A sasfeszekhez csak annyit, hogy vigyazz (mi megjartuk), hogy csak szep idoben menj fel. Az epulet maga nem erdekes. A kilatas az nagyon szep (elvileg :-)), es kirandulgatni lehet a sziklas hegyen. Amikor mi mentunk fel, akkor felhoben volt az egesz es egy kukkot sem lattunk.
Nálunk a zasszony a programfelelős. Én hozom a pénzt ő nézi hol költsük el.:)) A Sasfészek is be van véve a tervbe és kissebb kilengések Németországban. Ha már odáig elmegyek, nehogy már ne járjak végig minden érdekességet. :)
Valóban nem olcsó sehol semmi. De miért keressük a zsét, ha mindig az árakon sopánkodunk? A Balaton se olcsó és ráadásul a a könyökömön jön ki, ennek ellenére nem tudom megállni, hogy évente egyszer ne gurúljak le. A horvátoknál Dubrovnik ütötte ki a biztosítékot. Eltekintve attól, hogy gyönyörű hely, drágább mint az olasz riviéra. Mindenhol, mindenért kaszálnak és nem is akármennyit. Egy teljes nap volt mig találtunk kempinget ahol egyáltalán megszállhattunk és még lekötelezve kellett magunkat érezni. Ausztriában soha nem volt még csak hasonló élményem sem.
Attersee-Monse midkettőt végigjártuk, de voltunk a Bodensee-nél és duna menti túrán is. Gyakorlatilag kelet-nyugat irányban végigjáruk egész Ausztriát és mindig mindenhonnan feledhetetlen élményekkel tértünk haza úgy a vendégszeretetet mint a látnivbalókat illetően.
A legjobb hely !!! Mi 4éve voltunk ott másodszorra. Nem lehet megunni. A sóbányát ki ne hagyjátok és a dachstein-i felvonót és kilátót sem. Holnap, ha nem felejtem el viszek Nektek róla képeket. Érdemes egy napra átmenni németbe is kirándulni. A Sasfészek ütős hely! Az osztrák vendégszeretet kiválló és szerintem, ha nem is olcsó de minden megfizethető, nem horror, mint néha horvátban.
Most a lakótokról esett le ki az "urad". :) Megjegyzem szépen hangzik. Én max egy szimpla "párom" kifejezést tudtam csak idáig kifacsarni az asszonyból. :)))) Nemhiába mi vagyunk a gyengébbik nem. :)))
Mi is a gyerek (lányom) megszületésekor kezdtük a lakókocsizást. Az első lakóm egyik végébe be volt szerelve egy rácsos gyerekágy, úgy cipelktük. Még 4 évesen is 2 évesnek adtuk el mert spórolni kellett a szállásdíjon. :)))
Aztán cseréltük a járgányt kicsit kissebbre de extrásabbra. Abban viszont egymás mellett kellett hárman aludni és mivel reggelre mindig összerugdosva és törve ébredtem csináltam a fejünk felett egy polcot, hogy a gyerek ott aludjon. Nagyon tetszett neki és kényelmes is volt, de volt képe 2 év alatt kinőni, tehát ismát csere. :)))
Azóta eltelt 20 év és ma már néha külön sátorban alszik, főleg ha jön a pasija is akivel elég régen vannak együtt.
Ez a kemping völgyben van. Még egy természetes tó is van, amiben nyáron fürödni szoktak. Gyönyörű, ápolt kemping. Amúgy a neten találtam. Az uramnak is a hegy-tó kombó a mániája. :)
Eljövetelkor még egy kis házi szilvalekvárt is kaptunk. :-) A háziak tényleg kedvesek, egy fiatal házaspár. E-mailben mindent le lehet velük beszélni.
Egyébként az egész út talán 400 km, nem vészes távolság. Persze elsőre volt vagy 9 óra, mire leértünk. :-) Igaz, hogy 6 hónapos "csomag" miatt több megállást is be kellett iktatni. :-D
Most már simán bemászik a lakóba, kifele viszont még segíteni kell. Vége is lesz a világnak, ha egyedül megoldja azt is. Márpedig meg fogja oldani. :)
Tényleg kellemes, 5000 volt egy 100nm-es hely árammal, fejpénzzel. A gyerek ingyé volt, mert két év alatti. Sőt, elő- és utószezonban ehhez a helyhez jár reggeli is. Mondjuk nem egy nagy eresztés, de jól lehet lakni.
Ha az Isztriára mentek és jobb/felkapottabb kempinget néztél ki, érdemes helyet foglalni mert a főidényben tele vannak, nem engednek be ha nincs hely. Főleg az általad megjelőlt helyeken.
Szerintem belefagytok a balcsiba de legalábbis összekeveritek hol van a víz, fent vagy lent. :)))
Az elmúlt pár évben többször is voltunk a horvátoknál. Az utólsó centiig mindent végigjártunk a szlovén határtól egészen Dubrovnikig.
