Tehnikailag modernizáltam a Zastavámat: A zsiguli.hu-n találtam egy leírást, - Samara gyujtásrendszer vezérlése megszkítóval. Megépítettem a nem túl bonyolult áramkört, mert kb 10 éve hevert egy Samara Trafó és egy elektronika a polcomon. És láss csodát, működik a dolog. 0,8-as a szikraköz, lehetne talán nagyobb is, de ennyit ajánlottak hozzá. Azt nem tudom, a gyertyakábelek meddig fogják bírni, még nem ütött át egyik em. Már kb egy hónapja üzemel: hidegben is biztos indulás, a szivatót úgy 50-100 méter után el lehet felejteni, és kicsit dinamikusabb lett a motor. Fogyasztást sajnos nem tudok mérni, mert el van repedve a tankom teteje, a töltőcsonknál, és felénél tovább nem tudom tölteni :-))
Nem tudom volt-e már róla szó: a Yugo Skala teleablakos első ajtaja csereszabatos az elefántfüles régivel?
Valakinek esetleg nem elrohadt felesleges ajtajai elfekvőben ? (fehérek előnyben!) Tulajdonképpen mindegy, hogy régi vagy újabb típus, a lényeg, hogy csak az ablakon lehessen kilátni, máshol lehetőleg ne! És az sem hátrány, ha dunántúl, sőt fejér megye.
Vagy vedd ki a szintjelzőt a tankból és mozgasd meg mert lehet hogy csak megszorúlt vag kiakadt. Nekem is volt vele ilyen és csak annyit csináltam, hogy levettem a kis anyákat és kiemeltem 1-2centit a tankból. Ettöl a kis mozgatástól már rendben is volt. Még a benzincsöveket sem kötöttem le. De ha kiveszed és megmozgatod tuti jó lesz.
Én ellenőrizném a vezetékeket, lehet h. csak le van valahol csúszva valamelyik csatlakozó vagy eltörve. 1 kis kontaktspray csodákra képes.
Ha ezek jók, akkor lehet még a vezeték is eltörve, bár erre szerintem nem sok az esély.
Tipp: Húzd le a csomagtartónál a két csatlit, érintsd össze, és nézd meg, h. mozog-e műszer, elvileg fullra ki kell mozdulnia (ha jól emléxem, de azért erősítsétek meg!) Ha nem mozdul akkor valószínűleg a műszenél lehet a baj.
Egyébként azért szvsz a papír-ceruza módszer a tuti, így biztos nem maradsz úton:)))
olvastam itt régebben,h másoknak is volt problémája a benzinmutatóval.nekem mindig 0án van,akármennyi benzin van benne....tudja vki,h lehet megcsinálni?
NYomtávszélesítő az segít a dolgon de akkor hoszabb csavar sem árt!
Én nyomtávszélesítőt amikor még volt zasztim akkor rossz féktárcsából csináltam.Az 1cm vastag volt.Ha nem nagyon ér bele a gumi akkor neked lehet elég kevesebb is!Oda tudok ajánlani lada első gyári nyomtávszélesítőt!Az kb 3mm.Lehet van a zasztin is ilyen elől?Már nem emlékszem.:-)
szüleimnek hála büszke tulajdonosa lettem egy 18 éves királykék Zastinak :-) bár még nem sokat vezettem(krónikus pénzhiány-->benzinhiány :-/ ),de már beleszerettem :-)
a külön Zastis oldalt viszont én is jó ötletnek tartom.
Szerintem is jó ötlet lenne ez az oldal!! Megoldódott az egyik problémám sikerült felnit venni!! Csak ezzel jött a másik és ha valaki tudna nekem segíteni az jó lenne !!!! A hátsó kerék "gumi" beleér a lenggéscsillapítóba és hogy mit lehetne ennek tenni?? Nyomtávszélesítő vagy ilyesmi!!!
Dmaster ha van msned akkor vegyél fel a gabesz7@hotmail.com cimen!vagy ha nincs akkor dobj egy mailt a gabesz1@chello.hu -ra és megbeszéljük mi legyen!
Csá a lapot én is össze tudom dobni!Pl ilyen klubra gondoltam ahol eszmecserék folynak ha vki elakar adni vagy venni akar valamit akkor azt ott megtudja tenni hogy hirdeti vagy keresi tagok lennének találkozokat csinálnánk meg stb.... Ez a jövö zenéje ha össze jönne
Kiszakadt belölle a bal hátsó torony egy az egybe. Nagyon sajnálom szegényt de ö is megy a vasba. Majd rakok fel képet róla naon durva! Csak most nincs itthol a fényképezőgép.
Ha nyomok neki egy padlót egyesben, miközben megemelkedik az eleje, elindúl a kocsi eccer jobbra, majd balra, a kormányt nem tekeri, ez attól független, csak egyszerűen elindúl.
Nekem azt mondták, hogy valszeg lengőkar, meg küllső kormány összekötő, szóval ezeket kicseréltem, de nem lett jobb!
A hétvégén talán elviszik a zasztim. :-( Annak viszont örülök hogy egy volt osztálytársam viszi el.Nyugodtan merem nekiadni mert én teljesen meg vagyok elégedve vele mióta az új moci benne van azóta pedig kifejezetten öröm volt autózni vele.De tovább kell lépni autó ügyben is.
Az Uno turbo meg még várja hogy a zaszti árából kapjon egy másik kasztnit meg még pár apróságot.
Nagyon klassz a két csapatásos videó!!! CSAK IGY TOVÁBB!!!!
Lenne egy kis gondom:
ha hangosan hallgatok zenét a kocsiban, rángatni kezd a motor.
Gyanúm ,hogy a hangrendszer elszipkázza a voltokat a gyújtógyertyáktól és gyengén v. akár nem s történik gyújtás.
Az aksi 55 Ah-s.
("zene elnémitás, rádiónak kuss, ha előzni akarok" megoldás ugy-ahogy de megfelelő).
A boxról annyit, hogy a bontókban magát az autót is ritkán találni, nem hogy boxot.
Javaslom a hirdetésfeladást, én is bejártam irket-berket, de nem volt semmi.
Végül az újsághirdetés hozott csak eredményt.
De azt is meg kell erősiteni, mert egy komolyabb rádió alatt egy kis kátyúnál is(ami nem hiánycikk a magyar utakon) leszakithatja az egészet.(CDnél az ugrálásról nem is beszélve)
Majd rakok fel képeket én hogy oldottam meg.
Üdv!
Ja, egy sárga Zastin láttam első szoknyát, de nagyon gyárinak tűnt(+ eredeti GTL55 felirat volt rajta).
Na, olyat hol lehet kapni?
Még egy észrevétel: gondolkodtatok már azon. hogy egy hátsó ablaktörlő (kinézetre nem) jó lenne?
Bocs semmi! Csak én nem próbáltam ki úgy, hogy bent van kötve a kocsiba és elkövettem azt, hogy simán direkt adtam neki a +12V-ot. Most szimuláltam a rendes bekötést és így OK ahogy a lámba negatív szálára kötöm és közé rakom a kapcsolót Így már mükszik. Csak edig én úgy próbáltam, hogy sorba kötve raktam be. Mármint itt a szobába nem a kocsiba. Kocsit még nem látott.
Különben te beraktad valami dobozba vagy csak felfogattad valahova így csupaszon?
Becsukod az ajtót és 20-30s múlva elhalványodik a lámpád, de ha utánna kinyitod az ajtót és ismét becsukod akkor nem mükszik a késleltetöd mert még nem sült ki a kondi. Habár ha olyan sokáig hagyod égni.........? Nekem csak 8-10sec és ezért kell kisőtnöm a kondit, hogy egyböl jó legyen. Nem akarom olyan sokáig égetni, de lehet, hogy úgy is jó.
Ja igen! Csak az egyik tranyó lába kijött és nem vettem észre!
Jól megszivatott! :o))
De most azon gondolkodok, hogy a kondi +lábára forrasszak-e egy vezetéket és ha azt testre kötöm egy kapcsolóval akkor úgy ki tudom sütni. Mivel így kell egy idö mire magától kisül.
De aszem nem lesz belölle semmi mert úgy kéne megoldani, hogy amikor kinyilik az ajtó akkor zárja össze. És túl sok lenne vele a macera és különbensem fogok percenkét ki-be ugrálni az autóból! Hütöborda is van csak még nem raktam rá!
"öngerjesztésű generátornál szükség van a visszajelző izzóra is a töltéshez"
A töltéshez nincs koze csak az előgerjesztő áram folyik azon keresztül.Anélkül nehezen gerjedne fel a generátor.Bár egy nagyobb gázfröccs és már fel is gerjedt de ez nem jó megoldás!De miért akarod a ledes visszajelzést?Kompett új óraegység vagy mi?Szerintem olajnyomásnak meg töltésnek hagyd meg a két lámpát mert ha ezek közül valamelyik elmegy azt látnod kell napfényben is!A ledet nem biztos hogy észreveszed míg ezt igen!Szerintem lámpásos... :-)
Egy újabb kérdés: Milyen típusú generátor van a Zastiban? Külső- vagy öngerjesztésű? T.i. ki akarom cserélni a visszajelző izzókat LED-ekre, és ugye öngerjesztésű generátornál szükség van a visszajelző izzóra is a töltéshez. Szóval?
Van egy eladó zastim Szegeden! 84-es, felújított henger fej (Kb. 3000 km-t futott), 1 hónapos kuplung szerkezet, 3-4 hónapos féltengely csuklók, benzin-gázos, az eleje enyhén sérült! 40000Ft! Ha valakit érdekel szóljon, mert ha nem kell senkinek megy a bontóba ahoz pedig túl jó állapotban van! Érd.: 06705341628
Pénzügyi okok miatt sürgősen eladó: Hófehér, 1990-es Yugo Skala. Műszaki 2006 évvége. A motor felújított, kb 30000 km-t futott, felújítás után . Műszaki előtt kikasznizva, bár az egyik küszöb nem lett cserélve( :-(( ). Vízbefolyások lekezelve. Téli gumival + felni + 4 db 70%-os Michelin Energy 155/70-es gumi felnistől.+Sok pótalkatrész. Irányár: 120 eHUF. emil: trancemaster@freemail.hu
Ha budapesti vagy, akkor a Meteor autósboltban kapsz zatyihoz is szűrőt, szintén kb. 2eFt.
Én 10W-40-es olajat raktam a gépbe.
Más:
Nemrég volt itt szó a FIAT-os indításról (én kérdeztem, hogyan indulna jól a vas).
Kéretik nem kinevetni, de elmondom tapasztalataimat, hátha akad olyan olvasó, aki szintén analfabéta, mint én.
A zasti előtt Trabantom volt. Ha valakinek szintén, akkor ismeri, hogy milyen. Én mindig úgy indítottam, hogy szivató ki, és amikor beindult 1-2 másodperc múlva gázfröccsök, különben beköpte a gyertyát (legalábbis nekem).
Na, szintén ezt csináltam a zastinál. Tudom, hogy elvileg szivatónál nem szabad gázt adni, de hát a berögződött szokások... Szóval ezért nem indult!
Tegnap, gondoltam, kipróbálom gáz nélkül. Szivató előtt 10 gázpumpálás, szivató ki, ismét 10 pumpa, aztán önindító. Megvártam, amíg elalszik a töltésjelző is, és szépen (gyenkécskén) jár magában. Ezután már jöhetett a gázfröccs, nem fulladt le. :)))
Szóval, én voltam a barom, nem a kocsi. Lehet, hogy nem is kell neki ilyen sok pumpa, majd kipróbálom.
Akartam venni olajszűrőt, autósboltban azt mondták, 1,5-2 KHUF-ért hoznak. Ellenben ajánlották a Ladához valót 700 HUF-ért. Állítólag az is jó a Zastavához. Tényleg így van ez? Megvegyem a Ladáét?
Bp.-n meg Esztergomban fordulok elő, ezen a két helyen átvehető, a könyv most Egomban van. A hullámos alatt az értendő, hogy kicsit párás környezetben lehetett egy ideig, de dohszaga nincs, nem penészes, lapok nem ragadtak össze. Holnap megyek Egomba, majd felteszek róla pár képet.
A teljes feltöltési mennyiség (motorolajteknő, olajszűrő, olajcsatornák) 4,5 dm3. Olajcserénél csak az olajteknőben kell cserélni 3,5 dm3-t. (3,15kg) A teljes feltöltési méretek: 3,825 dm3 (4,25 kg)
Csak a móka kedvéért:
A Zastava gyár a következő olajfajtákat javasolja felhasználni az olajcserék alkalmával, amelyek egymással keverhetőek: OPTIMA LD, DELTA 5, GALAX GLX. :))))
Én az Agip egyszerűbb olaját szoktam belenyomni SAE 15 W-40 - ebből kábé 800-1000Ft egy liter. Viszont szépen duruzsol vele az autó.
Jó, hogy felmerült a kérdés: találtam egy 220 oldal vastag Zatyi könyvet, a borító/hátlap hiányzik, kicsit hullámosak a lapok, amúgy hibátlan. Indul az árverés, ki ad érte többet?
A p126 váltója nem biztos hogy belemegy a z750-be. Vannak apró külömbségek, (pl gumiharang, kuplung tárcsa) és a mérete sem biztos hogy jó. A f600 és a z750 váltója csak a nyeles tengely bordázatában külömbözik, más kuplung tárcsa kell hozzá. A motor forgási iránya u.a. csak a 850-esé forgott ellenkező irányba.
Szia Nesa! Ez nem zastava, hanem ZAZ (zaporozsec) egészen régi változata, egy ilyen alapváltozata volt azt hiszem kék szinüben valami kémtörténetes filmben (James Bond) Üdv: JOSEY http://fiatworld.g-portal.hu
Javallom, hogy beállítás után a trimmert a beállított értéknek megfelelő ellenállattal helyettesítsétek. A trimmer nem igazán szereti a kocsiban lévő körülményeket, van vele rossz tapasztalatom, hiába a műanyag borítás:(
Zaszti bontót nem tudtok valamerre Pesten, olyat ahol Koral is van?
A hátsó (csomagtér) ajtó zárat kellene cserélnem, de 3-4 hét, mire behozzák külföldről, a melóhelyen az őrök meg baszogatnak miatta. Azt hiszik direkt nem akarom nekik kinyitni az ajtót, hátha szajré van bennt. Közben meg még magam sem láttam, hogy egyáltalán milyen a csomagtere... A régebbi típus zárja sajna nem megy bele, amíg nincs csere zár addig meg nem bombázom szét, mert akkor meg bezárni nem fogom tudni.
Ha van valakinek elfekvőben Koral zárja, jelezze légyszi!
