Most én kérdezek:Ahogy babráltam a kábeleket hétvégén aláltam egy fehér színű vezetéket. Pontosan a kormány oszlop burkolata alatt.Nem szedtem le a műanyagot de ahogy,és amennyire kintről látszik. 1db ér valami kis műanyag lapon.
Mondjátok hogy valami hőmérséklet jeladó vagy valami bent felejtett cucc,éa hogy nem a távirányító egység antennája az.
Aki szedte már le a kormányoszlop burkolatát találkozott már ilyennel?
egyáltalán 1 db vagy 2 érpárról van szó?Csak ezért nem bontom le.
Hétvégén turkáltam a gép agyában egy picit,és elviekben át lett írva az órája is 8400km nél,de nem vissza hanem picit előre pár km-errel. Lehet óra csere volt.
A program szerint 2 db kulcs lett felprogramozva,és egy távirányító. Érdekes,mert azt nem kaptam meg az autóval,és az eladó sem tud róla semmig,ugynúgy mint a kódkártyáról.
Úton van a távirányító egység,most jött az üzenet a telefonra,holnap mehetek érte,és ha eleve van távirányítás integrálva a kocsiba akkor azt ki kellesz szedni a gép agyából,mert egyszer valaki vagy valami megviccel vele.
Aki érteni akarja az érti,lényeg hogy elég zagyva így de nem baj.
Legközelebb amikor lehúzod a kábel csatlakozót,nézd már meg az érintkezőket nincsenek- e korrodálva.
Ahogy szavaidból kiveszem,ha az autó ha folyamatos sebességgel halad kevesebbszer jelentkezik a probléma.
Elképzelhető kontakt hiba (korrózió a csatlakozón(kon))esetleg törött vezeték,(vagy testelés)és ahogy a gumi bakon mozog a motor előjön a hiba.
Egy ilyet kideríteni nem biztos hogy egyszerű lesz neked.
Vidd el szakemberhez de "SZAKEMBERHEZ"!
Esetleg amikor beindul az autó,próbáld meg mozgatni erősebben a csatlakozót,csoport kábelt,hátha szerencséd van és leáll olyankor is a motor.Ha igen akkor ott a probléma,ha nem ne kisérletezz tovább,
Gondolom nem vagy felszerelkezve mérőműszerekkel.
Üdv zas
Egyébként nekem nem tiszta még most sem honnan húzgálod le a csatlakozót.Biztos hogy a motor vezérlő az?
Bocsánat nem jól írtam, tehát az a lényeg hogy nem forog a motor újra indításkor.
Drágajó barátom: amit fennebb írsz, az azt jelenti, hogy hiába önindítózol - a motor NEM FOROG ! Vagyis áll egy helyben, mozdulatlanul - hiába az önindítózás.
Biztos, hogy ezt akartad mondani?
Vagy azt, hogy "Önindítózáskor a motor forog ugyan - de nem indul be"
Bocsánat nem jól írtam, tehát az a lényeg hogy nem forog a motor újra indításkor. Nem vagyok egy nagy autó zseni nézzétek el nekem :)
A hiba nem most keletkezett hanem körülbelül október-novemberben így a hidegre nem gondolnék.
Ami még fontos lehet hogy ez a probléma úgy indult hogy mentem a városban 50-el szépen folyamatos gáz adásnál aztán egyszer csak berángat nem reagál a gáz adásra, 3mp múlva mintha semmi baja nem lenne.
Utána ez fokozódott a leállással. Utána már a 3 lámpa közül a műszerfalon akku, olaj, és azt hiszem befecskendezés utóbbi nem is villan ki. Amint leveszem a vezérléről a kábelt és visszapattintom már ki is villan és indul.
Azt is észre vettem, hogy általában ez a probléma akkor jelentkezik mikor a városban közlekedek, tehát megállok az autóval, váltok. Ha például folyamatosan megyek vele 5.ben és olyan 90el szépen megy 30-40 kilométert de amint lakott területre érek és megállok egy lámpánál és el akarok indulni kb. a 3. sebesség foknál megint berángat és megáll.
A hideg meleg probléma azért érdekes mert ez hidegen melegen csinálja.
