Keresés

Részletes keresés

fotograf Creative Commons License 2005.05.05 0 0 868
Mindenképpen Bosznia felé akartunk menni, ugyanis éjfélkor indultunk, vadidegen tájon meg nem szívesen vezetek sötétben. Horvátországban már sokszor voltunk Udvar felé, így aztán a horvát-bosnyák határig tudtam az utat, amikor pedig odaértünk már virradt.
Sajnos túl sokat vártunk Montenegrótól, leginkább a határőrök negatív hozzáállása lepett meg. Nekünk azt hiszem továbbra is Horvátország marad a nyaralások célpontja. Ha egész évben dolgozom azért az 1-2 hét szabadságért, legalább érezzem jól magam. Eddig mindig találtunk 7-8 Eur/fős apartmant ott is, elő- vagy utószezonban.

A képeket sikerült feltenni, össz. 498 db van. A legtöbbjét én készítettem, néhányat a feleségem. A link: Horvátország, Bosznia, Montenegró
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.04 0 0 867
Hát az Alföldön nehéz alagutat fúrni:)

De én ennek ellenére kiváncsi vagyok Montenegrora, idén meglátogatom mindenképp. A kotori öblöt körbe járom, meg ha lehetőség van rá akkor a kék barlangba is el szeretnék menni, de ez még a jövő zenéje.
Előzmény: Törölt nick (866)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.04 0 0 866

Sajnálom, hogy csak rossz élményeket írtál, de ezeket a dolgokat mi is tudjuk.  Szezonban azért sokkal jobb a helyzet, nagyobb gondot fordítanak a takarításra.  Szegedről mindenképpen Belgrád felé mentem volna, az az út is elég jó, a látvány pedig páratlan.

Az nem kétséges, hogy Horvátország fejlettebb, de Montenegrót nem az úszómedencés apartmanok, bankautomaták,stb. miatt szeretjük. Többször megjártuk már mindkettőt, de nekünk Montenegró a kedvencünk. Azért sajnálom, hogy nem annyira tetszett, talán nem éreztétek át úgy a hangulatát.

Ja és Ausztriában is folyik a víz az alagutakban, igaz jobb minőségűek, de legalább Montenegróban van  másfél kilóméteres alagút, míg nálunk soha az életbe nem lesz.

Üdv, várom a képeket.

Előzmény: fotograf (862)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.04 0 0 865
Szándékosan mentetek Udvar felé?

Mert Szegedről sokkal egyszerűbb a Belgrád-Podgorica útvonal.Igy csak Magyar-Szerb határ van Röszkénél,meg a Szerb-Montenegroi /azt hiszem Brudarevo vagy valami hasonló településen /de ott meg sem kell állni a magyarnak.Az út pedig semmivel sem rosszabb mint Bosznián keresztül.Kicsivel drágább mert Belgrádig pályadíjat kell fizetni /tavaly 6 EU volt egy út /.

A többi leírás az teljesen reális,csak arra is gondoljatok,hogy amíg nincs szezon nemigen foglalkoznak a takarítással meg egyebekkel.Azért nyáron jobb a helyzet.Való igaz,hogy Sveti Stefan a legokébb,azért megyek már harmadszorra is oda.
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.04 0 0 864

Mesélj nekem lécci Molunatról csak ne itt hanem az Utazás Horvátországba topikban mert nem szeretném szétoffolni ezt a topikot.(is)

Nyáron megyek oda és kiváncsi vagyok, mert ott még nem jártam.

Thx 

fotograf Creative Commons License 2005.05.04 0 0 863
A mondatot be is szoktam fejezni:
Fotókat a héten tudom majd feltenni valahova, azonban legtöbb Horvátországban készült.
fotograf Creative Commons License 2005.05.04 0 0 862
Sziasztok,
megjöttünk Montenegróból. Eredetileg kedden akartunk érkezni de már szombaton itthon voltunk, sajnos elég sok rossz tapasztalattal az országot illetően. Pár dolgot írok, ha lesznek kérdések, válaszolok. Fotókat a héten tudom majd feltenni valahova, azonban legtöbb

Szeged közelében lakunk, innen indultunk Horvátországon és Bosznián keresztül: Udvar - Eszék - Velika Kopanica - Slavonski Samac (HR-BiH határátkelő) - Doboj - Zenica - Sarajevo - Mostar - Trebinje - Gornji Brgat (BiH-HR határátkelő) - Cilipi - Debeli Brijeg (HR-SCG határátkelő) - Igalo. Mostarban megálltunk 1 órát, a montenegrói határon több mint 50 percet várakoztunk, így 16,5 órát tartott az út, 820 km a távolság.
Hazafelé Igalo - Debeli Brijeg - Dubrovnik - Metkovic - Mostar - innentől ugyanaz mint lefelé, 14,5 óra út, csak rövid időkre pihenni és tankolni álltunk meg.