Mert megvettem az alkatrészeket és nem tom, mi az azon a hütőbordán? Mondjuk a BD245 tranyot még nem vettem meg, de katalógusban megnéztem pontosan számozás szerint és olyat nem láttam nálad.
Én cseréltem motort zastiba.1.3-as 75 lovas Lancia moci van benne.Az eredeti halott volt és ez olcsóbban kijött mintha felújítottam volna.Igaz nagyon nagy szerencsédnek kell lenni hogy kifogj egy ilyen jó állapotú motrot.Ennek a motornak nulla karter gáza van.Mindez 20 ezer volt.
Már 1 ideje balra huzott fékezéskor az autó, a másik jelenség meg az volt, hogy lejtőn sem igazán akart visszagurulni. A lényeg, hogy szurult a jobb első fék, na de miért?????? A gumi fékcsö az idők folyamán bedagadt, mint egy szelep, csak bizonyos nyomásra ment át rajta a folyadék, vissza sem engedte rendesen. Szétszedve, nem birtam még egy 0.5 mm es drotot sem átdugni rajta. Aztán egy vastagabb merevebb nagy nehezen szorulva átment, de nem hozott ki semmit, viszont visszahuzva ujra nem megy át rajta a massza. Más is találkozott már ilyennel?
Szerintem jobban megéri rászánni a több pénzt talán. Én 40-ért vettem az enyémet tavaly március végén - húsvét után kezdődőtt a nagylakatolás,alvázvédelem, fényezés stb. végülis július végén kezdtem el használni a kocsit. Összesen még 30-40-et kellett rákölteni, úgy hogy fater lakatos és ingyen volt minden meló meg az alapanyag nagy része is. Szóval egy Zasti nagylakatolás (mindenhol rendesen,nem csak ahol kilátszvagy befolyik a viz) minimum 70-80ezer.
Szóval én ha ma vennék minél jobb állapotú Skalat keresnék. 150 környékén.
Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam: idén leszek 21 éves és tavaly vett a gazdám 130-e. pénzért, némi garanciával, mivel egy szerelő volt a közvetítőm...
Több komolysággal: tényleg volt egy kis garim, (5000 km: futómű, motor, felfüggesztés) de amióta ez lejárni látszik, ráadásul nem tetszik amit a szerelőm csinált (pedig a Vág utcáról van szó, amit láttam itt a fórumon dicsérni) azóta ismerkedem a kis drágával közelebbről.
Amiben segítséget kérek, az elöször is egy szerelési leírás. Itt lejebb láttam is valakinek az ajánlatát...
A másik hogy merre keressem a váltón az olaj utántöltő csavart, mert a múlt héten vettem észre, hogy a féltengely szimmering kissé ereszt!? Azt nem tudom, hogy mióta, így az olajszinttel sem vagyok tisztában. Időm per pillanat nincs, hogy megcsináljam, mivel a hét végén utazunk... Az akku alatt keressem?
Ha valakinek ismerős a nick, az legalább annyira abberált mint én, mivel régebben fellelhető voltam a Pannóniás fórumban...;) (Eme járművem még mindig megvan.)
Elsőként a kartercsövet kell lehúzni, befogni az ujjaddal, az autót egy kicsit járni hagyni, aztán megnézni, mi jön ki...
Ha nagy a kartergáz - nagy olajgőz csap ki ha elengeded a csövet, a motort fel kell újítani, mert nem megy át zk-n, kivéve ha veszel egyet :-)
Első és hátső lengéscsillapító, ha van lehetőséged az autó alá nézni, fordítsd ki a kerekeket, hogy a gumiharangok épek-e, ha nem, valszeg féltengely problémád lesz hamarosan.
Ja, és beázik-e a gépsárkány, vizes foltokat keress mindenhol.
Amúgy ha olcsóért adják, érdemes megvenni, hiszen alkatrész bagóért van hozzá (főleg a déli határ mellett), könnyű szerelni, és megy mint a golyó, persze odafigyelés kell, hiszen 15-20 évesek már.
Szerintem elsősorban arra, hogy a kasznit alulról is meg kell nézni alaposan, ezt igy ránézésre nem lehet megállapitani azonnal, hogy jó-e. Hátsó dobok főleg, amik gázosak szoktak lenni, az első nem annyira, taposólemezek, küszöbök, stb.
friss jogsis,autó nélküli ifjú titán vagyok :-) a család egy barátja eladná zastava gtl55-ösét,és gondolkodom a megvételén. konkrét infókat(évjárat,km,ár,stb) még nem tudok róla,de kivülről körbejártam.A kasztni nem rozsdásodik,a hátsó lökháritó megvan hajolva(ránézésre elkaptak vele egy fát tolatásnál),bal hátsó ajtó benyomva,a fényezés egyébként jó.Annyit tudok róla,h sokáig garázsban volt tartva,és vizsgán elsőre átment.ha esetleg a megvásárlása mellett döntök,tudnátok adni pár jó tanácsot,mire érdemes nagyon odafigyelni?
Szerintem azért Koralhoz nem olyan egyszerű. De végülis biztos hogy egy csomó sima Zastava alkatrész is jó. A standard tippem lehet hogy ezúttal nem lesz jó,de TraWaLa autósbolt. Dráva u-Hegedűs Gy sarka. Majdnem minden "keleti" kocsihoz van alkatrészük. Egyébként ha meg belefér akkor Szabadka...
Képet egyenlőre nem tudok felrakni, gondolom a motortér érdekelne, külsőre semmi különbség. Magánszemélytől vettem Pesten, 1991-es évjárat, 100E Ft. Állat kis gép, egész jó állapotban. Illetve az árához képest nagyon jó álapotban. Csak sürgetősen szükségem lenne egy hátsó ajtó (csomagtér) zárra, mert fel akarták törni és szétb*szták zárat.
újdonsült Zastava tulaj vagyok, az autó: Yugo Koral EFI
Mivel több mint 4E hozzászólás van, nem szívesen olvasnám el elölről, nem jutnék a végére soha. Remélem nem esztek meg, ha minden előzetes nélkül megkérdezem, hogy tudtok-e segíteni a következőkben:
Ha jól értelmezem, a laprugó és a felfüggesztés illesztése közé van betéve egy fémrúd, ezért a felfüggesztés fentebb, a laprugó pedig lentebb kerül(ha nem így van, szólj).Ez így még szembe sem jutott, de jól hangzik, köszi a tippet. Az első kerekekkel mit kezdjek?
Sevenek igaza van a laprugoügyben, csak akkor aztán senki sem ülhet hátra mert semmit nem tart majd az 1lap + szerintem labilis lesz mert gondolom a telok sincsenek a helyzet magaslatán.
Amúgy itt egy másik megoldá:
Igaz nem a legszebb megoldás, de hatásos!
És álítható a magasság is! :o))
Sőt berakhatsz + 1lapot és keményebb is lesz lehet cipelni vele nem ül le jobban mert 3lappal már sokat tart azaz nem fog koccolni ha többen ülnek hátúl.
Nem gondolnám, hogy indulati oka van, egyszerűen nehéz a frankót megmondani így távlatilag. Kb mintha a vak mondaná el a süketnek, hogy a néma üzenni akar valamit. Ötletszinten nézd át a váltóig vezető rudazatot, elöl van egy gumipogácsa rezgéscsillapító jelleggel, esetleg szét van szakadva, vagy amit írtál is, a váltó bot alján kibontod a fedelet és megnézed, hogy minden egyben van-e, de ha mint mondod, nem nagyon értesz hozzá, nem biztos hogy észreveszed, ha valami rendellenesség van.
Az egyes és a hátramenet között az az összefüggés, hogy a váltó előtéttengelyén az egyes-kettes fokozatot kapcsoló agy maga a hártamenet egyik fogaskereke.Viszont a kapcsolást két külön tolórúd és léptetővilla végzi, úgyhogy egyenlőre passzolok. Legalábbis így bemondásos diagnosztika alapján. Lehet, hogy egy szerelésben járatos ember beülve, pár kapcsolgatás után megérezné mi a gond.
Mindamellett horgolni nem olyan nagy ördöngősség.... :-)
Minek azt megültetni ha elég öregek hátul a laprugók valaki beül hátra vagy nehezet teszel bele lóg a segge egyből
az orrát meg emeli. anno az enyémben ha hátul ültek a fekvőrendőr megkopogtatta a kipuffot. de ha mégis megakarod ültetni vegyél ki belőle laprugót de szerintem elég macerás .
Haragszik rám valamiért a fórum????:):):) Vagy miért nem reagál senki (4204)??? Jó lenne, ha adnátok valami tanácsot, mert én az autószereléshez kb annyit értek, mint a horgoláshoz....Köszike...
3 hónapja vettem életem első autóját, hosszas válogatás után. 18 éves gtl 55.
fiatal korom miatt első gondolatom egy szolid szépítés volt .ezzel lenne kapcsolatos a kérdésem, hátha tudtok segíteni.Meg szeretném ültetni a drágát 3-4 centivel,viszont fogalmam sincs, milyen módszerrel.A mázsás krumpliszsákok elvetve, a rugóból való kivágás még versenyben van.horribilis összegeket nem szeretnék költeni.Légyszi segítsetek! Köszi.
Az eredeti motorja az már halott! :-(Az naygon gyenge és olyan kartergáza van hogy egy kereket felfujna szegénykém.Az kuka!
Ezzel a motorral árulom.Azért jó mert 1.1-es után kell füzetneg és mégis 1.3-as mocid van. :-) Ez a motor pedig hibátlan!Egy szikra kartergáz sincs.A légszűrő belülről olyan tiszta mint újkorában.Először én sem akartam elhinni hogy ennyire noncs kartergáz ezért meg is néztem a csövet hogy nincs-e eltömődve meg azt a lemez kupakot is amire a kartergázcső rá van húzva de teljesen tiszta.Az előző motornál pedig az a lemez kupak már teli volt olyajsárral amit alig birtam kikaparni belőle!:-(
Biztos megmondják hogy jó-e.Azért mert kispolák alkatrész annyi mint a szemét azért még tudhatnak többet azok a srácok is nemde?Pl egy darabig én sem tudtam hogy az 1.1-es zastiba paszol a régebbi lanciák/fiatok motorja is.Nekem 1.3-as lancia motor van a zasztimba és mostmár aki fiat motort keres annak segítek hogy szétnézhet lancia mocik terén is.
Egyébként tavasszal eladó lesz a gép.84-es évjárat, Golf ülések 1.3-as 75-lovas motor, jó állapot!
Az utód autó egy fiat Uno Turbo lett.De még sok javítani való van rajta.Akit esetleg érdekel az keressen meg és ha aktuálissá válik a dolog akkor értesítem. Az ára 120 ezer körül lesz!
Lehet, hogy itt tiudja valaki, de ha nem akkor a hejedben én megkérdezném a kispok fanokat azok bizti tudják ha ugyanolyan. Van klubjuk itt az interneten is.
elég ügyesen kellene(meg persze valahol Miskolc körül), mert nem nagyon merek kilépni a város határain kivűl, PickUpom meg nincs, hogy tréleren vigyem le a kocsit.
egyébként 3 hete már megint áll az autó.
Szerintem az aksi felét megint leszivjuk az inditgatásokkal :-(
Ja, meg azért ösz előtt, mert addig van műszaki rajta.
Föleg ha tundsz ott valami konkrét helyet. Más klubbok is ott szoktak talizni?
De szerintem úgy lenne a legjobb, ha mindenki megirná, hogy honnan jön, azt bejelölni egy térképen és egy a geometriai középpont közelében keresni egy helyet.
Talán így lehetne kiküszöbölni a mostani problémát. (mesze van) Így mindenkinen ua akkora táv. Mondjuk, ha a Dunántúlról vagyunk 10-en és az Alföldröl ketten akkor egyértelmü, hogy inkábba a Dunántúliakhoz kell igazodni. Ugyanez fordított esetben.
De ami a lényeg, hogy minnél többen legyünk! Én pl minden környékbeli zastira rakok valami szórólapot, ha lesz a dologból valami.
Ezek az én elképzeléseim, de várjuk a többi ötletet is.
Nézd meg a karbidba milyen fuvókák vannak mert lehet azt is kicsereberélte nagyobbra vagy éppen átfurkálta!!!!!!!!!A pontos beállítás csak akkor lesz sikeres ha közbe 4 gázos co gépen nézitek az értékeket sok sikert!
Én is hasonló technikával inditok és a Suzukis szomszéd néz erősen,hogy milyen pikk-pakk beindul mindig - ő meg csak köszörül...
Viszont kicsit kezd nyomasztani a fogyasztás... Az előző tulaj kicsit "felturbózta" a gépet és így akkor evett 12-t városban. Most rendes gyári beállitásokkal kereken 10 litert eszik. Ez alá ősszel se nagyon ment. Most meg országúton felment szépen 11 liter környékére,igaz hogy nagyon hideg volt. Mivel lehetne egy kicsit lejjebb nyomni?
Helló!
Eddig az én masinám is csak másodszorra pöccent, de mióta kipróbáltam az általatok leírt "Fiatos indítást", azóta elsőre robban. Ez meglepetésként ért, ugyanis úgy nőttem fel, hogy a fater mindíg azt hajtogatta: a zaszti elsőre sohasem indul.
Na, ez a tévhitem is megdőlt.
Ma, egy hét sarki hideg utáni állás után is szépen gyújtott a zászlósgép, bár az ónos esőben elkelt volna egy kis kipörgésgátló+ABS+téli gumi :).
Nekem speciel a fűtéssel sincs gondom, igaz rengeteget szereltem míg rájöttem, hogy a fűtéscsap és a gyenge bowdenrendszer a bajok forrása, na meg ventilátort is cseréltem és kipucoltam azt a 2 kg sárrá rohadt avart a szívótérből. A vízhűtő előtti kartonpapír is csodákat tesz.
Mostanában a gondom az, hogy veszített a erejéből a motor. Igaz, egy szerelő haverom bütykölt a gyújtáson meg a karbin valamit. Viszont szépen jár. Azelőtt harmadikban 100-ig jól húzott, most meg 80-nál már szenved. Talán elveszett a 20 éves autóm kompressziója?