Reggel elindultam pöccre indult az autó kifordultam az utcából és már meg is adta magát, elvitte a szerelő hív délutan hogy kész, hazajöttem vele 2-3 óra múlva mennem kellett volna a páromért munkába de kifordultam a parkolóból és már meg is adta magát. Ekkor megint szerelő, megint hívnak hogy kész és hogy 25 kilométert ment vele 120al is ezt képpel bizonyította. Megint elhoztam de körülbelül 2-3 km után egy lámpánál megint megadta magát. Mivel most Pesten tartózkodom így gondoltam hazaviszem és az ottani Fiat szervízes barátomra bízom a dolgot. Így neki vágtam a 150 kilométernek vele ami alatt kb 10-szer állt meg és a kábeles trükkel indult újra. Ez alatt az út alatt volt hogy 30-40 kilométeren nem jelentkezett a baj.
Ha olyan mint ha kifogyna belőle a benzin-t hogy érted?
Mert ha szó szerint akkor először nézd meg nincs -e befagyva a tanksapkán a szellőző. Olyankor csinál ilyet.Esetleg benzin pumpa, (de olyankor előfordulna , néha megy néha nem, találomra.(de kizárt hogy mindig 10 perc legyen)
Bemelegszik a motor mikor leáll,vagy még hideg, és mindig kb ugyan azon a hőfokon adja meg magág, vagy össze vissza?
Ha kb ugyan azon a hőfokon, akkor kezdenék tapogatózni, melyik alkatrész melegszik együtt a motorral, így lehet lassan szűkíteni a kört.
Ezekre meg kellene figyelni hogy könnyebben ki tudd deríteni az okot.
Gyújtás vonalon kismillió alkatrész lehet a ludas, az ECU-tól a rossz csatlakozóig.
főtengely forgás jeladó csinálta nekem ugyan így. Picit bemelegedett, és leállt a motor.(p 307 esen, de majdnem óramű pontosan)
(forgattyús tengely főtengely, mindegy melyik haldoklik, nem megy a motor)
Gyújtótrafó is döglődhet, rotor, győjtáselosztó fedél stb.
Mikor leáll nem csatikat húzgálnék, hanem nézetnék(néznék )egy benzinnyomást, meg hogy van-e szikra,
Ezek utána lehet elindulni valamelyik irányba.
Immonál visszajelez, vezérlés ha elmászik, akkor mindig xar, nem 10 perc után.
Külföldi fórumon találkoztam ilyennel, volt akinek a motorvezérlő bemelegedése után leállt, (de nem kell mindjárt nálad a legrosszabbra gondolni)
Én a segítségeteket szeretném kérni, mert sajnos egy autószerelő sem tudja mi a baja az autónak..
Először is egy 95-ös Fiat Punto 55 sx 1.1-es autóról van szó. A probléma az lenne vele, hogy az autó beindul megyek vele és egy idő után úgy csinál mintha kifogyna a benzin nem reagál a gáz adásra aztán csak megáll. utána nem indul be az önindító igen de a motort nem forgatja..viszont ha a vezérlőegységről lepattintom a kábelcsatlakozót és 5mp után vissza teszem pöccre indul az autó. Ezt mindig így játssza el sajnos..
Szerintetek mi lehet a baja, vagy volt már akinek ugyan ezt eljátszotta?
Szeretném megkérdezni, hogy fagyott-e már be valakinek a sebességváltója. 16 éves a Puntóm. Másodszor fordult elő. Ma reggel (pedig nem is volt hideg) meg sem moccant.
Na még egyszer tedd fel ezt a képet, mert most csak bélyeg-méretűre sikerült :-)))
Egyébként - és ezt most általában mondom !) - igen hasznos ha egy valamiről 2 képet tesznek fel - egy általánosabbat, ahol látszik hol van elhelyezve a kérdéses elem...és egy részlet-képet, közelről.
Ezen a topikon nem annyira szokás - de máshol igencsak tapasztaltam - hogy a kolléga 5 centiről készít képet a kérdés tárgyáról (mert ugye ő tudja, hogy hol helyezkedik el az elem) - viszont a gyanútlan nézőnek fogalma sincs arról a makró-képről, hogy vajon hol lehet az, hol helyezkedik el, stb.
Szemben állsz a kocsival(közel), gyújtótrafó irányában benézel, majdnem a tűzfalnál lesz.(egy pici recézett fejű fekete műanyag "kupak" csak a vízcsövet keresd abban az irányban, és megtalálod.
Szembe állsz az ótóval és ott van a jobb kezed alatt a hűtő felső sarkában, egy buzi kis feket műanyag csavarka, hajlékony füllel, ami sokat kibír azért....
