A Kaposvár-Mocsolád-siófoki (HÉV) vasútvonal 100 éves évfordulójára hoztam létre ezt a topicot.1894.08.23-án a Kaposvár-Mocsolád,1906.10.19-én a Mocsolád-Siófok vonal megnyításának alkalmából.
Mocsoládi fűtőház átépítésével kapcsolatban óvatosan bánni, mert ma olvastam, hogy még a '40-es '50-es években is gabonatárolásra használták a volt fűtőházat... Tehát tovább állt, mint azt eredetileg gondoltuk...
Arra is emlékszem gyerekként, mikor a siófoki vonal (is) a kaposvári cukorgyár mellett haladt el (ahol most az új gyári rész található). Akkor még a gőzösök, MDa-k és ABy-ok közlekedtek. Volt, hogy MDa-val megjöttünk Fonyódról és gőzös vontatta szerelvénnyel mentünk haza....
Köszi az MR-eket! Valóban javulás történt! Ugyanis 1988-ban ('89-ben?)Toponártól Répásig átépítették a pályát, majd Répástól kb '89-ben Somodor-Somogyaszalóig és '90-ben Mernyéig, majd Mocsoládig. Ekkor 80 km/h-ra építették át a vonalat (!), de maradt csak 60-as. Mikor jártam be suliba K.várra, akkor még az eredeti építésű pálya volt 40 km/h-val. Olyan rossz volt a pálya állapota, hogy azt kb. '88-ban levették 20 km/h-ra Mocsolád és Toponár között. 87-ig ABy-nal is sokat utaztam, mivel ekkor még a Bz-k mellett azok is közlekedtek a vonalon. '90-ben ugyan Mernyén még először csak az átmenő fővágány épűlt át, de később az 1.- és 3. vágány is. Valószínüleg ebben az időszakban bontották el az élőállat-rakodót is, ami betonból volt. Helye a mai napig megvan. Átépítés előtt beépítettek egy 5. sz. váltót és Mocsolád írányában kb 600 m hosszban vágányt fektettek le. A 3. vágányból ágazott ki, ami a vágánymezők összeszerelésére volt hivatott. Össze is állították a megfelelő mennyiségű és méretű mezőket, ami később a sellyei vonalon került beépítésre (?)....A '80-as évek közepén (gyerekként) sokat segítettem a jelzők lámpáinak petróleummal való f.töltésében és a kivilágításában. Volt, hogy egyedül csináltam....A legrövidebb menettartam így is az 1993-as MR-ben volt a 38315 sz. vonatnak, ami 2óra 30perc volt Siófok-Kaposvár között.
Akkor nyert ügyed van... meg van az alaprajzod, a nézeti rajzok, kiderült hogy az állomás mely részén helyezkedett el, és még azt is tudod, hogy mikor szüntették meg (építették át Pft-s lakássá)...