Mellesleg egy kép a gépről:
Sziasztok.Végre ujra pöpec a gép:-)Pont akartam egy jó karbit venni és mit látok.Egy elektromos gyujtású vákumcsőves elosztot:-)Egyből ki is szereltem és meg is vettem:-)Karbi+elosztó+trafó+összekötö doboz potom 5000ft-volt:-)
Szerintetek megérte?Most nagyon szépen megy a verda és vákumcsöves a karbi is rajta.Hát ennyi:-)
2005.06.03-05. - Harmadik KGST Party Keleti-Autó Klubtalálkozó Nyíregyháza, Sóstófürdő - NyírPlaza
A program még szervezés alatt, előzetes tervek: Péntek: Érkezés folyamatosan a kempingbe, éjszakai tájékozódási verseny, érintve a nyíregyi trabisok minden péntek este esedékes szent helyét:)) (ugyanis minden pénteken van nálunk találkozó)
Szombat: Ébresztés, reggeli locsolás után irány a NyírPlaza. Nyitás 10.00 kor. Program: börze, ügyességi versenyek, fellépők, BMX air ride arena, sörösrekesz-falépítés, autók díjazása, és ami még nem jutott eszünkbe 16.00 autós felvonulás rendőri felvezetéssel. Tervek szerint hosszú felvonulás! Este a főhadiszálláson (Sóstófürdő Kemping) össznépi kajálás, főzés, zenélés, amolyan úttörőtábori feeling; a nap filmjének bemutatása
Vasárnap: 9.00 NyírPlaza parkoló újra Autós ügyességi verseny, szlalom, engedéjezett gumifüstölés...... Búcsúpuszi és össznépi közös ülés:))))
A 2005-ös találkozó címében látható, hogy klubtalálkozó. Szeretnénk, ha minden keleti autós klub résztvenne találkozón! Minden Zasztist szerettel várnak!!!
Hali, igazából pontosítani is tudok már, csak tegnap elfelejtettem felírni. Tehát a szitu, hogy csak 1 meg rüki nincs. Félrediagnosztizáltam, bocsi... Csak én voltam béna, és kettesben nem tudtam elindulni, de már kitapasztaltam, tehát 2-s van. Előtte minden rendben volt, a váltással, a hanggal sem volt semmi probléma. A váltóhoz nem nyúltak hozzá, a le-felszerelésnél nem voltam ott, de tudtommal nem volt gond akkor sem. Az egyik tartóbakot most cseréltem ki, nem lötyög a motor, "A váltómüben kapcsoláskor I-böl II-be nincs olyan érzésed, hogy"-nincs. Gyakorlatilag egyesbe és rükibe nem lehet betenni. Hallottam valami olyat, hogy ahol a váltókar lemegy az autó aljáig, és ha alulról nézem, ott van valami félkör alakú műanyag valami, és azzal lehet para. ??? köszi...
Ahogy elolvastam a hiba diagnózist, gyertyára nem lehet gondolni, mivel , hogy a gyertya porcelánja repedt, vagy az elektróda csontra levan égve az minden fokozatban produkálja a jelenséget. Feltszek néhány hüle kérdést: a motortartóbakok milyen állapotban vannak ? Különbözö sebességi fokozatok kapcsolása esetén, ha a támasztókar, vagy bak enged, elöfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerül a motor, hogy van gyujtás a hengerekben és másik fokozat kapcsolásakor meg nincs mert a kábel akkor nem képes a szikraátvitelre. A tengelykapcsolószerkezet, tárcsa cseréjekor általában nem szokott megsérülni semmilyen tengely vagy alkatrész erre nem nagyon lehetne ráfogni a hiba okát, mivel bármelyik fokozatba kapcsolunk ugyanazon nyelestengelynek adja át a fordulatot a motor. A váltómüben kapcsoláskor I-böl II-be nincs olyan érzésed, hogy a rükverc fogaskerekei visszafelé szeretnék hajtani a kocsit, egyszer tapasztaltam egy Zuk-on, az ügyes szerelök eltörték a létetövillát a váltóban és szerencsétlen autó elöre és hátra is akart menni, majdnem szétszakadt. :-((( No meg a váltókar kulisszái milyen állapotban vannak, mert a Zatyiknál néha láttam már olyant is ugy lötyögött minden irányba mint biró s****ben a lóf*** .
Ha tudsz valami friss infót még a hibákkal kapcsolatban, akkor dobd fel mi hamarabb.
Engem kiborít a kicsike! Most voltam a karoszériásnál mert a bal elsö ajtóm sarka szinte a földet éri mikor kinyitom az ajtót, akkorát lóg! Az alsó csap el van törve és álítása szerinta zastin nem lehet ezt kiűtni mert mind a két vége el van kalapálva + a zsanér az ajtóra hegesztve van így zsanért sem lehet cserélni. És mivel se a flex se a fúró nem fér oda a csaphoz így csak ajtócserével lehet megoldani. Én ezt nem akarom elhinni és az is bizti, hogy nem fogok ajtót cserélni emiatt.
De kérdem én:-ha el van törve két felé az a csap akkor nem lehet kihúzni felfelé és
lefelé a két darabot külön külön................???
-vagy csak nekem tünik ez ilyen egyszerünek?
Járt már valaki így?? Mármint cseréltek valakinek is csapot a zsanérban?
Hát igen, engem is szivat a verda induláskor, de azért lassan beindult. De tegnap érdekeset művelt: már annyiszor indítottam, hogy a végére simán csak szivatóval beindult, de amint gázt akartam neki adni, leállt. Akkor megpróbáltam csak nyomkodni a gázpadált, akkor szépen fel-felpörgött egy kicsit, de nagyon kehesen. Szegényke, elég beteges.
Aztán van alatta olajfolt is reggelre, de szerintem ez csak a kartelgázt visszavezető csőből jöhet, legalábbis nekem úgy fest (meg van egy kicsit szakadva). Vagy mégis van valami összefüggés a két jelenség között? Szét kéne szedni. De olyan hideg van! :((
Sziasztok.Indi én is igy szoktam inditani:-)Kivéve amikor meleg van.Ja köszönom a válaszokat.Sajna valami komolyan nem stimmel a verdával mert ma meg már BKV-val kellett bejönnöm mert nem indult be a zatyi.Csak köszörült és köszörült.Mint ami nem kap benzint.Ugyhogy ha darabokra szedem és átnézem a karbit na meg az AC pumpát és a vákum csövet is amit írtatok.Bár még arra is gondoltam hogy kezd meghalni az egyik gyertyám.De majd kiderül.A váltos dolgot majd megírom hogy hogy csináltam meg:-)
Hali
Az enyém általában mindig beindul, de most, hogy kétszer is minusz tizenhat volt az éjjeli csúcs, reggel ki kellett vennem a gyertyákat ( naná, hogy levertem a bőrt a kezemről )és gázon megmelegíteni.
Próbáld úgy, hogy nem nyomod, hanem nyomkodod a gázt miközben indítasz. Kihúzott szivató mellett persze. De vigyázz, mert így meg könnyen összetaknyolja a gyertyát.
Ha makacs a probléma nézd meg a karburátor talp csavarjait (kettő db 13-as anya) néha annyira kilazul pár hónap alatt is, hogy kézzel letekerhető. Viszont , ha meg nagyon megtéped, elgörbül a porlasztó alja, vagy rosszabb esetben megreped a hőszigetelő bakelit. Aztán még lehet ezer más is.....Ac probléma, gyújtás, szivató csappantyú vákuummembránja stb stb. Nameg a karburátor egyébként is kompromisszumos alkatrész.
Pls segitsetek mert nem tudom h megvehetem-e ezt a könyvet , hogy jó legyen a kocsimhoz. zastava gtl55-höz a Zastava 101, Yugo Skala 101/55,65 javítási útmutató
Valaki segitsen már.Amikor reggel kihúzom a szívatót és inditok akkor állandóan leáll a motor.Pedig felpörög a motor meg minden.És kb harmadikra rendesen elkezd járni.De ha nyomok egy kis gázt miközben a szivató ki van húzva akkor lefullad a verda.Persze ezt meleg motornál már nem csinálja.Mitől lehet ez?Ki pucoltam már a karbit is teljesen.És az alapjárat is mászkál.Nem az igazi.Farsot szív??
Szia Sumati.Én még amikor megvettem annó a verdát megcsináltam magamnak ugy a váltót hogy ne lötyögjön.Nem kellett más hozzá csak egy menet metsző.Ja és átfúrni a rudazatot.És már mehet is az anya na meg a jó öreg sas szeg:-)Kb 2-3 órás meló.És szerintem örökéletű:-)Az enyém is olyan volt régen minta buszban váltogattam volna.De most teljesen tökéletes már több mint 4 éve.Ja a váltás az teljesen jó igy.És nem akadályozza a lábam sem:-)
Rádió boxot én vékony rétegelt lemezből vágtam ki és lefujtam olyan szinre mint a műszerfal mert már akkor se lehetett kapni . Egyszerübb ha hullámpapirból kimodellezed az iveket a szögeket utánna lehet szabni a rétegelt lemezt .
Szeva Indi.Én kb. 4 éve vettem a 8 kerbe az egyik autós boltba.De lehet hogy az üllöin is találsz.Ott van egy autósbolt a volt Hunyadi mozitól nem messze.A telefonszám 281-10-22.
Hátha van.De ha itt nincs akkor próbáld meg a forum autósboltot.Az eladó srácok kicsit bunkok de van mindenük.294-72-31
Ez meg a XVIII kerben ban.A régi Forum mozinál.
Remélem tudtam valamennyit segiteni.
Szia
Köszi a nullázást!(jogos) De szerintem nem ezt kértem! Ugyhogy ha van képed légyszi rakd fel, ha nincs akkor légyszíves SZÁNJ meg és tarts máshol nyelvtanórát!!!!!
Hogy lehet megszányni valakit? Mi a szótő? Szány? Ha igen akkor két ny-el kell írni valahogy így: Szánnyatok meg. De ha nincs ilyen szó akkor nem tudom mit szeretnél.:)
Srácok! Könyörögve kérek mindenkit, aki tunja fényképezze le a rádiótartó boxát és rakja fel ide nekem, hogy legalább lássam milyet lehet berakni a zastiba vagy melyik amelyik jól mutat benne mert edig akárhol is voltam senki sem tudott adni nekem.
Sziasztok tehát a tengelyt havassi csinálta közepesen elfokolva a többi gépi melót a hengerfelyen egy ladányi pali csinálta és dupla torku karbi van rajta direkt sportlégszürővel én azóta má nagyon sokat beleraktam kb 50,000km és semmi baja a mocinak . A környezetkártya csináltatásakor is naon szép eredményeket hozott a motor tehát érdemes megcsinálni de hogy mibe fájt nem tudom má biztosan olyan rég volt
és azóta még az alfa motort is megtuningoltam hihihi.
Egyelőre én úgy állok hozzá, hogyha olyan sok pénzem lenne, hogy tudnék uj kocsit venni, akkor annál sokkal hasznosabbra költeném el, egyelőre nekem nem érne meg annyi pénzt egy autó.
A kombi nem érdekel, mert egyrészt nincs rá szükségem, ha meg nagy ritkán van, akkor ott van tesóm opel kadett kombija. Az német autó,84es, szóval csak két évvel öregebb a zastavánál, mostanában mégis mindig azt szerelem.. Tegnap is alatta feküdtem a minusz akárhány fokokban, de majd csak lesz normális autó abból is egy éven belül kb.. Nyáron átfújjuk, stb. Mindenestre nem ragadott magával az az autó, bár főleg azért nem, mert dízel, meg amugy se. Nem nagyon tudok olyan német vagy japán autót mondani, ami ugy tetszene, mint pl. egy Fiat Uno, vagy Tipo. Na meg a hangjuk se lesz sose olyan szép:)
Egyébként most is sokkal több zasti futna az országban, ha annak idején nem korlátozták volna a behozatalát.
Hát igen. És ez a megállapítás nem csak a vízpumpa kérdéskörében igaz.
De azért azt is el kell ismerni, hogy a zastava japán kortársai már többnyire széthullottak, vagy leginkább szétrohadtak. Amint már írtam régeben, én csak kényszerrajongó vagyok, de valami mégis vonz a fiat familiában. Sőt azt is megkockáztatom, ha a zastit a 128-as kasznival, főleg a nálunk nem túl ismert kombiként, az itthon szintén nem nagyon jelenlévő EFI-s 1100-as (nem peugeot) motorral újra gyártanák,(voltak ilyen tervek) szerintem sok gazdára találna belőle, mert egy két megoldásától eltekintve ez egy nagyon barátságos kis autó. Még én is elférek benne a 195 centimmel.
Tényleg, ezt szavazára is bocsájtom:
Vennétek-e ma, új, nem túl radikálisan modernizált zastava GTL 55- öt?
Erdekes dolog ez a vizpumpa kerdes. Rengeteg kocsival dolgoztam mar es erdekes hogy a Fiatok szinte tipustol fuggetlenul hajlamosak a vizpumpa problemakra.
Ma néztünk egy uno turbot de sajna nem volt megfelelő.:-(
65 ezrbe már odaadná a srác havalakit éedekel.Szét van rothadva eléggé az autóde a motorja állítólag jó.Csak nem indul be mert az AC pumpa nem dolgozik.Szikra az van ill a befecskendező szelepek is dolgoznak.Műstzakija van 2006.05-ig.A mailcímét majd leírom.De rákereshettek az apróneten is.Kép az nincs róla.Fekete uno turbo 150 ezerárt van hirdetve!Ja ész százhalombattán van az autó
Norberger: A motort Havassy-val csináltattad? MEnnyiért csinálták?
igen a kipufogó oldali szelep nagy lett és a torkok nagyobbak lettek rajta a kipufogó része is nagyobb lett a vezérmű meg közepesen lett elfokolva ja és csak egy naon picit dadog!!!!!nem össze vissza jár a moci alapjáraton hány lóerős lett azt nem tudom.
Ha meg szabad kérdezni mennyibe kostál egy ilyen ráncfelvarrás? És pontosan mit csináltak rajta? Nagyszelep, hegyes vezérmü.....? Mert én is szeretnék valamit müvelni csak nemtom mit?
Igen bírja a strapát a váltó volt büntetés vele rendesen sikerült egy 1,5 vvt suzuki ignist is egy fél autóval megverni má!!!!!!!!!!! hót ideg volt a pali utánnam jött hogy milyen motor van benne és mondtam hogy zaszti és nem akarta elhinni!!! ennyit tesz egy hengerfej torkos karbival ja és városba 9litert eszik.
Nem személyes sértésnek szántam a dolgot, csak úgy elmondtam. A víztérben nincsenek szimeringek, a vízpumpa tömítése egy grafit, vagy igényesebb darabokon kerámia gyűrű amit rugó feszít neki a vízpumpa járókerekének, nem jelentéktelen erővel. Oda kenőanyagot csak nagy nyomáson lehetne bevinni, de szükségtelen, a tönkremenetelét leginkább az okozza, hogy egyfelől gyárilag halszálrepedéses lehet a tömítőgyűrű, másrészt, ha előfordul, hogy átmenetileg szárazon működik, majd hirtelen lehűl. Illetve még egy eset a teljesség kedvéért, amikor a golyóscsapágy tökremegy, és a tegely nem egyenes futása veri szét a tömítést. A kopás útján való tönkremenetele kb harminc év után lenne esedékes.
