Hát... nehéz beletenni a befúvókat, a szkimmert, a padlóösszefolyót, és saccra lenne csak kockaformájú, és azt nem is mondom, ha a beton mégis benyomná, akkor szopacs... Szerintem.
erről a fóliás teknikáról jutott ezsemvbe egy dolog. Mi lene akor ha én ugyan betonból csinálnám, de a beton beönteése előtt ezel a teknikával kifóliáznám a földet és utána abele a beton a zsaluba, így biztos a vízszigetelés-vagy nem????-várom a válaszotokat
Tökéletes! Ez egy téglalap alapú függőleges falú kert tó. Sokan csinálnak fürdőtavat hasonló módon csak lankás meder kialakítással és gyengébb minőségű béléssel, tófóliával. Szerintem jó ötlet volt ezt a koncepciót medencévé alakítani. A talaj minősége valóban lehet akadálya a dolognak, de akinél működik annak szuper.
Hipermangán=káliumpermanganát. Attól a 2-3 grammtól nem lesz piros. Hevítés hatására oxigént termel, ezért bomba alapanyagnak minősítették és betiltották a forgalmazását.
Ennyiért főnyeremény. Egyébként azt látom, vagyis hallom, hogy a bordázott flexicsőből nehezen megy ki a levegő, jó sokáig kattog, amikor leveszem a csövet szereléshez.
Annyi szart tesznek már mindenhová, hogy amit tudok kerülök. Mondom ezt úgy, hogy nem tudom, hogy a medencevegyszerek mit tartalmaznak. A filléresről: pont ezért szerzek én tömény hipót.
A hipermangánból hogyan kell bombát csinálni, mert gondolom azért ... Káliumpermanganát is lenne, attól legalább szép piros lesz a víz, és jól köti a vasat.
Az biztosan nem ártott neki. Vízzel azért jobb hosszabb ideig próbálni, mert úgy meglátod, ha a tömszelencéjével baj van és a csapágyaknak is kell egy kis idő mire igazán hallani a hangjukat. Az én szivattyúmban pl. a csapágy veszettül zörgött. Amikor kivettem akkor láttam, hogy tele van rozsdával. Isten áldja meg azt, aki ezért kidobta az egész cuccot. Nem került 1000 Ft-ba a két új SKF csapágy bele.
A rézgálic tulajdonképpen gombaölő szer, az élelmiszerekben is van "E519" fedőnéven. De szoktak eltenni rézgáliccal falun csemegeuborkát is, amitől üde zöld marad.( Abban aztán töményen van, én utálom is az íze miatt!) Az a 20-30gr amit a 10 köbméterbe tenni kell, az meg sem látszik. Pl. a bordói lé az 10 literbe 300gr! A sósav pedig egyszerűen Ph minuszként működik. ( Nem vagyok biztos benne, hogy a direkt algaölő nem sósav-e véletlenül.) Egyedüli gond, hogy a hipermangánt a terroristák miatt nem lehet szabadon vásárolni. Szerintem is jók a tabletták meg a bolti vegyszerek, csak egy kicsit sokba kerülnek. Amik a receptben vannak mindezeket tökéletesen pótolják fillérekért. Az árkülönbözet pedig maga a parasztvakítás.
Hát én rézgálicot BIZTOSAN nem tennék bele. A sósav is feleslegesnek tűnik, mert egyrészt létezik direkt algaölő vegyszer, másrészt ha klórtabletta, ami lebomlik, nem jó, akkor ott valami baj van. Szerintem. Nekem hipóval és multitablettával, algaölővel meg az első feltöltésnél sokk klórral tökéletesen áttetsző, és nyugodtan alszok.
Ez jó árnak tűnik így a képek alapján.
Amúgy én biz-a kipróbáltam vagy 2 másodpercig, hogy ne akkor kelljen kiszerelni az akna mélyéről, amikor már nehezen megoldható a dolog.
Hú,
az egy KÜLÖNÖSEN veszélyes vegyi anyag. Többeket megmérgezett már, szigorú kiméréssel lehet csak alkalmazni munka közben! A mester azt mondta, hogy szerinte a víz veszélyesebb, mert a vízbe már sokan bele is fulladtak.