Tavaly Split és Dubrovnik között volt a túra. Az utakat fantasztikusan fejlesztették de való igaz az autópálya díj horror drága és ebből ered a problémám is.
A gyönyörű tájak ellenére nem tudtam megkedvelni a horvátokat ezért a jövőben szigorúan hanyagolni fogom őket. Mindenhol a lehúzás a pénzéhség a türelmetlenség érzése volt bennünk. Valahogy amolyan fizess és húzd el a csíkot mentalitás érzésem van velük kapcsolatban, ráadásul a kempingek színvonala nagyon sok helyen a balkáni primitívséget tükrözi.
Többször is tapasztaltam, ha meglátják a magyar rendszámot, vagy meghallják a nyelvet, kitör rajtuk az útálat. ( nem mindig mi voltunk a célpont) Valamiért nem komáznak minket én meg nem akarom magam rájuk erőltetni, vannak kultúrországok is a környéken.
Idén Görögországot terveztük de mivel nem volt a hosszú útra jelentkező utitársnak, ezért Ausztria mellett döntöttünk. Végülis az osztrákok a kedvenc országunk mert kultúráltak, tiszták és abszolútt vendégszeretőek, nem utolsó sorban pedig fantasztikus tájak vannak náluk.
Mi egyszer álltunk meg Szlovéniában Bledben. Éjjel esett az eső és másnap alig bírtunk kimászni a sárból. Hideg volt mint télen, pedig augusztusban voltunk. A táj gyönyörű de a hegyekben sok az eső, nem alkalmas hosszabb tartózkodásra.
A tengerparti rész rövid ezért sajnos mindig lemaradt, mert nem tartottam elégségesnek egy 2 hetes úthoz. Talán jövőre összekötöm egy olaszországi kiruccanással.
A belinkelt balatoni kempet nem ismerem de a képek alapján kellemesnek tűnik.
Valaki kérdezte a külföldi utat. Valószínűleg Horvátország lesz, KRK sziget vagy isztrián Rovinj vagy Umag környéke. Találtam ott több relative olcsó, ígéretesnek tűnő kempinget. Viszont a nejem megpróbál rábeszélni, inkább hagyjuk külföldet, menjünk inkább a balcsira, hosszabb időre. Valahol igaza van, a benzin sem túl olcsó, meg a horvát autópáyadíj sem kutyafüle.
Egy viszont biztos, holnap reggel akasztás, aztán irány megint a balaton! Ez fix.
Mert ha ez jó, akkor simán készítek egy ugyanilyet, csak a közepén levő MINTA szócska nélkül, na meg persze nem teszem be az oldal aljára-tetejére azt a szöveget, hogy ki csinálta, és hol lelhető fel, mert szerintem az nem fontos. Bár ha rajta van az eredetin, akkor én sem hagyom le, de elég könnyű utólag is rátenni, ha valaki ért hozzá, én meg többek között ezt tanítom.
A lakókocsivásárláshoz meg csak annyit, hogy még, mielőtt megvettük volna a csiguszt, pont itt írta valaki, hogy "bele kell szagolni". Na ez nekünk tényleg sokat segített!
Kicsit sokáig tartott, mire leértünk, mert hát mégiscsak első út volt, mindketten kezdő lakókocsivontatók vagyunk, így inkább óvatosan mentünk. Mindenesetre elég sokat huhogtunk, meg sóhajtottunk útközben. :D
A kemping gyönyörű, hegyek, patakok, zöld fű. Komolyan, tiszta giccs. :-) Ja és mi voltunk csak, aztán hétvégére lejött még pár szlovén a faházakba. A vizesblokk a nap bármely szakában gyönyörű tiszta volt, a tulajdonosok nagyon kedvesek, a táj csodás.
A fűtés és a fürdőszoba meg nagyon jól vizsgázott a lakókocsiban. :) Kicsit féltünk is, mert a gyerek akkor 6 hónapos volt, kint éjjel kb 5 fok, ha nem kevesebb. De végül olyan meleget csináltunk már első éjjel, hogy nem győztük letekerni a fűtést, meg levenni a ruhákat. :)
Augusztusban Olaszország a cél, majd ősszel Németország. Húzzuk-vonjuk, ha már van. :)
Szintén klassz a kemping, a Balaton partján. Vizesblokk rendben, étterem rendben és még medence is van, 60 és 120 centis vízzel. Nagyon klassz volt, itt próbáltuk fel az elősátrat. Magyarok nem voltak, csak németek, svájciak, meg hollandok. Szóval a kempinges népek. :) Egy német úriember segített is az elősátrat összerakni. Gondolom másnap megőrült, hogy lebontottuk és hazajöttünk. :) De azért innen is köszönjük neki, még egyszer! :D
Szia Nycky ! Szerintem ezt elírták a forgalmiban,mert ezt másik kategóriával sem merném húzni!Ez nem jogosítványfüggő! Ez ellentmondás.Jobb lenne utánnajárni a közlekedési főfelügyeletnél.Üdv:András.