A vízkő megelőzhető, na nem a mosógépgyártók által ajánlott módón, hanem, ha csak desztillált vizet teszel a motorba a fagyállót higítandó. A sikamlósság okozója a glikol ami a fagyálló alapjanyaga, alapból síkos, nem úgy teszik azzá.
Azt akarom az egészből kihozni, hogy egy jó vízpumpa az egyszerűen csak jó. legnagyobb ellensége inkább az ékszíj túlfeszítése. Tehát ha évekig jól üzemel, az nem a flakonra írt hamis információnak köszönhető, ami miatt viszont az adott márkát megveszed.
a jó fagyálló folyadék tapintása sikamlós és nem enged vizkövesedést a víztérbe ezáltal a vízpumpa élettartama megnő!!!!!!!a gumi szimeringek megintcsak nem keményednek ki ezért a csapágyakhoz nem jut folyadék !!!!!!!!! Tehát nincs miről beszélni ez nem hülyeség hanem valóságos dolgok sőt én má 7 éve az ARAL-t használom minden autómba és soha semmi bajom a vízpumpával és még a víztér is olyan mint ha gyári lenne nyoma sincs vízkőnek és rozsdás lének!
Ezt a fagyálló keni vízpumpa dolgot én is olvastam már, a Totalcar autódoktoránál is, de szerintem mindenkinek joga van marhaságokat írni, neki is, meg a fagyállós flakonnak is, még ha Aral is. Az átlag vízpumpa szigorú értelemben 5 db alkatrészből áll (na jó, a csapágyzsírral együtt 6, a zasztié annyival több, hogy két csapágy van benne,nem egy) , amiből kettőnek életében nincs dolga a fagyállóval, a másik három is csak köszönőviszonyban van vele. Azt esetleg aláírom, hogy a tömszelence megköszöni, ha a surlódási hőt elvezetik róla, de kenésről szó sincs. Nem kell bedőlni mindennek.
Hozzáteszem, ennek ellenére a márkás fagyálló (talán) nagyobb garanciát nyújthat a tényleges fagytűrésre, és tartalmazhat esetleg korrózió gátló adalékot, de szerintem a többlettudása nem árarányos.
Hát én szenvedtem vele kicsit csakhát könyv nélkül nehéz :) Egyébként könyv nem csak emiatt kéne , hanem lessz majd nyáron egy nagygenerál és addig szereznem kéne egyet. Hogy juthatnék hozzá? meg ha esteleg el tudnád juttatni a szerelési utasítást a vizpumpához az jo lenne :) Fagyálló már nincs benne :)
Nekem is elöl, középen van, de nem tudom h. hogyan lehetne oda felrakni. Amikor az alkatrészautómat bontottam, akkor ki se tudtam szedni onnan, mert nem fértem oda az antenna alsó anyájához.:( Az is ment a MÉH-be.
Egy barátomnak csináltuk, neki hátulra a csomagtartóajtó felett a tetőbe raktuk. Jó lett, csak a kábelt kellett megtoldani mert nem ért volna a rádióhoz...
Fél éve cseréltem vizpumpát, nagyon engedte a vizet.
Akkor sajna csak a Fiatnál tudtam venni bele, máshol nem volt raktáron. (várni meg nem akartam rá) Az ára kb 8e volt, de ez olasz. Nincs azóta semmi baj vele.
képzeljétek egy csomó lengőkart cseréltem tavaly hiszen 50,000km beletettem a vasba és találtam egy tuti lengőkart TRV német igaz 15,000ft darabja de bírja naon a strapát!!!!!!!!!!!!!!!!
a vízpumpa kb 40p kicserélni és naon egyszerü !!!!!!!!! zaszti könyvem van de ha gondolod kikeresem a pumpa cseréjének technologiai leírását képekkel ilusztrálva. De igyekezz vele mert a fagyáló kifolyik ha rossz! én ARAL fagyálót használok és ez még keni is a vízpumpát így cseréje még nem atuális.
A sok meló miatt nem jöttem mostanába!Vásároltam egy yugo roncsot alkatrésznek naon kokas a motorja a váltóról meg nem is beszélve így az esti téli napjaim a bontással lesz betöltve.Veletek mi ujság?
ANTENNA kérdésre: nekem belső antennám volt, ilyen 1500-2000 forintos.
Bár az öntapadóját meg kellett erősiteni, és durván csak a városban volt jó, mert ott fogta jól azt a rengeteg számú csatornát(az első 6 kiosztott helyet is alig birtam beállitani)a városhatárt elhagyva pedig csak 1 adó maradt(Sláger),mondjuk nem azért vettem az empéhármas rádiót, hogy rádiót hallgassak. :-)
Szerintem van töltése a generátornak, mert amugy nem merül le hamar(csak a tél jót tesz neki)
Szia Norberger ! Tényleg van már tán egy éve is, hogy nem láttunk. Mi újság, hogy vagy ? Milyen a böngésződ? Tudod Operával nem lehet fotókat feltenni, Mozillával, Netscape-vel meg nem lehet megnézni. Tiszta örület. Üdv: JOSEY
Nézess rá a töltésedre! Nekem is elaludt az akksim és kiderült, hogy alapjáraton semmi töltésem sincs, söt ha felkapcsolom a lámpát már szopikálja is le az akkut.
Sziasztok.Mitől van az hogy ha beinditom a verdát és nyomok egy kis gázt akkor fullad az autó.Sőt néha le is fullad.De egy 30 másodperc után már nem csinálja.Akkor rendesen felpörög.Ja nem rég szedtem szét a karbit és ki van jól takaritva.Szerintem csak valami állitás.Vagy sokat kap?A félholdon lehet hogy állitani kell azon a kis csavaron?De viszont akkor meg ha kihúzóm a szívatot akkor meg felpörög vagy 4000-es fordulatig.És azt nem nagyon szeretem ha hangos.
Sziasztok...
Tényleg, milyen az a "FIAT-os indítás"? Megpróbálom amit neogeo2 mondott, köszi. Deerman: sajnos (vagy szerencsére) már szíjszakadás alőtt sem indult rendesen a régi hengerfejjel, de ettől még lehet, hogy ez a bibi, megnézem. Hogyan járt a rabbi a kecskével? Ebből kimaradtam. Ha hazaértem kipróbálom, amiket írtatok. Holnap megmondom, hogy sikerült. Köszi mindenkinek a segítséget!
Más: a váltótok nektek milyen? Nekem elég nagy a "kilengése". Nem zavar, de rendesen lehet vele kalimpálni. Ez gyárilag ilyen, vagy kikoptak a gyűrűim, esetleg más?
Amennyiben indítás után egyenetlenül jár a motor, kb. 30-40 másodperc után le kell állítani és megtapperolni a gyertyák porcelánjait. (Természetesen pipa le!) A bűnös gyergya hideg lesz! Utánna érdemes nyalogatni.
A fűtésre korábbi hozzászólásokban nagyon jó tanácsokat olvashatsz.
Nekem sajnos más meglátásom van a tünetek alapján: nem lehet, hogy a hengerfej csere nem lett százas. Én kiszedném a gyertyákat és végignyalogatnám. Ha valamelyiknek édeskés fagyállóíze van akkor sajnos nyertem. Persze nem biztos hogy befolyik a lé a hengerbe, de ha rendesen FIAT-osan indítasz mennie kell a motornak. Nyilván ha minden más megközelítően jól működik. Lenne egyébként pár ötletem, de nem akarok úgy járni mint a zsidó rabbi a kecskével.
Már sikerült! Egyébként telitalálat mert tényleg az volt a hiba igaz ígysem került több idöben mert én is így álltam neki és rögtön az első stekkernél kilyött a hiba. (oxidáció)
Momentán nem tudom megnézni, de úgy emlékszem, a motortérben az első lámpa alatt valahol van egy stecker (összedugós csatlakozó) ahol kettéágazik az indexkábel az első eltünik a lökháritó felé vezető kasznilyukban, a másik meg megy oldalra, át a doblemezen. Azt a csatlakozót húzd szét, és nézd meg nincs-e szarrá oxidálódva. Ott keress áramot is. Az a kábel a kormánykapcsolótól indul, de a műszerfal alatt is van egy stecker ami esetleg hibás lehet.
Nehéz ezt így, mert a villamos hibakeresés módszeres dolog. elindulsz valahonnan és végigmész. A morzézés pont azért van kitalálva, hogy észrevedd a hibát.
Kinek van arra ötlete, hogy a kemény téli időkben ne kelljen tízszer önöndítóznom, mielőtt beindulna a vas? Megoldható ez? Más: tegnap elindultam reggel, és előszőr fűtött rendesen, de később csak hideg levegő jött. Megtettünk így 70km-t, majd szétfagytunk, de muszáj volt. Mikor megérkeztünk láttam, hogy 1 teljes liter hűtővizet átnyomott a kiegyenlítőbe, így ennyivel kevesebb maradt a hűtőben. Gondolom levegős volt a rendszer (?). Utánatöltöttem, de hazafelé ismét elkezdett ki-ki hagyni a fűtés. Miért? Termosztát? Hol van ezen a légtelenítő? Kérlek, bármi ötlet van, segítsetek!
Keress rá a neten, szerintem rengeteget találsz. meteor, trwala, hegyalja stb. Ezek olcsóak, de én csak fehérvári címekkel szolgálhatok. Tehát lásd első mondat...
Már szinte minden elhangzott, én a főfékhenger pártiakhoz csatlakozom, főleg ha avval egészül ki a jelenség, hogy hirtelen nyomásra jól működik; a szervó és a fékhenger között meg is szokott jelenni kevés olaj, de azt mondom, ne vacakolj karmantyú cserével, ha régi a főhenger, mert csak hetekig lesz jó. 4000 HUF körül van a komplett főhenger. Én is gyári alkatrész mániás vagyok, de zastinál ez többnyire nem kivitelezhető. Utángyártottak közül nálam az olasz metelli eddig bevált(nem reklám, csak vélemény). Ha a hátsó folyat ott is jobb a komplett csere, mert a légtelenitő csavarok pár év után úgy is totál be vannak rohadva.
Ha a hátsó fékdobot lehúzod, akkor is mozgasd meg a munkahenger dugóit, ha száraz minden, mert van , hogy úgy berohad, hogy két lábbal nyomott fék sem mozdítja meg. És nézz be a porvédősapka alá. mert elég sok olaj elfér benne, anélkül, hogy kifolyna. Utána viszont légtelenits!
Még egy tipp ezzel kapcsolatban: Az első fékre is igaz, hogy a légtelenítő csavar belegyógyul. Nekem kb 3 éve letört, azóta ha légteleníteni kell, kiveszem a féknyereg úszó részét, kipumpálom a dugattyút kb a feléig, és asztalosszorítóval, vagy csőfogóval visszanyomom. Arra kell figyelni, hogy a gumifékcső csavarja legfelül legyen. Az így visszanyomott mennyiség több mint ami a csövekben van, a levegő garantáltan visszamegy egész a tartályig.
Szerintem kezd ott, hogy leveszed a hátul a dobokat hátha elfosták magukat a munkahengerek? És azért nem veszel észre hibát fékezéskor mert hátulra nem jut akkora terhelés.
Az ablaktörlő már ok! Én is hasomló modon jártam csak este nem láttam a sötétben.
DE!!! A mésik problem ami előjött csak elfelejtettem mondani, hogy bal elöl egyik indexem sem ég de hátúl meg morzézik mint állat! Nekiálltam szétszedni gondoltam testhibás (de mind a kettö egyszerre?) addig eljutottam, hogy nem az hanem nem kap áramot utánna bejöttem mert lefagyott a kezem. Nos szerinted ez mi lehet?
Hát igen mondjuk én tényleg nem rocjzenét halgatok, de én sem azért raktam bele ilyet, hogy éjjel nappal ducogjon csak most még friss és nem nagyon birom ki....:o)))
Más! Tegnap este vagy inkább ma hajnalba buli után beültem az autóba, hogy melegítsemmielött elindulunk majd jöttek a haverok 1perc alatt beleheltük és tiszta pára lett. Neki áltam lenyomatni a fütéssel de mintha kívül is deres lett vola így bekapcsoltam az ablaktörlőt. Na ekkor állt meg bennem az ütő mert az ablaktörlő megállt felső állásban és kigyullat a töltésjelző lámpa (halványan). A lapát se fel se le hijába kapcsolgattam! És a lámpa csak ég, de mikor kikapcsoltam a törlöt, a lámpa se égett tovább hiába raktam rá refit, fütit, ablakfütit, rádiót semmi gond de ha ismét próbálkoztam a törléssel ismét csak a lámpa villant ki, de a lapát meg sem moccant.Nos járt már így valaki is mert köszönném ha lenne valakinek ötlete.
Mekkorák amik az ajtóban van? Nekem a közepet 100W-os blaupunktok nyomják és nem férnek be az ajtóba igy ideiglenesen az üléseki alatt vannak, + nem rezeg be neked az ajtó? A subhoz nem raktál erösítöt? Az az 1000W azért már durva egy zastiba nem? Nem félsz, hogy felnyomják miatta a picikét? Egyébként milyen rádióbox van benn? Miből való vagy mibe való? Az eredeti kis tálca még mindig bent van?
Nekem ezek vannak most benn a lejátszot nem kaptam le mert az csak egy kis nevesincs majd cserés lesz ha lesz zseton..... de addig jó így mert lejátszik mindent szépen.
Egy olyan kérdésem lenne hogy a kilóméteróra spirálja elszakadt!az egyik rész a váltoba megy de a másik hol van?ugy nem kell kiszednem azt a kis középsö részt?elöre is kösz a választ
Nem tom te hogy raktad be mert nem láttam. De én a müszerfal bal legszélén lévő kis kupakot levettem (nem az a pillangoszelepes szellözöt) és egy az egyben odavaló volt a másik oldalon pedig csináltam neki jukat ugyanoda (szimetrikusan). Majd csinálok képet ha nem egyértelmü. Szerintem marha jól néznek ki ott!
Az alsó zsalu nyitott helyzetét a megközelítőleg vízszines állás jellemzi, ha szét van esve a cucc, a zastavánál a gyár által a háborús termeléskiesésből fakadó alkatrész ellátási hiány miatt általánosan elfogadott házi készítésű, két végén visszahajtott drótkampóval rögzítendő a felső műanyag rácshoz. Persze kérdés, hogy mennyire van szétesve?
Hogy érted ezt a szívó elv dolgot? Minden működésben lévő ventillátor az egyik oldalán szívó elven működik, a másikon fúvó elven működik...