Boszniában tényleg minden faluban 2-3 benzinkút van, 1,67 KM (konvertibilis márka) 1 liter 95-ös ólommentes (bezolovni), kb. 210 Ft. Kunával is fizettünk egy helyen de nagyon rosszul váltották, az Euro-t viszont mindenütt azonos: 1 Eur = 1,95 KM árfolyamon váltják. Az utak nagyrészt jók, kicsit jobbak, mint itthon, Sarajevo közelében van 18 km-nyi autópálya, max. 120-szal lehet döngetni rajta. Tényleg sok a rendőr, az autópálya elején és a végén is mértek, elvétve útközben is. A határon odafelé (Slavonski Samacnál, HR-BiH között) nyittatták fel a csomagtartót és túrtak bele a táskáinkba. Errefelé szinte minden tábla cirill betűs, nem egyszerű eligazodni rajtuk, visszafelé el is keveredtünk (Granicsni prelaz-t kell figyelni, persze cirill betűvel...). Egyébként az eligazító táblák már a határtól jelzik a nagyobb városokat, ebben azért jobbak, mint mi magyarok. Az út sehol sem emelkedik vészesen, szerpentin talán 1 db van, szóval megéri erre menni akár Dél-Horvátországba vagy Montenegróba is.

Debeli Brijeg határátkelő után és a horvát oldalon is nagy építkezés folyik, készülnek az új átkelők, amik már több sávosak lesznek. A montenegrói oldalon kétszer kell megállni: egyszer az útlevelet nézik meg, a másik megálló a vámosok bódéja előtt van: itt is beleturkált a táskákba is a vámos. Szállást ugye nem foglaltunk előre, de minket senki sem szólított le, egyik ismerősöm javaslatára bementem Igalo szélén az egyik élelmiszerboltba és a tulajnak mondtam, hogy szállást keresünk. Kb. 10 perc múlva már jött is egy hölgy, akinél végülis laktunk, 6 Euro/fő/éj áron (maga a tulaj alkudta le 7,5-ről 6-ra...). Nagyon kedvesek, a ház egy kis utcában van, ami közvetlenül a főútról nyílik. 2 emeletes a ház, mi a földszinten voltunk. A tulajok bosnyákok, akik a háború elől Németországba menekültek, majd ide tértek vissza. Össz. 4 db, 6 személyes apartmanjuk van, 35-40 Euro/nap/apartman az áruk főszezonban, de általában mindig telt ház van. Németül tudtunk velük beszélgetni. Ha érdekel valakit, a telefonszámukat és az e-mail címüket meg tudom adni.
Odaérkezésünk napján és másnap borongós volt az idő, az első éjjel esett is valamennyi eső, de utána kiváló, napos időben tudtunk kirándulni. Horvátországban többször voltunk, mint Montenegróban, alapvetően jobban tetszett.

Ami számunkra nagyon nem tetszett Montenegróban:
- az utak elég rossz állapotúak, óriási kátyúk vannak,
- a Kotor-Tivat között található alagút HIHETETLENÜL rossz: fentről ömlik a víz, hatalmas kátyúk vannak benne (vízzel teli, nem is látod), semmiféle felezővonal vagy fényvisszaverő vagy világítás nincs benne,
- az útburkolati jelek teljesen el vannak kopva,
- lépten-nyomon elütött állatok az úton (sok a kóbor kutya-macska),
- rengeteg szemét, a tengerparton is,
- a házak stílusa egyáltalán nem egységes, mindenféle építészeti stílus keveredik (Horvátországban sokkal jobb ránézni egy kis falura is),
- Igalo úgy néz ki a lakótelepre hasonlító szállodáival, mint amire az ötvenes évek óta nem költöttek egy fillért sem,
- közvilágítás nincs vagy igencsak foghíjas,
- a határőrök MINDIG szívattak valamivel, általában negyed órát vártunk az útlevélkezelésre akkor is, amikor senki nem volt előttünk, és örökké kérdezgettek, hogy hová megyünk, ott mit akarunk csinálni. Angolul értenek ha muszáj nekik.
- a közlekedési kultúra rendkívül alacsony színvonalú.

