Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Csak szólok, hogy a hypo rettenetesen elviszi a pH-t felfelé, és ahogy olvaslak, gondolom nem is méred a vizedet, ez elég nagy hiba. Csak azért írom, mert én is hypózok, de utána mérek és utána rögvest sósavazok is.
Igen, Én is féltem eleinte hogy mi lesz a vízzel, mert csak 7végén voltam itthon a nyár nagyrészében. De nagy meglepetésemre nem volt semmi probléma a vízzel, jún. közepén lett megtöltve és aug. végén lett leeresztve, 1x sem kellett a vizet cserélni, mint ahogy már írtam. Szerintem a meditakaró miatt nem algásodott, mert ugye az nem engedi át a fényt, fény nélkül pedig nincs is alga, vagy csak nagyon visszafogottan. Annyi bibi volt, hogy kicsit (de tényleg csak kicsit) opálos volt a víz, idén viszont megpróbálnám a pelyhesítővel kiküszöbölni ezt a problémát is.
Am kútról van töltve a medi.
Valószínű akkor maradok a hypo-nál, mint algaölő-fertőtlenítő, mert mint írtad keverés nélkül nem tud a vízzel elkeveredni az "anyag", persze van némi difúzió, de az ugye ehhez igencsak kevés.
Nem bánnám ha idén korábban jönne a jóidő, mert tavaly igen nehezen indult a szezon.
Ha nem mozog a víz, akkor a vegyszer sem. Ilyenkor leül a medence aljára, és semmi nem történik, csak kiolvad a klór tabi. A medence többi része, medence fal stb.. nincs védve. A víz poshadhat, algásodhat, főleg a felső réteg, mert az sokkal melegebb. Itt elkezdhet síkosodni az algától.
Sziasztok! :) 457X91cm-es puhafalú medibe lehetne úgy használni úszó vegyszeradagolót, hogy nem használok vízforgatót és esetleg van hogy napokig nem mozog a víz?
Mert tavaly meglepően könnyen tisztán tudtuk tartani a vizet a medibe egész nyáron úgy, hogy nem is használtam a szűrőt ami a medihez járt, sem homokszűrőt, csak a "fürdés végén nagy örvény" módszert alkalmaztam/tuk aztán porszívózás+ hypo. (Az utóbbi nyáron ált. csak hétvégén volt használva a medi, de akkor azért rendesen... :D)
Algásodási probléma nem volt, régebben viszont mindig erősen algásodott a víz ezen módszerekkel is, csak akkor még kisebb medink volt és sima feket fólia, most viszont a medihez kapott takaróval volt takarva egész nyáron, alga pedig szinte semmi.:)
Én térkővel köveztem ki a mdence alatt, ez azért jó, mert a víz el tud menni a kövek közötti résen, ileltve tudom javítani, ha esetleg kellene. Ha jól meg van csinálva, nem hiszem, hogy olcsóbb, mint a betonozás, viszont házilag könnyebben, akár szép lasssan, pár nap alatt is kivitelezhető, roszabb időben, száraz időben is, stb.
Aztán erre vettem vakondrácsot, vastagabb fajtát, ez sűrű, de nagyobb lyukacsos, és ezen van végül a medence. Így semmiképp nem marad alatta a víz.
Megragasztani nem lehet, mert erre fekszik fel az anya, és a perem tört le.
Mindegy, a lényeg, hogy ha valakinek lenne egy régi/rossz, már nem használt motorja, abból a szivattyút-vagy annak házát-megvenném. az auxnet kukac freemail.hu címre írjon (vagy ide), ha van vkinek ilyen.
A gyárnak is írtam, valamint a hivatalos mo-i szervíznek, de egyelőre nincs sok esély.
Mindig szepen felularaznak:( Persze, ha csak 5 db kell es berakod a kocsiba, az mas, de egy gyartonal ez igy alakul peldaul (termeszetesen brutto):
Járdalap 292 Ft Járdalap Kétrétegű 365 Ft Járdalap Színes 464 Ft
40x40x6
Ez a betonlm2000.uw.hu cimrol. Mi toluk vettuk az autolejarohoz valo gyepracsot es szegelyt is, volt egy kis tores de korrektul rendeztek. Persze szallitasi dij jon hozza, szoval csak ha sok kell.
Szeva barátom !! Igazad van a padlókiegyenlítővel kapcsolatban. Volt a bómaxban a petonlap , asszem 40x40cm-es és kb 400-450 ft/db áron. Nem olcsó és nem színes, de biztos csinálnak ilyet maszekok is a felső réteget színezve. Szét kell nézni a vaterán stb...
Én is azért ugrottam rá, mert gyerekkori álmom volt, és megfogadtam, hogy lesz egyszer ilyenem. Lassan már nem futnak ilyenek az utakon. Az piaci ára jelenleg 2000 és 4000 euro között van az ilyennek, mondjuk úgy, hogy olcsóbban vettem. Egy 1984-es autó, amit 4 évesen vásárolt Németországban élő papa, és 1995-ben hazaköltöztek. Tavaly halt meg, még gyári rajta minden, a kaszin összesen 3 kis folt van kijavítva, a többi 27 éves rozsdamentes. A belseje szintén gyári,és már újra minden működik benne.
Az utolsó pillanatban ugrottam rá, ennyiért bármikor túladok rajta.
Most május 27-29 között lesz Orfűn egy találkozó, remélem összejön egy kis pénz, mert megkopott eléggé.
Több lesz az 10 cm-nél. Ugyanis ebben az esetben a "felső" végénél nullára futna a beton vastagsága, ami ugyebár elvileg a szemcseméret miatt nem is lehetséges, másrészt meg egy akár félcentis rétegnek szinte nincs is mechanikai ellenállása a terhelés ellen.
Ha a placc csak akkora, amekkorát írt a kolléga, akkor ÉN valszleg csinálnék neki beton keretet körbe és ezután a vastagabb részt feltölteném zúzott kővel, majd pedig térkövet raknék le. Ezt házilag is meg lehet csinálni (én is csináltam), és ha kiszámolom a betoplacc árát és egy olcsó térkő árát, különösebb eltérés nem is jöhet ki ekkora felületen. Nem kell bele vas, nem kell dilettálni, szemre mutatós (amikor nincs rajta medi), stb.
Ja, ha az ember csinál a medihez járdát, akkor nagyszerűen hozzá lehet illeszteni.
Aljzatkiegyenlítőt 10 cm vastagon??? Szerintem annyit nem tud illetve ilyen vastagon nem lehet önteni. Rábetonozni betonra meg megint nem buli. Felverés lesz a vége, és újrabetonozás. Egyszer kell megcsinálni, nem pedig többször töbszörös áron. Ez már tapasztalat nálam is meg lac1 -nél is.
Lehet, hogy a vized nem vasas vagy nem tartalmaz mangánt, arzént stb.., de a baktériumok mennyiségét Te sem látod benne. Vizsgáltasd be egyszer, és akkor mehet bele. Mondjuk a vizsgálat is biztos van egy "tizes".
Szerintem így a biztonságos, főleg, ha gyerek is van a háznál.
nekem metlachi volt anno lerakva.erre boritottuk rá,szépen vizszintesre kihozta a területet.ahol lejtés volt oda több kúszott.sima seprüvel tereltük a masszát,semmi nyom nem maradt a seprütöl olyan szépen kisimult.
ha ezt nem tettük volna meg,akkor egy idő után tönkretette volna a linóleumot.ráadásul itt szó volt,hogy lejtése van a betonjának,ott azért csalhat a hibákkal,lejtéssel és egy simább felületet tud alkotni.
Lassan itt a jó idő :)) Előkészülgetünk a medencére. Tudom, sokan írtátok a kút vízzel való feltöltés veszélyeit, de a mai víz árak mellett meggondolandó ( Pécsett 1300/m3 ),így probálkozik az ember. A hétvégén műanyag vödörbe vettünk ki egy kis kút vízet, tettem bele klórt ( csak úgy érzéssel ) és kint hagytam a napon. 3 napja már ennek, eddig nincs változás, a víz maradt színtelen. Mennyi az esélyem, hogy a medence is "megúszná" ? Még az is lehet, hogy a klór "megromlott", már három éve a dobozában van, abból szoktunk használni nyaranta.
Igen, nem árt ha a medence a betonnal közvetlen nem érintkezik. De olyan precíz kőmüvest nem fogsz találni, aki tükörsimára csinálja neked a betont. Én száradás után egy spaklival a kis görcsöket letörtem. A geotextil amúgy sem drága, rakjál alá ( medence sarka jobbra- balra kileng, mégha csak millimétereket is, mikor használjátok).
Én tennék, de csak azért, hogy a beton de dörzsölje a fóliát. Valószínűleg mások majd a puha medence aljat hozzák érvként, de mivel nekem betonteknőm van csempével az alján (és az oldalán), ezért első kézből állítom neked, hogy SZERINTEM nincs jelentősége a puhaságnak.
Köszike, én is erre hajlottam, a kertben akad vakond is, meg hüvelykujjnyi gazok is, meg elég köves is a talaj, ráadásul esőben nagyon felpuhul. A beton tetejére terítesz valamit, vagy kapásból a medence?
Off: Békéltető testület elé mennek, ha nincs megegyezés, akkor bíróság.
Nem elég, hogy csúnya munkát végeztek, egy másik műhely megállapította, hogy utángyártott alkatrészeket raktak bele. Ez nem is baj, ha azt kéri a vevő + nem kérnek 10% önrészt az autó évjárat miatt.
Fűre szerintem csak fólia vagy homok jó a medence alá. Én csináltam egy 3x4 méteres többfunkciós betonplaccot a felfújható medence alá. Erre raktam a 3cm vastag lépésálló nikecell amiket szövetes ragasztószalaggal rögzítettem egymáshoz. A vízfeltöltés alatt igy nem mozdul el, amikor meg már legalább félig van a medi akkor meg már nem fog. A füvön viszont eltörnének a szigetelőlapok.
A lejtés ha 2 centiméternél nem több a 3-4 méteren akkor amikor kilyukad a felfújható perem, nem fog a víz kifolyni belőle. A harmadik idény vége felé már vagy a tizedik lyuk beragasztásán vagyok túl a macskáink jóvoltából.
Szerintem az sok. Azt az oldalt jobban (ahová lejt) terheli a víz, és szerintem BIZTOSAN nem úgy lett tervezve a teherviselő elem (akár csővázas, akár merevfalú) hogy asszimmetrikus és a függőlges terhelés esetén adódó oldalnyomást - vagyis annál nagyobb oldalnyomást elviseljen.
De csak szerintem, de talán a többiek is megírják a véleményüket. De ilyen lejtős beton (három méteren tíz centi) hova készült? Itt-ott lehet látni képekert, hogy a felfújhatós medi mennyire elstimolódik ferde alap esetén, a tiéd is ilyen lenne, csak amíg a keret bírja, addig egyben tartja.
Nekem egy három és fél méteres átmérőjű, 4 m3-es kis medencém van, de nem a merev falú, hanema felfújható peremes. A gyári leírás szerint ezt nem szabad homokra rakni. Tavaly nyáron a teraszon volt, járólapon, de idénre már le akarom rakni a kertbe. Mit tanácsolsz, milyen alapra tegyem?
Budapest környékieknek is elérhető, rögtön a gyártótól is, pár éve vettem hasonlót, a cég a Dános kft., Albertirsán, Baross u. 85, a telefonjuk 53-370 206!
Én 95%-os árnyékolású napvédő hálót vettem náluk, isteni jó! Tényleg olyan, mintha tető lenne a terasz fölött, de ugyanakkor a hőt nem foga vissza, szenzációs jó!
Én egy 6X6 - os fa keretet csináltam, bele egy fuvar homokot, így nálunk is az idén napos, homokos "tengerpartot" látunk minden nap. Betont nem akartam, mert kidörzsölheti a medencét (vagy nem), de homokot akartam a medence alá. Homokszűrővel.
Mi van alul? Úgy értem a geotextília alatt? Beton?
Idén tervezem egy csővázas medence beszerzését, pont mint amilyet a képeiden látok. Az alatta levő területet úgy akarom kialakítani, hogy ha nincs rajta a medence, akkor meg odatehessek mondjuk egy pingpong asztalt. Ezért gondoltam a betonra.
Sziasztok! Most vennék előszőr merevfalú medencét . nekem 305cm x 90 cm es férne el. Hol kellene körülnézni ? Egyálltalán ebben a méretben van? A talaj amire tenném az egy betonozott placc de kb a két széléhez van 10cm lejtése . Valamit kellene ezzel csinálni? Ötlet,,,???.Várom válaszotokaz ( üzlet,- gondolat) Üdv Laci.
ha esetleg van valakinek elfekvőben valamiféle előszűrője szivattyú elé,az priviben irjon már rám,árral együtt.most néztem ,nincs a szivattyúm előtt ilyen ketyere és jobb félni, mint.....rettegni :D
ötleteket,tippeket is várok szeretettel.
szép idő van,lehet a bográcsokat megpakolni kezdés gyanánt.mi alkotunk egy kis vegyespörköltöt iziben :D
Idén szeretnék előszőr medencét feltölteni. Ez 1 puhafalú medence. Kérdésem, hogy ha alá CK lapokat fektetek le vízszintbe jó lehet-e? Köszönöm a segítséget előre is
Ezt a medencét butaság lenne kint hagyni télire, sőt...
1 óra alatt felépíthető, szétszedése könnyebb lenne, ha nem tisztán kellene elrakni, így az pár napot is igénybe vehet ( mármint a szárításra gondolok, és elpakolásra). Amúgy az sem több idő összességében. Azért az 5,5m-es már komoly mennyiség, mi általában 4-en élvezzük, de olykor 8 ember is benne ázik. Szezonban lett a Tecskóban 38 ezerről 20 ezerre leakciózva. Tehát nem biztos, hogy szezonban drágább. Figyelni kell az áprilisi - májusi katalógusokat.
De itt is szoktak szólni az emberek, ha van valami.
Azért egy 5,5m-es medihez már számolj egy homokszűrőt is, mert a gyári szűrője nullával egyenlő. Az pedig 40-50 ezer ft plusz, de akkor nem lesz gondod a vízzel.
Azt úgy hívják a googliban, hogy árnyékoló háló. De drágának tűnt, amíg Debrecenben meg nem találtam a Diószegi úton a Mezőgazdasági boltban. Ez 3m széles és métere 420 ft volt.
Mivel nekem 150-160cm magas a kerítés, így duplán van rajta. De gyárilag is úgy hajtják össze, hogy nem kell csinálni vele semmit. Szinte átláthatatlan, a szél nem kap bele, és nagyon meg vagyok vele elégedve. A 17-18 m hosszú kerítésre 20 perc alatt tettük fel.
Szezon elején már keresgetnék medencét, nagyobb méretben 5,5 m körülire gondolok, fémvázzal valaki esetleg lelöhelyről, akciókról tud már valamit? tudom még korai, de szezonban megfizethetetlenek.
Próbálj körbenézni a vaterán. Tavaly én ott vettem egy sráctól, méretre gyártotta, s bár az üzlet az utcán köttetett, nagyon jó vétel volt. Vastagabb, jobb minőségű, mint a bolti. Egy ismerősöm szintén vett tőle, ő is csak dicsérte.
Én is már várom a napot és addig is olvaslak Benneteket :) Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hol lehetne "kedvező" áron szolár takaró fóliát venni manapság ? (7,2*3,6 -os medencére )
Lassan (nagyon lassan) aktuális lesz a medenceállítás. :)) Nekem merevfalú, fóliás medim van, költözés miatt le kellett bontani, és tavasszal újra talpra lesz állítva. A kérdésem a fóliával kapcsolatos. Amikor legelőször összeraktam és feltöltöttem vízzel, akkor ki lett vágva a szkimmer és a befúvó helye. Hogyan tudom az idén úgy összerakni, hogy a kivágott nyílások ugyanoda kerüljenek, és ne szakadjon el a csavar helyeinél. Gondolom előre össze kell rakni a szkimmernél, meg a befúvó nyílásnál, de mi van ha engedem fel vízzel és elkezd valamennyit nyúlni a fólia? Nem fog elszakadni? Tudtok ezügyben ötletekkel szolgálni? Köszönöm előre is.