Azt nem mondtam, hogy kézifék kell a csúsztatáshoz, csak azt, hogy azt nem lehet vele. :-) Az enyém az olyan szinten használódott el, hogy semmit nem fogott. Vizsgán épp csak elérte a minimumot. Kicseréltünk benne a kötelet, után nagyon jó lett, de már megint szarakodik. Szerintem gyűlik benne a mocsok. Érezhetően egyre nehezebb húzni. Olyat viszont már csináltam, hogy kanyarban leszálltam a gázról és majdnem megelőzött a hátulja. Most Matador téli gumik vannak elöl-hátul, de nem panaszkodom. Árkon-bokron átment most itt a nagy nyugat-magyarországi hóhelyzetben. Lakott területen kívülre nem merészkedtem, de itt bent sem volt piskóta. Mindenesetre hóláncot még nem kellett felraknom és a melóban is én voltam az egyetlen, aki beparkolt a szűz hóba. :-) Utána a többiek is felbátorodtak...
Én be tudtam állítani a kézit úgy, hogy a száraz aszfalton (nem most még öszel) megcsúztatta a 175-ös gumit is. Igaz, hogy csak egyenesbe néztem kiváncsíságból szóval terhelés nem volt a kerekeken.
Amúgy most raktam be a zenét a zastiba edig nem volt benn semmi sem, de most már dübörög a hátúlja. Most álhatok neki kiszivacsozni a müanyag burkolatokat hátúl mert úgy zörögnek mint az állat.
1. A Zatyinak nincs olyan kézifékje, hogy akár a műjégpályán meg tudnám csúsztatni a seggét. 2. A ház előtt történt a baleset. Még az ősszel tettem le ilyen kis 100 kg-os kavicsokat a felhajtó két oldalára, mondván elég volt abból, hogy a "kiskert" 225-ös keréknyommal van állandóan tele. Na már most kint állt a Suzuki és a hó miatt elég szűk volt az utca járható része, így nem tudtam tőle kifordulni balra. Gondoltam a szembeszomszéd feljárójára felmegyek orral és onnan kitolatok jobbra vissza. Csakhogy az meg kissé szűk volt és nem akartam az autó orrát a hófalnak kormányozni, így minimálisat tudtam jobbra visszafordulni és közben elkaptam a követ a hó alatt.
Felmértem du. a károkat. A lökhárító már meg volt tekeredve (by nagypapi), törni nem tört, csak kicsit tovább hajlott. A bal műanyag sarok már törött volt (by nagypapi), úhogy megérett a cserére. A hátsó ködlámpának a tokja egyben van, csak a búra törött. Van egy tartalék ködlámpám, aminek meg a tokja fogyott el. Idővel kissé porozús lett. Úgy néz ki, hogy 2200 Ft-ból megúszom az új műanyag sarkot.
Megnéztem az ominózus honlapot, már csak a területi érdekeltség okán is.
Nem tudom az lesz-e a vezérképviselet, mindenesetre a fő domainnevet kisajátította.
Nem is a honlap gagyisága idegesített fel, hanem, hogy előre elképzeltem, hogyan zajlik majd a KORAL magyar árképzése. Lásd Dácia Logan) Főleg azt tekintetbe véve, hogy a Koral bőre alatti technika a tervezési fázist is beleszámítva több mint 40 éves. Kivétel a motor, ami mondjuk 20. (Belátom, hogy Otto és Diesel urak sem épp az előző generáció voltak, és azóta gyakorlatilag fel-le rohangászó dugattyúk jelentik a haladás bástyáját, de akkor is...)
Tizenpár éve volt szerencsém egy miautónk szervízben raktároskosni. Akkor még a legolcsóbb swift 998 E HUF áron volt a kirakatban. A gyár akkor 530 E-t számlázott érte. És ki a fene kérte a kereskedőt, hogy 30 M-ért építsen szopós-nyalós szalont, meg szervízt. Én akkor is megvenném tisztességes áron az új autót, ha ponyva alól árulnák, nem rokonaim az ott dolgozók, hogy a jólétükről én gondoskodjak. A hiba alapvetően az, hogy sok a sznob, és érvényesül a magyar kereskedelem "amíg lószar van, veréb is van" alapelve.
Még egy emlék: amikor a ford Ka megjelent, a spanyol gyár verte a mellét, hogy a termelés racionalizálása és átszervezése mekkora bravúr volt, és hogy a gyártás költségeit sikerült vagy harminc százalékkal csökkenteni a fiestához képest (azonos alapokra épült a kettő ugyebár). És láss csodát, a Ka kétszáezerrel drágábban került az utcára. Nade mint említettem, amíg sikan nem sajnálják a pénzt a csillogásra...
Mindenesetre, ha valamelyőnknek megadatik egy új autó vásárlása, ne tartóztassa magát a gátlástalan áralkutól, ne féljetek, bármennyit enged a kereskedő, ő lesz a gátlástalanabb.
Olyan könnyü az orra, mintha nem is lenne benne motor.
Kicsit unom, hogy ha gyürödés van az aszfaltban és pont ott kell meghúzatnom a kocsit, minden második tíz centit a levegöben töltenek az elsö kerekek, a kormánykereket meg el is elejthetem olyankor.
Ahogy tehetem, szerzek egy Skala 55-öst. (A cumi csak az, hogy a hityó miatt ultraibolyám nincs, mi legyen a Suzyval.)
Azóta nem is járok arra, mert szétdob az ideg...((((
Már nem az enyém. Eladtam. Ha motor kell, bárkinek ajánlanám belöle - ha nem oda adtam volna el, ahova... negyven rugó alatt a fazon a keréknyomot se fogja odaadni, az qrva élet.
a fűtésről annyit, hogy ülünk benne 4en 5en, akkor rögtön meleg van, sőt, mi melegitjük a luxuslimo belterét.(csak komótosan megyünk, hisz ráérünk :-) ).
A városban is alig merek közlekedni, mert párszor otthagyott már.
(egyszer a gyújtás ugrott el, de még gurultam fél km-t, legutóbb meg a benzinjelző vert át, mert szerintem még vagy 5 liternek kellett volna lenni a tankban - most röhögni fogtok - de a benzinkút után 100m-re ált le a kocsi a 4sávos uton(a kútnál nem tankoltam csak az incidens után).
Meg ilyenek vannak, hogy 2,3 henger megy csak és azzal küzdünk(persze időre kell menni).
De egy biztos: ha eljutok A-ból B-be viszonylag elfogadhatóan (és vissza is) akkor büszkén érzem magam : IGEN, ezt is megcsináltuk!
Máris van egy jó napom.
Ja, nekem álló helyzetben(nem mentem vele egy évig sehova, mert a motor rossz volt) a féltengelyt védő gumiharang szétbomlott, a kipufogó pedig elkorrodált.
Amúgy jó lene a kocsi, mert kötekedni nem szoktak(úgyis bennük esik a nagyon kár)
Hóban meg 145ös téli gumikkal fel lehet venni a versenyt gyorsulásban még a terepjárókkal is.
Nekem tegnap volt első napja, hogy másfél havi kínlódás és egy komplet hengerfej-csere után kigurult a kis autóm a garázsból. Végre !
Kicsit hosszú volt, de megspóroltam egy "zsák" pénzt. Egy vezérműszíjszakadás következtében bekövetkezett szelepcsere (2db) még az 1980-as szerlési időnormákat tartalmazó könyvecském szerint is 7 óra (egy szelepre). Gondolom ebből alaphangon lett volna 10, 3eFt-jával számolva az 30 ropi csak a munkadíj!
És így legalább kicsit megismertem a jószágot is.
Sziasztok.Szerintem is jó a fütés mert nekem elég meleget fúj bár a ventillátor erősége lehetne picit nagyobb.Mert amikor jeges az ablak akkor eléggé gázos bár lehet hogy csak nállam.Meg amikor leolvassza akkor is középre kell néznem mert a szélvédő széllét azt nem nagyon van ami leolvassza.Bár egy idő után lefújja az egészet.De ha az emer 80-100-al megy akkor jobb valamivel.Mert jobban nyomja a levegőt.Bár én csak városban használom az enyémet.
Szerintem sincs sok gond a fűtéssel. Én elolvastam a Zasti könyben a gyári utasitásokat és mivel észleltem,hogy a bowden nem mükdöik - szépen átállitottam örök melegre, a karokat nem mozgatom, a kis kopoltyúk csukva és igy minusz 7,8 fokban is vidáman üldögéltem az autóban kabát nélkül,az út végére meg fel is kellett türnőm a pulcsim ujját.
Bár nekem cserélve volt a fűtéscsap, mert engedett, de előtte is jó volt és azóta is jó a fűtésem. Reggel olyan sacc 2 km után már valami langyos jön belőle, de kétségtelenül akkor ad le nagyobb meleget az autó, ha erőlködik a motor.
Sacc 3 km-re járok dolgozni minden reggel. Az utolsó 50 m-t egy jó kis emelkedőn kell megtenni, na ott érezhetően hirtelen kezdi tolni be a meleget, ahogy elindulok felfele. Normál esetben szépen lassan melegszik fel és kell neki legalább 8-10 km.
Fűtés: gondolom szinte mindenkié kiugrálós, motorháztetőcsapkodós, drótkampós,
DE ha ott kapaszkodsz bele a mozgató mechanizmusba ahol a bobden is akkor az öregebb, megkeményedett fűtéscsapok nem nyitnak ki teljesen, csak ha kifejezetten a csap tengelyénél rásegítesz.
Hűtés: amióta kicseréltem a hűtősapkát, a kiegyenlítőtartályom szabályosan működik (a visszaszívó szelep be volt rohadva). Ellenben Nesa! Nem tudom hogy akarod ezt a részt megspórolni, mit csinálsz a nyomásváltozással?
Anno a zsigulimon én is kiiktattam a gyárilag folyatós eredeti fűtéscsapot, és a motortérbe golyóscsapot tettem( 3/8"-os KK, a menetes részeket leesztergáltam simára). Ugyan az idegesített benne, mint most a Zasztinál: amikor reggel még nem veszel kabátot, mert délutánra tök meleg lesz, de hajnalban vagy este be kell fűteni a kocsiban, akkor kiugrálás - motorháztető nyitogatás naponta kétszer! De lehet többször is...
A műszerfal kiszedés amennyire emlékszem, nem jár szélvédőkiszedéssel, mögötte azonban nincs gyakorlatilag semmi, legalábbis ami miatt érdemes lenne leszedni.
Van valakinek az autójában működő CPI-1280 elektronikus gyújtás?
Érdekelnének az esetleges rossz tapasztalatok! A jók nem, mert azok kézenfekvőek.
Vízkő ügyben van egy gyerekkori emlékem: apám rakott a 408-as Moszkvicsba vízkőoldót és annyira habzott mint egy mosógép tripla adag mosószerrel. Pedig többször átmosta, de még három napig dőlt a hab a hűtősapkánál. Arra nem emlékszem, miért kellett, mert a fűtés egyébként is pokoli jó volt benne, a vizet meg nem forralta. Szerintem csak kiváncsi volt. Akkoriban ezek a autós kemikáliák fillérekbe kerültek...end off.
Óvatosan a vízkő oldóval, mert lehet hogy a vízkő tartja egybe a hűtődet. Legalábbis én így jártam, igaz hogy 750 -es Zaztival.
A bowden külsőd nincs fellazulva? Valakit kérj meg, hogy működtesse, Te meg nézd a motortérben a csapot. Ha nem tér ki, egyszerűen drótozd ki véghelyzetben. A bowdenkülső rögzítés elég gagyi, nem nagyon lehet megjavítani.
szerintem sima golyós csap :)) nesa sokat nézi a www.zsiguli.hu t:))) a műszerfalat nem fogja olyan ok csavar de van egy amit csak ugy tudsz kivenni ha kiveszed előtte a szélvédőt tehát elég felejtős a faragás
A hasznaltauto.hu-n láttam egy Yugonak a belsejét. Meg kell hagyni, szebb, mint a zastik (legalábbis az én zastim) műszerfala.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy valakinek van-e valami infója arról, hogy ez méretben, meg mindenéle más szempontból belemegy a zastavába? Ütközik valami "elháríthatatlan" akadályba az, hogy kicseréljem a műszerfalamat egy ilyenre?
Persze ehhez még majd szereznem kellene egy Yugo műszerfalat előbb...
Lehet, hogy hülye a kérdés, csak azért kérdem, mert a Yugo külseje más, mint a zastié, nem tudom a belső méretei eltérnek-e?
A Zastava fűtése jó (lenne), csak annyi a baj, hogy gyenge a ventilátor teljesítménye. Legalábbis az enyémben az volt a gond, hogy alig fújta a levegőt.
Zasztava fűtésről: szerintem nem is olyan túl jó a fűtés (de lehet h. csak az enyémben...)
Most készítem fel a gépállatot műszakira, fékjavításnál tartok, de nem is ez a lényeg, addig egy Lada Nivát hajtok amíg nem lesz kész. Na abban tényleg van fűtés! Igaz Grísának Szibériában szüksége is van rá:)
Az nem lehet külömbség!Vagyis hogy külömbségnek külömbség de csak annyi haszna van hogy egy kicsit tovább tudnak nyitva lenni a szelepek!Na ezt is jól leírtam. :-)
Sziasztok, hosszas hirdetés után sikerült eladni a piros villámot kerek 67500 HUF-ért, másfél év műszakival és téli-nyári gumival.
A szívem fájt, de van újabb kocsi (rönyó mégane), szóval használni már nem tudtam, az asszonypajtás meg nem akarta hajtani, így szegénynek mennie kellett.
Vigasz, hogy szerbiai magyarok vették meg, és az ember teljesen felújítja, mert kint az alkatrész 1/4-ed áron van... (nem mintha sok baja lett volna)
Skoda 120 és Zasti között gondolkoztam. Az ár fontos volt, a karosszéria állapota nem annyira - mivel fater lakatos és ingyen volt a javitása. 40.000-ért vettem meg, tavaly áprilisban. A küszöbök rohadtak voltak,az ajtók alja hullott lefelé,mint később kiderült a kerékdobok is rohadtak,a fényezés karcos (nagyon). Jártam vele 3hétig aztán megkezdődőtt a nagylakatolás és némi kedv-problémák miatt eltartott július végéig. Kapott 3rétegű házifényezést,meg a motorban ki lett cserélve egynehány elöregedett vezeték. Ami problémát okozott az az előző tulaj hanyagságának volt köszönhető. (pl. karburátorból hiányzó tömités miatt időnként leállt a motor és csak 40perc múlva indult újra, a hapsi olaj nélkül járt vele stb.) Ezeket 1-2 hónap alatt rendbe raktuk, azóta hibamentesen mentem vele 2000km-t. Majd hamarosan ki lesz cserélve ez az, mivel vettem 10.000-ért Cyrex-től egy Zastit, abból sok alkatrész átkerült az enyémbe mert jobb állapotú volt.
