepergett lucernalevél. Meg készíts nekik friss vizet. A nyúlnél három hetesen van a laktációs csúcs. Onnan kezdve kezdenek többet enni, de már ilyenkor is kóstolgatják, főleg ha egy anya alatt többen vannak és éhesek. Az olyan nyulak hamarabb kezdik az evést. Ha lehet 4 hetes korukig legalább kapjanak tejet. Lassan megpróbálhatnád az anyjukkal hagyni őket, ha van egy kis időd figyelni. És ha nem bántja őket, de a hasukon látszik hogy esznek (másnap reggel) akár maradhatnak is. Mert mint mondtad rendesen etet az anya, csak a hideg miatt féltetted őket. Ilyenkor már bírják, ha van egy száraz szélvédett helyük. Akár egy doboz is jó.
Semmi gond hogy ne emlékeztél nem most volt már hanem lassan 2 hete hogy írtam :) Tápot kapnak a nagyok igen meg nagyon szeretik a répát, a zöldet. A tápon kívül érdemes nekik adni valamit még?
De kár...ismerős a dolog sajnos...nekünk is van egy jó állatorvosunk, de ami 300 kilónál kisebb, az ráér.... :( Így próbálom magamat képezni, meg informálódni és lassan már állatpatikát is nyithatnék... Egyébként kb mekkora ketrecbe tetted a nyuszit? Mert azt olvastam, hogy ez a puffadás akkor fordul elő, ha túl szárazat, vagy túl sok nedveset kap a nyuszi és nem nagyon tud mozogni. Ekkor pang a belében a cucc és nem jön ki belőle. Szegényke...
Ja tényleg meg is feledkeztem arról hogy te neveled őket.Bocsi csak nem voltam jo passzban.Szerintem nyugodtan adhatod nekik amit többinek,nem tudom mit adsz nekik.Tápot?Szénát azt minden féle képpen adj nekik.Meg csak pár szál zöldet.
Magnézium-szulfát méregtelenítésre salaktalanításra is használják. Májtisztító kúra alapja szokott lenni a keserűsó. Borzalmas az íze főleg ha magnézium hiány áll fenn.
Sziasztok.Köszönöm mindenkinek az együttérzést.A doki még mindig nem ért ide.Így soha nem tudom meg mi baja volt,ugyan is eltemettem.De azért történt ma jó dolog is.A keverék anyanyulam elkezdte építeni a fészket,lassan ellik:-))És a "soha el nem készülő" ketrecem is majdnem teljesen kész.
Ma még nem szült a nyul,párom haza jött kizavartam megnézetni.Akkor gondolom holnap,mert tuti vemhes,akkora a hasa mint egy hordó.Meg már szalmából is csinált fészket.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy a kisnyulak mikortól kaphatnak takarmányt és mit ajánlotok elsőre? Holnap lesznek két hetesek! Válaszaitokat előre is köszönöm :)
Ez is igaz, sajnos én is jártam már így....pedig mindent elkövettem a nyuszival, talán azért is húzta 3 hétig.... A végén már gondoltam rá, hogy nyakon kéne csapni, de az ember azért nem üt agyon egy 100eurós nyulat, ha van egy kis esély a gyógyulására... :(
Jajj, nagyon sajnálom....de jól tetted, hogy nem hagytad tovább....pedig annyira szép nyuszi lett volna (a szüleiből kiindulva) :( :( :( :( Mixomatózis ellen oltasd be őket, ha már megy a doki.... Amúgy ez a felboncoltatás jó ötlet, ha kapható rá az állatorvos és tud belőle okosat mondani...
A hírtelen megbetegedést a környezetváltozás is kihozhatja a nyúlból, olyan kórokozóval fertőződött, amivel még nem találkozott, így az immunrendszere nem volt felkészülve. Sajnos ez benne van a pakliban mindíg.
Nekem mindenre mennek a kutyák ami mozog, sajnos nyulat, baromfit is szeretik. A patkányt is megfognák, de sajnos az ól a kerités része, így be tudnak úgy járni, hogy nem kell a kutyákkal találkozniuk. Alulról már nem tudnak jönni, most jönnek felülről a tető alatt bemászva.
Bíztam a mostani szomszédban, mert itt a szomszédok jönnek-mennek, a patkány marad, de sajnos csak nő a szeméthalom mióta itt laknak..
Görényem még nincs, bár megfogadtam, hogy a nyulak helyett azt fogok tenyészteni, ha a patkányok végleg keresztbe tesznek..
Elvileg az önkormányzat köteles írtani. Lehet, hogy érdemes lenne utána járni, én egyenlőre csak az emberemet uszítgatom a szomszédra, de ha a nyáron nem tesznek semmit akkor én is benézek a hivatalba és utána járok mit lehet tenni. Ráadásul most már kiköltöztek a kiscsirkék is, ha azokat felzabálják nagyon dühös leszek. Mi kitettünk a nyomvonalba egy összecsapós csapdát, de egyenlőre nem sétált bele egy sem.. A visítástól biztos nem mennek el, nekem már visítozott patkány az ólban nem tudom miért, én meg azt hittem egy kisnyúl sír és ki akartam szabadítani, aztán frászt kaptam mikor egy patkány szaladt felém..
Ja, a szomszédom szomjédjában még nagyobb kupi van...
Azért a maradéknak meg annak is amelyiket reménytelennek ítéled adj faszénport, valamilyen darával (lehetőleg pirított darával) keverve. Ez jó tyúknak, disznónak is. A remény hal meg utoljára.
Sajnálom szegényt de jobb így neki ezen már a doki sem segített volna :( Nálam is felütötte valami a fejét. Az 5 hetes kisnyulak kilógtak a karámból és némelyiknek nyálkás valami folyik a fenekén. Valami növényt bezabálhattak és hasmenésük lett. Egy már elpatkolt de estére már látom a következő áldozatot :( pont amelyik nekem tetszett.
Hát már nem kell sietnie a dokinak:-((Szegénykém már felülni sem bírt,csak oldalt fekve rúgkapált,úgyhogy megszabadítottam a szenvedéseitől.Ilyen az én formám.Hónapokig készülök rájuk,elautózok több mint 450 km-ert,rendben hazaérnek,és ez történik.De legalább a többi legalább jól van.Dóri mit is kérjek nekik a dokitól ha egyszer végre ideér?Ha lesz időm teszek fel képeket róluk.Szerintem nagyon szépek.