Lehet a lépcső mellé is, tök mindegy, de azt a kartonpapíros korongos próbát csináld meg, mert a gyári befúvók szerintem nagyok. Szerintem max 5-6cm lehet a befúvó átmérője, hogy ne szivárogjon a víz és esztétikus is legyen. Egy esztergályos elintézi neked.
ez a hátsó front,középen a ház,utcafront fele egy picit nagyobb terület.(meg is ütném szivesen aki kitalálta ezt a koncepciót)
elöl csak a fűnyiróval rohangálok....
pont ahogy fotóztam abbol az iránybol süti egész nap folyamatosan a nap és szembe nyugszik le.a faltól kb 0.5-1 méterre tudom tenni.picit beleárnyékol,de az csak vagy 20 centi.
ott fog a sör hülni :D
máshova nem tudom rakni,mert kell a hely a buliknak!
egy kérdés:
ki van furva a leeresztőnyilás a fenekén(lépcsővel szemben).a befuvót az örvény miatt valahova a lépcső mellé tegyem majd,vagy rakhatom a leeresztő fölé is?
az örvény igyis ugyis meglenne gondolom.volt már róla szó,csak agyalok,mert fali részen lévő kifúvó is volt tervben.
szervizeshölgy jöhet hozzám is.:D:D
na megyek havat lapátolni,ma már harmadjára és még mindig esik.....
Több mint 30 éve jól menő magánvállalkozás, vas-és acélszerkezetek gyártása, beépítése....építőipar...innentől nem kell ragozni, gondolom...sajnos...:((((
Most értem haza, megkaptam a mailt a telefonszámoddal, köszönöm!:)
Párom később hazahozza a "földdel" kapcsolatos papírokat, átnézem majd őket....
KOnkrétan JÁszkisér mellett van a föld, mi meg Egerszalókon vagyunk, szóval nem itt van, hogy csak úgy "beugorjak" a falugazdász irodába.....utána kell menni előbb mindennek, nehogy az legyen, hogy lemegyek odáig és nem találok ott senkit. De ott akkor azt mondod, hogy konkrétan meg kell tudják mondani az árakat?
Lehet, hogy nagyon olcsón raktam fel eladásra őket, levegyem inkább, nehogy ilyen áron "lecsapják"? Bár én már úgy vagyok vele, hogy csak vinné valaki....
Az nagyon sok, amit te írtál, álmodni sem mertem ennyiről...
Na beleásom magam majd a részletekbe és lehet, hogy kérek majd "telefonos segítséget":))....vagy mailest, hogy ne itt offoljunk.
Aranykoronánként 28000ft az átlag, ha nagyon jó, akkor 40-50ezer is lehet.
Passz, innen nem tudom megmondani. :((((
Menj be a felugazdász irodába ( biztos van nálatok is) vagy, ha van földhivatalos ismerősöd, azt kérdezd meg. Nehogy rosszul járj!!!
Nálunk H.szoboszló, Kaba, Püspökladány, Ebes és még sok helyen 1 ha 1,2 milliótól akár 2 millióig is van ( Ak függő) föld, mennyire közel van a műúthoz, öntözőcsatornákhoz stb...
Ezekről van szó....az ár kb. rendben van szerinted, amennyiért felraktam? Halvány fogalmam sincs, hogy mi az értéke egy szántóföldnek, sosem foglalkoztam hasonlóval. A hagyatékátadó végzésről írtam ki az árakat, de az is lehet, hogy ők sem jól állapították meg abból kiindulva, hogy a végzésre minden más is jóval a valós értéken alul került fel. Szóval nem tudom....
Összesen kaptunk 4 ezer forintot az egészért!!! Azt mondták, hogy nem volt termés a belvíz miatt.
Sötétben tapogatózom sajnos egyelőre, a földet örököltem, nem is tudok semmi pontosat, azt sem, hogy meddig van kiadva, stb....megpróbálok utána járni mindennek a héten.
Köszönöm, hogy "foglalkozol" a kérdéssel, és sokat segítettél...először megijedtem, hogy ha "csak úgy" eladom, akkor esetleg valami jogszabály ellenest teszek, ha nem ajánlottam fel a szomszédoknak, stb....de aztán megnyugtattál a köv. hozzászólásban.
Na nem mintha az a "veszély fenyegetne", hogy hirtelen csak úgy eladom, gondolom itt is úgy van, mint az ingatlan piacon, semmiért nem tolonganak, sőt.:(
Egyetlen okból kifolyólag akarom csak eladni, egyébként eszembe sem jutna....bedőltünk a banki hitelünkkel, nem tudjuk fizetni, ezért, hogy a családi házunkat mentsük, amit lehet próbálunk eladni...hát ezért.:(
Van egy nyaralónk is sarudon, igaz, hogy arra már kaptunk egy ajánlatot, de amíg nem foglalózzák le, még hirdetem, hátha valaki többet kínálna érte, mint a jelenlegi vevőnk.
Ez lenne az, most 8 milliónál tartunk, ennyit adnak érte....legalább a dupláját éri, de ezt is oda kell adnom 8-ért, ha nem lesz jobb ajánlat.....esetleg ha valakit tudnátok, aki nyaralót venne, ajánljátok kérlek.
ÁHHHH ! A lényeg az, hogy nem teljesen jól tudtam.
Meghírdeted, jön a vevő, elmentek ügyvédhez, az adásvételit be kell vinni a jegyzőhöz, az kifüggeszti 15 napra, mely ez idő alatt megtámadható ( szomszédok, ha adnak érte annyit, akkor megtámadhatja az adás-vételi sz.) utána tesz rá egy pecsétet a jegyző, visszamentek az ügyvédhez, ott megkapod a pénzt, és vihetitek a földhivatalba bejegyeztetni.
-ha pénzre van szükséged, akkor inkább add bérbe ( 1 ha szántó minőségtől függően 40-50-60e ft/ év körül mozog)
-ez az egy dolog, ami tartja az értékét, sőt egyre többet ér
De, ha nem győztelek meg akkor:
-régen úgy volt, hogy elővételi joga van a bérlőnek és a szomszédoknak ( szerintem most is így van)
-ha nekik nem kell, akkor ki kell függeszteni a polgármesteri hivatalba 15 napra az eladást, ez idő után a jegyző leveszi a falról, kapsz egy papírt, hogy eleget tettél a kötelezetségednek, és utána bárkinek eladható.
Vannak támogatások rá, ezt butaság lenne kihagyni:(((
De a Tiéd, nem tudom mi jár a fejedben, nem szólhatok bele.
Elküldöm priviben a számom, hívj, ha konkrétabb, pontosabb dolgokat akarsz, mert akkor megkérdezem a földtujadonos kollégáimat.
Talán emlékeztek még rám, párszor írtam ide medencével kapcsolatban, talán nem is tavaly, hanem előtte nyáron...na mindegy.
Akkor nekem úgy "jött le", hogy van itt valaki, talán Te, nyárimádó, ha jól emlékszem, aki földméréssel, vagy valami hasonlóval foglalkozik, mert írta többször, hogy a rekkenő nyári hőségben járja a szántókat, stb....őt keresném, ha nem Te vagy, segítenél, ki volt az?
Ne várj az epekő műtéttel,mert ha begyullad a az epehólyag az rá tud húzódni a hasnyálmirigyre is. Ha pedi kissebba kő az beszorul az epevezetékbe és akkor nem csak 4 kis heg lesz rajtad. Nekem decemberben szedték ki.
Bocs hogy OFF -oltam a fórumot.
Régen jártam erre, de már tetszik hogy a nyárra készültők:))
Ja, nem olvastalak végig. A padlóösszefolyóm nyílása így emlékezetből szélesebb, mint a wc pumpa, mert nekem olyan van, amire gyárilag 50-es, de talán inkább 63-as cső csatlakozik, így ez egy egészen nagymérető valami. De az ötlet jó, lehet, hogy kipróbálom.
Áh, nekem a 38-as gégecsőből van egy 3-4 méteres darabom, ugyebár az pont rámegy a 38-as csonkra, ami "T" elágazó végén lévő, és a már említett golyóscsap végén figyel. A cső másik végén meg egy daerab egynes és merev Tag (tudod, mert ha nem merev, akkor nem jó), és azzal dolgozok a medi alján. Nem bonyolítom túl...
Én műfű helyett inkább a padlófilcet tudnám elképzelni. Takarítani is könnyű és sztem, ha a víz át tud folyni rajta akkor az jobb mintha megállna rajta. Lehet nagy kopásállóságút is kapni.
A műfű nem jött be sajnos, pedig nagyon jó rajta sétálni. A hátoldala gumi, így az eső sem tudott átszivárogni rajta. Lehet emiatt is adta meg magát könnyen.
A járólappal az volt a gondom, hogy 1 nm min 1000 Ft 3 zsák flexi ragasztó 9 ezer és még nincs lerakva.
Szezonban rajta a medence, így nem látszik, ősszel a téli tüzelő egy része van rajta, szóval a végén feleslegesnek tartottam burkolni.
Hi! Kösz szépen!Akkor azt a fajtát kihagyják.Biztosan van komolyabb is, jóval borsosabb áron.De azt majd nekik kell eldönteniük hogy megéri e./Közelünkbe van egy műfüves kis pálya, már jópár év./
u.i.:Köszi +1x!..és Gratulálok a picihez!..nincs is nála fontosabb! :)
Az ilyen "kis"medencéknél, mint a miénk nagyon könnyű porszívózni. Egy gumiharang közepét kilyukasztod, belenyomod a porszívó csövét, a másik végére egy 2m-es pvc cső+ kefe. A gumiharangot az egyik lábfejeddel rányomod az ürítőre és a 2m-es pvc cső segítségével szinte minden helyet elérsz. Ennyi.
igen, a mobilok csatlakozása ezért szerencsés. Ha annak idején én is építek be szkimmert, azon is lenne porszívó csatlakozó, de nem építettem be... Így hát marad a kéthetenként plusz két percnyi vackolás, de már gondolkodom, hogy a padlóösszefolyó rácsának helyére hogyan lehetne egy csonkot tenni a porszívózás előtt, de igényes megoldást csak esztergályos útján tudok elképzelni.
Ezért írtam este, hogy elszállna az agyam mire kiporszívózom a medencét.
Nálam így történik: a medencébe belököm a csövet, lenyomom a víz alá hogy távozzon belőle a levegő. Az egyik végén a kefe a másik végét a víz alatt lévő ürítőcsonkra teszem és mehet a menet. Ennyi. Egyszerű és nagyszerű. Utána, ha van kedvem visszamosatom a tartályt, ha nincs akkor majd hétvégén.
Mivel debreceni emberke vagy, ezért adok két címet.Az egyik a Hungaropool a Monostorpályi úton ( googleban a pontos cím), a másik a Diószegi úton a buszfordulónál a mezőgazdasági bolt. Csövekért és homokért a Monostorpályi útra menjél, műanyag idomokért pedig a Diószegire.
Tavaly vettem, mert tavaszra a süllyesztett medencémet a víz felemelte és így el kellett adnom.
Igen szezon előtt volt akcióban. Meg vagyok vele elégedve, csak a csöveinek a végei kezdtek el korrodálni picit. Dehát ennyi legyen a legnagyobb bajom. De nem veszélyes, amíg a medence ki nem lyukad, addig bírni fogja.
Bocs, de este babázni kellett már és nem tudtam visszaírni.
Diego-ban volt 4 m-es és 2 m-es szélességben. A 8 nm-t 10-11e Ft-ért adták.
De, mint írtam a nap kiszívta és elkezdett porlani. A másik nagy gubanc volt vele, hogy a seprűvel alig lehetett tisztán tartani a nagy sörtéi miatt. Szóval egy nagy kalap sz.r volt.
Azt azért vedd figyelembe, hogy ha 38-asról bővítesz 50-esre, akkor lecsökken a befúvóből kilépő víz nyomása. nekem is 38-as van a SHOTT szivattyúval, igaz az iranyítható befúvó valamelyest szűkíti, de én részben látványt is akartam a medence készítésekor, így én a befúvót a vízszintre tettem, így van jó kis spricc.
Tehát az említett szivattyú olyan áramlást tud létrehozni, hogy a víz teteje állandóan mozog (másnak is akinek hasonlója van), így a lebegó piszok egy helyre gyűlik össze.
jó az víz felett is, nekem az van, de a csonkon egy csap van. Az utolsó szivattyúzásnál úgy zárom el a csapot, hogy a csőben még viz van, ergo nem levegősödik le a rendszer. A következőnél meg úgy csinálom, hogy rádugom a porszívócsövet, feltöltöm vízzel (ezt mondjuk mindegyiknél meg kell tenni), a cső vége víz alatt van, AKKOR nyitom ki aza elágazásnál levő csapot, így egyből a vizet szívja. Persze a padlóösszefolyó csapját lezárom, hogy ne onnét szívja a vizet, hanem a porszívóból. Azt be kell vallanom, hogy ha sokáig nem használom, akkor azért a csapon keresztül kaphat egy kis fals levegőt, mert az előszűrő átlátszó tetején látom a buborékokat.
Nem kell szeretni az állatokat mindenkinek, de őket is hagyni kell élni. Az autót meg talán fel lehet políroztatni. Különben meg, ha csináltál volna meleg helyet a cicáknak, nem ültek volna a kocsira. :D (HÖ-hö!)
Egyszer valahol azt olvastam, hogy az Intex sokkal jobb minőség mint a Bestway puhafaluban is.
Éppen szezon előtt volt olcsóbb? Azt hinné az ember lánya, hogy inkább nyár végén akcióznak. Jól látom, hogy neked is csővázas van? Elégedett vagy vele? A képeken még új volt, azóta mennyi idő telt el? Egyébként Intexet láttál a Tescoban?
Hát igen.Én finoman szólva útálom a macskákat.Nekem szépen elintézték a motorháztetőmet.Odaültek melegedni és megcsúsztak rajta.:(( Nem reklám, de az intex sokkal jobban is néz ki és strapabírobb.Csővázasban szerintem nem fogsz csalódni. :)
Hi Nyárimádó!De jó hogy írtad a műfüvet!:) Hol és mennyiért vetted?Tudsz róla valami közelebbit mutatni?Tesómék az előkertbe szeretnének. De csak 1 szezont bír....:/
Nekem nincs járólapom, kimaradt a projektből ( anyagi okok miatt, meg szezonon kívül tüzifa van rajta, és a fagy miatt sem raktam le). A medence alá geotextilt tettem, a napozóágyak alá pedig műfüvet. A műfű 1 szezont bírt ki, pedig UV állót vettem.
Az biztos, hogy a mázas csúszik vizesen, mint állat, de azért a többiről is el lehet ezt mondani, ha víz kerül rá. Vannak csúszásmentes ( érdes) lapok, de azt nehéz takarítani.
- ha a medencét le akarod üríteni, azt a homokszűrő visszamosás programmal gyönyörűen meg lehet csinálni, és a homok is szép tiszta lesz, mire leürül a medence
- ha porszívózni akarsz, csak rácuppansz a leürítő csonkra és szűrés funkcióval megteheted.
Abban teljesen igaza lesz lac1 barátomnak, hogy ha süllyesztett a medence oda szivattyú kell. DE ! Ne feledd, hogy az 'Y'-ra úgy tudsz csatlakozni, hogy vízszint felett teszed, és ott a porszívócső levegős lesz. Tehát macerás lesz a porszívózás a millió levegő miatt, ami a szivattyúnak sem tesz jót ( és az idegeidnek).