Szia Nycky ! Ha mégis ezt veszed meg (Treska) akkor be kell kenned a vonóhorgot zsirral,mert ezen nincs stabilizátor! Azon kívül kell rajta lenni zsírzógombnak is,és abba is kell nyomni,mert fontos!Ezt a multkor elfelejtettem mondani.Szia. András.
Az autónk saját tömeg 1250kg, ezt megjegyeztem, mert mostanában néztem a biztosításokat, nemrég volt évfordulós nekünk. A kocsi össztömegét viszont nem tudom, de azt hiszem az nem is kell.
Viszont akkor mivel a kocsi 1250 kg, akkor egy ekkora súlyú lakókocsit húzhatna is, de 1300-asat már nem, mert az meghaladja a kocsi saját tömegét.Ez esetben viszont akkor nem értem miért van az beírva a forgalmiba. Vagy lehet vele húzni, csak akkor már nem elég a B-s jogsi?
Végülis mind1, a lényeg, hogy akkor mi jók vagyunk a saját aadtainkkal.
Szia Öreg ! Ennél jobb választ,egy kérdésre nem is lehet adni,ezt egy kezdő is megérti! Persze akinek szintén 3500kg jött ki,az is nyert,de nekem ez tetszett a legjobban. Üdv:András.
Szerintem a kpm-nkh -nál is kb a röhögcsélős rendőrök színvonalával és tudásával fogtok találkozni. De ne legyen igazam.
A forgalmiból az autó saját tömege, és össztömege lenne még érdekes....
Addig is egy kis ismétlés, hogy mi vezethető B-s jogsival :)
"- a 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezető ülésén kívül legfeljebb 8 állandó ülőhely van - az ilyen gépkocsiból és a 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó pótkocsiból álló járműszerelvény - az ilyen gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a nehéz pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi saját tömegét, és az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege sem haladja meg a 3500 kg-ot."
Ha a kinézett, 750 kg-os össztömegű lakót húzzátok, akkor a második bekezdés a Tiétek.
Ha ennél nehezebb a lakó, akkor a harmadikra kell figyelni, és minden adatnak beleférnie a maximumokba.
3500kg összsúlyt nem haladhatja meg a vontató jármü és vontatott jármű összeségében,akkor B -vel vontatható ! Nekem ennyi maradt meg a Kreszből ! Tehát személykocsival vontatható pótkocsi : nincs 750kg, meg egyebek,meg könnyű,meg nehéz pótkocsi,ezt kell figyelembe venni 3500kg !
Ami az autót illeti, most nincs nálam a forgalmi, de a forgalmi alapján a kocsi vontathatja, mert fék nélkülit 759 kg-osat húzhat, fékezettet konkrétan ráfutófékeset 1300kg-osat, ezt megnéztem. Páromat azzal ijjesztették be, hogy lakókocsit már csak E-s jogosítvánnyal lehet húzni, a sima B-s úrvezetőivel nem. A régi kressz szerint tuti, hogy lehetett húzni olyan 750kg-ig a B-s jogsival, de páromnak ketten is állították, hogy nem lehet, mert megváltoztatták a kresszt. Párom meg elég fafejű, mert én hiába mondom neki, nem nyugszik meg addig, amíg olyan embertől nem kérdezi meg, aki ismeri a legújabb kresz szabályokat.
Ami meg a gyerekülések bekötését illeti, a rendőrségen kérdeztük meg nemrég, de nem tudtak válaszolni, inkább csak maguk között nevettek rajta, hogy nem tudják, és ez milyen poén. Páromnak meg eszébe jutott, hogy ahol vizsgáztatnak a kreszből, ott már csak tudják, és pontosan értik is az ide vonatkozó szabályt, és ha úgyis odamegyünk kérdezni, akkor meg miért ne lehetne mindjárt 2 dolgot is meglérdezni.
Ezzel a típusú lakókocsival mi a baj?
Egyszer volt vele baj, hogy beázott, mert valahogy megsértették az oldalát, de amióta ki lett javítva, azóta nem vettünk észre rajta beázást. És esett már jópárszor amióta látom, konkrétan a tavalyi nyáron majdnem egész végig, na meg most az elmúlt héten sem volt olyan nap, hogy legalább fél órát ne essen, és voltak olyan esők is, hogy nem láttam a szomszéd házat tőle. Van más baj is vele ezen kívül? Mert nézegettük a neten, 250-300e körül olyan 4 személyes lakók vannak, amik ki vannak vonva a forgalomból, telepítésre jók. Ez már eleve azt mondja nekem, hogy nincsenek annyira rendben. Aztán az is lehet, hogy nem jó helyen néztük, de olyat ami forgalomban van, 350-400-ért láttam inkább. De ha tudsz, akkor írhatsz nekem oldalakat, ahol használt lakókocsikat lehet nézegetni. Na meg egyenlőre leműszakiztatjuk, és elmegyünk vele a Balcsira 1 vagy 2 hétre, és utána döntünk. Ha megfelel, akkor kifizetjük, ha nem, akkor meg én fogom nekik visszatenni a netre eladni.