Antonio, az a foghagyma igazából foKhagyma, k-val:) Játsszuk azt, hogy minden elütésért egy recepttel fizetsz, majd meglátod, milyen pillanatok alatt menni fog ez a magyar:)
haaat... en sem tudom, mennyire olasz :-) bar lehet, hogy nagyon finom...
egy olasz szoszt, ami azakbol a hozzavalokbol all (cukkini + foghagyna + hagyma + rozmaring + sajtkrem + tejszin + eroleves + olivaolaj) nehezen tudom elkepzelni, es meg nehezebben, hogy spagettira :-)
Bocsi, az Antonioval való eszmecsere miatt már félig olaszul írok... :-)
Szóval töltött cukkini lesz = zucchini ripieni. De elhalasztva holnapra, mert ma dógozni kell. :-) Valszeg pirított darálthússal töltöm, és megy rá jó sok mozzarella. Ui. tegnap azt is nagyon akciósan sikerült vennem az említett boltban. Ma lejárós szarvasi "pizza mozzarella", ezért féláron adták. Nem lehetett otthagyni, vettem egy fél kilót. :-)
Nem hangzik rosszul... :-) Bár azt nem tudom, mennyire olasz. :-)
Annyit dumáltunk ma a cukkiniről, és micsoda véletlen: beszaladtam a Profiba bagettért (csak ezért érdemes bemenni, amúgy elég tré hely), erre látom, hogy 320 ft a gyönyörű, arasznyi cukkini. Már ugrott is 5 db a kosaramba. :-) Annyira szép, hogy ebből muszáj lesz ripienit csinálni. Majd este kotorászom egyet a mélyhűtőben, hgoy milyen darálthúsom van. :-)
A cukkínit jól megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A spagettit sós vízben kifõzzük, jól lecsepegtetjük. Közben az olajat felhevítjük, a hagymákat üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a cukkínit, rövid ideig pároljuk, majd felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a rozmaring ágat (fõzés végén ezt kivesszük). A zöldségeket puhára pároljuk, majd villával széttörjük. Ezután hozzákeverjük a krémsajttal elkevert tejszínt. A szószt jól beforraljuk, sóval, borssal ízesítjük. A szószt a spagettire halmozva kínáljuk.
A töltött cukkini a másik nagy kedvencünk. :-) Sajnos nálunk hús nélkül nem megy, muszáj legalább egy kis pirított darálthúst keverni a rizshez. Jól megpúpozom a tölteléket, és a "cukkini-csónakok" tetejére teszek mozzarellát, meg pici szelet paradicsomokat. Vagy pedig a töltött cukkiniket körbetekerem pancettával (ill. hát sliced baconnel :-) ). Már alig várom, hogy süthessek ilyet. :-)
Finom az olajos recept is! Néha szoktam olio et agliot is csinálni, esetleg egy kis pepperoncinoval színezve. :-) Szerintem azért nem szereti a magyarok többsége az ilyen olajos "szószokat", mert megveszik az első útjukba kerülő olcsó, de ócska sansa olajat. Hát nem is csodálom, ha nem ízlik nekik. Én csak extravergine-t veszek. Igazán nem kell sok belőle egy ételhez, ezen nem érdemes spórolni.
Cic, nálad mekkora idén a kertben a cukkini? Nálam még csak 4 levele van. :-)
sajnos azokhoz sehogy:( nem vagyok kedvelője a tenger gyümölcseinek. Halat is csak néhány fajtát eszem meg, lazac, tonhal, fogas... és hát a kaviár, no az minden mennyiségben jöhet:)
köszönöm:) Én szeretem a "szimpla" olajos spagettit is, sőt, inkább azt mondanám, hogy a tejszíneseket kevésbé kedvelem, mint azokat. A receptet olvasva még inkább megerősödött bennem az elhatározás, hogy Szicíliába menjünk a nyáron nyaralni:)
A "Spaghetti con le Zucchine fritte" recept del-olasz, ill. szicilia szpecialitas nagyon egyszeru, csak attol felek, hogy nem nagyon fogjatok kedvelni, hiszen olajos tesztarol van szo es tapasztalatom szerint itthon inkabb a tejszines/sajtos martasok vagy a paradicsiomos szoszok a legkedveltebbek.
Nagyon roviden:
Serpenyoben, bo eztraszusz olivaolajba egy par gerezd (schiacciato con una forchetta) foghagymat piritjuk, majd kiveszuk a foghagymat.