Sziasztok a vízhűtő légtelenítőt az egyiket a hűtőnél megtaláltam, a másikat hol találom valaki esetleg egy képel tudna segíteni valaki. Köszönöm előre is.
A negatív ágát kapcsolgatja a modul ahogy sejtettem.
Este rábukkantam a neten az Ecu pin, és csatlakozó pin-kiosztásra.
Utána már nem volt nehéz kiderítenem
Egyszerűbb mint gondoltam. Már kattogtatom a relét.
Még a benti biztosíték-tömböt sem kellett kivenni hozzá.
(Bent)a biztosítékok alatt az alsó sorban balról jobbra haladva vannak a csatlakozók betűrendbe sorolva.
balo oldali A,(40 tűs), középső(EOBD 16 tűs) B, és ami nekünk kell a C, ami szintén 40 tűs csatlakozó.(amugy 2x20 van egymás mellett, és nekünk a fehéret kell kicsúsztatni.azon van a 8 as láb, de ez nem nehéz kitalálni, ugyanis meg van számozva a csatlakozóban minden sor.
magyarán:A kék csatlakozóból kell egy szálat kivinni a relé (nálam 86 os) lábára.
Ahol nincs vezeték ott a saru is hiányzik,vagyis 2 db saru is kell hozzá 0.5-1mm és 0.5-1.5mm kell(ha jó a szemmértékem) :)
A relé okés és körülötte is minden a biztosíték dobozban., Az egyik lábon állandó 12 nek kell lennie gyújtás ráadás után, a testet meg maga az ECU adja a behúzótekercs másik lábára.
(annyi a különbség, hogy vagy a relém más, vagy elírás van a rajzon, 85-86 fel van cserélve, de a lényegen itt nem változtat.)
Nálam hiányzott ez a vezeték, épp most kínlódok vele hogy átgyömöszöljem a tűzfalon.
Pontosan az ABS egység alatt jön ki a csoportkábel a motortérbe, még a kezem sem fér oda nem hogy Én ott valamit átdugjak.
Lehet fúrnom kell egyet a gázpedál és a kormány környékére. az a leggyorsabb.
Lassan haladok, 4 ig melózok, utána a többi gyerek bolt stb, így csak 6-7 körül tudok nekikezdeni, de szerintem hétvégére befejezem lámpástól mindenestől.még 2x kell nekiugrani pár órára.
Ha valakit érdekel csinálhatok pár képet, (melyik csatlakozó melyik lábán van, motortérben, benti csatlakozónál, kapcsolónál , stb)
Elkezdtem keresgetni a biztosíték táblában a bekötését. Relé a helyén biztosíték a helyén(ezek gyárilag) kábel viszont nincs a 87 ,és a 86 os lábakon.
a 87 es nem gond az megy a lámpákra.
Már tárgyaltuk itt régebben, hogy talán az autók semmilyen porcikáján sincs akkora káosz - mint a biztosíték- és relé-táblákon.
Régóta autózok, 20 autóm volt - de nekem még soha nem sikerült olyan bizti-táblával találkozzak, amelyiknek a kiosztása stimmelt volna bármilyen gyári- vagy egyéb rajzzal.
A rendetlenség ezen a téren olyan őrületes, hogy a legutóbbi autómnál a kiosztás még azzal a rajzzal sem stimmelt, amit a gyár maga ragasztott be a biztosíték-doboz kupakjába.
Csak ámultam, amikor kerestem a klíma-relét és a rajz-szerinti helyén az égvilágon semmi sem volt... viszont lejjebb, ahol a rajz szerint 2 relének kellett volna legyen, ott 3 relé volt, méghozzá úgy, hogy a középső volt a klímáé.
Totális a káosz ezen a téren, ne csodálkozz, ha a rajz szerinti bizonyos pontokon teljesen mást mérsz, mint az logikus lenne - nem a te hibád és még az autóé sem (hanem inkább a derék gyártás-logisztikusoké).
Fogalmam sincs mi a túróért nem lehet egy típushoz egységes kiosztást rendelni - de ha mégis módosítanak, legalább az eltérő, más kóddal jelölt változatok rajzai stimmelnének annak a kódnak a valóságával. De arra gondosan vigyáznak, hogy ez ne fordulhasson elő :-)))
Hi Teljesen rendben van amit leírtál a reléről. Ha a tekercs egyik végére megy 12V a másikra semmi akkor a másik oldalon is 12V-nak kell lennie. Különben szakadt lenne a tekercs. Azt derítsd ki miért nem kap testet a másik oldal. Üdv Kapi