Nekem is volt 'Y'-om, de mikor szoptam vele, a másik nyáron ki is iktattam.
Ismét közlöm Veled, hogy nagy átmérőjű befúvót nem fog elbírni, mert kicsi a medence sugár !!! Esztergáltass. Majd, ha megvetted, vágj ki kartonpapírból különböző átmérőket, és illeszd a medence belső falára.
Én jót akarok Neked, semmi értelme, hogy kamuzzak.
Az enyém Bestway volt. Nekünk van macskánk is és van kutyánk is. Na amikor játszottak, a macska felugrott a peremre és már kész is volt. Egyébként nem azon élezte körmét csak amikor a kutyával játszottak. Mivel sokiszor jukadt ki a perem, gyakran kellett pumpálni és a szelep nem bírta. Gyakorlatilag kiszakadt a helyéről.
Csővázast néztem ki, a 366 cm-es, szivattyúval együtt 35000 forint. Van a vaterán is egy, de sziv. nélkül adnák 35-ért.
Tanácsot kérnék tőletek. Eddig puhafalú medencénk volt, 3 évet bírt ki, de az utolsó nyáron már állandóan foltozni kellett. A sok pumpálástól tönkre ment a dugója, ott is eresztett. Ősszel ki is dobtuk. Most szemezgetek egy Intex fémvázas medencével ami jóval drágább mint a puhafalú, de talán tartósabb.
Ugyebár nekem betonból van, úgyhogy a körbeburkolás az mondhatni kötelező volt. Hogy valami lábazati vakolattal, vagy éppen ami most van, az már egy másik dolog. Én igyekszem elsőre úgy megcsinálni, hogy soha többé ne kelljen hozzányúlnom, ezért nekem a fa (legalábbis ahol szabadon éri az eső) eleve kiesik. A két oszlop? Keménytetőnek lesz (?????) majd egyszer, de aztán multifunkciós ötletem támadt, a kettő között lesz majd a kollektor, ha lesz. Persze tetővel együtt, mert az én logikám szerint csak úgy és azzal együtt érdemes.
Képet a gépészetről teszek majd fel otthonról.
Sajnos, elkövettem azt a hibát, hogy a járdát betonoztam először le, utána két évvel kezdtem el gondolkodni, hogy járda is kell, mert reményeim (és a vágyaim) szerint selymes pázsit vezetett volna a mediig, de az nem jött be, járdát kellett ekecselnem, az lett térkőből, és hát a kettő nem egyforma. Annyi előnye talán van, hogy a medim széle és a medi körüli járda pont egyforma és ugyanabból van mind a kettő.
De ha nem lesz tető, akkor kollektoros zuhanyzót tehetek rá, törölközőtartót is, világítást is, annak már úgy is ott a kábel.
Nyilvánvalóan magadnek készült minden nekem a tvs cucc kifejezetten teszik :) képcsöves tv meg 30 évet is megy :) viszont a többi helyen nekem pl sok a kő, pedig nekem is van a lakásban :) de izlések és pofonok.
Medencére visszatérve nekem mezei térkő van ami nem csúszik igaz ez a fajta kő szebb, de az meg olcsóbb volt ;)
Szerintem a lap az csúszik. Nekem is térkövem van, gondolom a medence környékén nem fogsz autót szerelni, hogy olaj kerüljön rá. Amúgy ha nehezen is, de lehet tisztítani, nagynyomásúval mindenképp. Egy valamit vettem észre, hogy nálam a fuga az itt-ott mohás lett, de ezzel így lesz akármit is taksz rá.
Bár nyárimádó kolléga asszem lapokat tett le, ő többet tudna mesélni arról.
Eddig, és a nyáron is mobil medencénk lesz, de majd valamikor lesz komolyabb is.
Szerintetek mennyire lehet porozus? Mennyi kosz kerülhet bele róla? Le akarnak beszélni, hogy inkább mázas lapokat tegyünk le, mert az könnyebben tisztítható. Kicsit elbizonytalanodtam.
Én is elágazóval oldottam meg, de én nem az ürítés miatt, mert ha süllyesztve van a medi, akkor úgy is szivattyúzni kell. Ezt én a homokszűrő visszamosatás funkciójával oldom meg, legalább majdnem teljesen tiszta homokkal várom a telet. A t elágazást én csappal láttam el, úgy ahogy te gondolod, csak én a porszívócső csatlakozásra használom fel. Tehát egyik csap zárva akkor keringetés a padlóösszefolyón keresztül, ha a másik akkor meg porszívó.
Szeptemberben meg a homokszűrő átkapcsol, homok is tiszta meg a süllyesztett medi is leengedve.
Az elv jó, de én azért alakitanék ki a vizszint alatt egy szivó ágat pluszban, mert azt egy csatlakozóval porszivóként is használhatod.Ez sok-a takaritásból adódó- bosszúságtól, fog megkimélni. Ha csak a fenékről szivsz, akkor nem lesz meg ez a lehetőséged.Szerintem a bekerülési összege megéri.
nos ma sikerült még a tavalyi áron beshoppingolni a medencét.
hivatalosan is medence tulaj és megrögzött locsipocsi lettem.
március 1-töl ez a fajta medi 18 ezerrel többe fog kerülni ,igy nem vártam tovább.
ugy tudom az összes polipropilén fajta ára emelkedni fog.
kérdés:
-felmerült a barátom fejében egy ötlet és kérdezném,hogy megoldható-e és lenne értelme igy kialakitani a keringtetést:
a medi aljára én teszek egy fenéküritő idomot.namost ha egy Y elágazással és a leengedő ágra egy csapot téve (kinyitva üritem a medit) lehetne igy használni a keringtető szivó ágát(elzárva a csap keringtető ág megy)?
ha ehhez vágsz egy kicsit vastagabb tömítést lehetőleg szilikon gumiból, és azt tömítőpasztával összehúzod, az felveszi ezeket az íveket.A befúvó legnagyobb átmérője kb 10 cm, csatlakozása d-50 cső ragasztva.
Fenékürítő:
vagy az előző megoldás egy könyökkel kivezetve, vagy:
A kerti szivattyúról még az jutott eszembe, hogy a tartály azt a nyomást nem fogja bírni. Szóval már ezért sem csinálnám a homokszűrő kísérletet. Ezekre a műanyag tartályokra az van ráírva asszem,hogy max. 3 bar. Ha még ez alatt is maradsz egy kis szivattyúval, akkor meg a homok szennyeződéstől fog a tartályban a nyomás megnőni, szóval ez így nagyon lutri.
A polipropilén medencék élettartama várhatóan 10-14 év. Ez idő után a medence felújítása a szerkezet teljes cseréjével történhet, ami esetenként jelentős bontási munkákkal járhat, illetve ki lehet fóliázni. Festéssel sajnos nem javítható, mivel ez egy anyagában színezett lemez, nincs olyan festék, ami megtapad a felületén
ezt találtam googliban
Nagyban függ az anyagminőségtől itt is az olcsó az ami hamar fakul amelyik kellően védett uvtől nem fog kifakulni 10 év után sem, láttam már 10+ éves ilyen medencét, mint az új.
Tavaly tavasszal egy ismerősöm festettette ki a régi (Kézmű lemezes)PP medencéjét.Igaz azóta nem találkoztam vele, de nem hiszem hogy tartós lenne.Eddigi tapasztalatom, hogy egy éven belül elkezd leperegni:(((Most egy új festékkel próbálkozott, a gyártó ajánlásával, és technológiájával.(Tikkurila-Temadur 50)Több színben keverhető, segítenek a mennyiség kiszámításában is.Őszintén én is kiváncsi leszek a tavaszi állapotra.
Víz? Peremes legyen az akna (ha így csinálnád)m azon nem jut át a víz, az alja ne legyen lebetonozva, hanem vegyél mosott kavicsot jó vastagon, hogy az esetleges csurranó víz ne gyűljön össze az aknában.
Nekem is így van. A motor meg legyen egy kereten, ne a földön álljon, nekem a keret a z oldalfalra szerelt konzolon lóg vagy 25-30 centi magasságban, tehát semmilyen víz nem érheti.
Egy 3,66-os medencének egy 4 méter széles placc kell, ha napozóágyat is szeretnél, akkor a hossz legyen min. 6 m. Nekem külön van az akna a kerítés mellett, így nem hallatszik a szivattyú búgása, és nem zavar minket, és a helyet sem foglalja. Az aknáig föld alatt fekvő 110-es pvc cső fut, amibe éppen elfér a 2 db 32-es gégecső. Ha több dolgot szeretnél az aknába nem árt még egy cső betétele. Nekem egy nettó 80 x 80 x ~75cm-es aknám van, melyben a homokszűrő, szivattyú, uvc van, a teteje egy lindab trapézlemez, mely szellőzteti az akna levegőjét. Az akna alja 15cm kavicságy, a szivárgó vizek elnyelése miatt. Tavaly kellett emelnem az aknán, így a fele a föld alatt, a másik felette van.
igen erre gondoltam én is,de a tovább gondolt részre azt értettem,hogy nem a motort takarom le .
hanem adott lesz az a kb.1.5x3x1 méteres odu közvetlenül a medence burkolat alatt és a medence mellett,amit megpróbálok majd valami uton-modon vizmentessé tenni.szellőzéssel nem lesz gond ugy vélem.
oda beteszem a kütyüt és csinálok alá valami álványzatot.igy még ha el is szabadul a buli és vagy nagyobb eső esetén áll a viz a kertemben,akkor se érje viz.
Ha Jetskizek még véletlenül se csapjam nyakon egy hullámmal :-)
Arra figyelj, amikor letakarod a szivattyút, hogy a motorja tudjon szellőzni. Fröccsenő víz ellen mind védett nem kell pánikba esni, de ha teljesen latakarod, akkor "megfőhet".
A szivattyú akna elkészítése legalább akkora alaposságot igényel, mint a medence építése.
Sajnos én régebben jártam úgy, hogy egy nagy nyári zivatar után arra lettem figyelmes, hogy hiába tettem a szivattyút egy 10 cm-es állványra a rengeteg víz félig megtöltötte az aknát és víz alá került a szivattyú. Hál' Isten szétszerelés+szárítás után tökéletesen üzemelt. Az aknát mindenképpen érdemes vízállóra elkészíteni, az oldalát és a tetejét is. Ahol magas a talajvíz ott az alját is. A felső színteje nem baj ha kicsit "kilóg" a terepszíntből, vagy folyókával célszerű szegélyezni. A müa zsákos megoldás akkor jó ha a szellőzését nem rontjuk el, mert azért melegszik üzemelés közben a szivattyú. A 35 fok max üzemi hőmérsékletet nem igazán értem. Tudtommal a vegyszerek jelenléte miatt, minden medence szivattyú lapátkereke és szivattyúháza műanyagból van tehát nem emiatt írták rá ez az értéket. Ettől függetlenül ha 35 van ráírva, akkor az biztosan legalább 40-45 fokot minden károsodás nélkül el tud viselni. Ha nincs termálvized. akkor ilyen extrém esemény nem fog bekövetkezni :o). Az aknát csak akkor szabad nagyobb távolságra rakni a medencétől, ha megfelelően van méretezve a szivattyú. Ilyen esetben a víz szállítását pluszba meg kell oldani a szivattyúnak, ami többlet teljesítményt kíván.
A Shott-ra 50 C fok van ráírva. Azért az megnyugtatóbb, habár... mondjuk előbb is írhattam volna, hogy elé kell kötni úgy is, tehát valószínűleg mégiscsak jó.
Bár nem tudom, milyen műanyag lehet, ha 35 C fokig van garantálva a működése.
köszönöm az eddigi válaszokat.örülök,hogy megpezsditettem egy picit a fórumot :-)
szóval:
-napkollektort külön ágra terveztem kazánszivattyú szerüvel,függetlenül a vizforgató ággal,már ha majd meglesz egyszer.
-nem tudom,hogy műanyag lapátkerekes-e,de adandó alkalommal meglesem (még el van csomagolva).
-előterveim szerint cirka 6-7 méterre tenném a medencétöl a fáskamrámba (hüvös) a szivattyút és,hogy ne essek hasra a csövekben minimálisan mélységben egy vastag pvc csövet fektetnék a föld alá.abba belefűzném a két ágat.
-a medence körbe burkolva igy nem éri pluszba a csövet a nap.
Nálam ha 33-34 °C volt a víz(1ébként ez volt a max.) akkor a külső hőmérséklet is ekörűl volt.Számomra az már sok volt nem igazán hűsített.Ha jóidőben használja akkor jó lehet.Igen lehet hogy valamivel árnyékolni kéne. Na persze a koratavaszi használatra /külső hőm.20°C körül./ 40 fokos víznél kizárva.
Na most én ezen szűrő tulajdonopsaként elkámpicsorodnék a "max 35 C -on, mert nekem az eddigi legmelegebb víz az 34,5 C fok volt. Valószínűleg rátartással adták meg az adatot, meg árnyékolással lehet a vízhőmérsékletet csökkenteni is, de ezzel napkollektor vizét is meghajtani...
Nem tudom, hogy mit csinál a meleg víz a szivattyúval, de ez lehet a gyenge pontja a dolognak.
egy utolsó megerősítésre lenne szükségem, homokszűrő-vásárlás ügyében.
Szóval: a tapasztalt Kollégáktól kérdezném, hogy a medence alján felgyülemlett, pelyhesített "szmötyit" porszívózáskor, fent nevezett készülék (mindig minden körülmények közt :) ) kristálytiszta víz formájában juttatja vissza?
Kerületben 2 is van.Igaz ezek elég komolyak.Kevés van még az országban.Mondjuk tálán mert ez a legdrágább naplopó rendszer.
"A rendszer a direkt napsugárzást hasznosítva működik, felhős, vagy nap árnyékos időben pihen a rendszer. A kis hőátadó felületnek köszönhetően, télen sem jelent problémát a keringetett közeg magas hőfokra való hevítése, hiszen a hűlő felület csupán töredéke a síkkollektoros rendszerekhez képest."
Ezek modjuk homorú tükrökböl állnak.Jól néznek ki.Amennyire egy gépészeti dolog jól tud kinézni.Tényleg mint a napraforgó.Tehát valószinű, hogy az 1.kép nyáron, dél körül lett fényképezve.Ergo az öreg rendszere jobb lenne, ha vízszintesre is tudná állitani a parabolát.
Persze, ez olyan érdekesség volt csak. Amúgy simán beállítom: kis vízfestéket nyomok a már beállított tökördarabra, majd a ragasztó megkötése után (ha az összeset beállítottam) leslagozom.
Ennyi...
Amúgy szerintem ez talán hatásosabb, mert az abszorber szerintem nem 100%-ban hasznos felületű (típusonként változó?), míg ez... Nem kell szivattyú, nem kell csővezeték, semmi nemm kell, áirányítom a vízfelszínre, igaz az is visszatükröz belőle valamennyit, de ha közvetlenül a vízfelszín alá/egy magasságba tennék valamit, ami átatdhatja a hőt a víznek... Valami bronz kéne, azt nem eszi meg a klór.
És ezt elvileg 28 forintból kihozom, üvegvágó, meg az övegestől veszek egy m2 tükröt.
Nem neztem vegig, de ezt a reszt lattam, ott a partrol hajot tukrokkel felgyujtani probat csinaltak. Ami nagyon nem egyforma, az a tavolsag! Lattal mar naptuzhelyet? Ott sutnek, forralnak siman egy parabola-tukorrel. Tenyleg nem kamu!
erősen fake szagú.a hozzászólásokban írják is a mythbusters című -nálunk legendaírtók - sorozatot. Nekem is ez ugrott be.Ott cáfolták, mert nem tudták lángralobbantani a fát, pedig jóval nagyobb tükröt használtak.