A természet valóban szép, de véleményem szerint Horvátországban is vannak legalább ilyen szép tájak, SOKKAL tisztább tengerparttal. Perast szép, Kotor óvárosa is, itt azonban sok sikátorban iszonyú macskavizelet szag volt. Tivat mellett a Virágok szigete (Ostrvo Cvijeca) elég nagy csalódás, semmi extra, ráadásul jó sz*r úton lehet oda eljutni. A komp Kamenari és Lepetane között jó dolog, 3,5 Eur/autó az ára jelenleg. Budva óvárosának vannak szép részei, de ott is elég sok volt a szemét. A legjobban Sveti Stefan és Petrovac tetszett, ez volt a két legtisztább település. Petrovacon svéd turisták fürödtek is a tengerben. Megpróbáltuk Stari Bart is megnézni, de zárva volt (akkor volt az ortodox húsvát nagypénteke). Egyébként itt volt a legalbánabb rész ahol csak jártunk. Ezek után Ulcinj-hoz nem volt kedvünk, sőt másik szállást sem kerestünk Petrovacon. A házigazdánk is elismerte, hogy Horvátország sokkal magasabb színvonalú, mint Montenegró, a turizmus fejlesztéséről csak beszélnek, de nem tesznek érte semmit.

A kaja ahogy láttuk, egyáltalán nem olcsóbb (Igaloban és Herceg Noviban), mint nálunk, egy ötöd szelet pizza 1,3 Eur-ba került, halételt 12-18 Eur/fő áron lehetett volna enni, igaz, most még nagyon sok minden zárva volt. Nagyon finom volt viszont a prsutos szendvics, 3 Euro körül volt az ára. Kávé 0,5 Eur, jeges kávé 2,2 Eur, 1,5 literes Niksicko sör 1 Eur. 95-ös benzin 0,97 Eur/liter.

Horvátországban jártunk Molunatban (szedtünk narancsot, nagyon finom!), Trstenoban az arborétumban, Dubrovnikban, Lokrum-szigeten, Cavtatban.
nagycsalád Creative Commons License 2005.05.03 0 0 861

Szia csakamunka!

Köszönöm a tájékoztatást, valószínüleg Horvátország felé fogunk menni. Mi is a Dunántúlról indulunk (Veszprémből), csak az a bajom, hogy rendkívül nagy a társaság (26 fő, 6 autó) és ezért keresnénk olyan útvonalat ahol a konvoj jobban eggyütt tud maradni. Szerintem erre az autópálya a legalkalmasabb. Ha alsóbbrendű utakon megyünk és kifogunk valami lassú járművet, mire ennyi autó megelőzi lemegy a nap.

Ti tavaly mennyi idő alatt értetek le Montenegróba? (Horvátországon keresztül) Ez azért lenne érdekes számomra, mert a barátaim közül az egyik "úriember" csak reggel nyolc és este nyolc között tud  vezetni, utánna álmos lesz, és elalszik. Úgy meg ugye nehéz autót vezetni. Tehát megköszönném, ha ezt az infót megosztanád velem.

Aztán érdekelne az a bizonyos komp is. A szállásunk Kotorban van, és ha jól értem akkor érdemes a komppal átkelni az öblön, mert azzal időt spórolunk! Ez így van?

Mi egyéként július 21-én indulunk 10 napra.

Egyébként a 150 km pluszt én is konstatáltam az útvonaltervezőn keresztül, de időben a külömbség 2 perc (az útvonaltzervező szerint) a Horvátországi és a Bosznia-Hercegovinai útvonal között. (mi arra szeretnénk visszafele jönni, mármint Mostaron keresztül)

Várom az infókat, köszi!

Előzmény: csakamunka (852)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.01 0 0 860
OK, bocs.
Előzmény: csakamunka (859)
csakamunka Creative Commons License 2005.05.01 0 0 859

Kedves lalilalilali !