Mindent összevetve a karosszéria szerkezetileg legyen jó - rozsdamentes példányt úgysem találsz. Viszont lehet darabokban is lakatoltatni (csak jó mesternél) vagy ahogy a pót Zastiban volt műanyaggal volt megcsinálva a lakatolás. Arra amig ezeket a Zastikat még használni fogjuk elég az is talán.
Alkatrész olcsó, szóval szerintem ha én ma vennék akkor biztos 100E felett,mert ha olcsóbbat veszel,azt ugyanúgy ráköltöd. A 80-100-150 ártartomány,már talán nem ennyire problémás,mint az enyém volt az elején.
Megkaptam a képeket!Kölsőleg ránézésre ugyan az mindkettő.Szerintem semmi kölömbség a kettő között. Valaki írta hogy csörgött az adalékolás megszünése után!Annak azt javaslom hogy állítson a gyujtáson egy kicsit. Én mindig 98-ast használok + adalék és ha van pénzem akkor egy kis oktánszám növelőt is nyomok bele.
Most van készülőben egy elektronikus gyujtás! Ez egy bakony művek által eredetileg moszkvics-hoz lett gyártva és azt alakítjuk át zasztihoz!Most mát csak az esztergályosra várok
A suzuki jo autó eddig én se bántam meg. Zasti jo auto de ha 100 alatt nézed nézzd meg a kaszniját mert nagyon hajlamos porhanyóssá válni . az enyémen se látszott azt mégis kiszakadt belőle a kerékstabilizátor evvel vége lett a dalnak .
De erről Gabesz mesélhetne mert mostmár nála pihen az auto illetve ami megmaradt belőle
konzekvencia nagyon nézzd meg a kiszemelt autot pl : kopogtatás ujjal komolyabban megnyomkodni mert sok szaki sok mindenre képes üvegszálas gitt purhabra ráfestés stb stb
az se árt ha a karter csőből nem ömlik az olajos trutyi a karbiba.
Na igen,a suzukit mindenki imádja szidni,pedig szerintem teljesen korrekt kisautó,a maga korlátaival,megjegyzem azt sem mondanám rá hogy a kompromisszumok autója,szerintem minden oké vele,a kategóriájában még a csomagtartója sem a legkisebb!de ez tényleg offtopic
pláne hogy nincs egy millióm:)
tehát zastira fel,ha vége van a vizsgaidőszaknak elkezdek keresni,mert ez az autó nélküli lét 'tűrhetetlen';)
Ha lenne 1 milliód, akkor én azt tanácsolnám, hogy suzukit vegyél. Nem akarom reklámozni, mert ez egy zasti topic, de mi swiftet vettünk és nem bántuk meg (mondjuk részletre és használtan).
VISZONT!
A zastava nekem első autóm volt és még mindig visszasírom! A suzukit egyáltalán nem szeretem, de nem azért mert szar, teljesen jó állapotú, jól gyorsul és keveset fogyaszt, hanem nem érzem jól magam benne. A ZASTAVA FEELING - nél nincs jobb. Ha lesz saját lóvém, akkor biztos fogok venni egyet.
Meg van kompletten a hengerfej vezérléssel együtt, 1 működő motoron volt/van.
Nesanak igaza van a szelephézagállítással kapcsolatban, már a hengerfejtömítés cseréje után is be kell állítani, mert nem sok esély van hogy jók legyenek a régi lapkak...
Ha tényleg kell és eljössz érte, mondjuk 3000-ért viheted cuccot. (már egyébként ki akartam selejtezni, csak valahogy sajnáltam)
ohh én nem fogok tuningolni,az biztos,nem értek hozzá,és így fontosabb hogy odaérjek az úticélhoz!jó az a gyári:)
hát pedig azt nézegettem h 80 körül is lehet találni egész egybenlévőt!
te miért bántad meg?mik rosszak rajta?sokat kell szerelned?
amúgy ehhez a focusos dologhoz:múltkor filóztam hogy ha lenne több pénzem mondjuk egy millió akkor mit vennék,de nem tudom,mert ott már tényleg lehet válogatni,de nem tudom melyik lenne ilyen kis szerethető,aranyos autó:)persze biztos van ott is,de ez jó,mert szegénykéket amúgyis hajlamosak az emberek lenézni,jó hogy vannak akik(ha csak kényszerből is)kitartanak mellettük:)
Szerintem a hasznaltauto-hu-nál nem találsz olcsóbban Zastit vagy Yugo-t. Az egyik srác hirdeti valahonnan Veszprém környékéről(asszem Simkor),az egy szép Zasti.
Foglalkozni kell vele és elvisz bárhova (ha nincs tuningolva akkor is kényelmesen 90-100as tempót tudsz menni és a hasonszőrűeket előzgetni) Az alkatrészek olcsóak és fenntartani sem drága. Viszont 100környékén nézegess árban, mert ami alatta van,azok már elég rossz állapotúak. (én ilyet vettem)
Április óta van Zastim,de nem bántam meg,mert minden szempontból tökéletes első autónak és ezeket a kocsikat még lehet szeretni.
Idézek pár sort a kocsim előző tulajától:
"Apropo a Focus persze nagyon jo meg minden. A Focus-t irto kenyelmes vezetni, de a Zastihoz erteni kellett es ott nem almosodtam el soha a vezetesnel, o a legkisebb hibat is megbuntette :), vele elmeny a vezetes. A Focus el tud indulni 2-ben is porgetes nelkul, Zacsival ez muveszet, de gondolom mar kitapasztaltad. Aki tud Zastit vezetni az mar mehet mas autokra is, sot a busz is johet ;)."
Igazad van,csak úgy egyáltalán alig találok eladó zastit vagy yugot!mindig is ilyen kevés volt vagy ennyi maradt?
mondjuk azt is szokták mondani h vidéki hirdetési újságokat érdemes nézegetni!
na nekem pont az 1,1es kéne!mondjuk amint megvettem valamennyire szétszedném h miket kéne rajta megcsinálni,nem szeretnék úton-útfélen lerohadni,szerelőhöz hordani meg pláne nem!
ja, kérdés:hosszabb utakon megbízható?el mertek vele indulni?ez mindig sarkalatos pont a szoci verdáknál:))
Nem sokkal lejjebb írt Steve egy bontót a Campona körül, ami megbízható.
Én is találtam egy helyet, ami olcsó. Nem tudom mennyire megbízható, holnap megnézem. Ez Budapesten van, X. Keresztúri út-Váltó u. sarka körül. A telefonszámuk: 261-49-37.
Szerintem az alkatrészárak hasonlóak a többi keleti autó alkatrész áraihoz képest. Csak szerintem nem könnyű találni.
Én pl Budapest mellett lakom és amikor elromlott a kormánynál lévő kapcsolószerkezet (index, ablaktörlő stb) akkor olyat csak Kalocsáról tudtam hozatni egy haverommal egy zasti bontóból (kompletten 1500 Ft-ért)
Sztem nem volt sok.
Igen egyébként az 1,1-es tökéletes, ha nem akarsz vele gyorsulni, az is jól megy és így legalább kevesebbet fogyaszt!
Sok sikert a választáshoz, de sztem zastavába nehéz olyat találni mondjuk 150e ft alatt, ami jó állapotban van. 150e Ft felett meg már YUGO-t is vehetsz, ami ugyebár fiatalabb verda.
hát inkább yugot vennék bár azok drágábbak is!én meg nem vagyok tele pénzzel!
az 1,3as nem fontos,biztosítása is több meg amúgy sem szoktam nagyon száguldozni,elég ha elvisz engem:)mostanában egy 1,7es tdi astrával szoktam menni(nem enyém),az nekem elég,aki vezetett már olyat tudja h az nem sok:)
köszi a tanácsokat,kipuff ahogy olvasgatom mindenképp két évente program:)a kasztni nagyon fontos h jó legyen mert ahhoz segítségem sincs nagyon,motorhoz még úgy ahogy...alkatrészárak?mint egyéb keleti autóhoz?vagy drágább?
nekem amúgy tetszik a formája,hülye vagyok?:))mások szerint ronda szerintem pofás:)
Én már nem vagyok Zasti tulaj (SAJNOS!), de annyit elmondhatok erről az autóról, hogy nagyon megbízható, legalábbis a mienk az volt (91-es 1,1-es YUGO Skala). Jól gyorsult és nem fogyasztott sokat sem, ha nyugodt stílusban mentem vele.
Ha venni akarsz Zastit, azt tanácsolom, hogy inkább Yugo Skala-t vegyél, mert egyrészt fiatalabb, másrészt komfortosabb is.
Ha gyorsulni vágysz és nagyobb sebességet szeretnél, akkor érdemes az 1,3-ast megvenni, bár ebből a motortípusból igen kevés működő van kicsiny hazánkban sajna.
Amire figyelj oda: felfüggesztések, kasztni, milyen a hangja, kipufogó állapota, mert ezek gyenge pontjai ennek az autónak.
én még sajnos nem vagyok zasti-tulaj, de jó lenne lassan:)ahogy gondolkoztam különböző autókban vhogy ez a pont jó méretben motorteljesítményben,formában szal pont jó:)
mindazonáltal örülnék ha írnátok véleményeket esetleg tanácsokat vásárláshoz!tudom h ez a fórum ha visszaolvasom tele van ilyenekkel,de kicsit hosszas lenne végigolvasni:)
Én még mindig le vagyok ragadva a problémámnál. Bocs, ha már az agyatokra megyek.
Találtam egy bontót, ahol a hengerfejet vezérléssel együtt 5ezerért odaadják. Addig rendben, hogy a szelephézagokat ellenőrizzem le, de még mire figyeljek? Jó lenne, ha segítenétek, mert nem akarok egy fölösleges dolgot megvenni, azt szeretném, ha végre gurulna a vas
Én lenyomtam 400km-t adalék nélkül (lusta voltam venni),de nem volt semmi gáz a motorral - nem zörgött jobban... Most már adagolom,de nincs különbség,csak tudom hogy emiatt nem mehet tönkre...
Alu a teteje? Olyan is volt? :) De gondolom, ha nem alu lett volna, az is rohadt volna:D
Egyszer haveromat röhögtem ki, mikor bontásra vett egy wartburgot, és azt mondta, hogy nincs benne gyujtáskapcsoló, meg nincs kulcs, de egyébként nem lopott:DD
Szerintem ilyet még nem hallottatok! (legalábbis én nem)
Hogy milyen emberek vannak?
Nos: Elmentünk ma egy haverral megnézni egy 128-ast. A srác rögtön leszögezete, hogy 70e az ár egy forintal sem kevesebb. Ok de mit kapunk ezért. Elsö ránézésre lehetett látni, hogy a motorháztetön és a tetön kívül minden elemen rohadás volt tehát teljes kasznizás kellett volna és festés, majd kiderült, hogy az autón nincs hengerfej mert átugrott a vezérlés, aztán 4 gumi kuka söt ideiglenesen ki van vonatva a forgalomból. De amit a végén mondott az tetszett a legjobban idézek "ja nincs hozzá egy kulcs sem mert elhagytam" na ekkor már kifakadtunk a röhögéstöl és otthagytuk. Ja a srác azért volt oda mert 77-es autó és alu a teteje (eredeti torinoi).
Igen a szelepekre ill a hengerfej égésterének kialakítására.Mondjuk bitzos érdekes lehet a szívócsatorna is benne de hát az nem látszik.
Egyébként szerintem ólommentessel is sokáig elmennek ezek a mocik.Én mindig rakom a mol ólompótlót ill amikor megtehetem, veszek bele wins oktánszám növelőt is.Szerintem jobb bár lehet hogy csak a talpam miatt.Mondjuk az biztos hogy amikor először kipróbáltam akkor beállítottam úgy a gyujtást hogy csörögjön majd beöntöttem az oktán adalékotés láss csodát nem csörgött tovább.
Ha már itt tartunk valaki tudja, hogy mikortól (év) rakták fel ezeket a hengerfejeket ha egyáltalán különböznek? És még valami! A dupla körlámpás 1.5-ös ritmon milyen van?
Szerintem ugyan az a két hengerfej tehát aki most fejvesztve keres ilyen ritmot az hagyja abba szerintem. :-) Egyébként Nesa! Te látsz valami külömbséget a két hengerfej között?Esetleg fényképet tudsz küldeni?Nekem van leszedve zaszti hengerfejem és összehasonlítom!Egyébként motorkód alapján elvileg meg tudom mondani hogy milyen benzin kell bele!
A magam részéről még mindig a vezérműszíjszakadás utóhatásaival küzdöm. Egyzserűen nincs időm megcsinálni. De most hétvégén kiveszek egy nap szabit és megcsinálom.
Arra gondoltam, hogy sokkal egyszerűbb lenne lecserélni az egész hengerfejet szelepestől, vezérléssel, mindennel együtt. (különben 2 szelept tuti ki kéne cserélni, becsiszolni stb...)
Ezzel kapcsolatosan tud valaki segíteni abban, hogy hol találok Budapesten egy megbízható bontót? És hogy mire figyeljek!
CSatolok egy képet, hátha megesik a szívetek egy ilyen szép vas láttán.
Köszi a segítséget, megoldódott a fagydugós probléma, de van más... Pénteken ki lett cserélve az egész kuplung, zsír új olasz alkatrészekre (a márkáját elfelejtettem, Faterom szerezte) és ment is egy napig, majd fura dolgot produkált. Egyesben, kettesben amikor felengedem a kuplungot, akkor olyan, mintha nem adna gázt (????).
Le akar fulladni, csak akkor pörög fel, ha visszanyomom a kuplungot. Alig tudok elindulni, majd ha hármasba teszem, akkor "kilő" a gép, akkor megy rendesen. Ha négyesből visszateszem kettesbe, akkor sem bőg fel a motor, nem hallani semmit... Mitől lehet ez???????????????????????? Haver szerint nem megy az egyik gyertya??
kollégák az esküvőmre megdobtak egy zasztival (yugo 1.1 gtl), '88-as, 44000 km körül van most benne, én 4000 km-t mentem vele október elejétől, eddig egy ventillátor hőgombát cseréltem rajta, szeretem is, minden belefér, megy! k. jó!
Miért kötnének bele?A motortömb ugyan az a számot úgyis át kell ütni és azt mondod ha kötnek hogy hengerfejet cseréltél mert ez jobb azt annyi.Nameg olyan helyre kell vinni ahol még fel sem nyitják a motorháztetőt!Na mind1 sok szerencsét a motorvásárláshoz!
A váltó tutira paszol! uygan az a motoröntvény az 1.5-is!