Vicces, de attol hogy koncentraltan sok az energia, a medence vizet nem melegiti jobban, mint egy ugyanakkora feluletu abszorber. Kivetel persze ha mar olyan meleg a medence, hogy koncentralas nelkul nem melegszik fel az abszorber a medenceviz homerseklete fole, de ez azert nem tudom, hogy mennyire gyakori (marmint ugy, hogy koncentralva meg eleg). Napenergia topikban volt mar ilyen elvu, de joval nagyobb szerkezet, a kozeppontjaban egy abszorberrel. Nagyon durva, igen kell vigyazni az osszeszerelesnel (a feny segit beallitani a tukroket iranyba - azaz egy pontba, de veszelyes lesz gyorsan amikor mar tobb tukor iranyba allt).
Én az Intex re szavaznék.4 szezonon van túl.Elhasznált, elkopott alkatrészek száma eddig 0.Kopp-kopp.
Ill. van 1 kis kopás.
Új medencéseknek:Első szezonban a kombi tabi, olyan picire fogyott, hogy kiesett az úszóadagolóból és egy 10Ft-os nagyságban megmarta a medi festését(nem vészes, fakóbb lett).Utána nem vártam meg, heti cserénél, kicsit tabi ki.Új tabi be.(Nem tom, hogy érintettétek ezt a témát, ha igen akkor bocs)
Készleteket is érdemes ellenőrizni. Nekem maradt még annyi a kombitabiból, hogy a szezonra elég legyen.Csak lejárt a szavatossága! :((
Mi baj lehet tőle?Mi romolhat meg benne?Vegyek inkább újat? Köszi
bár néha olvasgatok,de idén ugy néz ki nem lesz medink,pedig szemeztem ugy messziröl egy csővázassal,de párom gyorsan továbbhuzott az áruházban:)))-nem engedi h beleszerelmesedjek egy medibe(na jo igaza van,nadrágszij összehuzás van,nem épp a medi most a legfontosabb hiánycikk nálunk)
Viszont nem tudom régebben irtam-e hogy voltunk késő ősszel az itteni élményfürdőben,mikor a kinti medencék nem működtek már....hááát olyan zöld vizet sose láttam még mint ami ott volt!!!:))
Azért nem olyan "occsó" medencézni, hogy "sajnos csak" ez jut már csak a családoknak. Mindegy....
Hmm, talán ami legjobban elhasználódott nálam a medence csonkokba illeszthető áttetsző úgynevezett szűrőkosár. Enyhén kúpos gyenge műanyag vacak.
A gégecső bilincselésekor deformálódik, plusz amikor a gégecsőben víz van ez még csavarja is ezt lefelé.
Ezt a kis vacak alkatrészt jó lenne, ha kapni lehetne külön is. Ez akkor is fontos, amikor a vevő elmegy medencét venni, és megveszi a 244cm-es felfújható medit a gyereknek, de a kis papírszűrőt nem veszi meg, mert úgy olcsóbb 6-7 ezerrel. Utólag rájön, hogy csak kellene, mert taknyosodik a víz, de akkor már késő. Ekkor elkezdenek pvc csöveket, meg hasonló dolgokkal dugdosni bele.
Mint a fórumozók száma, és a klf. barkácsboltok által eladott mobil medencék (Intex, Bestway...) száma azt mutatja, hogy egyre több azon emberek-családok száma, akiknek sajnos "csak" ez a kikapcsolódás fogja jelenteni a nyári szabadságot.Szeretnék egy kis kutatást,flmérést végezni, hogy mely azok az alkatrészek,segédanyagok,tartozékok, amik a tavaszi beüzemelést megkönnyítené. Mik azok a problémák, amivel a legtöbbször találkozik a felhasználó.Gondolok arra, hogy az ősszel összecsomagolt medik alkatrészei elhasználódtak, tönkre mentek, stb., és nem hiszem, hogy sokan azzal szeretnék tölteni az időt, hogy a klf.uszodás boltokba szaladgálnak, ahol általában csak a "lepattintással" találkoznak.
Nem ide tartozik! "Már ne haragudj de számodra a kész tények sem bizonyító hatásúak" Azt írtad, hogy a Old S.-ban Al van.Én + azt írtam hogy szerintem nincs benne.Mivel hogy 100% lékra nem tom kijelnteni nem én gyártom. Késöbb te is kijelntetted, hogy nincs benne(Kérdésedre a válasz:De igen köszönöm, hogy megválaszoltad magadnak is hogy nincs benne AL), csak elötte futottál egy kört hogy a nivea, dove tartalmaz.Nem let volna inkább célszerű azt mondanod, hogy tévedtem!Nem kéne általánosítani.Szerinted honnan tudtam, hogy közöd van a fore.l.-hez.(Mert hozzád hasonlóan pontosan így beszélnek.) Ismerd be ha tévedsz, és ne fárassz!
Már ne haragudj de számodra a kész tények sem bizonyító hatásúak, mert mindent a "szerintem" szó köré építesz és ebben vakon hiszel.
"inkább úgy fogalmaznék, hogy rákot okozhat..."
Persze, nálunk meg az van kiírva hogy "A KUTYA HARAP" da akkor holnap kijavítom a táblát, az új megfogalmazás "A KUTYA HARAPHAT" lesz. Igy el is oszlatok mindenfajta kételyt a hívatlan látogatók elöl, tehát jöhetnek nyugodtan. :D
Szia!Szép a köszönésed! "Na basszus" (kultura XD) Nem kéne ezzel fárasztani!Hogy jön ide a Dove,+ a Nivea.Mintha Old Spice- t emlegettél volna.Továbbra is mondom: Nem kéne általánosítani.
Propylene/Butylene Glycol A propylén glikol (PG) petróleum származék. Áthatol a bőrön és gyengítheti a protein és sejt szerkezetet. Általában gyógynövényekből kivonatok nyerésére használják. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe juthatnak. Az iparban fagyálló szerként alkalmazzák. A PG elég erős ahhoz is, hogy eltávolítsa a hajókra tapadó kagylókat. Az EPA olyan mérgezőnek tartja a PG-t, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi, valamint, hogy minden PG oldattól szabaduljanak meg oly módon, hogy ássák el a földbe. Mivel a PG gyorsan áthatol a bőrön, az EPA óv a bőrkontaktustól, hogy ez által megelőzhetőek legyenek az olyan következmények, mint az agy, máj és vese rendellenességek. Viszont nincs figyelmeztető címke olyan termékeken, mint a dezodorok, amikben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban. A biztonsági adatlapról: Egészségre veszélyes akuttan és krónikusan. Belégzés: légzőszervi és torok irritációt okozhat, központi idegrendszer depressziót, vér és vese rendellenességet. Okozhat szemrezgést és lymphocitózist. Bőr: irritáció, bőrgyulladás, abszorpció. Szemek: irritáció, kötőhártya gyulladás. Lenyelve: tüdő ödéma, agykárosodás, hypoglykémia, véredényen belüli hemolízis. Halált okozhat.
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehy ismert, allergiakiváltó.
Linalool sok kozmetikai és testápoló termék tartalmazza, mint dezodor vagy parfüm. Illanó olajakból nyerik, és ezért természetesen jelölni kell. Bőrpirosságot és viszketést okozhat, különösen az érzékeny bőrűeknél
Benzyl salicylate fixálóként alkalmazzák, bőrkiütéseket okozhat, ha napfénynek kitett felületen használják.
Butylated Hydroxytoluene (BHT) allergiát okoz bőrgyulladáshoz kapcsolódva. Toluene-t tartalmaz. Rákot okoz. Lásd a Toluene-nél.
Végülis Al tényleg nincs benne. A többihez pedig kedves egészségedre.
Na basszus pont ebbe nem akartam belemenni, és ezzel szét OFFOLNI ezt az általam nagyon kedvelt fórumot, mindenkitől elnézést.
Pár helyen idézni fogom kedves flames4 fórumtársat.
"Szia! Ajjajj!Te úgy gondolod, ha napi szinten találkozól méreggel( +eszed, +fogod bekerül a szervezetedbe), akkor nem számít még egy kicsi belőle"
De számít, csupát azt mondtam, hogy nem jobb hypós sósavas vízben fürdetni a gyereket mint pl. rézgálicosban.
"Szerintem Old spice-ba nincs Al"
Az a tény, hogy Te nem tudsz valamiről attól az még van. Szerintem. De gyorsan lekaptam a polcról az asszony izzadsággátlóiból kettőt és láss csodát.
Az első DOVE a második NIVEA.
Aluminum zirconium tetrachlorohydrex GLY egy szintetikus izzadás gátló/dezodor. Ezt az összetevőt az USA-ban és az EU-ban légfrissítőben is tilos használni. A legújabb kutatások szerint felelős lehet a mellrák kialakulásáért. Semmiképpen sem szabad problémás bőrön alkalmazni.
"csak nem forever living-es vagy?"
NEM. De tetszik nem tetszik k*rva sok igazság van a forever livinges PR dumában. Az Aloe már ősidők óta bizonyít, de szerinted valószínűleg ez sem igaz.
Szia! Ajjajj!Te úgy gondolod, ha napi szinten találkozól méreggel( +eszed, +fogod bekerül a szervezetedbe), akkor nem számít még egy kicsi belőle, vagy másfajtából is. Szerintem Old spice-ba nincs Al, nem kéne általánosítani. ..csak nem forever living-es vagy?
Köszönöm a válaszod!Erre gondoltam. "Semmi porszivó" <-> "meritőhálóval elkapom a grabancát!" Hát ez érdekes.Na mind1. Hát tudod én sem mérgezném jobban magam ha lehet.Viszont arra jó volt a rézgálicos odavágásd után, hogy kicsi kibontakozott a rézgálicos történeted, és felpörgött a forum.Nekem is az a véleményem, hogy nem odavaló.De ezt a többiek is +válaszólták.
25 éves tapasztalat.- ki tudja vársz még 25 évet és +érti a világ, és a fürdők is kizárólag ezt fogják használni. :)
A rézgálic témához szólva, nem tartom veszélyesebbnek mint a hypot vagy a sósavat, valóban az alábbi hígításban teljesen ártalmatlan. Napi szinten találkozol réz-szulfáttal vagy rézgáliccal mindegy hogy nevezzük. Például meg is eszed csak nem tudsz róla az élelmiszereken E519 néven szerepel illetve bőr és textilipar is alkalmazza sőt kozmetikumokban is található. Valóban 8-12 gramm a halálos dózis de tudnék utatni még legalább 50 terméket az élelmiszer iparból amelyből ennyi elég a halálhoz. Ne mennyünk messzire a Coca-Cola sűrített alapanyaga egy halálos méreg, pedig a vízzel hígított formályát millióan isszák naponta, tisztelet a kivételnek. Az aluminium legalább ennyire káros mégis minden reggel ezt kenem a hónom alá Old Spice néven.
Tehát ebbe a vitába felesleges belebonyolódni...........
De valamivel el kell ütni még ezt a pár hideg hónapot. :D
Gondolom, a mostmár közeli ismerősének igen fog tetszeni, ha a doktori értekezését nemes egyszerűséggel "lecikkezi".
Azt gondolom, ha igazad lenne, akkor a mocskos vízmaffia az oka, hogy szennyvíztisztító telepeket, biológiai tisztitókat és egyebeket hoztak létre, ahelyett, hogy hogy az ivóvízhez a klór és egyébb adalékanyagok helyett, szép kék rézgálicot adagolnának. Hiszen felsov-nak bevált, miért ne válna be a világnak?
Milyen szép új világ lenne, minden kék, innikék.
Nem vagyok sem vegyész, nincsenek vegyészbarátaim, de van józan eszem.
A világon sehol nem használják ilyen dózisban, ott, ahol egyébként nálunk jóval régebbi, fejlettebb fürdőkultúrával rendelkező nációk élnek. Ahol használják, ott mérik, ellenőrzik és adagolják, de ezt már tavaly leírtam.
Azt mondják, hogy egy gyereknek évente meg kell enni 1 kg "koszt", a lényeg, hogy ne egyszerre tegye. Ez persze sántít, de egy gyermeket kitenni direktben a legvadabb nehézfém terhelésnek...... hát mindenkinek lelke rajta.
Megpróbálom meghaladni az "uborka" szinvonalat,minden szellemi képességem összeszedésével,lehet,hogy nem fog sikerülni!
23-ik oldal 5.táblázat:
400-900mg/ttkg baromfi számára az egyszeri toxikus adag/DOW+DY,1969 Simon,1981/
Elrugaszkodva az uborka szinvonaltól a legexaktabb tudomány területére a matematika 4-ik általános iskola szinvonalára,azt talán sikerül elérnem??!!
1000 liter medencevizben nálam 20 gramm rézgálic van.
1400 liter vizben van :28 gramm
A toxikus rézgálic mennyiség egy 70 kg-os embernél:28 gramm
A toxikus rézgálic mennyiség egy 10 kg-os gyereknél:4 gramm
1400 liter medencevizet kell meginni egy felnőttnek
200 liter medencevizet kell meginni egy gyereknek.
Ahhoz hogy a toxikus szintet elérje!!!!
Szerencsére a 4 literes gyomorürtartalmunk ettől mindnyájunkat megóv,még a baromfiakat is!
Én olyan ügyes vagyok, hogy az idézett 20-25 és egyéb évek alatt egyetlen kortyot, 0,1 decilitert sem ittam a medencevizéből. Lehet,hogy vannak nálam ügyetlenebbek,akiket a viz alá nyomtak!
Mint az előzőekben már irtam ,rézgálic ügyben nem kivánok a jövöben vitatkozni,
További jó medencetisztitó M A C E R Á T !!!!!!!
U.I. Szabó Rita cikke megjelenése óta birtokomban van,személyes ismerősöm a témáról többször beszéltem Vele.
Nekem sincs semmise nem, de ha már a kombi tabi meg a többi üzletben kapható vegyszer értelmes adagolás bevállt, biztos nem fogok tiszt rézgálicra váltani a vagy bejön vagy nem vagy lesz bajom vagy nem eshetőségeket figyelembe véve.
Még merev fedésnél is megy be a medencébe kosz szóval olyan nincs hogy letakarom úszó fóliával és nem megy bele semmi, jön egy szelesebb idő máris megy bele a kosz, egyebkent én eső miatt nem parázok kinyomatom a felesleget pl porszívózásnál (ilyenkor ugye a homokszűrő nem képez ellenállást) aztán ha borulna akkor ph minuszt neki :)
Miért nekem címezted Te is a leveled??? :))) Én áttetsző mezgazd fóliával takarom, az esővizet egy félcolos csővel szivatom le ( mint mikor benzint szívunk le autóból).
Amúgy elég furcsa, hogy aki rézgálicot rak a vízbe, annak szinte hozzá sem kell nyúlnia. Hát miféle biológiai vagy kémiai egyensúly ez???
A takrásom bármennyire is "légmentes", a bogarak megtalálják a rést, hogy belefullhassanak a vízbe:)))
Csak paraszti ésszel írtam a rezes dolgot, semmi végzettségem ilyen téren. Ha tovább olvassátok a BlueSky féle csatolmányt, a 25-26. oldalon az állatokra kifejtett hosszútávú hatása is ott van a réznek.
Érdemes végigolvasni "rézglic" olvtárs agymenéseit.
Egyik hónapban 20 éve használja, a másik hónapban már 25 éve, az egyik hónapban segítséget kér bőrgyógyászoktól a rézgálic hatására, közben kiderül, hogy a homokszűrőt is használja. Aztán megtudjuk hogy a feleésg vezető gyógyszerész35 éve, majd egy hónap se tellik el, már 40 éve. Hogy szalad az idő. Bár egy vezető gyógyszerésznek vannak kapcsolatai az ÁNTSZ-el, tehát az érvek (erdélyi uborka eltevés) egy kicsit magasabb szintre is mehetnének, egy két beszkennelt ÁNTSZ engedély, stb gyanánt.