857 sz. hozzászólásod minden bizonnyal helytálló, viszont az én tapasztalataim szerint még a mai napig is élnek és dolgoznak pl. Szlovéniában szerb, bosnyák, makedon,  származású rendőrők akik Jugoszlávia szétesése után maradtak az új államban és megkapták a szlovén állampolgárságot.

Szerintem a helyes kifelyezés ez lett volna : szerbia és montenegró-i rendőr, ha már precizek szeretnénk lenni.

Következő utazásomon meg fogom kérdezni, hogy milyen származású.

Amennyiben hozzászólásom félreérthető volt mindenkitől elnézést kérek.

Pontositva: A horvát-szerb montenegrói határon a szerbia és montenegrói oldalon szolgálatot teljesítő rendőr /akár még magyar származású is lehetett volna/ pecsételt az útlevelünkbe......s.t.b.

Kedves lalilalilali amennyiben ennyire a szavakon lovagolunk én úgy gondolom nekem több hozzászólásom nincs.

Mindenkinek jó utat, kellemes nyaralást, jó fórumozást.

Sziasztok.

Előzmény: Törölt nick (857)
fallert Creative Commons License 2005.05.01 0 0 858
Köszi az infót. Az utak milyenek? Vannak kiépített pihenőhelyek az utak mellett (mint Horvátországban)? Sveti Stefanban lessz a szállásunk. A strandok milyenek ott? Fizetők?
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.01 0 0 857

Szerbiában szerb rendőr, Montenegróba montenegrói rendőr, Montenegróba alapjában montenegróiak élnak, nem szerbek. Óriási külömbség.

Előzmény: csakamunka (856)
csakamunka Creative Commons License 2005.05.01 0 0 856

Hello !

Mi Lentiből megyünk.

Az országba belépéskor nem kellett fizetni, szerintem teljesen normál a ki és beléptetés. Semmivel nem volt rosszabb és lassabb mintha az EU csatlakozás elött Ausztriába mentünk volna.  A szerb rendőr bélyegzett, a vámos megkérdezte hozunk-e valamit, a csomagtartót ki sem nyitatta, és mehettünk.

A komp 5-7 euro lehetett és nem személyenként hanem csak egy személygépkocsira kellett fizetni. De erre nem emlékszem pontosan. Remélem valaki tudja. Mi odafelé nem vettük igénybe a kompot igy vesztettünk az időből de legalább körbeautóztuk az öblöt. Szerintem ha valaki nem direkt az öbölhöz megy akkor érdemes a komppal átkelni. Visszafelé már azzal jöttünk.

Ti mikor mentek?

Előzmény: fallert (853)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.30 0 0 855
Az országba belépés ugyanannyiba kerül, mint nálunk.
Előzmény: fallert (854)
fallert Creative Commons License 2005.04.30 0 0 854
Tényleg 15 eurót kell fizetni gépkocsinként amikor belépünk az országba? Tudja valaki, hogy a kotori öblöt átszelő komp mennyibe kerül?
fallert Creative Commons License 2005.04.30 0 0 853
Mi is Nyugat-Dunántúlról megyünk, de még nem voltunk ott. Szombathelyről megyünk,ti?
Előzmény: csakamunka (852)
csakamunka Creative Commons License 2005.04.30 0 0 852

Szia nagycsalád !

Mi tavaly Horvátországon keresztül mentünk le és az idén is igy tervezzük.

Mi a Nyugat-Dunántulon lakunk , nekünk igy jobb. Útvonalkeresön megnéztem és a Horvátországon keresztüli utazás kb. 150 km plusz.

Időben szerintem ugyanannyi lehet mert jobban tudsz haladni. Az is igaz, hogy a tájból nem sokat látsz mert autópálya. Tavaly még nem volt kész Splitig, volt egy kb 40-50 km a régi úton meg az egyik alagútnál volt terelés.

Néztem a televizióban, hogy a horvát idegenforgalmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a hiányzó szakaszt julius elején átadják és folytatják az építkezést Dubrovnikig.

Mi július közepén megyünk, bizom benne, hogy kész lesz.

Röviden ennyi.

Hello.