:-)
Amikor a medence fémpalástot vettem (zsalunak), akkor odaadta a srác az eredeti papírját. Erre a gyártó ráírt egy receptet ami a tapasztalatok szerint bevált és fillérekből kijön. A medencének egyébként semmilyen szűrése nem volt. A recept: 11 köbméteres medencébe: 1,5 l háztartási sósav 1,5 l hypo 2-3 dkg rézgálic 2-3 g hypermangán A tulaj állítása szerint ezt használta és egész nyáron tiszta volt a víz. Az ellenőrzéshez most vettem éppen az ebay-on egy műszert amivel a Ph és a klór tartalom is ellenőrizhető. Magyar pénzre átszámítva 3300 Ft postával együtt. Közérthetően mutatja, hogy mit kell még önteni a vízbe.
Nekem ilyen szűrőm lesz. A tartályt és a szivattyút 13e-ért vettem. Elúsztatták és nyikorogtak a csapágyai, amiket kicseréltem. Egyébként gyakorlatilag újnak mondható. A szivattyút ha valaki próbálgatni akarja akkor az a legjobb, ha feltölti vízzel, majd egy vödör vízbe belógatja a szívó és a nyomócsövét. Ha okádja a vizet és hangtalan akkor tökéletes. Víz nélkül a porcelán tömszelencéje azonnal felhevül és ki tudja mi történik vele.
A padlóösszefolyó ugyan közösítve van a szkimmerrel, de mind a kettő ágába külön elzárószelep, vagy csap kell mert ezzel tudod beállítani pontosan, hogy mennyit szívjon a szkimmerből és mennyit az összefolyóból.
Szögletes medencénél jó az egyenes PVC és a szerelvényei. Mindenképpen a drágább vastagfalú (3mm) csöveket használd, ne a vékony csatorna csöveket, a biztonság kedvéért. Nekem a kör miatt inkább a flexibilis PVC cső kellett.
Csurgalékvíz keletkezhet valamelyik hollanderes kötésnél, esetleges üzemzavarnál vagy amikor víztelenítesz tél előtt. A zsomp megy bele ugyanabba a csőbe amibe a szennyvíz és a szivattyúnak van saját szintérzékalője. Az újraindulás gátló csak azt a célt szolgálja, hogy ha áramszünet van egy pillanatra akkor neked kelljen újra indítani. Ez egy kisméretű mágneskapcsoló. Az ÉV relére a világítási trafót és a szivattyúkat kötöm, hogy leoldjon, ha valami probléma van. A víz szerintem eleve földpotenciálon van, de a szivattyú fémalkatrészei is természetesen. Az akna kap egy fém keretet és a tető egy akácfa burkolatot, hogy a vas ne látszódjon.
Idén januártól 30 köbméterig nem kell engedély a medire, még csak bejelentési kötelezettség sincs.
50-es nyomócső bőven elegendő lesz, ha 5 méterest akarsz, igen ragasztva. Ha megnézed az 533-as hozzászólásomat, na az egy 5*2,5*1,25-ös medence. Ebben egyébként csak a vas 100 e ft.
Ha nem akarzs póruljárni, akkor menj el medencetechnikai üzletbe, az 579-ben is szinte megkapsz mindent... Kezdődik a South Park, holnap küldök egy képet, hoygy ha kevered a kettőfélét, akkor mire számíts. Működik a dolog, csak vacakolós. 5 m3 alatt nem kell semmi papír. Fölötte polgmester + építési engedély, és a helyi vízmű. Meg talán a szomszéd beleegyezése is, ebben nem vagyok biztos.
Csurgalék: ami kicsöpög valahonnét. Ha víz alá kerül a cuccos az gáz. Egyébként aki tutira akar menni, az rakja bele eleve a búvárszivattyút, tegyen rá egy úszókapcsolót, és ha az felemelkedik, mert valahonnét jön a víz, akkor automatikusan bekapcsolódik. ÉV relé. Nem kell földelni sehová. nagyon egyszerűen úgy működik, hogy a fázison kifolyó áram megegyezik a nulla vezetéken befelé folyó árammal, a két tekercsen átfolyó ellentéte irányú arám "kioltja" egymást. ám, ha valahol "kifolyik" az áram, mondjuk a medibe, akkor felbillen az egyensúly, és a mágneszetercs kibillen az egyensúlyból ergo behúz és a mechanika kiold.
Na-na. Voltál mostanában vasboltban? Én a múlt hónapban egy szál 12-es 6m-es betonvasat vettem 1630 HUF-ért. Mai áron az összes költség közel 10 %-a, legalábbis a kedvezményesen kapott Mapeimhez képest.