Lehet, hogy egyszerűen, csak az újfajta menü miatt van. A nyusziknak sajnos csomó betegsége van, már jó néhánnyal találkoztam, viszont ilyenem még nem volt. Olvastam valamit erről, hogy növendékeknél előfordul, amikor új kaját kapnak, vagy magas fehérjetartalmút és abból eszik sokat, és ezután nem eszik, csak sokat iszik és a vakbelében kitapintható a keménység, vagyis puffad, de igazából nagyon nem lehet ezt megakadályozni. A nagy rost tartalmú kaja talán segít, vagyis ezt írták, de mivel a nyuszi nem eszik semmit, így ez hülyeség... :) Állatorvos tud vele valamit kezdeni talán, ha ért a nyuszikhoz... Drukkolok, hogy meggyógyuljon!
Sziasztok.Valamiért nem tudok e-mailt küldeni.Dóri.Félre ne érts,a nyuszi biztos hogy nálam lett beteg!Szerintem is bezabált valamit,csak nem tudom hogyan mert teljesen el vannak zárva.Még a fiamra gyanakszom,hogy megetette valamivel,de ő tagad:-)De most már ő sem fér hozzájuk,csak felügyelettel.Telefonáltam a dokinak,de sajnos csak este felé tud jönni.
Tiszta rosszul vagyok,nem tudom megszült-e nyulam akit ma holnapra várok,nem merek ki menni hozzájuk,mert tegnap ota beteg vagyok,valami hányásos,hasmenéses virus.Marhára örülök.Etetni is páromnak szóltam,de ő nem figyelte...:((( És nem akarom hogy elkapjanak valami nyavalyát....
A kokcidiozis gyógyítására nálam a Farmatán por bevált. Vízben oldódik, itatni kell. Nálunk állatpatikában lehet kapni.
Idősektől hallottam, hogy a nyúl hasmenésekor régen fűzfaágat raktak be a nyulaknak rágcsálni, s ez is megfogta a hasmenést.
( ha több nyuszinál fordul elő, érdemes orvost hívni, hiszen a nyúl emésztőrendszere, bélrendszere igen érzékeny, s rövid időn belül elpusztul.. sajnos...))Talán segítettem.... egy kicsit)))
Szia.Bocs hogy nem válaszoltam egyből de nagyon sok dolgom van.igen,amit tőled hoztam.Már harmadik napja csak gubbaszt,nincs hasmenése,de mintha a pocakja nagyobb lenne,és kemény is.Enni tápot,szénát,meg almát kaptak.A ketrecek egy istállóban vannak ott nincs huzat.A többiek pedig nagyon virgoncak,napközben ki vannak engedve az istállóba,csak éjszakára vannak ketrecben.(egyébként őt mi is Fülinek neveztük el,mert neki van mind közül a legnagyobb füle.)Az idegesít a legjobban,hogy fogalmam sincs mi baja lehet.Ha ma sem javul az állapota,holnap kihívom a dokit.
Hát én is dobtam egy hátast mikor meghallottam :) Ezen kívül sok 300 eurós nyuszi volt . De valami többszörös Európa győztes nyulai voltak, legalább 200 db. Még a Németek is tőle vittek nyulat. Gyönyörűek voltak és nagyon igényesen tartva.
A jelenlegi kutya is hajtja őket, de éppen ott vannak ahol kutya nem mehet. Pont azért, mert a szomszéd vályog alsóépületébe beásná magát. Ő egy keverék. De majdnem hoztam egy jagd terriert. Viszont mondták, hogy az a nyulakat a ketrecből is kiszedi mert gyakorlatilag egy vérengző fenevad. Egy született gyilkos. Így nem kértem belőle.
Nekem a nyulak mellé egy nyugis kutya kell. Mert néha megszöknek ám! Hát a mostani ha nem is nyugis, de már "kipofoztam" belőle a nyúlgyilkolást. Összefogdos mindent ami mozog (légy, darázs, cserebogár, sün) de a nyulat nem bántja már. Meg a csirkéket sem szerencsére.
nem egy humánus megoldás,de valamikor nagyapám gipszel kevert vaniliáscukrot tett be a lukba.vagy a nyomvonalba.de ennek már legalább 20 éve.és sztem veszélyes is.ha már nagyon muszály akkor méreg.
uj vagyok a témában de azért már nagyon régota olvaslak benneteket.ha minden jol megy a jovohéten már nekem is lesznek nyulaim:))3 db lepketarka nyuszit vennék.a nyul már megvan csak a ketrecre várunk még jovohétig.
a rágcsáloirtást megoldja nálunk a 4 macska és a 3 kutya.mind a 3 megtanulta anyuék foxiátol a patkányozást.azért röhejes egy medveölö amint patkányt akar fogni:)))és meg sem eszik a potót,igy akár méreg is jöhet.de azbiztos hogy egy jo foxinak nincs párja, még a szomszéd téglakeritését is szédsszedte,de megfogta:)
A baj, hogy nálam nem sokat tudna elérni, mert a szomszédnál van a fészek. Én csak a vadászterület vagyok. Nálam egyedül a fáskamrában van esélyük elbújni, de azzal nem tudok mit tenni. Amúgy még széna sincs a háznál most. Össz 1 bála szalma. Az is épületben, ahol nincs nyom. Csak afehér meszelt falak luk nélkül.
Kutya az van. Sgítenék is a szomszédnak, de neki nem lehet...
Göreny temaban: olyan görenytartot kell keresni, aki vadaszik a görenyeivel (altalaban göreny+kutya kombinacioban, a göreny kikergeti a patkanyt, a kutya pedig megöli... ket göreny 1 patkannyal meg csak-csak elbir, de egy patkanynak 1 göreny nem nagyon tema, mivel vadaszni csak kistermetü nöstenyek jöhetnek szoba, ök meg kb. akkorak majdnem mint egy nagyobb patkany)
Ha a tartas jött szoba, akkor pedig mindenkeppen minimum kettöt, es sokat kell velük foglalkozni, trenirozni es hozzaszoktatni egy vadaszkutyahoz...ez napi 2-3 ora minimum, különben olyan vadak lesznek, hogy meg a kesztyüt is atharapjak... es 5 hetes korban kell elhozni öket, hogy szokjak az embert...
A "panel" görenyek masak, ök szelidek, de vadaszatra alkalmatlanok... (nekem is van kettö)
nem tudom hogy te merre laksz (nem mindig követem a forumot, csak belenezek, mivel nekem is vannak nyulaim, igaz a törpenövesü fajta csak hobbibol), de lattam mar jo par hidetest, hogy patkanyirtast vallal vki görennyel...
A szomszéddal így sem jó a viszonyom. Ő egy 45 év körüli agglegény, család és barátok nélkül. Nem igazán lehet vele szót érteni. Tegnap szóltam neki a patkányok miatt. Mondta hogy volt már 2 éve is. Remélem tesz ki mérget.