Előzmény: nagycsalád (851)
nagycsalád Creative Commons License 2005.04.29 0 0 851

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ment-e már valaki horvátország felé - amióta készen van állítólag Split-ig az autópálya - montenegróba? Ha igen, milyen az út?

Sokkal hosszabb - mármint időben!

Előre is kössz!

at72 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 850
Hali,na végre valaki tisztában van ezzel-bocs h bepofázok-de néha fejbe tudnám rugni a hireseket is a tvben (fridi és még mások is)mikor azt mondják a hires Gojko M Winnrtou filmjei--ja, egy sem volt neki ,hisz az mind PIERRE BRICE jegyzi gojko csak a szabadtérin játszott az utóbbi 10 évben Winnetout és azt hiszem nem is az eredeti szerkoban.-mégegyszer bocs,és köszi.
Előzmény: _csogi_ (834)
mammamija Creative Commons License 2005.04.27 0 0 849
jó is lenne:)

várjuk, míg crnagorac elindul és új információkat szolgáltat. (remélem még okés a májusi út nekik!!!)
Előzmény: Törölt nick (847)
valamilanykabatban Creative Commons License 2005.04.26 0 0 848
még nem:) majd júliusban
legalábbis én
Előzmény: Törölt nick (847)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.26 0 0 847
mi történt? nagy a csend.
mindenki Montenegroban van?
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.21 0 0 846
Ez már igen!
De a lentebb levő hsz alsó képe sem egy utolsó dolog.
Előzmény: csakamunka (844)
crnagorac Creative Commons License 2005.04.19 0 0 845
Bizony-bizony, a borzasztóan punnyadt esős vasárnap délután olyannyira rátelepedett az agyamra, hogy csak azt tudtam kérni, hogy segítsetek(mármint útvonalügyben)de ahhoz hogy érdemleges választ kapjak, valóban hibázott legalább annyi, hogy honnét is támadnék.Pótlás:Bpest alol, az M7 autópálya melöl.Az imént említett hiányosság ellenére azt hiszem megkaptam a választ, mivel az én esetemben akár Bosznián, akár Szerbián keresztül is nyomulhatnék, mármint a távolság, illetve az ésszerűség okán mindegy. Ami számít, hogy mi vár rám az úton, ill. útközben. Magam is a Szerbiai tranzitot preferáltam...........oda. Visszafelé azért, a Dubrovnik Mostar Szarajevó stb. vonulás is foglalkoztat, had lásson a szemünk valami újat még búcsúzóul. Minden esetre köszönöm az infót, és ha addig már nem is járnék erre(ez kizárt), ha abszolváltuk az ominózus utat feltétlenül közkinccsé teszem a tapasztalatainkat.
csakamunka Creative Commons License 2005.04.18 0 0 844

Szia IK-211 !

Minálunk egész jó idő volt. Átugrottam Lendvára /Szlovénia/ és vettem néhány doboz Niksicko sört. Rá kell hangulodnom a nyaralásra :).

Előzmény: Törölt nick (843)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.18 0 0 843
Mivel itt Szegeden egész nap kitartóan zuhogott az eső,gondoltam csinálok egy kis jókedvet mindenkinek aki szintén esőben töltötte a napját.Sveti Stefan a hegyen levő kápolnávalHajóra várva egy sör után
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.18 0 0 842
ilyen és hasonló az út az előbb említett vidéken.
Előzmény: Törölt nick (841)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.18 0 0 841
a lényeget elfelejtetted.
mégpedig,hogy honnan indulnál az útra?
mert mondjuk pestről vagy a dunántúlról nem biztos,hogy megéri a belgrád-podgorica útvonal.
Előzmény: crnagorac (838)
o.attila Creative Commons License 2005.04.18 0 0 840

Szerintem is Szerbián át vezet a legszebb út.

Az út elég forgalmas, de kárpótol a gyönyörű táj.

Ha már a tengerparton vagytok, akkor érdemes egy nap Cetinjéből Kotorba vezető útra is ellátogatni. (NEM Budván át) Neház az út, 25 szerpentin van, de kárpótol a lélegzetelállító panoráma.

kotori öböl 1

kotori öböl 2

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.18 0 0 839
A legszebb út az Szerbián keresztül van, a Morača-völgyétől lehet dobni egy hátast és az út is jó minőségű. Bp-Budva 14-15 óra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!