Elvileg van! De nem tom mi mert 1.6ét még nem láttam. Nekem azt mondták,hogy az 1.6-é csak egy alap gyári futom kicsit megkeményítve. Ez nem tuti, csak ez rémlik. De ami biztos, hogy ez a ABARTH fejlesztés, és tuti erösebb azt 100%-ra mondom. Szerintem kérdezd meg a "125TC 130TC" forumon ott hátha tudják biztosra.
A zasztinál nincsenek csapágyak a toronyban.Vagyis hogy csak sima sikló csapágy van és nem gördülő mint más autóknál!A lyukakat meg fúrd át azt jól van!
Azt a 105 lovas mocit akarod berakni a zasztiba?Hol szerezted a cuccokat?Vagy kompeltt autód lett ilyen?
Nekem is van ABARTH futóművem és az tuti, hogy ABARTH majd megmutatom miért csak csinálok róla egy képet. Az 1.6os tényleg nem gyári ABARTH.
Rendes scannerem is van csak nem tom, hogy van-e valakinek itt Veszprém környékén könyve mert akkor én megcsinálnám szívesen. Söt szólunk Josey-nak és biztos szívesen felrakja a zastis oldalára!
Írj már a futóműről részletesebben!Minek a futóműve?Ritmo Abarth vagy mi?
Szerintem az 1.5-ös nyomatékosabb moci.Én is olyat akartam csak akkor épp sehol sem találtam megfelelőt!Mondjuk ezt sem bántam meg.Nekem a gyári zaszti 4-es váltóval 160max 165-öt ment óra szerint laposon.Igaz akkor már nem volt túl stabil.
Nem tudom hogy az 5-ös váltó végáttétele mennyi lehet mert abból ki lehetne számolni a végsebességet. Az én mocim 5800-nál adja le a max teljesítményét és 3000 nél vagy 3200 nál a max nyomatékot ami azt hiszem hogy 100Nm.Az 1.5-ös nyomatékát nem tudom de szerintem több lehet egy kicsit!
A 138A4.000 motorkódú moci az 85 lovat ad le 5800-as ford számon.
de volt 82 lovas is 138B3.000 5600 ford számon.
Mondjuk a nagyrésze 75 lovas ahogy írtad gondolom egy kis vezérlés módosítás ill más karbi beállítás és már ott is voltak.De az is lehet hogy nagyobb kompressziója volt a 82 ill 85 lovas motornak.Azt nem is néztem.
Ugyanolyan a moci nagysága.Ja egyébként a kérdés tényleg hülye mert ha belegondolsz akkor az egyik féltengely hosszú míg a másik rövid lett volna hoszabb motorral! :-)
Már nem a kedvező fogyasztás híve vagy?Egyébként ha tudsz szerintem 1.5-ös 85 lovas ritmo mocit próbálj meg szerezni.
Olilaci! Biztos elég nagy dolgot kérek, de pofátlan leszek és megkérlek, hogy ha esetleg be van scennelve az egész könyv akkor küld el nekem emilben az egészet eredeti méretben. Természetesen nem egyszerre csak részletekben ráérek. Ha megoldható természetese???
El is hiszem! Annyira pontosan nem néztem!!!! Én is szeretném! Az enyémen egy Renault 9-es löklap volt kb. 2 napig utánna egy fekvőrendőrnél leszakadt!!!
Valkinek nincs véletlenűl zasti futőmű szerelési rajza?
A jelenség maga a tipushiba. Általában nem a jeladó rossz, hanem a műszer ragad be. Én motorindítás után automatikusan csapok egyet a műszerfalra, és láttam ezt már más zasztavásoknál is. Viszont a nyomorjelző lámpa ha nincs kiégve, ettől még működik. Ha megkeresed a csomagtartó aljában a jeladó kábeleit és testeled őket, az egyiknél fel kell gyulladnia a lámpának, a másiknál kifekszik a szintjelző műszer mutatója tele irányba. Kis szerencsével ott mindjárt kontatkhibába ütközöl. Ha a műszer jónak bizonyul, a jeladó két jellemző hibája: tele megy kosszal a lengéscsillapító része, és nem engedi szabadon mozogni az úszót, vagy elszakad benne a ellenálláshuzal. Utóbbi házilag nem nagyon javítható( én már megtettem, hogy letekertem és kicsit ritkábban vissza, de ez jelentős gyakorlatot feltételező barkácsmutatvány). Ha kiveszed a tankból a jeladót, előtte akkusarut le !!! És számíts rá, hogy a benzincsövek csontkemények.
A fagydugó öreg motoroknál ritkán tölti be a szerepét, tényleg inkább kirothadni szokott. De ha működik is, elég jelentős minusz kell, hogy kinyomódjon. Egy mezei zsebtükör és zseblámpa sokat segíthet a felderítésben :-)
A moci nagyon jó.Szerencsére jó vétel volt az olajat nem nagyon fogyasztja és megy is mint a barom.Hát olyan 8-9liter körüli fogyasztást számolgattam.Mondjuk ez 12km reggel és 12 este tehát nem túl hosszú táv és ennek a fele mindig hegymenetben.Igaz hogy olyan erő van a motorban hogy 4.-ből soha nem kell kivennem a 12km-en pedig van sok kanyar meg a fele emelkedő és megy!Egy 5-ös váltó jó lenne ré de eddig nem találtam még.
Szerintem csak a vezérlés lehet más mert ez 75-lovas míg a fiat csak 65 ha jól sejtem de most nincs kedvem megnézni az autodatában.
Itt egy kép a motor oldaláról. Azok a kör mélyedések a fagydugók. Egyébként én már láttam kirothadva is fagydugót!
A benzinmutató nekem le szokott ragadni amikor már féltől lejjebb van és ráadom a gyujtást akkor meg sem mozdul.Egy kis kocogtatás és már megy is rendesen!
Hali!!!
Nem tudtok valami típushibát, amitől a benzin mutató meg sem mozdul??? Egy darabig legalább a lámpa kigyulladt, de már az sem. Mire gondoljak először??? Elég kellemetlen, mert kb. három hónapja használtam utoljára a verdát, és nem emlékszem a fogyira, meg akkor sem mentem vele annyit, hogy rendesen lemérjem, és elég kellemetlen volt pl. a Kodály Körönd közepén lerohadni egy csepp benzin nélkül.. :):):)
DVB!
Nem találtam semmilyen "TWL"-es autósboltot, nem tudod megadni a számukat ???(ha megvan)
Gabek!
Fater benyúlt a motor oldalán valami lyukba, azt mondta, az a fagydugó helye. Nem ott folyik ki a víz, hanem valahol arrébb, ahova már nem fér be a kéz, de kb. abban a magasságban. Én kb annyit értek a kocsikhoz, mint a matyóhímzéshez, csak annyit tudok, hogy leparkoltam kb október közepén, és utána nem is láttam a kocsit, és azóta voltak már kemény fagyok. Valami biztos történt, mert elötte nem folyt ki belőle a víz. Amúgy hány dugó van benne?? Ott is van, ahol már nem látszik???
sajnos még mindig nem kelt el a piros villám, pedig hirdetem rendesen, de úgy tűnik, kezdenek kihalni a zastik, pedig nagyon meg voltam elégedve az enyémmel...
Megbízható, olcsó, és mindenki tudja szerelni, még nem hagyott ott, nemúgy, mint a kispókom.
Szóval, ha valakit érdekelne a gépsárkány, dobjon mail-t aztán megbeszéljük: 1987-es piros, 1,5 év műszaki, 0,5 év zöldkártya, törzskönyv, riasztó, vonóhorog, téli és nyári gumik.
Nekem ez volt az első igazi autóm, és nem bántam meg...
Már azon is gondolkozom, hogy megtartom, és csinálok belőle egy igazi tuning gépet:-))
Én szeretném a legjobban ha így nézne ki az autóm!Ez egy virtual tuning Toth Attila módra! Egyébként seat leon lökhárító van rárajzolva. Ha jobban megnézed akkor látod hogy az árnyék nem stimmel! :-)
Kedves "Hamiricsi" lenne egy kérdésem! A zastidra milyen tipusú autó löklapját raktád rá mert én már végignéztem egy csomót a bontóba de valahogy semelyik sem nézett így ki rajta!!! Előre is köszi a választ!
Meg ha valaki meg tudná mondani hogy kb. mennyibe kerül a kerékcsapágy előre?
Budapesti beszerzőhely: TWL autósbolt. Dráva utcában van - Váci úttól a Duna felé a második sarok. Van elég sok zastis cuccuk és árban sem vészes!! Korábban valamikor leirtam a telcsiszámot is asszem! Keress rá!
Sziasztok!!!
Meg tudja mondani valaki, hogy a Zasztiba van-e fagydugó, hány darab, hol lehet beszerezni??? Nem volt alkalmam fagyállót tölteni bele, most meg már nincs benne víz, de ha töltök bele, valahol kifolyik. Szerintünk csak a fagydugót nyomta ki a jég, de "új" a kocsi, ez az első közös telünk. :) Ha nincs benne fagydugó, akkor viszont valahol szétnyomta a jég a rendszert, arra is fogadnék, tippeket, hogy hol nézzem meg először. Sürgős lenne, köszi. Amúgy jó, hogy a Zastisoknak is van fórumuk, eddig még nem találtam... Ja, jó lenne, ha valami budapesti beszerzőhelyet javasoljatok, ha van...
Egyben nem! A pót Zasti szétbontásakor tapasztaltam,hogy csak a 2 "billenő" műanyag pattintható ki feszegetés árán,de a kerete fix. Csak "faltól-falig" lehet kiszedni ha a keret is kell.
Ez ugy nézem, hogy a nem tökéletes testelés esete.
Általában olyankor történik meg mikor a kábelek belül elavasodnak,az ellenállásuk megnövekszik.
Jó ötlet lenne megnézni a fökábeleket, hogy milyen állapotban vannak, azokat is, melyek a gyujtáskapcsolóból jönnek, vagy mennek, meg a világitás vastag kábeleit is.
A kapocspontoknál illetve a lámpa dugasznál szokott még az megtörténni, hogyha magasabb watt számu égöt használsz és nincs beépitve relé, akkor összeégetheti a kapcsolókat, vezetékeket a tuláram.
Mindenkinek sokkal boldogabb, gazdagabb, és balesetmentes új esztendöt kivánok !
Hello!!!
Elektromos problémáim keletkeztek. Ha a fényszórók mellett bekapcsolom az ablaktörlőt akkor enyhén világítani kezt a töltés hiányát jelző lámpa és a reflektor is hunyorít egyet. Ha pedig indexelek akkor az autorádióm és (álló helyzetben) a behúzott kézifék jelzőlámpám kap ritmikusan kevesebb monyót. Szerintetek ez csak sima akksi probléma (2 éves, 12000 km-el), vagy valami mas lehet?
Lehet, mégsem lesz mostanában dragster zasti... tegnap m7-esen haladva ( a golfommal) fúrcsa füst felhő kezdett követni, majd lassítva 2-3000-es fordulat körül furcsa zörgő hang halatszott a motorból, és erőtlennek isérződött a gép...reggel, már be sem indúlt! Szerintem hengerfelyes lett a kocsim!!! Szerintetek ez minek a jele???? Ha motort kell cserélnem a gépben, akkor a zastis projectemet tuti nem tudom véghezvinni mostanában!
A http://www.fiat-128-freunde.de.vu/ honlap link-jei közt biztos találsz megfelelö honlapot. Nem akartam mindegyiket külön beirni mert rengeteg van. Igy egyszerübb.
Ha egyedül szereném megcsinálni a kocsit, akkor igen csak megijedtem volna olvasás közben...de mivel van egy hozzáértő szerelőm, ezért nem aggódom. Bár komplikáltabbnak tűnik, mint gondoltam. De nincs, mi kedvemet szegje!!!! Ha egyszer valamit a elhatározok...
A lancia motor szerintem megoldható de én úgy emlékszem hogy az összes 33-s alfában boxer moci van!Egyébként az autódata szerint 33-sból noncs is 2000-es
csak 1.2;1.4;1.5;1.7;nameg 1.8 Turbo D 3hengerrel sorosban!
Pár szót a motorról: A szóban forgó motor először A FIAT 131 Supermiafiori típusú gépkocsijában jelent meg, vagy talán a 124 speciálban [ez volt a debütálás igaziból]. Ez készült 1.6, 1.8, 2.0 L-es verziókban [Béla szerint volt 1.4-es is de erre vonatkozóan semmi érdemi infót nem találtam, és mivel ezen motorok furata ugyanaz ezért az 1.4-es valami hiper rövid löketűnek kellet volna lennie mert nem hiszem, hogy Torinoban gyártottak volna külön hf-et 1.4-esre]. A motor szerkezeti felépítése mindhárom esetben azonos a vezérlés kialakítása a szelepek száma és mérete stb a különbség itt is a dugattyúk kialakításában illetve a löket mértékében van. Amíg az 1.6-os motor Furata 84mm, a lökete 71.5mm, addig a 2.0 literes motor ugyanazon furattal rendelkezik de 90mm lökettel. és persze az 1.8-as 84mm-es furat
természetesen, és 79.2mm löket. [Ez az utóbbi eléggé ritka motor]
Szerintem ha már autót épitesz, akkor "Ha már lúd, hát legyen kövér" alapon kell gondolkodni, legalábbis ha egy olyan kocsit akarsz, ami mindenkit aláz.
Persze én nem szólok bele!
Annyit tudok, hogy nem sokban különbözik a két motor, a lökete nagyobb a 2ezresnek, és mintha rémlene, hogy át lehet pakolni az 1.6osba a 2ezres főtengelyét ,de ez nem biztos!
Bele kell mennie, mert volt, aki már megcsinálta. Bár lehet, hogy az 1.6os volt. Megpróbálok utánanézni.
50 a kocsi, vagy csak a blokk? Mert ha az egész kocsi, akkor arra a motorra még kell költened pár Forintot valószinüleg..Hacsak nem valami szétrohadt kocsi kiváló motorral..
Én ezt a zastit főként gyorsulásra építeném, alázni.
Új kocsit nem akarok, van egy egyes golf gti-m is, azt szeretném a zastival túlszárnyalni.
Igaz, hogy az 1.3 tie csak 105le, de csak 0.4bar nyomással, ha felemelem a nyomást mondjuk 1bar-ra, akkor el lehet képzelni, milyen zúzós mocit kapok. Pont ezért az egyszerű tuning lehetőség miatt hajlok a tie felé. No még a turbo hangja a zastiban, az sem utolsó érv.
Az, hogy vennék egy egész unot, nem több száz ezer ft-ot jelent, Németből hoznék pár száz euróért...szerintem ennyit megér egy alázós zasti.
Szia drinky!