Görényes ismerős van több is, de mindnek haszontalan semmirekellő görényei vannak. Most elgondolkoztam azon, hogy beszerzek egyet én is. A nyulak mellett egyel több ketrec elfér. Csak időm nem lenne hogy trenírozzam, meg foglalkozzak vele. Talán ha a gyerekek nagyobbak lesznek és nem kellek minden reggelihez fürdetéshez, vacsihoz stb. Meg talán ők is tudnak játszani vele majd. Majd.
Ma még szólok a 2. szomszédnak is, meg a garázssorra, ami a kertet zárja kirakok egy papírt, hogy figyeljenek oda és irtsanak ha van rá módjuk. De igazán csak a szomszéd porta lehet a fészkük helye. Esetleg egy elhanyagolt garázs, de az már kevésbé valószínű mert kb 20 méter gyakran macskás nyílt terep van addig. A 2. szomszéd meg egy új társasház nyírt gyeppel, térkővel pár garázzsal. És majdnem végig 3 méteres fallal elválasztva tőlünk.
Hát ennyit erről. És gondolkoztam azon, hogy mindenki azt írja hogy a szomszédból jön a patkány. Végül is csak onnan tud.
Nagyon változóak a nyúlárak, még megközelítô értéket is nehéz mondani.....szerintem egy kifejlett óriás 5000-tôl indul, de gondolom 3000-tôl 30.000-ig minden lehetséges... :o) Meg hát ugye minden annyit ér, amennyit adnak érte! ;o)))))))))
Szerintetek, mennyit lehet adni egy 10 hónapos német óriás bakért, mert egyet ajánlottak, de árat még nem mondtak. Főleg úgy, hogy csak pár bergetésre kel, (itt így mondják a székelyek a pároztatást) utána megy a fazékba, vagy eladom.
Azon is elcsodálkoztam, volt egy anya, ami 9 kg volt, hatalmasak, és szépek voltak, az egyik bak, kiállításon bajnok volt. Ha nem Magyar óriásban gondolkodnék, vinnék is pár darabot. De egy bakot lehet. Hogy így is viszek,mivel az én egyetlen magyarom, ami bak, még fiatal, és a keverék anyáimnak kellene valamilyen párt szereznem.
Most itt vagyok Székelyföldön, és elég sokan tartanak német óriást, itt meglepően nagy ketrecek vannak, főleg a magasságuk lepet meg néhol. Az egyik tenyésztő azt mondta, hogy min. 1m2 kel egy nyúlnak. A magasság néhol 70-80cm volt, a ketrec ránézésre, kb. 130x90-100 cm.
Ja, a magyar óriásnak lehet, hogy elég a 100x70-es, nekem német óriásaim vannak. (még mindig eladóak :) ) Van egy ketrecem, aminek az alja és a válaszfala osb-ből van (12-es) olyan 2-3 hónapja csináltuk, szóval még új, de jól bírja eddig.
Szia! Amit tőlem vittél óriás bak? Nem fosos a feneke? Ha nem, akkor nem tudom, mi lehet vele, nálam nem volt bajuk, a tesója még meg van, neki sincs baja... Nincsenek huzatban? Mit adsz nekik enni?
Ha mindent veszel -faanyag, szegek, csavarok- akkor egy ekkora ketrec kb. 6-7 ezer Ft lesz. Az elônye a vett anyagnak, hogy minden deszka egyforma vastag, egyforma széles, a lábak ugyanígy, vagyis könnyebben, gyorsabban lehet vele dolgozni és (elméletileg) a végén mutatósabb is lesz. :o) Maradékokból szinte ingyen van, de sok esetben ilyenkor 3X annyi ideig tart (minden anyag más méretü, keménységü stb) és a végén elég viharvert (toldozott-foltozott) "ábrázata" tud lenni.
Ez is úgy müködik kb. mint az etetés: mindenki azt etet ami van! ;o))))) A ketrec is mindenkinél más: kinek OSB-bôl, kinek deszkából, kinek szekrénybôl, kinek salgó polcból, kinek gyári "padlófütéses", kinek egy lebetonoztt, szobányi hely az egyik melléképületben....
Köszi a választ ndori. Magyaróriásnak készül a ketrec, azért gondoltam ezekre a méretekre, ezt nem irtam az előbb, bocsi érte. igen egy 4fakkos olcsóbb mint 2db 1fakkos, de csak egyet fogok csinálni. Amit lehetett már felhasználtam az itthoni anyagokból, igaz osb lapom az van még, fedett helyen lesz ugyhogy az oldalát lehet abból kéne csinálni, elég vastag sztem.
Sziasztok.helló Dóri.Na pont ma gondoltam rá,hogy megkérdezzem mekkorák a ketreceid.Már tudom:-)Az óriásoknak kell csinálnom,mert ami van az kicsi lesz nekik.Képzeld az óriás bakomnak valami kínja van.Reggel óta nem eszik csak iszik,és olyan bágyadt.Nem látni rajta semmi elváltozást ami bármi betegségre utalna.Nem tudom mi lehet vele.A többiek teljesen jól vannak,csak ő gubbaszt:-((
Mi csináltunk és óriás anyáim is vannak... Szerintem először nézz körül otthon, hogy milyen anyagot tudnál felhasználni: vas, fa....stb A 4 fakkos drágább, mint a 2 fakkos, DE nem a duplájába kerül, tehát 4 fakkosnál fakkonként kevesebből kijössz, mint ha 2 fakkosból csinálsz 2-t. Ha az anyákat fiaztatni akarod, akkor nem elég a 100x70-es alapterület, ez tapasztalat. Még a baknak is majdnem kicsi....Az enyém pont ekkorában van, de ki szoktam engedni... (Már ha normális óriásaid vannak, azaz 8-9 kg-ok ez akkor érvényes). Az én anyáim 130x80-ban vannak a 60 cm magasság szűken, de elég (nagyon nagy a fülük és ha ülnek, akkor ők is magasak)
Moncsi Már 11 naposak a kicsi nyuszijaim akiket nagy kitartással hordok minden nap 2szer az anyjukhoz így haladunk előre:) és már a szemeik is nyitva vannak egyre édesebbek:)
Üdv mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni tőletek, főleg ha már építettetek nyúlketrecet. Én eddig örüköltem meg szereztem de most egy sajátépítésűt szeretnék. 2 férőhelyesre gondoltam bár 4 lenne az igazi de az többe is kerül. óriás anyáknak lesz úgyhogy olyan 1m széles 70cm hosszű és kb60cm belmagasságú férőhelyekre gondoltam. végülis nem hiszem h nehéz lesz összerakni, viszont azt szeretnémmegtudni hogy a fát ugye a ketrec beslőrészén nem célszerű semmivel kezelni... mármint lakkozni, festeni stb? A másik pedig hogy csinált e a közelmultban valaki ketrecet, ha igen milyet és mennyiből tudta kihozni? Előre is köszönöm ha ír vki. üdv Robi
Sajnos azt kell mondjam, amíg a szomszédod nem rak rendet te sem szabadulsz tőlük. Lehet egy önkormányzati bejelentést érdemes lenne megpróbálni, ha nem bánod, hogy esetleg megutál a szomszéd..