Úgyhogy engem nem győzött meg.
Cselekedjen mindenki belátása szerint, és tartsa tisztán a medence vizét. :-)
A kórházban, és a klinikákon (ne adj isten a bíróságon) biztos elfogadják az internetről kimásolt: "isten bizony nálam már évek óta 2 gyerek felnőtt orvosi ellenőrzéssel és nem lett semmi baja" című esszét.
Semmit nem tesz vele!!!! Nem a levelek szétrobbantása céljából használom.
Csodálatos,de a sokéves gyakorlat igazolja,hogy nem jut bele!!!!!!
Ha a lehúzáskor egy fránya véletlenül belekerülne??! Terigettét!! meritőhálóval elkapom a grabancát!
Ha kipróbálod meglátod ,olyan mértékben tiszta marad a viz,hogy nincs szükség homokszűrőre és algák teljes hiányában klórozásra!!!Persze tökéletesen illesztett takaróra és a könnyű gyors mozgatást biztositó "tekerőre "van szükség.
"Belekerül a viz a medencébe!!!! Jajj Istenem!! És akkor mi van!!!"
Nos talán feltünt, hogy ez a mobilmedencés fórum. Na most ugye az igaz,hogy nem rendelkezünk 25 éves tapasztalattal mint Te, de nem is akkora a medencénk.
Tehát az átlag 7 köbös kis lavorunkba belekerül az esővíz akkor az van, hogy képes megváltoztatni a víz PH-t. Ekkor viszont felborul a többi vegyszer hatása is.
Ja igen fizikából szar voltam. Ezért nem tudom úgy levenni a fóliát (amikor használtam),hogy ne menjen bele a vízbe.
Akinek a viz Adria- kék szine problémát okoz az nyilván az Adriába se a Balatonba ne adj Isten a Dunában sem mer fürdeni ,azoknak nincs mit mondjak!!Esztétikai okokból persze nem véletlenül burkolják kék szinnel a medencéket amitől aztán a viz amúgy is kék!
Én nem steril ivóvizet akarok a medencémben biztositani és nem tör ki a frász,ha egy szunyogláb úszik benne,persze csak addig amig át nem ázik és le nem süllyed a medence fenekére. Ha ott is félek tőle,majd gumi fürdőcipőben megyek be!
Miért kell félni az esőviztől??? Az aztán igazán steril " desztilált" nem kék,igaz klór sincs benne!
Hogy lehet a buborfólia lehúzásakor !!! a tetején lévő esővizet is L E H Ú Z N I!
Aki ilyet kérdez az sokat hiányzott a fizikaórákról,ha egyáltalán járt oda és nem hallott a gravitációról!
Belekerül a viz a medencébe!!!! Jajj Istenem!! És akkor mi van!!! Oda a sterilitás!
A buborfólia illesztett méretű használatában épp az a lényeg,hogy a szennyeződés bejutását 99%-ban megakadályozza. Ami pedig bejut az majd leülepszik a fenékre és a vizet a szezon közepén egyszer lecserélem és kész!!!
Ami a rézgálicot illeti nem kivánok 25 év használata után ujabb vitát nyitni,tavaly megtettem !Semmilyen érdemben figyelembe veendő választ senki sem tudott irni!!!
Akit érdekel elolvashatja a " Medence épités Beton+ csempe" topikban!
Aki pedig a gyerekeit félti a rézgálictól azoknak csak annyit,hogy ne engedjen nekik szőlőt enni,mert abban több rézgálic van ,mint az én medencém korty vizében,ha meginnák! Én is felneveltem két gyereket a rézgálicos medencével orvosi felügyelet mellet és makk egészségesek.
Most mért? :D szerintem ez a nitro fekete festékes fólia is van ennyire jó, meg a kupakos bubis heggesztett bigyó is :))) Ha nem elég kék a víz akkor öntök bele kék festéket is :D
Anno 2 éve megvettem a gyári kék bubis medencetakarót csévélővel azóta sincs szarakodás, meg stressz, ráhuzom, feltekerem, működik kész. Igaz hetente 2 hetente porszívózok, meg kombi tabi illeve klór, de érdekes módon sosem volt senkinek baja a víztől, és nyugodt szívvel engedek bele mindenkit.
Hagyjuk már a rézgálicot. Az egyik ismerős 98%-os nem tudom hány dkg rézgálicot tett a vízbe, merő kék volt. Akiknek gyerek van, azok hagyják a francba a rézgálicot, szerintem.
Hát igen, ne is mond.Tavalyi szezonba nem kevés esővizet szedtem le a gyári takarásról.Hiába volt alatta 2 felf.fotel.Egy két falevéllel megspékelve szép kis elegyet tud alkotni...és ha az belefolyt volna a medibe, azon szeritem még a "rézgálic" sem segít. XD
:O Szóval "A nitrolakk matt fekete festék festékszóró pisztollyal felvitt nem pereg le a bubor fólia sik!! Oké meg nem is kopik szerinted a különböző kémiai- (vegyszer), mechanikai hatásoktól ( fólia takarítás,föltekerem-letek.,...) nap sugárzástól.2-3év múlva +int lefújsz 16-20m2-t?Mért nem jó a fekete fólia?/Oda már nem kell szigetelés./ Szerintem
Az elméletek csak addig igazak amig a gyakorlat az ellenkezőjét nem bizonyitja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1./ A nitrolakk matt fekete festék festékszóró pisztollyal felvitt nem pereg le a bubor fólia sik!!!!!! feléről évek mulva sem! Van 10 éves darabom is! 3 év után ujabb 2000 Ft-ért úgyis kicserélem!
2./ A z általam használt fólia annyira átlátszó,hogy a fény eljut az alatta lévő fekete felületig ,ami a vizzel érintkezik és melegiti azt. Buborékkal egymás felé forditott két fólia összehegesztése után pedig olyan "légpárna" felület keletkezik amiben a forró levegő keletkezik,mint a pillepalackos elemekkel készitettnél.
3./ Azért kell felcsavarni,hogy k é t p e r c alatt /kimértem!/ lehúzható és tárolható legyen minimális macerával fürdés előtt. Állandóan a vizen van egyébként ,hogy melegitsen és megakadályozza a szennyeződés bejutását. Valóban megakadályozza, a gyakorlat igazolja!
4./ A feltekerő henger a medence keskeny végétől 2 méterre van állványra rögzitve,ahova a medencehossznál 2-3 méterrel hosszabb takarót húzom miközben a fólia "leúszik" a medence vizfelületéről,tetején az előző lehuzás alatt összegyült valamennyi szilárd szennyeződéssel. A medencétől 2 méterre,forgás közben esetleg egyes ráragadt darabokat a S I K F E L É R Ő L, seprüvel segitve "L E H U L L I K!!!!" a földre.
5./ A 10 éves gyakorlat azt igazolja,hogy a fóliáról a medencébe,melyet fürdés után ugyancsak 2 perc alatt az ellenkező végére rögzitett léchez csatlakozó zsinórral visszahúzok a vizfelszinre N E M J U T szennyeződés!!!!!!!
A tények makacs dolgok!
Két darab nagyteljesiményű homokszűrőm van,nem használom őket,mert nincs rá szükség!!! Egy szezonban egyszer cserélek vizet,amely szép tiszta Adria kék a rézgálictól. Semmi porszivó, semmi Ph mérés, semmi pH beállitás, semmi pelyhesités,semmi klórsokk ,semmi klórozás, semmi pluszköltség, S E M M I M A C E R A
"Egyébként állandóan a vizen van ,ezzel gyakorlatilag megakadályozható minden szennyeződés medencébe jutása."
Na ez az ami nem igaz a tekerősnél. Ugyanis:
1. Ahogy feltekered a tetején összegyült víz szépen belefolyik a medencébe.
2.Ahogy tekered a víz tetejével érintkező (vizes) oldala szépen hozzáér ( a feltekerés során) a tetejéhez, ami ugye nem tiszta. Aztán amikor ismét kitekered a vizes részre tapadt koszt szépen beleviszed a vízbe.
Szia!Bocsi, de a fóliál lefújnifestékkel? Ledobja magáról.Főleg nem a kölső felületet, amit a medi felé fodítasz.Hát jól fog kinézni a medi vize.Teli lesz lepattogzott festék darabokkal.
Ket bubifolia osszeragasztasa utan mire jo, hogy lefested azt az oldalt feketere, ahova mar nem is jut napfeny (amennyire az en emlekeimben el, nem igazan atlatszo)?
Tovább gondolva az előbbieket még jobb megoldás lehet,ha két teljesen méretreszabott buborékfóliát úgy hegesztünk össze,hogy a buborékok egymás felé nézzenek! Ekkor kb 20-25 mm-es "légpárna" keletkezik és nem kell gondoskodni a "távtartás" -ról.A kész takaró egyik sik oldalát le kell fújni festékszóró pisztollyal matt fekete festékkel.
A fekete felület kerül a viz szinére. A takaró hossza 1-2 méterrel hosszabb lesz,igy a medence keskeny végén felépitett 3 m hosszú 60mm-es /nálam eternit csatornacső/ tekerőkarral forgatva 2 perc alatt a vizről lehuzható és feltekerhető ,akkor ha fürödni akarunk.Egyébként állandóan a vizen van ,ezzel gyakorlatilag megakadályozható minden szennyeződés medencébe jutása.
A vasalós hegesztés nem jó,mert nem lehet vele "vonalhegeszteni" rövid és a hegesztési energia pontosan nem szabályozható, odaragad a fóliához,teljesen bizonytalan varratot ad.A közönséges háztartási fóliahegesztő 30 cm varratot készit,a melegitett felület teflon szalag,igy nem ragad a megolvadt fóliához.
Készitettem egy elektronikus időkapcsolót,mely finoman állitható és a beállitott idő után a hegesztőt kikapcsolja.
Hegesztés előtt az adott fóliadarabbal kisérleti hegesztést végzek és pontosan beállitom a hegesztési időt úgy,hogy a fóliák ne olvadjanak szét,de stabil varrat keletkezzen. Ilymódon aztán a teljes 8 méter hosszon 30 centiméterenként jóminőségű hosszvarrat keletkezik.
Egy ilyen műanyag struktúra szerintem nem érzékeny a jégesőre sem! A légbuborékok és a viz el tud az ütés pillanatában mozdulni úgy mint egy légrugó és sérülés nem fog keletkezni. Egyébként jégeső Budapesten talán egyszer fordul elő évente, amikor esetleg a takaró két perc alatt feltekerhető. Ha netalántán lyuk keletkezik, annak a takaró állagára vonatkozóan nincs jelentősége.
A buborék fólia takarást 10éve használom jégesővel még nem volt problémám.
Egy négyzetméter 1200mm széles fólia 100 forint, igy három évente 2000 forintért egy délelőtt munkájával kicserélhető.
Ennel egyszerubb, es nem veszi el a fekete folia hatasat, ha a feketere csak csikokban ragasztasz bubi foliat, es _alulrol_ csak annyit, ami biztonsaggal fenntartja. [Kar, hogy ezt nem en talaltam ki, marmint a reszletekbol amit irtatok raktam csak ossze, magamtol nem jutott volna eszembe, pedig sztem jo kombinacio.]
A vizen levo fekete folia lenyege, hogy 1. a fekete gyujti a napenergiat, mig a viz leginkabb visszaveri 2. azzal hogy rafekszik a vizre, nincs elvalasztva fixen levegovel a viztol, tehat rajta fekve jobban atadja a viznek.
Sajnos a vastag levegoretegben a cirkulacios hoszallitas csak a rossz iranyban indul el...
Hasonló méretű / 8*2/ medencémhez méretre szabott /1600 széles/ buborékfóliából háztartási fóliahegesztővel néhány óra alatt már több alkalommal /háromévente tönkremegy/ jó minőségben hegesztettem már vizen úszó takarót.
Ezt lehetne ötleteddel úgy továbbfejleszteni,hogy a kész buborékfóliás " alá" fekete sima fóliát hegeszteni körbe-körbe úgy, hogy vizzáró legyen. Hab a tortán,ha még közéjük pillepalack kupakokat is behelyezük hegesztés előtt a feketéhez rögzive távtartónak.Ez a rendszer úszna a vizen. A heggesztést méterenként keresztben is meg lehetne ismételni a stabilitás miatt.
Én a buborékfóliát eddig állandóan a vizenlévő szennyezés elleni takarónak használtam és csak fürdéskor csavartam fel 2 perc alatt teljes szélességű /2m -es /hengerre. Erre nekem a továbbiakban is szükségem van, mert homokszűrőimet nem használom.
/R É Z G Á L I C !!!/
A fenti rendszert szerintem továbbra is fel lehet csavarni.
Szép nagy medi. :) ...ekkora medinél már elgondolkoznék 1 komolyabb fűtésen,v tolotetős takaráson.
Folia fentartás vízfelszinen: Szerintem ha 4db pvc csövet összeradasztasz 4 könyökkel Keretet alkotva a fóliának, és erre feszítesz fekete fóliát, akkor ez nem süllyedni le szerintem.Több táblát kell csinálni. Kérdés hogy megéri e.
A párolgás az kontrollálható, az elvileg nem lehet probléma. ha csak nem mész nyaralni két hétre, de gondolom akkor nem is fűtöd. A szivárgás, csőrepedés a valódi gáz.
:) Jó hogy ezt írtad. Erre nem is gondoltam. Tehát kell még egy szintérzékelő is, ami letiltja a fűtést, ha a szkimmer alá süllyed a vízszint, mert pl. elpárolgott...
Bocs rosszul írtam.Igen elsűlyed ha víz kerűl a tetejére.Én nagyobbra vágtam.Tavaly nem is igazán használtam, csak ha lent voltunk a nyaralóba.Egyébbként, a gyárit fedést tettem rá ha nem voltunk lent.Gyári lyukakat befoltoztam ,és beraktam alá két felfújhatós fotelt.Foliában én se bíztam,a gyári jégesőt is kibírta, talán mert rugalmasabb anyagból van.
Ez valószínűleg így is van, csak nehogy az legyen, hogy te elmész egy napra, az automata meg indít, a cső (az olcsó, tudod...) ki van repedve, mert megette a nap, és a szép, meleg, csírátlanított 9 m3 vized elfolyik a lefolyóba...
Szia!Kész csoda, csak egy baj van vele, amit már tapasztalatból tudok, hogy nem sokat ér.Viszont energiába kerül a plusz szivattyú üzemeltetése.Mobil medinél a fólia többet ér, vagy inkább egy síkkoli ami szeles időben is jobban, fűt mint egy csőkoli.Szerintem
Fekete vs. áttetsző.Na jó leírom a véleményem.Nekem ami nagyon bejött, az a kettö keveréke.Medence vízfelszinre kell kivágni a fekete fóliát, hogy a vízzel közvetlen érintkezzen,tehát a vizen ússzon, és az egészet letakarni áttetsző fóliával, légréssel.Nekem ez a favorit.Ezt még lehet jobban is .... De nekem ez bőven +felel.
Igen igen. Hu de bepörögtünk.Fekete villanyszerelő cső se uv álló.De a sikkoli tényleg jobb a medihez.A többi próbálkozást + hadjuk./medence fűtőgumi szőnyeg./ Kis medinél bőven elég a takarrás.Szerintem
Programozo vagyok es van hmv-re heatpipe (NEP-es, es persze nem kozvetlen tartalyos bohockodos).
Hat, en konkretan a kloros viz miatt inkabb a gumiszonyeg vagy mua. cso fele mozdulnek, de ha muxik akkor jo az x meter (parhuzamos az atfolyas miatt) sotetzold-fekete locsolocso... Valaki irt olyat is, hogy a villanyaszok altal hasznalt gegecso, az tenyleg filleres, es me'g design-osra is feltekerheto. Medencehez fedest se biztos hogy eroltetnek.