Köszike megkaptam a képeket.
Videót azt nem tudom, hogy fellehet-e tenni az oldalra, de mindjárt megnézem.
Van még hely kb: 35MB
Üdv: JOSEY
Szerintem rakj be valami hengerenkénti injektoros mocit.Vagy akár tegyél a te saját mocidra egy K-jetronic befecskendezőt!Az egyszerű és mégis sokat dobna a teljesítményen pláne ha csináltatnál egy vezértengelyt is hozzá!Azt hiszem hogy volt itt valaki aki rakott már ilyen befecskendezőt a zasztijára.Egyébként a zsiguli.hu-n van egy ember aki L-jetronikor rakott a zsigulijára és azt írja jobb lett a vas!
Ha mindenképpen motorcsere akkor szerintem elég lenne egy 1.6-os 105 lovas ritmo motor is.
A turbos uno is csak 105-ló mondjuk az 1.4-es az már 112.
Döntsd el hogy mit akarsz!
Egyébként azt írtad hogy vennél egy únót és azt építenéd át ugye?
Hát szerintem vágj bele!Én megcsinálnám ha lenne elég pénzem ilyen "hülyeségekre".Azért írtam azt hogy hülyeségekre mert akkor lehet hogy eladvám a zasztim meg hozzáraknám a tuningra szánt pénzt és vennék egy másik autót.Jú mondjuk az nem ugyanaz mert egy régi keleti vassal alázni a mostaniakat az azért elég baró dolog.
Annyira emléxem, hogy fektette az órát, meg 10s alatt volt 100on, kb 80 ló lehetett.. Viszont a váltó a gyenge pont már olyan teljesitménynél ,enki is volt vele baja, ha jól emléxem.
A TC-re gondoltam! Mert képet láttam már de, hogy mekkora meló???
Egyébként valamikor régen olvastam itt a forumon, hogy valaki megcsináltatta a hengerfejét a zastiánek a havassinál. Nem tudom az milyen lett? És mennyit kóstált?
Sziaszok.
A köv. jelenségre kérnkék magyarázatot.
Ma fékbetétet cseréltem elől, és nem birtam visszanyomni a jobboldali dugattyút.
Franciakulcsot tettem abe és azzl probáltam de semmi, viszont ha megnyitottam a légtelenitő csavart szépen visszament, csak ugye akkor ott jött ki a fölös folyadék.
Ellenben a bal oldalit simán kézzel vissza tudtam nyomni, és ment vissza a folyadék a tartályba.
A fékhenger rendben van, mert pár nappal ezelőtt szétszedtem mind a kettőt, kipucoltam tehát az nem szorulhat.
Valami a csőrendszerben lehet, vagy csak az eltérő hosszuk miatt van ez, esetleg a jobboldaliban van valami visszacsapó szelep, vagy szükités?
Azok segítségét kérném, akik jól ismerik a zastik felépítését.
Szóval:
Van egy gtl 55-öm és szeretném egy "kicsit" felerősíteni motorikusan.
Arra gondoltam, hogy veszek egy turbós unót (1.3 tie) és átpakolom a motort, váltót, hajtásláncot kompletten.
Szetrintetek ez mennyire fog menni? Mármint, hogy milyen akadályokba fogok ütközni? (illetve nem én, hanem a szerelőm) Vagy passzol minden? Hallottatok már hasonló étalakításról? Ha igen, az hogy szuperál?
Félreértesz!Nem közözködés képpen írtam hanem azért hogy aki nem tudja az is tisztában legyen vele.Egyébként meg mondtam hogy olvassátok el a zsiguli.hu -n az írást és akkor majd te sem kötözködsz.Egyébkéntm eg szerintem ha felrakod a 100-as felnit akkor az nem lesz teljesen központos.Nekem is az lesz rajta de én tisztában vagyok a többi dologgal is.pl ha nem ugyanoda esik a felni középpontja mint a gyári akkor nagyobb terhelésnek lesznek kitéve a csapágyak ill más erőkarok hatnak a kormányra is.Én nem vitatkozni akarok csak úgy leírtam.
A te levelednek pedig nagyon sértődés szaga volt! Bocs.
Elnézést a szakszerűtlen válaszért de "zoli 00" azt kérdezte, hogy milyen felnit lehet felrakni rá és nem azt, hogy melyiket szabad? És mivel a BMW,opel,renault felmegy rá ezért azt fel lehet rakni. De hagyuk.
Persze hogy felmennek de akkor sem az igazi.Igaz hogy nekem is az lesz rajta nyáron de én azt ajánlom hogy egy nem használt kerékagyra húzzák föl rendesen hogy a felni kúpos része átalakuljon a 4x98-as méretre vagy ami még jobb tőcsavarozzák be és tegyenek fel egy mozgókúpos anyát.
Az 1.5-ös motor teljesen ugyan az mint az 1.1-es zaszti motor.Csak a furat/löket más.Kívülről tök ugyan az!De még az 1.3-as UNO turbo motor is ugyan olyan!
A felniről pedig csak annyit hogy 4x98-as osztókörű legyen.
4x98-al csak a ladák ill az olasz autók voltak szerelve.A BMW,opel,renault meg sorolhatnám az mind 4x100-as.
Egyébként felniügyben ha hivatalos akarsz lenni akkor ET számban +/- 2 eltérés lehet azt hiszem szélesebb sem lehet mint a gyári ill kell engedély a közlekedési felügyelettől!
A www.zsiguli.hu -n olvasd el a felniről szóló cikket és megérted hogy mi a helyzet!Ott van egy lista azokról az autőkről amelykeken 4x98-as felni van.
Lehet hogy nem túl világos amit írtam sőt leginkább zavaros de ha elolvaod a cikket akkor talán könyebb lesz megérteni!. :-)
Köszönöm a válaszokat. Most végre ezzel is tisztába vagyok! :o)
Amúgy esetleg azt is tudjátok, hogy az 1.5-ös mocinak milyen a felfogatása és menyire bonyolult berakni zastiba? Mert azt tudom, hogy belemegy.
Más: a zastira nagyon sok felni jó! pl.: fiat, bmw, renault és még sok más szóval minden ami a ladára is. Amúgy van képem 17-es felnivel szerelt 128-as fiat-ról szerintem annál nagyobb nem kell. Szóval 13-17col-ig ok.
Szerintetek ha nem állitom át a légszűrőt téli állásra, akkor az milyen lesz? Attól jobban kell mennie, mert hideg levegőt kap, de vajon mennnyi idő alatt melegszik be?
Ez a szép műanyag hütőrácsra kell kivülre (v. belülre) hogy a menetszél ne nyomja befelé annyira a hideget és hamarabb bemelegszik az egész motortér így a fütés is hamarabb nyomja a meleget.
Az 1.5-é szerintem nem jó.Mármint a motorra jó de a féltengely kihajtások nem paszolnak mert a zasztié 3 ágú tűgörgős vacak míg az 1.5-ös ritmóé bordás tengelyes és ott is csukló van.Lehet hogy nem minden 1.5-ös ritmóé ilyen de amit én néztem az ilyen volt.
Nekem egy söröstálca alja van berakva előle,de egy pár napig a hütőszerelés után hiányzott. Nem sok különbséget észleltem,de azért visszaraktam... Egy olyan műbőr takaró "kisablakkal" tényleg frankó lenne!!!
Szevasz Drinky.Vargaurnak igaza van.Olyan tul sok nem fog folyni hogy le kéne engedni az olajat.Én is simán lecseréltem.Az ac helyére meg addig beraktam egy rongyot.Utánna meg gyorsan felraktam.Kb. 10 perces munka pedig én nem is értek hozzá mert nem ez a szakmám:-)
Szia Lujbi. Köszi a hozzászolást aszem tényleg kap egy újat. De lenne még egy olyan kérdésem, hogy ha leveszem az ac-t akkor onnan nem fog folyni az olaj? Mert ugye a meghajtását valaminek kennie kell! Jó lenne ha valaki aki már túlesett ezen gyorsan reagálna mert ma csinálom és nem szeretem az olajat a nyakamba.
Hali
Köszia tippet, majd kiprobálom azt a betakarásos módszert
, termosztátot meg kétévente cserélek, mert egy se bírtja tovább...
Kétévente, ebben nemis tudm mikor volt, három év óta biztosan nem, szoval lehet az 1O is:))
Egyébként nagy munka kicserélni?
Ahogy belenéztem, jó sok csövet le kell kötni, azok meg már betonkemények hidegen, akkor azokat is csere?
V
A legtöbb termosztáton van egy pici lyuk, hogy ha teljesen zár akkor is engedjen meleget a hűtő felé, hogy az el ne jegesedjen. Mármint kívülről. De nem minden autónál. Azt hiszem ez olyan elméletféle lehet, mint például az hogy minusz 15 fokig jobb, ha hideg levegőt szipákol az autó, nem meleget a kipufogó felől.
Mindenesetre szerintem a zasztinál nagy hidegben a blokknak eleve akkora a hőleadása, hogy el sem tudja érni az üzemi hőfokot. Nekem legalábbis kemény teleken mindig be kellett takarnom a hűtőrácsot, termosztátot meg kétévente cserélek, mert egy se bírtja tovább...
Sziasztok
Ujabb tanács kellene.
Mint ha nehezen melegedne fel a viz.
Beiditottam és tapogattam a csöveket, ahogy a morortest melegedett majdnem abban az ütemben melegedett a motoból a hütő felső részéhez menő vastag gumicső.
Magán a hütőn nem éreztem melegedést, azaz csak a legfelső részén a felső viztérnél.
Jó ez igy, vagy esetleg átereszt a termosztát?
Annak a vatag gumicsőnek nem kellene hidegnek lenni, egész addig amig ki nem nyit, vagy az fokozatosan nyit és normális a melegedése?
Köszi
V
Szevasz Nesa.Az enyém az 87 elején gördült ki a fútószallagról.Már lassan 5 éve nállam van.Igaz ujra lett lakatolva+fényezve.Az volt a legtöbb amit rá áldoztam.De azóta a belselye is változott egy picit.Pl fordulatszám mérő,a magnóhoz boxot szereztem bele,alfa romeo sportülések stb.Ugyhogy jól megy a gép nem panaszkodom:-)Nem tudsz véletlenül 5-ös váltot?Még az hiányzik belőle.De igyis jól fogyaszt végülis,de azért télen megeszi a 8 litert igaz én csak városban használom.
Szevasz Drinky.Én eléggé ritkán szólók a fórumhoz én inkább csandes figyelő vagyok.De az ac-t szerintem jobb ha egy ujjat veszel.Nem egy nagy összeg.Én tavaj cseréltem és valami 3600ft volt ha jól emlékszem.És az alsó tömitésekkel eggyütt.És nem kell vele tökölni hanem 2 csavar ha jól emlékszem és szeva:-)És remélhetőleg nem kell hozzányulnod egy jó pár évig.Az enyém 1995-ben lett cserélve a szervizkönyv szerint és 2003-ban adta meg magát:-)Jól birta szerintem.
Viszont gondoltam megmutatom az én verdámat is mert még soha nem volt fent és még nem láttátok:-)
Remélem sikerül felrakni.
Sziasztok
Ja és mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kivánok!
Szóval nem sikerült ám összerakni a gépet hétvégén. Rossz tömítést adtak a mocskok, és vasárnap már nem tudtam kicserélni.
De szerdától szabin vagyok, úgyhogy szerdán felrakom a szelepdeknit (vagy hogy is hívják) és akkor nézek egy szelephézagot. Abból már egy előzetes állapot látszik.
Ezzel kapcsolatban kérnék adatokat tőletek: mennyi a szelephézag? (már úgy értem mennyinek kellene lennie?)
Deerman!
Kösz a részletes helyzetfelmérést! Remélem, hogy össze tudjuk tákolni szerdán, nem lenne jó karácsonyra autó nélkül maradni.
Steve!
Én abszolúte nem szakértek a dologhoz, de én ismerek két Suzukit, és semmi bajuk nem volt a 6 év alatt. Most kellett csak csapágyat cserélni mindkét autónál a jobb első keréknél kb.6000Ft-os tétel! Rohadást nem tapasztaltam, de persze lehet, hogy sunyin csinálja. Szóval, hajrá!
Nos márkatárak remélem senki sem törte meg a féltve örzött járgányát!Különben azt hittem legalább lesz egy kis hó is vagy tovább marad ez a csúszós idö mert hülyültem volna még egy kicsit. Most nem sikerült mert természetes, hogy ilyenkor makacskodik a picike. Semmi nagy baj nem történt csak neki állt ömleni a benzin az ac-ból szerintem több csöpögött a földre menet közben mint ami a motorba ment. Voltak itt már ezzel kapcsolatban tapasztalatok, és meg szeretnémkérdezni melyik az egyszerübb:1.vacakolok a tömítéssel ami lehet hogy ugyanolyan szar lesz v 2.rakok rá egy másik (bontot de tudottan jó) ac-t.
Köszönöm a sok segitséget de emgtaláltam a pukkanás hibáját!!!!Ma reggel lementem oda áltam 2szer megnyomtam a gázpedált néztem hogy mi történik a karbiba utána átmentem a másikhoz ami persze Steve és az mondta hogy friss karbi van benne ott is megnéztem és megláttam a nagy hibát!ahol a benzint befecskendezi az az enyémbe az szétesett és ömlött bele a benzin!ezé fogyasztott ilyen sokat és ezé volt szar az alapjáratom!most gyorsan kicseréltem a másikra és semmi baj nincs nem puffog és az alapjárat is csodás!Köszönöm a sok segitséget!
Akkor meg azért van, mert benzinben szegény a keverék! Nem kéne neki ezt csinálnia, de szerintem próbáld meg, hogy szivatóval indulsz el, akkor szerintem nem fog durrogni!
Na tegnap elszántam magam és bereléztem a zastzim világítását.Hát mit mondjak nagyságrendekkel jobb lett ma megvettem a 100/80-as "xenon" izzót plusz kitörtem azt a hülye takaró lemezt az izzó elől és kurva jó lett a végeredmény.Tudom ajánlani!
Nincs rajta mivel alapjáraton amikor kicsit melegitem akkor nincs ez csak akkor amikor elöször elindulok vele és gyorsitok tehát terhelést kap!akkor a legeljkén pukkan és megszünik csak ugye zavaro me a légszüröt kicsit megolvasztja ez a pukk és onnan jön ki az égett szag!
Szerintem meg semmi gond azzal a favorit alapú motorral, mivel az anyagminősége már német, azok is ugyannyit elmennek, sőt a vezérműlánca is soxor többet bir, mint egy szij, anélkül hogy megnyúlna, stb.
Magáról az autóról nem is beszélve..szerintem nagyságrendekkel jobb.