Amit eddig tudok a patkányokról, saját tapasztalatom alapján:
Föld alatti járatokban laknak. Felmászik a falon, fán, tetőn át, nagyon ügyesen és gyorsan. Átrágja a betont is, mi üvegcserepeket törtünk a betonba mikor lebetonoztuk a nyulas alját. Sajnos a fából készült nyúlketrecekbe is berágja magát és menekülni el nem tudó nyulat élve képes megrágni. A zselés méreg nagyon jó, mert nem azonnal döglenek meg tőle, így többen esznek belőle. Ha rájönnek, hogy attól döglenek, többé nem eszik meg. Így a mérget érdemes váltogatni. Addig kell adni, míg fogy. A zseléstől 5-7 nap mulva előjönnek a szédelgő patkányok, lelassulnak. Akinek kutyája, macskája van legyen szemfüles és még elöttük össze kell őket szedni, mert ami megeszi, annak is annyi.. Majd 1-2 napos haldoklás után végleg megadják magukat. Végleges kiírtásuk nekem még nem sikerült, mert a szomszédomat nem zavarja és nem rak rendet az udvarán. Szerintem véglegesen csak úgy lehet kiírtani, ha nem adunk leehtőséget a megtelepedésükre. Egyébként ott vannak télen, nyáron mivel télen kevesebb a kajájuk, nagyobb kárt okoznak, olyankor szokott kisnyúl eltünedezni nálam.
Harcra fel!
Akinek van görényes ismerőse, esetleg megkérheti egy kis írtásra, a görény is ellenségük.
Nekem is fialt már ilyet az anyám, ez abból van (legalábbis szerintem), hogy ugye sok petesejt termékenyül meg, de ennek egy része mindig felszívódik, viszont ők nem szívódtak fel, de kifejlődni sem tudtak... 7-et fialt ez az anya nyuszim + 4 ilyen mócsingot...
A méret örökítésében ha jól emlékszem Dr. Holdas Sándor könyvében pont az van, hogy az anya a domináns. Tehát ha nagyra növő utódokat akarunk akkor az anya sem lehet kicsi.
Ezt én is, mint ahogy Karibaba is saját tapasztalatokkal alá tudom támasztani. Egy bak van, de több anya. Anyánként más az utódok növekedési erélye és mérete. 6 hetesen választottam és a rex anyánál 90 deka volt az átlag a bécsinél 1 kg körül a nagyobb testű keveréknél 1.15kg. És az alomszám a legnagyobbaknál is 9 volt.
A füvet, mint már írtam is én úgy adom ahogy van. Ma reggel is kimentem, levágtam odaadtam. Tiszta víz volt. Mire levágtam elázott a nadrágszáram és a cipőm. Így etetem őket és köszönik jól vannak.
Eddig elszörnyedve olvastam a patkányokról és örültem hogy nekem nincs. Hát már van!
:(
Tegnap fedeztem fel dél körül a garázsban. Vittem is nekik a zselét gyorsan, mihelyt venni tudtam. Reggelre mind el is tűnt. Persze adtam nekik új adagot. De ha nem látom a saját szememmel akkor is sejtem a bajt, mert a kutya jelezte. Jobban mozgósítja mint az egerek. Jönnek a szomszédból, mert csak 60 centire van a garázstól a "lomtára". Bár az egész udvar az, fahalmokkal, építési törmelékkel, Komposztnak gondolt konyai hulladékokkal stb.
Abban bízom, hogy a garázsba bemennek, de nem tudnak kijönni, mert a kutya figyel. Azóta ott alszik a garázsajtóban, nem a helyén. De a garázs mögé nem tud bemenni.
Én nem bontottam ki a méreg zacsiját, pont azért, hogy haza is vigyen belőle a többieknek. A nyúlketrecbe azért nem olyan könnyen jut be. Ott a kutya és elég sűrű a drót (?). Egyenlőre minden nap megvendégelem őket. Azt mondják kb 1 hét mire hatni kezd. Hát amíg viszik én adom nekik az biztos. Meg elbeszélgetek a szomszéddal is.
Képzeljétek reggel etetésnél mit fedeztem fel a Multheti kisnyusziknál.Mert már ki vannak takarózva.És kilógott valami fehér,nézem mondom mi ez,hát az egyik kis nyuszika,tiszta fekete de a jobb első lába fehér.Nagyon halálos volt.Annyira tetszik...:))))Ezért nem szeretem a szép nyulakat,mert akkor megszeretem és nehéz megvállni tőle...
Valószinű azért szült hamarabb mert több volt a kicsinye.A véres dologra nem tudok mit mondani.Lehet hogy méhlepény darab,és nem ette meg.Mert általában megeszik.
Sziasztok Ma reggel nekem egy nyest gubbasztott a csapdámban! A kisnyulak ott ugráltak 1-2 méterre tőle. Azért ami a csapdában volt tojás azt szépen befalta. Nekem is van gyöngytyúkom de nem riaszt el semmit bár jelez ha valami jön. :)
Nagyon szép gyerek és a nyuszilegeltetô is pöpec! :o)
Tegnap délután Desszert -az ôsanya- megfialt! Ha jól láttam (számoltam) 8 kicsi van a fészekben! :oO (Eddig 7 volt a legtöbb) Kettô kis véres-hernyó szerüség viszont a kakasarokban landolt, eddig ilyesmivel nem találkoztam.....2 kis fejletlen fióka lehetett? (kidobtam ôket) Mindenképpen meglepett Desszi, mert már a 28. napon rakta a fészket és a 30. napon megellett. (Eddig mindig kivárta a 31 napot és csak az "utolsó pillanatban" épített fészket.) Eléggé kimerültnek tünik, de remélem minden rendben van/lesz...(hajnalban mikor etettem éppen szopiztatta a kis kopaszokat és a fészek is komoly, meleg)
Sziasztok.Hát nemtudom,de a légpuskás patkányvadászat,sikeres találatok alkalmával némi elégtétel érzetet nyujt.Értem ezt egyfajta perverzió nélküli örömérzeten.én ezt helyezném előtérbe,hatékonysága sem elhanyagol6ó. :-)
Én méreggel, élvefogó csapdával, kutyával és légpuskával megfutamítottam őket :D A kis zacskós méreggel óvatosan!!! Az van a dobozon, hogy nem kell kibontani a zacsikat, de mi kibontottuk, mert ha zacskóban hagyod, akkor el tudja vinni. Úgyis megeszi, csak épp előfordult, hogy a nyúlhoz vitte be és a nyuszi megette....szegény... Ha ki van bontva, akkor szétmálik és nem tudja elvinni, helyben megeszi.
