Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nekem is sikerült újabb citrussal bővíteni az állományt:volt már egy ausztrál citromom,ezen vannak szép gyümölcsök és most sikerült ennek egy piros gyümölcsű fajtáját beszerezni az olasz Savini Vivai cégtől.
Vettem tőlük többet, teljes áron. Évekkel ezelőtt még hajlandóak voltak egyéni igényekre is behozni növényt, így lett a Marumi kumkvatom. Aztán bevezették a nyárvégi leéértékelést 50 %-ra, aztán jött a 6000 ft-os akió.
Szép, nagy növényeket kaptál. Ezek 20-as cserepek?
Igen, nekem is van onnan (meg szerintem lesz is) növényem, pl. webber tangelo, tacle... Oké, kell nekik pár év, mire ekkorák lesznek mint a citrusfások, de teremni kóstolót addig is fognak.
Nagyon igazad van, ezek az alapárat is megérik. Eddig sok helyről (az idén a Tátraikert-től) rendeltem, a fajta bőség miatt választottam és persze az ár miatt.
Például a tangelo thompson jóval kisebb, mint a mai jövevények, de bőven lett rajta gyümölcs és végül is ez a fajta sem a szokásos, átlagos, hanem jobb.
Szerintem ez a méret megéri az alapárat is, de a csökkentett végképp... Ha nem akar valaki várni a termésre, meg nem elsődleges, hogy fel akarja nevelni, az nyugodtan vegyen tőlük. Ami nekem indok volt, hogy máshonnan is vegyek, bár kisebbet, az a fajtaválaszték. Bár idén többféle volt, mint tavaly.
Mondjuk szoktam nézni az FB-n a citrusos csoportokban a dugvány meg apróbb-nagyobb oltvány árakat. Hát, tudnak értük kérni az tuti (és van is vevő, különben ugye mennének lejjebb). Kizárt, hogy egy kommersz dugványért 3-4 ezer forintot adjak, amikor itt vannak a sokkal nagyobb, máshol meg a sokkal ritkább oltványok, sokkal jobb ár-érték arányban...
Még mindig nyomozom, "ki" lehet ő, talán segít a fejtörésben, hogy szerintem nagyon erősen nőtt (azt hiszem, minimum 3 hajtási időszaka volt), csak elszórtan és nagyon pici tüskéi vannak, ill. nincs "gatya" a levélnyél alsó részén... (Sajnos valószínűleg a korábban leírt sokk(ok), mint túlöntözés és -tápozás miatt csak egyetlen, meddő virágot hozott, azt is korán elvesztette...)
A Lenziéktől megkérdeztem a Buddhákat, hamar válaszoltak, hogy a fehér virágúnak világosak, a pink virágúnak sokkal sötétebb zöldek a rügyei, a termések hasonlóak.
A Lenzinél láttam a kétféle virágú Buddhát, de a különbségről nem találtam semmit, pedig próbáltam keresni a neten. Nekem mindkettő van - véletlenül a Diamante helyett küldték az egyiket - , a másikat rendeltem. Ha nincs különbség, csak a virágszínben, amit láttam, felesleges külön nyilvántartani.
Igen. l A Kínai cédrát a hálón kívül van, meg is égette a nap jó néhány levelét.
Most sikerült felmérni a jég és eső utáni helyzetet. A citrusokban nincs kár, néhány levert Nápolyi és Karibi lime-on, szétszabdalt Kínai cédrát és Oroblanco levélen kívül. Szóval érdemes raschel hálót használni védelemnek.
Leverte a jég és eső a mandulát, ez inkább haszon, mert magas a fa, nem tudom leverni, gyorsan fel kellett szedni, mert este jönnek vendégek (vaddisznók), és önkiszolgálják magukat.
Még nem tudtam kimenni körülnézni, folyamatosan esik, de a jégnek szerencsére viszonylag hamar vége lett. Nagyon bízom a raschel hálóval fedett sörsátor vázban, ami már az első súlyos jégvrés, 2009. óta védi a citrusaimat.