Karikara (vagy felkarikara) vagjuk 2 cukkinit, megsozzuk es abban a forro olajban eros langon jo barnara sutjuk. Majd kivesszuk a cukkini. Az "al dente" spagettit beletesszuk egy nagy talba, raontunk egy keves (izles szerint) oljat (amiben a cukkinit sutottuk), keverjuk, hozzaadjuk a sult cukkinit, rareszelunk sok sok sajtot.
Zitka nagy orommel olvasom a hozzaszolasodat... ezerintem tokeletes Carbonara di Zucchinet csinalsz... probalj nuygodtan oregano es bazsalikom nelkul is.
Rakott cukkini biztos letezik Olaszorszagban, csak ezek egyeni receptek, tehat nem olyan tradicionalisak (mint pl. a Carbonara vagy az Amatriciana), mindenki ugy sajat modon csinalja. Talan a tejfol hasznalata Olaszorszagban nem olyan gyakori, legalabb is nem olyan mint Magyarorszagon.
A rizses/husos cukkini otlet viszont Olaszorszagban is alkamazuk, pl. a "Zucchine ripiene"-ben toltott cukkiniben (a toltelek lehet csak husos rizs nelkul, vagy akar rizzsel).
Ez a cukkinis spagetti recepted nagyon tuti, tavaly már egyszer beírtad, én azon nyomban meg is gyártottam, mert csak úgy folyt be az özön cukkini a kertből a konyhába és nagy sikere volt!! :-))))
En mar vettem itthon olasz Carciofini-t femkonzervben es meg kis uvegben is.
Hideg antipasto-nkent (vagy antipasto rustico) nagyon jo, pl. olasz felvagottal (salame milano, mortadella, prosciutto crudo), szaritott paradicsommal (pomodori secchi sott'olio), olive, stb.
Viszont mostanaban lattam friss Carciofi-t zoldsegeseknel, ha jol emlekszem a Rozsakertben (vagy a Kaisers-ban vagy a melleti levo nagyon draga boltban).
Eleg draga volt, es eleg nehez szepen keszelni (kessel leszedni a kulso kemeny leveleket, stb). A Romai gasztronomiaban van egy nagyon hires recept: Carciofi alla Romana, vagyis Carciofi alla Giudia. Sziciliaba nepszeru a Risotto ai Carciofi (anyum szpecialitasa).
Soha, semmilyen ételhez nem hámozom a cukkinit. Már csak eredendő lustaságból ;-) sem, de nekem fontos a színhatás is. Anélkül olyan "semmilyen", szinte észrevehetetlen az ételekben. De valóban, az íze is jobb héjasan. Legjobban az arasznyi, max. 3-4 cm átmérőjű, fényes külsejű cukkinit szeretem. A nagyobbakban már túl sok a mag, kemény a héja. Furcsa, hogy a piacokon az "őstermelők" leginkább ilyet árulnak. Az arasznyiakat inkább csak a szupermaretekben látom. Persze az is igaz - magam is próbálkozom a kertben -, hogy jó idő esetén elég egyet félrenézni, és máris 3x akkora a cukkini. :-)))))))) Egyik nap este még túl pici, aztán mire másnap hazaérek, már túl nagy.
Én úgy csinálom a cukkinis spagettit, hogy legelőször odateszem a spagettit. Aztán az előbb említett kisméretű cukkini(ke)t legyalulom jó vékonyra. Forró olívaolajban röviden megpirítom (nem feltétlenül egyszerre az egészet, mert akkor csak fő, ill párolódik). Rádobok egy-két gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, és friss oreganot vagy bazsalikomot. Közben felverek 3-4 egész tojást, és belekeverek egy jó adag parmiggianot, vagy grana padanot (nem a dobozos/zacskós fűrészport!!! :-)))) ). Az egész olyan sűrű tejszínszerű lesz, de tejszín nincs benne. :-) Ekkorra már megfő al dente-re a spagetti, gyorsan leszűröm, belekeverem a cukkinibe, még a tűzön jól átkavarom, majd a tűzről levéve öntöm nyakon a tojásos-sajtos keverékkel. A tészta+cukkini pont elég forró ahhoz, hogy úgy félig-meddig megszilárduljon a tojás egy jó nagy kevergetés alatt. Nymmmm.... :-)
A másik kedvencünk a rizzsel-darálthússal rakott cukkini. Fogalmam sincs, csinálnak-e ilyesmit Olaszországban (ott még nem ettem), ez saját "találmány".