Sziasztok. 9934. Patkány lesz. Előszőr szerintem ne tedd elér7ő helyre a takarmányt,ezért szoktak oda.Aztán pedig evvel érintkezve,betegségeket hurcol6nak be,. Méreg jó+macska+ légpuska.menyét fér még be ilyen nyíláson,de arról tudnál már. Sok sikert.ne add fel...Szívósak.
milyen állat lehet a nyulas fészeremben??3 napja észrevettem 1kb 4-5 cm átmérőjű lukat a földben,szórtam bele patkánymérget reggelre eltünt,másnap még nagyobb lett sok földel kitúrva,megint szórás ismét eltünt .patkányra gyanakszom mivel tavaly volt szerencsém hozzájuk,nem kis kárt okoztak.már ilyenkor is lehetséges hogy telepszik vagy csak nyáron???van a környéken minden háznál állat.tud valaki hatékony védelmet?a gyöntyúk elriassza állitólag....
Ami a Kistermelők lapjában van Tanácskozás a Magyar Óriásnyúlról az mind hazugság!A göncöl alapítvány nincs elismerve mint tenyésztői szervezet!Nem tudnak felmutatni semmitt!!!FIGYELEMEZ MIND CSAK HAZUGSÁG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Köszi! Nem, nem ott lesz, ez az udvar másik fele :) Nagyobb lesz, mint ahol most vannak! És szebb is :) meg lesz hozzá takarmánytároló is :) Anyukámnak nincs baja a kecskékkel, apukámat kell meggyőzni, de ez majdnem lehetetlen... De az is igaz, hogy nem lenne helye nagyon a kecskének, mert nálunk a fű szinte mindig permetes....
Természetesen nem tüsszög, akkor én sem feltételezném, hogy nem náthás.. és ahogy mondtam egyszer volt az szutty az orrán, de akkor sem úgy tűnt, hogy abból folyt volna hanem mintha összekente volna magát vmivel.. Sztem semmi baja. :))
Nekem a cipőfűző a mániájuk, ágyra felugrálni nincs lehetőségük..
Én még nem találkoztam bolhával nyúlban, bár valószinüleg azért mert még sosem kerestem. Vakarózni szoktak, de nem tudom hogy meddig normális a dolog.. Mindenesetre ha bolhás és felugrál az ágyra, akkor előbb-utóbb határozottan bizonyságot szerzel róla..
Az enyemek is felugranak az agyra, ha fekszem akkor ram is :) nekem az anyagszalat, ami kilog a polobol szoktak leragni, de en azt nem banom :DD en akkor mindig simizni szoktam öket :)
A pellet az egy alomfajta (gondolom tudod hogy van több fele alom: macskaalom, forgacs, szalma, stb)... a pellet lehet szalma, fa, forgacs... es össze van tömöritve ilyen vekony darabokka, es ha nedvesseg eri akkor elporlad... 300%-os a nedvszivo ereje es a szagokat is megtartja.. igy nez ki: http://www.termo-eko.pl/wp-content/uploads/2009/09/pellets.jpg
fressnapban is lehet kapni, vagy sztem mar minden allatkereskedesbe... nagyon gazdasagos sztem es tenyleg nincs nalunk büdös 3 nyul mellett, amik egy szobaban vannak... sztem probald ki, hatha bejön... es probald ki a wc-s dolgot is, megkönnyiti a dolgokat nagyon :)
nekem is szoktak vakarozni neha, sztem egy bizonyos szinten normalis... azt a nem normalis ha allandoan, vagy mondjuk fut, es hirtelen megall vakarozni, vagy eves közben hirtelen neki all huzamosabb ideig vakarozni... egyebkent sztem minden allat vakarozik, hisz nekik is viszkedhet vmi :)
Ha a nyúl taknyos, annak biztos tünete, hogy tüsszög. Inkább hallgasd őket és ne nézd!:-) Ha már annyira taknyosak, hogy az orruk is váladékos akkor szinte folyamatosan tüsszögnek.
Nálam is kinn voltak 2 évig télen -nyáron, sosem volt semmi bajuk..:) Most egy magyar óriás növendék van kinn a pipik között, viszont most fű egy szál sincs..:DDDD
Én is kiszoktam rakni őket.Sőt nyárra szoktam csinálni kifutót.ÉS azt mindig arébb rakom,igy nem kell füvet nyirni,bár erre mondták már hogy szerezzek be birkát...:D MOst is csinálunk majd,veszek ponthegesztett rácsot csinálunk keretet és Mehetnek is.Mivel egybe nem rakhatom a nyulakat.Igy mindig 1 órára van kint 1 nyuszika.Csak vigyázni kell az ilyen keretekkel,Mert jártam már ugy is hogy mire mentem ki addigra akkor lukat ásottt a nyul.Hogy már majdnem belefért.Még hogy nem a keret szélén.Hanem középen.....:D
A kis ezüst színű nyuszikát kiraktam a fotózás erejéig,Úgy falta a füvet,mint ha soha nem evett volna:)))Gyorsan vissza is tettem a helyére.....óvatosnak kell lennem,nehogy kinyírjam őket ahogy a szomszédom anyja.Halálra etetett egy anyanyulat 12 kicsit hagyva maga után két hetesek voltak:(((((Igaz ő ölszám adta neki a kákicsot,talán még harmatos is volt.Előtte meg nem kapott egy szál füvet sem.Találtam a padláson egy jó kis ketrec félét amiben el lehetnének egy picit.....kitenném a fűbe és csámcsoghatnának kedvükre:))))Talán pici fiam is jobb kedvre derülne tőle.Éppen az előbb mondta szegénykém,:Anya nem tudok meggyógyulni......
Két hete, ha az idôjárás engedi, mi is kirakjuk ôket egy legelés erejéig, igaz a kisebb, már lenyírt fübe, mert a 30 centis alja sokszor még délután sem száraz. Legelésznek kicsit, napoznak, ugrándoznak, eddig senkinek nem lett baja. :o) (Igaz "hülyére" sem tudják zabálni magukat + vigyázunk, hogy száraz legyen a fü.)
Nekem régebben a süldők mindig kifutóban voltak,annyit legeltek amennyit akartak,és semmi bajuk nem volt.Végül is ez áll a legközelebb a természetes életmódjukhoz.