Mi az a "sima"? Az átfolyós rendszerű? Ha erre gondoltál, akkor az a válaszom, amit párral lejjebb már írtam, amikor elég a napsütés, akkor MINDENFÉLE kollektor felesleges, elég egy fólia is...
A kollektorban én a medis időszak kitolását látom értelmesnek, HA van fedés!!!
( a fenti véleményem a kisméretű, vagy mobil medencékre igaz, közfördőkre nem tudom, de szerintem oda már nem elég a - 500-1500 m3 víz - napmeleg)
Végre!Na ezzel 1et értek! :) Már ha a sima alatt a síkkolit érted.(Már azt hittem, hogy kollégák vagyunk, de 2vel ez elötti hozzászolásodból kiderüt hogy nem.) Ezt nagyon jól látod.:)Forgalmazók annyira nem szeretik, mert ők vagy az 1-iket, vagy a másikat ajánlják....
Hahh, csak arra nem gondoltatok már megint ( tavalyi probléma ), hogy a 3,66 x 0,76 stb...-nek a szívó és a befúvónyílására max: 32mm-es gégecsövet lehet bilincselni. Így hiába tesztek rá 7, 8, 10 m3-es homokszűrőt, az nem képes szívni és nyomni sem annyit a szűkülés miatt. Janáék megcsinálták valahogy nagyobbra a 5,5 x 1,22m medi csonját valahogy, de inkább őt kérdezzétek ( már nem emlékszem).
Hát igen, kb oda lyukadtál ki ahová gondoltam, de egyúttal a választ is leírtad amit mondanék rá :) Elméletileg tiszta napsütésben, jó tájolásnál kb 0.8-1 KW/m2 a teljesítménye egy síkkolinak. Néztem a vákuumcsöveset, az igaz, hogy 69, de a ferde tartóval már majdnem 90. És még nem is kokecoltam rajta semmit :) De még ehhez is ajánlott szerintem a külön keringetőszivattyú, hogy a szűrő hatásfokát ne rontsa.
A HP kollektor nem jo igazan medencehez, mert amikor jobb (per hatasfok) a normal kolinal akkor ugyis keves a ho felmelegiteni a fizet; ha meg eleg, akkor meg akar rosszabbul is teljesit mint a sima. A HP igazan a hmv-hez jo, keves hot is befogni.
Szerintem igy első ránézésre jól ki fog szolgálni.Olyan mintha gyári szett lenne.Meg fogod látni, hogy sokkal hatékonyabb lesz, mint egy papirszűrős egység.Jó egészséget, és sok örömet kivánok hozzá.
Szia!7m3/h szivattyúhoz legalább 50kg homokot tartalmazó tartály kell, tehát 2x akkora.Én az Írásod alapján azt gondoltam, hogy szetbe veszed./Ezek elég jó árban vannak, azaz nem olcsók, tényleg nagyobb medire vannak tervezve, de ha olcsón jön szerintem egy hátmaszÍrozást +ér. :)/
Ez medence, vagy esetleg valami kút-,locsoló szivattyú???Azoknak a aparamétereit szokták úgy megadni, hogy 30-120..../h.ha erről van szó, akkor az nem alkalmas szűrőtartályhoz, mert azok 2-3 vagy még nagyobb nyomással képesek működni.A szűrőtartályok 2 bar-ra vannak hitelesitve, tönkre mennek nagyobb nyomás alatt! A mdence szivattyúknál ritka az ilyen paraméter megadása.Ezt inkább a gépkönyvében levő grafikonból lehet kiolvasni, hogy milyen emelőmagasságnál mennyi vizetszállít. A Te esetedben azt jelentheti, hogy 30 litert nyom percenként 9 méter magasságra, tehát ha a szivattyút "sikban" teszed el valahova úgy szerintem a csőveszteség elhanyagolható,vagy minimálisnak tekinthető . A 38-as csatlakozók viszont medence szivattyúra engednek következtetni. A 7m3/h-s szivattyúhoz a D=400mm átmérős tartály dukál.
Ha nagy a nyomás és a vízhozam, rövidre is lehet zárni a szivattyút egy csővel, amire teszel egy golyóscsapot. Minél jobban kinyitod, annál többet dolgozik vissza sajátmagára.
Megnéztem m1x a szivattyút. Azon gondolkodok hogy nem tudhat a szivattyú 7m3/h, mert a szivattyú adatlapja szerint 280W,30-120L/min tud nyomni Hmax 9m, ezek a paraméterek közel azonosak a SHOT 4m3 szivattyúival... .) Ja 38mm csőcsatik vannak rajta.
igen akarok rátenni homokszűrőt is, egész pontosan a tartály mérete30x40cm 25kg szűrőhomok kell bele, abban bizom hogy így már azért használható lesz . Ha esetleg mégse akkor a szivattyút kicserélem valami gyengébbre akkor ezzel megoldottuk a gondot?
Ha igen, akkor szerintem egy kicsit túl van méretezve a szivattyú.Ezeknél a rendszereknél úgy méretezik a szűrőegységeket, hogy befúvónként 2,5-3m3/h legyen a szűrési sebesség.Ha ennél nagyobb, úgy a szűrés nem lesz annyira hatékony, mert a nagy szivattyú gyorsan, túl nagy erővel átnyomja a vizet a szűrő közegen, és a port visszanyomhatja a medibe.A Te általad kiválasztott szivattyú akár egy 20m3-es medencét is képes ellátni.Ha szűrőtartály nélkül akarod használni csak a vizforgatáshoz, olyan szinten fogja benyomni a vizet azon az egy gyárilag kialakitott befúvón, hogy akár még hidromasszázs élményt is nyújtani fog:)))Ha a szivattyún levő gyárilag kialakitott csőkeresztetszettel távolabb viszed a szivattyút-akár 8-10m-re-, úgy a cső ellenállása nem lesz számottevő, de ha lecsökkented drasztikusan hosszabb távon, az pedig a szivattyú motorjának nem tesz jót-nagyon vissza folytja, kisebb élettartamra számithatsz.Javaslatom egy 3-4m3/h-s szivattyú, ami későbbiekben akár egy kis homokszűrőt is el tud látni.Az egységek méretezése is azt taglalja, hogy a szivattyúnak 3-4 óra alatt kell megforgatnia a teljes medence térfogatot.
Leírtad a költségét, de így belegondolva jobb lett volna - vagyis jobban értékelhető - lett volna, ha megtermelt energiát kérdezem a ráfordított anyagiak függvényében. Félreértés ne essék, ügyes dolgot csináltál, de visszagondolva a saját ifjúkori erősítő és hangfalgyártó munkásságomra, rá kellett jönnöm, hogy ha sok beleölt pénzt és a ráfordított időt jövedelmező (fizető) munkába fektettem volna, sokkal jobb erősítőm lett volna. Már van, de ez csak a megvilágosodásom eredménye...
Na szóval nem tudni (én nem) mennyi energiát tudsz vele termelni, de amikor olvastalak, eszembe jutott egy régebben nézegetett weblap, amit persze most nem találok, de végül is csak het pipe csöveket lehettt ott venni, akár egyenként is, tehát a barkácsolás élménye megmarad, mert az öszeillesztésük és üzembehelyezésük öröme megmarad.
...és itt kell egyúttal igazat adnom neked, mert igen, az lesz a mondanivalóm lényege, hogy a befektetett pénz, plusz az elvégzett munka áráért lehet venni készen egy vákuumcsöves rendszert is valószínűleg magasabb hatékonysággal működőt, de abban nincs benne a férfiember alkotási öröme, amit viszont nem lehet pénzben kifejezni. Tehát megértem a büszkeségedet, és el is gondolkoztat. Én mondjuk levegős kolit gondoltam a medencém melletti garazsam tetejére, abba pedig rézcsöves vízmelegítő kiegészítést, csak a lustaságomat kéne még legyőznöm.
Átnyálaztam szinte a teljes fórumot, de nagyon nem találtam választ. Mi a véleményetek: Van egy 3.66x0.76 puhafalu medence, (kb 5-6m3), ebbe szabad e vennem 7m3 telj. homokszűrős szivattyút. A félelmem abból adódik hogy nem lesz borzasztóan nagyteljesítményű egy ekkora medencéhez, mert szép hogy egy óra alatt átmossa a medence vizét, de picit E osztályú merci motort a polski fiatba érzésem van. A homokszűrős sz. jó ára miatt merült fel a kérdés bennem, vagy no para mert hosszabb csövezéssel máris lehet butitani a rendszert.
Akció 2011 január 31.-ig bruttó 13500 Ft (+ mennyiségi kedvezmény!) Kattins a webshopra! Fűtse a medencéje vizét napenergiával, végre elérhető áron. A legolcsóbb megoldást kínáljuk ehhez, egy egyszerű de nagyszerű új[...] Bővebben!Tovább »
Nem probléma, ami a melóhelyről jött az tényleg bontott, hulladékanyag volt. Pl a koli háza összehajlott nagyméretű salgó polc (amit kiegyengettem) van 2x3 db összecsavarozva, lefestve. A rézcső meg egy tönkrement fagyigép hűtőköre volt. De lehet, hogy az idén a górénak is kell csinálnom valami hasonlót, mert medencét tervez telepíteni.
Fricike: A konradtól vettem, azt hiszem, hogy hőkülömbség kapcsoló a neve.
Flames: Ez a polikarbonát borítás nem is rossz ötlet. Még maradt is annyi a kolikból, hogy kifussa.
Jana: Az a helyzet, hogy csak a polikarbonátot vettem az egészből (praktiker akcióóó), meg a vezérlőt (4500.-)a többi mind melóhelyről jött, és munkatársaktól. Egyébként szinte minden használt anyag ami benne van. A szűrő nem került még egy fillérembe sem egyenlőre. Éppen most hegesztettem ki azt is. Majd a szivattyú lehet, hogy pénzbe lesz.
Nyárimádó: Tudom, hogy nem igazán erre való a kerti szivattyú, de egyenlőre nincs más. Egyébként, a tartályba beömlő csonk úgy van kialakítva, hogy nem tudja közvetlenül a homokba nyomni a vizet, hanem először egy tányérba megy. Hátha nem kavarja fel. Majd meglátjuk. Az nem volna baj, ha folytani kellene a szivattyút, mert akkor elméletileg kevesebbet fogyaszt a motor, mivel kevesebb a szállított mennyiség is. De ez a dolog még képlékeny. Ha nem lesz jó akkor úgyis szereznem kell rá gyári szivattyút.
Ja ez már annyira nem f@sza,de lényeg hogy a fiuk örülnek neki.A skimmerrel szivatják meg a vizet.Bár a skim.-be érkező víz lévén ha jól mérnek csak 80 fahrenheit=26-27 fokos víz,és 24-25 fokos vízből.Ha feljebb tették volna a csöveket tűztérbe, akkor még nagyobb hőkül. született volna. /de azért ott is melegebb van mint 1 sima csőkoliban , csak ugye a nagy vízszállítás, amit már írtam nincs ideje felmelegednie a víznek. :) /
Nem a torkom fáj. A kerti szivattyú nem lesz jó, az vagy 3 bar nyomással a tartályban a homokot úgy felkavarja, mint a sicc. Így a szűrés hatékonysága =0- val.
Koppints le egy homokszűrőt. Egyszer Janaboy vett külön egy szivattyút, meg egy tartályt. Összejött, de valamiért fojtani kellett a szivattyút, mert nem jól szürte a vizet.
Szigetelés.Hát igen, ha ez egy hőtárólóba dolgozna, akkor mind a kettőt mindenkép.Szerintem a /medibe/visszatérőt lekéne.Előremenőt/koli felé/ annál meg sok mindent figyelembe kell venni.Mennyire szeles huzatos helyen van?Kicsit szeles időben,ám de a koliban már elég meleg víz, kilépve a kolibol még több hőt ad le rézcsővel...És a koli vagy fa árnyékolja e.... (Én biztos leszigetelném mind a kettőt ha zár koliba megy legalább a slagokig. ...vagy valahól láttam olyat, hogy lefestették mind a 2 csövet és elbúrkolták plekszivel, így kaptak még plusz síkkoli felületet.)
Valami ilyen elképzelésem van nekem is.De ha emlékszel nekem a műanyag szolár a zsindelyes tetőre menne, és én KPE - vagy LPE csővel akarom szerelni nekem még kb 10m-se kellene.A vezérlőt mennyiért és hol vetted,meg mi a neve mert egy ilyenre mindenképpen szükség lesz,tudom valahol a neten vetted.
Nagyon jó az ötlet és persze a kivitelezés is számomra nagyon hasznos...köszike.
Debereceniek !!!
Ha valakinek van kedve egy vasárnapi fürcsihez és ráér látogasson ki a http://kerekestelepifurdo.hu/ kerekestelepi fürdőre,
szombat estére fent lesz a téli webdisegn,dumáljunk egy jót....du-13-tól nyit.
Köszönöm az elismerést, van benne meló és agyalás is bőven! Kb 35 méter 15- ös cső van benne, a rá és elmenő csövek 22- esek. A szigetelésen én is agyaltam, a rámenőt szerintem semmiképpen nem kellene, inkább lefesteni azt is feketére. Az elmenőn is csak kb 2 métert tudnék szigetelni, mert a golyóscsap után már 1"- os slagon megy a visszacsapóig, az meg elég bután nézne ki szigetelve. De soha nem mondom, hogy soha.
A köv. projektem egy homokszűrő gyártása, az itteni tapasztalatokon felbuzdulva. Már meg van hozzá minden, saválló cső, golyóscsapok, fenéklemezek, gyertyák, szűrőhomok, csak hegesztenem kell. Sajnos csak kerti szivattyúm van a forgatáshoz egyenlőre. Próba szerencse.
A sárga cső felől jön a szűrt víz a szivattyútól, az első elágazásnál megy a koli felé, a második elágnál jön vissza a meleg víz, mely keveredve a szivattyú által nyomott vízzel jut vissza a medencébe. Így, ha nem megy a szűrő, de süt a nap akkor is tud menni a grundfos, mert a visszacsapó megakadályozza, hogy önmagában keringessen.
Nem látszik sajnos rendesen, de ma délelőtt a kinti minusz ellenére a koliban majdnem 70 fok van ebben a szép napsütésben, pedig a nyári nap mozgásához van tájolva a koli döntése.
Sziasztok!Lac Neked is mobilmedibe van a fenékürítőd?
Splettalon Köszi a linket.Hát jó kis ára van, ahoz képest, hogy műanyag az egész.
Janaboy XD az első video.Ezek állatok.Már láttam tavaly de akkor is ..:)
Nyárimádó Hát igen ezért halasztottam el tavaly.Kicsit féltem töle.Köszi, a kisütés jobban hangzik azt meg is lehet oldani házilag...csak tényleg elég vékony az alja.Lehet hogy vágás(v. kisütés) elött az aljára kéne raggasztani egy foltot, hogy megerősítse.
Szerintem szélen senkit nem zavarna. A medence alját csak úgy kivágni könnyen hangzik, de ennek a medencének szöveterősítésses az anyaga. Már Janaboy-jal is beszéltük anno, hogy talán egy ponyvakészítő tudna valamit kezdeni vele. De az sem vágással, hanem sütéssel oldaná meg szerintem.
Vigyázz, ha vágni akarod, és nem kizárt, hogy utána meg csepegni fog, vagy tovább hasad.
Én is két golyóscsappal oldottam meg, mert a háromállású csap szörnyűségesen drágább a két golyóscsap+"T" elágazó árához képest.
HA az egyik nyitva (a másik zárva értelemszerűen) akkor fenékösszefolyó - ezzel keringetem is és a leeresztés is ezen keresztül - ha a másik, akkor porszívó.
