én egy ilyet használok, szerintem nagyon jó: http://www.vedoeszkozbolt.hu/index.php?PHPSESSID=048007cec1f54a09d05bdcffedda6211&tpl=product&prID=370
de tervezek egy full arcos maszkot beszerezni csak az ára is húzós (20e nettó): http://www.vedoeszkozbolt.hu/index.php?PHPSESSID=048007cec1f54a09d05bdcffedda6211&tpl=product&prID=368
A Bi 58-ról sok rosszat hallottam már , az emberre való káros hatásairól.Állítólag nagyon veszélyes, saját véleményem szerint a Zolone legalább annyira,egy tuti mindkettő rettentően büdös..pfff.
Anyukámnak múltkor mesélte , hogy egy ismerősének , a fia így halt meg ,"véletlen !" ivott a méregből ami egy üdítősflakonban volt,nagy valószínűséggel szándékos volt...de szörnyű az biztos..
ok ..ok ..elhiszem . Amúgy valóban különbséget lehet tenni , ha a permetszerben esetlegesen levő oldószertől (EC ) kap az ember valamit , vagy ha a hatóanyagtól . Az oldószer is be tud keverni . Én a Bi58-tól leszek kissé kótyagos .
Egy ismerősöm mesélte , hogy az egyik kollégája így lett öngyilkos Bi58-cal , nem volt egy szép látvány a pasi azt mondta . A bőre nem is sárga volt hanem zöld , annyira bekevert a májának a méreg , de állítólag töményen ivott 2 decit ..én azt 200 liter vízben hígítom fel és azért kerül máshova is , nem csak rám .
De komoly... egyszer így jártam, igaz én voltam a hüle gyerek, mert akkor sapim sem volt, és kint a kertben nem tudtam hajat mosni, és valszeg akkor csak a permetszer szagától fájt a fejem..de fájt...tuti , erre konkrétan emlékszem..
Ja ..ja ... szőke , de isteni sütit tudsz sütni .. : ) . Szóval ha kapsz valamit a permetszertől az szerintem nem fejfájás ... azt mástól lehet kapni .
Szénbetétes gázálarc , az jó . Na nekem nincs , én úgy vagyok , hogy nem dohányzom , nem iszok ( annyit ) nem kávézok akkor honnan a fenéből szedem össze a szükséges méreganyagokat ... hát rövidgatyában meg ujjatlan trikóban permetezek .
Halkan bevallom, hogy én bizony felelőtlen vagyok, mert védőszemüveg ,max.sapi és más semmi...így permetezek .
Próbálom szélmentes időben csinálni, vagy legalább is nem széllel szemben, bár előfordul , hogy mégis telibe talál, eddig megúsztam "rosszullétek nélkűl, na jó egyszer majd szétrobbant a fejem a fejfájástól"....
Ezek szerint Te nem gázálarcban védőruhában és álarcban permeteztél mert azzal nem fordulhat elő ilyen baleset. Nagyon sokszor látom hogy csak porvédő álarcban permeteznek ez a semminél több. De én csak szénbetétes gázálarcban bermetezek.
Emlékszem még , hogy milyen stádiumban nyomtam a 3 rezest .
Hird ... majdnem talált , pont a 6-os mellett van a gyümölcsös jobb oldalt . Azért azon csodálkozok , hogy Bálicstetőn nem volt fagy , mert a Mecseken levő kertek tulajdonosai is panaszkodtak a fagyra , mivel ott jóval előbb virágoznak a fák . Én 2 éjszaka is -3 -4 körül mértem , a kajszi teljes virágzásban az őszi szirombontás előtt volt .
Szóval a 3 rezes ... szerintem a jó réz fedés az alapja minden gomba leküzdésének , legyen az tafrina , monilia vagy egyéb levélbetegség . Az egyszeri permetezéssel nem lehet teljesen lefedni a fát , én ezért ismétlem , és ha az idő olyan akkor akár 3 szor is . A rezet akár rügypattanásig lehet használni , mér régebben írtam , hogy a lompozaton nem tud kárt tenni , max megperzseli az első levél hegyét , ettől a levéltől a fa úgy is meg fog szabadulni , ha rendesen beindul a lombhajtás . Ami érzékeny és óvni kell az a bibe , na ezt nem illik rézzel megpermetezni . A sziromlevél is érzékeny rá , de az sem marad a fán , tehát ha perzselődik , nem nagy gond . Természetesen rézhidroxidot használok . Utána Score Orthocid ezek is abszolút megelőző jelleggel , mert egysze már kifejtettük , hogy a tafrinát gyógyítani nem lehet , csak megelőzni . Folyamatos nyomás alatt kell tartani az érzékeny időszakában és nem engedni kitörni ... ennyi a nyitja . Én április 10-én használtam utoljára gombaölőt , azóta nem . Az időzítésen is vitáztunk .. persze finoman , én azt mondom , hogy inkább 3 nappal előbb legyen , mint később . Én erős piros bimbós állapotban kezdem a Score + kaptán -t és egyből lombtrágyával .
"A Cuproxat® FW az első rézkészítmény amely 100%-ban kötött formában tartalmazza a réz ionokat (Cu++), és a komplexben hordozott fémréz bejutása a növénybe lényegesen kevesebb energiát igényel. Ennek felbecsülhetetlen előnye, hogy a temék valójában a vegetáció egyetlen fázisában sem perzsel, így gyakorlatilag bármilyen fenológiai állapotban felhasználható."