Valamikor a hét végén megyek értük.A kisfiamnak nagyon bejöttek a nyuszik.Állandóan simizné,meg etetné őket:-)Anyukádat rá tudtad már venni a kecske-nyúl cserére?:-))Eszembe jutott valami:Mi a Dórival nyúltenyésztők vagyunk.Ő régóta,én péntek óta:-))))
Nekem voltak kint, amíg nem volt ilyen sár, nem lett semmi bajuk, pedig nálam füvet se kapnak egyébként. 3 növendékem kint volt egész délután, de inkább szaladgáltak, aztán meg pihentek, nem nagyon ették a füvet.
Hoztak hozzám pannon fehér nyuszót pároztatni!!!Remélem láthatom majd a kicsiket,kíváncsi leszek milyen utódok fognak születni,mint külsőre mint pedig nagyságra...
Kikérném a véleményetek!!!Kora tavasz óta kapnak a nyulaim füvet,eleinte keveset most már többet.Arra gondoltam ,délutánonként amikor már felszárad a harmat kitenném őket a fűbe legelészni....nem okozok vele gondot nekik?Úgy értem nem fognak felfújódni ha sokat kajálnak????
Nagyon klassz képeket tettetek fel, látom több helyen is nyúl-lak készítés folyik! :o) Lassan én is befejezem, már csak két ajtó ill. tetô kell....(ha lett volna alapanyagom szerintem el is készült volna.)
Nyúlméret: nekem -mint tudjátok- az ôsanyám, Desszert, 2 kilogrammos kistestü keveréknyúl. 3 alom volt eddig tôle, 3 különbözô baktól. A bakok 4-5 kilós háztáji keverékek voltak. A született utódokból jópár nálunk cseperedett fel, hát azt kell, hogy mondjam: hiába volt a bakok kétszeres (vagy nagyobb) tömege, az utódok alig lettek nagyobbak Desszertnél, de voltak/vannak olyanok is, akik kicsik maradtak.
Tehát 2 kilós anya X 4,5 kg-os bak= 2-2,5 kilós utódok.
Mondjuk szerintem a húsfajtáknál, vagy jó húskihozatalú keverékeknél müködhet a dolog, hallottam (olvashattunk itt is) olyan "repecteket", hogy újzélandi fehér X óriás kosorrú, vagy újzélandi fehér X német óriás...(gondolom keverékeknél ugyanígy)
Kísérletezni, próbálkozni lehet, hajrá! :o))
Én mindenesetre hamarosan beújítok 2 nagytestü anyának valót, mert a "békacomb-ropogtatás" mellett nem ártana nyulat is enni! ;o)))))))
Igeen :) Tök arik lettek :)) Ha nagyobbak lesznek, egybe lehet engedni az anyjukkal? Apum szerint bántani fogja őket külön ketrecet csináljunk nekik is. M.
Semmi gond!Én csak arra gondoltam,hogy blueursus-nak is keverék és fajtatiszta nyulai vannak....talán szívesen venné,ha megosztom vele a tapasztalataimat....nem okoskodni akartam:))))
Szerintem semmi baja nincs a fekete nőstényemnek.. egyik nap írtam hogy tejszerű vmi volt az orrán.. de sztem igazából nem az orra folyt, kiköpött úgy nézett ki, mintha egy tejes vödörböl ivott volna.. aztán rákerestem a neten, hogy tejszerű, meg nyúl és kiadta, hogy a vizeletük szokott ilyen lenni.. de az nem probléma, sztem ez lehetett, és beleszagolt, mert se előtt se azóta nem volt az orra olyan.. Azóta is él és virul, szép fényes a szőre is, tök jól van.. SZal én erre tippelnék.. Lehet hogy igazam van?? mert amit írt vmelyikőtök, azt a betegséget, amire nincs orvosság, és pusztulás az eredmény, az nem úgy tűnik, hogy bekövetkezne.. (szerencsére) A kicsiket meg ma kivittem, és ették a lóherét meg a füvet.. Úgy örülök, már ideje lenne, hogy mást is egyenek mint szopit :D Üdv, M.
A genetika elég érdekes dolog, a nagykönyv szerint ugye a bak tulajdonságai dominálnak jobban, de nekem törpe anyától és közép apától törpe gyerekek születtek. A szin öröklés meg meglepő dolgokat produkál, nekem a csupa szürke szülőktől szokott egy-két fehér is lenni, a vadaséknál meg volt mindenféle, de ők már nincsenek..(kell a helyük..)
Az alomszámot én sem szoktam "bántani" mert nincs hozzá szivem, de megfigyelhető, hogy a kissebb alomszámú nyúlfiak sokkal dagibbak és gyorsabban nőnek, így nem szoktam bosszankodni, ha csak hármat fial az anya. Mostanában elég változékonyan alakul az alomlétszám, télen szinte csak két-négy egyedből állt, most meg hetet ellett az egyik, a másikat nem tudom, mert a patkányok számolták meg őket..:-(
Nekem van jelenleg 1 német óriás tenyészbakom és 2 német óriás anyanyulam eladó, ha érdekel! Az egyik anya vadas, a másik vasderes, jól nevel mindkettő, a baktól pedig rendszeresen 10-14 kisnyúl születik. Fajtaváltás miatt eladóak. Nekem van egy sima házi keverék anyám, őt szoktam a német óriással pároztatni. Nagyon jó anya, legutóbb 12 kisnyúl született és hatalmasak, még belőlük is van 8 eladó, 3 nőstény és 5 bak. Mind vadas színűek, kiköpött német óriások :) Bármikor megnézhetők!
A szín nem attól függ, hogy most bak vagy nőstény.... Egyszerűen genetika. Ha a bakod mondjuk nem kék, hanem fekete kabátos lenne (és nem kék hordozó), a nőstény pedig a kék kabátos, akkor egy darab kisnyúl sem örökölné soha az anya színét :) (most fajtatiszta nyulakról beszéltem, a keverékek nagyon nagyon sokféle színt adhatnak)
Nekem Óriás kosorrúm van és keverék anyáim!A szín általában az anyáé,legalább is nálam...három anya nyulat párosítok egyenlőre de eddig mindig az anya színe volt a domináns.A méret viszont már vegyes.Tehát nem az apa hatalmas mérete de nagyobb mint egy sima nyuszié.....Persze ez nyilván függ attól is mit eszik a nyuszi....Kaptam egy hat hetes kosorrú kislányt,ő most 1kg-os az én hat hetes keverék nyuszikáim 1,25 1,30kg -osak.Tehát ha az apa a nagy estű nagy eséllyel születnek nagyobb testű utódok.