Kivajazott tűzálló tálba nyersen teszem a cukkini szeleteket. Egy sor cukkini - sózva-borsozva-oreganozva, majd megkenem tejföllel. A következő réteg egy előre elkészített pirított darálthús (hagymával, fokhagymával, oreganoval,borssal fűszerezve), rá egy réteg felszeletelt mozzarella, majd egy réteg maradék rizs. Aztán újra a cukkini, és a többi réteg, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére mozzarella, hogy szépen ráolvadjon a sütőben. A cukkini klasszul megpárolódik a saját nedvességében+a tejfölben.
Valoban a kapor ritkan szerepel az olasz konyhaban.
A Cukkini eteleket nem nagyon szoktuk fuszernovennyel fuszerezni, inkabb feketeborsoval. Esetleg a (csak) friss petrezselyemzolddel lehet.
A Cukkini alapu receptekban a cukkinit vagy forro olajban vagy vajban (nem mindegy, ez az adott eteltol fugg) sutjuk. Eros langon szoktuk (mivel a padlizsanhoz hasonloan, nagyon beszivja az olajat ha nem eleg forro), neha foghagymaval (vagy hagymaval, a receptol fuggoen), neha foghagyma nelkul.
Ami nagyon erdekes, hogy a Cukkini az olasz konyhaban akar sajtos etelekben (zucchine gratinate, pasta zucchine e mascarpone) nagyon jo, akar hus (zucchine ripiene), akar hal receptekben (risotto zucchine e salmone).
Egy kis tanacs: a Cukkinit nem kellene meghamozni, mivel a jellegzetes izet a heja adja.
A cukkinis spagetti nagyon finom, ez egy del-olasz szpecialitas (sziciliaban is nagyon nepszeru). Szerintem ma ezt fogom ebedelni, vagy talan egy Frittata di Pasta-t. Te hogy szoktad elkesziteni?
Ez tök jó! :-))))))))))))) Vitted, vagy a helyszínen főzted? :-) Az egyik barátnőmék munkahelyén egy nagoyn klassz kis kompakt konyha van, szerintem én tuti belekezdenék vmi főzőcskébe... :-)
Már én is nagyon vágyom egy friss zsenge tökfőzelékre, de a múltkor az Auchanban ~900 ft volt kilója, és azt gondoltam, hogy még kibírom azt a kb. két hetet.... :-)
Jéé, sose gondoltam volna, hogy a cukkinis spagettim is carbonara eredetű.... :-)))
Nagyon szeretjük, tavasszal elég gyakran készítem. Hatalmas adagok is eltűnnek percek alatt. :-)
Hadd kérdezzem már meg: ezt mivel fűszerezik "eredetiben"? Vagy ez már csak egy továbbfejlesztett változat, és mindenki ízlés szerint csinálja?
Évekkel ezelőtt kaptam a receptet, és abban kapor szerepelt. Na most, amennyire én tudom, az olaszoknál nem igazán gyakori fűszernövény a kapor... Én nagyon szeretem - más kajákban. :-) Pl. tökfőzelékhez, vagy tzatzikihez.
De cukkinihez inkább fokhagymát + oreganot, vagy bazsalikomot használok.
Én még felkiáltójelekkel is köszönöm Antonio receptjeit. Most jöttem Rómából, és már Lénárd Sándor híres Római szakácskönyvében sokat olvastam a nálunk is létező, de gyakorlatilag nem ismert, nem fogyasztott carciofo-ról (articsóka), vettem hát üvegben (pompás volt), és ettem melegen kisvendéglőben - nekem hidegen jobban ízlik. Csak a cioekedés miatt nem hoztam 10-20 üveggel. Néhol lehet magyr boltokban is kapni (szlovák?) import carciofo-konzervet, de az nem jó.
a temperamentum nem egyenlő az agresszivitással, még ha a szerkesztőd úgy gondolta is:) De ne hagyj minket továbbra se recept nélkül, én a magam részéről iszom a szavaidat:)
Hat igen Zitka, lehet hogy igazad van. Egyebkent a martas eredete nagyon regi (talan romai kor), a neve eredete a Carbone szobol, vagy a Carbonari-bol bizonytalan. Ez talan csak legenda...