Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
amit posztolgattok mostanában képeket ezekről a szürke színű kucsmagombákról, most az melyik fajta egész pontosan? Mert én tavaly találtam ízletest, de az nem így nézett ki, sárga volt a kalapjuk, de közben ha nézem a neten akkor akkor azt írja Yellow Morel = Morchella Esculenta, viszont az Esculentára dobja ki a szürkét is. Akkor ez most hogy van? Vagy a két árnyalat az még mindig ugyanaz a gomba?
Gyogyuljal most nem szabad kidőlni! :D A nap legszebb része volt az a kis erdőfolt ez így igaz Pár száz méterrel odébb hasonlo magasságban és tájolásban egy ugyanolyan. Hkg hoz méltóan üresen állt :D fene se érti..
Kulináris kérdés: ha van 115 g. sötét és 55 g. ízletes, továbbá 190 g. hegyes (ez talán még gyarapodik), akkor együtt készítsem el őket, vagy inkább külön a hegyest és külön a másik kettőt. (Hegyes már került párszor az asztalra, a másik kettő nem, ezért érdekes lenne, hogy mit lehet belőlük kihozni. Csak hát persze nem egy nagy mennyiség.)
Eves borzsonyi medvehagymakció. Kiegészitésképpen ilyenkor cskg t szoktam felcsipegetni. iden kissé késeinek bizonyult :D , ugyh nekialltam csekkolni az ottani réteket, nem műveltem még ilyet korabban Kérdés: esetleg pkgzott mar vki a közép keleti hegylábnál?
kucsmából nem maradt tavalyról, de idén - egyelőre - nagyobb erőkkel tudom tölteni. a többi (nscs, vareszok, öszl) meg nehezen fog elfogyni időre. persze kaphatunk egy száraz évet... vagy többet. szóval az a biztos, ha tele van! :)
Hát... a galagonyás lelőhelyek a legstabilabbak fkg tekintetében. És ez fordítva is igaz: galagonyásban a cskg sokkal kiszámíthatatlanabb. Nyárasban pont fordítva tapasztalom (a kettő viszonylatában). Amúgy csodálkozom, hogy ilyen jól adja. A tavalyi szezonjuk jobb volt, noha emlékeim szerint csak április második hetében indult be igazán. Idén addigra szerintem már lefut. Talán még egy ennyi összejön, akkor boldog leszek már. Amúgy a simasüvegűek most vannak a csúcson. Pepitában nőttek ugyanitt + ritkán egy-egy vén cskg is befigyelt.
Most, hogy így nézem, nagyon csalóka a kép. Nem is értem, hogyan... A gyufásdoboznál kb. 10-15 cm magas a halom. Úgy néz ki, mintha alig lenne másfél réteg, pedig valójában 4-5 legalább. Főleg a jobb széle terül. Ezt most erdei állapotban fagyasztom, 8 x 20 deka sima zacskó, majd ezek be sátorfólia zacskóba (később majd valamikor vákuum), máskülönben minden kucsmaízű lesz. Tavaly kb. az összeset szárítottam, az 3 liter lett végül. Talán olyan 5 kilóból összesen. A probléma, hogy kezd betelni a fagyó megint. A hatalmas idei termés 2 kiló cskg-t is csak bevágtam, majd lesz belőle ragu, egyszer. Asszem, húsvétkor gesztenyepüré lesz sonka helyett. :)
Cskg minimális mennyiségben volt még, helyette már szedhető módon előjöttek a fkg-k. Nálam ez azt jelenti, hogy már nem nő tovább a süvegjük (a tönkjét kimondottan nem szeretem, az nem érdekel). 1610 g / 695 db. Fárasztó volt a helyenként felfüvesedett galagonyásban, súrlófény mellett gyűjteni őket. 2 példányt egy gigantikus anakonda őrzött. Kicsit arrébb pedig egy faággal erősített egy simasüvegű. Veszélyesek ezek a kucsmák, na!
Nem messze a hkg-s hely még néma. Figyelembe véve a korábbi éveket, valamikor a jövő héten várható a beindulásuk, amennyiben ők is úgy akarják. A csapadék elverte a port, beáztatta az avart, de ez is nagy segítség. Ugyanis a föld még sikamlósan sáros, viszont a száraz avar miatt már volt néhány lábon száradt süveg is. Van még bennük pontenciál, főleg más lelőhelyeken, ahol még csak a hegyük látszik, elszórtan.
Bükkben nem csoda. Heves megyében tegnap is még átlag -2 fok volt, többedik alkalommal az elmult másfél hétben, eső meg nem is esett. Mindenhol ki van száradva a talaj. Ez nem a legjobb képlet.