Tenyésztő mondta hogy kaliforniait vegyek hozzá,mert akkor a kaliforniaiba jöhet ki ilyen barna foltos.Már mint ugy barna hogy a fekete foltok helyett ilyen barna lesz mint a havannának,de ugyanugy fehér marad a többi része.Meg lesznek benne havannák.Sulycsoportra ugyan azok...
Nem ők kosorrú törpék.Vannak keverékeim is.Meg egy fajtiszta hus nyulnak való anya.Havanna.Hozzá akarok majd venni kaliforniai bakot.Mert állitólag igy tartja meg a fajta jelleget.Mert ilyen havanna nyulat nem nagyon fogok többet találni az országban.Ennek a szülei is szlovákiából valók.
Nekem az egyik anyánál (fehér bak-szürke anya) 4 szürke és négy fehér lett(tiszta kaliforniaiak), a másiknál meg szürkék és feketék. Az egyik szürkének a bal lába fehér, az egyik feketének meg a jobb lába fehér.
Nos a fehér a bak.A fekete az anya és a picinyeik.A barnát(Thüringiat)Amit látsz az az anya nagymamája volt ilyen szin.A vadas meg valószinű a baknak az őseibe volt.
Ez nem általános szabály.Bár nekem van olyan anyám akinek az anyja is nálam volt,és természetre ugyan olyanok.De szerintem ez nem feltétlen öröklődő.A szin az egyikre sem vonatkozik.Már mint a keverékeknél.Mert ugye a legtöbb fajnyulnak meg vannak a szabályok szinekben.De a szinek az ősöktől is kijönnek.Nekem most pl van olyan hogy az anya teszek fel képeket...:))
Az alom szám minden nyúlnál más.Nálam pl a törpék 6-7 picit szoktak elleni,És ezen vannak törpe tenyésztők akik meglepődtek,mert hogy 2-4 picit irnak a törpére.Lehet itt a balatoni levegő tesz jót nekik.Nos ha azt akarod hogy minél nagyobb és "husosabb" legyen akkor a baknak kell lennie az óriásnak de akkor már vehetnél 2 óriást és akkor biztos óriás nyulak lesznek...
A patak mellett igen sok a szúnyog, ezért a férjem szúnyoghálóval vonja be a helyüket, ill. élünk az oltással is. Az anyanyuszink a volt gazdája szerint ápr. 27-e körül kell ellenie, véleményetek szerint, ha holnap átrakjuk a végleges helyére, megszokja addig az új környezetét ? A nyuszik mellett még vannak tyúkjaink, 100 db előnevelt csirkém, májusban jön a malacka, de emellett még egy kecskére vágyom. :)
Nem olyan régen vágtunk bele a férjemmel a "kisgazdaságunkba", amit nagyon szeretünk csinálni.
A bak mérete a mérvadó nem az anyáé.Vagyis ha pl egy közepes bakkal pároztatsz egy törpe anyát.Akkor a picik nagyobbak lesznek.Nem azt mondom hogy akkorák mint a bak,de nem törpék....
Az erős tenyészetre gondolom a válogatós módszer jó.
DE pl keresztapum azt mondta Ő 6 kicsit hagyott MINDIG az anya alatt, a többi ment "lapátra".
Én meg hagytam, mivel úgy gondoltam (hobbi lévén nem kötnek bizonyos szabályok) a természet megoldja, így 2 alomból (11/10) egy cserével 8-8 maradt meg.
Jelenleg még méretkülönbségek is eltűntek.
Azt el kell ismernem hogy aki fajtát tenyészt és pénze is van benne keményebb szabályokkal kell,hogy dolgozzon.
Hát ha elvinné nekem is a nyulakat valami akkor én is biztos másképp gondolnám.
Ha valami kis rendellenességet veszel észre akkor te sem a lapáttal kezded, mint kiderült először kizárod ami okozhatja.Ez mondjuk jó
én a hullámpala alját kentem ki régen nehogy huzatba legyenek, most szúnyoghálót akarok tenni az ablakra és akkor kinyitva hagyhatom és friss levegő is megy be hozzájuk. A legyek ellen meg vettem légypapír hegyeket és sűrűn tisztítom az ólat.
Húha, most már kezdek aggódni..:-) Gondolom, hogy ez csakis úgy történhet meg ha egy bak össze van zárva egy patkánnyal és nncs más akin az energiákat levezesse..
Az én kutyáim is szoktak perverzkedni, no meg láttam már tyúkot megerőszakoló kacsát..
Én úgy vagyok vele, ha valaki erős és jó tenyészetet akar, akkor a lehető legjobb ha a betegeseket, gyengéket szelektáljuk. A taknyosság ha felüti a fejét akkor sajnos elő-elő jön, tehát végleges gyógyulás nem várható, csak fertőzi a többi nyulat. Mint az előzőekben írtam ez a kórokozó sajnos nagyon sok szervterületen károsíthat. Mióta a középfülgyuszi elvitte szinte az egész állományomat, a taknyosat lapáttal gyógyítom. Lehet hogy durván hangzik, de hosszútávon ez a legjobb megoldás az összes nyúlnak..
Persze teljesen más, ha a tartási körülmények nem megfelelőek, de ezeket ki kell zárni.
Igen vannak furcsa dolgok.De sok keresztezés van ami sikeres.Ilyen a legismertem ló szamár,tigroszlán,oroszgris,Jó persze ezek rokonok,de akkor is.És sokan nem ismerik őket....
Kamillát én szoktam alkalmazni régóta.Ha valami nem stimm de látom hogy nem kell doki akkor adok kamillát.És nem csak nyulaknál használom....Papagáj,kutya, macska,Bár már nincsenek madaraim.Csak nyulak és kutyák,macska.De náluk be szokott vállni,a kamilla azért jó mert gyulladás csökkentő.Pl a kisnyusziknál ha a szemük összeragad ennél is alkalmazom....
Hát én már azt tutira megfigyeltem,hogy a lány kutyám elkapta a macskát és úgy csinált mint a bak kutya!!!!Hála az égnek,hogy ezekből az aktus félékből nem származhatnak utódok!:))))Hát hogy nézne ki ha ugatna a macskám???:)))))
Hát most már birizgálta a fantáziám.Mondtam hogy valamit olvastam a patkánnyal meg a nyullal.Jo nem a rexekkel kapcsolatban ezek szerint.Nem tudom miért kevertem oda...:D:D:D
„Egyszer egy öreg bácsi mesélte nekem, hogy nem szereti a házi nyulakat, mert azok még a patkánnyal is párosodnak. Azóta is foglalkoztat, hogy vajon tényleg lehetséges - e ez, és elõfordult - e már, hogy különbözõ fajok egyedei között tapasztaltak hasonló esetet?”