Szia, Emlékszel még a 3 rezes permetezést milyen fenológiai stáiumban juttattad ki? (gondolom nem mind lemosó volt, mennyire lehet reszkírozni a zöld részeket rézzel, egérfül, vagy esetleg még utána is? Ja és milyen rézkészítmény volt?) A kombináltad gondolom Score és vmi kontakt (De mi volt ?:) ), és ezt mikor kezdted nyomatni? gondolom, ha már volt minimális lombfelület ahol fel tudott szívódni...
Azért kérdezem ezeket, mert én is pécsett kertészkedem, bár nálunk fagy nem volt, de a védekezések (réz, orthocid, score) ellenére az utóbbi évek legdurvább tafrináját kaptuk el. (Mi fenn a város fölötti Bálicstetőn - te a képekből kisilabizálva valahol Romonya Martonfa környékén?) Furcsa egy tavasz volt, mert nem volt sok eső mennyiségre, de gyakran -főleg márc. áprilisban- volt csepergés....ideális a gombáknak.
Nem mondom, hogy biztos vírus, tényleg érdemes negyítóval megnézni a levelet. Még az is lehet, hogy a paradicsomnak más baja van. De az Y vírus fertőzheti a paradicsomot is.
Van egy javaslatom, meg kell nézni egy jó nagyítóval a levélnek főképp a fonákját, a legtöbb gombaképlet már 8-10x-es kézinagyítóval látható valamennyire. Én a vírust azért nem találom valószínűnek, mert a kollega úr azt írja, hogy a paradicsom meg a krumli - a vírusok meg általában egygazdások.
(mellesleg én is hasonlón szívok, csak nálam a szőlő meg mellette az orgonabokor alső levelei deformálódnak, és semmi lisztharmatos jel - arról már tudom, hogy képes ezt a két tök különféle növényt egyszerre fertőzni, és leveleket deformálni. Sztereomikroszkóp alatt meg vattaszerű laza gombafonalak látszanak zömmel a fonákon.)
Igen igazad lehet most megnéztem ismét a képeket A levélsodródás vírussal (PLRV) fertőzött növények kanalasodnak az erek sárgulnak és pattanva törnek ez 1értelműen nem az. A Y vírusnál (PVY) vannak a a tintapacára emlékeztető fekete foltok vagy mozaikos elszíneződések és ez valóban lehetséges
Szerintem ez nem vírus A krumplinál a vírus 1ső tünetei hogy először idétlenül meggyűrődnek a levelek aztán a levél ér színelváltozások és utána szárad én ezt itt nem látom . Én csak öntözési problémára gondolok talán a slagban még túl meleg volt a víz??
Köszi a tanácsokat... Úgy olvastam az okosoktól, hogy egyszer ridomil egyszer amistar... most volt az amistar része a dolognak... nem hiszem, hogy gombusz lenne vírust mondanak többen is. Ami előfordulhat, mert nem hibrid fajtát vetettem. Bár... Mondjuk az jelenthet valamit, hogy a holland hibriden nincs semmi.
Na jól van, akkor mondja el nekem valaki, hogy hogyan is permetezzek blokkban, hogy jó legyen a dolog... mindenesetre addig dobok nekik egy kis réz+ként. Vagy megint ridomil?
Valahogy én is így kalkuláltam. Nálunk azért jobb volt az idő. No meg én nem piacozok. Most kezdenek teremni a fáim. Van össz. 12 db. 6 ebben az évben terem rendesen előszőr.
Épp én is ezt tanácsoltam neki a másik topicban, de mivel rendesen védekezett esetleg lehet perzselés is, én azt hiszem egy kis Championnal lepermetezném. Talán még lombtrágyát neki ha ezektől nem, mástól sem jön rendbe, de remélem azért mégiscsak helyrejön.
Nálunk fagy volt virágzáskor , meg 2 hét hideg . 3 rezes permetezés volt , 3 kombinált felszívódó+kontakt , és 1-1 külön kezelés . Nem reckírozok , mert ...nem . Jövő hét végén már viszem a piacra , ha 1 héttel korábban tudom kezdeni , mert erős egészséges a lomb , az sokat számít . Van egy termelőnél ugyan az a fajta amivel én is kezdem , az kb 1 héttel van lemaradva az enyémhez képest , mert a tafrina miatt nem tudott lombot növeszteni .
A kajszin láttam valami darázsfélét , nem is kellett volna irtani , most már tudom , aztán unifosz volt otthon . Az idő szeles volt , és visszahordta rám a permetlevet , másnap vettem észre , hogy szürkül az arcom , aztán rendesen rosszul is lettem tőle , olyan volt mint mikor másnapos vagyok . ...szóval nem egy felemelő érzés . Szóval azért ezeket ésszel kell csinálni , mert nem csak a bogarak bódulnak meg .
Még südő lánykoromban ettem egy kis epret amit jó édesapám előtte permetezett. Igaz nem annak szánta a Bi58-t csak hát a fák alatt volt, aztán jutott neki is. Onnan meg belém is. Egy egész éjszakát virrasztottam a mellékesen és volt rá lehetőségem (legfőképpen időm) hogy kitaláljam mi is lehetett a baj. Ennek lett az eredménye, hogy legalább a permetezések idejére mindig letakartuk a fák alatt lévő kultúrát.