Köszi! Ilyenre gondóltam, csak ezek a fenékürítők beton medihez vannak.Mobil medihez nem is biztos hogy gyártottak. :( Na mindegy.Egyébbként szkimert használok az is hatalmas segítség, de jó lett volna ezt egy 3 járató szeleppel, vagy 2 golyóscsappal automatizálni ,és akkor medi aljával se kellett volna sokat foglalkozni. (Az emberi lustaság, de ez viszi előre a technikát)
A pb- s is megoldható ha veszel egy kiszuperált pl. fég v-4- es átfolyásos vízmelegítőt, aminek a bemeneti ágára kerigetőszivattyút kötsz, és a szivattyút vezérled. Ha indul a szivattyú indítja a lángot is, ha leáll akkor megáll a fűtés is. Szóval ezt is lehetne automatizálni. Ez égésbiztosítóval is el lenne látva esetleges gázhiány esetére, természetesen a megfelelő szellőzésről gondoskodni kell. Persze fúvókákat kisebbre kell cserélni a pb miatt. Meg mivel ez hálózati víznyomásra van tervezve, a gázrész rugóját kicsit gyengíteni kell, hogy a szivattyú alacsonyabb nyomásával is elinduljon, de kivitelezhető. A gázfogyasztást nem tudom megmondani, de egy kis netes utánajárással kiszámolható.
Most értem haza, így nem sajnos tudtam képeket csinálni, de pótolni fogom talán holnap. De nézd meg a 10037 hsz-t erről a fórumról. Az enyém is kb ilyen, csak nekem alulemezen van a csőkígyó, + a lemezbe be van préselve a cső profilja és ebbe belefektetve, hogy minél nagyobb felületen összeérjenek. Jobb lenne a hatásfok, ha rézlemezre lenne végigforrasztva a csőkígyó, de az sajnos nagyon megdobja az árát. Kicsit tartottam a keringető belsejétől, hogy elszinezi a vizet, mivel nem saválló, de semmi negatívumot nem tapasztaltam. Úgy tervezz, hogy az irodalom szerint a medence vízfelületének legalább 60%- a legyen a kollektor(ok) hasznos, hőelnyelő felülete.
Ahoz mit szóltok, amit már írtam Nyárimádónak: hogy kivágnám a kőr alakú medim aljának a közepét, és oda csatlakoznék a szivattyú felé menő ággal.Mert ugye nálam a körbeforgatásnál mindig ott gyűlnek össze a cuccok./Nincs még beton alapom.Minden évbe talajrendezés, és középre lejtetem meg, de csak finoman.Fekete fólia, hugarocel, majd kék ponyva erre jön az intex medi./csak a medi alja vékonyabb anyogból van, mint az oldala :/ .Ezért elhalasztottam a kivágást.Meg valami padló elszívó idom kellene, amire rá is lehet lépni, és esztétikus. köszi
nekem is átlátszó van, a csúcsom az 34,5 C fok volt. Én sem igazán látom értelmét, két okból. Ha rendes nyár van, akkor elvileg a fóliás megoldásnak elégnek kell lennie, és tök mindegy, hogy fekete vagy átlátszó. Kinek ez, kinek az.
Az első ok lehet a medencés időszak kitolását, előbb töltöm, később eresztek...
De. Amikor CSAK úgy használható a medence, hogy egyéb furfang kell a használathoz, akkor az azt jelenti, hogy az éjszakák is hidegebbek, vagyis az éjszakai kihűlés elviszi a kollektor nyereségét. Ha van rajta rendes fedés, akkor persze más a dolog.
Tehát a kollektor előnye csak fedéssel EGYÜTT használható ki.
A másik ok pedig az, hogy minél több elektromos eszköz található a rendszerben, annál veszélyesebb a dolog, mármint a medencehasználat (mondjuk ez nem is ok, hanem inkább bölcsesség).
Én pl. éjszakára mindig dupla nejlonnal takarom le a medit (ez mondjuk plusz 2-3 ezer forint), a kettő között egy strandlabda.
Szerintem nem jó, mert oda- vissza azért 10m. A szivattyú meg 0,6 bar-ral dolgozik ~kb.
Szerintem a kis nyomás, a csőveszteségek miatt keveset fog szállítani a szivattyú.
A homokszűrő leírásában le van írva a max emelési magasság, stb, ott nézd meg, de lehet hogy csak a biztonági távolság lesz feltüntetve.
A 110-es pvc-be alig fér el a 2x 32mm-es gégecső ( belső 32 mm, a külseje nagyobb), ha van nagyobb azt rakd ( tapasztalat).
Ha felül van a befúvó, az jobban megindítja az örvénylést körbe, ha alulra teszed még a koszt is kutyulni fogja állandóan ( nem tud leülepedni). Így alulra a kiömlőt, felülre a befúvót raknám.
XD Ez így van.Akár oda is teheted.Kemencébe is.Hórdót, is lehet szigetelni hőálló paplannal.Hogy kevesebb tüzelő anyagot kelljen benne elégetni.És valami hőálló esztétikus burkolatot adni neki. .... Ha beválik építhetnél egy kerti kemencét is, csőregiszterrel.Na az ám a tuti.Kemiben sűlt kaja + vízmelegítés.
Hi Lac!1 pár éve csináltam 1/2" kpe csöves napkolit magamnak./hőtükörrel mi1mással/Hát 10 C on belül volt a delta T.Lófütyit se ért.Pár fokkal tudtam növelni a medi hőmérsékletét.Maradtam a fóliánál. Ja igen az átlátszónál. bocsi Kókuszka. :)
Sztem apr. 1-jet megoldod: feltoltod a melegviz-csaprol. Azt meg nem mondtad, hogy utana folyamatosan akarod hasznalni:))
De egyebkent en tuti nem szenvednek kieg. futest osszerakni ezert, mert a par m3 viz felfutese ugyis horribilis, pb-rol sokkal jobban mint a gazkazanodbol (ha az van). Szinten tartani viszont mar joval kevesebb energia is eleg, ott mar szamithat a napocska erezheto %-ot.
Ez a rézcsöves fűtési módszer is csikolna,mielőtt pénzt dobálok ki (asszony már így is fűbe vág).
Nincs valami képed és részletes leírásod?Mert már régóta a gondolatom a PB-s fűtés csak nem tudom hogy elképzelni...de ötletelhetnénk róla vagy ha esetleg képek vannak nagyon jó lenne.
Ez elméletben ÉS elektrotechnikai szemmel nézve igaz. Egy motor induló áramfelvétele másodpercben mérhető - a plusz áramigényt nézve. Tehát ha neked megy egy percig, mert ennyi idő alatt átnyom annyit, amennyi a kollektorban levő vízmennyiség, DE utána 10 percre kikapcsol, ameddig a kollektorban levő víz újból felmelegszik, addig nem fogsz te szignifikáns különbséget mérni a pénztárcád vastagságát illetően.
HA másodpercenként kapcsolna be- és ki, akkor szerintem már igen, de így...
Szia Fricike! Szerintem április elején nem fogod tudni felmelegíteni a vizedet 34-36 fokra csőkolival,még estére se.(nem fog annyit sütni a nap)Viszont nyáron jól jöhet.Régi képekről láttam, hogy a medit rendesen körbeszigeteltétek.Még mindig azt mondom, hogy a legjobb ha rézcsöves fűtéssel oldod +.Fával vagy pb-vel alágyújtasz.Ápril.-ban ált. felhős max15-20 fokok szoktak lenni.Ebből nehéz 34-36 fokos vizet csinálni csőkolival. Egyébbként tetszik a medi körüli burkolat.Nálam is hasonló van, csak nálam nyitott. gratula :)
Sziaaa! LamaLama "A szakaszos működtetés egyetlen haszna, hogy energiatakarékosabb." Ajaj ,te ezt hol tanultad? 1 motor ki -be kapcsolással vezérelve több energiát használ fel!Ezért találták fel az inverteres motorokat.Ergo egy lényegesen kisebb áramfelvétellel dolgozó ám de folyamatos üzemű kevesebbet fogyaszt, mint 1 nagyobb teljesítményű ki-be kapcsolgatással.Mint már írtam, hogy nem lehet összehasonlítani egy vákumcsöves napkollektor teljesítményt 1 csőkolival.Gondolom még egyetlen egy napkolis rendszert se telepítettél, csak akkor ne osszd az innen-onnan összeszedett hozzászólásokból az igét. Ja és valakinek több év megy a fűtési keringető szivattyú/pl Zsolesz/.Mi külön kört szoktunk csinálni hőcserélővel, de mint már írtam 1 fűtési keringető szivattyú tovább bírja mint 1 mobil medi.Aki tútira akar menni az külön körbe köti. (ja és szerintem alap ,hogy beköszönsz) bocsika :)
A koli gyártásáról nincs képem sajnos. A különböző köröket nem kell kizárogatni egymástól, mert a koli bemenő ágába a sziv és a légtelenítő után is van egy visszacsapó. A szűrőt időkapcsoló vezérli, a keringetőt pedig a szűrőtől függetlenül a hőkülömbségkapcsoló. Így, ha borult esetleg az idő akkor nem indul a fűtés, de a szűrő ettől még megy. Teljesen automata (kivéve az áramszünetet, amikor elállítódik az időkapcsoló). Ez így már lehet, hogy kicsit bonyolultnak hangzik, de hidd el nem az. Holnap megpróbálok képeket tenni a grundfos vezetékéről, + a szűrő visszacsapójáról.
Bocsi hogy eddig nem írtam pedig én hoztam fel a gondomat,csak nem voltam írás lehetőségben.
Nagyon jó ötleteket kapok...ezért imádom a CSAPATOT.
Nos nekem is volt mezgaz fólia,fekete is meg átlátszó is de mivel a mi medink viszonylag zárt ezért nem tudom miért de ez a módszer nem jött be az istennek nem akart emelni a hőmérsékleten.A mi fürcsi szokásunk,mi csak kora este vagy este tudunk beleülni,a pulyák mivel nagyok csak nekünk kell,mi meg úgy szeretjük ha 34-36-fokos mert 8-9-órakkor már ekkora hőmérsékletű víz kell hogy ücsörögjünk neadj isten egy filmet megnézzünk és áztassuk a fáradt izületeinket.Tehát nekünk ezért van,és kell a medence,és ezért kell hogy meleg vizet csiholjak estére.2 évig az intex vízmelegítő dolgozott,de horror az áramszámla,jó hogy a kényelemnek ára van de azért az soookkkkk...és az intexes elektromos ennél a kismedinél is csak óránként 1 fokot tudott emelni.Az ujjaknak mutatnám hogy hol talál róla képeket meg építési segédletet,a régiek már tudom hogy tudják ezért bocsi hogy mégegyszer kilinkelem.
A mutatott képen a zsindelyes terasz előtetőre kerülne a szoli amit innen szereztem jutányosan,figyeljetok oda mert most nyeremény játékot is csinálnak,:próba szerencse én tényleg nagyon jutányosan vettem meg még tavaly október környékén:
Valahogy én is így gondolom "y" elágazókkal+a köröket elzárhatóvá tenni,igaz ez napi macera lenne hogy odafigyelni mikor melyik ág dolgozzon.Pontosítok nekem is grudfos szivattyúm van,kaptam egy havertól csak nem tudom a vízszállítási adatait.Tetszik a hőkapcsolós ötleted,de nagyon jó lenne ha képeket tudnál mutatni a beépítésedről,nagy hasznát vennénk sztem.
Köszönöm az Ötletelést,továbbra is várom a fontos gondolatokat...ezért imádom a CSAPATOT.
Tényleg szeretnénk április 1-én nyitni...ez KOMOLY !
"ahhoz képest, hogy aránylag kevés volt a napsütés 33- nál állt meg"
Nálunk meg az egyszerű átlátszó mezgaz fóliás takarás megy és idén nyáron többször is letakaratlan maradt éjszakára, hogy visszahűljön, ill 3-4 alkalommal azért kellett vizet engednem bele, mert túl meleg volt. Sajna 2 évente megeszi a nap a fóliát, de szerintem hihetetlen hatékony a maga egyszerűségével.
Már régóta olvasom a topikot, de nem nagyon szoktam írkálni. Most talán tudok segíteni a tapasztalataimmal a medencefűtéssel kapcsolatban. Én rézcsöves síkkollektort használok (saját gyártmány), amibe egy grundfos (UPS) keringető nyomja fel a vizet. A szivattyú természetesen a vízszint alatt van elhelyezve, és közvetlenül utána van "T" elággal egy 1/2"- os automata légtelenítő. A feltöltéskor kiengedi a levegőt a szivattyúból, és mivel a sziv ház már vízzel van tele, azonnal indítható is. Simán kitolja a levegőt maga előtt az egymás után sorbakötött 2 m2- es koliból. A vezérlést hőkülömbség távadóval oldottam meg amit a konradtól rendeltem. Az egyik hőérző a koliban van a rézcsőhöz szorítva, a másik a kollektor rámenő "hideg" ágán van. Ezek kapcsolják a grundfost a hőmérséklet külömbség függvényében. Tettem be egy autó külső-belső hőmérőt a koliba kíváncsiságból, de sajnos csak 70 fokig mér és ez kevésnek bizonyult. Kb 10-16 óráig ki van akadva, olyan meleg van belül folyamatos vízáramlás mellett. Nekem nagyon bejött. Kb 4. éve van medim (4.5x0.9 puhafalú intex), de még soha nem tudtam eddig 30 fölé vinni a vizet. Tavaly lett beüzemelve, és ahhoz képest, hogy aránylag kevés volt a napsütés 33- nál állt meg. Eddig a papírszűrőt használtam, és a szűrő utáni ágba csináltam egy visszacsapóból és 2 Y- bó álló csövet savállóból. Innen kapja a vizet a kollektor. Muszály volt a visszacsapó, mert akárhogyan helyeztem el az Y- okat mindenáron inkább a szűrőn keresztül forgatott, nem pedig a medencébe (Álló szűrőnél). És mindenképpen függetleníteni akartam egymástól a két dolgot (szűrés-melegítés).
nem a hatásfokát hasonlította össze, hanem azt a ténypróbálta megértetni, hogy a hőátadás szempontjából nem jobb a túl lassú áramlás. A besugárzott energiamennyiséget elviszi az áramló víz a medencébe akkor is, ha 4000l/perc a szállított mennyiség, max nem olyan látványos a be és kilépési pont közti hőmérsékletkülönbség. Ám ha nagyon lelassítod az áramlást, akkor a hőcserélőben lévő víz már akár annyira felmelegedhet, hogy nem, vagy csak nagyon kis mennyiségű hőenergiát tud felvenni. A szakaszos működtetés egyetlen haszna, hogy energiatakarékosabb. Nem mindegy, hogy napi 12 órát megy egy szivattyú, vagy kettőt.
Hahó!Esik a hó?Nálunk már elált.(Bp)Egyébkét hóesésben lejobb mártozni. (1 jó pár év Egerszalóki a termálfürdőben éjjel -25 fokban nagyon bejőtt.Na és a medence szélén is sorban álltak a folyadékok, és a vízgőz odafagyott a hajunkra.Késöbb átépítették szállod mi1más, kamu sziklák.Az úgy volt jó a maga szimpla mivoltában.Na mindegy ha valaki volt ott az tudja) Ha kertesházba laknék tuti kipróbálnám a rézcsöves fűtésű medit. :))
Márciusi idény nyitás. :) :O Jó lenne ha az ide március melegebb lenne mint tavaly. Fricikének meg azt tanácsolnám, hogy a szivattyúból távozó körbe kössön bele egy rézcső spirált ezt bele egy vashordóba és gyújtson alá.Nem a nyira környezet barát, de a legolcsóbb legjobb.Borús időben is tökéletes. és irány a forró víz. :)) ja és a fekete fólia az jó ha érintkezik a vízfelszinnel. mondjuk én az áttetszőre voksolk.
Mittudomen mekkoraval van szerelve (futokorben szokasos szivattyuval, hocserelo van a tartalyban).