Meghökkentő történetekről számolhatnának be azok is, akik például egy-egy háziállatból többet is tartottak már egy időben, vagy egy ketrecbe zártak két hasonló méretű, ám különböző fajú állatot.
Gyakran megfigyelhető például, ahogy nőstény kutyák vagy versenyegerek (akár anya és lánya) próbálnak egymással párosodni. Ezekben az esetekben az azonos nemű fajhoz való vonzalom helyett, azonban inkább azonnali kielégülésre törekvő ösztönös viselkedésről beszélhetünk. Ha valaki hím nyulat tart tengerimalaccal egy ketrecben, időnként ugyancsak megfigyelheti, ahogy párosodni próbálnak. (Ilyen esetekben egyébként az igen szapora nyúl gyakran erőszakosan viselkedik a tengerimalaccal szemben – ezért sem szerencsés őket együtt tartani.)
Életképes utód nem születhet
A hím nyulak híresek arról, hogy készek bármely, hasonló méretű állatfaj nőstényével párosodni, így elképzelhető, hogy a kedves Olvasónk levelében idézett öreg bácsi valóban saját szemével láthatott nyulat patkánnyal „barátkozni”.
Fontos azonban leszögezni, hogy egy ilyen aktusból életképes utód nem születhet. Bár mindkét állatfaj a rágcsálók közé tartozik, távoli rokonok: a nyúlfélék a kettősmetszőfogú rágcsálók alrendjébe tartoznak, míg az egerek, patkányok, tengeri malacok, csincsillák az egyszerű metszőfogú rágcsálók alrendjébe. A nyulak és a patkányok kromoszóma száma sem egyezi meg, amely szintén komoly akadálya egészséges utód születésének.
Ha a patkány fel tudja csinálni a nyulat, akkor én nagyon nagy bajban lennék, de még nem találkoztam hosszú, csupasz farkú nyúllal az ólban:-)
Szépek a nyulaid! Nem tudok hozzászólni a fajtakérdéshez, mert ahhoz nem értek, én csak háztáji keverékekben utazom..
Ha aggódsz az orrfolyás miatt, vehetsz valamilyen vitamin készítményt, ezzel erősítheted az immunrendszerüket, bár én nem hiszem hogy szükséges. Egyébként pár hozzászólással előbb taglaltam a tüsszögős betegséget, ha visszaolvasol meg fogod találni. A nyúl valóban kényes állat, de csak az elején, aztán hozzászoknak a környezetükben előforduló kórokozókhoz és akkor már ritkábban üti fel a fejét betegség. Ha szeretnétek még nyulat, akkor érdemes még most beszerezni, beállt állományhoz már a betegségek miatt nem érdemes új állatot behozni.
Mint írod patak mellett laktok, gondolom szúnyog is van dögivel. Sajnos van egy nyulak számára halálos betegsés amit a szúnyog terjeszt. Ez ellen védőoltással lehet védekezni, mivel itt a tavasz én tanácsolom, hogy mielöbb oltasd be őket az állatorvossal. Az oltást évente kell ismételni.
Nyúl és patkány kapcsolatáról: patkány megeszi a kisnyulat... szerintem ki van zárva, hogy a nyúl és a patkány kereszteződjön...semmi közük egymáshoz... Persze, hogy mindegy, milyen fajta, mi csak segíteni szeretnénk, ha rexet akarnál venni, akkor ne ettől a valakitől vedd...lehet van valami rex vér benne, de én továbbra is azt mondom, nem fajtatiszta. A biztosat meg majd Pet megmondja.
Köszönöm a hozzászólásokat! Igen, csak az egyik füle tetovált. Megpróbálok két képet feltölteni, a bak nyúlról, a nöstényt nem akartam zavarni, szundikált :) A férjem szerint teljesen mindegy, hogy milyen fajta, lényeg, hogy szépek, és remélhetőleg egészségesek,engem kavart fel inkább a dolog, hogy valójában tényleg nem is rex nyúlat vettünk? Folyamatosan figyelem őket nem rosszabbodik e az állapotuk, "kopp-kopp" eddig nem vettem észre erősebb orrfolyás, ill. a viselkedésükben nincs változás, esznek, isznak. /Egyébként Gödöllőről származnak a nyuszik/
A nyúl-patkány keresztezéssel kapcsolatban annyit szólnék hozzá, hogy a régi időkben a nagymamám "meséi" alapján a közvetlen szomszédjánál fordult elő, hogy a patkány vemhesült a nyúllal, és igy mivel patakpart mellett lakunk, atombiztos helyet készít nekik a párom.
A kép alapján valóban inkább a normál nyúl szőréhez hasonlít a szőre. A rexnek rövid, dús és bársonyos a szőre. Nekem ezen a képen új-zélandi fehérre hasonlít :) Mondjuk annak meg nagyobb a feje....
Próbálhatnál egy oldalróli képet csinálni.Csak mert a rex nyulaknak kicsit hosszukásabb a pofájuk.Vannak akik azt mondják olyan a feje mint a patkánynak,Annak van olyan hosszukás feje.Sőt talán valami nagyon régi oldalon olvastam is hogy annak idején mikor a fajtát tenyésztették kevertek bele patkányt.Hogy igaz-e nem tudom...Csak olvastam....De valóban Pet ért a rexekhez...
Valószínűleg egy fehér rex, amelyről a saját készítésű képed nem volt olyan, hogy ezt jól visszaadja. Attól hogy tetovált még nem feltétlenül jár papír hozzá.
A rex lényege a szőrben van. Nem olyan a szőre mint egy normál nyúlnak. Jellemzően szín szerint sorolják be őket. Fehér, dalmát, castor, kék stb.
Ebben a témában Pet89 itt a fórumon a legjáratosabb.
Ne keseredj el nem volt az rossz vétel. Szép egészséges nyúlnak tűnik. Az orrfolyás pedig... Reménykedjünk!
Már alig várom, hogy a párom hazaérjen, és felhivja az illetőt akitől vásároltuk... Papirokat nem kaptam hozzá,de a kérdésedből itélve, gondolom járt volna hozzá.. Annyira béna vagyok ilyen téren, most már igy utólag gondolkodom dolgokon... Háromszor mentük vissza erre a helyre ahol vásároltuk, mert annyira megtetszett a nyuszi, ill. velünk volt még 3 gyerkőc is..., az eső is elkezdett szakadni, emiatt egy kiscsit kapkodtunk a vásárlásnál, de vessek magamra.... Legközelebb körültekintőbb leszek. Véleményetek szerint ha nem rex akkor milyen fajta lehet ? /A helyük nálunk is remélhetőleg a hétvégén elkészül/
http://www.nmrrc.net/varieties.htm Ezen az oldalon találtam ilyen nyuszit az utolsó képen minta ő lenne :)