Elnézést kérek kedves Topiklakó barátaimtól, de a Vasárnapi Ujság: http://epa.oszk.hu/html/vgi/kardexlap.phtml?id=30 tanulmányozása továbbra is lefoglalja minden szabadidőmet. Belefeledkezve a XIX. századi kiadvány mintegy 2500 {!!!} lapszámába, bámulnivaló archív fotókat és patinás metszeteket sikerült megismernem. De még rengeteg "lapoznivaló" akad, ami heteket vesz igénybe...
Tata várát 2008 júniusában (!) volt szerencsém felkeresni... A több száz kép elkészítése után magam is fullasztónak találtam a fotók feldolgozását, s Pató Pál módjára elnapoltam a feladatot. Gondoltam, majd a "hosszú téli esték" alkalmával utolérem magam, azonban ahogy kisütött a nap én újabb- és újabb képeket halmoztam fel várainkról :-) Két hónapja felébresztettem hibernálásukból Tata várának képeit, s nekiálltam a munkának; most szeretném átadni nektek fotóim legjavát:
Hétvégén két vár(rom)ban jártunk, amatőrként az alábbiakat tudom róluk elmondani:
- Gerencsérvár: eddig csak fotókon láttam, ahhoz képest valamivel többet találtam (mint gondoltam), a terület közepén nemrég fákat vághattak ki. Alatta forrás (Vár-forrás?) és a gyermekeimnek nagy örömet okozó patak! Körülötte pedig széles árok.
- Csókakő: nagy meleg volt (milyen lehet nyáron?) fent és sok ember; a munkálatok láthatóan szünetelnek, de még sok állvány látható, melyek némelyikére a vállalkozó szellemű látogatók fel is másztak (szerintem veszélyes). Csodaszép kilátás. Igazán szedhetnének legalább 100 forintos belépőt, amennyien ott megfordulnak...
OFF (?): jártunk még a vértesszentkereszti kolostor romjainál is, nekem kevés volt a félórás vezetés, ide még vissza kell térni.
Igen, a Garam völgyének egyik jobb sorsra érdemes váráról van szó. Pedig sikeresen túlélte a várrobbantások korszakát, de magára hagyatva az időjárás vasfogával szemben nincs esélye. A közeli Saskővel ellentétben, még csak várbaráti csapatáról sem tudok.
Lényegre törő a feltevésed! Hiszen már a Drégely várában ostromolt Szondy György is elpusztította minden értékét, hogy ne jusson a török kezére. Erre pedig a legegyszerűbb dolog, ha beledobják a mélységes kútba. Ezt még a drégelyi várban nem kutatták...
Pedig nekünk is van: szakembergárdánk, légifotósunk...
Ezek szerint csak az akarat {de inkább a pénz!} hiányzik?
Nagy kíváncsisággal nézem ma este 18.55-től az MTV-n folytatódó Magyarország története sorozatot, vajon mennyire kapnak benne szerepet a várak? Hiszen ezek évszázadokon keresztül képeztek fontos színteret a politikai eseményeknek.