Es persze az aramfogyasztast nem szabad figyelmen kivul hagyni. En egyedul az ellen tiltakozom, hogy a napkollektornak csak a lassu atfolyas jo, az elektromos fogyasztastol fuggetlenul.
(Legjobb egy olyan rendszer lenne, hogy a szivattyut napelem hajtja meg, de vszinu a napelem ara tul nagy lenne a rendszer tobbi reszehez kepest.)
...és az 1 percel még sokat is mondtam. Egyébbként én is úgy gondolom hogy 1 kis méretű medi jó időben használva /28-30 fokban/ nem igényel napkolit.Fólia takarás bőven megfelelt nekem eddig./a tavalyi szezont nem számolva/ :( De ha rossz idő volt akkor nekem nem sok kedvem volt medizni. De az következő nyártól többet várok,remélem meleg lesz. :)
A napenergia kollektorra eso mennyisegevel mi lesz? Vagy elobb-utobb a medencebe jut, vagy veszteseg lesz belole. Mikor van nagyobb veszteseg? Ha melegebb a kollektor. Az tok mind1, hogy 1 m3 50 fokos vizet juttatsz a 20 fokos medencebe, vagy 5 m3 26 fokost, ha a medence 5 m3-es, mindket esetben 26 fokosat kapsz. De az 50 fok elereseig sokkal tobb a kornyezetbe visszasugarzott ho. Tehat ingyen energiaval nyerne az allando nagy atfolyas.
Nem medences, hanem haz tetejen vcs kollektorom van hmv-re, ott 10 fok a delta T, de csak mert sok meterre (kb. 15) van a tartalyomtol.
Szia!Nem csak az áramfelvétel miatt.Számold ki hány liter van a napkoliba/napkolidban/.Nem sok.Amit ez a szivattyú kb 1 perc alatt kiköp, és ennyi idő alatt szint semmit nem melegszik a helyére érkező víz/folyadék/.Ja és igen a ki-be kapcsolás meg még jobban nyeli az áramot./ha megvárod mire bemelegszik és akkor elindítod,Utána + lekapcs./Tehát minnél kevesebb viz folyik át a rendszeren annál jobb a hatásfoka.
A nagy sebesseg kizarolag azert baj, mert a szivattyu aramfelvetelet (velhetoen magasabb) fizetned kell. A napenergia begyujtesehez a sok viz kisebb holepcsovel jobb: ha ingyen lenne az aram akkor erdemes lenne barmilyen kicsi (persze meresi hibanal lenyegesen nagyobb) homersekletkulonbsegnel porgetni (mar persze akkor, amikor a kollektorban me'g melegebb van, mint a medenceben).
Szia Nyárimádó!Ha erre vaterás vízforgatóra gondolsz,az nem jó a koli vizének forgatására.(ha jól látom 4000l/h=66l/min)Túl gyors,és ezt nem lehet csökkenteni.
Na jó.Én csak arra akartam utalni, hogy a fűtési kerigető szivattyú túléli ezeket a mobilmedik életét. Akkor keresni kell egy műanyagházas kevés vizet szállító szivattyút, vagy 1 külön kört kell csináli hőcseélővel , ha igényesek akarunk lenni. :)
Nem pótlod, mert akkor hullámzik a szint, hanem ideális esetben állandó szinten van. Legalábbis az úszó adagolós módszerrel, ezen legfeljebb a medi vízének a hőfoka kicsit változtathat.
De nézd meg, szinte az összes szivattyú műanyag házban van, nem véletlenül. Azt el tudom képzelni, hogy nagy, közösségi medencéknél más megoldást alkalmaznak.
Fűtésrendszer.Régi vascsöves rendszereknél évente 1 x tisztítani cserélni kell a fűtőközeget.Medinél az biztos hogy folyamtosan a potlód a klór , de ugy az a vízmelegjtés során csökken a klórtartalom az ideálos értékre. ..és amit már említettem
"Ha ez folyamatos használatban lenne, tehát télen-nyáron, akkor érdemes 1 komolyabb rendszert csinálni hőcserélővel és vákumcsöves napkolival, de nálunk ez ugye szezonális, tehát jó ha 3 hónapot használjuk, ergo az életartalma nem csökken 1 fűtésrendszeréhez képest. /de ez csak az én véleményem/"
Pedig egyszer akaratomon kívül kipróbáltam, mert a lányom hajáról beleesett a vízbe a hajcsat, az a vékonyfajta, és pár óra alatt olyan rozsdás lett körülötte a csempe meg a fuga, hogy csak na.
De a fűtésrendszert jó esetben 1x töltöd fel. (néha pótlás, főleg nyitott rendszernél), és a melegedés soránlágyul a víz. Plusz az csak annyi klórt tartalmaz, mint a csapvíz (mert ugye az), a medencéhez (ami csapvíz szintén)+ jócskán többet adunk rendszeresen.
"Nem az volt, hogy azert kell muanyag szivattyu a medences mindenekhez, mert a femet kikezdi a kloros viz?" Ez így van, de a fűtésrendszert se lágy, klormentes vízzel töltjük fel.Agyon klorozott vízben meg senki se szeret fürdeni.Az uszodák álltalába nem kevés klórt kevernek bele, de ott hőcserélővel oldják +.Ha ez folyamatos használatban lenne, tehát télen-nyáron, akkor érdemes 1 komolyabb rendszert csinálni hőcserélővel és vákumcsöves napkolival, de nálunk ez ugye szezonális, tehát jó ha 3 hónapot használjuk, ergo az életartalma nem csökken 1 fűtésrendszeréhez képest. /de ez csak az én véleményem/
de ez két részből áll, van a fixen beépített cső, ami egy normál - emlékeim szerint 50-es - csőnél annyival nagyobb átmérőjű, amennyivel nagyobb a falvastagsága, hogy egy belső menet is elférjen benne, és abba tekeredik bele a képen látható peremes tárcsa, amiben az elforgatható gomb is van. Mondjuk nekem nem tekjesen ilyen, csak majdnem.
Nem az volt, hogy azert kell muanyag szivattyu a medences mindenekhez, mert a femet kikezdi a kloros viz? Nekem mint kibicnek mind1, csak csodalkozom hogy senki nem emliti ezt, pedig mintha korabban soxor elojott volna.
De Neked téglalap alakú a medencéd, neki meg ha minden igaz kör lesz.
Kis medence átmérőnél vigyázni kell, mert az íve nem bír sokat el. Ha mondjuk 5,5m-es lenne a medence, annak az íve elbírna akár 10cm-es átmérőjű befúvót is.
Remélem érthető. Hmmmm.... egy pohár belső falára nem tudsz egy 20ft-os pénzérmét ragasztani, de egy 200literes hordó belső falára már igen. Na, arról a belső ívről beszélek.
Keringtető szivattyú, fordulatszáma szerintem ezeknek már állítható az oldalán lévő kapcsolóval. Ha egy ház fűtését kielégíti, akkor ezt is. Beépítésnél kell az, hogy a tengelye vízszintesen álljon ( horizontálisan).
Nem értem, hogy tud levegősödni, mikor vízszint alatt tartjátok a szivattyút???
Kis medencének nem kell szolár, főleg ha megveszed a vateráról a műanyagot ( 4600-4800 liter). Víz melegítésre bőven elég az ÁTTETSZŐ mezőgazdasági nylon.
Előnye, hogy könnyű takarítani, nem kell elpakolgatni télen, asszem 4600 liter körüli víz pillanatok alatt felmelegszik benne, a homokszűrőd pillanatok alatt elintézi a dolgát, kutya- macska nem lyukasztja ki.
Sajna több a hátránya:)) Kicsi, csak ücsörögni lehet benne, nagyon KARCOLÓDIK ( homok, kosz), csúszik, enyhén szívja a nap a színét, vízkő hamar kiüt benne, téli fedés, és mocsok drága.
De ahogy érzed... ( mi nagyon szerettük a negatív élményektől függően)
Vigyáztunk rá, de mindig voltak újabb sérülései, amitől idegbajt kaptam ( karc). Eladtuk, mert 2010-ben a sok csapadék okozta talajvíz megemelte az egészet és a víz azóta is ott van 40-50cm-re a felszín alatt.
Nekem süllyesztve volt, csak 20 cm volt kint a földből, azt egy asztalos srác burkolta körül. Az aljára furtak a készítők egy leeresztőlyukat, a homokszűrő max 10-20 liter vizet hagyott benne teljes vízcserekor. De miután megvettem a homokszűrőt egyszer sem kellett cserélni, csak pótolni. A fúvókákat ( 2db-ot ) esztergályossal csináltattam danamid anyagból. Ott b@sztam el a dolgokat, hogy a két fúvókát szembe raktam be egymással, így az örvényt nem csinált, sőt a két fúvóka sok volt, így a nyomás pedig kicsi.Ha újra csinálnám 1 db fúvókát raknék be, az nagy nyomásom fújná a vízet, és lenne annyi erő benne, hogy az örvényt megcsinálná a vízben. ( Amúgy csökkentettem szűkítővel ( műanyag persellyel) a fúvóka furatát, így jó lett, az örvényt pedig egy műanyag könyökkel megoldottam.)
Arra figyelj, hogya a homokszűrő kimenő és bejövő csöveit ne szűkítsd le !!!
Használj 32-es vagy 38-as csöveket végig, amelyek csak műanyagból legyenek.
A medence ülő részét alá kell támasztanod körben, ha nem akarod odáig süllyeszteni, mert eltörhet terheléskor.
Használj időkapcsolót és fi-relét üzemeltetéskor! Ez a kettő kb 3500 Ft.
Kérdéseidre a válasz: -szkimmerem sosem volt, merítőhálóra erősített nylonharisna volt a vízen úszó koszok ellen
- a leeresztést mosdólefolyóval elintézheted
- jakuzzi élmény miatt IS HASZNÁLD a fi-relét ( életvédelmi relé). A másik beépítendő szivattyú ( kerti szivattyú) nem tud sokat max 4 bar-t és 6-900W/h. Nagy jakuzzi élményt ne várj tőle.
- ha nem süllyeszted le, akkor kívülre is lépcső kell, mert kb 80 cm magas a medence
- ha már ilyen sokan lelkesedtek, akkor az ülőfelületig le lehetne ásni (kb 35 cm), így külső lépcső nem kellene, esztétikusabb, és nem kell agyalnod az ülőfelület alátámasztásán sem. És, ha már ennyien lelkesedtek, akkor már kicsi lesz a medi:))))
- a medence alja domború, ezért a beton és a hungarocell között levegő lesz, ami nem buli. Én homokkal vízszinteztem ki.
Hjaj, remélem mindent leírtam. Ha valami nem oké, írj!
Ha debrecen környékén laksz netán, akkor segítek a tapasztalataimmal. A fotók otthon vannak, majd holnap küldök emailt a privátodra, ha engedélyezted regisztrációkor.
Ja , nem tom hogy mivel van csövezve a h.szőrődtől a mediig.Y helyet a T + könyök is jó./de ha még 1 visszacsapót is beraksz akkor az meg aztán a tuti, hogy ne tudjon beledolgozni a homokszűrőből kiáramló víz, a kollektor visszatérő csővébe, ha nem megy a kolektor keringetője. / ;)
"Sajnos az adottságok miatt ha már 1-2 napig áll a keringés, akkor könnyen levegősődik és nehez nyomja át a levegőt." Nem láttam, de gondolom úgy van ,hogy medi vizére ömlik. /mert valahol levegőt kel hogy kapjon/ Az nem annyira f@sza.A beömlő /visszatérő/ csőbe is mindig legyen víz.Tehát vagy belógatod a medibe ,vagy bekötöd a beömlő ágba lehetőle Y nal és akkor nem kel visszacsapó szelep. ;)
Természetesen! Mindig vízszint alatt van! Sajnos az adottságok miatt ha már 1-2 napig áll a keringés, akkor könnyen levegősődik és nehez nyomja át a levegőt.
Hi!"De nem minden alkalommal kapta fel rögtön a keringést.." Ezt úgy érted hagy nem tudja áttolni a viztet,de ugye a szivattyút úgy építetted be hogy nem fut szárazon?Tehát a vízszint alatt van.
Melyik típus azon belül? 25-60? 25-80? Nekem 110 métert tolt fel kb 3 méter magasba a 25-60-as kb 3-4 liter/p átfolyással. 3 fokozatban lehet állítani a teljesítmény. De nem minden alkalommal kapta fel rögtön a keringést..
A képen bejelöltem hová szeretném rakni a szolár panelt:
1, Szerintetek egy ilyen szivattyú felbírja-e tolni ebbe a magasságba a vizet?
Nem kellene nagy vízátfolyás,az lenne a lényege hogy szép kis csordogáló vízátfolyás kellene mert akkor tudja a nap igazán átmelegíteni a vizet.
2, Szerintetek milyen módon varázsoljam fel a fizet oda a magasba?KPE-LPE-Slag,vagy milyen csővel?Tudom még korán van,de muszály agyalnom rajta hogy még a zsét összetudjam rá varázsolni.
Köszönöm a segítségeteket és persze ha valakinek van ötlete azt is.
nagy nehezen rászántuk magunkat,hogy tavasszal veszünk egy medencét.a tipp vadászat alatt láttam,hogy neked is olyan van,amilyet szeretnénk (ha minden igaz).
meg is találtam helyben (Debrecen) a készitőt.
már sikerült a homokszűrős szivattyút beszereznem ezekkel a paraméterekkel:
Ha tudnád illusztrálni fotókkal,hogy oldottad meg benne a vizkeringetést(fuvóka elhelyezkedés) és adnál egy -két tippet trükköt nagyon hálás lennék.
kell-e a szkimmer vagy elég a viz alatti ki és befuvó ?
a leeresztést megoldom (mint a kádnál).
gondolkodtam azon is,hogy nagyobb szivattyút kötök rá és több befuvó nyilást tehetek (jacuzzi élmény miatt).
nem tervezem leásni,hanem betonra menne hungarocelllapra(gyors kihülés megelőzendő).
Az oldalfalra is megvan már fejben a terv.
csináld magad kalákában dolgozunk a családdal-barátokkal ezért kérdeznélek téged és mindenki mást is ha nem gond. :D
igy a végén megfizethetetlen lesz az élmény remélem.
köszönöm segitő és konkrét válaszaitokat előre is.
Bár mi "milliomosok"vagyunk, mert van medencénk.:-))
Istenem, hogy ezt hányszor hallom a nyár folyamán. De hát végül is az ilyen "egyszerű" emberek miatt basznak át minket. Csak hát vannak járulékos veszteségek is. Méghozá Mi.
Egy betegség megszüntetésekor feltártak egy szövődményt (nevezzük így), de azt már nem gyógyítják TB-re? Mondjuk a a haver a múlt hónapban elvégta csúnyán az újját, nem volt összevarró cérna, úgyhogy nem varták össze, és nem volt tetanusz injekció sem, csak ha visz, akkor beadták volna.
A sok nyalánkság mellett a műtét során találtak egy porcfekélyt is. Gyakorlatilag a fekély területén a csontig tisztították a porcfelszint. Mivel itt (sajna)már csak szöveti porc fejlődhet (nem eredeti üvegporc) ugynevezett hylarunsavat juttatnak az izületbe, hogy a súrlódástól,ütődéstől védjék a porcfelszínt. Na ezért kell fizetni nem keveset:-(
A gyulladáscsökkentő szuri pedig ingyen van elvieg.( mondjuk volt hogy úgy kaptam hogy el kellett mennem elötte patikába, kiváltottam ,majd vissza, és beadták.
Na ezt untam meg a közgyógynál.Több ment el az idővel, mint amit a magándokimnál kifizetek.
De amúgy nem értem, ha bizonyos szépészeti beavatkozásokon kívül elmegyek a dokihoz, hogy itt fáj, és a megoldás valami szuri, akkor miért is kéne fizetnem?